教育王國

標題: Please delete [打印本頁]

作者: irlouisngan    時間: 17-6-3 11:30     標題: Please delete

Please delete
作者: sissysze    時間: 17-6-3 11:32

irlouisngan 發表於 17-6-3 11:30
仔仔讀左一年RC, 但抽到喇沙小學,好苦腦如果選擇@@ 大家可否俾D意見
P.S. 妹妹細一年,已交$,9月開始返RC ...

放喇沙啦,大把人多謝你

作者: TingTing    時間: 17-6-3 11:36

仔仔讀左一年RC, 但抽到喇沙小學,好苦腦如果選擇@@ 大家可否俾D意見
咁都選擇困難,唔係掛!
作者: siden    時間: 17-6-3 11:37

完全兩條唔同嘅路。

你自己肯唔肯長期跟功課測考默先?

作者: Soundervolt    時間: 17-6-3 11:39     標題: 回覆樓主:

讀咗一年RC又可以抽到LSPS? 乜可以讀過小一,第二年再翻抽?

作者: 千語mami    時間: 17-6-3 11:41     標題: 回覆樓主

一定揀RC, 因為放LS 會比放RC 有更多人多謝你呢。

一間中學band 1A, 一間band 1C, 你咁都要VS 的話,證明你對RC 係真愛

作者: Soundervolt    時間: 17-6-3 11:42

siden 發表於 17-6-3 11:37
完全兩條唔同嘅路。

你自己肯唔肯長期跟功課測考默先?
高記都唔係輕鬆型学校。
作者: LeeCC    時間: 17-6-3 11:45

RC系邊間?高主教定位於沙田的國際學校?
作者: 小狗芝士    時間: 17-6-3 11:45     標題: 回覆樓主

RC = 啓新?
你覺得阿仔適唔適合傳統?

作者: Felix223    時間: 17-6-3 11:50

正路揀LS,仲係名津校。

作者: 小曳人    時間: 17-6-3 11:51

我估樓主講緊國際學校vs傳統津校

作者: 晴晴小B    時間: 17-6-3 11:54

放LS啦,LS太危險唔啱你讀,返RC安全啲

作者: siden    時間: 17-6-3 11:55

小曳人 發表於 17-6-3 11:51
我估樓主講緊國際學校vs傳統津校

希望佢地唔好又再loop呢個話題

作者: 小Monkey    時間: 17-6-3 11:58

未讀過點知唔合適?唔合適再轉走也有很多選擇
作者: DiamondHill    時間: 17-6-3 11:58     標題: 回覆樓主

如果無時間跟功課,又有本錢去外國,揀RC, 但最重要自己個仔是否合適傳統教學

作者: meowloo    時間: 17-6-3 11:58

如果RC係指renaissance college,點解讀咗一年會想返傳統學校,還是只貪學校名氣,收咗唔讀好浪費嘅心理?

兩間差異很大,點俾意見呢

作者: wskngai    時間: 17-6-3 11:58

好多人一聽到喇沙兩個字就唔使諗。但你有無同阿仔傾過佢要重讀小一又要從新適應新學校,佢會唔倉唔開心?
另外一個返香港島,一個返九龍,即係有一個小朋友會山長水遠。除非你家住九龍,否則都要想下小朋友可能會幸苦。

作者: DiamondHill    時間: 17-6-3 12:03

小Monkey 發表於 17-6-3 11:58
未讀過點知唔合適?唔合適再轉走也有很多選擇

我阿女當年讀了一年RC, 她和我說同學仔成日玩玩下走左去,覚得好不知所措,也告訴我Year 1無野學,只是玩(我當然明白行國際路缐的教育方式),最後她也轉走了。現在好清楚她不是行IB 路線的性格,也無悔當天的決定。

作者: jumphigh    時間: 17-6-3 12:14     標題: 回覆樓主:

作者: siden    時間: 17-6-3 12:19

wskngai 發表於 17-6-3 11:58
好多人一聽到喇沙兩個字就唔使諗。但你有無同阿仔傾過佢要重讀小一又要從新適應新學校,佢會唔倉唔開心?
...

RC在大水坑

作者: siden    時間: 17-6-3 12:19

meowloo 發表於 17-6-3 11:58
如果RC係指renaissance college,點解讀咗一年會想返傳統學校,還是只貪學校名氣,收咗唔讀好浪費嘅心理?
...

Agree

作者: irlouisngan    時間: 17-6-3 12:27

阿哥其實兩條路都handle到,反而個女適合國際多d。所以比較尷尬
作者: irlouisngan    時間: 17-6-3 12:29

回覆 jumphigh 的帖子

本身係咁諗但屋企人唔係🙈
作者: cattz288    時間: 17-6-3 12:29

irlouisngan 發表於 17-6-3 12:27
阿哥其實兩條路都handle到,反而個女適合國際多d。所以比較尷尬

無問題喎!放ls

作者: siden    時間: 17-6-3 12:32     標題: 回覆樓主

你依家去LS。

要有恨恨地追1年中文嘅覺悟,過程唔會輕鬆。

作者: meowymeowy    時間: 17-6-3 12:34     標題: 回覆樓主

其實... 何必去抽...

作者: KWBN    時間: 17-6-3 12:38

既然仔仔兩種不同類型的學校都讀到, 可以試下讀LS, 唔得先轉去RC, LS 不同RC, 有$ 都入唔到, 依家咁幸運抽入, 俾我一定去試試
作者: wskngai    時間: 17-6-3 12:40

siden 發表於 17-6-3 12:19
RC在大水坑

sorry,我以為係高主教

作者: jumphigh    時間: 17-6-3 12:41     標題: 回覆樓主:

作者: karen55407    時間: 17-6-3 12:46     標題: 回覆樓主

吹漲了!

作者: ffaye    時間: 17-6-3 12:47

早兩年有個仔ESF vs LS,最後揀番ESF.

其實無得比較,國際同本地,無啱錯好差,睇你小朋友適合邊一邊。讀RC讀得開心既,轉番傳統又啱唔啱佢呢?

作者: Soundervolt    時間: 17-6-3 12:56     標題: 回覆樓主:

問您怕未,去片!

https://youtu.be/w-cQJy8zMgU

作者: lingan    時間: 17-6-3 13:03

meowymeowy 發表於 17-6-3 12:34
其實... 何必去抽...
咪係,樓主你點解要抽先?抽果陣唔諗住中和讀,咁做乜要抽?
想想果刻其實你想點。

作者: plastic    時間: 17-6-3 13:23

lingan 發表於 17-6-3 13:03
咪係,樓主你點解要抽先?抽果陣唔諗住中和讀,咁做乜要抽?
想想果刻其實你想點。
...

最怕難為小朋友,讀了一年國際才轉返一間demanding 的local school

作者: monodad    時間: 17-6-3 13:28

哦⋯⋯如果唔介意要俾$5000一年嘅堂費就揀LS啦⋯⋯

作者: babieblue    時間: 17-6-3 13:32

題外話,真係識唔少讀IS的小一生抽名津,話呢D係納稅後福利;不過大部分抽中都會繼續stay 國際

作者: Naughty917    時間: 17-6-3 13:37

Soundervolt 發表於 17-6-3 11:39
讀咗一年RC又可以抽到LSPS? 乜可以讀過小一,第二年再翻抽?

如果RC 系國際,即係等於一般K3,所以唔算重讀小一. grade 2=小一

作者: Saboc    時間: 17-6-3 13:39

兩間完全唔同,DSE vs IB
但兩間都出到勁人。
當然樓主小孩最後是否屬於勁嗰批就有好多因素
作者: b3410    時間: 17-6-3 13:43

如果仔仔性格兩間都適合,LS
作者: 786    時間: 17-6-3 14:03

算了吧,如果一心讀RC就唔會又玩自行又玩派位啦

作者: 大當家    時間: 17-6-3 14:35     標題: 回覆樓主

不是入了國際學校就唔可以再抽小一?
國際學校要上報學生的資料

作者: siden    時間: 17-6-3 14:37

大當家 發表於 17-6-3 14:35
不是入了國際學校就唔可以再抽小一?
國際學校要上報學生的資料

RC係私立獨立學校。

可以照抽。

作者: Shellyxlk    時間: 17-6-3 16:04

KWBN 發表於 17-6-3 12:38
既然仔仔兩種不同類型的學校都讀到, 可以試下讀LS, 唔得先轉去RC, LS 不同RC, 有$ 都入唔到, 依家咁幸運抽 ...

Agree

作者: hha    時間: 17-6-3 16:15     標題: 回覆樓主

入喇沙阿妹冇得受惠,咁我會直接俾阿仔揀轉唔轉校。

作者: siden    時間: 17-6-3 16:29     標題: 回覆樓主

楼主個妹RC已經收咗

所以唔會搞到個妹

作者: bboo1    時間: 17-6-3 17:44

Soundervolt 發表於 17-6-3 11:39
係囉,咩玩法
作者: chumiguan    時間: 17-6-3 17:53     標題: 回覆樓主

Stay in RC. 因為第時兩兄妹會比較。仲有,如果兩間學校返學放假時間唔同, 都幾難manage.

作者: ddbb0099    時間: 17-6-3 17:58     標題: 回覆樓主:

RC la,, 將來你孩子會感激你無送佢去d 不停追分數的火海

作者: 3hearts    時間: 17-6-3 17:59     標題: 回覆樓主:

既然上天俾你抽到硬係要讀。唔得再去Is也可以

作者: bubuG    時間: 17-6-3 19:12     標題: 回覆樓主

有$,我㨂RC

作者: Saboc    時間: 17-6-3 19:23

RC:開心得嚟IB成績ok,最叻嗰批有名大學如Havard, Cambridge offer,中文不及LS但肯定夠用,但錢係concern.

LS:豪無疑問係好學校,坦白說,入到實在有威威感覺,學費平RC好多,但如果小孩係資質一般,大人小孩都吃力
作者: RidingC    時間: 17-6-6 21:16

Consider LS only if you intend to solidify your son's chinese.  Other than that there is no upside to switch in my opinion.  Local school is much more demanding in terms of homework, exam and its traditional teaching method.  Kids are expected to get support from parents or tutor.  

Is your kid happy in school and learning?  If you know the answer to this question the decision should be easy.  The fact that many people would love to go to LS has nothing to do with what's best for your child.  

作者: SCboy    時間: 17-6-6 22:40

根本兩個世界,無論學生質素、家長質素、學校資源、配套、功課壓力,都肯定RC好d。
有錢兩個讀RC,完全唔明點解仲要抽官津。得到這一剎那的虛榮,但又多一個41校網的男孩被推去黃大仙讀書。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5