教育王國

標題: 請問有中文班的英中,那裡可以找到資料? [打印本頁]

作者: auhappy    時間: 17-5-22 11:31     標題: 請問有中文班的英中,那裡可以找到資料?

如題,謝謝!

作者: BBKDWLAM    時間: 17-5-22 11:50     標題: 回覆樓主:

乜唔係英中唔會有中文班,中中先反而會按B1生比例開英文班咩?

作者: little_yolky    時間: 17-5-22 15:36

auhappy 發表於 17-5-22 11:31
如題,謝謝!
男仔定女仔? 邊區?
作者: auhappy    時間: 17-5-22 17:19

little_yolky 發表於 17-5-22 15:36
男仔定女仔? 邊區?
女仔,沙田區,找到的都係舊資料,學校網站又冇提及

作者: Hoining    時間: 17-5-22 21:06

作者: Hoining    時間: 17-5-22 21:09

作者: Yanamami    時間: 17-5-22 21:18

只会有英文班既中中,係唔会有中文班既英中……
作者: YDLFATHER    時間: 17-5-22 22:20

作者: TwinWong    時間: 17-5-22 22:32

BBKDWLAM 發表於 17-5-22 11:50
乜唔係英中唔會有中文班,中中先反而會按B1生比例開英文班咩?
聖母書院(黃大仙)係英中, 但有中文班
作者: ting916    時間: 17-5-22 23:20

CHRIST COLLEGE

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-5-23 00:14

auhappy 發表於 17-5-22 11:31
如題,謝謝!

通常是中中會有英文班,而英中絕少會出現中文班,除了早年因教學語言微調,未能達標嘅英中降呢,才會在英中出現中文班。微調令部分英中落車而部分中中上車,此情況在 2010年時出現,其後因適齡學童減少,部分英中減班後因而變回全英語教學,下次微調上/落車最快要等到 2022/23。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20091215/13525760

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150704/19208067

作者: Band5    時間: 17-5-23 01:51     標題: 回覆樓主:

有幾間校名叫XX英文書院或XX英文中學嘅都係中中,當然開中文班!

作者: rubycourt    時間: 17-5-23 08:15

Yanamami 發表於 17-5-22 21:18
只会有英文班既中中,係唔会有中文班既英中……

一路有個疑問,有d中中開英文班,但dse時又用返中文考,其實咪好亂?另外如果中一入咗英文班,但假設成績唔夠好,升中二跌返去中文班,但中二追返中三入返英文班,咁中三選科後中四又用返中文咪好亂?即使中一至中三成績ok無跌入中文班,但中四預備考dse係中文書咪又一樣亂?

作者: miriam    時間: 17-5-23 09:15

我屋企人教個間校名叫 "乜乜英文中學", 但係 B3 黎囉
作者: little_yolky    時間: 17-5-23 09:38

auhappy 發表於 17-5-22 17:19
女仔,沙田區,找到的都係舊資料,學校網站又冇提及
沙田區好方便。除咗上面JM講既聖母書院, 仲有九龍塘既真光中學, 都係英文中學, 但初中有約20人既中文班, 我諗主要係用作高中英中既補底措施。另外, 聽聞德雅都有開中文班, 不過你自己打聽下穩陣D。同埋, 聽JM講過, 直資既福中都有開中文班, 但係依家既高中, 唔知新入學既仲有無中文班了。

開中文班既英中係比較少, 相反, 開英文班既中中就比較多, 但好多時升到高中或會轉返晒中文授課, 所以要入學校網頁睇下教學語言。再唔係, 不如試下D二線直資, 都係英中嚟。

作者: Yanamami    時間: 17-5-23 09:38

rubycourt 發表於 17-5-23 08:15
一路有個疑問,有d中中開英文班,但dse時又用返中文考,其實咪好亂?另外如果中一入咗英文班,但假鄰成績 ...
你都考起我咯…同样,所謂普通話精英班……上到高中甚至考DSE又轉番广東話……
作者: Yanamami    時間: 17-5-23 09:41

little_yolky 發表於 17-5-23 09:38
沙田區好方便。除咗上面JM講既聖母書院, 仲有九龍塘既真光中學, 都係英文中學, 但初中有約20人既中文班, 我 ...
感觉中,呢类开中文班既英文,其实係退步中,唔達標先要开中文班……真係不如讀开英文班既中中。
作者: little_yolky    時間: 17-5-23 09:45

Yanamami 發表於 17-5-23 09:41
感觉中,呢类开中文班既英文,其实係退步中,唔達標先要开中文班……真係不如讀开英文班既中中。 ...

係架。不過樓主個帖係問開中文班既英中, 咪要依題目作答囉。

另外, 德雅同九真成績都係進步中, 九真以前係中中, 剛改咗英中幾年, 應該係收生好咗。德雅個DSE成績都唔錯, 近年同小學部斬纜, 未來收生再自主D, 應該成績更有保證(雖然我唔認同咁既教育理念)。

作者: auhappy    時間: 17-5-23 10:05

little_yolky 發表於 17-5-23 09:38
沙田區好方便。除咗上面JM講既聖母書院, 仲有九龍塘既真光中學, 都係英文中學, 但初中有約20人既中文班, 我 ...
非常謝謝你!! 就係聽聞聖母書院有中文班, 唔知其他英中有冇, 所以問下大家. 會再睇睇個別中學WEBSITE了解下.

作者: little_yolky    時間: 17-5-23 10:08

auhappy 發表於 17-5-23 10:05
非常謝謝你!! 就係聽聞聖母書院有中文班, 唔知其他英中有冇, 所以問下大家. 會再睇睇個別中學WEBSITE ...
好似都係女校咁。不過女仔真係多D揀。沙田响鐡路沿線, 交通方便, 選擇都多。但係就只可以靠自行了, 因為沙田網無咁既中學, 自行階段德雅同九真都主力收B1學生, 聖母我就無乜了解。
作者: auhappy    時間: 17-5-23 10:10

感觉中,呢类开中文班既英文,其实係退步中,唔達標先要开中文班……真係不如讀开英文班既中中。 ...
所以想知實際上係唔係, 假設果間英中有中文班, 咁排位又要考慮清楚

的確識人讀BAND 2中中英文班, 老師好用心栽培, 而家讀緊HKU

作者: MASAYA    時間: 17-5-23 10:16

係講緊黃大仙既聖母書院吧?呢間band2津校,點解可以keep住係英中?
作者: Yanamami    時間: 17-5-23 10:43

MASAYA 發表於 17-5-23 10:16
係講緊黃大仙既聖母書院吧?呢間band2津校,點解可以keep住係英中?  ...
楼上miriam話佢親戚教果间band3都叫英文中学……
作者: MASAYA    時間: 17-5-23 11:20

Yanamami 發表於 17-5-23 10:43
楼上miriam話佢親戚教果间band3都叫英文中学……
校名既野... 創校時係英文中學,語言政策實施後降到中中都冇辦法,但佢地講聖母書院係英中就唔係同一回事喎...
作者: little_yolky    時間: 17-5-23 13:03

係講緊黃大仙既聖母書院吧?呢間band2津校,點解可以keep住係英中?  ...
唓, 唔得掂話唔好郁, 一切照舊丫嘛, 你無睇新聞咩?
作者: little_yolky    時間: 17-5-23 13:07

rubycourt 發表於 17-5-23 08:15

一路有個疑問,有d中中開英文班,但dse時又用返中文考, ...
初中keep住英文班, 主要係俾能力夠既學生多接觸英文, 而去到高中, 我見部份中中, 科學同數學既教科書仍然係用英文, 只係上堂用返中文。

不過, 其實我都覺得有D亂。

作者: MASAYA    時間: 17-5-23 13:14

little_yolky 發表於 17-5-23 13:03
唓, 唔得掂話唔好郁, 一切照舊丫嘛, 你無睇新聞咩?
呢d係吳局長上任前既事,照舊咪應該band2津校都係中中囉
作者: little_yolky    時間: 17-5-23 13:59

MASAYA 發表於 17-5-23 13:14
呢d係吳局長上任前既事,照舊咪應該band2津校都係中中囉
前幾年到期檢討, 理論上, 收唔夠既英中要落車, 不過, 當時唔得掂話一動不如一靜, 因為學童唔夠, 要D英中落車可能好大問題, 所以一切照舊。
作者: hkpapa852    時間: 17-5-23 14:25

黃大仙區B1學位不足, B2中學可以全開英文班一D都唔出奇

作者: chanwendy    時間: 17-5-23 14:46

德雅的所謂中文班, 其實只係英書中教咋, 考試時都係用英文的, 這是我去聽簡介會所聽到的.
作者: rubycourt    時間: 17-5-23 16:48

little_yolky 發表於 17-5-23 13:07
初中keep住英文班, 主要係俾能力夠既學生多接觸英文, 而去到高中, 我見部份中中, 科學同數學既教科書仍然係 ...

如果初中至高中的中中一路用緊英文的數學書,即使用中文講書,只要d terms係用返英文,對於一d不能在課堂上全英講解也還ok,起碼語言阻礙少咗,容易d理解,但有d中中,即使你入咗英文班,數學用英數,用廣東話講解,但到高中轉返中文數學書,我覺得要重新學過入面d中文字眼,真係比較吃力。

好似我朋友咁,佢孩子考中學時,看中了間中中有英文班,她十分喜歡,心想入不到英文去中中英文班都好,最後如她所願入了該校英文班,未開學前有高年級學生告知高中會全轉返中文考dse,課本當然也是中文,令她非常失望,其實應該有唔少這類家長以為開了英文班而入到便ok,但最後才發覺未必真係當初自己一廂情願的想法。

作者: little_yolky    時間: 17-5-23 16:56

rubycourt 發表於 17-5-23 16:48
如果初中至高中的中中一路用緊英文的數學書,即使用中文講書,只要d terms係用返英文,對於一d不能在課堂 ...
所以一定要open day問清楚。唔係就真係幾麻煩, 尤其係數學同科學, 用返中文真係好攞命。
作者: little_yolky    時間: 17-5-23 16:57

hkpapa852 發表於 17-5-23 14:25
黃大仙區B1學位不足, B2中學可以全開英文班一D都唔出奇
我家姐阿女响果度讀, 雖然係N年前, 但D老師都唔錯的。
作者: little_yolky    時間: 17-5-23 17:03

chanwendy 發表於 17-5-23 14:46
德雅的所謂中文班, 其實只係英書中教咋, 考試時都係用英文的, 這是我去聽簡介會所聽到的. ...
咁德雅成績又真係B1既, 同其他講果幾間又跑出咗既。估計收生程度都唔差。
作者: hkpapa852    時間: 17-5-23 17:03

little_yolky 發表於 17-5-23 16:57
我家姐阿女响果度讀, 雖然係N年前, 但D老師都唔錯的。
小學部定中學部?

作者: little_yolky    時間: 17-5-23 17:07

hkpapa852 發表於 17-5-23 17:03
小學部定中學部?
佢係小學+中學部都係聖母的。不過, 佢2X歲了, 所以係N年前。
作者: hkpapa852    時間: 17-5-23 17:12

little_yolky 發表於 17-5-23 17:07
佢係小學+中學部都係聖母的。不過, 佢2X歲了, 所以係N年前。
 朋友女兒幾年前小學部畢業, 感覺係: 傳統, 傳統, 超傳統....

作者: little_yolky    時間: 17-5-23 17:15

hkpapa852 發表於 17-5-23 17:12
 朋友女兒幾年前小學部畢業, 感覺係: 傳統, 傳統, 超傳統....
係好傳統架, 天主教丫嘛(好似係), 好嚴格既。不過, 佢兩母女好受, 佢阿女當年係一心一意入返中學部架。
作者: Band5    時間: 17-5-24 01:58     標題: 回覆樓主:

我真係好想知道,有邊幾間官津英中,上堂唔係英書中教嘅?

我聽講好多B1A英中,除英文堂外,都冇幾多個老師會用全英語上堂!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-5-24 09:49

未達標而開中文班嘅英中,的確是成績退步中才會出現,不過當中各有原因,有部分原因是中學有聯繫/直屬小學,因而被迫到到小學直上嘅B2生。樓主問沙田區,微調退步中學有聖心、郭得勝及鄭榮之,但隨著學童減少減班後,已全數變回英文班,其中鄭榮之今年起更脫離聯繫,有望收番多啲b1生令成績上番。
中中有開英文班嘅,高中dse的確會轉回中文應考,所以家長選校前要了解清楚。而部分中學初中以普教中,因怕影響公開試成績,高中都會轉回廣教,個人覺得呢啲安排浪費資源及時間,不如早早用廣教中好過啦。所以家長為小朋友選校時要特別留意。

作者: auhappy    時間: 17-5-24 10:05

洋蔥頭媽咪 發表於 17-5-24 09:49
未達標而開中文班嘅英中,的確是成績退步中才會出現,不過當中各有原因,有部分原因是中學有聯繫/直屬小學 ...
見到舊報導講呢幾間, 原來已經全數變回英文班, 謝謝資料!!

作者: HaYi    時間: 17-5-26 10:13

其實英中中文班, 中中英文班.... 如最後不是用DSE要考的語言開始讀, 轉來轉去, 最難搞,
作者: little_yolky    時間: 17-5-26 10:20

Band5 發表於 17-5-24 01:58
我真係好想知道,有邊幾間官津英中,上堂唔係英書中教嘅?

我聽講好多B1A英中,除英文堂外,都冇幾多個老 ...
講開英文堂, 我由細到大, 一直以為所有中學英文堂都一定係全英上堂, 原來, 有D B2, B3中學, 英文堂都係用中文講解既。乜原來B1A英中, 都有唔係英書英教既情況出現? 真係又長知識了。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-5-30 23:10

little_yolky 發表於 17-5-26 10:20
講開英文堂, 我由細到大, 一直以為所有中學英文堂都一定係全英上堂, 原來, 有D B2, B3中學, 英文堂都係用中 ...
我諗呢個情況以前會多啲,現在嘅英中相對比較少,但我知有部份1C英中的確有英書中教。
作者: YmOra    時間: 17-5-31 10:55

暫時都感恩呢!我校"英文科"老師一句中文都不會輕易說出,就連下堂後在走廊見面,去教員室找老師,通通都不會與學生講中文,阿女話有男同學常常挑戰老師引佢講句中文都不成功呢!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5