教育王國

標題: 2歲寶寶做了評估後..有自閉症..請揮手及交流下 [打印本頁]

作者: babylawyuen    時間: 17-5-18 13:04     標題: 2歲寶寶做了評估後..有自閉症..請揮手及交流下

2歲寶寶做了評估後..有自閉症..
請揮手及交流下

我剛剛確診自閉症...

有冇小朋友都是差不多年紀?交流資料

作者: cookieman    時間: 17-5-18 14:49

hi 我囡囡依家2歲10個月啦 佢大約2歲3個月的時候係協康評估的~

大家一齊加油啊﹗

作者: reneebenbee    時間: 17-5-18 17:52

23個月確診自閉譜系,依家上密習班,大家努力。

作者: janicewongbaby    時間: 17-5-18 18:33     標題: 回覆樓主:

囝囝21個月睇私家兒童發展專科醫生確認有早期自閉徵狀,要單對單訓練,私家好貴,樓主在那評估? 我排協康耀能都話要等4個月

作者: makkielau    時間: 17-5-18 21:39

janicewongbaby 發表於 17-5-18 18:33
囝囝21個月睇私家兒童發展專科醫生確認有早期自閉徵狀,要單對單訓練,私家好貴,樓主在那評估? 我排協康耀 ...

協康會評估要四個月?
我之前報話大概兩個月左右喎

作者: janicewongbaby    時間: 17-5-18 21:46

makkielau 發表於 17-5-18 21:39
協康會評估要四個月?
我之前報話大概兩個月左右喎

佢係咁同我講喎,剛過左1個月

作者: makkielau    時間: 17-5-18 21:50

janicewongbaby 發表於 17-5-18 21:46
佢係咁同我講喎,剛過左1個月

咦,奇怪喎,我之前睇協康會評估通常排個幾兩個月咁,可能唔同中心條隊唔同....

作者: babylawyuen    時間: 17-5-20 06:39

janicewongbaby 發表於 17-5-18 18:33
囝囝21個月睇私家兒童發展專科醫生確認有早期自閉徵狀,要單對單訓練,私家好貴,樓主在那評估? 我排協康耀 ...

我在政府大口環根德公爵夫人兒童醫院做評估。

作者: chowqv    時間: 17-5-21 00:35     標題: 回覆樓主:

我個仔係4歲先至確診。

作者: gima6dau    時間: 17-5-21 05:50

回覆 babylawyuen 的帖子

請問由遞交醫生轉介信,到評估,其間等左幾耐到?
作者: Yukiruirui888    時間: 17-5-21 08:16

gima6dau 發表於 17-5-21 05:50

每區唔同,6-12月

作者: gima6dau    時間: 17-5-21 09:28

Yukiruirui888 發表於 17-5-21 08:16
每區唔同,6-12月

Tks your info。
因為我住灣仔,現在排緊中九龍cac,所以想八下點先可以排到大口環

作者: lobb2015    時間: 17-5-21 22:12

chowqv 發表於 17-5-21 00:35
我個仔係4歲先至確診。

4歲先至確診,可否理解為情況輕微?  我個仔歲半都冇已經被 playgroup 老師 identify 咗了,你話(在老師眼中)係幾咁明顯呢!

作者: Yukiruirui888    時間: 17-5-21 23:49

lobb2015 發表於 17-5-21 22:12
4歲先至確診,可否理解為情況輕微?  我個仔歲半都冇已經被 playgroup 老師 identify 咗了,你話(在老師眼 ...

應該要高興先係,起碼早d知道情況,可以幫到小朋友,我仔接近2歲的時候,去社區中心玩,比社工發現的

作者: lobb2015    時間: 17-5-22 00:23

Yukiruirui888 發表於 17-5-21 23:49
應該要高興先係,起碼早d知道情況,可以幫到小朋友,我仔接近2歲的時候,去社區中心玩,比社工發現的
...

係。早啲發現早啲救。真係十分感恩!

作者: Edisonedith2907    時間: 17-5-22 02:06

我仔兩歲七個月在根德評估為自閉傾向
我唔明自閉傾向和自閉有咩唔同

作者: cookieman    時間: 17-5-22 11:20

Edisonedith2907 發表於 17-5-22 02:06
我仔兩歲七個月在根德評估為自閉傾向
我唔明自閉傾向和自閉有咩唔同

自閉傾向即理解為輕微自閉症,可見衞生署:
http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/health_pro/develop_dis_asd.html

作者: Baby豬1209    時間: 17-5-22 23:54

咁我仔評估係自閉症譜系,知唔知有D咩唔同?

作者: babylawyuen    時間: 17-5-23 23:55

Baby豬1209 發表於 17-5-22 23:54

我都想知道有什麼分別?

作者: babylawyuen    時間: 17-5-23 23:57

3月健康院醫生轉介,5月做評估

作者: gima6dau    時間: 17-5-24 01:21

babylawyuen 發表於 17-5-23 23:57
3月健康院醫生轉介,5月做評估

咁快⋯⋯ 好順利啊

作者: chowqv    時間: 17-5-28 00:24

4歲先至確診,可否理解為情況輕微?  我個仔歲半都冇已經被 playgroup 老師 identify 咗了,你話(在老師眼 ...

我都唔知輕唔輕,不過因為阿仔咁樣,我去睇自己既精神科醫生,佢幫我做評估,結果係:阿媽都係有自閉症,但醫生好妙咁同我講:你已經係成年人,所以nothing to do.....我又好自然答佢:I just want to know only。(都唔知點解忽然講英文)

作者: Edisonedith2907    時間: 17-5-28 09:47     標題: 回覆樓主

我仔今年二月確診自閉傾向,七月尾三歳

作者: Edisonedith2907    時間: 17-5-28 09:48

我仔嗰陣排咗半年先可以在根徳見醫生

作者: Tarttatt    時間: 17-6-1 05:18

chowqv 發表於 17-5-28 00:24
我都唔知輕唔輕,不過因為阿仔咁樣,我去睇自己既精神科醫生,佢幫我做評估,結果係:阿媽都係有自閉症:th ...

對唔住,你寫得太搞笑,我笑左
我自己冇評過,但因為阿仔係自閉,所以我先發覺原來我自己都應該係自閉,係我遺傳左俾我個仔

作者: jeffmasa    時間: 17-6-1 09:57

Tarttatt 發表於 17-6-1 05:18
我自己冇評過,但因為阿仔係自閉,所以我先發覺原來我自己都應該係 ...

我都覺自己社交弱d,不過生活都冇太大影響
如果呀仔只是似自己咁,我都心滿意足喇

作者: chowqv    時間: 17-6-2 11:04

Tarttatt 發表於 17-6-1 05:18
我自己冇評過,但因為阿仔係自閉,所以我先發覺原來我自己都應該係 ...

唔使喊既。都已經係事實,何妨自閉又唔係咩慘事,只係同地球人溝通系統出現誤差之嘛。tune下就無問題。

作者: luckybaby2011    時間: 17-6-4 09:45

回覆 chowqv 的帖子

我覺得我地兩公婆都係,所以都覺得個仔無咩大問題,初時只以為性格人人不同,自我點吧。點知。。。K2先CHECK 到,排得黎都小學。。。
醫生都係叫我出去搵社交小組佢訓練下

作者: chowqv    時間: 17-6-4 18:42

luckybaby2011 發表於 17-6-4 09:45
回覆 chowqv 的帖子

我覺得我地兩公婆都係,所以都覺得個仔無咩大問題,初時只以為性格人人不同,自 ...

其實無野既。我成日覺得家下d測試,要個小朋友做社交大使咁…將來大個,個個都係公關咁…
我俾阿仔上社交小組,係佢本身渴望交朋結友,咁我又唔係呢瓣既人,所以先俾佢上,多多學習。

作者: babylawyuen    時間: 17-6-10 00:32     標題: 回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: FlyingP    時間: 17-6-14 02:34

作者: babylawyuen    時間: 17-6-14 07:28

作者: DearBabie    時間: 17-6-14 18:03

chowqv 發表於 17-6-4 18:42
其實無野既。我成日覺得家下d測試,要個小朋友做社交大使咁…將來大個,個個都係公關咁…
我俾阿仔上社交 ...
你都有自閉症?但你都可以結婚生子。所以唔嚴重自閉症人係咪其實可以好似普通人咁生活。
作者: chowqv    時間: 17-6-14 19:18

DearBabie 發表於 17-6-14 18:03
你都有自閉症?但你都可以結婚生子。所以唔嚴重自閉症人係咪其實可以好似普通人咁生活。 ...

正唔正常,睇你用咩角度…
在我朋友,親人角度…我從來無正常生活過。

作者: lobb2015    時間: 17-6-14 20:53

chowqv 發表於 17-6-14 19:18
正唔正常,睇你用咩角度…
在我朋友,親人角度…我從來無正常生活過。
...

係啦,其實我都留意咗你好耐。見你結婚生仔,都俾咗個希望我㗎。希望我仔將來都可以。

作者: chowqv    時間: 17-6-15 01:37

lobb2015 發表於 17-6-14 20:53
係啦,其實我都留意咗你好耐。見你結婚生仔,都俾咗個希望我㗎。希望我仔將來都可以。
...

每人都有自己既路,唔使太在乎"正唔正常人"。

作者: yyb1011    時間: 17-6-19 22:59

作者: chiubbbb    時間: 17-6-22 00:31

阿女就2歳, 識得講句子, 好多詞語, 但每當面對陌生人或少見的人都唔鐘意講野, 要迫住(可能係送玩具比佢) 或者有野食至肯開口同人講, 又要睇心情, 合眼緣先至講, 又怕羞講野細聲

佢細個的時候好怕生, 現在對比以前好了好多

但發現佢上左幾堂Playgroup都好少同老師講野, 有講但都係迫住先至肯講

請教咁情形算唔算自閉?? 邊度可以評估? 謝謝!!
作者: jocelynqq    時間: 17-7-28 09:46

作者: spy428    時間: 17-7-28 14:45     標題: 回覆樓主:

25mo, 確診自閉症。

作者: jocelynqq    時間: 17-8-1 22:16

作者: arisu02    時間: 17-8-23 14:41

作者: lingtoyu    時間: 17-8-25 10:55     標題: 回覆樓主

作者: mama.olive    時間: 17-8-26 17:37

Baby豬1209 發表於 17-5-22 23:54
自閉症譜系係自閉症既新名,係跟美國的dsm-5改既,最重要唔同係,以前仲會細分亞氏保加症(高功能)同自閉症,依家叫譜系其實就係大包圍,包哂輕微/嚴重既症狀
作者: Candywong7890    時間: 17-8-28 00:43

作者: volcano16    時間: 17-8-28 19:53     標題: 回覆樓主

我仔3歲幾,6月時做評估評為有自閉症特徵,佢語言和智力正常,只是社交弱,和有時一唔鐘要就大叫,係咪只需參與社交小組就可?有咩好的小組介紹?

作者: cottoncheng    時間: 17-8-29 09:19     標題: 回覆樓主

作者: chrischris0718    時間: 17-8-30 00:34

回覆 jocelynqq 的帖子

請問在哪間中心行為治療?
作者: Lingpat916    時間: 17-8-30 08:28

jocelynqq 發表於 17-8-1 22:16
我仔仔兩歲左右確診 當時排政府訓練 要排幾耐唔肯定 因我仔仔的情況不是那麼嚴重算是一般吧 等待時間會較耐 ...

可唔可以Pm 在邊度做therapy! 唔該曬

作者: jocelynqq    時間: 17-9-1 17:05

作者: jocelynqq    時間: 17-9-1 17:36

作者: jocelynqq    時間: 17-9-1 17:37

作者: jocelynqq    時間: 17-9-1 17:39

作者: sharon1230    時間: 17-9-7 16:59

jocelynqq 發表於 17-9-1 17:39
我仔仔而家想的是私人上門訓練 價錢同中心比較反而平少少 中心訓練應該係一個老師對幾個學生 如果專注力唔 ...

可以介紹一對一服務?

作者: cc7312003    時間: 17-9-13 17:42

我仔兩歲兩個月啱啱在下葵涌評估左有自閉譜系(懷疑),準備排期轉介兒童精神科,好亂,好sadd,唔知點好
作者: lalawawa    時間: 17-9-14 13:21

有咩明顯特徵㗎?

作者: lobb2015    時間: 17-9-16 21:19

lalawawa 發表於 17-9-14 13:21
有咩明顯特徵㗎?

上堂喊到落堂。從不參與任何班內活動。

作者: Cajes    時間: 17-9-19 08:36     標題: 回覆樓主:

我仔19個月,不會說話,不認形狀顏色動物。大部份時間不會聽指令,但他喜歡和人玩,喜歡笑,喜歡圓形的物體,醫生說即使他有社交的意欲也不代表他不是自閉。請問自閉是這樣的嗎?是不是必須評估過後才可以有行為治療?謝謝。

作者: Cheers246    時間: 17-9-21 05:25

回覆 lobb2015 的帖子

不用太擔心,我仔之前上堂都係,去得多,見姑娘nice,會適應,ASD 小朋友係要多d時間適應新環境,而家唔知幾開心

作者: Ytfc    時間: 17-9-21 10:41

作者: musiccisum    時間: 17-9-21 12:48

babylawyuen 發表於 17-5-18 13:04
2歲寶寶做了評估後..有自閉症..
請揮手及交流下

請問有啲咩徵狀架?

作者: karus103    時間: 17-9-21 15:30

cc7312003 發表於 17-9-13 17:42
我仔兩歲兩個月啱啱在下葵涌評估左有自閉譜系(懷疑),準備排期轉介兒童精神科,好亂,好sadd,唔知點好 ...
同你一樣, 昨天喺下葵涌評估左..    都係懷疑.. 排埋精神科. 要到19年4月先有得做評估.   但我會搵協康做左先.. 等唔切, 唔想拖得太耐..  
作者: karus103    時間: 17-9-21 15:32

作者: lalawawa    時間: 17-9-21 16:23

回覆 Cajes 的帖子

我女同你仔情況差不多, 大部份時間唔聽指令, 好似聽唔到, 又或者聽唔明, 叫極都唔啋人, 但係佢會同人玩, 好動, 但玩玩具時佢有佢玩, 完全唔會理人, 乜都鐘意入口咬, 唔愛食物, 對於某幾個玩具特別喜愛, 捉住唔肯放手,,比另一個同樣玩具但唔同顏色都唔肯要, 強行攞走佢就發脾氣, 呢D係咪叫執著,

昨天去咗睇E生時填咗一份問卷, E生單睇答案就話有D似, 叫我等電話再安排我去做評估

當覺得自己小朋友同其他小朋友唔同時, 個心好UP, 唔知點幫佢  

作者: legoB    時間: 17-9-23 12:33

作者: tibbar2011    時間: 17-9-24 23:21

My son went for an assessment at Sandy Bay.  The doctor said his development is a bit behind in all areas (gross motor, fine motor, speech, etc etc).  She didn't say he is autistic (or any special needs), only "behind in his development".  Nonetheless she referred us to  早 期 教 育 及 訓 練 中 心...

Question - if the child is autistic or 有傾向, would the doctor tell you right away? How did you get your diagnosis?

thanks
作者: 曉如1312    時間: 17-9-25 10:29     標題: 回覆樓主

作者: Agnes37    時間: 17-9-29 11:50

請問有無邊度評估無咁貴? 我仔26個月, 唔肯講野, 但其實歲半時候講過, 之後愈講愈少, 佢有自閉特徵,例如好固執排車, 咬手指,撞頭之類既行為,但佢會同家姐玩. 排緊10月健康院見醫生, 但聽聞見完醫生仲要排評估,所以想呢段時間搵D評估或者治療俾佢. 麻煩大家如果有資料可以PM我嗎? THX
作者: 叮叮2015    時間: 17-10-17 00:15

我仔仔兩歲左右確診 當時排政府訓練 要排幾耐唔肯定 因我仔仔的情況不是那麼嚴重算是一般吧 等待時間會較耐 ...

可否比資料我,謝謝

作者: jocelynqq    時間: 17-10-17 09:02

作者: Stebb    時間: 17-10-26 16:24

hello,我懷疑仔仔有專注同社交問題 ,可以pm 冶療師資料俾我嗎?

作者: jocelynqq    時間: 17-10-26 20:48

作者: Fatfat_ball    時間: 17-10-28 00:09     標題: 回覆樓主

唔好意思!想問下大家既小朋友有咩特徵?我仔14m,仲未識同人拜拜,又唔識手指指,佢會同人有eye contact,會主動同小朋友or大人玩,係鍾意玩波,又唔係話特別做重複動作!不過有時玩一件玩具都玩到5分鐘,講野方面淨係識波,有時會爹爹同曳曳,請問咁細可以去做評估未?請問你地既小朋友係咪都有咁既特徵?(emoji)

作者: misshk12    時間: 17-10-28 23:22

回覆 Fatfat_ball 的帖子

會主動同別的孩子玩,應唔會係自閉。14個月係BB,玩一樣玩具的時間短係好正常。
作者: phoebeywp    時間: 17-10-30 18:23

請問可否pm我
作者: jocelynqq    時間: 17-10-30 21:11

作者: fandd    時間: 17-10-31 20:46

如果情況不是太嚴重,及早在黃金治療期做治療,通常效果應會較顯著。

作者: ycccky    時間: 17-10-31 21:12

jocelynqq 發表於 17-9-1 17:39
我仔仔而家想的是私人上門訓練 價錢同中心比較反而平少少 中心訓練應該係一個老師對幾個學生 如果專注力唔 ...

我想要私人上門訓練聯絡資料

作者: jocelynqq    時間: 17-10-31 21:13

作者: jocelynqq    時間: 17-10-31 21:13

作者: fandd    時間: 17-10-31 23:08

小兒今年已8歲多,在一間主流小學就讀,成績中上(入讀小學前CAC已評估為智力正常),已融入咗學校生話,有一班好friend既同學仔,學校亦唔知道囝囝既過去呢!

回想六年幾前,睇見囝囝幾乎有齊自閉症既特徵,專家話佢屬中度自閉,CAC話佢智障...... 嗰時我同老婆既心情簡直係跌至谷底,並感到徬徨無助...... 然而,傷心過後,我哋好快收拾心情,唔等政府既輪候服務,幫囝囝揾私人中心做訓練:寧願放棄心儀既主流N班,都要去做訓練。當時除咗「密集式訓練」,更要額外俾錢上言語治療、職業治療、物理治療、針救...... 呢段時間既開支真係倒水咁倒,但我哋目標只有一個,就係希望可以幫到囝囝。

回顧過去,我覺得自己囝囝非常幸運,在密集式訓練後有這麼大的改變。希望藉此鼓勵大家,傷心過後,要正面積極咁面對將來,喺仔女既治療黃金期(2-6歲)盡力做自己可以為佢做既事。
作者: cookieman    時間: 17-11-1 06:19

fandd 發表於 17-10-31 23:08
小兒今年已8歲多,在一間主流小學就讀,成績中上(入讀小學前CAC已評估為智力正常),已融入咗學校生話,有一 ...

多謝你的分享,真令人鼓舞!請問仔仔現在還有任何訓練嗎?

作者: fandd    時間: 17-11-1 12:41

回覆 cookieman 的帖子

由小一開始已沒有了!

作者: cookieman    時間: 17-11-1 16:51

fandd 發表於 17-11-1 12:41
回覆 cookieman 的帖子

由小一開始已沒有了!

你仔仔真係好叻仔!多謝你的回覆

作者: kby    時間: 17-11-14 17:47

fandd 發表於 17-10-31 23:08
小兒今年已8歲多,在一間主流小學就讀,成績中上(入讀小學前CAC已評估為智力正常),已融入咗學校生話,有一 ...
請問邊暑做密集訓練比較好?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5