教育王國

標題: 朋友女band2頭,葵青區揀學校 [打印本頁]

作者: Kenpleple    時間: 17-4-10 19:04     標題: 朋友女band2頭,葵青區揀學校

朋友女老師話band2頭(但也有可能1尾),葵青區有冇好提議及Band1尾-band2中學排名?(emoji)(emoji)
如第一志願 伍若瑜
第二 皇仁舊生會
第三 李賢堯
只想安全不想太駁,希望大家幚手比意見

作者: emmaga4817    時間: 17-4-10 21:42     標題: 回覆樓主:

我都好想知,乙1放伍,之後已經唔知可以點

作者: easonkinki    時間: 17-4-11 07:52

Kenpleple 發表於 17-4-10 19:04
朋友女老師話band2頭(但也有可能1尾),葵青區有冇好提議及Band1尾-band2中學排名?(emoji)(emoji)
如第一 ...

如果入唔到1就入硬2,所以好安全

作者: long0    時間: 17-4-11 08:33

的確入硬2唔駛怕
作者: Kenpleple    時間: 17-4-11 09:10

long0 發表於 17-4-11 08:33
的確入硬2唔駛怕

那,皇仁好嗎?是否Band2頭?大家知嗎?

作者: 晴晴小B    時間: 17-4-11 09:16

Kenpleple 發表於 17-4-11 09:10
那,皇仁好嗎?是否Band2頭?大家知嗎?

皇仁舊生係B3學校,邊個老點你?

作者: Kenpleple    時間: 17-4-11 09:18

晴晴小B 發表於 17-4-11 09:16

那Band2頭有咩選擇?大家可否比啲意見?

作者: 晴晴小B    時間: 17-4-11 09:25

Kenpleple 發表於 17-4-11 09:18
那Band2頭有咩選擇?大家可否比啲意見?

B2學生來講,正路乙一伍若瑜,之後顧超文、李賢堯、吳祥川,三間差唔多

作者: emmaga4817    時間: 17-4-11 09:52

回覆 晴晴小B 的帖子

但係最近好多資料話伍已經升左上band 1, 有冇高人可以分析下
作者: emmaga4817    時間: 17-4-11 09:53

仲有荔天係唔係2a?
作者: 晴晴小B    時間: 17-4-11 10:57

emmaga4817 發表於 17-4-11 09:52
回覆 晴晴小B 的帖子

但係最近好多資料話伍已經升左上band 1, 有冇高人可以分析下 ...

除培正外,所有B1中學一定是英中(但英中不一定是B1學校)。而伍初中時唔係全英中,所以佢唔係B1學校。

作者: Hoining    時間: 17-4-11 10:59

作者: oiyau2005    時間: 17-4-11 11:32

emmaga4817 發表於 17-4-11 09:52
回覆 晴晴小B 的帖子

但係最近好多資料話伍已經升左上band 1, 有冇高人可以分析下 ...

我個人覺得要介定是否band 1, 係睇佢收咩學生. 入U 率, 同埋是否英中.

1) band 1學生唔會頭一二先願選佢, 會排響陳記之後, 入嘅都係號碼唔靚碌入去, 所以唔多, 大部份反而band 2.
2) band 1入U 率最少35%以上, 佢27%
3) 初中數係中文, 唔算全英中.

總括而言, 伍係b2a, band 2頭, band 1尾首選.

作者: oiyau2005    時間: 17-4-11 11:33

Kenpleple 發表於 17-4-10 19:04
如第一 ...

乙二唔使排皇仁舊生會呀.

作者: Kenpleple    時間: 17-4-11 12:33

oiyau2005 發表於 17-4-11 11:33
乙二唔使排皇仁舊生會呀.

那有冇好見議何否比意見?

作者: oiyau2005    時間: 17-4-11 12:36

Kenpleple 發表於 17-4-11 12:33
那有冇好見議何否比意見?

都係顧超文, 吳祥川,  皇仁舊生會我覺得係band 3

作者: Kenpleple    時間: 17-4-11 12:39

oiyau2005 發表於 17-4-11 12:36
都係顧超文, 吳祥川,  皇仁舊生會我覺得係band 3

好的,那李賢堯band幾知嗎?

作者: himhim0502    時間: 17-4-11 12:46

Kenpleple 發表於 17-4-11 12:39
好的,那李賢堯band幾知嗎?
#8 已有 JM 覆您
作者: easonkinki    時間: 17-4-11 21:17

晴晴小B 發表於 17-4-11 09:16

有朋友讀青衣小學,我學校都係寫b2,其實皇仁同李賢堯顧超文迦密愛禮信成績係咪差唔多?
眼見都唔少人將皇仁放在乙五前

作者: 晴晴小B    時間: 17-4-11 22:02

easonkinki 發表於 17-4-11 21:17
有朋友讀青衣小學,我學校都係寫b2,其實皇仁同李賢堯顧超文迦密愛禮信成績係咪差唔多?
眼見都唔少人將皇 ...

我記得幾年前皇仁舊生會係份年報有提及升大學資料,如果無記錯只係得低單位數%能有jupas offer。而b2學校一般有約20%升大學

作者: easonkinki    時間: 17-4-11 22:09

晴晴小B 發表於 17-4-11 22:02
我記得幾年前皇仁舊生會係份年報有提及升大學資料,如果無記錯只係得低單位數%能有jupas offer。而b2學校 ...

thx!咁我要重新排過

作者: emmaga4817    時間: 17-4-12 09:27

回覆 oiyau2005 的帖子

唔該哂! 咁我可以放心d放伍係第1, 因為啊女好邊緣, 所以有d擔心
作者: oiyau2005    時間: 17-4-12 11:28

emmaga4817 發表於 17-4-12 09:27

唔該哂! 咁我可以放心d放伍係第1, 因為啊女好邊緣, 所以有d擔心 ...

其實如果好邊緣都唔使擔心, 如果博就乙一選BAND 1, 乙二打後當BAND 2選, 咁如果呀女真係BAND 1, 咁就有機會入乙一, 但如果係BAND 2, 都唔會碌到太後, 可能只係入唔到乙一啫,  

而依家乙一選伍, 對邊緣人嚟講算保守, 如果最後係BAND 1, 就入硬, 如果BAND 2亦有機, 無大影響, 希望你呀女入到心儀中學.

我女都係邊緣人, 心儀伍, 但我荃灣區只何排自行一, 甲一, 乙部無得選, 如有, 2個位我都會博乙一.

大家好運!!!
作者: ratiokau    時間: 17-4-12 11:30

荔天是band 2 頭?

作者: long0    時間: 17-4-12 11:52

回覆 晴晴小B 的帖子

呢個值得研究 B2有20%升讀大學
以上年計 約7萬DSE考生
於 2016 學年,大學聯招參與院校有 9 家,合共提供 278 個課程,總學額 18,025 個。
學額不足考生的1/3
其實以香港升中方法 band one 理應已盡取學額
仲有20%比band two  
亦相對的Band one校有成超過20%的DSE 成績未達band one
咁真係唔知係香港band one學校差 教壞d人
定d band two學校做得好

作者: 妹妹頭    時間: 17-4-12 11:56

回覆 long0 的帖子

但確實識有d朋友仔女, 讀林護, pp, 安柱, 校內考中下游, 都係冇大學收, 反之朋友個仔, 讀廖寶珊, 考級30, 都有大學學位
作者: long0    時間: 17-4-12 11:59

葵青band two 吳顧李
作者: long0    時間: 17-4-12 12:10

話英中全完先係band one果d
我可以肯定伍比全完好
話皇仁舊生係b3果d
叫燕京係b3頭尖果d
我可以肯定皇仁舊生比燕京好

要讀六年的中學
今年好唔代表明年好
人地話好唔代表你仔會好
升中唔係面子工程
要選校最好問番小朋友

作者: long0    時間: 17-4-12 12:11

回覆 妹妹頭 的帖子

係經常見
作者: 妹妹頭    時間: 17-4-12 12:19

回覆 long0 的帖子

所以咪話, 就算讀band 1 中學, 都唔一定有大學讀, 相反, band 2 中學, 都可以上大學

作者: emmaga4817    時間: 17-4-12 13:53

好多謝你呀! 你諗野真係好正面, 大家加油, 一齊入到心儀學校!
作者: oiyau2005    時間: 17-4-12 14:20

emmaga4817 發表於 17-4-12 13:53

好多謝你呀! 你諗野真係好正面, 大家加油, 一齊入到心儀學校! ...

唔使客氣, 要大家互相增加正能量先得, 希望11/7上嚟報喜, 一齊入到伍若瑜做同學仔

呀女都同我咁諗, 入到band 1可能係地底, 入到band 2咁可以中間浮下或前D位置
作者: emmaga4817    時間: 17-4-12 14:59

大家諗法一樣! 就係小塘做大魚定大塘做小魚既問題, 我地都諗左好耐, 希望可以做到同學仔, 到時一齊報喜
作者: os_ecu    時間: 17-4-12 15:03

long0 發表於 17-4-12 11:52
回覆 晴晴小B 的帖子

呢個值得研究 B2有20%升讀大學
所謂 Band 1 中學係坊間自己封既唧,B1學校都唔可以盡收 B1 生啦 (有一條龍嗰啲)

作者: ioi    時間: 17-4-12 15:57

long0 發表於 17-4-12 11:59
葵青band two 吳顧李
小學將皇仁跟顧超文並列

作者: long0    時間: 17-4-13 22:06

回覆 os_ecu 的帖子

言下之意相對不少B1都入咗B2校這更值得研究
如果鐵定B1的學生而非邊緣B1
佢會選B2校
咁間B2學校真係好值得讀下
事實基本無咁情況
好多時係邊緣B1選B2校
之後再上大學
呢個有關學校增值方面
如果有自稱B1學校收咗不少B2學生
咁可以肯定佢唔係坊間所說的B1校
又如果成間學校都係B1生
但又唔係可以盡取聯招位
只可以講間學校已經負增值
so sad

作者: long0    時間: 17-4-13 22:16

其實B1校 有B2生唔小心跌入去的情況很少
又真係跌入去後
佢仍然有好多方法淘汰唔入流的學生
可以頂到DSE相信都只會係當年收的B1生
咁聯招位代表一切
如果仲有人讀唔上
只可以講係所托非校
作者: ioi    時間: 17-4-13 23:18

long0 發表於 17-4-13 22:16
其實B1校 有B2生唔小心跌入去的情況很少
又真係跌入去後
佢仍然有好多方法淘汰唔入流的學生可以頂到DSE相信都只會係當年收的B1生
咁又唔一定嘅, 有人靠死讀書升上去, 有人細個未開竅或未發力, 中學課程又唔同咗, 上到中學後都會再洗牌, 有啲小學好叻又入唔到大學, 有啲小學普普通通的反而入到. 不過當然實力超強的仍然係入大學嗰批.
作者: 晴晴小B    時間: 17-4-13 23:40

long0 發表於 17-4-13 22:06
回覆 os_ecu 的帖子

言下之意相對不少B1都入咗B2校這更值得研究

學生係讀書時期面對既係一個多變既環境,學校只係其中一個因素。
每個學生有唔同既語文基礎、家庭背景、讀書模式。一啲係小六時係B1既學生,經過六年中學後,如果未能升讀大學,你又唔可以將責任推哂落間學校度,因為有太多因素存在。而本來係B2或B3學生,讀完六年中學又能升上大學,你亦唔可以話佢間學校好勁,可以幫佢升呢。

要知道讀書係靠自己,讀到好學校都要用功讀書。

作者: long0    時間: 17-4-14 11:58

晴晴小B 發表於 17-4-13 23:40
學生係讀書時期面對既係一個多變既環境,學校只係其中一個因素。
每個學生有唔同既語文基礎、家庭背景、讀 ...
呢個原因解釋到 點解好多朋友話完全見唔到就讀B1校但經常無功課 好似無教書咁
但最後都可以話升到學 只是不是心目中的科目
其實為入B1只可以話希望到時朋輩素質會好一點
學業都係食自己
讀B1都升唔到學係盲目相信學校的結果

作者: easonkinki    時間: 17-4-14 12:22

long0 發表於 17-4-14 11:58
呢個原因解釋到 點解好多朋友話完全見唔到就讀B1校但經常無功課 好似無教書咁
但最後都可以話升到學 只是不 ...

中學不能只靠老師,好多人都會私補,去名師補習班。仲要睇下個小朋友幾時開竅,我細個讀b3中中(以前有band5),有個同學f1~3都係全班考2x名,到f4選科,可能佢自己超鐘意個科,成績不段進步。會考21分,當年我學校入u得1x%

作者: easonkinki    時間: 17-4-14 12:32

easonkinki 發表於 17-4-14 12:22
中學不能只靠老師,好多人都會私補,去名師補習班。仲要睇下個小朋友幾時開竅,我細個讀b3中中(以前有band ...

最近為咗填表排b2學校,就學jm睇該校校務報告,會排落份表的學校都睇一次。發覺所謂的b2頭中尾,b3頭都係d人講出黎,個期多人揀變大熱咪2A lo
仲睇到有d b2學校都係得1x%入u同3A差唔多,有d 校務報告直頭不提,有d連副學士, 職業訓練局,ive加埋入大學寫成80-90%
我會睇間學校 ,多唔多活動老師有冇愛心 ,校風好唔好,
所以為咗小朋友要認真去睇校務報告,再問身邊朋友/ek讀緊的家長。
祝各位選校成功!

作者: 晴晴小B    時間: 17-4-14 13:02

easonkinki 發表於 17-4-14 12:32
最近為咗填表排b2學校,就學jm睇該校校務報告,會排落份表的學校都睇一次。發覺所謂的b2頭中尾,b3頭都係d ...

B3校所謂既1X%升大專比率應該係計埋珠海樹仁個啲學校,真正八大既政府資助學士課程可能只得一兩個

作者: hkpapa852    時間: 17-4-14 22:55

晴晴小B 發表於 17-4-14 13:02
B3校所謂既1X%升大專比率應該係計埋珠海樹仁個啲學校,真正八大既政府資助學士課程可能只得一兩個
...
我諗你高估了.....

B3學校通常所指既大專比例, 係包括低於AD/HD既學歷, 如Diploma, Cert, 職訓......

作者: 晴晴小B    時間: 17-4-14 23:02

hkpapa852 發表於 17-4-14 22:55
我諗你高估了.....

B3學校通常所指既大專比例, 係包括低於AD/HD既學歷, 如Diploma, Cert, 職訓......

世事都被你看透了

作者: miriam    時間: 17-4-15 01:32

我諗你高估了.....

順便問下先

假如一間學校 DSE 3 或 4 比率低於全港水平, 你會將間學校列為邊個 banding 呢?

作者: easonkinki    時間: 17-4-15 11:04

我諗你高估了.....

hkpapa:
呢間學校屬b2尾定3?
我唔係太識分,又驚排錯學校。有d b2校直頭無講,咁點 界定佢係屬b2

圖片附件: Screenshot_2017-04-14-14-13-14-1.JPEG (17-4-15 11:04, 63.02 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MTEwOTg3fDIxOTcwYjA1fDE3MTY3MDUwMzN8MA%3D%3D

作者: 晴晴小B    時間: 17-4-15 15:02

easonkinki 發表於 17-4-15 11:04
hkpapa:
呢間學校屬b2尾定3?
我唔係太識分,又驚排錯學校。有d b2校直頭無講,咁點 界定佢係屬b2

連樹仁珠海加大陸啲大學計埋都係得12%,除時全校只得一兩個可以讀到八大,呢間肯定係B3學校了

作者: easonkinki    時間: 17-4-15 15:14

晴晴小B 發表於 17-4-15 15:02
連樹仁珠海加大陸啲大學計埋都係得12%,除時全校只得一兩個可以讀到八大,呢間肯定係B3學校了
...

原來係咁,thx!我上荔天網搵唔到入U資料,知唔知邊到可以搵到?想知呢間好唔好?

作者: long0    時間: 17-4-15 15:41

http://www.lkcss.edu.hk/web/dp/s ... ool_report_1516.pdf
作者: easonkinki    時間: 17-4-15 16:00

long0 發表於 17-4-15 15:41
http://www.lkcss.edu.hk/web/dp/sites/default/files/upload/report/school_report_1516.pdf

我就係睇左呢份,9成入大專+外地升學,咁咪同我post個間b3差唔多成績,所以我唔識睇,點分b2,3,驚早早就排左b3先

作者: long0    時間: 17-4-15 16:47

http://www.lstkcmss.edu.hk/doc/yrreport.pdf

http://ds.icampus.hk/liymss/upload/article/1471ff077282776107ddc355d5fa790c.pdf

咁呢兩間點睇?

作者: long0    時間: 17-4-15 16:57

http://www.chuenyuen.edu.hk/other/1516_annual_report.pdf
呢間話尾車B1 又比較下
作者: long0    時間: 17-4-15 17:23

結論呢D野好難比較
只有自己睇法
無客觀數據
同你小朋友係Band幾一樣
除教育局比中學果份學生資料
係肯定之外
連小學都唔會知佢係Band幾
咁查落去有什麼意思
你會知道間中學六年後什麼情況嗎?
係我睇落呢區除LW係B1
其他B1英中放落中西區都只係似B2
呢個係地區問題
你只可以睇邊間學校受歡迎
希望佢收生同教學愈來愈好
對自己小朋友有利
其他睇多無用
作者: 晴晴小B    時間: 17-4-15 18:08

easonkinki 發表於 17-4-15 16:00
我就係睇左呢份,9成入大專+外地升學,咁咪同我post個間b3差唔多成績,所以我唔識睇,點分b2,3,驚早早就 ...

B3校傾向將好多唔同既項目組合埋一齊,等你睇完一頭霧水

作者: 晴晴小B    時間: 17-4-15 18:22

long0 發表於 17-4-15 17:23
結論呢D野好難比較
只有自己睇法
無客觀數據

依你邏輯,咁葵青B2咪變成中西區B3!?

作者: abc_dad_dad    時間: 17-4-15 19:25

我女兒也是band 1尾, band 2頭. 第一志願 伍若瑜。 請問乙一填佢安全嗎?  求意見! 謝謝
作者: 晴晴小B    時間: 17-4-15 20:31

abc_dad_dad 發表於 17-4-15 19:25
我女兒也是band 1尾, band 2頭. 第一志願 伍若瑜。 請問乙一填佢安全嗎?  求意見! 謝謝 ...

B1同B2係兩種完全唔同既策略。如果係B1,乙一選伍必定直入(亦有小小唔抵),萬一係B2,乙一選伍就得一半半機會。
咁你估計你女女傾向B1定B2?

作者: oiyau2005    時間: 17-4-15 20:36

abc_dad_dad 發表於 17-4-15 19:25
我女兒也是band 1尾, band 2頭. 第一志願 伍若瑜。 請問乙一填佢安全嗎?  求意見! 謝謝 ...

如唔肯定邊個banding,就當band 2安全D,亦可一博乙一b1, 乙二當b2揀,如乙一伍好安全,乙二繼續㨂band 2

作者: abc_dad_dad    時間: 17-4-15 21:04

回覆 晴晴小B 的帖子

老師叫揀 band 2, 都係b2 讀得開心啲,b1入到都要包尾。請問仲有冇b2 頭好既學校介紹?
作者: abc_dad_dad    時間: 17-4-15 21:05

我會填伍 乙一,那乙二那間學校好?謝指教!
作者: oiyau2005    時間: 17-4-15 22:05

abc_dad_dad 發表於 17-4-15 21:05

我會填伍 乙一,那乙二那間學校好?謝指教!

顧超文丶吳祥川丶李賢堯。

但剛有JM話吳校風麻麻

作者: abc_dad_dad    時間: 17-4-15 22:12

搵日收工去學校門口看放學便知!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5