教育王國

標題: 校際音樂節有感 [打印本頁]

作者: bb630    時間: 17-3-10 14:29     標題: 校際音樂節有感

上星期阿仔已完成校際賽事, 有感而發, 小提琴項目向來競爭激烈, 差不多每級賽事都會遇到某器樂中心的學生, 老實說, 這些小朋友真的相當利害, 水準很高! 其實我十分享受欣賞他們演出, 可惜我為了出去找伴奏, 錯過了欣賞冠軍的演出!

至於有些伴奏, 真的.....唉!

最初跟老師說想參加這項目, 只因阿仔很喜歡那首參賽曲目, 老師說這首曲目對阿仔來說有點難, 要有心理準備即使參賽, 成績可能不理想,  我說就讓他挑戰一下自己吧,  看看他能為自己所喜愛的付出多少也好

我在台下看着他演奏, 從未見過他那麼自信, 他已拿出他的水準來, 心想拿不拿奬已不重要吧!

結果, 阿仔今次越級挑戰成功, 在13歲以下小提琴拹奏曲項目能奪亞, 對他來說是相當鼓舞, 宣佈一刻, 我的手也在震...其餘得獎的都是Yips跟APA

阿仔已訂下下一個目標, 希望佢繼續努力, 作為媽媽的我, 會伴着你向着目標進發!

作者: 熊貓BB    時間: 17-3-10 15:09

bb630 發表於 17-3-10 14:29
上星期阿仔已完成校際賽事, 有感而發, 小提琴項目向來競爭激烈, 差不多每級賽事都會遇到某器樂中心的學生,  ...

恭喜您!在concerto under 13 得獎一點有不容易。參加這組的人也是認真的!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: jellomama    時間: 17-3-10 15:29

回覆 bb630 的帖子

恭喜你同仔仔!
好奇一問,去到 concerto 組別仲有好差嘅伴奏?另外,報 13歲以下 concerto 組別係咪要 ABRSM grade 8 violin distinction 至可以報架?

作者: bb630    時間: 17-3-10 15:57

jellomama 發表於 17-3-10 15:29

恭喜你同仔仔!

或者我對伴奏有點要求吧,有接近一半的伴奏有不同程度彈甩音的情況 ,當然沒有彈不下去的情況發生,但是作為比賽的伴奏,不能流暢的彈完整首曲子,有點兒那個吧! 是我要求過高嗎?
另外,參加呢場賽事,我唔記得需唔需要八級證書 ,我冇印像報名時有影過證書。

作者: bb630    時間: 17-3-10 16:18

熊貓BB 發表於 17-3-10 15:09
恭喜您!在concerto under 13 得獎一點有不容易。參加這組的人也是認真的!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)( ...

真的不容易,我事後才知季軍那位小女孩跟阿仔同齡,人家預備考8級時,阿仔才初學小提琴

跟阿仔同分的另一位亞軍, 2015年已考獲ATCL, 還要是拿99/100

簡直是滴汗!

作者: jellomama    時間: 17-3-10 18:14

bb630 發表於 17-3-10 16:18
真的不容易,我事後才知季軍那位小女孩跟阿仔同齡,人家預備考8級時,阿仔才初學小提琴
跟阿仔同分的另一位 ...
我實在替妳高興,你仔仔肯定表現出衆!
作者: apap08    時間: 17-3-11 14:45

上星期阿仔已完成校際賽事, 有感而發, 小提琴項目向來競爭激烈, 差不多每級賽事都會遇到某器樂中心的學生,  ...

你仔仔好有天份,加油!

作者: Crabtree    時間: 17-3-12 15:54

Congrats! 阿女有場比賽幫同學伴奏,她回來告知伴奏好多都唔見彈得好,有d她覺得應收錢幫人彈,無乜默契,亦有覺得好似在場sight read感覺!
作者: dingdingba    時間: 17-3-12 21:40

即場sight read, 好離譜!
作者: LeeCC    時間: 17-3-12 23:20

我在童聲獨唱項目見過有伴奏大哥哥是入場比賽前才第一次見小朋友,未正式夾過歌
作者: bb630    時間: 17-3-13 00:37

大家唔夾, 可能係夾得少, 甚至無夾, 但係伴奏最基本自己都要彈熟首歌!
作者: 四隻貓    時間: 17-3-13 11:21

是呀, 校際比賽中不少伴奏也會彈錯音, 更有些彈彈下甩左.  
越初級的比賽此情況就更嚴重.
大家常常忽略了伴奏的重要性, 伴奏其實是很重要很專業的一項.

U13 能獲獎, 真的非常叻! 今年的曲目實在有難度呀.
作者: ak1020    時間: 17-3-13 12:04

伴奏同參賽者唔夾,或甚至似無夾過,有時係因為個家長唔捨得花錢夾琴,諗住求其搵個人彈琴就得,所以要求伴奏當日先出現,咁就可以慳錢,呢啲case聽唔少

有人到比賽都無搵伴奏都不少啦....可能佢地不求名次,只求comment吧

作者: dingdingba    時間: 17-3-13 18:49

除了伴奏質素參差, 琴老師 的質素 也很大落差, 小女今年參加一級鋼琴, 彈奏莫札特曲目,  因小女學琴不足一年,本來也沒有太大期望, 結果分數不太差, 但評判批評有些音 和協會的樂譜不一致,比賽完才醒覺, 這曲目有很多版本, 這個比賽要求用協會的版本。 但我們不是專業, 都是靠琴老師選曲和給予樂譜的, 沒有想到他沒有確認, 隨便給予一份坊間的樂譜給小女彈, 對此很失望
作者: Gina11    時間: 17-3-13 21:44

ak1020 發表於 17-3-13 12:04
伴奏同參賽者唔夾,或甚至似無夾過,有時係因為個家長唔捨得花錢夾琴,諗住求其搵個人彈琴就得,所以要求伴 ...
終於都有人講出真相。我琴學生無找我伴小提琴,因為他的小提琴老師要求伴奏要一齊上堂夾 (但音樂節比賽只夾45分鐘一堂,共一次,3次比賽都係,但無大問題)
我有另一老師請我伴她的學生(考ABRSM,4-5月)但想只夾2堂各半小時,包埋上AURAL (2級,aural 佢曾考過琴,所以問題不大)2月尾只夾了一次,因我都明家長唔想多花錢,我只叫佢出了準考証再安排點上。
所以呢 ~~~~不要全賴在伴奏老師身上,考過試+比過賽既,可能有點經驗,否則唔係老師彈錯,係好難夾。

作者: bb630    時間: 17-3-14 01:38

Gina11 發表於 17-3-13 21:44
終於都有人講出真相。我琴學生無找我伴小提琴,因為他的小提琴老師要求伴奏要一齊上堂夾 (但音樂節比賽只 ...
violin concerto 通常都會有段長少少嘅piano solo, 以我所見, 部分伴奏連呢part 都會彈錯/甩, 好明顯未彈熟, 雖然未必影響到參賽者, 但感覺好唔專業

作者: Gina11    時間: 17-3-14 08:13

唉~我唔係果位伴奏,你也不是果位家長。我地無人知幾時通知同比譜老師練。我試過伴5級考試,練得4堂。某D節奏佢根本做唔到太快,建議佢慢返少少。死唔肯。我個伴奏譜無旋律可言,上網也找不到參考recording  ,又難彈,=鋼琴考7-8級程度,我專業都不見得一個月一首8級我彈完仲要夾得好,4堂就足夠吧 。我全職,只得早上練,我當時真係練幾個鐘。我都要犧牲好多私人時間,但深覺收得幾堂學費+當日考試伴奏費 ,不等於我所花的練琴時間。我真係不喜歡因為家長既輕視(覺幾堂就OK),比不到足夠時間我練,又覺我係專業,應該得到。最後,苦練成個月我真係勁到無錯音,連我都讚自己。(但以後我情願不接高級組,吃苦是自己,我不是超人。彈錯就是我錯,我不專業????
作者: bb630    時間: 17-3-14 09:31

回覆 Gina11 的帖子

其實我也算是其中的一位家長, 校際時間表一出我已通知伴奏, 譜他亦一早已有,誰知比賽前一個多星期準備跟他夾時,他說他不在香港, 只餘三日給我跟他夾琴,  但因他說他曾伴過這首歌, 我相信對他來說也應該不太難, 誰知跟他正式夾,他還未熟這首歌, 結果比賽時他solo那段真的彈錯音, 幸好不影響阿仔演出(因為阿仔其實都好熟鋼琴個part, 所以夾嗰方面冇乜大問題)。 所以我覺得如果伴奏沒有信心或認為家長給予足夠時間, 又或者覺得自己付出跟收入不成正比, 應該拒絕這個job! 如果應承了,最起碼自己嗰part都要做好自己本份吧。

作者: 四隻貓    時間: 17-3-14 10:04

bb630 發表於 17-3-14 09:31
回覆 Gina11 的帖子

其實我也算是其中的一位家長, 校際時間表一出我已通知伴奏, 譜他亦一早已有,誰知比 ...

要換伴奏了. 找過另一位理想的伴奏吧.

有次去睇高級組賽事, 其中有位家長見某位伴奏非常好, 中場立即去問她取聯絡資料.好的伴奏很搶手呀!

前年我女比賽同場有參加者找了某出名的鋼琴名人來伴奏, 彈是彈得很好, 但伴奏來說是不太理想...佢搶晒聲, 鋼琴成了主角小提琴反而被蓋起來...

作者: bb630    時間: 17-3-14 10:07

我也試過找八級小提琴考試伴奏, 她們一聽到某些曲目, 立即說太難了,不接。 我覺得沒有問題, 沒有信心彈好, 就不應嘥大家時間, 對大家也好。
但是如果應承了, 事後就不能說: 太難, 我不是超人 ,家長 能說彈錯就是我的錯。

作者: 四隻貓    時間: 17-3-14 10:13

bb630 發表於 17-3-14 10:07
我也試過找八級小提琴考試伴奏, 她們一聽到某些曲目, 立即說太難了,不接。 我覺得沒有問題, 沒有信心彈 ...
同意, 如果伴奏沒有信心應該拒絕這個job.

越高級曲目越大, 確實不容易伴的.

作者: bb630    時間: 17-3-14 10:16

回覆 四隻貓 的帖子

其實這個伴奏之前有合作過,是小提琴老師介紹的, 我當是偶爾發生的一次吧! 他臨時要離開香港,可能就是曾經彈過, 所以佢輕視咗,  佢自己唔夠時間練, 咁我覺得我這次的情況也不是太離譜, 比較起同場另外有的伴奏前奏又甩, 中段又甩, 唉!
作者: bb630    時間: 17-3-14 12:16

四隻貓 發表於 17-3-14 10:04
要換伴奏了. 找過另一位理想的伴奏吧.

有次去睇高級組賽事, 其中有位家長見某位伴奏非常好, 中場立即去 ...
我那場也有這個情況出現, 有個伴奏突然彈到超大聲, 俾佢嚇一跳!

作者: video_ming    時間: 17-3-14 14:32

我都認同伴奏的重要性,囡囡今年幫學校30多名同學伴奏,當中有很多同學都有拿獎,看見囡囡認真練習伴奏歌,對伴奏的責任態度都好認真。看見其他伴奏的失誤。真的覺得不太好。

作者: bb630    時間: 17-3-15 08:11

video_ming 發表於 17-3-14 14:32
我都認同伴奏的重要性,囡囡今年幫學校30多名同學伴奏,當中有很多同學都有拿獎,看見囡囡認真練習伴奏歌 ...
好欣賞你囡囡咁認真練習伴奏曲目, 真是一個很負責任的伴奏!
作者: qqwkl    時間: 17-3-15 11:05

作者: muse_melody    時間: 17-3-15 17:09

我曾經遇過一個伴奏仲嚇人

我自己本身識鋼琴,考8級小提琴嗰時,事前一個月俾譜個伴奏,預咗夾四堂,第一堂我已經聽得出佢未練熟,到第二堂仲係咁,其中一首係彈到斷斷續續,我就直接開聲話佢,你應該練熟你個part先同我夾,佢竟然同我講,到我考嗰日就彈到架喇,叫我信佢,我即刻直斥其非,跟住即刻話唔再需要佢。好彩後尾我搵到一個本身識彈嗰三首考試歌的伴奏,最後pass到。
作者: bb630    時間: 17-3-16 12:54

muse_melody 發表於 17-3-15 17:09
我曾經遇過一個伴奏仲嚇人

我自己本身識鋼琴,考8級小提琴嗰時,事前一個月俾譜個伴奏,預咗夾 ...

我也遇過這樣的伴奏, 同樣夾8級小提琴, 因為阿仔細, 我預夾12堂, 阿仔feedback番老師其中一首好似彈得唔多熟, 心諗只是其中一首, 她應該有足夠時間練吧, 誰知夾完第四堂, 阿仔話老師自稱佢唔熟嗰首abrsm嘅建議速度太快, 佢實在練唔到咁快, 叫阿仔拉慢啲....

我終於忍不住第5堂sit in 聽佢地夾成點, 嚇死我, 3首佢都彈到甩甩地, 快唔到嗰首當然甩得最嚴重, 佢解釋佢自己忙, 她又教cello, 又教piano, 又要樂團,  所以無咩時間練, 佢話唔介意我換伴奏, 我當時雖然有啲嬲, 但係都保持住溫和嘅語氣, 我語重心長咁同佢講: 我不會換伴奏, 仲有兩個月才考, 話晒老師你都係演奏級, 肯練一定得的, 唔好咁輕易話自己唔得啦!

好彩佢肯聽我講, 第6堂我再聽, 佢已經好咗好多, 最後阿仔仲攞到distinct.

其實我覺得一個伴奏係咪專業, 態度好重要, 夾琴前就要練熟首歌係最基本, 如果雙方也練得熟, 夾琴才有意義呢!

作者: jellomama    時間: 17-3-16 15:12

bb630 發表於 17-3-16 12:54
我也遇過這樣的伴奏, 同樣夾8級小提琴, 因為阿仔細, 我預夾12堂, 阿仔feedback番老師其中一首好似彈得唔多 ...
我好奇請問呢位伴奏收幾多錢一個鐘?
作者: 熊貓BB    時間: 17-3-16 19:55

bb630 發表於 17-3-16 12:54
我也遇過這樣的伴奏, 同樣夾8級小提琴, 因為阿仔細, 我預夾12堂, 阿仔feedback番老師其中一首好似彈得唔多 ...

我自己考8級時,專業的伴奏是即看即夾,完全彈到,亦不需要放低份譜給她練琴,亦會指導我需要改善的地方。(其中一首是較現代,拍子很難數的)。她替LT伴奏,考官説希望多見她伴奏,説很多伴奏能力不足。(emoji)

作者: bb630    時間: 17-3-16 22:26

jellomama 發表於 17-3-16 15:12
那伴奏是在柏X找的, 係收standard 8 級價,當時好似$450/hr
作者: bb630    時間: 17-3-16 23:22

熊貓BB 發表於 17-3-16 19:55
我自己考8級時,專業的伴奏是即看即夾,完全彈到,亦不需要放低份譜給她練琴,亦會指導我需要改善的地方。 ...
你呢個伴奏好勁 ,  我都唔奢望佢可以即看即夾, 只求佢夾前練熟首歌, 都唔係要求好高啫!

作者: jellomama    時間: 17-3-17 00:20

我自己考8級時,專業的伴奏是即看即夾,完全彈到,亦不需要放低份譜給她練琴,亦會指導我需要改善的地方。 ...
咁呢個係高級嘅伴奏同普通嘅伴奏嘅分別嗱,相信收費都會係價錢高啲。
作者: 四隻貓    時間: 17-3-17 10:05

專業的伴奏就是這樣.
我仔女用過三位伴奏, 全部都是這樣的, 仲會指導我們需要改善的地方, 教埋出場要留意既地方.
一個專業的伴奏可以提升整個演奏, 出場時仲可以幫到表演者.
我仔尋日校際一開個頭開快左, 都係靠伴奏幫佢手, 好快正常返. 最後好好彩有個獎.

我自己都識彈琴, 如果個伴奏要練幾個月先得其實不如我自己伴啦.

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-3-17 14:40

今日所見violin solo grade 1,有部份參賽者over grade 1程度,更有參賽者在拉琴開始前在台上同伴奏tune音。其實降grade 參賽目的何在?為了拿奬?

作者: bebebe12345    時間: 17-3-17 15:13

bb630 發表於 17-3-14 10:07
我也試過找八級小提琴考試伴奏, 她們一聽到某些曲目, 立即說太難了,不接。 我覺得沒有問題, 沒有信心彈 ...

越上曲目越大丶差別也更大.....
8級還不是太高難度!
從來找好伴奏就是不容易的.....
伴奏那一部份難度絕對不在主樂器之下丶
還看要求!

繼續努力.....

作者: bb630    時間: 17-3-17 15:19

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-3-17 14:40
今日所見violin solo grade 1,有部份參賽者over grade 1程度,更有參賽者在拉琴開始前在台上同伴奏tune音。 ...
呢個問題好多人都討論過, 其實校際的曲目一向比abrsm高約兩級, 以往見過校際3 , 6 級歌分別係以往abrsm grade 5 , 8 嘅j考試歌

再講, 所謂降級都未必一定可以攞獎, 今年我知道的有人已考LT, 今年玩返8級, 都未能摘冠, 只能攞亞軍, 老實講, 有皇家8級程度只能說拉到校際8級, 也不一定能拉得好啊!

作者: titibaby    時間: 17-3-17 15:24

bb630 發表於 17-3-16 23:22
你呢個伴奏好勁 ,  我都唔奢望佢可以即看即夾, 只求佢夾前練熟首歌, 都唔係要求好高啫!
...

其實樓主小朋友,程度都應該高,老師沒理由對伴奏沒有要求?仲要自己去大琴行找伴奏

作者: bb630    時間: 17-3-17 15:33

titibaby 發表於 17-3-17 15:24
其實樓主小朋友,程度都應該高,老師沒理由對伴奏沒有要求?仲要自己去大琴行找伴奏

...

阿仔8級前都是在琴行學, 所以在琴行找伴奏, 是考8級時的事了, 8級後已轉了私人老師, 今次校際的伴奏是現在的老師介紹, 但是我都覺得未算係好好, 唉...

之前為找老師煩, 現在找伴奏原來一樣煩....

作者: bebebe12345    時間: 17-3-17 15:54

jellomama 發表於 17-3-16 15:12

12堂......利害!

作者: 四隻貓    時間: 17-3-17 16:02

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-3-17 14:40
今日所見violin solo grade 1,有部份參賽者over grade 1程度,更有參賽者在拉琴開始前在台上同伴奏tune音。 ...
知道的有人已考AT參加5級比賽, 有人已考5級參加1級比賽. 1級有參賽者會柔弦 tim呀...
降grade 參賽年年都有的, 但唔代表佢地一定win 的.

另外亦有越級挑戰的, 每人目的不同.

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-3-17 16:04

四隻貓 發表於 17-3-17 16:02
知道的有人已考AT參加5級比賽, 有人已考5級參加1級比賽. 1級有參賽者會柔弦 tim呀...
降grade 參賽年年都有 ...

三甲結果全是降grade學生包辦,其實是否屬於該grade,一眼認出。

作者: bb630    時間: 17-3-17 16:06

bebebe12345 發表於 17-3-17 15:54
12堂......利害!

無法啦....阿仔細, 諗住俾多啲時間佢地夾, 又要花train arual

作者: 四隻貓    時間: 17-3-17 16:09

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-3-17 16:04
三甲結果全是降grade學生包辦,其實是否屬於該grade,一眼認出。
我反而留意到三甲通常都係某音樂學習中心的學生.

作者: 四隻貓    時間: 17-3-17 16:10

bb630 發表於 17-3-17 16:06
無法啦....阿仔細, 諗住俾多啲時間佢地夾, 又要花train arual
你仔幾大? 初小生?

作者: mansum92    時間: 17-3-17 16:11

我仔小號吹7級曲目時,也是即比譜即夾,夾兩堂已經ok

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-3-17 16:12

四隻貓 發表於 17-3-17 16:09

已問了,三人不是某中心學生

作者: bb630    時間: 17-3-17 16:17

回覆 四隻貓 的帖子

咁又唔係初小,今年10歲
作者: 四隻貓    時間: 17-3-17 16:27

bb630 發表於 17-3-17 16:17
回覆 四隻貓 的帖子

U13來說都算好細個呀!

作者: bb630    時間: 17-3-17 16:40

四隻貓 發表於 17-3-17 16:27
U13來說都算好細個呀!
同場好多都係差不多年紀

作者: jellomama    時間: 17-3-17 16:41

一分耕耘,一分收穫,人家付出多少努力和時間,加上師資不錯,學生拉琴拉得好是合理的。
作者: bb630    時間: 17-3-17 16:43

我有留意佢地FB, 真係好多佢地學生攞獎

作者: bb630    時間: 17-3-17 16:44

jellomama 發表於 17-3-17 16:41
一分耕耘,一分收穫,人家付出多少努力和時間,加上師資不錯,學生拉琴拉得好是合理的。 ...

說得對

其實我都爭扎過找不找這中心的老師教阿仔, 但又怕配合不到他們的要求, 所以才放棄, 幸好現在總算替阿仔找到合適的老師

不過, 阿仔反而有玩佢地個交響樂團

作者: 四隻貓    時間: 17-3-17 17:38

一分耕耘,一分收穫,人家付出多少努力和時間,加上師資不錯,學生拉琴拉得好是合理的。 ...
同意呀, 一分耕耘,一分收穫.

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-3-17 18:00

中心內大部分老師好好,但有少部分老師一般

作者: Crabtree    時間: 17-3-18 18:45

回覆 LITTLEGIRLSNOW 的帖子

那個中心指GMx music? 我個女參加八級鋼琴,彈貝多芬,但這首歌對於舊年才考8級的她來說實在好難,初頭簡直想放棄,但原來係可以從彈比賽歌中獲益良多,技巧也能提升。同場看到參賽者部分應已達演奏級,看見他們有些揮灑自如閉上眼睛彈奏,實是享受!
作者: meowloo    時間: 17-3-20 11:16

bb630 發表於 17-3-17 16:17
回覆 四隻貓 的帖子

你仔仔真係好叻!通常都係果兩間包辦哂奬項...

作者: munce    時間: 17-3-24 14:34     標題: 回覆樓主:

遇到不知所謂的評判,可以點?有冇得投訴?

作者: lovecupid    時間: 17-3-24 15:15

munce 發表於 17-3-24 14:34
遇到不知所謂的評判,可以點?有冇得投訴?

投訴要學校提出才可以。參加者提出,都不接受的
音樂比賽不同跑步比賽
音樂比賽帶有主觀性..好唔好聽無客觀標準..你覺得好聽唔等於評判覺得好聽。
跑步是客觀性...快慢大家都有眼見和時間做標準。
又無錄影。。。。所以最後都係口同鼻坳。

作者: ilovethiscow    時間: 17-3-30 00:31

作者: LeeCC    時間: 17-3-30 11:56

主辦機構要求參賽者和家長量體溫,這個我明白

但為什麼評判在比賽期間不停咳嗽,不戴口罩傳播病毒?那一場是童聲獨唱,評判整個上午對住站在離他幾尺的小朋友咳,七八歲小朋友的高度剛剛是他坐下的高度一樣,六十個小朋友輪流在他面前吸氣唱歌,我個小朋友就系比賽當日半夜發高燒

我唔可以肯定是否受評判傳染,但甘大個人自己有咳嗽,在公眾場合戴口罩是常識

作者: Ivyangel    時間: 18-2-25 19:29

作者: yuengooluk    時間: 18-3-3 01:52

bb630 發表於 17-3-17 15:19
呢個問題好多人都討論過, 其實校際的曲目一向比abrsm高約兩級, 以往見過校際3 , 6 級歌分別係以往abrsm gra ...

坦白說,考級跟比賽是兩回事。八級合格已叫八級,AT合格已叫AT了。校際呢,要在芸芸對手中勝出,談可容易?

我仔是在某樂器中心學小提琴的。以我們老師為例(我不知其他老師),基本上,他要學生在校際逐年晉一級的(早年更要入三甲才能晉級,他不是重獎項,而是他要求高,他認為入三甲才叫達到該級水準),所以,除非極具天份,否則進度很慢。

但考試呢,快者,學兩年已考五級了。大家都知,考試要求比校際要求低得多。

加上校際曲目比abrsm難,故此,便有所謂降級參賽了。

作者: 四隻貓    時間: 18-3-3 18:12

yuengooluk 發表於 18-3-3 01:52

坦白說,考級跟比賽是兩回事。八級合格已叫八級,AT合格 ...

我唔介意其他參加者係降級或空降參加,努力做好自己,學到野就得。
藝術本身係主觀既,唔同評判可能會有唔同結果,比賽多多少少要講些運氣。
希望今年大家都 Good luck!

作者: munce    時間: 18-3-7 14:53     標題: 回覆樓主:

响評判名單裡見到了去年那位菲藉垃圾評判今年又做評判!譜裡沒有說要用pedal,全場只有4人用,包辦冠、亞、季!

作者: 四隻貓    時間: 18-3-7 16:29

munce 發表於 18-3-7 14:53
响評判名單裡見到了去年那位菲藉垃圾評判今年又做評判!譜裡沒有說要用pedal,全場只有4人用,包辦冠、亞、 ...
係啦, 又係佢...
去年朋友果場佢係喜歡有pedal同大聲的演奏.

今年唔知係唔係仲係0甘呢?
我女仲未比賽, 唔知會唔會遇上佢.

作者: lovecupid    時間: 18-3-7 18:30

munce 發表於 18-3-7 14:53
响評判名單裡見到了去年那位菲藉垃圾評判今年又做評判!譜裡沒有說要用pedal,全場只有4人用,包辦冠、亞、 ...

樂譜寫用不用Pedal只是一個「建議」,不是「強制」,亦不是「規舉」。
用Pedal要視乎表達音樂的需要。而踩Pedal亦有不同的力度和視乎音樂的需要。
所以評判與樂譜不同見解是很正常的事。只能說教琴的老師「唔夠班」分析音樂而已。

如果對手是降級比賽,人家會用Pedal,而自己唔識用,就只能歎自己「蝕底」算了,
日後俾心機練習。

在心態上,如果係為咗要羸的心態比賽,通常都係輸多羸少......

作者: idd007    時間: 18-3-8 23:34

請問有冇同學參加今日元朗嘅賽事?

今日嘅賽果相當嚇人.

123名都彈到甩甩咳咳.
而且彈法同作者嘅原意都完全唔同.

反而有另外彈得幾好嗰幾個小朋友.

完全無名次.

咁多年真係未見過咁差

作者: idd007    時間: 18-3-8 23:49

啱啱上網查過一下,
原來個評判同 元朗 的琴行有來往,
今個月尾會響 元朗 某琴行開大師班.

作者: idd007    時間: 18-3-9 00:05

響元朗做評判
又響元朗收學生
今日 完場之前 仲有賣廣告話自己會開大師班😡😡😡
作者: idd007    時間: 18-3-9 00:40

再上網查下,

原來個評判都幾多仇家.

前日先至喺facebook畀人用粗口問候完.

真係好過份, 間琴行近到可以比賽場行過去
作者: bearbear0109    時間: 18-3-9 00:51

idd007 發表於 18-3-8 23:34
請問有冇同學參加今日元朗嘅賽事?

今日嘅賽果相當嚇人.

而家d評判(emoji)(emoji)‍♀️

作者: idd007    時間: 18-3-9 00:55

回覆 bearbear0109 的帖子

咁樣睇嚟
佢唔係唔識聽
而係千絲萬縷嘅關係

非常之 可惡

作者: idd007    時間: 18-3-9 01:41

嬲得滯, 寫錯地址

更正一下

今日個比賽場地係火炭
作者: LeeCC    時間: 18-3-9 08:47

lovecupid 發表於 18-3-7 18:30
樂譜寫用不用Pedal只是一個「建議」,不是「強制」,亦不是「規舉」。
用Pedal要視乎表達音樂的需要。而 ...

純分享下

試過考試的譜無話要pedal,仔的老師話有些位置可以加pedal加強效果,但同學仔的老師話譜無話加,所以唔使加,個同學仲勁鬧我仔,話佢錯,仔最初唔開心,唔肯跟老師,好彩仔無理同學鬧,跟老師方法,結果仔果首歌考得滿分

今次校際首歌無寫要pedal,老師話一些位要pedal,加強效果,contrast先做得好,比賽當日只有幾個參賽有踩,有獎的都有踩,評判話今場只有幾個contrast做得好,仔雖然無獎但評語寫good contrast

作者: idd007    時間: 18-3-9 09:03

回覆 LeeCC 的帖子

請問你係邊一場
作者: 四隻貓    時間: 18-3-9 09:28

LeeCC 發表於 18-3-9 08:47
純分享下

試過考試的譜無話要pedal,仔的老師話有些位置可以加pedal加強效果,但同學仔的老師話譜無話加 ...
你仔好似同我仔同一首歌? Bartok?
我地好多位都有加pedal, 老師有解釋點解要加, 加左我都覺得好聽.

我地果場比賽都好多人有加pedal, 不過可能早比賽, 好多參加者未練熟首歌, 彈錯得幾嚴重, 彈得完整既果幾位就有三甲.
評判有上台示範, 詳細講解首歌同佢既要求, 賽果亦很正路.

作者: LeeCC    時間: 18-3-9 09:39

四隻貓 發表於 18-3-9 09:28
你仔好似同我仔同一首歌? Bartok?
我地好多位都有加pedal, 老師有解釋點解要加, 加左我都覺得好聽.

系呀,bartok 呀

我果場得幾個踩pedal,好多個坐低隻腳位置明顯係唔準備踩,擺凳下都有,唔會臨要踩先伸隻腳出去甘勁卦

大部分人都練得熟,系個別緊張到甩左,評判無示範

作者: LeeCC    時間: 18-3-9 09:59

idd007 發表於 18-3-9 09:03

請問你係邊一場

應該與你不同組別,我果組已經比賽的場次無元朗或火炭場地

作者: idd007    時間: 18-3-9 13:53

火炭嗰場係bartok

Bartok係近代作曲家,

譜上係冇寫padel

但佢留有親自演奏既錄音

佢自己彈係有padel

Padel既作用唔係延音

Padel係用作加強重音

作者: idd007    時間: 18-3-9 14:09

我果場前三名都冇padel

三個人頭果段都係彈跳音

原全 違反咗作曲家嘅原意

其中嗰個仲要 大感冒都可以畀佢入場

作者: LeeCC    時間: 18-3-9 14:35

idd007 發表於 18-3-9 14:09
我果場前三名都冇padel

三個人頭果段都係彈跳音
我果場頭三名頭幾粒音都做得heavy的感覺,評判話彈跳一定系錯,全場得幾個人做到heavy感覺,我孩子的評語有讚佢呢樣做得好

作者: LeeCC    時間: 18-3-9 14:37

idd007 發表於 18-3-9 13:53
火炭嗰場係bartok

老師都系甘教

作者: idd007    時間: 18-3-9 14:45

你果位 評判 係正解
再詳細啲的話

要考慮埋佢係匈牙利舞曲

Stamping dance

即係 揼地 嘅意思

所以應該係heavy

但係我果場前三名都完全唔係咁樣彈

作者: LeeCC    時間: 18-3-9 14:48

idd007 發表於 18-3-9 14:45

你果位 評判 係正解

系呀,評判有講要做到匈牙利舞曲的style

作者: 四隻貓    時間: 18-3-9 14:55

idd007 發表於 18-3-9 14:45

你果位 評判 係正解
我果場評判都有講呢樣野.

0甘睇你果場真係好唔正路...真係唔好彩

我前年都遇上非常評判, 真係好無奈.

作者: lovecupid    時間: 18-3-9 14:56

idd007 發表於 18-3-9 13:53
火炭嗰場係bartok

右邊的踏板叫「延音踏板」,用來延長琴弦震動的時間,其實就是用槓桿將原本緊貼在琴弦上的一層毛氈支開,從而延長了琴弦震動的時間。這個踏板是最最常用的,也是鋼琴演奏中最最重要的潤色器這個踏板有個最重要的技巧,叫做「切分踏板」,就是說,每一小節的重拍時,首先把音符彈下去,在此音發聲的瞬間,再很快的換踏板,並在手指抬起前,把踏板換好。 所以,這種不在重拍時換,而比重拍稍晚一點的(類似切分音)換踏板的方法就叫做「切分踏板」,這是延音踏板技術中的原點,一切和延音有關的技術都是從「切分踏板」中化出來的。

作者: munce    時間: 18-3-10 22:58

回覆 lovecupid 的帖子

去年個垃圾評判唔單只講個pedal,仲有速度!明明譜寫160,仔就彈160,竟話我個小朋友彈得慢!贏嗰位彈到220,仲要luck晒!!

作者: octatonic    時間: 18-3-10 23:08

munce 發表於 18-3-10 22:58
回覆 lovecupid 的帖子

去年個垃圾評判唔單只講個pedal,仲有速度!明明譜寫160,仔就彈160,竟話我個小朋 ...
[url=]​[/url]希望你個仔係咁樣嘅家庭環境底下成長,仍能培養出良好品格

作者: stinkyrabbit111    時間: 18-3-11 08:02

其實品評音樂,同食嘢一樣,好多個人喜好成份,有d著重Technique,有d著重Follow rules,有d著重Musicality...始終好多時得一個評判,重要一連聽幾十個彈同一隻歌,聽到麻木,好聼可能果一刻無專心聽聽唔出;所以只好調節心態,當校際係比小朋友表演交流的機會,做到晒老師教嘅,便是成功的演出,因爲其他的也控制不了⋯⋯
至於音樂的演奏方法,老師的功力真的很重要,樂譜上沒有寫的,要靠老師對音樂作曲家年代+作曲家+作曲家作曲時心景+音樂Style+音樂的flow,自己再去interprete加上大细聲快慢情感等,再勁d老師會因應學生的長處和短處在樂章某處加或改變演奏方式另其大展所長或不要自暴其短;好多時樂譜乜都唔寫唔通乜都唔做咩⋯⋯

不過就算樂譜上寫下指示也不一定全對,要睇樂譜的version,因為以前d 曲目like those from baroque,early classical係沒有明確指示㗎,有時得一個字喺beginning咋,我地現代d譜d instuction係後人加落去,未必一定反映作曲家原意, well renowned versions of musical scores are considered most close to what the composer had intended...所以最後又係睇老師功力,睇埋個flow of music,去點樣加加減減改改再interprete音樂出黎

我成日同囡講,音樂係一種語言,係用黎deliver message、情感,讓人get到你deliver的message便成功了,所以無話對錯⋯⋯所以希望大家在學音樂的路上都走對了路,努力加油!

作者: LeeCC    時間: 18-3-11 10:37

lovecupid 發表於 18-3-9 14:56
右邊的踏板叫「延音踏板」,用來延長琴弦震動的時間,其實就是用槓桿將原本緊貼在琴弦上的一層毛氈支開, ...

謝謝你詳細的解釋,可惜我對鋼琴一竅不通,所以唔系明

作者: lovecupid    時間: 18-3-11 18:22

....樂譜上的tempo..指示..腳踏使用...全都是建議啊。
只有音符和音符節奏才是可肯定要做足的....雖然有時可能都有錯...
都是一句...鋼琴老師水準和學術夠強...就會識教
作者: LeeCC    時間: 18-3-11 19:51

lovecupid 發表於 18-3-11 18:22
....樂譜上的tempo..指示..腳踏使用...全都是建議啊。
只有音符和音符節奏才是可肯定要做足的....雖然有時 ...

老師識教,都要小朋友受教,聽教,肯練

我小朋友次次比賽的評語,話做得唔好的地方,都係俾老師堂堂鬧都唔肯改的地方

作者: idd007    時間: 18-3-12 00:01

請問有冇參加火炭果場既家長可以發表下?

作者: musicpiano123    時間: 18-3-12 15:55

stinkyrabbit111 發表於 18-3-11 08:02
其實品評音樂,同食嘢一樣,好多個人喜好成份,有d著重Technique,有d著重Follow rules,有d著重Musicality.. ...

講得非常好!!

作者: migohappy    時間: 18-3-13 17:53

stinkyrabbit111 發表於 18-3-11 08:02
其實品評音樂,同食嘢一樣,好多個人喜好成份,有d著重Technique,有d著重Follow rules,有d著重Musicality.. ...

非常認同,家長實在無需要對個名次得分睇重....音樂係一種口味

作者: Jasminema2012    時間: 18-3-14 21:00     標題: 回覆樓主

今年有個評判俾50幾分,完完整整都俾呢啲分,好挫敗小朋友信心

作者: Grandmamama    時間: 18-3-14 22:26

Jasminema2012 發表於 18-3-14 21:00
今年有個評判俾50幾分,完完整整都俾呢啲分,好挫敗小朋友信心
係唔係女評審?
作者: Jasminema2012    時間: 18-3-14 23:32

Grandmamama 發表於 18-3-14 22:26
係唔係女評審?

男,好似係南非人

作者: CinnamonCC    時間: 18-3-15 08:38

Jasminema2012 發表於 18-3-14 23:32
男,好似係南非人

北角區?金髮四眼不停撥秀髮評判?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5