教育王國

標題: RC 買左NR [打印本頁]

作者: foureye964    時間: 17-2-19 11:16     標題: RC 買左NR

請問有無人買左NR 但又冇offer or 係wait list ?
今年是否有好多人買NR? 最終入到機會有幾大? thanks

作者: Yan3    時間: 17-2-19 13:11

foureye964 發表於 17-2-19 11:16
請問有無人買左NR 但又冇offer or 係wait list ?
今年是否有好多人買NR? 最終入到機會有幾大? thanks
...

My friend's kid got reject letter while they did purchase NR.

作者: foureye964    時間: 17-2-19 13:23

Yan3 發表於 17-2-19 13:11
My friend's kid got reject letter while they did purchase NR.

有無講reject reason?

作者: hong0706    時間: 17-2-19 14:23

foureye964 發表於 17-2-19 11:16
...
你孩子係咪英基幼稚園學生?個玩法好唔同
作者: 964000    時間: 17-2-19 15:01

My friend outside kinder bought NR and just got offer.

作者: foureye964    時間: 17-2-19 15:07

hong0706 發表於 17-2-19 14:23
你孩子係咪英基幼稚園學生?個玩法好唔同

Not esf

作者: hong0706    時間: 17-2-19 15:31

foureye964 發表於 17-2-19 15:07
Not esf
首先,買咗NR唔會waitlist, 一係有offer,一係reject.
入到既機會冇人會知,有D今年數據你可以參考下:600人面試,162個offer, 200-300個waitlist,少量有2nd chance interview, 其他reject, 即係約23-40% reject. 如果同一標準評核,都可能有二三成reject. 至於買咗NR會唔會鬆手D,就冇人知

作者: hong0706    時間: 17-2-19 15:44

foureye964 發表於 17-2-19 15:07
Not esf
另外,以今年計,你唔使咁快買NR,因為到今天仍有額。
今年880人報,爭600個面試位,siblings 同英基kinder等一定有面試,共400人,剩下480人爭200位,42% chance by lottery. 今年龍年,到你可能好D,有50%, 抽唔中唔緊要,即刻買NR。

抽中咗,唔使買住,出results, 有offer 就慳返40萬,如waiting, 睇你博唔博,唔博, 買NR , 第二輪offer 一定有。

當然, 到你個年, 唔担保NR不會一早賣哂( like BHS , SJS , KJS)

作者: 964000    時間: 17-2-19 15:56

hong0706 發表於 17-2-19 15:44
今年880人報,爭600個面試位,siblings 同英基kinder ...

RC有多少NR額?記得ESF total 有150額(所有學校加埋)

作者: hong0706    時間: 17-2-19 17:09

964000 發表於 17-2-19 15:56
RC有多少NR額?記得ESF total 有150額(所有學校加埋)
有人前兩年打俾RC問,有60個額,今年唔知。呢幾年每年賣出約三十個,去年仲俾前年少幾個,今年龍年,可能多D。未來可能也差不多,但總額會唔會減少,冇人知。到你個年可以打去問,睇下答唔答。
作者: siubong803    時間: 17-2-19 18:36

今年880人報,爭600個面試位,siblings 同英基kinder ...

若果抽唔中第一輪interview, 之後可以即刻買?

作者: jilly_goodsiste    時間: 17-2-19 18:40

而家重可以買NR?
如果可以買NR,一定有機會第二輪面試?

作者: hong0706    時間: 17-2-19 19:23

siubong803 發表於 17-2-19 18:36
若果抽唔中第一輪interview, 之後可以即刻買?
今年可以
作者: hong0706    時間: 17-2-19 19:26

jilly_goodsiste 發表於 17-2-19 18:40
而家重可以買NR?
如果可以買NR,一定有機會第二輪面試?
11月抽唔到後可以,而家咁遲唔知,要打去問。
我講係面試合格但入waitlist, 可以而家買,有第二輪offer

作者: panda_k    時間: 17-2-19 21:38     標題: 回覆:hong0706 的帖子

係未出result 前,我上過RC 網,見NR 已停止公開出售,現在話有的,應該是NR holders interview failed 放番出來的, 估計數量不多,和要先到先得,加上要等第二輪才可interview.  感覺機會率已細咗😑.  第一batch 過了deadline 放棄的,學校會好快call 人補給,自己小孩仲要等學校派的第二輪interview 日期,如果是很喜歡RC 的 outsider,這樣做,好似有少少冒險,除非有其他學校選擇或對自己小朋友好有信心,如可以afford 到的,可以考慮買NR,這樣做就算最後failed 了,都不用後悔,可以取回5萬

作者: foureye964    時間: 17-2-19 21:54

panda_k 發表於 17-2-19 21:38
係未出result 前,我上過RC 網,見NR 已停止公開出售,現在話有的,應該是NR holders interview failed 放 ...

有買NR 但waiting  既人多吾多,定係其實有NR 係必定收?俾一年時間去等如無位就留番YR 2 or3 先買NR

作者: siubotze    時間: 17-2-19 21:57

如果係ESF Kinki 的學生,再買埋NR, 機會會唔會再大d?

作者: panda_k    時間: 17-2-19 21:59     標題: 引用:Quote:panda_k+發表於+17-2-19+21:38+ 係未

原帖由 foureye964 於 17-02-19 發表
有買NR 但waiting  既人多吾多,定係其實有NR 係必定收?俾一年時間去等如無位就留番YR 2 or3 先買NR
...
Y1 有買NR 的是不會waiting, 只是pass 定唔pass interview.  之前有人分享過,Y2 or Y3 位不多,因NR priority 是係siblings 之後,就有可能跌入waiting

作者: panda_k    時間: 17-2-19 22:01     標題: 回覆:siubotze 的帖子

ESF kinder 學生第一輪已有interview priority

作者: 964000    時間: 17-2-20 09:41

我印象中NR是買「interview機會」,有得第一輪面試,pass就收,fail 就reject退錢,購買亦有限期(報名前),有限額。真的第一次聽可以收到waiting 之後,買來jump queue, 起碼ESF schools個D應該吾得,RC我就吾sure,但ESF kinder 一定有得in RC,如果只是買interview 機會就冇需要買,如果可以jump queue 就有人會買。所以聽完有些混亂,最好自己問下學校。

作者: hong0706    時間: 17-2-20 09:53

係未出result 前,我上過RC 網,見NR 已停止公開出售,現在話有的,應該是NR holders interview failed 放 ...
12月admission briefing 學校講過抽唔中可以買NR,補入。幾時截止唔止,我估一定在1月19和20日呢2曰面試前。由於所有面試都在這2天,仲每組15人,我估之後唔會安排, 所以,當初抽唔仲而家買來等2nd round interview, 我估行不通機會多,但有心的不妨打給學校, no downside.
呢幾年買NR的人略有下跌(可能因開咗幾間新US), 所以,quota 應該有,何況這階段才買的人不會多,好多人唔係出唔起40萬,而係接受唔到大家同一個位要俾多D錢先有。

但對一D冇backup plan, 而自覺孩子可能表現一般(即好可能wait 唔到), 40萬解決中小學13年上學問題,其實都0k

作者: hong0706    時間: 17-2-20 09:58

964000 發表於 17-2-20 09:41
我印象中NR是買「interview機會」,有得第一輪面試,pass就收,fail 就reject退錢,購買亦有限期(報名前) ...
係waiting 的家長打去學校, 學校講的。 有心的可以打去再問。
其實ESF也可以, 只是熱門的如SJS, BHS, kJS 等一早full 哂。

作者: YYNGSUKI    時間: 17-2-20 10:59

我上年都係抽吾仲first round 先買NR的,我買的是KJS, 有得in and got the offer! 大家加油啊!
作者: 858    時間: 17-2-20 11:04

panda_k 發表於 17-2-19 21:59
Y1 有買NR 的是不會waiting, 只是pass 定唔pass interview.  之前有人分享過,Y2 or Y3 位不多,因NR prior ...

Siblings真係好似大晒咁.....但ESF有公司提名權priority喺佢之上!有無人會買係另一回事。
作者: foureye964    時間: 17-2-20 12:33

858 發表於 17-2-20 11:04
Siblings真係好似大晒咁.....但ESF有公司提名權priority喺佢之上!有無人會買係另一回事。 ...

問題係P1 吾買NR 但又抽吾中去in 係咪 機會等於0? 及插P2 一様都係no chance at all

作者: 858    時間: 17-2-20 12:55

foureye964 發表於 17-2-20 12:33
問題係P1 吾買NR 但又抽吾中去in 係咪 機會等於0? 及插P2 一様都係no chance at all
...
所以就發明佐公司提名權呢個超必。我相信買咗公司提名權嘅考生只要智力正常,學校都會收,冇位都會夾硬加個位。
作者: 964000    時間: 17-2-20 13:03

hong0706 發表於 17-2-20 09:53
12月admission briefing 學校講過抽唔中可以買NR,補入。幾時截止唔止,我估一定在1月19和20日呢2曰面試前。 ...

I see

作者: foureye964    時間: 17-2-20 13:25

858 發表於 17-2-20 12:55
所以就發明佐公司提名權呢個超必。我相信買咗公司提名權嘅考生只要智力正常,學校都會收,冇位都會夾硬加個 ...

所以買左NR係咪一定收硬?有冇啲真係reject

作者: 858    時間: 17-2-20 13:44

foureye964 發表於 17-2-20 13:25

公司提名權係五百萬,睇返網頁寫住有最高priority, 比siblings更高。此物同個人提名權唔同,兩樣野黎架。我相信學校唔會reject俾得起五球嘅申請人。反而想知道一年賣出幾多位,因為老實講唔值呢個數。
作者: 964000    時間: 17-2-20 16:00

foureye964 發表於 17-2-20 13:25

50萬的NR只是有得interview ,不是收硬,有人interview完仍是reject

作者: ericwong520    時間: 17-2-21 23:56

RC 個5萬deposit好似系任何情況都囉吾返的

作者: Artie    時間: 17-2-22 09:49

964000 發表於 17-2-20 16:00
50萬的NR只是有得interview ,不是收硬,有人interview完仍是reject

其實年年都有網友講,無論 RC 定 ESF ,係有人有提名權都 reject。
但,到這個地步,唔會有人信,唔會有人在乎 "真相"。

有些人,可以講到話其他人有 offer,係因為和校長有不道德交易。
可以如何討論下去?

作者: birdbird    時間: 17-2-22 11:14

Artie 發表於 17-2-22 09:49
其實年年都有網友講,無論 RC 定 ESF ,係有人有提名權都 reject。
但,到這個地步,唔會有人信,唔會有人 ...

今年的 year 1 admission post 的回應令人大開眼界, 部份家長的心態及指控令人側目。如果呢批家長有offer, 現校家長可能會擔憂將來學校的風氣不知會變成點。

作者: 大當家    時間: 17-2-22 11:44

birdbird 發表於 17-2-22 11:14
今年的 year 1 admission post 的回應令人大開眼界, 部份家長的心態及指控令人側目。如果呢批家長有offer, ...

請問內容講什麼?

作者: birdbird    時間: 17-2-22 11:57

大當家 發表於 17-2-22 11:44
請問內容講什麼?

有個舖已經封咗, 但仲睇到內容。

另一個舖仍然活躍。

自己睇睇兩個post 去感受一下。

作者: pppwong    時間: 17-2-22 12:10

hong0706 發表於 17-2-20 09:53
12月admission briefing 學校講過抽唔中可以買NR,補入。幾時截止唔止,我估一定在1月19和20日呢2曰面試前。 ...
Does RC admission office welcome phone calls? There's no direct admissions number listed on their website
作者: bbchu99    時間: 17-2-22 13:12

今年的 year 1 admission post 的回應令人大開眼界, 部份家長的心態及指控令人側目。如果呢批家長有offer, ...
agreed. is parents interview counts? i wonder who caused the interview failure by seeing those agressive comments by some parents
作者: luckyveronique    時間: 17-2-22 13:55

你有講出我的擔憂

作者: 7399    時間: 17-2-22 15:19

回覆 luckyveronique 的帖子

I couldn't agree more! I wish her son will secure a Y1 place very soon, though I sincerely hope the kid will not be placed at the same school / class with my kids.
作者: 858    時間: 17-2-22 16:35

Removed
作者: 858    時間: 17-2-22 16:36

7399 發表於 17-2-22 15:19
回覆 luckyveronique 的帖子

I couldn't agree more! I wish her son will secure a Y1 place very soon,  ...

好簡單,其他嘢你控制唔到,但你唔讀咪肯定做唔到同學囉
作者: 858    時間: 17-2-22 16:38

咁多case學券幼稚園都有Offer,駛乜讀國際學校,掉佢去學券咪得囉?總之人人都千百個理由,一時話家庭背景問題,一時又話關無迫小朋友學習問題。我呢個係我認為有可能嘅其中一個理由。

作者: shin08    時間: 17-2-22 17:00

啲留言真係大開眼界!
唔該唔好以為係網上留言可以亂講不用負責。
大家個小朋友都面試合格,人地有位你waiting係因為人地個random no前過你,that's all。esf 幼稚園已經比其他小朋友排得前。如果冇luck個random no後,要排前啲咪買500k NR 囉。呢個係收生程序,你報名前應該清楚。唔係知道自己個小朋友係waiting 就係到亂說誰跟誰有關係,又係到話自己個小朋友冇用叫佢去死。睇到我眼火爆!

作者: 858    時間: 17-2-22 17:05

shin08 發表於 17-2-22 17:00
啲留言真係大開眼界!
唔該唔好以為係網上留言可以亂講不用負責。
大家個小朋友都面試合格,人地有位你wait ...

事實上係冇用呀,投資咁大,都及唔上人哋學券幼稚園學生。我講嘅係唔關random number事。針唔吉到肉唔知痛,你試吓先講。
作者: FattyDaddy    時間: 17-2-22 17:17

858 發表於 17-2-22 16:38
咁多case學券幼稚園都有Offer...
Who told you this? There are many people in internet making all sorts of wild claims.

作者: 858    時間: 17-2-22 17:24

FattyDaddy 發表於 17-2-22 17:17
Who told you this? There are many people in internet making all sorts of wild claims.
A Mum said this in other thread, her girl got an offer without any priority or NR and she was from coupon kindy.
作者: Artie    時間: 17-2-22 17:25

858 發表於 17-2-22 16:35
Removed

Why remove what you have posted?
Are you admitting you have made false and defamatory statements?

作者: Artie    時間: 17-2-22 17:34

點解要一而再再而三,發表不實言論?
冇證冇據,點可以指控學校有進行枱底交易?
這是對學校和其他家長十分嚴重的指控。
雖然你用網名,不代表不需要為言論負責!
作者: 858    時間: 17-2-22 17:37

Artie 發表於 17-2-22 17:25
Why remove what you have posted?
Are you admitting you have made false and defamatory statements?
The removal and/or revising of posted contents does not construed as admission of making false and defamatory statements.  
作者: Artie    時間: 17-2-22 17:44

858 發表於 17-2-22 17:37
The removal and/or revising of posted contents does not construed as admission of making false and d ...

In this case, can you confirm your statement made previously in #40 (now deleted by you) was true?

作者: hong0706    時間: 17-2-24 17:37

pppwong 發表於 17-2-22 12:10
Does RC admission office welcome phone calls? There's no direct admissions number listed on their we ...
You ask to be put through to admissions office.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5