教育王國

標題: 請教點樣令小朋友大膽自信D? [打印本頁]

作者: HappiMom    時間: 17-2-6 11:26     標題: 請教點樣令小朋友大膽自信D?

我的是仔,典型操卷學術型,不過上堂好靜,唔主動,答問題細聲,唔夠自信。

大家有無類似経驗分享呀?

作者: retriever    時間: 17-2-6 11:30

HappiMom 發表於 17-2-6 11:26
我的是仔,典型操卷學術型,不過上堂好靜,唔主動,答問題細聲,唔夠自信。

幾大?

如果仲好細,最好少D 插手。等佢自己能力以內自己承擔,多D誇張讚佢。

佢做到野自然信心大。

作者: dereklg    時間: 17-2-6 12:42

一睇就知,你在溫室種花,有好有唔好

作者: 964000    時間: 17-2-6 14:32

有D係性格,大大下會好D

作者: ernestcwy    時間: 17-2-6 15:21     標題: 回覆樓主:

我出街時就鼓勵小朋友同不同人接觸(例如去餐廳時自己要求食具,在地鐵時主動同公公婆婆講話讓座比佢地...)
在家時鼓勵佢地提出意見及分享

作者: day_bo    時間: 17-2-6 15:44

我覺得被動和靜主要係性格問題,但自小帶佢見多D唔同大人小朋友是可以有改善的。而自信心也是一點一滴建立出來,慢慢長大佢發現到自己長處,漸漸個人有自信。

作者: HappiMom    時間: 17-2-6 16:31     標題: 引用:Quote:HappiMom+發表於+17-2-6+11:26+ 我的

原帖由 retriever 於 17-02-06 發表

幾大?
忘了講,今年k2,正準備考小學

作者: HappiMom    時間: 17-2-6 16:32     標題: 引用:一睇就知,你在溫室種花,有好有唔好

原帖由 dereklg 於 17-02-06 發表
一睇就知,你在溫室種花,有好有唔好
真羞愧,無錯,我係比較小心型

作者: HappiMom    時間: 17-2-6 16:34     標題: 引用:Quote:HappiMom+發表於+17-2-6+11:26+ 我的

幾大?
Thx for your idea...真係要點點滴滴,需時才見功效!擔心考小學會好disadvantage

作者: HappiMom    時間: 17-2-6 16:35     標題: 引用:Quote:HappiMom+發表於+17-2-6+11:26+ 我的

幾大?
Thx for your idea...真係要點點滴滴,需時才見功效!擔心考小學會好disadvantage

作者: HappiMom    時間: 17-2-6 16:39     標題: 引用:Quote:HappiMom+發表於+17-2-6+11:26+ 我的

幾大?

作者: HappiMom    時間: 17-2-6 16:46     標題: 引用:Quote:HappiMom+發表於+17-2-6+11:26+ 我的

幾大?

作者: HappiMom    時間: 17-2-6 16:47     標題: 引用:我出街時就鼓勵小朋友同不同人接觸(例如去

原帖由 ernestcwy 於 17-02-06 發表
我出街時就鼓勵小朋友同不同人接觸(例如去餐廳時自己要求食具,在地鐵時主動同公公婆婆講話讓座比佢地...)
...

作者: lingan    時間: 17-2-6 17:07     標題: 回覆:請教點樣令小朋友大膽自信D?

試下參加朗誦,唱歌比賽,發掘下潛能,俾d挑戰佢。

作者: JAlove    時間: 17-2-6 18:46

我個仔同你個仔一樣性格,操卷就好叻

同其他人講嘅就細細聲,有時仲唔應人

我都好擔心interview嗰陣點算

但係我作為母親,都係啲比較靜及內向嘅人,我覺得自己都做唔到,又好似冇理由逼佢好似開籠雀咁

作者: ritachan2012    時間: 17-2-6 20:09

No need to be too worry. Most interviews do not expect 搶答, 有問有答, 正常聲量ok. Suggest that you let ur kids express his view more , from home n at school gradually. Don't laugh if he makes a mistake n praise him for trying, not praise for getting it right (otherwise he may not want to try). Be preaparsd that there is a discount even for the most active kids when it comes to interview...n I think 受教,守規 count more in interview. After all, nobody wants a class of 30 chatterboxes.
作者: HappiMom    時間: 17-2-6 20:10     標題: 引用:Quote:HappiMom+發表於+17-2-6+11:26+ 我的

原帖由 JAlove 於 17-02-06 發表

非常明白!所以唔奢望大改、只希望微調!D人成日話要多D同其他小朋友玩,其實去邊樹約咁多friend 帶小朋友出黎玩呀?

作者: HappiMom    時間: 17-2-6 20:11     標題: 引用:Quote:HappiMom+發表於+17-2-6+11:26+ 我的

非常明白!所以唔奢望大改、只希望微調!D人成日話要多D同其他小朋友玩,其實去邊樹約咁多friend 帶小朋友出黎玩呀?

作者: ritachan2012    時間: 17-2-6 20:24

屋苑附近/入面遊樂場找伴
作者: 貝珠    時間: 17-2-6 20:48

上下話劇班之類,平時俾多d機會佢,例如做下家務,多一d責任,令佢從生活中有自信。太刻意鼓勵,太有壓力反而有反效果

作者: HappiMom    時間: 17-2-6 23:29     標題: 引用:No+need+to+be+too+worry.+Most+interviews

原帖由 ritachan2012 於 17-02-06 發表
No need to be too worry. Most interviews do not expect 搶答, 有問有答, 正常聲量ok. Suggest that you  ...
Thanks a lot for your useful advice ! I believe that inviting him to talk n share more will help a lot !

作者: HappiMom    時間: 17-2-6 23:31     標題: 引用:Quote:HappiMom+發表於+17-2-6+11:26+ 我的

共勉之!我相信性格無得改,囝囝有自己亮點,不過希望佢有自信發光發亮!

作者: HappiMom    時間: 17-2-6 23:32     標題: 引用:Quote:HappiMom+發表於+17-2-6+11:26+ 我的

共勉之!我相信性格無得改,囝囝有自己亮點,不過希望佢有自信發光發亮!

作者: miujoey    時間: 17-2-7 09:40

細膽性格有得改,父母要循循善誘, 要俾好多鼓勵, 接觸多些新事物. 我個囡半年前都是一個怕羞幾細膽的人, 上了小學忽然大膽了很多, 相信是我們都時常都給予他好多鼓勵,安全感等, 另外入了一間自由度高的小學,好多機會俾佢去自主, 去獨立, 幫助都很大.
成果是累積的, 相信有一日你一定會看到小朋友進步.

作者: dereklg    時間: 17-2-7 11:19

HappiMom 發表於 17-2-6 16:32

勿客氣,原來你是有傾有講之人。

純粹討論 :

看你說他才k2就精於操卷,是操卷學術型,我想問 : 點解會咁?
除天性外,會不會這些就是做成佢現時性格的成因呢 ?

理論上,操卷並不可能由孩子自己發掘成為興趣的,必定係家長質比佢做架啦。
老實講,任何一個人,如果同本習作玩多過同人玩,確係會少左和人溝通既機會既。

看來,你是有心要他在小一面試時爭取好表現。
試下調節一下,孩子的成長,是由玩耍開始的,而不是從操卷開始的吧 !

作者: retriever    時間: 17-2-7 12:16

HappiMom 發表於 17-2-6 23:31

...

聽過余SIR 既講座, 性格天生, 品性係培養.

問題係而家唔少人將D 野係唔係都歸類為"性格", 所以無得改.

所以睇你將性格呢個圈擴到幾大...

作者: retriever    時間: 17-2-7 12:29

HappiMom 發表於 17-2-6 16:32

既然準備考小, 試下多用現金, 俾多D 機會佢幫你叫埋單俾錢找錢, 再勁讚下佢...

又可以多同大人接觸, 又可以多生活化練習下數學, 仲有, 佢咁做, D 叔叔姨姨一定讚佢.

題外話, 你操卷學數係唔夠活. 好似有D 版友媽媽話: 嘩! 考大過50 加法; 30以內借位加減...  嘩嘩聲, 因為操慣左, 換個FORMAT 已經唔識企係度. 但生活上俾錢找錢, 唔會諗借位進位呢D 架嘛...

BTW, 你係咪好怕污糟, 怕仔撞親果類媽媽?

K2 已經唔細, 俾佢多D 去公園PLAYGROUND同其他小朋友玩下, 未到大打出手, 唔好理佢, 最好佢見你唔到.

仲有唔好怕污糟, 多D 去茶記食野. 呢D 小店, 多D PERSONAL TOUCH... 通常D 叔叔姨姨會鍾意"LIU" 下細路, 呢D 小店俾錢找錢先多D 機會同人互動.

作者: 雲牛    時間: 17-2-7 12:37

樓上兩位阿爸的意見好正(真心的). 樓主, 我估你係阿媽, 不如由今日開始, 放手不管, 就由爸爸負責管教, 半年都好, 阿囝可能會有大轉變. 記得幾年前姜文有篇報導, 他帶了個兩個仔去新疆(?)生活半年, 囝囝之後大隻又堅強哂. (當然,新聞有幾真, 當信六成都好)
作者: retriever    時間: 17-2-7 12:38

dereklg 發表於 17-2-7 11:19
勿客氣,原來你是有傾有講之人。

純粹討論 :
臨到衝線, 操卷為效率為反應快係情非得已, 但唔好持續, K2 開始操已嫌多. 有唔少前輩建議K2 昇K3 暑假做數學題都未遲.

其實愈名既學校愈唔睇所謂學術, 閱讀興趣, 與人互動, 特別能與成年人暢順溝通至重要.

作者: dereklg    時間: 17-2-7 13:08

retriever 發表於 17-2-7 12:38
臨到衝線, 操卷為效率為反應快係情非得已, 但唔好持續, K2 開始操已嫌多. 有唔少前輩建議K2 昇K3 暑假做數 ...
對,功能性的操練,適可而止。

我呢,就自由主義+生活學習上身,基本上k2暑假冇同佢操過,k3私小interview 前都冇咩操,求奇揭幾頁佢 d 課本,大致明白就算了,活在當下才幸福啊 !

不過就唔係唔教育,而係教育在生活之中,去餐廳食野會要佢自己睇水牌叫野食,自己落單,自己埋單,難得佢又覺得好好玩。過程中,又活用到基本禮貌,提提佢佢自然會學識計數,找錯錢時又順手學埋處理監介情況。

總之,表面上樣樣都好似玩玩下咁,實質上內裡都是充滿學習的。

作者: retriever    時間: 17-2-7 13:23

dereklg 發表於 17-2-7 13:08

我呢,就自由主義+生活學習上身,基本上k2暑假冇同佢操過,k3私小interview ...

你就好。我果件無咁順攤,太有性格。走出COMFORT ZONE 第一步要逼! 跟著佢自己會見到成功感,習慣左後,佢俾錢找錢會好自覺。

個人唔係太認同叫細路做野要哄。唔認同細路自由MODE, 但同時認同自由既重要。

自由有對價,最簡單係承擔相應責任。

但而家既自由MODE 係主張細路不少權利,但責任欠奉。

日常見唔少細路指天篤地要大人跟佢指揮,我引以為戒!

作者: HappiMom    時間: 17-2-7 13:45     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+17-2-7+12:40+編

原帖由 retriever 於 17-02-07 發表
嘩!你好正,睇人好凖!
無錯,我好怕污糟,好怕撞親的!
我知哩個習性唔好。。。

作者: HappiMom    時間: 17-2-7 13:53     標題: 引用:+本帖最後由+dereklg+於+17-2-7+11:40+編輯

原帖由 dereklg 於 17-02-07 發表
可能我誇了少少,其實未至於操卷,不過有做中英數練習是真的。

一來佢比較成熟,manage 到,二來我某程度上相信要打好根基的。

至於遊戲、去公園呀,是有的,不過真的不夠太多。又由因為我同老公都番工,又有個大的,細佬真係少左時間陪佢。

作者: HappiMom    時間: 17-2-7 13:56     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+17-2-7+12:40+編

原帖由 retriever 於 17-02-07 發表
試兩個星期,再同大家分享進展!

作者: HappiMom    時間: 17-2-7 13:58     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+17-2-7+12:38+臨到

原帖由 dereklg 於 17-02-07 發表

我呢,就自由主義+生活學習上身,基本上k2暑假冇同佢操過,k3私小interview ...
表面上。。。內裏充滿學習

Can't agree more, but need great patience !

Love this advice anyway !!!!

作者: JAlove    時間: 17-2-8 08:50

HappiMom 發表於 17-2-7 13:45
嘩!你好正,睇人好凖!
無錯,我好怕污糟,好怕撞親的!
我知哩個習性唔好。。。

樓主, 我睇你啲回覆,我覺得我哋性格好似

我囝囝都係慢熱,比較靜嘅人

共勉之,加油

這個帖好好,大家嘅回覆令我這個媽媽獲益良多

Thanks

作者: HappyCheerBaby    時間: 17-2-8 13:08

回覆 HappiMom 的帖子

咁你真係要好好鼓勵阿仔 Interview 講野, 今年有幾個朋友帶K3仔去小一面試, 有出聲既仔會有幾個 offer, 細聲講野既仔都有一、兩 offer, 唔肯講野又玩性格既仔就無 offer 又無 2nd interview。所以,你都係要好好努力。
作者: HappiMom    時間: 17-2-9 00:36     標題: 引用:Quote:HappiMom+發表於+17-2-7+13:45+ 嘩!

原帖由 JAlove 於 17-02-08 發表
樓主, 我睇你啲回覆,我覺得我哋性格好似

我囝囝都係慢熱,比較靜嘅人
大家一齊努力丫!我近日開始好刻意同佢傾下學校呀、上中英文班的趣事,又讚下佢,似乎有點用。至於其他方法,要一步一步黎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5