教育王國

標題: 想要12網,值得買多間樓? [打印本頁]

作者: beautytiny    時間: 17-1-20 10:56     標題: 想要12網,值得買多間樓?

想要12網,值得買多間樓?

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-20 11:03

買唔夠,要住至算數

作者: 宮二    時間: 17-1-20 11:09     標題: 回覆:想要12網,值得買多間樓?

值得。唔為校網,都可以租俾人

作者: dreamdream081    時間: 17-1-20 12:04

beautytiny 發表於 17-1-20 10:56

買net 12樓一定值得,抽完可出租

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-20 15:02

12網,如果唔太差唔太舊,實用500,兩房,預700萬。
有多餘錢當投資亦無妨,始終港島樓保值能力較高。
溫馨提示,2xhse好多流料,價錢堅離地。好多agent 放假盤,先拎左個客張票等佢唔搵第二度,再慢慢。要參考價錢最好睇成交價。

作者: chrischeung    時間: 17-1-20 19:19

回覆 beautytiny 的帖子

值得,早几年買左舊樓,而家租比人,想賣,但又冇咩升值唯有收住租先
作者: methy    時間: 17-1-20 23:07     標題: 引用:想要12網,值得買多間樓?

原帖由 beautytiny 於 17-01-20 發表
值得,我幾年前買多間,就係12區,諗住比細女抽女校,到時搬過去。現出租中,超易租出&升值多過當年自住層新界樓。

作者: 宮二    時間: 17-1-21 00:19     標題: 回覆:想要12網,值得買多間樓?

查實12網咁大,邊度最值得投資?
我自己就覺得天后那邊相對無咁嘈雜,附近有大型圖書館、維園,小朋友活動空間相對多,衣食住行都方便,價格又無灣仔咁貴

作者: beautytiny    時間: 17-1-21 08:30

chrischeung 發表於 17-1-20 19:19

值得,早几年買左舊樓,而家租比人,想賣,但又冇咩升值唯有收住租先 ...

是否真係派到想入的小學,12區成功率高嗎?

作者: dreamdream081    時間: 17-1-21 09:52

宮二 發表於 17-1-21 00:19
我自己就覺得天后那邊相對無咁嘈雜,附近有大型圖書館、維園,小朋友活動 ...

Totally agree

作者: ramj    時間: 17-1-21 15:22

我自己就覺得天后那邊相對無咁嘈雜,附近有大型圖書館、維園,小朋友活動 ...

小心!check真d條分界線,天后有d位不屬12網。

作者: rinarina    時間: 17-1-22 01:14

我有一班學生,見如果女仔,想有把握抽中net 12 的女校,選St Francis中的機率較高,但是,St Paul Catholic 及 Marymount,因為太多人揀, 如果抽吾中,好容易直落第3志願或更後,我有幾個學生本身住灣仔區,選呢2間,結局係,佛敎xxx, 李陞......咁如果搬過去,洗多幾十萬元,什至幾百萬元但又抽不到心儀小學,我寧願用20萬,俾6年小學直私學費。男仔,有家長為抽St Jo, 搬去12綱抽左嘉道里小學,喊曬,好彩最後私小st Louise waiting 收左才安樂曬。

作者: retriever    時間: 17-1-22 07:54

rinarina 發表於 17-1-22 01:14

我有一班學生,見如果女仔,想有把握抽中net 12 的女校,選St Francis中的機率較 ...

搬屋既費用。。。 如果本來租緊樓,差別唔會好大。最緊要齊心,知道為左物,慳D 租囉。

有個案係一家四口加菲傭姐姐,住太原街某細單位。

如果要保持住開既條件,又要寧靜,當然貴好多!

確實多俾既一年租金,已夠平平地六年直資既學費。

作者: beautytiny    時間: 17-1-22 08:10

rinarina 發表於 17-1-22 01:14

我有一班學生,見如果女仔,想有把握抽中net 12 的女校,選St Francis中的機率較 ...

但好的直資也非常難入

作者: rinarina    時間: 17-1-22 09:45

如果租,抽不中,到時6年在灣仔上小學,但6年居住環境變差。但如果抽完搬回其他區,咁校車費是2-3千。如果買,抽不中可租俾人,不過又係要誇區返學。。
我計算過,除非已有私小back up.

作者: appledai    時間: 17-1-22 10:14

我辣招前高價買了不到一個月租出去,回報都有3厘半
作者: chrischeung    時間: 17-1-22 10:53

我冇選男,女校,選左間男女校,我較保守,乙二已放李賜豪,我深信讀到叻仔的話可入聯系,中間或中上升讀英中也問題不大。所以入了乙一,別人話我好彩,其實系我保守我覺得升中派位好過好多一線尾直資了,當然讀那間小學,相信也要考頭四成先升中有保障些啦。

作者: hkpapa852    時間: 17-1-22 13:42

chrischeung 發表於 17-1-22 10:53

我冇選男,女校,選左間男女校,我較保守,乙二已放李賜豪,我深信讀到叻仔的話可 ...
你講個一/兩間呢幾年乙一都要抽嫁。
三年前下午校就康仲係乙一必入

作者: hkpapa852    時間: 17-1-22 15:22

其實除咗跑馬地同大坑山上果堆係貴D之外,其他灣仔同銅鑼灣區既樓都應該都平過天后同齡既樓
作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-22 15:31

hkpapa852 發表於 17-1-22 15:22
其實除咗跑馬地同大坑山上果堆係貴D之外,其他灣仔同銅鑼灣區既樓都應該都平過天后同齡既樓 ...

灣仔我自己唔太鐘意,我意思地鐵站附近,真係太迫喇。周街都係馬路,無娛樂休憩設施。
寧願揀銅鑼灣。起碼有維園有圖書館。

作者: 964000    時間: 17-1-22 17:31

如果當投資冇所謂(先不論現在應不應買)但如果只為抽獎,萬一抽吾中樓價又吾升(升都可能蝕因為洗費多),我驚到時心理吾平衡。

作者: 宮二    時間: 17-1-22 19:24     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+17-1-22+15:22+ 其

原帖由 Charlotte_mom 於 17-01-22 發表

灣仔我自己唔太鐘意,我意思地鐵站附近,真係太迫喇: ...
咁嗰度梗係全個12網之中比較迫和細啦,但仍然搶到咁貴梗有理由,加上當中有一些舊區重建的,如「喜x街」,已經令舊區面貌變得煥然一新,面目全非。當然也可說這是地產覇權。

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-22 20:45

講真, 我真係唔會俾咁嘅價錢買喜滙, 樓下已經係舊式街市.....
作者: appledai    時間: 17-1-22 21:25

其實我買了有些後悔,一買就出超辣招,又要被綁三年才可以賣,其實我自己住的都想換大些,但當初為個女,看一次就買了,後來有心儀學校收就用不到。現在就當收租投資,希望三年後漲了。
作者: 964000    時間: 17-1-22 22:07

appledai 發表於 17-1-22 21:25
其實我買了有些後悔,一買就出超辣招,又要被綁三年才可以賣,其實我自己住的都想換大些,但當初為個女,看 ...

其實只為抽獎,為何不租就算?才十幾廿萬一年

作者: 宮二    時間: 17-1-22 22:25     標題: 引用:其實我買了有些後悔,一買就出超辣招,又要

原帖由 appledai 於 17-01-22 發表
其實我買了有些後悔,一買就出超辣招,又要被綁三年才可以賣,其實我自己住的都想換大些,但當初為個女,看 ...
要睇長線,先不說是否買得啱時機,你買12網總好過買其他區分,要租出去一定唔難, 大把人租來只為個地址⋯

作者: rinarina    時間: 17-1-23 08:32

如果隨時拎錢出來也買到灣仔樓,那家庭財力應該不差,那不如放多點資源在小朋友身上,助他們成功考入直私。
如果財力大到買完灣仔樓,收埋租還可以投放資源才一至兩個小孩身上,那就真的十分perfect. 問題係有幾多個家庭可以這樣。
説到尾,有backup 小學,又未買到第一層樓,需要租來自住的家庭,會比較適合做這件事。(個人意見已矣)
作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-23 08:49

rinarina 發表於 17-1-23 08:32
如果隨時拎錢出來也買到灣仔樓,那家庭財力應該不差,那不如放多點資源在小朋友身上,助他們成功考入直私。 ...

我妹就係投資完落個仔度,都係直私落空。咪盡地一舖搬去12囉。
搬一搬一大舊錢,只能考慮官津了 (anyway直私都落空晒)

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-23 08:50

964000 發表於 17-1-22 22:07
其實只為抽獎,為何不租就算?才十幾廿萬一年

租-硬蝕廿個
買-有機會翻本

作者: LinusYip    時間: 17-1-23 09:02

Charlotte_mom 發表於 17-1-23 08:50
租-硬蝕廿個
買-有機會翻本

亦可能輸更多
侵侵上台
個個都預狂加息
如果真係同預計一樣一兩年加兩厘
樓價好可能回番一截

作者: rinarina    時間: 17-1-23 12:29

回覆 Charlotte_mom 的帖子

咁你妹個仔抽成點?咩結果?
作者: rinarina    時間: 17-1-23 12:44

Charlotte_mom 發表於 17-1-23 08:50
租-硬蝕廿個
買-有機會翻本

有多餘錢買就非常好!説到尾,如果買舊樓,抽完之後租比人,自己又要返去新樓住,有錢handle 2層樓的話,實在很好!不過如直私落空,搬回誇區如TKO, 港島東,但又搭車去灣仔2、3線返小學真的不值。如果買,倒不如買層大坑道或中半山樓最好,起碼不用搬出搬入,居住環境又好。
所以,afford 不到這級數的樓,真的有很大risk 呢。
現在的小孩,真幸福⋯⋯有時也感慨,只是一個小孩返學,有無需要搞到咁?小孩子將來要成功,就是這樣?

作者: retriever    時間: 17-1-23 14:20

rinarina 發表於 17-1-23 12:44
有多餘錢買就非常好!説到尾,如果買舊樓,抽完之後租比人,自己又要返去新樓住,有錢handle 2層樓的話, ...

買層中半山?!

唔怪之得而家興講“成功需父幹”

作者: 宮二    時間: 17-1-23 15:03     標題: 引用:+本帖最後由+rinarina+於+17-1-23+12:50+編

原帖由 rinarina 於 17-01-23 發表
中半山和大坑道嗰d呎數大銀碼大,我彈藥有限,投資我會㨂近地鐵細碼一兩房嗰d囉,交通方便d,租出去和甩手也比較易,而且揾個一個地址大抽獎都唔洗咁重注掛。
但我見EK呢度好多JM似乎都好富貴無咩所謂囉

作者: Forgetmenot999    時間: 17-1-23 17:20

租樓比買樓更實制

作者: ar_mak    時間: 17-1-23 20:03

作者: 旺角卡門    時間: 17-1-23 20:27     標題: 回覆:想要12網,值得買多間樓?

因為未住過港島,請問女仔會揀11定12區搬? 讀聖心幼

作者: 964000    時間: 17-1-23 22:12

租-硬蝕廿個
買-有機會翻本

首置就係,否則而家買一買15%stamp, 未見官先打三十大板

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-23 22:33

旺角卡門 發表於 17-1-23 20:27

三日前會有人話叮噹碼頭、或11較平均。出左今年統一學校list後成個形勢唔同晒
http://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3410866
拿,出年唔知有無另一輪洗牌效應呀

作者: dreamdream081    時間: 17-1-23 22:50

旺角卡門 發表於 17-1-23 20:27

11網同12網都愈來愈大鑊!!好易吾中!

作者: ar_mak    時間: 17-1-23 23:16

作者: 964000    時間: 17-1-24 13:05

ar_mak 發表於 17-1-23 23:16
特別想起一件事,是同房地產與學業有關.

早幾年,朋友將自住樓放售轉為租樓,騰出資金好令愛兒放洋留學,讀成 ...

Agree, 千算萬算不如天算,最緊要量力而為,心安理得

作者: lovebb2    時間: 17-1-24 13:57

ar_mak 發表於 17-1-23 23:16

早幾年,朋友將自住樓放售轉為租樓,騰出資金好令愛兒放洋留學,讀成 ...

agree, 投資 與 教育 根本冇關係, 要分開處理

作者: yubaba    時間: 17-1-25 14:12     標題: 引用:特別想起一件事,是同房地產與學業有關.早幾

原帖由 ar_mak 於 17-01-23 發表

講得好!

作者: methy    時間: 17-1-26 11:45     標題: 引用:因為未住過港島,請問女仔會揀11定12區搬?+

原帖由 旺角卡門 於 17-01-23 發表
今時今日,唔使諗11區,大抽獎(統一派位)名單一出,借埋12區&18區學校,抽不中心儀而去左所借既區分學校,只有中伏feel

作者: hippoo    時間: 17-2-28 12:16

UpUp

作者: Marine125    時間: 17-2-28 15:50

我自己就係咁,為個小朋友租多一間12網,一齊搬過去大半年。我同老公先旨聲明,無論結果如何也要接受,唔可以埋怨半句,就當十幾萬租的錢買一個機會。最終抽到寶校。

好彩最後有私小收返,又搬返原區住。當冇事發生。
作者: meowymeowy    時間: 17-3-1 07:26

Marine125 發表於 17-2-28 15:50
我自己就係咁,為個小朋友租多一間12網,一齊搬過去大半年。我同老公先旨聲明,無論結果如何也要接受,唔可 ...

12網一念天堂一念地獄,如果彈藥有限唔好搬好d... 識既人當中,特登搬去的都未聽過有好結果,反而都係入直私,根本係不用搬。

作者: Marine125    時間: 17-3-1 09:53

回覆 meowymeowy 的帖子

總有人好彩,因為係六合彩抽獎,只係中的那個不是自己
作者: Marine125    時間: 17-3-1 09:53

回覆 meowymeowy 的帖子

有朋友借地址冇正式搬入去都中,自己搬入去反而唔中。所以搬之前,要考慮自己的接受能力。
作者: karen55407    時間: 17-3-1 11:40

值得

作者: dereklg    時間: 17-3-1 12:02

其實個命題很怪,成件事就係本末倒置。

請樓主先問清楚自己的目的:

1是想要12網 ?
2 是想買樓 /換樓?
3 是剛剛想買樓/換樓,又同時想入12網 ?

如單純是1,入12網有很多低成本方法,例如搬屋/租樓,不一定要勞司動眾一步諗買樓。

如單純是2,買樓有就買樓囉,全港咁多區任選,成件事卻不是為了net 12
而發生的。

如是3,剛想買樓又同時想入net 12,有能力就買囉,根本唔洗在呢度問。

作者: optman88    時間: 17-3-2 14:16

其實, net 12 好好咩 ? 利申, 我都係 net 12
作者: dreamdream081    時間: 17-3-2 14:27

Very easy to get in those "BoBo" schools
作者: dereklg    時間: 17-3-2 14:46

optman88 發表於 17-3-2 14:16
其實, net 12 好好咩 ? 利申, 我都係 net 12
成件事,理論上入邊個net的重要性,不會比買樓既決策更重要 ?

不過個個條數唔同,有人刀仔鋸大樹,有人核彈打老鼠。

net 12只算係好既校網之一,又不是唯一,又不是突出到無人能及,就是偏偏有人喜歡 diy 煩惱,你係吹佢唔漲的。

作者: IloveJJ    時間: 17-3-2 16:37

作者: IloveJJ    時間: 17-3-2 16:39     標題: 回覆樓主:

作者: ar_mak    時間: 17-3-2 16:47

作者: ar_mak    時間: 17-3-2 16:52

作者: IloveJJ    時間: 17-3-2 17:02

作者: IloveJJ    時間: 17-3-2 17:03

作者: ar_mak    時間: 17-3-2 20:58

作者: ar_mak    時間: 17-3-2 21:00

作者: IloveJJ    時間: 17-3-2 22:40

作者: retriever    時間: 17-3-3 12:18

IloveJJ 發表於 17-3-2 22:40
我有三個細佬,高小時開始打遊戲機,都曾經攪到「家嘈屋閉」,後來大大下,打電腦遊戲,再演變成自己拆部 ...

我認同你講既經歷(亦有共鳴),但唔認同係近年主流既教養方式,會大機會有你細路佬果類結果。

近年細路既活動,無論學野定求開心,都係傾向PREPACKAGE。你細佬年代應該唔會上COURSE 成行成市卦。

而家細路,好多摺隻勁D 既紙飛機,手槍,紙船都唔識,教佢地亦唔係太想學。

因為果D PREPACKAGED 既玩意好玩太多吸引太大。

作者: IloveJJ    時間: 17-3-3 12:24

作者: hkpapa852    時間: 17-3-3 12:26

retriever 發表於 17-3-3 12:18

我認同你講既經歷(亦有共鳴),但唔認同係近年主流既教養方 ...
家長價值觀問題

作者: IloveJJ    時間: 17-3-3 12:30

作者: mcl203    時間: 17-3-3 12:43

IloveJJ 發表於 17-3-3 12:30
其實我覺得而家既父母過慮了!
好似上面個JM,認為做醫生律師先有基本生活,咁我同我屋企人咪全部都好慘?
...

以前傳媒資訊邊有咁多渠道吖,無論升學資訊或小朋友可以接觸到既,知多D咪可以準備多D,壓力又自然多D囉 ~

作者: retriever    時間: 17-3-3 12:48

好似上面個JM,認為做醫生律師先有基本生活,咁我同我屋企人咪全部都好慘?
...

係過慮架。。。 不過最大鑊係父母意圖幫細路二,三十年後既事攪定埋。

其實當年老豆果句,都係希望細路有一門手藝,養到自己。

不過多年以後變專業,變埋醫生律師呢D 職業先算數。

作者: hkpapa852    時間: 17-3-3 14:55

...
近年D人價值太扭曲了...... 叻仔叻女好似入U唔讀醫科或法律就唔正常

如果個個叻人都去晒呢兩個行業, 咁應該好有趣...... 其它行業D人都"唔叻", 咁起樓一定應該只可以起D豆腐渣樓, 攪IT一定只可以做低技術, 攪金融就等俾大鱷吞

作者: Lindytiger    時間: 17-3-3 15:28

hkpapa852 發表於 17-3-3 14:55
近年D人價值太扭曲了...... 叻仔叻女好似入U唔讀醫科或法律就唔正常

如果個個叻人都去晒呢兩個行業, 咁應 ...
見到近年D 狀元大部份都走去讀medi/law, 連外國大學有full scholarship 比佢出去見識下都唔去. 如果狀元唔選擇讀medi / law / global business 又會比人話無大志
作者: retriever    時間: 17-3-3 17:44

Lindytiger 發表於 17-3-3 15:28
見到近年D 狀元大部份都走去讀medi/law, 連外國大學有full scholarship 比佢出去見識下都唔去. 如果狀元唔 ...

睇家庭背景啦。就算學校FULL SCHOLARSHIP, 國外生活加其他林沈野既墊底費,唔係個個家庭有呢個底子俾子女所謂”圓夢”

作者: Lindytiger    時間: 17-3-3 17:46

retriever 發表於 17-3-3 17:44
睇家庭背景啦。就算學校FULL SCHOLARSHIP, 國外生活加其他林沈野既墊底費,唔係個個家庭有呢個底子俾子女 ...

香港有慈善基金會支持呢類型既學生去外國升學,每年有足夠既生活費架!

作者: ar_mak    時間: 17-3-3 19:12

作者: retriever    時間: 17-3-3 21:46

Lindytiger 發表於 17-3-3 17:46
香港有慈善基金會支持呢類型既學生去外國升學,每年有足夠既生活費架!
...

可否俾幾個名目我觀摩下?

作者: raymond338hk    時間: 17-3-4 00:01

Marine125 發表於 17-2-28 15:50
我自己就係咁,為個小朋友租多一間12網,一齊搬過去大半年。我同老公先旨聲明,無論結果如何也要接受,唔可 ...
欣賞你的規劃和勇氣!
現實上不是每個人都講得出做得到!

作者: Lindytiger    時間: 17-3-4 00:02

retriever 發表於 17-3-3 21:46
可否俾幾個名目我觀摩下?

其實你google "慈善奬學金"已經見到好幾個。同埋當你係讀得書又有需要時,學校/慈善奬學金自然會聯絡你睇下有冇野需要幫忙。香港仲有好多善心人而又好低調架。

作者: Marine125    時間: 17-3-14 16:19

回覆 raymond338hk 的帖子

其實去到做決定果刻,就會諗是否值得為小朋友花十幾萬買一個機會,如果入到心目中理想的學校,佢可以讀六年,我們覺得都值得。
加上搬之前一直未有OFFER,呢個係令到大家心裡面舒服D的方法。

好多謝老公一直的支持,雖然結果唔好,但大家亦沒有理怨對方半句,亦沒有給孩子壓力。只係同小朋友講,派到的學校不是最理想,但有學校仍然等待我們的!

所以現在未有OFFER的家長們不要氣餒,希望在人間。我上年完全感受過,要對明天有希望!

作者: retriever    時間: 17-3-14 16:45

Lindytiger 發表於 17-3-4 00:02
其實你google "慈善奬學金"已經見到好幾個。同埋當你係讀得書又有需要時,學校/慈善奬學金自然會聯絡你睇 ...

其他可否具體指引下?

我按你建議查左6, 7 個獎學金, 基本上見唔到包埋生活費既, 除左賽馬會牛津大學獎學金, 不過係讀碩士, 博士學位..

其他主要係資助學費, 亦唔算好多...

作者: Lindytiger    時間: 17-3-14 16:58

retriever 發表於 17-3-14 16:45
其他可否具體指引下?

我按你建議查左6, 7 個獎學金, 基本上見唔到包埋生活費既, 除左賽馬會牛津大學獎學 ...

我唔係到公開講喇!我認識好幾個係低調人仕,有心幫助有需要既學生;佢地會interview d 學生,了解佢地既志向、品德、學業成績等決定獎學金金額。將來若果妳仔女係狀元,自然會得到有關資訊。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5