教育王國

標題: 元朗信義 [打印本頁]

作者: gavin310    時間: 17-1-14 12:45     標題: 元朗信義

今日去交表, 見到排二百幾位, 但只餘3天時間比人交表, 照計應該到18/1得三百多少少人報
係唔係今年少左人報?
作者: bobo98    時間: 17-1-14 14:46

gavin310 發表於 17-1-14 12:45
今日去交表, 見到排二百幾位, 但只餘3天時間比人交表, 照計應該到18/1得三百多少少人報
係唔係今年少左人報 ...
因為住元朗好少人會揀信義,而住天水圍啲人又想去元朗讀,所以咪少人揀囉!少人揀咪仲好,機會大啲!
作者: 肥仔豬    時間: 17-1-14 18:23     標題: 回覆:bobo98 的帖子

我星期二交得八十幾咋,但我估越遲越多人交。
不過少D人交都好,競爭冇咁大

作者: vance1712    時間: 17-1-14 18:25

我還未交表,打算星期一交,信義糸自行二,心儀崇德,樓主覺得信義如何?
作者: maymay74    時間: 17-1-14 19:25

回覆 gavin310 的帖子

我諗係由於信義係純 band 1啩,我諗好多人都會係band 1 中上咁先夠膽博。我都係星期一或二先至交表。
作者: maymay74    時間: 17-1-14 19:30

回覆 bobo98 的帖子

我個細女都係元朗讀小六,佢話今年佢d同學仔都唔少想報信義喎。
作者: bobo98    時間: 17-1-14 19:52

maymay74 發表於 17-1-14 19:30

我個細女都係元朗讀小六,佢話今年佢d同學仔都唔少想報信義喎。 ...
我細仔都係元朗讀小六,我都報了信義自行一,但好多家長一聽到天水圍就卻步。
作者: vance1712    時間: 17-1-14 19:52

大家自行一都系信義?
作者: CMING2000    時間: 17-1-14 20:48

我哋今朝交表,已經過咗三百啦。希望有機啦。
作者: 肥仔豬    時間: 17-1-14 22:20     標題: 引用:Quote:maymay74+發表於+17-1-14+19:30+回覆

原帖由 bobo98 於 17-01-14 發表
我細仔都係元朗讀小六,我都報了信義自行一,但好多家長一聽到天水圍就卻步。 ...
我同你情況一樣,上次家長日同D家長傾開,佢地一聽信義就話天水圍好遠,唔會考慮

作者: gavin310    時間: 17-1-14 22:22

CMING2000 發表於 17-1-14 20:48
我哋今朝交表,已經過咗三百啦。希望有機啦。
咁快過左三百啦,我今朝十點幾交先二百頭
作者: gavin310    時間: 17-1-14 22:25

vance1712 發表於 17-1-14 18:25
我還未交表,打算星期一交,信義糸自行二,心儀崇德,樓主覺得信義如何? ...
信義呢幾年升大學率越來越厲害,不過我同你一樣,好心儀崇德,所以信義係次選
作者: 肥仔豬    時間: 17-1-14 22:28     標題: 引用:+本帖最後由+maymay74+於+17-1-14+19:26+編

原帖由 maymay74 於 17-01-14 發表

但我都認識2位家長band1尾都自行揀信義,因為佢地好鍾意信義,諗住就算自行唔得,再博大抽獎

作者: bobo98    時間: 17-1-14 23:06

肥仔豬 發表於 17-1-14 22:28
但我都認識2位家長band1尾都自行揀信義,因為佢地好鍾意信義,諗住就算自行唔得,再博大抽獎

...
但band1尾咁好彩比佢抽到入信義,個小朋友應該都追得好辛苦。
作者: bobo98    時間: 17-1-14 23:17

gavin310 發表於 17-1-14 22:22
咁快過左三百啦,我今朝十點幾交先二百頭
其實今日星期六,有啲家長唔想專登請假,咪揀星期六交,所以先由二百咁快跳到三百。
咁你去崇德交表時個號碼去到幾多?
作者: gavin310    時間: 17-1-15 17:52

bobo98 發表於 17-1-14 23:17
其實今日星期六,有啲家長唔想專登請假,咪揀星期六交,所以先由二百咁快跳到三百。
咁你去崇德交表時個號碼去 ...
崇德 第一日就交左啦,所以號碼係頭十個以內,唔知有冇人知而家去到幾多號呢?
作者: 芷蔚baba    時間: 17-1-16 22:08

我13號去交17X.真係咁少人報?定係近年谷得太厲害嚇怕左D家長?
作者: Daisy2006    時間: 17-1-16 23:18

請問谷的情度如何?  聽人說經常做功課到晚上11,12時, 唔知真定誇大? 有無信義的家長可分享?

另外, 想問呢一兩年大抽獎, 有沒有人以第二志願入到信義? Thanks.

作者: bobo98    時間: 17-1-17 07:06

Daisy2006 發表於 17-1-16 23:18
請問谷的情度如何?  聽人說經常做功課到晚上11,12時, 唔知真定誇大? 有無信義的家長可分享?

另外, 想問呢 ...
我大囡係信義讀中二,唔覺得好似傳聞咁谷,做功課通常8,9點搞掂,都多默書,小測,要經常温習,但我個人覺得經常温習好,唔洗到UT考試先温,冇咁辛苦。
作者: Daisy2006    時間: 17-1-17 07:45

謝谢分享。介唔介意講妳的女兒是自行和大抽獎也選信義第一嗎?
我小朋友現五年班,這兩年
級名次是15至30名,不太穩定,但很害說話技很差,所以面試一定打折扣,在自行入机會不大,如果大抽選信義又担心太青人爭。

作者: kxm    時間: 17-1-17 09:38

我都仲沒交表,小朋友呈分大概在年級前7%,沒特別獎項及服務,自行一能入到嗎?本身心儀此校。

作者: bobo98    時間: 17-1-17 11:12

Daisy2006 發表於 17-1-17 07:45

謝谢分享。介唔介意講妳的女兒是自行和大抽獎也選信義第一嗎?
上兩年我囡係自一甲一乙一都係揀信義,我囡係元朗一線小學考級十名內。其實我覺得你應該試下,因為信義學位比較多,自行唔得都可以搏大抽獎。
作者: bobo98    時間: 17-1-17 11:15

kxm 發表於 17-1-17 09:38

我都仲沒交表,小朋友呈分大概在年級前7%,沒特別獎項及服務,自行一能入到嗎?本身心 ...
你小朋友係前7%都係十名咗右,一定試下啦!獎項唔係咁重要,最重要係成績ok咪得!
作者: bobo98    時間: 17-1-17 11:35

kxm 發表於 17-1-17 09:38

我都仲沒交表,小朋友呈分大概在年級前7%,沒特別獎項及服務,自行一能入到嗎?本身心 ...
而且今年好似唔係咁多人揀,機會自然又大咗,我細仔都係級十名內,今年幫他自一甲一乙一都會揀信義,因為家姐係信義讀得好開心,她話啲老師好好,就連訓導主任都唔惡。
作者: maymay74    時間: 17-1-17 12:58

bobo98 發表於 17-1-17 11:35
而且今年好似唔係咁多人揀,機會自然又大咗,我細仔都係級十名內,今年幫他自一甲一乙一都會揀信義,因為家 ...
頭先啱啱先交完表,而咁啱校長又行過,除咗問吓d一般嘢外,都問埋報名人數,原來已經多過舊年啦。其實如果有黎講座嗰日都估到,真係好多人,報名唔慌太小人啦。
作者: bobo98    時間: 17-1-17 13:20

maymay74 發表於 17-1-17 12:58
頭先啱啱先交完表,而咁啱校長又行過,除咗問吓d一般嘢外,都問埋報名人數,原來已經多過舊年啦。其實如果 ...
咁你個號碼去到幾多?都想知大約有幾多人報,因為我第一日就交咗。
作者: Daisy2006    時間: 17-1-17 23:13

謝謝妳的資料及意見.  我繼續努力谷下個仔, 希望呈分試考得好些, 再決定選哪校.

仲有想問下, 星期六要返學嗎?   (我聽過兩間要) . Thanks again.

作者: bobo98    時間: 17-1-18 06:57

Daisy2006 發表於 17-1-17 23:13

謝謝妳的資料及意見.  我繼續努力谷下個仔, 希望呈分試考得好些, 再決定選哪校.
星期六唔洗返學,除非有課外活動在星期六上另計。
作者: 肥仔豬    時間: 17-1-18 11:07     標題: 回覆:bobo98 的帖子

報下料先。

同事今朝去交表,37x 。

今日最後一日,我估都係收大約4百表,競爭唔算太大,希望大家都順利入到

作者: gavin310    時間: 17-1-18 12:35

肥仔豬 發表於 17-1-18 11:07
報下料先。

同事今朝去交表,37x 。
大家咁話
作者: kids888    時間: 17-1-18 18:12     標題: 回覆:元朗信義

唔知崇德幾多表呢?
我星期五早上交 #19x

作者: banhung    時間: 17-1-18 21:10     標題: 回覆:kids888 的帖子

昨天早上交崇德35x

作者: 肥仔豬    時間: 17-2-25 17:48

請問各位收到信義面試通知書未啊?
我尋晚收到崇德啦但仲未收到信義
就快面試,開始有啲緊張添

作者: gavin310    時間: 17-2-27 10:36

肥仔豬 發表於 17-2-25 17:48
請問各位收到信義面試通知書未啊?
我尋晚收到崇德啦但仲未收到信義
就快面試,開始有啲緊張添:twi ...

我都係收到崇德, 仲未收到信義面試通知書呀

崇德通知書話形式係小組, 唔知大家係唔係一樣都係小組形式面試呢??

作者: 肥仔豬    時間: 17-2-27 11:23

gavin310 發表於 17-2-27 10:36
我都係收到崇德, 仲未收到信義面試通知書呀

崇德通知書話形式係小組, 唔知大家係唔係一樣都係小組形式面 ...

我都一樣,小組形式

作者: vance1712    時間: 17-2-27 18:00

我都系阿,兩間吾知會不會撞時間。
作者: gavin310    時間: 17-2-28 09:41

信義簡介會時校長講過如果面試撞時間可以改時間, 但必須要在3月11日面試

作者: agnes5    時間: 17-3-2 21:05

請問大家收到信義面試通知書未啊?我仲未有消息呀!

作者: bobo98    時間: 17-3-2 23:04

早兩年大囡都係一早就收到崇德信,而信義信要到最後果個星期先收到,今年細仔一樣都未收到信義信,應該下星期初先收到。
作者: gavin310    時間: 17-3-4 22:33

今日收到信啦
作者: 肥仔豬    時間: 17-3-5 12:41

gavin310 發表於 17-3-4 22:33
今日收到信啦

我都收到啦大家記得要打返電話去學校確認啊

作者: 肥仔豬    時間: 17-3-13 19:43

星期六面試完,問過副校長,佢話如果有得2nd interview 會星期一或星期二用短訊通知家長
好緊張呀,有冇人已經收到短訊呢?

作者: pekkle1027    時間: 17-3-14 10:58

原來有第2次 interview 架, 我都唔知道! 謝謝通知, 會留意下電話訊息
作者: 肥仔豬    時間: 17-3-14 12:23

肥仔豬 發表於 17-3-13 19:43
星期六面試完,問過副校長,佢話如果有得2nd interview 會星期一或星期二用短訊通知家長
好緊張 ...

已收到學校短訊,星期六2nd interview

作者: mckittylam    時間: 17-3-14 12:30

請問如果有2nd interview, 是不是機會好大, 會收呢個學生 ???
作者: karakara    時間: 17-3-14 13:21

我都收到短訊,不過唔知點解要帶回郵信封,唔通有第三次面試
作者: vance1712    時間: 17-3-14 13:30

我都收到短信
作者: pekkle1027    時間: 17-3-14 13:31

我都收到短訊, 到時唔知會傾d咩?有d緊張
作者: 芷蔚baba    時間: 17-3-14 14:11

我都收到..簡介會好似有講2nd in有80-100人
即係1/2機會
作者: hellono    時間: 17-3-14 22:30

芷蔚baba 發表於 17-3-14 14:11
我都收到..簡介會好似有講2nd in有80-100人
即係1/2機會

其實係咪唔只咁小?我女兒果間學校有報信義的應超過50人,我認識的大約廿人全部有2nd in.

作者: 肥仔豬    時間: 17-3-14 23:00

hellono 發表於 17-3-14 22:30
其實係咪唔只咁小?我女兒果間學校有報信義的應超過50人,我認識的大約廿人全部有2nd in.
...

我都覺得好似好多人有2nd in,阿囡學校三個同學簡信義,三個都有2nd in
另外聽同事講佢學校又係,佢識得既家長都有得2nd in,好似有成十幾廿個

作者: bb豬媽媽    時間: 17-3-14 23:31

肥仔豬 發表於 17-3-14 23:00
我都覺得好似好多人有2nd in,阿囡學校三個同學簡信義,三個都有2nd in
另外聽同事講佢學校又係,佢識得既 ...

信義2nd in要見家長, 唔知會問咩問題

作者: 肥仔豬    時間: 17-3-14 23:35

bb豬媽媽 發表於 17-3-14 23:31
信義2nd in要見家長, 唔知會問咩問題

校長話其實係同你傾吓計嘅咋,冇乜特別問題嘅,唔使咁緊張

作者: sammag    時間: 17-3-14 23:45     標題: 引用:Quote:hellono+發表於+17-3-14+22:30+ 其實

原帖由 肥仔豬 於 17-03-14 發表
另外聽同事講佢學校又係,佢識得既 ...
我身邊有報信義的十幾人都有2nd in

作者: 肥仔豬    時間: 17-3-15 00:14

sammag 發表於 17-3-14 23:45
我身邊有報信義的十幾人都有2nd in

咁其實會唔會唔只得100個人見
還是我哋識嗰啲人係同一堆人呢

作者: sammag    時間: 17-3-15 07:53     標題: 引用:Quote:sammag+發表於+17-3-14+23:45+ 我身

原帖由 肥仔豬 於 17-03-15 發表
咁其實會唔會唔只得100個人見
還是我哋識嗰啲人係同一堆人呢
...
不如問下有冇人係冇得見

作者: gavin310    時間: 17-3-15 09:22

吓.....咁巧合我識嘅十幾學生都有2nd面試啊
咁咪超過100人

作者: 芷蔚baba    時間: 17-3-15 10:34

hellono 發表於 17-3-14 22:30
...

會唔會改變左策略,我女讀官小比較少同學報信義,所以冇數據幾多人有得2nd in

作者: sammag    時間: 17-3-15 11:33

其實係咪人人要見家長?
作者: gavin310    時間: 17-3-15 13:13

sammag 發表於 17-3-15 11:33
其實係咪人人要見家長?
簡介會時有講第二輪要同家長一齊見
作者: bobo98    時間: 17-3-15 14:14

我兒子學校都有十幾個2nd in
作者: bobo98    時間: 17-3-15 14:23

今年係第一年轉了全in,所以真係唔知實際係點,早兩年我女兒果屆,是揀人面試,而考得較後的同學才要2nd in,我女和幾個考得前的同學都唔洗2nd in都入了。
作者: D.H媽媽    時間: 17-3-15 14:48     標題: 回覆樓主:

小朋友五年班準備第一次程分
想問下各位家長,對崇德同信義兩間學校點比較呢?
可以分享一下今年的面試內容嗎?
謝謝

作者: vance1712    時間: 17-3-15 18:09

bobo98 發表於 17-3-15 14:23
今年係第一年轉了全in,所以真係唔知實際係點,早兩年我女兒果屆,是揀人面試,而考得較後的同學才要2nd in,我 ...

學校會同你講收左你咩?
作者: agnes5    時間: 17-3-15 20:08

我都有2nd in, 有冇人知道會不會再考核小朋友呢?還是只in家長?

作者: Phoenixnam    時間: 17-3-16 10:58

我女嗰班有十幾人揀左信義, 佢地話全部有SECOND IN喎, 仲未計隔離幾班同學仔, 預計有幾十人自行揀左信義.
作者: 29XX86    時間: 17-3-17 22:51

請問信義 及 崇德交表時收唔收PROFOLIO??
作者: kityung    時間: 17-3-19 08:17

29XX86 發表於 17-3-17 22:51
請問信義 及 崇德交表時收唔收PROFOLIO??

崇德唔收,只可入三張cert.
信義唔知。

作者: mckittylam    時間: 17-3-19 11:36

請問各位second-in信義的家長,會幾時知道學校收唔收
呢?
會係7月11日統一派位前知道學校自行收生的結果咩???
作者: 睡王子    時間: 17-3-19 11:55

...
作者: 睡王子    時間: 17-3-19 11:55

...
作者: 肥仔豬    時間: 17-3-19 16:49

mckittylam 發表於 17-3-19 11:36
請問各位second-in信義的家長,會幾時知道學校收唔收
呢?
會係7月11日統一派位前知道學校自行收生的結果咩 ...

乜唔係要等埋7月11號放榜至知㗎咩

作者: 肥仔豬    時間: 17-3-19 16:52

星期六嗰日,其實我留意到3樓都係見副校長同埋主任,唔知會唔會有乜嘢玄機呢?
同埋暫時以我所知嘅,都係成績比較前嘅同學會見3樓,唔知你地認識嘅家長又係唔係呢?

作者: yuyumon    時間: 17-3-19 17:42

肥仔豬 發表於 17-3-19 16:52
星期六嗰日,其實我留意到3樓都係見副校長同埋主任,唔知會唔會有乜嘢玄機呢?
同埋暫時以我所知嘅,都係成 ...
其實,有呢種"玄機"情況都唔出奇,屯門4大某一間,好成績既一群係會被安排朝早第一班面試.
作者: hyngok    時間: 17-3-19 21:21

vance1712 發表於 17-3-15 18:09
學校會同你講收左你咩?

兩年前都係全級考20名內有選信義都不用second in,反而中游個班就要

作者: sammag    時間: 17-3-19 22:27     標題: 引用:Quote:vance1712+發表於+17-3-15+18:09+ 學

原帖由 hyngok 於 17-03-19 發表
兩年前都係全級考20名內有選信義都不用second in,反而中游個班就要
今年應該唔同,我識果間學校絕大部份有選既都要second in, 包括級頭三甲。

作者: sammag    時間: 17-3-19 22:28     標題: 引用:Quote:肥仔豬+發表於+17-3-19+16:52+星期六

原帖由 yuyumon 於 17-03-19 發表
其實,有呢種"玄機"情況都唔出奇,屯門4大某一間,好成績既一群係會被安排朝早第一班面試. ...
請問係邊一間,有冇多點hints?

作者: banhung    時間: 17-3-19 23:26

sammag 發表於 17-3-19 22:27
今年應該唔同,我識果間學校絕大部份有選既都要second in, 包括級頭三甲。

...

信義是否今年開始全in? 所以會有2nd in, 上年聽簡介會都係上年是部分in 呢!

作者: sammag    時間: 17-3-20 00:17     標題: 引用:Quote:sammag+發表於+17-3-19+22:27+ 今年

原帖由 banhung 於 17-03-19 發表
信義是否今年開始全in? 所以會有2nd in, 上年聽簡介會都係上年是部分in 呢!
...
係今年開始全in , 不過去年揀黎in 也有 second in, 我仔師兄都係差不多次次級頭三,佢去年都有second in in 埋家長,最後都入左。

作者: banhung    時間: 17-3-20 09:00

sammag 發表於 17-3-20 00:17
係今年開始全in , 不過去年揀黎in 也有 second in, 我仔師兄都係差不多次次級頭三,佢去年都有second in in ...

明白,謝謝!

作者: kids888    時間: 17-3-20 11:13

肥仔豬 發表於 17-3-19 16:52
同埋暫時以我所知嘅,都係成 ...

以我所知學校三個級十內in一樓

作者: sammag    時間: 17-3-20 11:22

kids888 發表於 17-3-20 11:13

以我所知學校三個級十內in一樓

我諗唔一定,我校其中兩個都係級十內,一個一樓,一個二樓。

作者: fanfan0582    時間: 17-3-20 12:44

無乜講過野既都有得2nd in ,所以都唔知咩準則
作者: 肥仔豬    時間: 17-3-20 14:44

fanfan0582 發表於 17-3-20 12:44
無乜講過野既都有得2nd in ,所以都唔知咩準則

準則應該係有去到1st in 就有2nd in

作者: fanfan0582    時間: 17-3-20 15:46

肥仔豬 發表於 17-3-20 14:44
準則應該係有去到1st in 就有2nd in
又唔係wo,成績好成績一般又有,表現好表現麻麻又有,成績好(級頭十)無份又有
作者: gavin310    時間: 17-3-21 07:56

聽到有d家長講,話面試完個時,老師同佢地講個小朋友好適合間學校收生條件,好大機會收個小朋友同會收到信
唔知大家面試後有冇以上遭遇?

我就冇啦

作者: sammag    時間: 17-3-21 08:30     標題: 引用:聽到有d家長講,話面試完個時,老師同佢地

原帖由 gavin310 於 17-03-21 發表
聽到有d家長講,話面試完個時,老師同佢地講個小朋友好適合間學校收生條件,好大機會收個小朋友同會收到信
...
唔會收信通知呀?會犯規喎

作者: sammag    時間: 17-3-21 08:32     標題: 引用:聽到有d家長講,話面試完個時,老師同佢地

原帖由 gavin310 於 17-03-21 發表
...
我仔同學媽咪話佢見時有咁講,不過又有加多句話最後都要由校長決定。

哩個同學哩幾年都係級四五六左右。

作者: 肥仔豬    時間: 17-3-21 12:24

gavin310 發表於 17-3-21 07:56
...

我都有聽聞話會收到信
不過我面試時,老師就冇同我講過任何呢啲野,咁係咪冇乜機會

作者: fanfan0582    時間: 17-3-21 12:27

其實佢封信係咪7月放榜先寄出架?
作者: pekkle1027    時間: 17-3-23 13:07

今天收到信義既信, 冇講收定唔收, 冇話第三次面試, 只係講資料同面試都唔錯, 都適合讀呢間學校, 若果想增加機會入讀, 就要係大抽獎放佢係第一位
作者: gavin310    時間: 17-3-23 13:40

回覆 pekkle1027 的帖子

收左定要第三輪面試??
作者: fanfan0582    時間: 17-3-23 13:47

pekkle1027 發表於 17-3-23 13:07
今天收到信義既信
收左?
作者: banhung    時間: 17-3-23 13:58

fanfan0582 發表於 17-3-23 13:47
收左?

津校收左都唔出得信啦!

作者: pekkle1027    時間: 17-3-23 14:07

冇話第三次面試
作者: pekkle1027    時間: 17-3-23 14:08

回覆 fanfan0582 的帖子

冇講, 佢都有寫話唔可以向面試人披露結果
作者: fanfan0582    時間: 17-3-23 14:19

pekkle1027 發表於 17-3-23 14:08
回覆 fanfan0582 的帖子

冇講, 佢都有寫話唔可以向面試人披露結果
咁佢今次封信即係無意思
作者: gavin310    時間: 17-3-23 14:48

係唔係個個有2nd面試都收到信先??
有無人第二次面試完而又收唔到信??

作者: kids888    時間: 17-3-23 15:06

fanfan0582 發表於 17-3-23 14:19
咁佢今次封信即係無意思

咁其實學校第二次面試時叫學生交回郵信封都唔知有咩作用?
又唔講得收唔收,又唔係有第三次面試

作者: mckittylam    時間: 17-3-23 15:12

原來交回郵信封給學校的用意就係甘炸????

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5