教育王國

標題: 自行。學校會話 即刻收你嗎 [打印本頁]

作者: wkpig166    時間: 17-1-12 17:27     標題: 自行。學校會話 即刻收你嗎

我女個同學。
全級頭幾名。

作者: wkpig166    時間: 17-1-12 17:27     標題: 回覆:wkpig166 的帖子

我女同我講

作者: candyreeve    時間: 17-1-12 17:33

不會, 一樣7月先知
作者: oiyau2005    時間: 17-1-12 17:46

有D有聯系中學可能會知.
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-12 17:49

wkpig166 發表於 17-1-12 17:27
我女個同學。
全級頭幾名。
其實對大多數學校來講,程序上都做唔到。
作者: tintinlam    時間: 17-1-12 17:56

我女個同學。
全級頭幾名。
唔會講出來, 不過會暗示, "希望來緊係XX日見到你" OR "學校X月X日有中一適X班, .....要準備XX"

作者: little_yolky    時間: 17-1-12 18:03

我女個同學。
全級頭幾名。
你諗下, 又唔係推銷保險人人要做幾個quota, 一次interview咁多老師一齊進行, 點可以某一個老師可以實牙實齒咁話俾你知收硬你呢? 天外有天, 自行得幾十個, 其他組可能有更好既學生呢。除非B3學校有B1生去in, 咪可以即收囉。傳聞LS都係暗示咋。全級頭幾名, 緊係去in B1A啦, B1A學校一個招牌箍落嚟, dup中個個都係級頭幾名, 有乜咁出奇。

可能個同學in完自我感覺良好, 將面試老師既客氣說話當係即收都未定, 或傳傳下, 由好有把握傳到變咗即收又未定。

作者: 0526    時間: 17-1-12 18:20     標題: 回覆:wkpig166 的帖子

作者: 小小莉    時間: 17-1-12 18:48

LS 係明示,舊年我仔同學就係咁。

作者: kkhon    時間: 17-1-12 19:01

回覆 little_yolky 的帖子

笑C我咯!
作者: kkhon    時間: 17-1-12 19:03

回覆 小小莉 的帖子

LS係神父見家长時明示
作者: kkhon    時間: 17-1-12 19:06

主任同佢地講千祈吾好自我感覺良好,例如老师话:你都好符合我地要求喎……呢d咪當係真!仔心谂我梗符合要求先黎到面试啦!
作者: moon.ng    時間: 17-1-12 19:39     標題: 引用:回覆+小小莉+的帖子 LS係神父見家长時明示

原帖由 kkhon 於 17-01-12 發表
回覆 小小莉 的帖子

LS係神父見家长時明示
喇沙今年好像是新校長,應該不會暗示了

作者: 小小莉    時間: 17-1-12 19:54

moon.ng 發表於 17-1-12 19:39
喇沙今年好像是新校長,應該不會暗示了

今年都有師弟收到 offer ,所以一樣有明示

作者: moon.ng    時間: 17-1-12 20:06     標題: 引用:Quote:moon.ng+發表於+17-1-12+19:39+ 喇沙

原帖由 小小莉 於 17-01-12 發表
今年都有師弟收到 offer ,所以一樣有明示
今年還沒有截止報名呢,為什麼會被錄取呢?有特異功能嗎?

作者: silvia_ng    時間: 17-1-12 21:48     標題: 回覆:自行。學校會話 即刻收你嗎

LS聽聞唔係見校長,果個老修士好似係校監,雖然Brother Hogan走左,interview應該都係校監掛。LS好似唔洗等到截止就會call人interview, 有啲分分鐘直接in校監。另外,聽聞九華上年都有比暗示,第三輪見校長果陣會講。

作者: jumphigh    時間: 17-1-12 21:52

作者: 小小莉    時間: 17-1-12 22:48

moon.ng 發表於 17-1-12 20:06
今年還沒有截止報名呢,為什麼會被錄取呢?有特異功能嗎?

係,體育

作者: miriam    時間: 17-1-13 08:56

又考古先~~

我囡學校曾經好有心思地出信畀有份面試既家長, 封信係多謝家長選擇該學校, 家長收到後就以為收左, 最後當然有部份係唔收喇...........咁係 EK 估餐飽或以為已經中獎.

到我囡個年可能知煩無再出信多謝家長.

今年仲好, 講到明有兩次面試, 就算有份參加性向測試同第一次面試, 無第二次面試都唔使諗.

負責面試既可能客套地講句 "希望遲下可以見到你" , 大家都唔好諗住定過抬油, 免得影響另一間既面試.
作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-13 09:09

小小莉 發表於 17-1-12 18:48
LS 係明示,舊年我仔同學就係咁。

佢都幾出名講到出面

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-13 09:36

tintinlam 發表於 17-1-12 17:56
唔會講出來, 不過會暗示, "希望來緊係XX日見到你" OR "學校X月X日有中一適X班, .....要準備XX"
...
呢啲其實唔係「暗示」,有啲方丈既口頭禪就係「希望開學見到你」,唔少人以為係「暗示」最後派得好差。
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-13 09:42

miriam 發表於 17-1-13 08:56
又考古先~~

我囡學校曾經好有心思地出信畀有份面試既家長, 封信係多謝家長選擇該學校, 家長收到後就以為收 ...
同某方丈既「暗示」一樣,有異曲同工之效。
作者: YmOra    時間: 17-1-13 09:44

LS"暗喑地明示"都成為該校的""歷史文化產業""呢!
作者: oiyau2005    時間: 17-1-13 10:31

tintinlam 發表於 17-1-12 17:56
...

呢D係禮貌的收場白掛, 唔關事.

作者: moon.ng    時間: 17-1-13 10:37     標題: 引用:Quote:miriam+發表於+17-1-13+08:56+又考古

原帖由 王家爸爸 於 17-01-13 發表
同某方丈既「暗示」一樣,有異曲同工之效。
如果有人因為這樣的明示暗示而放棄其他學校的面試,不就等於害人了嗎?

作者: mother904    時間: 17-1-13 10:57

我知道有case係自行面試某地區名校之後收到電話,話學校會收佢,叫佢唔好註冊直資
作者: YmOra    時間: 17-1-13 11:02

moon.ng 發表於 17-1-13 10:37
如果有人因為這樣的明示暗示而放棄其他學校的面試,不就等於害人了嗎?

...

你"認真",你就""輸""了.

作者: moon.ng    時間: 17-1-13 11:27     標題: 回覆:YmOra 的帖子

好好面試每一間學校才是正道啊!

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-13 12:20

...
正如oiyau2005所講,呢D係禮貌的收場白。

如果人地客氣,你當暗示,咁就自己負責啦。就好似去大快活食完早餐,嬸嬸都會同你講「聽日見」,唔通真係當佢講真「聽日」唔敢去第二間食早餐?

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-13 12:26

mother904 發表於 17-1-13 10:57
我知道有case係自行面試某地區名校之後收到電話,話學校會收佢,叫佢唔好註冊直資 ...
我都聽過類似傳聞,不過唔信。講真,直資可以咁做,官津名校大把人想讀,點會做啲犯規野?除非你係李+x個孫,學校期望將來有大量捐款。
作者: miriam    時間: 17-1-13 12:51

mother904 發表於 17-1-13 10:57
我知道有case係自行面試某地區名校之後收到電話,話學校會收佢,叫佢唔好註冊直資 ...
之後電話通知同兜口兜面講有分別啵
作者: miriam    時間: 17-1-13 12:52

...
你決定要信都無人阻止到啵
作者: oiyau2005    時間: 17-1-13 14:10

...

呀女去學校簡介會, 同個老師傾咗2句, 佢都係話希望明年見到呀女喎, 唔通我自行只報佢一間呀.
呢D對白真係行到不得了.

作者: SONIALAI    時間: 17-1-13 14:49

話都千萬不要信, 真人真事, 累人累物!
作者: YmOra    時間: 17-1-13 14:50

oiyau2005 發表於 17-1-13 14:10
呀女去學校簡介會, 同個老師傾咗2句, 佢都係希望明年見到呀女喎, 唔通我唔只報佢一間自行呀.
呢D對白真係 ...

"希望明年/九月/遲D見到你啦!"哩類說話,其實係"比個Like"嘅早期版.

作者: Band5    時間: 17-1-13 15:31     標題: 回覆樓主:

學校話收,咁就不如即刻問清楚佢喇!

如果唔肯定嘅,聽完就算好啦!周圍同人講,萬一最後唔收,唔通去告佢?都唔知點同人解釋好!

作者: Band5    時間: 17-1-13 15:46     標題: 回覆樓主:

如果我係校長,好想好想收個學生,我都唔會明示收佢,費事犯規,亦驚佢唔明!我會同家長同學生講,如果直資收咗你,又或者派咗去第二間學校,唔緊要,放榜日嚟學校搵我,我會幫到你(到時留定個扣門位俾佢,佢唔嚟揾我,我都call佢)!

作者: moon.ng    時間: 17-1-13 15:53     標題: 引用:+本帖最後由+Band5+於+17-1-13+15:47+編輯+

原帖由 Band5 於 17-01-13 發表

如果我係校長,好想好想收個學生,我都唔會明示收佢,費事犯規 ...
這樣最好!👍🏼

作者: shypama    時間: 17-1-13 16:00

個遊戲玩法未轉的話只能當是山埃,我識人真係咁樣被seen咗!

當然...如果遊戲玩法有一日變成這樣,大家會怎麼樣
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-13 16:01

Band5 發表於 17-1-13 15:46
如果我係校長,好想好想收個學生,我都唔會明示收佢,費事犯規,亦驚佢唔明!我會同家長同學生講,如果直資 ...
如果係B1A學校,到叩門時,其實大把人爭,到時都係叫你考筆試  
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-13 16:22

其實有無諗過「暗示」呢個傳聞係點煉成既。某方丈比較客氣,見完小朋友都會話「Hope see you in September」。收咗嗰啲會覺得方丈「暗示」咗佢,唔收嗰啲一係覺得小朋友收錯signal,一係以為方丈「跣」佢。
其實可能同林太收到主既signal一樣,純粹誤會。
作者: Band5    時間: 17-1-13 16:30

王家爸爸 發表於 17-1-13 16:01
如果係B1A學校,到叩門時,其實大把人爭,到時都係叫你考筆試

如果有需要明示收佢嘅,當然值得留個扣門位俾佢!

只會驚佢唔嚟,仲使乜再面試筆試!

作者: mother904    時間: 17-1-13 18:47

王家爸爸 發表於 17-1-13 16:01
不一定的,我女叩門便沒有考筆試
作者: tintinlam    時間: 17-1-14 11:31

oiyau2005 發表於 17-1-13 10:31
呢D係禮貌的收場白掛, 唔關事.
其實都睇佢既小朋友係唔係真係TOP, 我知個2位小朋友真係TOP, 因為除左成績, 其他方面都好出色, 所以2位家長出來講佢仔有咁既信息又唔出奇.  當然2位家長都唔係信晒學校所講,一個放棄左自行去左另一間直資, 一個就入左. 當初我地都有八掛問2位家長信唔信, 佢地話冇得話信, 有咁既說法只可以當平衡返D壓力, 要準備既都要準備.

作者: tintinlam    時間: 17-1-14 12:08

王家爸爸 發表於 17-1-13 16:22
其實有無諗過「暗示」呢個傳聞係點煉成既。某方丈比較客氣,見完小朋友都會話「Hope see you in September ...
有D未IN已經知收, 我自己覺得自行D位, 根本就係留比學校黑XXX.  話就話比D機會學生多D選擇, 除非真係好TOP, 或者有後門, 唔係都只係增加壓力, 負擔得起既都走去報直資, 得就得, 唔得就唔得.  自行等到7月先知, 明玩家長同學生.  

作者: ms.aeroplane    時間: 17-2-15 08:44

我女個同學。
全級頭幾名。

根本做唔到,自行有2間,佢都唔知你排佢間學校係first or second choice,就算佢收,如果排佢second ,而first有收你,都唔會入到。學校自行都未必可100%自主收到指定嘅心儀學生。

作者: greentea000    時間: 17-2-15 09:14

非常出類拔萃既考生一定有強烈暗示
學校之間都要搶人

而且等待過程好痛苦

唔係個個家長肯捱完個game

作者: 王家爸爸    時間: 17-2-15 11:02

greentea000 發表於 17-2-15 09:14
學校之間都要搶人
當然唔排除部分真係方丈俾暗示,但係個案唔係好似坊間講得咁多。
作者: hkpapa852    時間: 17-2-15 11:08

王家爸爸 發表於 17-2-15 11:02
當然唔排除部分真係方丈俾暗示,但係個案唔係好似坊間講得咁多。
我一直都勸人要小心, 到底係"真暗示", 定係自己"表錯情, 諗多咗"呢?

作者: lovebb2    時間: 17-2-15 11:14

學校之間都要搶人

級頭又體育勁, 男拔已收, LS又想收, 如唔明示, 對方父母又怎會去男拔抽走飛?

作者: karen55407    時間: 17-2-15 11:14

little_yolky 發表於 17-1-12 18:03
你諗下, 又唔係推銷保險人人要做幾個quota, 一次interview咁多老師一齊進行, 點可以某一個老師可以實牙實齒 ...

真係有暗示㗎!我朋友2nd in時,根本就唔係面試,係同家長大讚個小朋友1st in時表現出色,叫家長放心交個小朋友比佢栽培。所以我朋友唔再面試直資學校。

作者: mcl203    時間: 17-2-15 11:20

學校之間都要搶人

你用"出類拔萃"去形容, 搞到我望咗去隔離區添~~~

作者: karen55407    時間: 17-2-15 12:15

silvia_ng 發表於 17-1-12 21:48
LS聽聞唔係見校長,果個老修士好似係校監,雖然Brother Hogan走左,interview應該都係校監掛。LS好似唔洗等 ...

同意你所講的

作者: kkhon    時間: 17-2-15 12:40

karen55407 發表於 17-2-15 11:14
真係有暗示㗎!我朋友2nd in時,根本就唔係面試,係同家長大讚個小朋友1st in時表現出色,叫家長放心交個 ...
此校2nd in 見家长志在俾指示家长
作者: little_yolky    時間: 17-2-15 12:52

kkhon 發表於 17-2-15 12:40
此校2nd in 見家长志在俾指示家长
係咪驚D標青小朋友入咗直資?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5