教育王國

標題: 2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好? [打印本頁]

作者: hkpapa852    時間: 16-12-29 14:37     標題: 2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好?

成日有會員問, 邊個小學網好, 其實呢個係好虛問題. 你要諗清楚, 到底你所謂既"好"係咩?

"好", 可能係以下既條件之一:
1. 小一大抽獎唔會派得太差?
2. 升中有個好校網?
3. 定係1同2都想?

如要1, 九龍和新界, 只有一D升中網唔算太好(B1中學學位唔夠分俾B1學生), 係仲可以未至於天地網 (屯門, 元朗, 北區同大埔我唔熟, 唔肯定), 如九龍45, 48, 新界95; 港島16

如要2, 一定係中西區(女仔only), 灣仔(男女都可以), 東區(男女都可以), 九龍城(男女都可以), 油尖旺(男仔only), 深水埗(女仔only), 沙田(男女都可以)

咁睇番, 有1同2, 又適合男女, 其實只有東區16網. 不過其實幾個熱門校網, 都唔係真係咁悲既!

以下係關於其它一D熱門校網既分析:

(a) 沙田區三個小學網中, 除咗91係天地網外, 88和89都未至於太差, 只要甘心放間二線係乙一, 派得差既機會都低好多. 另外, 91網係2016年開始同88和89網借位, 借番嚟既學校其實亦有不錯的, 所以91網如果繼續借位而你又識揀, 其實唔係咁差.

(b) 九龍城既41網亦類似, 只要甘心放間二線係乙一, 派得差既機會都低好多; 至於九龍城既34同35, 唔好諗啦, 連二線學校放乙1都未必入, 借位番嚟既都係D升中派位唔太理想既小學.

(c) 中西區11網原本小一派位都算幾好, 不過可能隨住多年來多位不同既升學專家指導下, 令11網人口大增 (2016年小一學生人數比小六學生人數多咗36%), 加上家長們選校轉趨保守, 11網係2016年小一派位, 都變埋做天地網, 二線學校如李陞連乙2都有人入唔到. 另外, 11網中西區表面上係全港B1學位最充足既一區, 但細心去睇, 男仔係11網升中其實好大鑊, 升中得番KC一間揀 (其它學校D位收留晒俾直屬小學). 女仔升中就係絶對既天堂

(d) 灣仔區12網, 3/4年前開始變咗做天地網, 但唯一好處係有多間熱門名校, 所以雖然係天地網, 但因各校反有fans, 抽中機會相比之下係高D. 試諗吓, 41網男仔8成去抽LS, 但12網有SJ同WY兩間揀, 41網女仔多數搏MCS, 12網有3間女校. 係分散投注下, 其實12網每間學校既中獎機會, 應該高過50% (41網兩間單性學校估計只有~20%).
灣仔中學網, 升中比中西區平均一點, 男女學生升讀B1中學機會都屬於全港最高那一批 (男生為全港最高, 女生僅次於中西區).

(d) 16網小一派位, 因尚可分出多間一線和二線, 暫時聽落派位都唔算太差 (2016年因要借位俾14網, 所以差咗). 升中網(東區), 一線中學學位和B1學生既比例, 跟九龍城區及沙田區相約, 都是較充足. 不過學校名氣較中西區, 灣仔和九龍城的中學遜色一點

(e) 14網小一派位, 原本都係極之天地, 但2016年可以同東區幾間二線小學借位, 情況馬上好轉.

如果14網同91網繼續好似2016年咁向鄰近校網借位, 14網同91網既小一派位, 其實唔係太差

其它校網分析:
(a) 32網熱門學校都唔算好有名, 但升中派位其實都唔差, 而且當中兩間被視為寶校既學校, 其實升中派位表現都唔失禮, 好過隔離31網.
(b) 45網, 其實只要唔放大熱兩間係乙1, 其餘5/6間二線都近乎乙1必入.
(c) 48網, 唯一好處就係借埋隔離網一/二線小學過嚟抽, 中寶機會相對細咗

作者: Felix223    時間: 16-12-29 14:53

Thanks for sharing!!
作者: dereklg    時間: 16-12-29 14:55

hkpapa852 發表於 16-12-29 14:37
成日有會員問, 邊個小學網好, 其實呢個係好虛問題. 你要諗清楚, 到底你所謂既"好"係咩?

"好", 可能係以下 ...
關於 (d) 提及12網有 sj 及 wy,想問下知唔知wy 係唔係會轉去14網? 係邊一年轉 ?

作者: hkpapa852    時間: 16-12-29 15:16

dereklg 發表於 16-12-29 14:55
關於 (d) 提及12網有 sj 及 wy,想問下知唔知wy 係唔係會轉去14網? 係邊一年轉 ?
...
WY係會轉去14網, 不過佢仲未定邊年喎! (個地盤都好似未完工).

你唔見我個標題係 2017-2018年度咩? 相信WY 2017-2018年度既小一, 都仲係屬於灣仔區12網
作者: Charlotte_mom    時間: 16-12-29 15:19     標題: 回覆樓主:

無事,我誤會了

作者: hkpapa852    時間: 16-12-29 15:24

dereklg 發表於 16-12-29 14:55
...
WY校網資料:
http://www.puawyps.edu.hk/other/p1_admission/doc/2016-17/%E6%AF%8F%E4%B8%80%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E4%B9%8B%E4%B8%8A%E4%B8%8B%E5%8D%88%E7%8F%AD%E5%AE%89%E6%8E%92_%E9%99%84%E4%BB%B6%E4%BA%8C.pdf

預計最快要2018年先會搬入去14網..... 不過最後都補充咗句:
*遷校時間視乎新校舍工程進度而定。

作者: Felix223    時間: 16-12-29 15:28

九龍城35網都幾可悲, 已經得幾間小學, 咁唔中乙一咪會跌出區外借位D學校??
作者: Happy_J    時間: 16-12-29 15:30

Felix223 發表於 16-12-29 15:28
九龍城35網都幾可悲, 已經得幾間小學, 咁唔中乙一咪會跌出區外借位D學校??

係呀,阿女舊年同佢幾個同學都抽咗過去果欄。
葛小已經要放乙二、三先穩陣

作者: bonbon1220    時間: 16-12-29 16:22     標題: 回覆:2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好

Thanks for sharing!! 

作者: hkpapa852    時間: 16-12-29 17:28

Felix223 發表於 16-12-29 15:28
如果你接受聖提或葛係乙2應該好大機會可以原區安置, 但呢兩間既升中表現, 未必好得過借番嚟個兩間

作者: wonber    時間: 16-12-29 22:00

回覆 hkpapa852 的帖子

弟弟剛由43搬去46, 對46小學不是太認識, 可否給些意見?

作者: 05suey    時間: 16-12-29 23:07

其實41邊間係屬於二線呢?
作者: hkpapa852    時間: 16-12-30 09:23

05suey 發表於 16-12-29 23:07

其實41邊間係屬於二線呢?
除咗LS, MCS, DPS, 同埋大家唔想入個一間, 其餘都可以當係二線

作者: hkpapa852    時間: 16-12-30 09:25

wonber 發表於 16-12-29 22:00

弟弟剛由43搬去46, 對46小學不是太認識, 可否給些意見?
46網其實麻麻, 升中派位最好個間都只係其它區二線既水平 (都係~3X%), 只係有幾間多人爭D.

作者: Tunghk    時間: 16-12-30 09:34

謝謝你的資料及分析,每次都感恩。

想請教,我家住40網,大女明年小學31網。仲有細仔跟尾。我可唔可以大女升中時選跟地址40網,而細佬時就跟小學網31呢?(因31利仔)。

但我曾經見過你係一個post分析,女仔都應留31,因深水埗band 1位緊張。請問係咪女仔都留31好d呢,感謝。

作者: hkpapa852    時間: 16-12-30 09:49

Tunghk 發表於 16-12-30 09:34
謝謝你的資料及分析,每次都感恩。

想請教,我家住40網,大女明年小學31網。仲有細仔跟尾。我可唔可以大女 ...
妳本身既策略係啱既, 如果係B1學生, 大女升中選用地址40網抽, 細仔升中用小學31網抽

不過如果萬一係B2, 仔女都一定轉去住址網抽

作者: kanhan    時間: 16-12-30 10:00

點解冇分析埋新界區架!
Hkpapa852
可唔可以講下73區,
小學升中情況?
作者: wonber    時間: 16-12-30 10:02

那麼還是留在43比較好? 請問升中, 黃大仙定觀塘比較好?

謝謝.

作者: hkpapa852    時間: 16-12-30 10:07

wonber 發表於 16-12-30 10:02

那麼還是留在43比較好? 請問升中, 黃大仙定觀塘比較好?
觀塘升中比黃大仙好.
43網如果入唔到嘉諾撒或者聖博德, 都唔會好得過係46網抽獎

作者: hkpapa852    時間: 16-12-30 10:09

kanhan 發表於 16-12-30 10:00
點解冇分析埋新界區架!
Hkpapa852
可唔可以講下73區,
抱歉, 新界我只對"葵青, 荃灣, 沙田同西貢"有認識 (因為我有朋友係呢D區住, 會幫佢地研究吓)

作者: cecnl    時間: 16-12-30 10:34

想請教女仔 net 40 vs 91, 邊個網好D? 我想小一大抽獎無咁易中寶又想有個好中學校網...

謝謝!
補充: net 91只有15分, net 40可有20分

作者: hkpapa852    時間: 16-12-30 11:13

cecnl 發表於 16-12-30 10:34
想請教女仔 net 40 vs 91, 邊個網好D? 我想小一大抽獎無咁易中寶又想有個好中學校網...

謝謝!
女仔係40網升中都唔錯.

其實40網依家都好難抽. 妳邊間40網小學有20分呢?

作者: cecnl    時間: 16-12-30 11:21

謝謝回覆!
20分是天主教分, 91好似只有一間天主教小學, 朋友說是寶校之一. 但好多人又話net 91比40好, 所以心大心細!

作者: hkpapa852    時間: 16-12-30 11:27

cecnl 發表於 16-12-30 11:21

謝謝回覆!
如果從升中考慮, 91網整體比40網好.

其實兩個網依家都係天地網, 反而91網有D借位二線可以諗吓.
當然, 40網如果放間2線係乙1, 都仲係近乎必入既

作者: siden    時間: 16-12-30 11:34

hkpapa852 發表於 16-12-30 11:27
如果從升中考慮, 91網整體比40網好.

其實兩個網依家都係天地網, 反而91網有D借位二線可以諗吓.

Net 40放間善導必入,而且間學校唔差,係校舍舊些。

朋友冇私校backup, 我叫佢唔好放Net40 5大乙1, 就唔知佢忍唔忍到手了。

作者: Tunghk    時間: 16-12-30 11:52

siden 發表於 16-12-30 11:34

朋友冇私校backup, 我叫佢唔好放Net40 5大乙1, 就唔 ...
係,但真係好難忍手。
當初搵資料時我諗住乙2善導。跟住見競爭咁激烈,不如乙一(見到善導band1率超過4成,仲進步緊添)。我先生又話搏都唔搏下?

最後我們打算,如有私小backup..就搏心儀乙一,善導乙2。如果無offer,就要認真諗是否乙1善導穩陣d。不過今年乙一可能都未必入硬,因為大家都咁諗,大家都保守啊~

作者: hkpapa852    時間: 16-12-30 14:10

Tunghk 發表於 16-12-30 11:52
係,但真係好難忍手。
當初搵資料時我諗住乙2善導。跟住見競爭咁激烈,不如乙一(見到善導band1率超過4成, ...
40網既一線學校. 主要都係無B1直屬既中學, 或最多只有B1聯繫中學既小學, 即使有中學個間, 級數同LS/MCS/St Mary呢類又相差太遠, 所以我唔認為40網內有邊間官津小學係值得非卿不娶咁去搏.

作者: Tunghk    時間: 16-12-30 14:23

hkpapa852 發表於 16-12-30 14:10
40網既一線學校. 主要都係無B1直屬既中學, 或最多只有B1聯繫中學既小學, 即使有中學個間, 級數同LS/MCS/St  ...
謝謝hkpapa的意見^^
其實我仲有個疑問架,因我見過你曾經係某post話女仔升中都應該留係31,唔返去40,原因係40雖有3間女校加銘賢,但31都有油真,伊中,銘基,循道。如以band 1率緊張度黎睇,係咪留31會好d.(假設女仔有幸屬band 1)

如果仔女都屬band 2, 你建議返40較好,有哪些中學band2適合呢?感謝(雖然知有排都未升中,但有target學校我就可每年追看你既數據走勢同分析,謝謝你~)

作者: 靚螺頭    時間: 16-12-31 11:30     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

hkpapa,請問女仔讀11網聖彼得定係65網仁立好?

作者: cherrieshum    時間: 16-12-31 11:40

入到band 1中學又如何?有很多band 1中學英語環境極少,各科除了用英文書,但老師都是以廣東話授課,早會,宣布都是用廣東話,英文科老師也間雜廣東話,DSE英文科成績也一般,尤其英文說話更是弱項。對於這些band 1中學,我一點興趣也沒有。

作者: 雲牛    時間: 16-12-31 13:15

cherrieshum 發表於 16-12-31 11:40
入到band 1中學又如何?有很多band 1中學英語環境極少,各科除了用英文書,但老師都是以廣東話授課,早會 ...

邊間呢?等我哋都小心d

作者: KARYKARYKARY    時間: 16-12-31 13:57

siden 發表於 16-12-30 11:34

朋友冇私校backup, 我叫佢唔好放Net40 5大乙1, 就唔 ...

我怕個個諗住善導乙一實入,個個走去報,就慘。

作者: cherrieshum    時間: 16-12-31 14:49

雲牛 發表於 16-12-31 13:15
邊間呢?等我哋都小心d

很多band 1B-C的英中,但不方便講出名字

作者: siden    時間: 16-12-31 15:23

cherrieshum 發表於 16-12-31 11:40
入到band 1中學又如何?有很多band 1中學英語環境極少,各科除了用英文書,但老師都是以廣東話授課,早會 ...

純粹善意提醒,在港升學,千萬不要重英輕中,若將來會出國又另作別論。

作者: CassieBanana    時間: 17-1-4 21:54

hkpapa852 發表於 16-12-30 09:23
除咗LS, MCS, DPS, 同埋大家唔想入個一間, 其餘都可以當係二線

最唔想入果間係咩?

作者: assisi    時間: 17-1-5 08:15

上年91外區借位,得一間係2線學校,其餘全部係該區寶校,今年91網只會更難選,好多91揀唔父母都話有得揀就唔好91,反而89網仲好。

利申:我女今年已於自行階段入了91一線小學

作者: polymama    時間: 17-1-5 12:28

請問32網邊間較好, 邊間算寶校?
作者: 旺角卡門    時間: 17-1-5 12:50     標題: 回覆:2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好

想請教,係馬年聖心幼生女仔,因為聖心私小比抽獎,如果報自行,20分你會搏marymount,st. paul cat. st. francis嗎?定報番聖心津小算?  嚟幾間學校加埋聖心津你會點排?  如果有聖心私offer, 會仲去抽獎嗎?我會搬,搬12定11網去抽呢?

作者: hkpapa852    時間: 17-1-5 13:22

靚螺頭 發表於 16-12-31 11:30
hkpapa,請問女仔讀11網聖彼得定係65網仁立好?
女仔升中, 一定係中西位著數D.

而且睇番雙仁過去幾年升中派位表現, 始乎名大於實

作者: hkpapa852    時間: 17-1-5 13:25

旺角卡門 發表於 17-1-5 12:50
想請教,係馬年聖心幼生女仔,因為聖心私小比抽獎,如果報自行,20分你會搏marymount,st. paul cat. st. f ...
入得聖心幼, 基本上都差唔多一定會攞到個聖心私中學位, 所以有得搏, 我會去搏MPS.

相比之下, MPS應該係中西區同灣仔兩區中最輕鬆既一間小學, 升中保障亦高. 不過入到要自己諗諗點攪好中文

作者: 旺角卡門    時間: 17-1-5 13:53     標題: 引用:Quote:旺角卡門+發表於+17-1-5+12:50+想請

原帖由 hkpapa852 於 17-01-05 發表
入得聖心幼, 基本上都差唔多一定會攞到個聖心私中學位, 所以有得搏, 我會去搏MPS.

相比之下, MPS應該係中 ...
謝謝分析,我都係首選搏mps,thank you呀~

作者: JnB1113    時間: 17-1-5 21:23

多謝hkpapa 的分析,幫我們作最後計劃。
咁34係咪除了自求多福外,就只有做好叩門準備這條路?
45升中B1位欠缺有幾嚴重?

作者: Bao太太    時間: 17-1-6 02:03

請問hkpapa:65、66那個網升中較好?本人小朋友是女,好像葵青區中學網也不錯

作者: 旺角卡門    時間: 17-1-6 02:28     標題: 回覆:Bao太太 的帖子

住呢2區大,葵青區中學網係有利女仔,有蕭明,保祿6世,65 66睇你住邊方便啦~當然65有雙仁個名出又d有林護聯繫,仁立數據有9x派英中。

作者: monchichipapa    時間: 17-1-6 07:58

想請教hkpapa,如果住11網,首名,女仔,天主教(20分),現有聖心幼稚園offer(今年9月入K1)

將來自行應填邊間呢?

本人係st. Clare's舊生,有聖心offer的話,是否無理由小一再考St Clare's?

作者: Bao太太    時間: 17-1-6 08:57

旺角卡門 發表於 17-1-6 02:28
住呢2區大,葵青區中學網係有利女仔,有蕭明,保祿6世,65 66睇你住邊方便啦~當然65有雙仁個名出又d有林護 ...

多謝你回覆,不過我囡得15分,所以唔打算爭奪雙仁。想問問你對高可寧、亞斯理兩間有何評價?謝謝!

作者: hkpapa852    時間: 17-1-6 09:56

JnB1113 發表於 17-1-5 21:23
多謝hkpapa 的分析,幫我們作最後計劃。
咁34係咪除了自求多福外,就只有做好叩門準備這條路?
45升中B1位 ...
簡單D去講吧!

未來4年黃大仙區既小六畢業生, 將會每年有3000人以上. 當扣除區內音小和GH兩間小學合共約300人, 即有至少2700人每年要爭中學學位.

黃大仙區內, 真正達B1水平既官津中學, 只有4間, 合共約提供600個小一學位.

即係話, 2700+人爭~600個區內B1官津中學學位.
如只用B1生去計, 即係900+人爭600個位, 平均1.5+人爭一個位, 競爭係全九龍最高.

作者: hkpapa852    時間: 17-1-6 09:56

monchichipapa 發表於 17-1-6 07:58
想請教hkpapa,如果住11網,首名,女仔,天主教(20分),現有聖心幼稚園offer(今年9月入K1)

將來自行應填 ...
其實睇你鍾意邊間學校多D.

作者: hkpapa852    時間: 17-1-6 10:39

旺角卡門 發表於 17-1-6 02:28
住呢2區大,葵青區中學網係有利女仔,有蕭明,保祿6世,65 66睇你住邊方便啦~當然65有雙仁個名出又d有林護 ...
仁立有9X%派英中? 邊年? 定係平行時空既另一間?

作者: 晴晴小B    時間: 17-1-6 10:53     標題: 引用:Quote:旺角卡門+發表於+17-1-6+02:28+住呢2

原帖由 hkpapa852 於 17-01-06 發表
仁立有9X%派英中? 邊年? 定係平行時空既另一間?
佢應該係話九十幾人

作者: 旺角卡門    時間: 17-1-6 11:14     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

寫清楚d,9x人啊 我地有25分仁立,不過應該想係灣仔上女龍校

作者: subb    時間: 17-1-6 11:21

仁立公報派位資料是如下, 當中有一d 2a-C 我沒有列出, 例如全完
陳兆民及八三比較好的邊緣校先有列出 !

聖公會林護中學                        33
保祿六世書院                            1
天主教母佑會蕭明中學             11
中華傳道會安柱中學                  2
佛教善德英文中學                     10
順德聯誼總會李兆基中學           8
保良局羅傑承(一九八三)中學     1
東華三院陳兆民中學                   8
荃灣官立中學                              5
荃灣公立何傳耀紀念中學            1
沙田祟真中學                              1
華英中學                                     1   
瑪利諾修院學校(中學部)             1
皇仁書院                                     2
拔萃女書院                                 1
聖保祿學校(女)                       1
聖保羅男女中學                           1
匯基書院(東九龍)                        1
港大同學會書院                          1

作者: 旺角卡門    時間: 17-1-6 11:23     標題: 引用:Quote:旺角卡門+發表於+17-1-6+02:28+ 住呢

原帖由 Bao太太 於 17-01-06 發表
多謝你回覆,不過我囡得15分,所以唔打算爭奪雙仁。想問問你對高可寧、亞斯理兩間有何評價?謝謝!
...
呢2間吾識,我只識65 66一線學校,如果得15分入嚟2間學校,不如抽獎啦~搏下雙仁,2線搏主恩,林金殿 ; 66區 甲1 長宏主恩,何澤芸,2線放陳溢,世德

作者: 晴晴小B    時間: 17-1-6 11:31     標題: 引用:Quote:原帖由+Bao太太+於+17-01-06+發表多

原帖由 旺角卡門 於 17-01-06 發表
呢2間吾識,我只識65 66一線學校,如果得15分入嚟2間學校,不如抽獎啦~搏下雙仁,2線搏主恩,林金殿 ; 66 ...
65網林金唔值搏,因為得2X%升一線中學,但因位置方便又好多人報。
66網兩間何澤芸都係二線。

作者: monchichipapa    時間: 17-1-6 11:47

hkpapa852 發表於 17-1-6 09:56
其實睇你鍾意邊間學校多D.
其實,我喜歡聖心多d,但好多人話聖小谷,st clare's應該唔谷...

另一問題:
自行請問我o既case應該填邊間呢?

Thx in advance!

作者: cecnl    時間: 17-1-6 11:50

多謝你的意見! 暫時偏向40網, 91網雖然多b1中但都係諗左小學先, 91只可靠抽獎, 又好似唔接受同區叩門,......
作者: mcl203    時間: 17-1-6 18:25     標題: 引用:Quote:旺角卡門+發表於+17-1-5+12:50+想請

應該係唔好讀讀吓放棄科中文吧,未去到咁恐怖既~~~

作者: Bao太太    時間: 17-1-6 20:45

旺角卡門 發表於 17-1-6 11:23
呢2間吾識,我只識65 66一線學校,如果得15分入嚟2間學校,不如抽獎啦~搏下雙仁,2線搏主恩,林金殿 ; 66 ...

謝謝你

作者: Bao太太    時間: 17-1-6 20:46

晴晴小B 發表於 17-1-6 11:31
65網林金唔值搏,因為得2X%升一線中學,但因位置方便又好多人報。
66網兩間何澤芸都係二線。

...

係呀,但兩間何澤雲都好受歡迎

作者: 晴晴小B    時間: 17-1-6 23:17     標題: 引用:Quote:晴晴小B+發表於+17-1-6+11:31+ 65網

原帖由 Bao太太 於 17-01-06 發表
係呀,但兩間何澤雲都好受歡迎
青衣一線得青衣主恩同世德

作者: happynewyear16    時間: 17-1-7 10:15

簡單D去講吧!

未來4年黃大仙區既小六畢業生, 將會每年有3000人以上. 當扣除區內音小和GH兩間小學合共約300 ...

請問學生人數上升,教局是否只加位於大校或小人讀的中學度呢?

作者: 宮二    時間: 17-1-7 12:27     標題: 引用:Quote:旺角卡門+發表於+17-1-5+12:50+想請

差不多情況想請教,聖心幼首名女仔,住12網,也心儀MPS, 自行15分應該無望。另外是天神舊生有20分,自行如果成功就可一條龍st Mary, 問題是距離比較遠,而且成功了就要放棄net 12抽獎。我自己覺得其實呢三間學校出路相距不大,想請教一下意見。

作者: 旺角卡門    時間: 17-1-7 13:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Bao太太+於+17-01-06+發表係

原帖由 晴晴小B 於 17-01-06 發表
青衣一線得青衣主恩同世德
何澤芸係1線啊,青衣嚟3間聖公會主恩,2間何澤芸爭崩頭

作者: 晴晴小B    時間: 17-1-7 14:18     標題: 引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+17-01-06+發表青

原帖由 旺角卡門 於 17-01-07 發表
何澤芸係1線啊,青衣嚟3間聖公會主恩,2間何澤芸爭崩頭
你我無法得知有幾多人報咩學校,但兩間何澤芸升英中比率絕對不會是一線學校,兩間何澤芸應該只有三成左右升到英中。

作者: hkpapa852    時間: 17-1-7 14:53

晴晴小B 發表於 17-1-7 14:18
你我無法得知有幾多人報咩學校,但兩間何澤芸升英中比率絕對不會是一線學校,兩間何澤芸應該只有三成左右升 ...
其實好多校網都有不少"有一線受家長追捧程度", 但只有"二線或以下升中派位表現"既學校
作者: papageorge    時間: 17-1-7 15:40     標題: 引用:Quote:晴晴小B+發表於+17-1-7+14:18+你我無

作者: Linuslouis    時間: 17-1-7 16:37     標題: 回覆:papageorge 的帖子

hkpapa, 想請教,囝囝45網,本網最熱錦泰或嘉諾撒,如果好彩抽到,暫時囝囝有崇真小學,優才等3rd in, 以校網及升中計,點選好呢?有細佬跟尾,謝謝

作者: 旺角卡門    時間: 17-1-7 17:34     標題: 引用:Quote:晴晴小B+發表於+17-1-7+14:18+你我無

原帖由 hkpapa852 於 17-01-07 發表
其實好多校網都有不少"有一線受家長追捧程度", 但只有"二線或以下升中派位表現"既學校 ...
同意

作者: 旺角卡門    時間: 17-1-7 17:49     標題: 引用:Quote:原帖由+旺角卡門+於+17-01-07+發表何

原帖由 晴晴小B 於 17-01-07 發表
你我無法得知有幾多人報咩學校,但兩間何澤芸升英中比率絕對不會是一線學校,兩間何澤芸應該只有三成左右升 ...
66校網冇學校rank到50%派英中㗎,主恩都冇㗎,以我所知3間聖公會甲1乙1都要抽,乙2放佢地係冇機會啦~所以我叫佢地係66區1線學校

作者: 晴晴小B    時間: 17-1-7 19:09     標題: 引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+17-01-07+發表你

原帖由 旺角卡門 於 17-01-07 發表
66校網冇學校rank到50%派英中㗎,主恩都冇㗎,以我所知3間聖公會甲1乙1都要抽,乙2放佢地係冇機會啦~所以 ...
一線定義個個人唔同,但我真係第一次聽人話何澤芸係一線。一般認為青衣網一線係青衣主恩同世德。又好似65網,一般人只會話仁立仁紀係一線,絕對唔會話因林金好多人報,而當佢係一線。

作者: JnB1113    時間: 17-1-7 21:55

簡單D去講吧!

未來4年黃大仙區既小六畢業生, 將會每年有3000人以上. 當扣除區內音小和GH兩間小學合共約300 ...

謝謝你!

作者: 芝心批    時間: 17-1-8 10:34

想請教下 2019-2020入小一, 如有20分  88,89,91 邊個網會好D ?
作者: whycyh    時間: 17-1-8 17:45

請教各位達人,MPS同天神,邊間中獎機會大,睇返之前啲文,MPS大概56個位,天神得35個位抽,但近年好多人湧入12抽女校,而12中MPS又係最大熱門,兩大女校,邊間程度好啲,邊間值搏啲?天神百分百升聖瑪,MPS聽講得七成,唔知資料有冇錯,請指教

作者: hkpapa852    時間: 17-1-9 13:01

宮二 發表於 17-1-7 12:27
差不多情況想請教,聖心幼首名女仔,住12網,也心儀MPS, 自行15分應該無望。另外是天神舊生有20分,自行如 ...
上個星期再問清楚小朋友讀緊聖心個位朋友, 佢話當年幼稚園暗示, 如果自行唔係選聖心津小, 咁如果自行失敗咗, 係未必會安排私小個位俾小朋友.
呢點建議你同學校查証吓, 因為好影響自行既選擇 (因為你只得天神20分, 咁如果試咗天神唔得又連私小個位都無, 咁就.....)

作者: hkpapa852    時間: 17-1-9 13:02

芝心批 發表於 17-1-8 10:34
想請教下 2019-2020入小一, 如有20分  88,89,91 邊個網會好D ?
20分機會大唔大, 唔關邊個網事, 只係關學校名氣事

作者: hkpapa852    時間: 17-1-9 13:43

happynewyear16 發表於 17-1-7 10:15
請問學生人數上升,教局是否只加位於大校或小人讀的中學度呢?
點解你會認為我地咁有"遠見"既教育局會加學位呢?

話說上年11月時, 我地專貴既立法會議員, 都只係同教育局研究緊"中一學齡人口下降的影響", 同埋係咪會係2020年削減教師(http://www.info.gov.hk/gia/general/201611/02/P2016110200572.htm)

加位...... 睇吓幼稚園同小學派位攪到爭崩頭就知..... 出咗事咪會有人出聲再"研究"點處理囉!

作者: happynewyear16    時間: 17-1-9 13:56

hkpapa852 發表於 17-1-9 13:43
點解你會認為我地咁有"遠見"既教育局會加學位呢?

話說上年11月時, 我地專貴既立法會議員, 都只係同教育局 ...

我都知佢地預知能力極高,以我所知今年雙飛重災既小學,教局有派人同d小學講要加位,似乎课室容纳到就會加位,但中學情況我真系不清楚

作者: hkpapa852    時間: 17-1-9 14:26

happynewyear16 發表於 17-1-9 13:56
我都知佢地預知能力極高,以我所知今年雙飛重災既小學,教局有派人同d小學講要加位,似乎课室容纳到就會加 ...
中學學額, EDB, 立法會議員同班教協都仲係掛"減派", 我諗起碼等番3/5/7年, 到"升中唔夠位"呢件事爆出嚟, 成為人氣話題, 到時就會有人去"研究".

現階段, 我唔認為有人會咁有遠見去處理咗先

作者: 宮二    時間: 17-1-9 14:56     標題: 引用:Quote:宮二+發表於+17-1-7+12:27+差不多情

原帖由 hkpapa852 於 17-01-09 發表
上個星期再問清楚小朋友讀緊聖心個位朋友, 佢話當年幼稚園暗示, 如果自行唔係選聖心津小, 咁如果自行失敗咗 ...
謝謝回覆。問題是我們聖心津只得15分,自行的話機會不大,而且我們不希望讀下午校,所以只會考慮聖心私小或其他全日校

作者: papageorge    時間: 17-1-9 15:00     標題: 回覆:papageorge 的帖子

作者: hkpapa852    時間: 17-1-9 15:05

papageorge 發表於 17-1-9 15:00
有冇人知如果甲乙都填哂一線學校,11網如去到乙一吾中會吾會就好大機會跌入3線呢?

...
如果按照上年派位後會員提供既資料:
11網乙2仲有少量學位既學校(即係有人乙2入有人乙2唔入):
呂明才, 李陞

同乙3仲有位, 只有:
聖嘉祿, 新會商會學校, 香港潮商學校, 天主教總堂區, 聖馬太

作者: papageorge    時間: 17-1-9 15:11     標題: 引用:Quote:papageorge+發表於+17-1-9+15:00+有

作者: hkpapa852    時間: 17-1-9 15:14

papageorge 發表於 17-1-9 15:11
以下呢幾間通常會被視為3線校:
聖嘉祿, 新會商會學校, 香港潮商學校, 天主教總堂區, 聖馬太
對女仔嚟講入 ...
其實好難估, 11網多細校, 間間學位都唔係太多, 競爭人數真係好難估. 唯一優勢係多咗兩間女校.

作者: linda823    時間: 17-1-9 19:06     標題: 回覆:2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好?

hkpapa825:

想請教 小朋友 統一大抽獎 62 荃灣區 或是
35 黃埔區 好?

(之前自行只有 15 分,男孩)

謝謝

作者: papageorge    時間: 17-1-9 21:16     標題: 回覆:monchichipapa 的帖子

作者: MandyMakST    時間: 17-1-10 17:23

HKpapa, 我有一細仔一大女,大女而家K2,有打算想搬去Net 31(now is Net 62) target新油天,考慮理細仔,但見之前的POst 好少談及Net 31,想問問意見,因知道Net 31是天地Net,搬去31 是否不智?
作者: hkpapa852    時間: 17-1-10 17:28

MandyMakST 發表於 17-1-10 17:23
HKpapa, 我有一細仔一大女,大女而家K2,有打算想搬去Net 31(now is Net 62) target新油天,考慮理細仔,但 ...要
有仔有女,要搬其實應該考慮:  12,14,16,41,88,91
作者: hkpapa852    時間: 17-1-10 17:31

linda823 發表於 17-1-9 19:06
hkpapa825:

想請教 小朋友 統一大抽獎 62 荃灣區 或是

如果只有仔,31或32會好D。
62網抽小學可以但升中大件事,35網抽小學唔係天就係地,但升中極佳。

作者: MandyMakST    時間: 17-1-10 18:17

Thanks
作者: linda823    時間: 17-1-10 18:57     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

我小朋友是大仔, 另有妹妹。11 月收到私校 - 德雅 offer, 但是

作者: linda823    時間: 17-1-10 19:01     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+17-1-10+18:38+

原帖由 hkpapa852 於 17-01-10 發表
小朋友是大仔, 另有妹妹。11 月收到私校 - 德雅 offer, 但是深水步 女仔升中有利,男仔選擇少,所以,希望 35 網抽獎一博。心儀黃埔宣道。

作者: linda823    時間: 17-1-10 19:05     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+17-1-10+18:38+

原帖由 hkpapa852 於 17-01-10 發表
你所指的 35 網的天與地,是那間小學?謝謝

作者: hkpapa852    時間: 17-1-11 10:24

linda823 發表於 17-1-10 19:05
你所指的 35 網的天與地,是那間小學?謝謝
如果本身住係個好既中學網又唔打算/無需要搬, 咁彈性度高好多.

只要入到一間升中派位較理想既學校 (咁當然交通之類既問題要攪得掂), 力保子女6年後可留係B1位置, 升中時用番住址網就足夠.

如果錢唔係大問題, 德雅係唔錯既選擇

作者: Wing3001    時間: 17-1-11 15:55

借位問問: 大抽獎表格幾時會收到?
作者: fhmhk    時間: 17-1-13 12:20

hkpapa852 發表於 17-1-10 17:31
如果只有仔,31或32會好D。
62網抽小學可以但升中大件事,35網抽小學唔係天就係地,但升中極佳。
...
你好 HKPAPA852,本人是新手,兩仔一女,大仔明年抽獎,今年會搬,沒有宗教,兩公婆都無舊生分,想請教一下
如果係各下你,12同91會點揀?
謝謝

作者: hkpapa852    時間: 17-1-13 13:53

fhmhk 發表於 17-1-13 12:20
你好 HKPAPA852,本人是新手,兩仔一女,大仔明年抽獎,今年會搬,沒有宗教,兩公婆都無舊生分,想請教一下
如果係 ...
係長住定短租去抽學校呢?

如果只係搬過去抽學校之後就走, 自己要諗清楚呢幾個問題:

1. 搬完又抽唔到, 咁係咪得不償失呢?

2. 抽中心儀學校後搬番原本屋企, 但交通呢? 呢點好緊要

作者: fhmhk    時間: 17-1-13 19:43

hkpapa852 發表於 17-1-13 13:53
係長住定短租去抽學校呢?

如果只係搬過去抽學校之後就走, 自己要諗清楚呢幾個問題:

長住的,地區對我無咩影響。
如果吾計$既問題,邊區對子女教育好D。
當然有好多野控制吾到,但係想自已能刀範圍內提供最好條件俾子女。
係無分既情況下邊區會好D呢。12 or 91。感謝。

作者: cyy125    時間: 17-1-16 00:32

想問問88網大圍區,邊間次熱但辦學有心之小學?因為想看看大抽獎如何排位!謝謝!
作者: hkpapa852    時間: 17-1-16 08:48

cyy125 發表於 17-1-16 00:32
想問問88網大圍區,邊間次熱但辦學有心之小學?因為想看看大抽獎如何排位!謝謝! ...

睇吓呢篇"古文":
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3110381&highlight=%E4%B8%BB%E5%8B%95%E5%B0%8B%E5%AF%B6

作者: c_2bear    時間: 17-1-17 21:52

你好想問下如果18校網,田始或南官放乙一機會大嗎?謝謝

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5