教育王國

標題: 選11定12網好..... [打印本頁]

作者: april_mak0525    時間: 16-12-22 17:05     標題: 選11定12網好.....

如題
請問
女 20分 有宗教分
有妹妹跟尾
讀女校或男女校都無所謂
選11 校網比較好還是12校網.....

謝謝

作者: pirudi    時間: 16-12-22 17:06

april_mak0525 發表於 16-12-22 17:05
如題
請問
女 20分 有宗教分

作者: april_mak0525    時間: 16-12-22 17:06

謝謝........
作者: april_mak0525    時間: 16-12-22 17:07

回覆 pirudi 的帖子

謝謝回覆....

作者: mcl203    時間: 16-12-22 17:21     標題: 引用:如題請問+女+20分+有宗教分有妹妹跟尾讀女

原帖由 april_mak0525 於 16-12-22 發表
如題
請問
女 20分 有宗教分
12 ~~~

作者: april_mak0525    時間: 16-12-22 17:25

回覆 mcl203 的帖子

可以講講點解嗎?
作者: mcl203    時間: 16-12-22 17:37     標題: 引用:回覆+mcl203+的帖子 可以講講點解嗎?

原帖由 april_mak0525 於 16-12-22 發表
回覆 mcl203 的帖子

可以講講點解嗎?
女仔2個區都好,小學階段,中西區有2間女津小,灣仔3間,中學階段,中西區3間津中,灣仔4間。樣樣多DD ~~~

作者: april_mak0525    時間: 16-12-22 23:30

mcl203 發表於 16-12-22 17:37
女仔2個區都好,小學階段,中西區有2間女津小,灣仔3間,中學階段,中西區3間津中,灣仔4間。樣樣多DD ~~~

...

Thanks

作者: april_mak0525    時間: 16-12-22 23:31

好煩惱

作者: poison2    時間: 16-12-23 00:18

可以參考以下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3081118&pid=41134991&fromuid=1724244
作者: april_mak0525    時間: 16-12-23 16:05

poison2 發表於 16-12-23 00:18
可以參考以下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3081118&pid=4113 ...

謝謝

作者: mannewliv    時間: 16-12-24 22:24

12網多學校,但學生1較多,而更大問題係,萬一12網搏唔入其中一間名女津小,就要預左入寶校,反而11網放2、3既二線學校,將來升中入b1中學既機會極高。
作者: Sofia88    時間: 16-12-25 12:35     標題: 引用:12網多學校,但學生1較多,而更大問題係,

作者: mcl203    時間: 16-12-25 12:50     標題: 引用:12網多學校,但學生1較多,而更大問題係,

原帖由 mannewliv 於 16-12-24 發表
12網多學校,但學生1較多,而更大問題係,萬一12網搏唔入其中一間名女津小,就要預左入寶校,反而11網放2、 ...
你既意思係 係中西區搏間2..3線,再搏番做B1生入番間B1中學 ?? 咁同係灣仔搏間一線小學有乜分別 ?? 條路易D行 ?? 中西區受歡迎既都一定係要放第一,況且西區人口上升中,聖嘉勒又加左班而少收外來生,中西區真係好過灣仔 ??~~~

作者: Sofia88    時間: 16-12-25 14:17     標題: 引用:Quote:原帖由+mannewliv+於+16-12-24+發表1

作者: april_mak0525    時間: 16-12-25 17:30

總結 係咪如果女仔
都係11校網比較好?

作者: Sofia88    時間: 16-12-25 18:39     標題: 引用:總結+係咪如果女仔 都係11校網比較好?

作者: april_mak0525    時間: 16-12-25 20:10

Sofia88 發表於 16-12-25 18:39
你住邊區?

堅尼地城

作者: Sofia88    時間: 16-12-25 21:14     標題: 引用:Quote:Sofia88+發表於+16-12-25+18:39+ 你

作者: april_mak0525    時間: 16-12-26 16:16

Sofia88 發表於 16-12-25 21:14
現在讀緊邊間?是否N無?
k2
作者: april_mak0525    時間: 16-12-26 16:18

未開始考小學....

囡囡的幼稚園有小學...但不是100%收
作者: mannewliv    時間: 16-12-27 11:01

mcl203 發表於 16-12-25 12:50
你既意思係 係中西區搏間2..3線,再搏番做B1生入番間B1中學 ?? 咁同係灣仔搏間一線小學有乜分別 ?? 條路易D ...

無錯,12網你只可以搏一間名津做第一,第二已經好頭痛唔知放邊間,反而11網可盡搏第一間,之後有好多二線可以放二三位。咁當然之後都要努力做b1生,咁升中先上得返b1中學。

作者: mannewliv    時間: 16-12-27 11:06

Sofia88 發表於 16-12-25 12:35
請問點解11網女仔升band 1中機會極高?
係咪即係如喺11網,入邊間幼稚園都冇所謂,最終升中都大機會入到B1 ...

宜家黎講,11網對b1女仔係最好,b1位多過b1生,香港無乜區可以咁。12網都好似係b1女仔位多過b1生,但比例無11網咁好,就算人口增加,都有buffer位抵銷。再者,正如之前所講,12網問題係好多直屬學校,你好彩抽得入,固然一天光晒,但要諗下第二位放乜野學校,而一旦抽唔入,6年後要諗下升中點搞。

作者: mcl203    時間: 16-12-27 12:00     標題: 引用:Quote:Sofia88+發表於+16-12-25+12:35+請問

原帖由 mannewliv 於 16-12-27 發表
宜家黎講,11網對b1女仔係最好,b1位多過b1生,香港無乜區可以咁。12網都好似係b1女仔位多過b1生,但比例 ...
升中人口上升係建基於:1.區內有新樓盤/大型重建進行中,2.區內人口分佈不正規地大變化~~~

有無去推算過灣仔女生現在升中情況? 唔理會直屬小學影響,兩區比較,仍然係灣仔更有利於B1女生。灣仔直屬佔區內升中人數接近一半,亦取去較高比例B1名額,若穩係區內B1生,相信問題仍然係唔大~~~

作者: hkpapa852    時間: 16-12-28 08:18

mannewliv 發表於 16-12-27 11:01
無錯,12網你只可以搏一間名津做第一,第二已經好頭痛唔知放邊間,反而11網可盡搏第一間,之後有好多二線 ...
邊幾間11網二線學校放乙二乙三總有好大機會呢?
作者: hkpapa852    時間: 16-12-28 08:21

mcl203 發表於 16-12-27 12:00
升中人口上升係建基於:1.區內有新樓盤/大型重建進行中,2.區內人口分佈不正規地大變化~~~

有無去推算過灣 ...
灣仔區人口一定多咗,因為多咗天后一帶既地區。不過人口多咗唔代表升小升中人數都一定多咗。

作者: mannewliv    時間: 16-12-29 13:44

hkpapa852 發表於 16-12-28 08:18
邊幾間11網二線學校放乙二乙三總有好大機會呢?

好大機會就唔敢講,但肯定好過12網不成功便成仁

11網最top既, 只有放第一先有機有呢幾間:聖彼得.般小,聖提
次一d既就呢d:英二,兩間聖安多尼
再次一d既放二三機會都唔錯:李陞英一呂明才

俾我係11網家長,進取既,第一間選第一行其中一間,第二選第三行其中一間.保守既,第一選第二行其中一間,之後選第三行.

12網我唔係太曉點選,女仔固然選幾間直屬女校做第一,之後就李賜豪?呢區似乎個個當李賜豪做保險,所以第二多數呢間,仲要男女全部一齊爭...仲有無邊間非寶校放第二機會大?

作者: hkpapa852    時間: 16-12-29 14:01

mannewliv 發表於 16-12-29 13:44
好大機會就唔敢講,但肯定好過12網不成功便成仁

11網最top既, 只有放第一先有機有呢幾間:聖彼得.般小, ...
好明顯, 你又係一個唔瞭解11網既非區內家長. 你對11網既認知, 已經係N年前既歷史 (至少3年)

11網上年派位係點, 去呢度睇下:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3273936

基本上, 隨著人口上升, 家長又開始保守, 11網都變埋做天地網, 連李陞乙2都話有人入唔到

11網係乙2乙3可以必入, 只得番聖勒祿, 潮商, 新會商會, 聖馬太, 天總

對比起12網, 唔覺有咩好處, 一樣係all or nothing

作者: mcl203    時間: 16-12-29 15:08     標題: 引用:Quote:mannewliv+發表於+16-12-29+13:44+好

原帖由 hkpapa852 於 16-12-29 發表
好明顯, 你又係一個唔瞭解11網既非區內家長. 你對11網既認知, 已經係N年前既歷史 (至少3年)

11網上年派位 ...
所以我都仲係未明點去直接比較競爭難度,中西區人口比灣仔多,若一個女孩子去考一間女小學有直屬中學既,一個人口少D既區有3間,一個人口多D既有2間,理論上少D又多1間係著數D。

但又要用另一個方法去掉轉結果,怕競爭激烈而去揀二三線小學,機會可能

係多左,但又要力爭頭40%B1先機會大番。咁究竟係边區著數D ??

作者: Usagicat    時間: 16-12-30 00:50

hkpapa852 發表於 16-12-29 14:01

11網上年派位 ...

女仔,住11網,手揸20分(首名,天主教),首輪應該搏11網的天主教女校?或是14網的北官(父母舊生)?

作者: jaycee_mami    時間: 16-12-30 08:19

11網上年派位 ...

但11網的小學非常平均, 各有捧場客, 分散投資, 而且多男女校, 1仔1女最有利,

不會像12網般人人爭那幾間。

作者: hkpapa852    時間: 16-12-30 09:21

jaycee_mami 發表於 16-12-30 08:19
但11網的小學非常平均, 各有捧場客, 分散投資, 而且多男女校, 1仔1女最有利,

不會像12網般人人爭那 ...
11網:
一線官津小學: 4間 (2女校, 其餘男女校)
二線官津小學: 7間 (只有1/2間放乙2仲有少許機會)
較不受歡迎官津小學: 5間

12網:
一線官津小學: 8間 (3女校, 2男校, 其餘男女校)
二線官津小學: 2間 (只有1/2間放乙2仲有機會)
較不受歡迎官津小學: 6間

邊區值搏D, 自己諗!

作者: mannewliv    時間: 16-12-30 12:19

mcl203 發表於 16-12-29 15:08
所以我都仲係未明點去直接比較競爭難度,中西區人口比灣仔多,若一個女孩子去考一間女小學有直屬中學既,一 ...

人口上升係每個區都面對既問題,11網12網都有好多舊樓重建.我唔知大家話11網人口多過12網既數據從何而來,但教育局既數字就話俾我聽,近幾年11網幼園學生人數一直係少過12網,本地幼園生人數幾級都少一至兩成.

http://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2015.pdf

作者: mannewliv    時間: 16-12-30 12:22

11網上年派位 ...
話李陞乙二入唔到,網上講既野,大家信幾多?我出年都可以話寶校乙二入唔到.我唔敢話聲稱乙二入唔到李陞既網民講大話,因為確有一絲可能係舊年乙一有好多人揀李陞,或者乙二個個放李陞做第二,隨機數字差既就只好嘆句唔好彩.呢個情況都唔係話無可能既
作者: mcl203    時間: 16-12-30 13:43

mannewliv 發表於 16-12-30 12:19
人口上升係每個區都面對既問題,11網12網都有好多舊樓重建.我唔知大家話11網人口多過12網既數據從何而來 ...
多謝指導....原來多方面去睇...本地小學學額 和 本區升中人數...都係灣仔區人數較多 ~~~

但回歸樓主既疑問....試用小學學額又去睇下....女津小佔本區學額
1. 中西區....2女津小...(100+150)/1310 = 19.08%
2. 灣仔區....3女津小....(120+120+120)/1625 = 22.1% ~~~

作者: Muigg    時間: 16-12-31 17:48

april_mak0525 發表於 16-12-22 17:05
如題
請問
女 20分 有宗教分

以升中而女係邊緣人咁睇,揀11網隱陣些

作者: Charlotte_mom    時間: 16-12-31 20:26

mannewliv 發表於 16-12-30 12:22
話李陞乙二入唔到,網上講既野,大家信幾多?我出年都可以話寶校乙二入唔到.我唔敢話聲稱乙二入唔到李陞既 ...

當然,網上嘅野信一半就好。
但如果你話寶校乙二入唔到,一個二個出黎反駁話無揀都派入。人地信邊個呢?為吹而吹又何必呢
正正因為受制於unknown random number,所以選校時至要了解走勢同運用策略。如果明知李陛乙二入唔晒都要搏,就要預勝者為王敗者為寇。輸唔起嘅就唯有更保守了。

作者: beautytiny    時間: 17-1-22 15:19

mannewliv 發表於 16-12-27 11:06
宜家黎講,11網對b1女仔係最好,b1位多過b1生,香港無乜區可以咁。12網都好似係b1女仔位多過b1生,但比例 ...

甘如果男好呢?11or 12 好D?thanks

作者: hkpapa852    時間: 17-1-22 15:26

beautytiny 發表於 17-1-22 15:19
甘如果男好呢?11or 12 好D?thanks
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409617&extra=page%3D1
作者: beautytiny    時間: 17-1-22 15:34

hkpapa852 發表於 17-1-22 15:26
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409617&extra=page%3D1

已看,是否既係男生12比較好?

作者: 964000    時間: 17-1-22 17:26

11網今年都吾夠位派,當然12網好D,12放St Paul Cath or St Frances機會都大吧

作者: pirudi    時間: 17-1-22 17:40

964000 發表於 17-1-22 17:26
11網今年都吾夠位派,當然12網好D,12放St Paul Cath or St Frances機會都大吧

下年個個shift 去12網

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-22 18:58

pirudi 發表於 17-1-22 17:40

我都估係,我係11網我都閃

作者: pirudi    時間: 17-1-23 09:05

Charlotte_mom 發表於 17-1-22 18:58
我都估係,我係11網我都閃

12網下年(18-19年度)冇左華仁,男仔又頭痕

作者: zanezane    時間: 17-1-23 09:05

而家有埋港島南線,11,12邊個網爆人,都可容易安排借南區嘅位啦。。。

作者: jaycee_mami    時間: 17-1-23 09:11

pirudi 發表於 17-1-22 17:40

下年大家又一窩蜂轉去12網, 到時又輪到12網爆滿

作者: siden    時間: 17-1-23 09:24

我強烈懷疑人人知11網筍然後搬入去抽所以搞成咁。

11網本身邊有咁多適齡學童在此出生長大?

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-23 09:24

jaycee_mami 發表於 17-1-23 09:11
下年大家又一窩蜂轉去12網, 到時又輪到12網爆滿

真係無眼睇

作者: 宮二    時間: 17-1-23 09:51     標題: 回覆:選11定12網好.....

其實點解個個可以話搬就搬,好似手機轉台咁易既?

作者: jadenhayden    時間: 17-1-23 10:00

siden 發表於 17-1-23 09:24
我強烈懷疑人人知11網筍然後搬入去抽所以搞成咁。

11網本身邊有咁多適齡學童在此出生長大?

11網其實真的住左好多人!我就係正正住呢區所以知道!11網黎梗借左南區同灣仔區好多學位(灣仔區借過黎嗰啲,仲要全部豬頭骨,睇到都驚)所以梗係12區好啲啦!

圖片附件: myimage.jpg (17-1-23 10:01, 37.81 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=OTk3NTl8ZDJkZTA0MTF8MTcxNjg4MzUyOHww

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-23 10:17

宮二 發表於 17-1-23 09:51

好多人租樓,流動性高。有d戈錢多,流動性更高。咁當然有人搬唔郁,就唯有硬食了

作者: kimkim1028    時間: 17-1-23 10:44

Charlotte_mom 發表於 17-1-23 10:17
好多人租樓,流動性高。有d戈錢多,流動性更高。咁當然有人搬唔郁,就唯有硬食了
...

下年應該12勁多人,今年俾d專家sell過12網,下年實爆人龍年邊個網都人多(emoji)

作者: dreamdream081    時間: 17-1-23 22:54

宮二 發表於 17-1-23 09:51

好多都是借地址

作者: monodad    時間: 17-1-23 23:44

11網搞成咁,相信又有一大班人大抽獎前去教育局轉地址

作者: 2jkidsfather    時間: 17-1-23 23:52

回覆 april_mak0525 的帖子

女 - 12網好
See
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3409617&pid=44122131&fromuid=2408253#4  

作者: hkpapa852    時間: 17-1-24 11:54

Charlotte_mom 發表於 17-1-23 09:24
真係無眼睇
如果12網唔使借位俾人,一定夠位比大家原區安置。
之前仲有會員堅持話11網派位好過12網,唔知依家有咩睇法呢?

作者: Charlotte_mom    時間: 17-1-24 12:00

hkpapa852 發表於 17-1-24 11:54
之前仲有會員堅持話11網派位好過12網,唔知依家有咩睇法 ...

我對12網好忠貞架

作者: mcl203    時間: 17-1-24 12:41

hkpapa852 發表於 17-1-24 11:54
之前仲有會員堅持話11網派位好過12網,唔知依家有咩睇法 ...
近期熱爆既答法..."派位既野...一日都嫌多"....邊有得保證架 ~~~

作者: 964000    時間: 17-1-24 12:50

Charlotte_mom 發表於 17-1-23 10:17
...

租層樓幾咁易

作者: amyyiu888    時間: 17-1-26 15:06     標題: 引用:11網搞成咁,相信又有一大班人大抽獎前去教

原帖由 monodad 於 17-01-23 發表
11網搞成咁,相信又有一大班人大抽獎前去教育局轉地址
請問仲轉得及地址?

作者: dreamdream081    時間: 17-1-26 15:18

amyyiu888 發表於 17-1-26 15:06
請問仲轉得及地址?
I think yes

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5