教育王國

標題: 有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢? [打印本頁]

作者: 花花之家    時間: 16-12-11 14:56     標題: 有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢?

今年考小一, 我才知有人可以hold多個offers 到出年才放.今年我沒有hold多過一個, 也不算受到影響, 但他日弟弟考小一可能成為受害人, 不知到底有沒有者前輩向教育局投訴了這不公平的情況而不受理會呢 ?如果中一派位不可hold 多一家,為何小一可以呢 ??

作者: jesswu    時間: 16-12-11 15:16     標題: 引用:今年考小一, 我才知有人可以hold多個

原帖由 花花之家 於 16-12-11 發表
今年考小一, 我才知有人可以hold多個offers 到出年才放.今年我沒有hold多過一個, 也不算 ...
我覺得投訴也不會受理……唯有自發做正確的行為……

作者: iamiris    時間: 16-12-11 18:38

花花之家 發表於 16-12-11 14:56
今年考小一, 我才知有人可以hold多個offers 到出年才放.今年我沒有hold多過一個, 也不算 ...

投訴乜野?投訴hold多個位唔放既家長冇品?

作者: 陽光點的歌    時間: 16-12-11 18:41

iamiris 發表於 16-12-11 18:38
投訴乜野?投訴hold多個位唔放既家長冇品?
相信佢意思係制度問題
作者: dim731    時間: 16-12-11 20:02     標題: 回覆樓主:

其實又係奇怪,既然有註冊左直資唔可以參加大抽獎,點解吾以註冊多過一間直資呢?

作者: 花花之家    時間: 16-12-11 21:42

我意思當然是制度啦 !而且中一派位有限制只可注冊一間直資,為何小一可以注冊多過一間呢?有沒有人己經知道當局的解釋呢 ? 除非大部份家長想這樣做,否則不妨投訴一下嘛 (因我打算這樣做 ) 
作者: snoopyman20    時間: 16-12-11 21:49

講開又講,而家好似連幼稚園都係只可hold一間㗎喎...
作者: 花花之家    時間: 16-12-11 22:10

係咪用卷的幻幼稚園只可hold 一間?
作者: 花花之家    時間: 16-12-11 22:34

如果在香港的大學的政府資助的學位,又是否可在不同大學同時注冊的呢?我剛剛已SEND 左EMAIL 去投訴,就看政府怎樣回答吧
作者: JoGoMa    時間: 16-12-11 23:28

花花之家 發表於 16-12-11 22:34
如果在香港的大學的政府資助的學位,又是否可在不同大學同時注冊的呢?我剛剛已SEND 左EMAIL 去投訴,就看政府 ...

Like!

作者: 花花之家    時間: 16-12-11 23:45

一路上在受苦的家長,何解沒有投訴過呢?
作者: 大頭旻    時間: 16-12-12 08:22     標題: 回覆樓主:

樓主可不親身力行去有關當局投訴?

作者: tkinwong    時間: 16-12-12 08:23

花花之家 發表於 16-12-11 23:45

因為其實一定數目的家長是想有多個選擇在手。

作者: JoGoMa    時間: 16-12-12 08:53

花花之家 發表於 16-12-11 23:45

我同派位組反映過。佢話直私一人佔多位唔關佢事。

作者: retriever    時間: 16-12-12 08:54

tkinwong 發表於 16-12-12 08:23
因為其實一定數目的家長是想有多個選擇在手。

想有選擇好正常。 能力高有多個選擇亦係合理。一個蓋一個係咪選擇❓

問題係hold得耐,令某些人不安。

作者: 陽光點的歌    時間: 16-12-12 09:42

JoGoMa 發表於 16-12-12 08:53
所以現在情況只係發生直私,這情況除非直私有溝通統一做法,如果唔係點投訴都無用。政府只確保你有offer就無得hold位或大抽獎,但不適用於直私。
作者: hkpapa852    時間: 16-12-12 10:45

如果在香港的大學的政府資助的學位,又是否可在不同大學同時注冊的呢?我剛剛已SEND 左EMAIL 去投訴,就看政府 ...
其實無論幼稚園, 小學, 中學定大學, 暫時都不存在一個只可以有一人一offer既方法.

幼稚園: 只有學券幼集園同自願以學券作註冊既幼稚園可以做到一人一offer, 但唔接受學券既幼稚園, 不受此限制

小學: 大家好清楚了

中學: 如果小學有為學生呈分, 學生就只能註冊一間直資 (不過事實上有部份直資可以俾彈性你註冊多於一間, 甚至註冊完繼續抽獎); 註冊私立中學/國際學校不受限制. 如果小學既學生沒有呈分 (如真道, 培僑, 王錦輝, 宏信既學生, 或者國際學校/海外回歸既學生), 可同時註冊多於一間直資中學.

大學: 如果考DSE經JUPAS派位, 只會有一個大學學位, 但如果經Non-JUPAS, 可以同時有多個大學offer

作者: 花花之家    時間: 16-12-12 21:18

回覆 大頭旻 的帖子

send 左 email 呀, 等回答

作者: 花花之家    時間: 16-12-12 21:35

回覆 hkpapa852 的帖子

起碼, basic 情況係, 由政府付錢的學位, 政府會想限住一人注冊一位. (有些直資中學容許學生在多過一家注冊係另一件事, ) 國際及私立不受限制我明 , 不加入學卷的私立幼稚園我明, 但現在是直資小學wor ! 現在是無上限注冊的制度 wor ! 任由同—人hold 10-20 個位一年都得 ?去政府看病都不準不同 hospital 一同book appointment 啦, 只要政府肯做小小事. 注冊左的名單上報 , 最多只可hold例如3個位 ,都夠你慢慢決定了吧 ? 何解容許小部份既得利益的家長玩死別的waiting 家長和學童呢 ?

作者: 花花之家    時間: 16-12-12 21:38

non jupus 的收生下, 可以有多過一個offer ,如果都是政府學位,可以同時全部注冊的嗎?

作者: wingt903    時間: 16-12-12 21:56

學校收生收突,不停轉音樂椅,都係想收足學生,我覺得可能驚殺校,殺班。如果無一帶一路,無TSA小組, 無國教小組,教局剩返既$,投資返教育:小班,專科專教, stem。唔會一時少學生就cut, 多就增班。
其實學生少既時候,係應該投資下時間去優化課程,老師又可以進修下,所以話係制度問題係正確。
短視既政策就係,冇學生就cut cut cut.

投訴就唔敢講,但有寫過封信去政府個general question 表達意見. 預左跌落大海,因為局長真正教育政策唔得掂。

作者: JoGoMa    時間: 16-12-12 23:10

花花之家 發表於 16-12-12 21:35

起碼, basic 情況係, 由政府付錢的學位, 政府會想限住一人注冊一位. (有些直資中 ...

我同你想法一樣。苦惱在:可以點樣?

作者: wingt903    時間: 16-12-13 00:07     標題: 回覆樓主:

講多少少(如果我離題,請告知,我可自行刪文)

我建議用正本註冊證註冊學位/留位,無論幼稚園到大學,不論本地或外地學生

Cut tsa或公開收集tsa數據/目的(目標),並為此定期檢討

回歸全日制學校目標,限制學術課與非學術課課時比例,或回歸半日制

對2千平方米都冇既又舊又細既學校,如果每級多過2班,都應該比個時間表搬或重建

公開甲乙部1-3派位數目細明。省去個人資料,公開用假地址報小學個案數字及收回學位數量;公開疑似系統出錯而出現的派位個案及數字

以上係我個人睇法及建議,己sent去教局,分左2次,因為其間有d睇法唔同左。
第一封(講派位),教局有覆,長話短說,就係按照一貫行之有效方法處理,資料不能公開。第二封,上面頭4點,冇覆

人人睇法唔,我係呢一年搵小學先留意一d小學既野,你地好多人都有唔同睇法,比我更好,重點係要表達去岩既對口,並重視自己既聲音。加油

作者: wingt903    時間: 16-12-13 00:57

JoGoMa 發表於 16-12-12 08:53

呢個好正,個hotline分類係break到好細,我記得個次我係打去問學額不足,同派位問題,同埋王錦輝點解得15%係沙田友。
佢話要轉線比另一組,佢只"回應"我學額不足及不能公開資料呢2個問題。而且要我舉證真實例子先可以傾落去

作者: hkpapa852    時間: 16-12-13 09:17

wingt903 發表於 16-12-13 00:57
呢個好正,個hotline分類係break到好細,我記得個次我係打去問學額不足,同派位問題,同埋王錦輝點解得15 ...
王錦輝沙田區小一學額既問題, 年年都有人問, 睇吓呢個答案吧(今年再更新既資料)!

http://www.districtcouncils.gov.hk/st/doc/2016_2019/sc/committee_meetings_doc/EWC/10526/st_ewc_2016_008_tc.pdf

作者: hkpapa852    時間: 16-12-13 09:24

花花之家 發表於 16-12-12 21:38

non jupus 的收生下, 可以有多過一個offer ,如果都是政府學位, ...

我沒法確定是否不能同一時間註冊多於一個UGC 學額.
但大學聯招第一輪結果係8月初, 收生同註冊期限都係要短時間內(約一星期內)完成, 基本上就算可以Hold N間, 都無乜意思 (9月都開學啦!).

其實, 就算未註冊, 只要學校俾咗個offer你, 咁如果你唔讀最後要人再搵後補, 其實你都係阻住地球轉 (去到大學, 應該無乜學校會濫派學位).

所以是否註冊, 未必係重點了.

不過你呢個問題提醒咗我, 如我只用JUPAS同NON-JUPAS比較, 唔係太貼切

作者: 花花之家    時間: 16-12-13 22:04

多謝大家回應 ! 我也send 了信去審計處 , 因為有感這是行政失當的一種,是一種懶懶行而傷害大圍家長身心健康的行政失當.有現存在中、大學的現有方法可參考,偏偏不理會的行政失當. 可能有用.
作者: JoGoMa    時間: 16-12-13 22:16

花花之家 發表於 16-12-13 22:04
多謝大家回應 ! 我也send 了信去審計處 , 因為有感這是行政失當的一種,是一種懶懶行而傷害大圍家 ...

作者: retriever    時間: 16-12-14 07:41

花花之家 發表於 16-12-13 22:04
多謝大家回應 ! 我也send 了信去審計處 , 因為有感這是行政失當的一種,是一種懶懶行而傷害大圍家 ...

表達有自由。不過諗法係咪公道。

老實講句,可能我講出來俾人鬧,我覺得有直資就要give up抽獎亦唔係最理想做法。

最好係直資跟抽獎同時放榜(私校自理) ,有multiple offer,  限定時內只可註冊一間。

hold位係唔好,但制度應係保証有能者有最大選擇自由。

作者: jannychan    時間: 16-12-14 09:05     標題: 回覆:有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢?

作者: retriever    時間: 16-12-14 09:19

jannychan 發表於 16-12-14 09:05
自行的世襲制, old boy, old girl, 大家又點睇?

評論唔應該只出於自己有無利益...

我無分, 但我支持.

有眼見, 學校既傳承對學校好重要, 對在讀生都好重要....

無校友支持, 又無傳統既學校, 好似無左靈魂, 好難走得遠.

作者: hkpapa852    時間: 16-12-14 10:13

retriever 發表於 16-12-14 07:41
表達有自由。不過諗法係咪公道。

老實講句,可能我講出來俾人鬧,我覺得有直資就要give up抽獎亦唔係最理 ...
其實EDB既責任, 係保障學生可以有12年免費教育.

香港大部份小朋友(至少70%), 最後都會就讀官津小學, EDB係呢方面已有明確規管.

至於直資/私立學校註冊留位安排, 一來EDB管不了, 二來其實呢D學位只係佔傳統學制既少部份(應不足20%), 而且亦唔係一定係必要既選擇, 係EDB角度未必會再跟進亦無可口非.

其實註冊留位呢個議題, 我認為係係個人道德同學校安排問題為主. 如果一睇唔順眼乜都話要去規管, 又好似有D無謂了!

作者: retriever    時間: 16-12-14 11:53

hkpapa852 發表於 16-12-14 10:13
其實EDB既責任, 係保障學生可以有12年免費教育.

香港大部份小朋友(至少70%), 最後都會就讀官津小學, EDB係 ...

同意!

不過EDB 訂既規舉, 是否公道?

似乎有部份人覺得直資同官津都受資助, 所以要管一下...

但感受EDB 都要管理埋, 似乎多左D...

作者: Baymax    時間: 16-12-14 13:45

1) 揾葉建源
2) 揾蘋果
作者: Baymax    時間: 16-12-14 14:17

1) 揾葉建源
2) 揾蘋果
作者: 花花之家    時間: 16-12-14 15:44

即係大家認為hold 位比多D 時間hold 到位的家長去作決定係好事 ? 我send左 email 去enquiry 啦, 我認為, 係要有更改, 如何改才是最好就我都未知啦, 但我目標是為4年後的細佬找一個更好的入學方法, 如果可以, 便多少少公道D 的方案, 我認為無錯呀. 實際上. 無人投訴 ,政府部門的確得過且過, 不會改變的哩.
作者: tkinwong    時間: 16-12-14 15:53

花花之家 發表於 16-12-14 15:44
即係大家認為hold 位比多D 時間hold 到位的家長去作決定係好事 ? 我send左 email 去enquiry 啦, 我認為, 係 ...

Enquiry 只會比一個官方行貨的答覆給你。你要的是改政策,要有很大的社會壓力,或立法會/申訴專員出手。

作者: 花花之家    時間: 16-12-14 16:37

係呀 , 大步一步來, 申訴專員係一個好地方 . 我一路想聯絡呢個部門 , 但又記不起個名 !謝謝 !
作者: wingt903    時間: 16-12-14 17:21

回覆 retriever 的帖子

小朋友有能力考好多間咪留自己最鍾意又最勁個一間.  抽獎同能力冇關, 點確保能者居之, 如果抽唔到, 之後叩, 又叩到或又考到更好既直私, 係可以自由轉
只係可唔可以唔好幾間都留住個位
作者: wingt903    時間: 16-12-14 17:31

我聽過一個人hold4間, 因為媽咪鍾意一間, 老公鍾意另一間, 但又想跟家姐讀同一間, 不過因為全家天主教, 所以唔捨得放天主教個間
的確係唔關我事, 因為唔係我比留位費, 同教局反影意見只係因為我覺得而家制度有d奇怪, 佢唔係提供彈性比人做選擇, 而係縱容人唔去做選擇.  我睇法係大家係可以自由選擇考好多間, 自由去留位, withdraw, 再留位

作者: wingt903    時間: 16-12-14 17:59

我小朋友今年考完小一,又冇細佬妹,又冇waiting係手。hold位問題,對我來說,應該完結,當然我立場係反對hold幾個位。只係唔想大家拗落去,大家都改變唔到對方立場,呢個係一個利益衝突,大家都會堅持己見。
重要係自己知道自己做緊物,去岩既對口發聲就okay.
我唔係想剝奪有能力既人既選擇(基本上,我覺得共融教育政策係幾失敗),我懶打字,驚大家誤會。
教育還有好多其他問題值得大家關注及發聲。
表達唔好,請多多包涵

作者: 花花之家    時間: 16-12-14 18:38

我去年有朋友的親友hold 了15個位 , 最後讀的是1月出位的 CKY. 但全部hold 到6-7月. 當時我只感到到原來有人會時間多到個報及in 成15-20 家, 好像只有DB coed 無收呢位高手男孩.. 無論如何. 現在就是不理想的安排, 然後局方無理由話幼稚園 及中一可以管到一人一位 , 但小一不可以嘛. 可能搞搞下, 下位局長會更改下呢, 點知, 係咪 ?我目標是4年後哦. 
作者: retriever    時間: 16-12-14 18:41

wingt903 發表於 16-12-14 17:21
回覆 retriever 的帖子

小朋友有能力考好多間咪留自己最鍾意又最勁個一間.  抽獎同能力冇關, 點確保能者居 ...

hold位 同 multipleoffer係兩回事。

譬如: 我話俾細路午餐吃雞蛋, 跟著俾個福袋佢抽,話唔食蛋可以抽,抽到食牛扒,抽唔到可能得粒糖。

以上係咪真正選擇? 無free info 點叫選擇? 嚴格來講只係一個遊戲。

所以,我會覺得直資同官津一齊放榜,multpleoffer最好,叻仔既最多選擇。

作者: hkpapa852    時間: 16-12-14 19:12

retriever 發表於 16-12-14 18:41

hold位 同 multipleoffer係兩回事。
直資同官資學校一齊放榜,只會有更多問題
作者: wingt903    時間: 16-12-14 19:27

花花之家 發表於 16-12-14 18:38
我去年有朋友的親友hold 了15個位 , 最後讀的是1月出位的 CKY. 但全部hold 到6-7月. 當時我只感到到原來有 ...

Wah(emoji),結局會唔會係跨區抽到喇沙。

但,我有預感,佢揀左邊間都會覺得襯唔起自己個仔。
最幸福既係心儀一間,而淨係中呢間,一心一意讀足6年

作者: 花花之家    時間: 16-12-14 19:36

hkpapa852 發表於 16-12-14 19:12
直資同官資學校一齊放榜,只會有更多問題

想了解下, 現時中一派位 一人登記一直資, 有multiple offer , 但不可多校同hold 位, 有像是有直資登記後不可再派位. 我有沒有弄錯?如果用一張登記證留位,要hold 另一間的位要取回証及取消之前留的位才可行, 現存方法, 除了父母局住快快二選一外, 有什麼大問題?另外中一又可否派位後叩門? 如果用同樣安排在小一實行, 有什麼大問題?

作者: hamsubbb    時間: 16-12-14 20:07     標題: 回覆:有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢?

香港係投訴之都

作者: 花花之家    時間: 16-12-14 21:07

回覆 hamsubbb 的帖子

如果你十分滿意現狀, 你可以什麼也不做哦.我不期待你指幫手,只是如果有人指導下我,我思路清晰d囉 . 我曾經在政府工作 , 因為我一個人,不理上頭看法. 自行向中央投訴.結果我為department 爭取了好像接近600 萬 的extra budget 去 improve ergomic settings. 當年咪又有人認識為我多餘,但我做到了。 之後總有人要多謝我,  

作者: ANChan59    時間: 16-12-14 21:27

如果是NJ是可以多於一間。但要每科俾一萬接受 conditional offer. 十科十萬!

作者: ANChan59    時間: 16-12-14 21:43

hkpapa852 發表於 16-12-13 09:24
我沒法確定是否不能同一時間註冊多於一個UGC 學額.
但大學聯招第一輪結果係8月初, 收生同註冊期限都係要短 ...

可以 hold conditional offers and final offers.

我舉兒子個例子,科大十二月面試,一月有 offer, 是他的安全網,焗交一萬元留 B School conditional offer. 七月一出成績,科大出信交學費,但其餘三大面試完未有 offer ,阿仔打電話去中大,教授已經話收,但出信不是他負責,不能確定 Admission office 幾時出信,再焗住交半年科大學費。

交完半年學費,三日後才收到中大 offer ,阿仔心儀中大 B school,所以最後選了中大,同時有一個星期 hold 住兩個 B School 學位。

是時間差!

作者: 花花之家    時間: 16-12-14 22:01

呢個是 non jupus 用IB 成績 的情況是嗎 ? 有一個星期 hold 住兩個位, 是指UST己交了半年錢, 然後中大又交了錢, 兩邊 confirmed registration overlap 一星期是嗎 ?最後如何結束呢 ?是你自已聯絡 UST放棄嗎 ?如果的己交了6個月的錢, 又交CUHK的錢,你只在 CUHK上課, UST no show , 會容許的嗎 (假設家長太懶不作通知 )  
作者: wingt903    時間: 16-12-15 09:54

花花之家 發表於 16-12-14 19:36
想了解下, 現時中一派位 一人登記一直資, 有multiple offer , 但不可多校同hold 位, 有像是有直資登記後不 ...

係呀,中學用註冊證,只能登記一間,考到另一間就到拎返張證(退位),再登記新一間。所以我唔明點解可以留多過一間

幼稚園同小學都應跟呢個做法,可避免一人讀2間幼稚園及小學hold多過一個位。

考好多間有好間offer係一件事,hold住個位係另一件事,有好多人撈到亂哂。

作者: hkpapa852    時間: 16-12-15 10:59

花花之家 發表於 16-12-14 19:36
想了解下, 現時中一派位 一人登記一直資, 有multiple offer , 但不可多校同hold 位, 有像是有直資登記後不 ...

無錯,升中時註冊直資學校必須用學生資料表正本登記其實係一個方法,不過如果要係升小學階段執行,會比升中時複雜好多。

升中過程中,EDB會為有呈分既學生準備學生資料表,然後在小六上學期將份表送到相關小學,由小學交給家長。

但升小過程呢?如果資料由幼稚園發放, 那會有以下問題:
1. 需知道係EDB角度, 幼稚園係屬於非必需既教育, 而事實上我亦認識有家長無俾小朋友讀幼稚園, 咁佢地要參加派位又點呢?
2. 有D家長, 要求小朋友讀多於一間幼稚園, 那可能又出現問題 (其實小問題, 用自行派位時方式處理, 不過會浪費資源)

所以, 問題係EDB如何知道那些人需要參加派位?是否要硬性規定家長需要自己去EDB報名?咁可能又會引起其它問題/投訴了!

至於另一會員話直資小學同官津小學一齊公佈結果, 點解我話有問題呢? 又等我解釋吓:

參考過去4年統一派位既資料:
2013年參加統一派位人數:27,676
2014年參加統一派位人數:29,124
2015年參加統一派位人數:28,483
2016年參加統一派位人數:29,243

全港目前有21間直資小學, 合共提供約2,000個學位. 如果對比番參加統一派位既人數, 約佔7%
即係話, 如果直資小學既學額未有人註冊, 全港可能會多2,000人參加統一派位, 以36個小學網每區平均去除開, 每區至少多55人, 即係要預留多2班小學既學額.

如果為了提供足夠官津學額俾統一派位, 要多加2,000學額, 結果最後可能每區會有兩間只開一級一班既學校會被殺校. 絕對係浪費資源.

而且, 如果你個區多55個人同你爭, 好似41網, 當佢一半係男仔, 即多25人同你爭. 以2015年41網有781人參加統一派位, 當一半係男仔全選LS做乙1, 當年LS有84個位, 即391人爭84個位, 機會約21.5%. 如果多25個人爭, 即416人爭84個位, 機會得番20.2%.

另一問題, 就好似今年圓玄小學申請延遲遞交註冊學生名單事件, 對學生間接做成不公平.
考得直資學校, 預咗註冊就無得再參加派位, 如果結果一同公報, 只會有更多同一時間取得直資學位同官津學位既學生, 因為取得直資學位既學生未註冊, 佢可以同時有兩種資助學位選擇, 咁又會引起另一個"不公平"既問題.
而且, 去到6月個階段先要21間直資同幾百間官津小學一齊公佈結果再嚟洗牌? 恐怕叩門情況只會更加可怕.

作者: retriever    時間: 16-12-15 11:49

"而且, 如果你個區多55個人同你爭, 好似41網, 當佢一半係男仔, 即多25人同你爭. 以2015年41網有781人參加統一派位, 當一半係男仔全選LS做乙1, 當年LS有84個位, 即391人爭84個位, 機會約21.5%. 如果多25個人爭, 即416人爭84個位, 機會得番20.2%. "

多左人有得抽姐, 唔一定要預多D 學額架.

好似你上面講, 抽中率低D, 無問題喎.

而家制度, 就好似我講呃細路早餐例子, 俾隻雞蛋呃你中牛扒既機會.

現實就係不少人怕抽到唔知去左邊, 俾個直資OFFER 引左去.

作者: hkpapa852    時間: 16-12-15 11:58

retriever 發表於 16-12-15 11:49
作為EDB, 有責任要留充足學額去派位, 如果以9個蓋去冚10個煲既方式去安排學位派位, 出咗事點算?  

作者: retriever    時間: 16-12-15 12:17

唔會唔夠位架.
之前雙非問題鬧大, 教局話有足夠學位, 在資助學位方面, 無記錯佢地計埋直資條數.

作者: retriever    時間: 16-12-15 12:23

ANChan59 發表於 16-12-14 21:43
可以 hold conditional offers and final offers.

我舉兒子個例子,科大十二月面試,一月有 offer, 是他 ...

"再焗住交半年科大學費"

唔明點解交多半年...

意思開學半年才收?

作者: wingt903    時間: 16-12-15 12:26

而家幼稚園既小朋友係點考小一派位, 就用返同一個方法去攞註冊證就okay.  

我睇hold多個位既問題, 係呢件事所衍生既社會風氣(多報多考多), 多過自己有冇著數

1. 搵小學要回歸返樸實D既態度, 搵一D自己認識又喜歡既學校, 唔會話考左先算
2. 操練/面試班既問題.  面試班由音小開始到叩門, 年中無休, 需知道面試班既課程/師資全部不受監管.  K2讀小一課程, K3讀小二課程.  此風不可長, 到左有小朋友出現問題就太遲.  因為羸在起跑線已經深入人心.

每一個人做事都會有一個目的, 集郵本身唔係一個目的, 搵自己覺得適合既小學先係大家既目的.  制度某程度上可以drive到家長既行為.  

問題可能無完美解決方法, 但會有更好既方法, 解決大部份, 不留難於小部份而唔理.
當然人人睇法唔同, 所以大家表達下, 就唔好傷感情, 制度有問題就同相關對口表達.

作者: hkpapa852    時間: 16-12-15 12:27

retriever 發表於 16-12-15 12:17

唔會唔夠位架.

你似乎仲唔明....

如果直資同官津小學一齊公佈結果, 咁EDB基於咩準規去扣除2000個可能入讀直資學校既學生名額呢?

唔通以直資學校俾offer既名單決定?

直資學校俾位你唔代表你一定要註冊, 咁如果你唔註冊但又被人剔除係官津派位名單, 咁點先?

咁扣除唔到, 就一定要預多2000個不必要既學位

另外, 學你話齋, 有D叻既人可以學時收到N個直資offer, 咁扣除既人數, 又唔夠2000....

作者: retriever    時間: 16-12-15 13:12

hkpapa852 發表於 16-12-15 12:27
你似乎仲唔明....

如果直資同官津小學一齊公佈結果, 咁EDB基於咩準規去扣除2000個可能入讀直資學校既學生 ...

簡單講係多左人入網, 而家收唔足人既學校多左人被派去....

普通D 既新派直資, 可能變成收唔足人...

唔會全部TAKE 直資, 亦唔會全部GIVE UP.

作者: 花花之家    時間: 16-12-15 16:46

wingt903 發表於 16-12-15 12:26

同意, 如果幼稚園也不讀 但佢又要入政府資助學位, 自然要自己去民政處取表. 全部人好像考公開試一様 , 講明要申請一張證記証, 一D也不難.
現行中一派位, 一様可以做到呢個行政工作, 一點不難哦!

如果中一證記证作用是為了方便數人頭和計位及避免hold 位大混亂, 為何在小一行不通? 兩樣也分自行及派位兩階段, 行政上有何分別?

作者: ANChan59    時間: 16-12-15 16:47

retriever 發表於 16-12-15 12:23
"再焗住交半年科大學費"

唔明點解交多半年...

接受 conditional offer 的一萬是留位費,因為成績到 CO,變成 firm offer , 科大要我們交足二萬一的半年學費(10k+11k)。

中大未出 firm offer ,科大不肯延遲幾天交學費,所以焗住交咗二萬一的半年學費,所以有齊科大學生證及通知去 O'camp !

作者: hamsubbb    時間: 16-12-15 18:53     標題: 引用:回覆+hamsubbb+的帖子 如果你十分滿意現狀

原帖由 花花之家 於 16-12-14 發表
回覆 hamsubbb 的帖子

如果你十分滿意現狀, 你可以什麼也不做哦.我不期待你指幫手,只是如果有人指導下 ...
我只係講咗一句說話

作者: 花花之家    時間: 16-12-15 20:12

hamsubbb 發表於 16-12-15 18:53
我只係講咗一句說話

咁呢句是否neutral 的comment 呢?

其實你講什麼也無乜所謂的. 我鐘意回應下姐, 無指責你.

作者: 花花之家    時間: 16-12-15 20:22

Baymax 發表於 16-12-14 13:45
1) 揾葉建源
2) 揾蘋果

黃太:

感謝你的電郵。關於小一學位分配事宜,除了你提及的,還有其他問題,例如計分制度、不同類別學校收生時間不同等,我們過去也曾向有關部門反映,但至今仍沒有明確回覆,只說有關委員會將考慮不同的意見。

立法會教育事務委員會或有機會討論小一學位分配事宜,屆時定會將不同持分者的意見和觀點提交教育局及有關部門知悉,如你有其他意見,也請告知,謝謝。

葉建源議員辦事處

作者: Cowbit    時間: 16-12-15 23:15

花花之家 發表於 16-12-11 14:56

好灑脫決定到的, 好大機會係兩間學校某方面有段大距離。
如果wkf vs 培僑 vs 福小 vs 音小 vs 播道, 家住九龍東, 又真係幾難一下子決定喎。 報名前點會太深入研究, 個個都話考到先問啦。 到咁難得考到, 比d時間諗吓, 安排吓交通, 搬屋, 接送, 仔細了解吓測考次數, 校舍等等都得掛。(利申, 我同你都一樣只hold 1個offer)
一個投訴可能將你個細仔第日連選擇嘅機會都無埋呀。 1個人hold 15offer 香港有幾多? 你個係仔, 又喜歡抱不平, 不如你去幫手推翻平機會當年升中個男女混合派位安排啦。 男女身心發展時間不同, 但硬要撈埋一齊計分, 呢樣對普遍遲熟的男仔真係好唔公平架。 你幫手寫多封信去查詢/投訴, 肯定好多仔媽多謝你(包括我)

作者: Cowbit    時間: 16-12-15 23:15

del
作者: 花花之家    時間: 16-12-15 23:40

Cowbit 發表於 16-12-15 23:15
如果wkf vs 培僑 vs 福小 vs 音小 vs 播道, 家住 ...

我個人來說..好少想來想去既, 好容易決定到. 所以我知我唔會hold 住唒.
我唔到升學邊知咁多吖, 都係最近才知呈分試做乜, 感覺用前輩的分去adjust 自己banding 感到難以相信. 之前打過去問, 教局話' 你讀到小五學校會講, 所以教育局website 無乜點講, 我口頭話你知吖' 佢一論咀講得好快, 我咪激氣囉!抄notes 也抄唔切!之後我口頭投訴呀!佢真係改左D嘢喎!。加返D info 入去website 。

其實教局蝦我哋家長, 有關升學的事知得太遟, 於是自己嗰個局住升左, 然後又無下一個子女的, 咪無氣費鬼事投訴囉! 有第二個的, 又可能跟大的同一間小學上左去, 係我兩個一男一女, 中間又有幾年分開搞下,才有心機硏究下有乜辦法姐!

平機會嗰單嘢做乜?有D印象 但不肯定詳細內容, 去邊有得㖒下?

作者: Cowbit    時間: 16-12-15 23:43

花花之家 發表於 16-12-15 23:40
我個人來說..好少想來想去既, 好容易決定到. 所以我知我唔會hold 住唒.
我唔到升學邊知咁多吖, 都係最近 ...

我一下子搵唔到嗰單野, 唔知有無前輩幫吓手呢?

作者: 花花之家    時間: 16-12-15 23:47

Cowbit 發表於 16-12-15 23:43
我一下子搵唔到嗰單野, 唔知有無前輩幫吓手呢?

我上網也找不到哦

作者: siubobo1507    時間: 16-12-16 00:15

花花之家 發表於 16-12-15 23:47
我上網也找不到哦

我大約記得係咁,各位前輩,如有錯請糾正

好多年前,升中派位是男一條隊,女一條隊
有這個安排也是因為知道男女孩子的發展有不同,男一般較慢,小時候男生成績會比女生較差
這樣安排可以令到男女校內,男女比例平均一些
但後來有個女生的父母癹現了,便去平機會投訴,違反性別歧視條例,最後成功推返當時的機制,變成了男女同一條隊升中

作者: chingmon    時間: 16-12-16 01:13

作者: chingmon    時間: 16-12-16 01:14

作者: wingt903    時間: 16-12-16 02:28

Cowbit 發表於 16-12-15 23:15
如果wkf vs 培僑 vs 福小 vs 音小 vs 播道, 家住 ...

呢個case好易揀,福小。點解難呢?

唔係比較學校,我當呢個case全部係第一批offer:音小第一個出offer, 收左offer再考其他,其實已經知音小係第n最愛,cut得,之後播道出offer, 播道出左offer之後先wkf sec in, 培僑first in, 福小 sec in, 甘播道就係第n-1最愛,又cut得,如此⋯落去。
我想指出既問題係,你考左,中左,但控制唔到自己,不論是否更好既學校,你都會繼續考落去。wkf都出左offer,點解仲去福小sec in?  正常係因為覺得福小更好更有入讀意願,係咪?

有人收到第二最愛offer,但佢繼續考第三最愛,第4,5,6,7最愛。收到第三最愛waiting, down哂,call到waiting, 又開心返哂,留位好忍手甘留左3間,而家繼續去aps, kts.  諗黎諗去,心知一定去讀第2最愛,但繼續係咁考,收信心情坐火山車一樣,周圍問xx Vs XX,其實心中已有答案,為左咩呢?

如果考之前從未排到自己心儀既list,我衷心希望你只考到一間近近地,否則你揀邊間都好,之後讀落,總會覺得有點不足

作者: wingt903    時間: 16-12-16 04:36     標題: 回覆樓主:

hold位亦只是制度一個漏洞。教育制度/政策上有更多更有問題既地方

統一派位又唔透明,共融教育(emoji),但sen support只有5000蚊一年, stem又半桶水只有one off funding, 圖書$都cut 埋。
係架,教局係蛤家長架。政策完全不思進取

廿一世紀,教育仲停留係抄寫背默考試技巧,操題型。我廿年前讀小學都差不多。
有無聽過繁殖策略既k選舉理論?上一代多生呢代係少生,如果唔能夠發揮每個小朋友天賦,繼續而家呢個精英制教育,香港只會富越富,貧越貧。小班同專科專教係資助學校應該要全面實行架那。火柴盒學校要拆架哪。交流,辯論要加入常規課程架那,如果唔係加通識科做物呀,點解通識教育仲係單向教授?

我知我完全離哂題,呢d topic亦真係冇物c9有興趣。

我明樓主你既心態,hold位呢個漏洞你路見不平,亦因為你小朋友會考既緣故,我非常支持去表達聲音。
要處理hold位問題,其實係要修正多報多考,但你要明白多報多考係一個"果","因"係大家害怕同唔想停留係傳統既教育共融政策入面。
一d都唔容易(因爲利益持分者,包括直私學校,都未必支持,因為佢地要確保收生率去營運),但我都支持你,希望你成功

作者: retriever    時間: 16-12-16 07:21

chingmon 發表於 16-12-16 01:14

小學除了限制hold幾多offer?hold幾耐才正確?像你舉例的 ...

報幾多間都限? 唔係化?

註冊結婚得一個,識朋友唔駛限卦?

一脚踏幾船係道德問題,係好多人唔認同。但法定幾多個朋友仔好似過左火位。

作者: teambuilder    時間: 16-12-16 09:33

我絕對讚成冇乜必要就唔好hold 位,但如果hold位的人只屬小數,為此改變現在制度係唔化算的,畢竟制度冇完美。但又如果hold位的人佔多數,屬於小數的自己又係咪應該反思下hold位人的需要?(我係以多過三個offer的人來做base)

作者: 花花之家    時間: 16-12-16 10:16

teambuilder 發表於 16-12-16 09:33
我絕對讚成冇乜必要就唔好hold 位,但如果hold位的人只屬小數,為此改變現在制度係唔化算的,畢竟制度冇完 ...

多謝你嘅支持. 其實係教育政策裏,有好多令家長不滿意嘅地方, 但因為制定政策並非我們平常家長可以容易地左右到, 所以我認為只能在類似的, 現有的制度下作' 行政上' 的比較, 或者會找到小小出路, 好過阿媽講乜就乜. 我對成個制度也在慢慢認識中, 事䦕自己只有第一個細路升學 , 乜都唔知, 到知時才被嚇親喎.  完美小小, 可能係只容許hold 2個位,不要一刀切, 只不過又可能行政混亂, 對家一句就拒絕. 但唔凖hold 多過一個位在幼稚園和中學已行緊, 易商量和argue 好多

作者: wingt903    時間: 16-12-16 11:01

花花之家 發表於 16-12-16 10:16
多謝你嘅支持. 其實係教育政策裏,有好多令家長不滿意嘅地方, 但因為制定政策並非我們平常家長可以容易地左 ...
都唔係既, 之前 tsa係成功, 不過而家教局mount返學校支持 (取消以TSA為殺校其中一指標), 所以教局又唔再驚C9.  可能直到大家醒覺, 更團結, 大家既聲音就會更被重視況且, 而家C9又有知識又辣, 仲好有創意, 尤其考小學.  加油

作者: hkpapa852    時間: 16-12-16 11:18

wingt903 發表於 16-12-16 11:01
都唔係既, 之前 tsa係成功, 不過而家教局mount返學校支持 (取消以TSA為殺校其中一指標), 所以教局又唔再驚C ...
題外話:

有幾多個反對既人真係瞭解TSA係做乜? 相信所謂"問題"又係人云亦云為主

作者: 花花之家    時間: 16-12-16 11:48

講起雙非 我想到當年生仔有過類似hold 位的現象 , 是和現在好似的, 當時2008-2010仲有好多雙非, 於是私家生仔床位非常緊張. 有D錢的, 想找名醫 去名院生, 有D錢的, 也不想入公立醫院去逼, 怕呢様怕嗰樣. 於是一有BB的便要預約私家醫生, 但明明好早去約, 又話waiting . 有勢力的, 識得多人的, 又可以走後門經多個醫生在不同私院hold 位慢慢決定去邊最好. 排waiting 的, 局住去自己住的一區的政府醫院留位, 死死地氣一路鬧一路等. Hold 住位的又一日未生一日hold 住先, 係都要問九千幾個親戚朋友的意見才決定, 但肚就只得一個, 按金又唔退得, 我理得其他人姐!

waiting 的, 唔鐘意本區的, 又有人去別區出名hospital 碰下運氣, 有時又叩到門收佢喎( 尤其特別的case , 破例接收) 等下等下, 私家又call waiting 話有位!但你個心已經準備好去政府, 又唔想去, 思前想後,又生啦, 可能大家無乜記憶,

但當年有好多人嘈, 結果, 話平衡各方需要, 由中央登記, 一個人不可以在不同私家醫院同時hold 床位囉!

作者: wingt903    時間: 16-12-16 12:08

hkpapa852 發表於 16-12-16 11:18
題外話:

有幾多個反對既人真係瞭解TSA係做乜? 相信所謂"問題"又係人云亦云為主
唔好咁諗, 都有好多人知既, 唔出聲者 , 我都唔鍾意係forum出聲,  但真係想大家拗落去
作者: hkpapa852    時間: 16-12-16 12:24

wingt903 發表於 16-12-16 12:08
唔好咁諗, 都有好多人知既, 唔出聲者 , 我都唔鍾意係forum出聲,  但真係想大家拗落去 ...
如果你見識過個FB群組既人講既嘢, 可能又有另一番睇會

作者: 花花之家    時間: 16-12-16 12:59

講起雙非 我想到當年生仔有過類似hold 位的現象 , 是和現在好似的, 當時2008-2010仲有好多雙非, 於是私家生仔床位非常緊張. 有D錢的, 想找名醫 去名院生, 有D錢的, 也不想入公立醫院去逼, 怕呢様怕嗰樣. 於是一有BB的便要預約私家醫生, 但明明好早去約, 又話waiting . 有勢力的, 識得多人的, 又可以走後門經多個醫生在不同私院hold 位慢慢決定去邊最好. 排waiting 的, 局住去自己住的一區的政府醫院留位, 死死地氣一路鬧一路等. Hold 住位的又一日未生一日hold 住先, 係都要問九千幾個親戚朋友的意見才決定, 但肚就只得一個, 按金又唔退得, 我理得其他人姐!

waiting 的, 唔鐘意本區的, 又有人去別區出名hospital 碰下運氣, 有時又叩到門收佢喎( 尤其特別的case , 破例接收) 等下等下, 私家又call waiting 話有位!但你個心已經準備好去政府, 又唔想去, 思前想後,又生啦, 可能大家無乜記憶,

但當年有好多人嘈, 結果, 話平衡各方需要, 由中央登記, 一個人不可以在不同私家醫院同時hold 床位囉!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5