教育王國

標題: 很擔心入不到聖心 [打印本頁]

作者: yucoyi    時間: 16-11-29 00:25     標題: 很擔心入不到聖心

我自己係聖心私立小學同聖心中學舊生。上年我個女考k1,入唔到聖心幼稚園,好傷心。好想佢三年後可以入聖心私立部。坊間話寫求位信有用,我又驚好突兀,又驚惹人討厭喎。大家點睇?如果寫,幾時開始寫好?洗唔洗k2開始就寫?定係報名完寫?定係in完再寫?定係知道唔收先寫?

作者: vandr    時間: 16-11-29 11:27

建議插K2, 入咗聖幼, 好大機會上聖心私小的。
唔使擔心多2年。
作者: yucoyi    時間: 16-11-29 14:36

下,其實… 神級一樣的幼稚園,仲有可能有插班位嗎?
作者: HauMiranda    時間: 16-11-29 20:16

yucoyi 發表於 16-11-29 14:36
下,其實… 神級一樣的幼稚園,仲有可能有插班位嗎?

唔試就更冇可能。有些同學在k2時會轉去CCKG, 也有同學會轉其他「更好」的學校,至k3時也有同學會轉去國際學校,所有可能性都有,不試就甚麼機會也沒有!我仔上年也斗膽一試在k3轉去一間龍幼,想不到竟然收左,現在已讀緊其龍小。

作者: keio    時間: 16-11-30 17:18     標題: 回覆:yucoyi 的帖子

有人走就有位,每年都有人插到班的。當然可能只有一兩個位啦。

作者: dreamdream081    時間: 16-12-5 14:11

作者: Julybabe    時間: 16-12-7 07:47     標題: 引用:我自己係聖心私立小學同聖心中學舊生。上年

原帖由 yucoyi 於 16-11-29 發表
我自己係聖心私立小學同聖心中學舊生。上年我個女考k1,入唔到聖心幼稚園,好傷心。好想佢三年後可以入聖心 ...
I'm quite surprised old gal couldnt get in..

作者: yucoyi    時間: 16-12-9 01:32

Julybabe 發表於 16-12-7 07:47
I'm quite surprised old gal couldnt get in..

因為我唔係聖幼舊生,只係聖心私小同聖心中學舊生。而且我唔係教友。

作者: ALARMCLOCK    時間: 16-12-16 01:41

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5