教育王國

標題: 呢個收入負擔到直資私校嗎? [打印本頁]

作者: CherryCake    時間: 16-11-27 16:56     標題: 呢個收入負擔到直資私校嗎?

家庭月入:60k
租樓:18k
家用:5k
興趣班:$1500

大既讀緊屋企樓下津校,細既k1,想考下直資私校。

請唔好叫我考左有offer至算,因為如果一開始知道負擔不到,就索性不考。

請問用家,除學費外,仲有咩支出?家庭月入已盡,但每年會有調整咁加2千左右。

作者: iamiris    時間: 16-11-27 17:08

CherryCake 發表於 16-11-27 16:56

睇下边間直資同車費幾多。我覺得學費3千左右,車費under1500應該ok.

作者: retriever    時間: 16-11-27 17:15     標題: 回覆樓主:

支出其實可大可小。

興趣班係飯後甜品,無話一定要有。

作者: MC1128    時間: 16-11-27 17:17

如果預計兩個都讀直私讀足十二年, 我會覺得有點緊張, 尤其中學階段

當然, 有很多不同變數

是雙職家庭? 還是父或母一方工作? 有無儲蓄?

邊間直私? 由最貴到最平,每年學費差距可以好大

還有可以申請助學金或獎學金, 或申請學費減免

本人孩子並非讀直私, 但當年都考慮過類似問題

如果考到很好的直私, 始終機會難得, 再考慮經濟問題也未嘗不可

作者: CherryCake    時間: 16-11-27 17:19     標題: 引用:支出其實可大可小。 興趣班係飯後甜品,無

原帖由 retriever 於 16-11-27 發表
支出其實可大可小。

興趣班係飯後甜品,無話一定要有。
預上小學,興趣班變補習費用,定係直資私校唔使補?

作者: iamiris    時間: 16-11-27 17:24

MC1128 發表於 16-11-27 17:17
如果預計兩個都讀直私讀足十二年, 我會覺得有點緊張, 尤其中學階段

當然, 有很多不同變數

我以為佢只係講细嗰個

作者: CherryCake    時間: 16-11-27 17:27     標題: 引用:Quote:MC1128+發表於+16-11-27+17:17+ 如果

原帖由 iamiris 於 16-11-27 發表
我以為佢只係講细嗰個
係,大既繼續讀津校至中學,只有細既會考直資私校

作者: AgapePa    時間: 16-11-27 17:31

直資雜費較少,學費加幅都小D,因為有政府資助.
主要是 學費+ 校車+午膳
書薄費可以平過津校
雜費每年約二千

私校通常樣樣都要收費,學費以外,另要交其他費用,不過大部分可以唔參加.

月入60k , 足夠讀直資有餘。

作者: retriever    時間: 16-11-27 17:35

CherryCake 發表於 16-11-27 17:19
預上小學,興趣班變補習費用,定係直資私校唔使補?

想要補既,多多都有得補。

私校有d要必修樂器,呢方面唔少錢,特別要求功名果d.

課外方面,唔少直資已包一兩項課外。除非你指定要學某些野。如果只係陶冶性情,唔一定要再加。

作者: CherryCake    時間: 16-11-27 17:35     標題: 引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+16:56+

原帖由 AgapePa 於 16-11-27 發表
書薄費可以平過津校
直資負擔比想像中少,多謝意見

作者: 99dogdog    時間: 16-11-27 17:37     標題: 回覆樓主:

之前呢度有人少你一半收入都想入DG, 仲考成廿間直私,一心要入,結果中咗間要過海既心儀校!辦法一定有既,況且呢個收入又冇乜其他負債同開支,如果只供一個讀直私都唔會好吃力!

作者: CherryCake    時間: 16-11-27 17:40     標題: 引用:之前呢度有人少你一半收入都想入DG,+仲考成

原帖由 99dogdog 於 16-11-27 發表
之前呢度有人少你一半收入都想入DG, 仲考成廿間直私,一心要入,結果中咗間要過海既心儀校!辦法一定有既, ...
少一半收入都負擔到?

作者: AgapePa    時間: 16-11-27 17:46

CherryCake 發表於 16-11-27 17:40
少一半收入都負擔到?

個位EK 紅人要去扎鉄和做多份兼職

作者: CherryCake    時間: 16-11-27 17:50     標題: 引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+17:40+

有無link可睇返?

作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-27 17:51

直資可以應付,私校就辛苦一點點。
學費 車費 午膳為主,6萬夠哂供一個小朋友讀吧,當然直資由千幾到幾千都有
作者: lovebb2    時間: 16-11-27 17:56

AgapePa 發表於 16-11-27 17:46

長江七號

作者: CherryCake    時間: 16-11-27 17:58     標題: 引用:直資可以應付,私校就辛苦一點點。學費+車

原帖由 陽光點的歌 於 16-11-27 發表
直資可以應付,私校就辛苦一點點。
學費 車費 午膳為主,6萬夠哂供一個小朋友讀吧,當然直資由千幾到幾千都 ...
私校辛苦,係因為學費貴過直資?

search了直資私校既學費,的確可以相差好大。預步睇,考直資就夠了。

作者: pirudi    時間: 16-11-27 18:00

AgapePa 發表於 16-11-27 17:31
書薄費可以平過津校

How about SPCC?  Hehe...

作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-27 18:04

CherryCake 發表於 16-11-27 17:58

search了直資私校既學費,的確可以相差好大。預步睇,考直資就夠了。
私校一般學費較高,其他費用比較高多開支,試下直資學校,很好呀
作者: AnnieSammy    時間: 16-11-27 18:06     標題: 回覆樓主:

作者: AgapePa    時間: 16-11-27 18:18

pirudi 發表於 16-11-27 18:00
How about SPCC?  Hehe...

月入60k, SPCC 可申請學費減免

作者: CherryCake    時間: 16-11-27 18:33     標題: 引用:係兩個揾60k+嘅,危,一個玩完,另一癫左

原帖由 AnnieSammy 於 16-11-27 發表
係兩個揾60k 嘅,危,一個玩完,另一癫左
一個搵嘅,直ok 私……超危,最好係公務員
...
不是危或超危情況

工作超穩定,會做到退休。

作者: pirudi    時間: 16-11-27 18:36

AgapePa 發表於 16-11-27 18:18

60k都得?

作者: CherryCake    時間: 16-11-27 18:40     標題: 引用:Quote:pirudi+發表於+16-11-27+18:00+ How+

http://www.spcc.edu.hk/chinese/admissions/fee

睇學校網頁,年薪70萬或以下先申請到。

作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-27 18:43

CherryCake 發表於 16-11-27 18:40
http://www.spcc.edu.hk/chinese/admissions/fee
家庭可動用收入<==有個計法的,不是你家庭搵幾多就係咁計
作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-27 18:45

pirudi 發表於 16-11-27 18:36
60k都得?
60k都得,問題係資產其他有無over,可以入校網有個計算機計計的
作者: CherryCake    時間: 16-11-27 18:47     標題: 引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+18:40+h

家庭可動用收入
再細心睇,先知有呢個term,間學校都好有心資助有需要家庭,不過呢間應該唔易考吧?

暫時集中搵直資既資料。

作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-27 18:51

CherryCake 發表於 16-11-27 18:47
再細心睇,先知有呢個term,間學校都好有心資助有需要家庭,不過呢間應該唔易考吧?

暫時集中搵直資既資料 ...
因為小女係申請這個計劃入讀所以都略知一二,我開頭都唔係好明白,係慢慢上網睇清楚
其實直私都一定競爭大,你可以o係ek周圍睇下唔同用家分享唔同學校風格,去睇下邊間覺得適合你小朋友~

作者: CherryCake    時間: 16-11-27 18:53     標題: 引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+18:47+

因為小女係申請這個計劃入讀所以都略知一二,我開頭都唔係好明白,係慢慢上網睇清楚
其實直私都一定 ...
你女女一定好叻

多謝你既資料。

作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-27 18:57

CherryCake 發表於 16-11-27 18:53
你女女一定好叻

多謝你既資料。
客氣客氣,最緊要幫到你

作者: AgapePa    時間: 16-11-27 18:59

CherryCake 發表於 16-11-27 17:58

私校除了學費之外,其他收費可以好貴。
例如:崇真每年要收$16,000 拔尖費、APS的單對單樂器學習$800/hour,KTS 的校隊教練費

作者: Rabbit_pigpig    時間: 16-11-27 19:09     標題: 回覆樓主:

租樓+家用+興趣班=$23500
水、電、媒、電話費=?
1家4口搭車食飯=?
保險費(可有可無) =?
購物、娛樂=?
計埋依d,  睇吓剩返幾多?又使唔使儲錢for future?

作者: alanyue    時間: 16-11-27 19:13

我覺得有啲危,萬一有個失業。

家用5千是什麼,水電煤手機寬頻,都去了幾千

有錢不如儲起佢供間樓
作者: CherryCake    時間: 16-11-27 19:25     標題: 引用:我覺得有啲危,萬一有個失業。家用5千是什

原帖由 alanyue 於 16-11-27 發表
我覺得有啲危,萬一有個失業。

家用5千是什麼,水電煤手機寬頻,都去了幾千
如果一定不會失業,一定做到退休,就不怕讀直資?對嗎?

作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-27 19:26

AgapePa 發表於 16-11-27 18:59
私校除了學費之外,其他收費可以好貴。
例如:崇真每年要收$16,000 拔尖費、APS的單對單樂器學習$800/hour ...
好誇張...
作者: TAIOU4    時間: 16-11-27 19:27

請問尼個價錢會貴得過非學券幼稚園+校車費+興趣班費嗎?
60k 1個月都要諗?
我一個人打份牛工真係要跳樓好了...
作者: momama    時間: 16-11-27 19:33

老實講,我家庭收入比樓主高,供完樓,有養車,大女讀過私校、轉入津校、帶埋細妹入,經濟壓力細仲可以去吓旅行。其實樓主點解想俾細女去讀直私?天資好嘅不如去考名津,天資一般嘅、直私都冇奇跡㗎

作者: CherryCake    時間: 16-11-27 19:40     標題: 引用:老實講,我家庭收入比樓主高,供完樓,有養

原帖由 momama 於 16-11-27 發表
老實講,我家庭收入比樓主高,供完樓,有養車,大女讀過私校、轉入津校、帶埋細妹入,經濟壓力細仲可以去吓 ...
因為大既資質與直私絕緣,細既咪想試下考直資。

就係唔知自己一家收入能唔能夠負擔,想聽多d過來人或讀緊直私既家庭意見。多謝你既分享,我要再諗下。

儲錢買樓好過比小朋友讀直私?

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-27 19:44

作者: momama    時間: 16-11-27 20:05

CherryCake 發表於 16-11-27 19:40
因為大既資質與直私絕緣,細既咪想試下考直資。

就係唔知自己一家收入能唔能夠負擔,想聽多d過來人或讀緊 ...

問自己,期望入咗直私會得到乜?值唔值得一家人節衣縮食?大女若資質一般、係咪要預留資源去幫佢?讀兩間學校,大人都辛苦啲,你準備好未?我都有兩個女,唔想大細超,希望佢哋可以互相扶持。

利申:讀過名私名津,啲同學仔堅有錢,點都有啲交際應酬

作者: lui    時間: 16-11-27 20:12

AnnieSammy 發表於 16-11-27 18:06
係兩個揾60k 嘅,危,一個玩完,另一癫左
一個搵嘅,直ok 私……超危,最好係公務員
...

同意好危,仲要交稅,加租。儲蓄將來退休。不建議直私。

作者: francis_chan    時間: 16-11-27 20:53

租樓都要$18000,將來到近退休點算?

作者: hoho1119    時間: 16-11-27 21:05

今時今日,六萬係基本,仲要供樓,唔知你仲有冇蓄下錢? 如我,會慎重考慮。不過如果我仔女考到,我會讀。經濟唔許可咪補少科,興趣少樣lo, 辦法種是有。

作者: Vlone778    時間: 16-11-27 21:29

hoho1119 發表於 16-11-27 21:05
今時今日,六萬係基本,仲要供樓,唔知你仲有冇蓄下錢? 如我,會慎重考慮。不過如果我仔女考到,我會讀。 ...

六萬都係基本你指1人定2人收入

作者: hoho1119    時間: 16-11-27 21:32

Vlone778 發表於 16-11-27 21:29

當然係家庭收入啦,唔會講離地標準。樓主係講家庭總收入。

作者: CherryCake    時間: 16-11-27 22:21     標題: 引用:Quote:hoho1119+發表於+16-11-27+21:05+ 今

原帖由 Vlone778 於 16-11-27 發表
我都覺得6萬好基本,朋輩中我算最窮,無買樓,但咁多年都儲到錢,自食其力,算係咁了,想升職,但會變成合約制,唔擔保際遇會平穩地退休,都係安安全全留在現在既職位。

的確讀左直私,可儲既錢就少左了。我又要計下數了。

作者: lingan    時間: 16-11-27 23:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Vlone778+於+16-11-27+發表六

原帖由 CherryCake 於 16-11-27 發表
我都覺得6萬好基本,朋輩中我算最窮,無買樓,但咁多年都儲到錢,自食其力,算係咁了,想升職,但會變成合 ...
其實如考到咪試讀下,或者阿女考到$1xxx一個月嘅直資,咁負擔已經少好多。讀落覺得唔啱都可以似樓上咁,轉津校或其他學校嘛。6萬一個月,如果平時慳慳地,只供一個讀直私應該可以。萬一收入少左,直資都有d資助計劃,睇返心儀果幾間係點就知啦。

作者: vickychan0118    時間: 16-11-28 00:08

回覆 AgapePa 的帖子

作者: fatchoibaby    時間: 16-11-28 00:26     標題: 回覆樓主:

危,未計税、(兩老)、(工人)、旅行。

作者: yubaba    時間: 16-11-28 03:39     標題: 回覆:呢個收入負擔到直資私校嗎?

若果六萬係基本,咁家庭收入幾多才可以較輕鬆讀直私?

作者: Chirley    時間: 16-11-28 04:03

個人覺得直資都勉強OK LA...
私校就辛苦啦, 應該唔多得
作者: Gary_family    時間: 16-11-28 04:37

作者: retriever    時間: 16-11-28 07:33     標題: 回覆樓主:

如果呢個收入讀唔到直資,全港直資好多人讀唔起。興趣班如飯後甜品,唔一定要。反而校車加幅會好明顯,隨時埋單校車貴過學費。

作者: superying    時間: 16-11-28 07:46

係吖,校車要預千幾至二千幾depends on遠近,飯錢預$400, 學費就睇邊間學校,有d千幾一個月就OK,有d學校入左校隊仲可免學費。

作者: CherryCake    時間: 16-11-28 07:57     標題: 引用:危,未計税、(兩老)、(工人)、旅行。

原帖由 fatchoibaby 於 16-11-28 發表
危,未計税、(兩老)、(工人)、旅行。

我自己老人家一早不在,不用供養,亦無工人。老公父母仍有做野,5千蚊心意錢。
第一個post講既已經係每月支出最大既數(負擔)了。係計漏左稅。

作者: silvia_ng    時間: 16-11-28 08:39     標題: 回覆:呢個收入負擔到直資私校嗎?

我覺得讀到3000蚊or below既直資喎,其實都唔係洗好多錢啦,入到去,唔係人有你有,去遊學團又去,乜鬼都參加,咁應該係ok架。我兩個以前都讀平直資,我唔覺我好有錢喎,都輕鬆負擔到呀!(我兩個冇咩興趣班,佢地興趣係hea), 而家大仔中學上返津校,慳返。

作者: twlo    時間: 16-11-28 08:57

如果太辛苦去讀直私,何解不去津校?
始終都要交學費

作者: adriantai    時間: 16-11-28 09:01

近年直私股當炒

作者: CherryCake    時間: 16-11-28 09:04     標題: 引用:如果太辛苦去讀直私,何解不去津校?始終都

原帖由 twlo 於 16-11-28 發表
如果太辛苦去讀直私,何解不去津校?
始終都要交學費
你係用家嗎?照睇我例出黎既收入&支出大數,負擔到嗎?
我希望有實際建議,負擔到定負擔唔到,都聽下用家意見,或者計漏左我未知既可能開支。

作者: adriantai    時間: 16-11-28 09:20

睇數就0K,但人人生活方式不同,負擔吾負擔到只有你地自己最清楚。

作者: Felix223    時間: 16-11-28 09:29

CherryCake 發表於 16-11-28 09:04
我希望有實際建議,負擔到定負擔唔到,都聽下用家意 ...

一家3口都0k,而家係「4個」,收入看來不是差但.....層樓係租都去了一大部分,未計交稅,唔見D$好鬆楝,我個人認為唔值!
如果小朋友讀到書,我唔覺得佢係好d津校讀有咩問題。

作者: retriever    時間: 16-11-28 09:30

CherryCake 發表於 16-11-28 09:04
我希望有實際建議,負擔到定負擔唔到,都聽下用家意 ...

其實好多人都講左啦.

認為勉強或危既, 係認為讀津校同直私, 都同樣有一堆課外同增補, 如果讀津校都覺得用4-5K 增補, 假定同樣駛費放課外, 讀直私係簡單加數啦. 佢地有個PT 唔係咁多人講, 但幾有意思, 就係如果已經係兩個人既收入, 咁即係再難增加, 反而危D. 呢點要注意.

認為夠駛既, 係覺得睇送食飯, 多有多駛, 少有少駛, 特別課外方面.

你係EK 問, 主流係增補多課外. 有版友話課外要加上私鐘, 比賽前要加碼. 呢D 係事實, 睇係係咪求功名. 真係咁玩, 讀津校都可10K 埋單.

作者: tkinwong    時間: 16-11-28 09:43

retriever 發表於 16-11-28 07:33
如果呢個收入讀唔到直資,全港直資好多人讀唔起。興趣班如飯後甜品,唔一定要。反而校車加幅會好明顯,隨時 ...

同意。

DGJS 或 SPCC嗰啲係富貴家庭多,但其餘好多直私,我又唔覺家庭又真係好多好富貴。

仲有,如果唔係一年去幾次旅行也視為基本開資,我唔認為60K家庭收入讀不起直私。

作者: adriantai    時間: 16-11-28 09:57

但層樓無論租定買都係果個數喎... <----而家係,但十幾年後條數完全吾同

作者: CherryCake    時間: 16-11-28 10:26     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+16-11-28+09:33+

原帖由 retriever 於 16-11-28 發表
多謝補充,的確唔係一條加減數咁簡單。
唔升職,人工又頂哂,都係我對未來開支既擔心。

作者: ok3    時間: 16-11-28 10:26

點睇都覺得樓主讀得起直私有餘. 除非你仲有D洗費, e.g. 一星出幾晚街食飯, 一年去幾次旅行, 個個月都要買衫買鞋.....etc. 未例出嚟!
作者: siden    時間: 16-11-28 10:33

如果果60k per month 係只係老公嘅收入,佢最好有買保險。

作者: lui    時間: 16-11-28 10:34

如果你冇買保險,強烈建議你要考慮,尤其住院醫療,有病有$有得醫,糸我呢幾年體會。亦是對子女的承擔

作者: retriever    時間: 16-11-28 10:38

lui 發表於 16-11-28 10:34
如果你冇買保險,強烈建議你要考慮,尤其住院醫療,有病有$有得醫,糸我呢幾年體會。亦是對子女的承擔
...
正好討論下呢方面?
呢方面支出係收入幾多比較合理?

因為保險可以買好多, 住院有, 危疾又有, 加加埋亦唔少.

作者: CherryCake    時間: 16-11-28 10:42     標題: 引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+16:56+

原帖由 lui 於 16-11-28 發表
...
呢樣我無買,我同老公都用過公立醫院服務,急症&ICU都用過,好好呀。

小朋友兩個一出世分別買百鬆蚊既住院,細既仲已經claim左4次,每次幾萬,一買就「回本」,希望唔使再claim。

作者: lui    時間: 16-11-28 10:45

retriever 發表於 16-11-28 10:38
正好討論下呢方面?
呢方面支出係收入幾多比較合理?

住院買個d高少少墊底費,平少少的保費。可以包一年約四五十萬支出或賠八成。危疾也應買。那些投資附帶就不用。子女教育基金我有買當儲錢。佔收入多少好難講。

作者: lui    時間: 16-11-28 10:47

CherryCake 發表於 16-11-28 10:42
呢樣我無買,我同老公都用過公立醫院服務,急症&ICU都用過,好好呀。

小朋友兩個一出世分別買百鬆蚊既住院 ...

你年紀大左就明。依家公家乜都要排。touch wood 生cancer 都要排。真的,有$有得醫,冇$排幾個月,仲有冇命?你自己計下。

作者: siden    時間: 16-11-28 10:49

依家唔係話政府醫院差。

係大吉利事病到半生不死,未死未可以攞人壽保險,但又不能工作,咁咪要靠份危疾頂住先囉。

如果兩公婆人工相約還好。經濟側重一方要認真諗諗。

作者: lui    時間: 16-11-28 10:53

CherryCake 發表於 16-11-28 10:42

小朋友兩個一出世分別買百鬆蚊既住院 ...

我老爺早幾年發現腎有瘤,成個腎切。朋友是在公立醫院醫生也叫我們安排去私家切。四天內安排做手術,用左60萬。康復不錯。今年發現腦有瘤,一星期內在私家做。三十多萬。依家回家休養,好好。佢用自己$。公家你只可排,因為不是急症。考慮這個吧,對你小朋友更有保障。

作者: lui    時間: 16-11-28 10:57

siden 發表於 16-11-28 10:49
依家唔係話政府醫院差。

係大吉利事病到半生不死,未死未可以攞人壽保險,但又不能工作,咁咪要靠份危疾頂 ...

其實有$有得醫是真的,朋友有買危疾,生cancer 用300萬保險cover 曬。姑勿論會否翻發,buy time 多五年都好。

作者: retriever    時間: 16-11-28 10:58

lui 發表於 16-11-28 10:53
我老爺早幾年發現腎有瘤,成個腎切。朋友是在公立醫院醫生也叫我們安排去私家切。四天內安排做手術,用左6 ...

下? 腎有瘤,點會唔係急症❓ 公家都要排?

作者: 小曳人    時間: 16-11-28 11:00

好睇嗰6萬蚊以外嘅開銷,先可以評論6萬係咪"基本"

樓主,我係你的話,會多考慮埋住址,雖然話可以搬,但區區租金唔同,所以能報嘅學校都有限際,我會建議只報平價直資,傾好能接受地點,再去了解個別學校
平價直資唔太多,收就讀!

作者: lui    時間: 16-11-28 11:08

retriever 發表於 16-11-28 10:58
下? 腎有瘤,點會唔係急症❓ 公家都要排?

腫瘤不算急症

作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-28 11:22

如果呢個收入讀唔到直資,全港直資好多人讀唔起。興趣班如飯後甜品,唔一定要。反而校車加幅會好明顯,隨時 ...
講出重點
作者: ppmmbb    時間: 16-11-28 11:30

點解想讀直私?大的津校不好?

作者: adriantai    時間: 16-11-28 11:31

其實有個大既已經讀緊津校,成績如何?覺得間學校吾掂所以想細既考試直私?

作者: adriantai    時間: 16-11-28 11:34

校車真係好吾抵俾,過海二千幾

作者: CherryCake    時間: 16-11-28 11:36     標題: 引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+16:56+

原帖由 ppmmbb 於 16-11-28 發表
點解想讀直私?大的津校不好?
大既係SEN,讀既都係多SEN津校,好包容,很好。

細既同大既完全不同,無選擇既話,跟哥哥一間都未嘗不可。可以既話,選擇不同既學校比佢。唔知有無同路人明白我既諗法?

作者: HaYi    時間: 16-11-28 11:38

租住18000樓估都是小中產區, 但4人家庭食住行水電媒電迅間中睇醫生之類, 家用5K近乎不可能?  樓主有冇計錯?  我亦是4人家庭, 分別只住私樓多左差餉, 大仔讀千零直資, 但車費差不多同學費一樣, 課外活動比學費多幾倍(已經好平常不是專家教的, 當然此支出是optional), 唔計細的讀私立幼稚園的開銷同工人支出, 好平常家庭駛用亦做不到5K 之內.  

如果冇計錯真係長期控制到樓主開的數, 我覺得3000以下學費加校車1500左右的直私應算見頂 (另預多少少課外活動/補習費), 此類選擇的直私亦不太多, 報左無坊.

作者: 3hearts    時間: 16-11-28 11:38     標題: 引用:Quote:siden+發表於+16-11-28+10:49+ 依家

原帖由 lui 於 16-11-28 發表
其實有$有得醫是真的,朋友有買危疾,生cancer 用300萬保險cover 曬。姑勿論會否翻發,buy time 多五年都 ...
i think a very good ceo medical plan is very important. like the prudential or bupa or ihi etx....the coverage amount is hkd 50 mio or usd 3mio for lifelong....touchwood saying if unfortunately got canxxr...still enough coverage ...of course...for cheaper premium....buy the highest subordination amount.....and buy a cheap normal hospital plan to cover that subordination portion.

作者: ppmmbb    時間: 16-11-28 11:48

CherryCake 發表於 16-11-28 11:36
大既係SEN,讀既都係多SEN津校,好包容,很好。

細既同大既完全不同,無選擇既話,跟哥哥一間都未嘗不可。 ...

你想要邊類型直私?學術、英語環境、開心型、龍校 ... ... ?

作者: retriever    時間: 16-11-28 11:51

HaYi 發表於 16-11-28 11:38
租住18000樓估都是小中產區, 但4人家庭食住行水電媒電迅間中睇醫生之類, 家用5K近乎不可能?  樓主有冇計錯? ...

我估佢講家用,係俾長老。。

作者: CherryCake    時間: 16-11-28 12:12     標題: 引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-28+11:36+

你想要邊類型直私?學術、英語環境、開心型、龍校 ... ... ?
其實未完全掌握到不同直資既程度&分別,細既語言天分高,理解能力好,易悶,愛駁老師嘴,挑戰老師。想搵間活動教學,由朝坐到晚既傳統津校不太適合她。有無建議?

作者: ppmmbb    時間: 16-11-28 12:20

CherryCake 發表於 16-11-28 12:12
其實未完全掌握到不同直資既程度&分別,細既語言天分高,理解能力好,易悶,愛駁老師嘴,挑戰老師。想搵間 ...

TSL。 不過「愛駁老師嘴」讀乜校都麻煩!

作者: Raccch    時間: 16-11-28 12:36

回覆 CherryCake 的帖子

雖然兩個小朋友,但係阿大讀津校的話阿細讀直資應該不成問題啊!很多全日制的直資都比半日制的非學券便宜。只要出街吃飯買野的時候多諗下,每月睇緊d家庭開支,應該還可以有儲蓄的。當然手頭係無兩個都讀津校咁寬裕,但只要是好學校適合小朋友的學校係值得的。

作者: CherryCake    時間: 16-11-28 12:37     標題: 引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-28+12:12+

TSL。 不過「愛駁老師嘴」讀乜校都麻煩!
呢點暫時幼稚園老師覺得可接受&教緊佢。

老師話較了鬧鐘,10分鐘後做咩做咩,約10分鐘佢舉手:老師,10分鐘都過左,未有鬧鐘響既?

老師講左d野,轉頭講左第二樣,佢即開口問:你求先唔係咁講果喎...你話咁樣咁樣...

有日學校日程有點分同,佢即同老師講:陳老師呀!你今日做錯兩件事..1.Xxxxxx
2XxXxxxxxx
老師無嬲,仲教佢唔可以隨便開口就話人錯。

不過佢的確好好口,老嬸嬸都對佢又愛又有時有點激心。出席過學校活動,佢同同學關係,絕對世界,唔蝦人,亦不會被蝦。男仔女仔都係好朋友。

TSL聽過,多謝意見。

作者: retriever    時間: 16-11-28 12:48

CherryCake 發表於 16-11-28 12:12
其實未完全掌握到不同直資既程度&分別,細既語言天分高,理解能力好,易悶,愛駁老師嘴,挑戰老師。想搵間 ...

其實你收入唔差, 而你大果個讀緊津校亦知駛費. 斷估都係主流果隻, 咁PROJECT 落直資當然亦唔會少...

你無直接講邊間直資...

但係到而家為止, 新派直資昇學唔特別出彩, 傳統直資教學, 可能又非你所求. 前者如果你俾左錢最後成績一般, 會否讓你覺得浪費金錢?

係時候CALL 數據超人出來, 為你指點迷津...

作者: mariyar    時間: 16-11-28 12:52

以我家庭為例
每個小朋友每月預$10000
(包括學費,校巴,食飯,興趣班)
我自己覺得
要「諗」下夠唔夠錢讀直私嘅
就唔好諗
意外嘅野無人知
Touchwood突然一個無收入
Touchwood突然一個有意外入院
呢個世界好多意外
到時有足夠資金應付嗎?

作者: AgapePa    時間: 16-11-28 13:07

silvia_ng 發表於 16-11-28 08:39
我覺得讀到3000蚊or below既直資喎,其實都唔係洗好多錢啦,入到去,唔係人有你有,去遊學團又去,乜鬼都參 ...

你間平直資今年加價,再無千幾蚊,要二千幾.
都係因為個泳池

作者: donaldjack    時間: 16-11-28 13:43

retriever 發表於 16-11-28 12:48
其實你收入唔差, 而你大果個讀緊津校亦知駛費. 斷估都係主流果隻, 咁PROJECT 落直資當然亦唔會少...

你無 ...

誰是 "數據超人"

作者: CherryCake    時間: 16-11-28 13:51     標題: 引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+16:56+

原帖由 mariyar 於 16-11-28 發表
以我家庭為例
每個小朋友每月預$10000
(包括學費,校巴,食飯,興趣班)
好實際既數目分享,我計哂d開支,每月應該拎到萬鬆2萬蚊for讀書開支。

作者: manyjennifer    時間: 16-11-28 13:56

CherryCake 發表於 16-11-28 13:51
好實際既數目分享,我計哂d開支,每月應該拎到萬鬆2萬蚊for讀書開支。

每月預萬幾2萬讀直私小係好夠啦!到時屋企有咩經濟問題再搵津貼學校轉都唔遲,如果小朋友考到就俾佢讀啦!唔洗太擔心啊!小朋友仲可以努力考取好成績有獎學金啊!

作者: mimi1102    時間: 16-11-28 14:10

其實六萬蚊家庭收入, 好多直資都可以申請到資助, 申請左資助之後, 好多海外交流, 課外活動, 都可以有減免, 詳情可以上學校的網頁睇番.

不過津校都有好多好學校, 唔係一定要讀直/私.
作者: silvia_ng    時間: 16-11-28 14:23

AgapePa 發表於 16-11-28 13:07
你間平直資今年加價,再無千幾蚊,要二千幾.
都係因為個泳池
唔係呀, 今年9月只係收多一舊水,未到2000幾喎。ANYWAY...讀埋今年可收工,只希望唔洗去另一間比多六年

作者: retriever    時間: 16-11-28 14:38

mimi1102 發表於 16-11-28 14:10
其實六萬蚊家庭收入, 好多直資都可以申請到資助, 申請左資助之後, 好多海外交流, 課外活動, 都可以有減免,  ...

可否試舉列說明知?!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5