教育王國

標題: 有人收到明慧offer嗎 [打印本頁]

作者: Sumww    時間: 16-11-21 14:11     標題: 有人收到明慧offer嗎

話20/11開始出email 仲未收到

作者: mik.chai    時間: 16-11-21 14:15

封信寫21 號之後寄出。。。我諗明天會收到?

作者: am621    時間: 16-11-21 14:33     標題: 回覆樓主:

出email 定係寄mail?

作者: peterwongpeter    時間: 16-11-21 14:36

又要交左留位費先.......
作者: timothy_mto    時間: 16-11-21 14:43

most likely by postal mail
作者: Sumww    時間: 16-11-21 14:50

寄信

圖片附件: myimage.jpg (16-11-21 14:50, 72.12 KB) / 下載次數 13
/forum.php?mod=attachment&aid=ODkzNDN8N2VkMjZiNzF8MTcxODExODIyOHww

作者: dreamdream081    時間: 16-11-21 15:45     標題: 引用:寄信

原帖由 Sumww 於 16-11-21 發表
寄信
😀😀

作者: mik.chai    時間: 16-11-21 16:39

peterwongpeter 發表於 16-11-21 14:36
又要交左留位費先.......

多唔多人爭啊?

作者: am621    時間: 16-11-21 16:47

mik.chai 發表於 16-11-21 16:39
多唔多人爭啊?
N多位過K1

作者: allenallen    時間: 16-11-21 17:37

我睇到23/11 先寄信通知結果
作者: moledy    時間: 16-11-21 17:41

我舊年本來都係WAITING..後尾收到封信係比AM OFFER我...我估後尾都幾多人放位...
作者: fionwuwu    時間: 16-11-21 18:49

應該過2日有人留言話有乜乜offer, 不過唔打算讀。。。下刪十萬個原因

利申:明慧用家,小朋友下年N升K1,已交留位費

作者: mik.chai    時間: 16-11-21 18:56

fionwuwu 發表於 16-11-21 18:49
應該過2日有人留言話有乜乜offer, 不過唔打算讀。。。下刪十萬個原因

利申:明慧用家,小朋友下年N ...

我鄰居兩個仔都獨緊, 但係 very bad comment. 我仔已經有北角民生AM offer, 如明慧收佢, 你地覺得邊度好?
(明我都有AM offer 但係我唔諗住去啦)

作者: wwchuifamily    時間: 16-11-21 20:11

回覆 moledy 的帖子

如果K位開頭應該真係唔多,因為我身邊識好多家長都已交留位費(包括我自己),但同一時間亦有去考其他K - Call waiting嘅機會就好大,因為之後如果私幼龍校或者質素高嘅學券學校收咗就會好多人放位.

但若果最終真係冇so-called名幼或龍校收我個仔,留喺度讀我亦唔覺係差嘅選擇.

作者: mik.chai    時間: 16-11-21 20:58

wwchuifamily 發表於 16-11-21 20:11
回覆 moledy 的帖子

如果K位開頭應該真係唔多,因為我身邊識好多家長都已交留位費(包括我自己),但同一時間 ...

咁你報左咩名幼

作者: wwchuifamily    時間: 16-11-21 21:32

回覆 mik.chai 的帖子

大路SC,KV都有考(老公本身係KV舊生),另加幾間龍幼TT,MS,RC.
本身SN收咗,比較之下覺得北角明慧其實同SN唔會差好多(師資、語文、課外活動),加上阿仔其實好鍾意返明慧,所以最後SN冇留位.

p.s.我地住將軍澳,屋企人住九龍城,所以選校範圍比較闊

作者: Sumww    時間: 16-11-22 13:57

收到信啦 AM class

作者: kitty0204    時間: 16-11-22 14:18

am621 發表於 16-11-21 16:47
N多位過K1
唔使擔心, 好多N會走, 因為考到心儀學校 OR龍校

作者: ac_keith    時間: 16-11-22 14:49

剛收到,pm class
作者: mik.chai    時間: 16-11-22 16:10

Sumww 發表於 16-11-22 13:57
收到信啦 AM class

請問太子 or 北角

作者: iris_3s    時間: 16-11-22 16:23

我個女IN 得都麻麻.我估都係唔收多啦.

作者: Sumww    時間: 16-11-22 16:43

mik.chai 發表於 16-11-22 16:10
請問太子 or 北角

北角

作者: Sumww    時間: 16-11-22 16:45

iris_3s 發表於 16-11-22 16:23
我個女IN 得都麻麻.我估都係唔收多啦.

我in果日遲到 入到去唱歌果part都差唔多完 都收我仔

可能未派到信去你度啫

作者: Sumww    時間: 16-11-22 16:46

fionwuwu 發表於 16-11-21 18:49

利申:明慧用家,小朋友下年N ...

你好 想問問明慧雜費大約幾錢一期?

作者: am621    時間: 16-11-22 16:56

Sumww 發表於 16-11-22 16:45
我in果日遲到 入到去唱歌果part都差唔多完 都收我仔

可能未派到信去你度啫
咁厲害?  你小朋友PN or K1?

作者: Sumww    時間: 16-11-22 17:11

am621 發表於 16-11-22 16:56
咁厲害?  你小朋友PN or K1?

K1

作者: mik.chai    時間: 16-11-22 17:23

Sumww 發表於 16-11-22 17:11
K1

嘩。 厲害。。。
我未放工,未check mailbox...

作者: am621    時間: 16-11-22 17:26

Sumww 發表於 16-11-22 17:11
K1

恭喜恭喜!

請問北角和太子分校有何分別? 國際/本地?

作者: Sumww    時間: 16-11-22 17:28

mik.chai 發表於 16-11-22 17:23
嘩。 厲害。。。
我未放工,未check mailbox...

我都unexpected
一心諗住交左$40遲左睇下比唔比入咋(emoji)

作者: Sumww    時間: 16-11-22 17:29

am621 發表於 16-11-22 17:26
恭喜恭喜!

請問北角和太子分校有何分別? 國際/本地?

我選本地班的

作者: mik.chai    時間: 16-11-22 17:30

Sumww 發表於 16-11-22 17:29
我選本地班的

你感覺這學校好嗎? 會交留位費?

作者: Sumww    時間: 16-11-22 17:40

mik.chai 發表於 16-11-22 17:30
你感覺這學校好嗎? 會交留位費?

30/11要交
應該會交左先 再等其他出埋offer再考慮

作者: mik.chai    時間: 16-11-22 20:11

Sumww 發表於 16-11-22 17:40
30/11要交
應該會交左先 再等其他出埋offer再考慮

我冇信。。係咪唔收就冇信?

作者: Rachel_Tjhoi    時間: 16-11-22 20:18

mik.chai 發表於 16-11-22 20:11
我冇信。。係咪唔收就冇信?

唔係,應該未收到信姐,點都會有通知

作者: yiyi222    時間: 16-11-22 22:57

kitty0204 發表於 16-11-22 14:18
唔使擔心, 好多N會走, 因為考到心儀學校 OR龍校

我仔讀完N都吾留啦,呢間學校

作者: jessica125hk    時間: 16-11-22 23:00

yiyi222 發表於 16-11-22 22:57
我仔讀完N都吾留啦,呢間學校

可唔可以分享下?

作者: yiyi222    時間: 16-11-22 23:05

jessica125hk 發表於 16-11-22 23:00
可唔可以分享下?

學校爆發病毒小朋友碰撞受傷,老師扮唔知刻意隱瞞

作者: Sumww    時間: 16-11-22 23:51

yiyi222 發表於 16-11-22 23:05

咁都得

作者: Mangobma    時間: 16-11-23 06:26

回覆 yiyi222 的帖子

行政問題? 老師問題?
作者: dreamdream081    時間: 16-11-23 06:36     標題: 引用:Quote:jessica125hk+發表於+16-11-22+23:00

原帖由 yiyi222 於 16-11-22 發表

作者: sugar8283    時間: 16-11-23 07:38

我女兒10月細b ,當日零反應都收左佢K1,係咪本地班小人報d?知唔知英文係咪唔多啊?咁相反中文係咪會強d?有無媽媽可以分享本地班上課情況
作者: heibbhei    時間: 16-11-23 07:48

我個囡10月細b返明慧N班,好鍾意返學。
老師有愛心同學到野,囡囡係學校受傷都有打電話黎報告。學校自動提出唔好著尿片返學,幫助快d戒片。但係N班太多班,同不停收生加新同學,差不多每個月都有,我地覺得有阻小朋友適應及學習進度。整體對細b未有其他offer, 語境不錯的學校。

利申:太子明慧,K1已轉到其他學校。

作者: sugar8283    時間: 16-11-23 08:14

heibbhei 發表於 16-11-23 07:48
我個囡10月細b返明慧N班,好鍾意返學。
老師有愛心同學到野,囡囡係學校受傷都有打電話黎報告。學校自動提 ...
謝謝你回覆,我朋友在太子讀過都大讚,我小朋友是考到北角K1,所以想知K既野多d,印象中本地班不是日日有英文,是嗎?
作者: thythymama    時間: 16-11-23 17:07

有無人都未收明慧K1 result letter? 我仲收到 。
作者: mik.chai    時間: 16-11-23 21:23

我到現在都冇收到信。莫非唔收真係唔send 信?

作者: Sumww    時間: 16-11-23 21:27

mik.chai 發表於 16-11-23 21:23
我到現在都冇收到信。莫非唔收真係唔send 信?

唔會掛
你報國際定本地?

作者: am621    時間: 16-11-23 21:30     標題: 回覆樓主:

無信喎!

作者: mik.chai    時間: 16-11-23 21:50

Sumww 發表於 16-11-23 21:27
唔會掛
你報國際定本地?

國際。。。

佢地連信告知waiting 都唔俾??

作者: ilovecat1234    時間: 16-11-23 22:06

仲未收到信即係無望(emoji)

作者: babibobo    時間: 16-11-24 00:13

收信pm offer
無收到email
作者: wwchuifamily    時間: 16-11-24 00:38

sugar8283 發表於 16-11-23 08:14
謝謝你回覆,我朋友在太子讀過都大讚,我小朋友是考到北角K1,所以想知K既野多d,印象中本地班不是日日有英文 ...

而家本地班係一星期兩堂英文(NET教嘅),兩堂普通話同一堂日文,每堂20分鐘。

作者: dreamdream081    時間: 16-11-24 06:43     標題: 引用:Quote:sugar8283+發表於+16-11-23+08:14+

原帖由 wwchuifamily 於 16-11-24 發表
而家本地班係一星期兩堂英文(NET教嘅),兩堂普通話同一堂日文,每堂20分鐘。
...

作者: sugar8283    時間: 16-11-24 08:38

回覆 wwchuifamily 的帖子

謝謝你,咁少英文堂,不知道值唔值得讀?收左女女好開心,但無諗過1日都無1堂英文~
作者: wwchuifamily    時間: 16-11-24 09:33

sugar8283 發表於 16-11-24 08:38

謝謝你,咁少英文堂,不知道值唔值得讀?收左女女好開心,但無諗過1日都無1堂英 ...

英文堂係真係教字母,生字。另外平時活動唱遊都有英文歌仔。如果你會喺屋企同佢温書其實夠用(target神級小學另計),國際班其實因為雙班主任有一位係NET,所以小朋友conversational English會好啲,但真正上堂教英文時間又唔係真係多好多。

簡單講學術上唔大分別,係語境有分別。
個人諗法係如果本身打算外補,本地班慳到嘅錢夠報course,而教學同校舍質素同國際班一樣。如果家長懶/忙,本身屋企又全中文咁可能讀國際班可以彌補英語會話嘅不足。

p.s.另外北角明慧國際係頗多普通話家長嘅。

作者: sugar8283    時間: 16-11-24 10:15

多謝你既建議,我而家心中有數嘞~ 你知道本地班價錢幾多錢?同埋學校有無額外英文班報?仲有本地班有教phonics嗎?唔好意思咁多問題
作者: lavender912    時間: 16-11-24 10:36

我班國際n唔係太多普通話家長,其他班都好似係一兩個only
作者: wwchuifamily    時間: 16-11-24 10:47

回覆 sugar8283 的帖子

本地班今年32xx(交留位費時問老師,有錯請指正),國際班貴$1200左右. 但每年學校都加價嘅.英文課程係行jolly phonics.基本唔見有學校自己搞嘅補習班,所以要補就要source出面.
作者: wwchuifamily    時間: 16-11-24 10:50

回覆 lavender912 的帖子

我仔都讀緊n,你有冇去學校旅行?我哋見到有成班K普通話家長(約20個)自己好friend咁圍埋...當然我唔知其他幼稚園普通話生數量,所以"多"只係感覺,未必真係一個好fair嘅comment~ =)
作者: 6688xp    時間: 16-11-24 10:57

我地收到信. 原本報國際全日班... 但最後俾LOCAL AM OFFER... 會放棄OFFER, 慳番留位費.
作者: lavender912    時間: 16-11-24 11:19

wwchuifamily 發表於 16-11-24 10:50

我仔都讀緊n,你有冇去學校旅行?我哋見到有成班K普通話家長(約20個)自己好friend ...
我有去呀, 不過冇留意k既學生,只係同左自己班果d玩ja

20個........咁最好佢地自己一班就最fit, hahaha

作者: wwchuifamily    時間: 16-11-24 11:24

其實同普通話同學仔做同學都無咩問題,我仔本地班都有同學係講普通話,佢又跟住老師同其他同學講吓廣東話好搞笑~只係覺得如果讀國際班又多普通話小朋友,咁對廣東話母語嘅小朋友有啲唔著數...

作者: sugar8283    時間: 16-11-24 12:23

wwchuifamily 發表於 16-11-24 10:47
回覆 sugar8283 的帖子

本地班今年32xx(交留位費時問老師,有錯請指正),國際班貴$1200左右. 但每年學校都加 ...
唔該哂~你既資料好有用啊~

作者: sugar8283    時間: 16-11-24 12:28

6688xp 發表於 16-11-24 10:57
我地收到信. 原本報國際全日班... 但最後俾LOCAL AM OFFER... 會放棄OFFER, 慳番留位費. ...
個offer真係相差好遠,你放棄因為不是國際班定係比唔到全日你?

作者: 6688xp    時間: 16-11-24 12:32

sugar8283 發表於 16-11-24 12:28
個offer真係相差好遠,你放棄因為不是國際班定係比唔到全日你?
我個仔而家返緊N班全日. 我地無工人, 所以一定要全日班... 但估唔到佢地乜都唔交代 , 就咁俾左個LOCAL 上午 OFFER 俾我...
作者: mik.chai    時間: 16-11-24 12:33

6688xp 發表於 16-11-24 10:57
我地收到信. 原本報國際全日班... 但最後俾LOCAL AM OFFER... 會放棄OFFER, 慳番留位費. ...

今天收到?

作者: 6688xp    時間: 16-11-24 12:40

回覆 mik.chai 的帖子

昨天.
作者: gracemok    時間: 16-11-24 12:44     標題: 回覆樓主:

太子/北角?

作者: sugar8283    時間: 16-11-24 14:59

6688xp 發表於 16-11-24 12:32
我個仔而家返緊N班全日. 我地無工人, 所以一定要全日班... 但估唔到佢地乜都唔交代 , 就咁俾左個LOCAL 上午 ...
咁真係難攪

作者: Sumww    時間: 16-11-24 15:01

wwchuifamily 發表於 16-11-24 00:38
...

多謝你既info. 好有用
英文堂方面 比我想像中好似少左d

唔好意思 想問問你雜費方面係咪大約7000一期 一年交兩期 是嗎?

作者: bbnumberone    時間: 16-11-24 15:35

想問吓有冇國際班半日收到信?我咩都收唔到
作者: wwchuifamily    時間: 16-11-24 16:04

回覆 Sumww 的帖子

國際我唔清楚,因為我成日forum見到有其他家長話雜費好貴...但北角本地PN雜費16-17年上學期收咗一次$2700,未收下學期唔知係咪一樣.其他媽媽話班級越高會收貴啲,K1一期雜費係$3500,所以$7000應該夠俾2期啦!

夏季校服全套(formal+sports)$1000有找,冬季全套就$1500左右因為件jacket係Geotex防風褸加可拆fleece要$600~

除咗自行決定去唔去嘅秋季旅行($180一位,大小同價)之外,到目前為止無收過其他錢.

作者: Sumww    時間: 16-11-24 16:13

wwchuifamily 發表於 16-11-24 16:04

國際我唔清楚,因為我成日forum見到有其他家長話雜費好貴...但北角本地PN雜費16-17年上 ...

我仔收左本地班AM

我打去問過學校佢話今年K1學費33xx 雜費一期7k 出年價錢未知

好多人話商業化 所以我好怕咩都講錢

作者: mingwai_528    時間: 16-11-24 16:16

如果唔收連信都無??????
作者: wwchuifamily    時間: 16-11-24 16:18

嘩?!一期$7000?!咁咪貴PN一倍有多?會唔會係一年$7000 我聽日湊阿仔返學校嗰陣八下~
或者呢度其實有冇現讀K家長???

不過我未有發現學校每樣都講錢,正如之前講開學交咗學費、雜費同訂校服之後就無再要俾錢.

作者: 6688xp    時間: 16-11-24 16:59

同北角民生比, 大家會選邊間? 有乜COMMENT? 我見課程大家都很相似。
作者: 6688xp    時間: 16-11-24 17:00

回覆 gracemok 的帖子

北角。
作者: Sumww    時間: 16-11-24 17:15

6688xp 發表於 16-11-24 16:59
同北角民生比, 大家會選邊間? 有乜COMMENT? 我見課程大家都很相似。 ...

我唔選民生 因覺得佢校舍比較舊同細

作者: Sumww    時間: 16-11-24 17:17

wwchuifamily 發表於 16-11-24 16:18

嘩?!一期$7000?!咁咪貴PN一倍有多?會唔會係一年$7000 我聽日湊阿仔返學校嗰 ...

唔該晒
因為雜費呢個價既話 都係我考慮因素之一

作者: mik.chai    時間: 16-11-24 19:01

頭先我打左去問, 最後一批已經於昨天郵寄出。 如明天都未收到就下週打去問。

作者: mik.chai    時間: 16-11-24 19:03

Sumww 發表於 16-11-24 17:15
我唔選民生 因覺得佢校舍比較舊同細

我諗住俾留位費, 除了細之外, 果日interview 我感覺d teachers (特別係NET) 好nice.. 我只是想知道民生升小會否銜接得好

作者: am621    時間: 16-11-24 19:12

mik.chai 發表於 16-11-24 19:01
頭先我打左去問, 最後一批已經於昨天郵寄出。 如明天都未收到就下週打去問。
...

最後一批係指有offer定係包埋waiting?

作者: mik.chai    時間: 16-11-24 19:29

am621 發表於 16-11-24 19:12

全部有in 的

我收到信了。 唔收。。但係啊仔有其他三offer 喺手。

作者: cw8821    時間: 16-11-24 19:49

mik.chai 發表於 16-11-24 19:29
全部有in 的

我收到信了。 唔收。。但係啊仔有其他三offer 喺手。

太子定北角?

作者: mik.chai    時間: 16-11-24 20:19

cw8821 發表於 16-11-24 19:49
太子定北角?

北角

作者: cw8821    時間: 16-11-24 20:32

mik.chai 發表於 16-11-24 20:19
北角

太子仲未收到

作者: Sumww    時間: 16-11-24 21:50

am621 發表於 16-11-24 19:12

直頭寫reject?

作者: 6688xp    時間: 16-11-24 22:20

mik.chai 發表於 16-11-24 19:03
我諗住俾留位費, 除了細之外, 果日interview 我感覺d teachers (特別係NET) 好nice.. 我只是想知道民生升 ...
我都有同感。。民生d teacher 好nice ..... 學校環境感覺舒服D ..... 舊唔舊,見人見志。
作者: Rachel_Tjhoi    時間: 16-11-24 22:47

我地都收到信了,waiting list ,老公話個仔果日表現好好,全部問題答哂同做到哂,老師仲話佢叻叻,點信都係唔收,諗緊會唔會係填問卷衰左,因為我地都唔係名校小學畢業,想小朋友入果間都唔係名校

作者: 6688xp    時間: 16-11-24 23:56

回覆 Rachel_Tjhoi 的帖子

細B???
作者: Sumww    時間: 16-11-25 00:47

Rachel_Tjhoi 發表於 16-11-24 22:47
我地都收到信了,waiting list ,老公話個仔果日表現好好,全部問題答哂同做到哂,老師仲話佢叻叻,點信都 ...

你報國際班?

作者: wwchuifamily    時間: 16-11-25 10:32

已check啦.16-17年本地班K1學費係$3323 x 11期.雜費係$7000 x 2期
K1-K3學費同雜費價錢相若.我見到學校過去6年係每兩年先調整一次學費,舊年加咗所以今年估可能唔加,當然問主任佢只答未知唔會答你應該唔加.

比起PN貴成倍原因係:
- PN只有校本教材同一set外購圖書工作紙,但K1嘅書量同功課都會多咗(唔止多一倍)
- PN冇校外活動但K有(參觀交通安全城嗰啲)
- 另外茶點安排會豐富啲,同小朋友儲嘅portfolio又會多啲,到K2亦有所謂小一面試訓練

所有嘢羊毛出自羊身上.
私幼嚟講千幾蚊一個月書簿+雜費你話好貴又唔係,連埋學費一個月唔洗$5000(本地班計,國際班俾多千幾),視乎你同啲咩學校比.
平過蘇浙維記,同北角民生同價,但又冇高主教咁抵囉...
當然同學券學校就唔好比啦!所以你睇吓揀K你仲有咩其他考慮因素.

多謝你提出呢個問題等我留意到K比PN雜費貴咁多.個人覺得PN真係好抵讀,所以都冇諗雜費會差咁遠.

作者: Sumww    時間: 16-11-25 11:20

wwchuifamily 發表於 16-11-25 10:32

已check啦.16-17年本地班K1學費係$3323 x 11期.雜費係$7000 x 2期

你實在太好人啦 唔該晒你

作者: bape0060    時間: 16-11-25 12:07

我細B waiting pn class!

作者: gracemok    時間: 16-11-25 12:28     標題: 回覆樓主:

any one received k1 result?

作者: iciclex    時間: 16-11-25 13:48

我地讀緊太子k1,學費$4992/month,雜費(包茶點)好似~$7000/6 months, 為返~$6000一個月。開學以來so far俾過錢親子旅行+買相..

唔知會晤會pn同k1教書速度唔同?開學就黎3個月前前後後教左10幾本書, 所以雜費差咁遠?
(just saw wwchuifamily's comments above. that pretty much confirmed my suspicions)

p/s: 我地系k1先開始讀,發覺成85-90%小朋友系PN上..

作者: sugar8283    時間: 16-11-25 13:49

Rachel_Tjhoi 發表於 16-11-24 22:47
我地都收到信了,waiting list ,老公話個仔果日表現好好,全部問題答哂同做到哂,老師仲話佢叻叻,點信都 ...
我覺得見校長個part都係關鍵
作者: hilaryashley    時間: 16-11-25 14:05     標題: 回覆樓主:

PN開學2個月已教7~8本書(中&英)

作者: sugar8283    時間: 16-11-25 14:09

wwchuifamily 發表於 16-11-25 10:32

Thanks for the helpful information ~其實最想知本地班考直資小學result如何?

作者: Sumww    時間: 16-11-25 15:22

gracemok 發表於 16-11-25 12:28
any one received k1 result?

AM offer

作者: Sumww    時間: 16-11-25 15:25

sugar8283 發表於 16-11-25 13:49
我覺得見校長個part都係關鍵

絕對同意
老實講 我果日遲到 去到時第一part唱歌跳舞都就完 企左一分鐘唔夠就去第二個課室in老師

咁都收左我

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5