教育王國

標題: 有沒有家長已經收到維多利亞幼稚園2nd in 邀請email? [打印本頁]

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 12:10     標題: 有沒有家長已經收到維多利亞幼稚園2nd in 邀請email?

如題,請分享,謝謝

作者: edniebridge    時間: 16-11-16 12:54

另一帖說今早有cwb家長收到

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 13:26

edniebridge 發表於 16-11-16 12:54
另一帖說今早有cwb家長收到

Thx

作者: edbi0517    時間: 16-11-16 14:15

我都想知。何文田有無家長收到?
如果無second in 係咪都無希望?(emoji)(emoji)(emoji)

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 14:18

回覆 edbi0517 的帖子

我同事個仔兩年前n就冇second in 都收左, 但好多家長都話要有先收。所有我都想知!
作者: edniebridge    時間: 16-11-16 14:21

Monalisaj 發表於 16-11-16 14:18
回覆 edbi0517 的帖子

我同事個仔兩年前n就冇second in 都收左, 但好多家長都話要有先收。所有我都想知!  ...

無2Nd in又收,係咪之前有上pg?
另外有聽過有時睇家長職業會收

作者: edniebridge    時間: 16-11-16 14:21

剛收到2nd in email了

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 14:29

回覆 edniebridge 的帖子

congrats! 請問邊間CAMPUS?
作者: florenceshum    時間: 16-11-16 14:30

請問係邊日1st interview?
作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 14:32

同埋介唔介意分享, 是否有參加VIC既PG OR ART PLUS既PG? 或者家長是否專業人士, 謝謝!
作者: edniebridge    時間: 16-11-16 14:37

florenceshum 發表於 16-11-16 14:30
請問係邊日1st interview?

12th

作者: edniebridge    時間: 16-11-16 14:37

Monalisaj 發表於 16-11-16 14:29

congrats! 請問邊間CAMPUS?

Belcher

作者: edniebridge    時間: 16-11-16 14:38

Monalisaj 發表於 16-11-16 14:32
同埋介唔介意分享, 是否有參加VIC既PG OR ART PLUS既PG? 或者家長是否專業人士, 謝謝! ...

無參加過
不過上年有去見pn,都入到2nd round但無offer
校長都話無關係人士入到2nd in都幾難得

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 14:41

叻叻! 我上年唔夠年齡APPLY PN, 你小朋友幾月出世? 佢當日表現點樣? 好想知佢地會PREFER什麼類型小朋友,謝謝!
作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 14:58

暫時收到的都是香港區校舍
作者: cookiewong142    時間: 16-11-16 14:58     標題: 回覆:Monalisaj 的帖子

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 14:59

回覆 cookiewong142 的帖子

恭喜晒! 是否都是有參加過PG?
作者: nyip    時間: 16-11-16 15:07     標題: 回覆:edniebridge 的帖子

其實咁樣講,無關係既已又入得應該係好小數啦!咁你的小朋友應該表現好好呢!恭喜啊 😀

作者: cookiewong142    時間: 16-11-16 15:26     標題: 回覆:Monalisaj 的帖子

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 15:50

到依家咩都冇收到
作者: Ericapbxu27    時間: 16-11-16 16:14

剛剛收到君匯港通知。但我選擇寶翠為2nd choice,上面就寫話兩邊一齊考慮

作者: edniebridge    時間: 16-11-16 16:19

Monalisaj 發表於 16-11-16 14:41

叻叻! 我上年唔夠年齡APPLY PN, 你小朋友幾月出世? 佢當日表現點樣? 好想知佢地 ...

但我們最後都係無offer丫

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 16:24

回覆 Ericapbxu27 的帖子

你要即時回復?  你就好啦! 兩邊都有!

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 16:31

今年應該有啦! 起碼有機會先啦!
作者: Ericapbxu27    時間: 16-11-16 17:01

Monalisaj 發表於 16-11-16 16:24
回覆 Ericapbxu27 的帖子

你要即時回復?  你就好啦! 兩邊都有!

我地舊年都fail來,所以我林今年可能意思下比多個面試機會啦 不過我覺得最後機會都唔大,我地N無人士。平常心啦!

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 17:05

Ericapbxu27 發表於 16-11-16 17:01
我地舊年都fail來,所以我林今年可能意思下比多個面試機會啦 不過我覺得最後機會都唔大,我地N無人 ...

原來真係咁難入。有2nd in 已經好叻

作者: Ctswa    時間: 16-11-16 17:08     標題: 回覆:Ericapbxu27 的帖子

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 17:13

Ctswa 發表於 16-11-16 17:08
我舊年都fail,連second in 都無。今次有second in都係平常心,收先唸。不過我已經好開心,覺得仔仔真係成長 ...

其實我覺得我女都in得不差的,雖然唔係話超突出,所以都有點失望!

作者: edniebridge    時間: 16-11-16 18:09

nyip 發表於 16-11-16 15:07
其實咁樣講,無關係既已又入得應該係好小數啦!咁你的小朋友應該表現好好呢!恭喜啊 😀

...

多謝!佢當日未睡醒下被我叫醒,個人烏下烏下,無發脾氣又肯做指令我已經覺得好好!佢一定唔係最叻嗰個,不過有反應,無搶嘢,被人打/搶嘢無還手,我唔知在老師眼中佢算in得好唔好啊,不過我已好滿意佢表現。

大家報victoria係鍾意佢邊方面?交流下可以嗎?

作者: edniebridge    時間: 16-11-16 18:20

Monalisaj 發表於 16-11-16 17:13
其實我覺得我女都in得不差的,雖然唔係話超突出,所以都有點失望!

我覺得好難知道學校想收什麼學生的。唔計維記,有朋友試過去其他面試,表現也是很好都唔收,反而不作聲也不做指示的就收咗,所以平常心啦,一定有適合小朋友的幼稚園的。加油!

作者: edniebridge    時間: 16-11-16 18:22

我舊年都fail,連second in 都無。今次有second in都係平常心,收先唸。不過我已經好開心,覺得仔仔真係成長 ...

同意,平常心。見到小朋友進步真係好開心呢!

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 18:24

edniebridge 發表於 16-11-16 18:20
我覺得好難知道學校想收什麼學生的。唔計維記,有朋友試過去其他面試,表現也是很好都唔收,反而不作聲也 ...

我女未入面試室前就係咁!被人推被人搶都冇還手又冇扭,我覺得佢個日好乖,好記得保安叔叔仲話佢係全日面試小朋友之中第一個會同佢bye bye 同hi 5
可惜呢d 野全部老師都睇唔到,不過自己知道小朋友係乖巧我都好心甜

作者: DengCK    時間: 16-11-16 18:29

Monalisaj 發表於 16-11-16 18:24

我女未入面試室前就係咁!被人推被人搶都冇還手又冇扭, ...

jm加油。我小朋友都係果group唯一一個推返張椅,仲要推埋其他果d添。不過老師應該睇唔到。唔緊要啦,其實同人夾人緣無分別,總會遇到適合的。加油(emoji)(emoji)

作者: edniebridge    時間: 16-11-16 18:37

唔緊要,呢啲嘢一路累積下去,都會是小朋友的財富,到見小學時就會見到了。加油!

我反而想知老師會點睇咩都搶住做、搶嘢的小朋友......

作者: Bmwbobo    時間: 16-11-16 18:55

Monalisaj 發表於 16-11-16 12:10
如題,請分享,謝謝

請問in Harbour Heights 有人收到嗎?

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 18:58

edniebridge 發表於 16-11-16 18:37
唔緊要,呢啲嘢一路累積下去,都會是小朋友的財富,到見小學時就會見到了。加油!

我反而想知老師會點睇咩 ...

但通常係面試時見唔到,家長會睇實

作者: timothy_mto    時間: 16-11-16 18:59

中康有人有2nd in. 嗎?
作者: edniebridge    時間: 16-11-16 19:07

Monalisaj 發表於 16-11-16 18:58
但通常係面試時見唔到,家長會睇實

唔係丫,嗰日都見到,老師派夾俾每個小朋友,每人一盆仔,隔離嗰個小朋友喜歡我女嗰隻色,好順手就攞咗,佢父母都無過問

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 19:29

edniebridge 發表於 16-11-16 19:07
唔係丫,嗰日都見到,老師派夾俾每個小朋友,每人一盆仔,隔離嗰個小朋友喜歡我女嗰隻色,好順手就攞咗, ...

面試時真係冇表現出來,可能佢地係男仔,鐘意車,所以係出面係兩個人,面試室時,可能女仔玩具,佢地冇咩野

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 19:53

DengCK 發表於 16-11-16 18:29
jm加油。我小朋友都係果group唯一一個推返張椅,仲要推埋其他果d添。不過老師應該睇唔到。唔緊要啦,其實 ...

多謝!大家一齊加油(emoji)(emoji)

作者: Monalisaj    時間: 16-11-16 21:02

我想問各位in 維記既家長,有一part 咪聽歌跳舞既,家長們有冇同bb一齊跳? 我就有,但唔知應唔應該咁做(emoji)

作者: Ericapbxu27    時間: 16-11-16 21:48

無錯啊!我都覺得今年女女已經比上年in時好很多,已經很開心!

作者: edniebridge    時間: 16-11-16 22:38

Monalisaj 發表於 16-11-16 21:02
我想問各位in 維記既家長,有一part 咪聽歌跳舞既,家長們有冇同bb一齊跳? 我就有,但唔知應唔應該咁做(em ...

我無跳,見同組也無父母跳

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 02:23

edniebridge 發表於 16-11-16 22:38
我無跳,見同組也無父母跳

咁可能唔應該跳(emoji) 可能唔得係因為我(emoji)

作者: edniebridge    時間: 16-11-17 07:26

Monalisaj 發表於 16-11-17 02:23
咁可能唔應該跳(emoji) 可能唔得係因為我(emoji)

未必嘅,好多時老師睇好多嘢去決定嘅,不要怪自己了

作者: DengCK    時間: 16-11-17 07:52

Monalisaj 發表於 16-11-17 02:23

我都有跳喎可能佢地唔like

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 07:55

edniebridge 發表於 16-11-17 07:26
未必嘅,好多時老師睇好多嘢去決定嘅,不要怪自己了

總之真的有點內疚!

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 07:56

DengCK 發表於 16-11-17 07:52
我都有跳喎可能佢地唔like

係,不想家長牽涉太多

作者: DengCK    時間: 16-11-17 08:08

Monalisaj 發表於 16-11-17 07:56
係,不想家長牽涉太多

我又唔覺得係牽涉喎,咁見到佢唔識,帶一帶我覺得無問題,係style問題。唔駛咁怪責自己同絕望,總有間幼稚園會夾既

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 08:26

DengCK 發表於 16-11-17 08:08
我又唔覺得係牽涉喎,咁見到佢唔識,帶一帶我覺得無問題,係style問題。唔駛咁怪責自己同絕望,總有間幼稚 ...

有些學校反而喜歡家長投入和子女一齊!但我覺得佢地唔like。你覺得岩,style 問題,一起跳可能唔elegant 但我覺得我女真的當日表現算係咁,有反應,聽故事係前所未有咁留心,但如果因爲我一齊跳而衰,我覺得好內疚,好似抹煞佢既機會

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 08:30

不過算,已成事實,大家都唔知咩原因,希望真的搵到間夾既學校

作者: edniebridge    時間: 16-11-17 08:46

每間學校的風格和要求都不同,看緣分吧!不要太上心,做回自己就好。現在只是幼稚園,不要太認真,現在已經咁,去到考小學仲緊張,會好辛苦的。

作者: busydaddy    時間: 16-11-17 08:55

其實我有見到之前全間房所有家長一起跳舞。我入的時候無人跳。

呢D都係即時的dynamics,應該沒有關係吧

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 09:05

edniebridge 發表於 16-11-17 08:46
每間學校的風格和要求都不同,看緣分吧!不要太上心,做回自己就好。現在只是幼稚園,不要太認真,現在已經 ...

都係既!不過我係呢間特別著緊(emoji)(emoji)(emoji)

作者: edniebridge    時間: 16-11-17 09:07

Monalisaj 發表於 16-11-17 09:05
都係既!不過我係呢間特別著緊(emoji)(emoji)(emoji)

The best is yet to come!

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 09:07

busydaddy 發表於 16-11-17 08:55
其實我有見到之前全間房所有家長一起跳舞。我入的時候無人跳。

呢D都係即時的dynamics,應該沒有關係吧

希望係啦!多謝你

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 09:08

edniebridge 發表於 16-11-17 09:07

係既

作者: edniebridge    時間: 16-11-17 09:15

edniebridge 發表於 16-11-17 09:07

考學校係好難估,上年考幾間,其中一間女喊到傻,但收咗,其他無喊的又唔一定收,所以無謂諗。真係好喜歡的,下年再試插班!

題外話,個個入到去有反應的小朋友我都覺得好叻,尤其對英文老師,如果係自己當年細個,實無書讀(emoji) 就算喊都係好正常的表現,保護自己的本能呀

作者: wingma1124    時間: 16-11-17 10:19

edniebridge 發表於 16-11-17 09:15
考學校係好難估,上年考幾間,其中一間女喊到傻,但收咗,其他無喊的又唔一定收,所以無謂諗。真係好喜歡 ...
真係如果比着我地以前咁,好難搵學校收😂
作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 10:28

所以我覺得我女好叻。佢係細b 仲要超細,又有反應,又笑,又跳,又坐定聽故事(老師又講得真係好吸引),所以我覺得超額完成,唔得亦都冇辦法了!很難推斷收生標準

作者: busydaddy    時間: 16-11-17 10:34

做大B也是好選擇。考小學比現在更難。

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 10:39

回覆 busydaddy 的帖子

係呀! 可以出年再接再厲
作者: edniebridge    時間: 16-11-17 11:51

Monalisaj 發表於 16-11-17 10:28
所以我覺得我女好叻。佢係細b 仲要超細,又有反應,又笑,又跳,又坐定聽故事(老師又講得真係好吸引),所 ...

超細唔係間間喜歡收,去到k2/3細b要寫字都有機會辛苦,所以做超大都不是壞事呀

作者: Bmwbobo    時間: 16-11-17 12:35

Just got 2nd in email this morning.  So happy!
作者: bona126    時間: 16-11-17 12:53

回覆 Bmwbobo 的帖子

May I ask which campus? thanks!
作者: nyip    時間: 16-11-17 13:17     標題: 回覆:有沒有家長已經收到維多利亞幼稚園2nd in 邀請email

請問有in何文田個間有收到email嗎?

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 13:19

Bmwbobo 發表於 16-11-17 12:35
Just got 2nd in email this morning.  So happy!

今日仲有機?

作者: nyip    時間: 16-11-17 13:23     標題: 回覆:Monalisaj 的帖子

我都想知啊!

作者: DengCK    時間: 16-11-17 13:23

nyip 發表於 16-11-17 13:17

作者: DengCK    時間: 16-11-17 13:24

nyip 發表於 16-11-17 13:17

但之前有jm話琴日已收到啦

作者: nyip    時間: 16-11-17 13:26     標題: 引用:Quote:nyip+發表於+16-11-17+13:17+ 請問有

原帖由 DengCK 於 16-11-17 發表
但之前有jm話琴日已收到啦
唉。。。我仲未收到,即係無機會了

作者: koobwhite    時間: 16-11-17 13:26

作者: mingling1980    時間: 16-11-17 13:36     標題: 回覆:koobwhite 的帖子

唔係, 有些人只有 1st in 都會直接有 offer.

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 13:37

nyip 發表於 16-11-17 13:26
唉。。。我仲未收到,即係無機會了

剛剛咪話有人今早收到email? 即今日都會出,不過我就覺得機會都係不大

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 13:39

mingling1980 發表於 16-11-17 13:36

個d 背景應該好強!好似我同事,佢小朋友係mix, 爸爸外國人仲要係專業人士,普通話仲要好勁!一take 過收左

作者: Bmwbobo    時間: 16-11-17 14:10

yes I did got email this morning (yesterday I thought no email means fail)
I interviewed in HH campus
作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 14:28

回覆 Bmwbobo 的帖子

congrats!
作者: Pat68    時間: 16-11-17 15:00

昨天收到海怡2nd in. 不過當日我囡表現一般般,佢係細b 11月尾。冇上pn or n.

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 15:04

回覆 Pat68 的帖子

咁有冇上Art plus or 維記既PG? 或者有冇兄弟姊妹讀緊? OR 家長是否專業人士?  聽聞呢D都會有影響
作者: nyip    時間: 16-11-17 15:07     標題: 引用:Quote:nyip+發表於+16-11-17+13:26+ 唉。。

原帖由 Monalisaj 於 16-11-17 發表
剛剛咪話有人今早收到email? 即今日都會出,不過我就覺得機會都係不大
...
唉 現在都無email...... 灰!

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 15:10

回覆 nyip 的帖子

大家咁話! 你個小朋友係細B, 當日表現OK嗎? 當分享或呻下都好, 哈哈!
作者: nyip    時間: 16-11-17 15:46     標題: 引用:回覆+nyip+的帖子 大家咁話!+你個小朋友係

回覆 nyip 的帖子

大家咁話! 你個小朋友係細B, 當日表現OK嗎? 當分享或呻下都好, 哈哈! ...
中b呀!表現ok架!全部指令做到,跳舞又跟著做,又答老師問題!但真係比n已經叻左好多!見阿仔咁樣都已經好開心!咁當然有埋offer會更開心!但知道阿仔已經盡左力。。。只係無通知就有點點失望啦

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 15:51

nyip 發表於 16-11-17 15:46
中b呀!表現ok架!全部指令做到,跳舞又跟著做,又答老師問題!但真係比n已經叻左好多!見阿仔咁樣都已經好 ...

同樣感受!覺得in 得唔錯,但又冇2nd in offer! 所以我咪諗係唔係衰係我度囉 雖然知道難入,但都會有點失望

作者: nyip    時間: 16-11-17 15:55     標題: 引用:Quote:nyip+發表於+16-11-17+15:46+ 中b呀

同樣感受!覺得in 得唔錯,但又冇2nd in offer! 所以我咪諗係唔係衰係我度囉 雖然知道難入,但 ...
我都明你點解會咁諗既,但表現好 最好無offer, 又真係幾失望架!我同自己講無緣囉!今日勁fresh email都無,都預左唔得了

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 16:38

回覆 nyip 的帖子

一樣啦, 勁REFRESH! 哈哈! 都就來5點, 都係冇望LU!
作者: 冬菇    時間: 16-11-17 16:46

有無CWB campus收到email? 而家都無係咪=fail?

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 16:52

回覆 冬菇 的帖子

CWB 昨日有人一早收到了。應該就冇機會, 除非佢直接比OFFER, 不過呢個機會很微!
作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 17:14

仲有我想起面試完時,老師話12/12 有EMAIL通知大家結果......佢就冇提過有2ND IN, 唔知係唔係已經暗示全軍覆沒! 哈哈!!!!
作者: Nemo_baby    時間: 16-11-17 17:33     標題: 回覆:有沒有家長已經收到維多利亞幼稚園2nd in 邀請email

我都有d失落, 雖然阿仔係12月超細B, 但佢當日表現真係好好, 又肯答老師問題, 又合作, 但都收唔到 2nd in email, 宜家唯有安慰自己可能直接收, 好阿Q

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 17:47

Nemo_baby 發表於 16-11-17 17:33
我都有d失落, 雖然阿仔係12月超細B, 但佢當日表現真係好好, 又肯答老師問題, 又合作, 但都收唔到 2nd in em ...

好得意呀!好多人收唔到2nd in 都覺得自己小朋友見得唔錯,反而有2need in 既就話見得一般

作者: nyip    時間: 16-11-17 17:53     標題: 引用:Quote:Nemo_baby+發表於+16-11-17+17:33+

好得意呀!好多人收唔到2nd in 都覺得自己小朋友見得唔錯,反而有2need in 既就話見得一般
...
係啊!或者我地覺得in得好啫!哈哈!人地可能更好,謙虛吧 ^^

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 18:01

nyip 發表於 16-11-17 17:53
係啊!或者我地覺得in得好啫!哈哈!人地可能更好,謙虛吧 ^^

應該係

作者: DengCK    時間: 16-11-17 18:20

mingling1980 發表於 16-11-17 13:36

但呢d應該係有背景既人?i mean, siblings study there or participated in vic playgroups?

作者: minihunghung    時間: 16-11-17 18:36

DengCK 發表於 16-11-17 18:20
但呢d應該係有背景既人?i mean, siblings study there or participated in vic playgroups?
...

我哋冇讀artplus,冇考vic pn,冇背景,not專業人士,小朋友大B,完全因佢自己鍾意所以ok.hg hv 2nd in.有陣時小朋友自己會揾到自己鍾意嘅學校先會開心先會學到嘢,唔好氣餒,加油!

作者: DengCK    時間: 16-11-17 18:41

minihunghung 發表於 16-11-17 18:36
我哋冇讀artplus,冇考vic pn,冇背景,not專業人士,小朋友大B,完全因佢自己鍾意所以ok.hg hv 2nd in.有陣 ...

即是你小朋友係n無但唔駛second in都有offer? 咁好勁喎!

我小朋友係12月超細b, 表現ok, 但相信無行了,不過唔緊要啦,下年再試。想問問其實你喜歡vic d咩?老實講,我報時都係貪佢名氣,係呢幾日開始刨EK先了解多d不同學校既特點

作者: Monalisaj    時間: 16-11-17 19:09

DengCK 發表於 16-11-17 18:41

即是你小朋友係n無但唔駛second in都有offer? 咁好勁喎!:g ...

我鐘意佢happy 得來課程好,行IB ,三文兩語,師資好!

作者: chuanhui    時間: 16-11-17 19:11

HH刚刚收到,不知是否需要两位家长都出席呢?
作者: dreamdream081    時間: 16-11-17 21:08     標題: 引用:HH刚刚收到,不知是否需要两位家长都出席呢

原帖由 chuanhui 於 16-11-17 發表
HH刚刚收到,不知是否需要两位家长都出席呢?
最好2位,見校長,較有誠意

作者: chuanhui    時間: 16-11-17 21:22

回覆 dreamdream081 的帖子

Thanks! but it said 1 interview per parent/student when signing in to its Parent Teacher Online (PTO) system.
作者: edniebridge    時間: 16-11-17 22:00

chuanhui 發表於 16-11-17 21:22
回覆 dreamdream081 的帖子

Thanks! but it said 1 interview per parent/student when signing in to its ...

之前見pn,有一個也有一對的家長出席的,我諗k1都係兩樣都得。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5