教育王國

標題: 王錦輝開彩未? [打印本頁]

作者: 釘釘    時間: 16-11-16 09:19     標題: 王錦輝開彩未?

有冇人有offer?

作者: Marchwong    時間: 16-11-16 09:21

期待中

作者: steveppc    時間: 16-11-16 09:30     標題: 回覆樓主:

有人等WKF & 培僑嗎???

作者: Marv    時間: 16-11-16 09:38

A-School 今朝10點先開彩.

A-School 同培僑冇咩好比較, 家長按口味去揀.
廣義嚟講, 平均都係咁上下.
作者: 兔兔BiBe    時間: 16-11-16 09:40

作者: aztecs    時間: 16-11-16 09:41

唔係話aschool 唔好咩
作者: sanngai    時間: 16-11-16 09:44

This year it seems more competitive.  有offer先啦!best wishes everyone.

作者: 牛仔小怡    時間: 16-11-16 09:48

sanngai 發表於 16-11-16 09:44
This year it seems more competitive.  有offer先啦!best wishes everyone.
請問是指哪方面competitive? DSE 成績?
作者: sanngai    時間: 16-11-16 09:53

It's harder to get into the next round

作者: Marv    時間: 16-11-16 09:57

aztecs 發表於 16-11-16 09:41
唔係話aschool 唔好咩
邊間學校都有人講好同唔好, 自己按自己睇法去揀就好.

作者: 兔兔BiBe    時間: 16-11-16 10:04

作者: Marchwong    時間: 16-11-16 10:07

感謝家長為子女申請入讀本校。 貴子女之申請尚在處理中。如有更新,將經登記之電郵通知閣下。

what dose it mean???
作者: Marchwong    時間: 16-11-16 10:08

http://www.hkbuas.edu.hk/c/02_admission/02a_g1_c.html

作者: jokan    時間: 16-11-16 10:10

回覆 Marchwong 的帖子

same here, I guess means waiting.................

作者: wilsonchanwh    時間: 16-11-16 10:11

get offer. Thanks
作者: christcheung220    時間: 16-11-16 10:11

Marchwong 發表於 16-11-16 10:07
感謝家長為子女申請入讀本校。 貴子女之申請尚在處理中。如有更新,將經登記之電郵通知閣下。

what dose  ...

係咪想令個遊戲更刺激?

作者: 兔兔BiBe    時間: 16-11-16 10:12

作者: muji0409    時間: 16-11-16 10:15

jokan 發表於 16-11-16 10:10

same here, I guess means waiting.................

Same here... i think waiting list

作者: Marchwong    時間: 16-11-16 10:15

處理中>Waiting
or
處理中<Waiting

?????
作者: songsongyeah    時間: 16-11-16 10:16

兔兔BiBe 發表於 16-11-16 10:12
剛打咗去, 佢話~
有啲人會有OFFER
有啲處理中, 不等於Waiting, 總之處理中. 有就會email你 ...
搞錯, 完全唔知想點

作者: 兔兔BiBe    時間: 16-11-16 10:17

作者: msmiu    時間: 16-11-16 10:18

釘釘 發表於 16-11-16 09:19
有冇人有offer?

Bingo (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)lucky lucky
Can someone enlighten more about the school please?

作者: muji0409    時間: 16-11-16 10:18

兔兔BiBe 發表於 16-11-16 10:12
剛打咗去, 佢話~
有啲人會有OFFER
有啲處理中, 不等於Waiting, 總之處理中. 有就會email你 ...

是否處理完會通知reject or waiting?

作者: 兔兔BiBe    時間: 16-11-16 10:20

作者: muji0409    時間: 16-11-16 10:21

兔兔BiBe 發表於 16-11-16 10:20
回覆 muji0409 的帖子

我都唔知, 可能之前又黑雨又打風, 攪亂晒interview啲時間, 所以遲咗小小, 唯有等吓 ...

Thx ... good luck to us

作者: christcheung220    時間: 16-11-16 10:22

songsongyeah 發表於 16-11-16 10:16
搞錯, 完全唔知想點

心血小啲都會暈

作者: leehimhim    時間: 16-11-16 10:22     標題: 回覆樓主:

offer

作者: TAIOU4    時間: 16-11-16 10:22

個last update date 仲係7月...
作者: sunsunday    時間: 16-11-16 10:22

咁即係點?對學校咁樣的處理有少少失望。其實作為家長,有同冇都只係想得個知字,點解要拖住囉

作者: Bilipapa    時間: 16-11-16 10:23

Got offer~~~
作者: lacremesoda    時間: 16-11-16 10:23

回覆 兔兔BiBe 的帖子

這樣很磨人啊!
作者: hokay    時間: 16-11-16 10:23

I guess in progress means waiting, just another way of expression.
作者: Marchwong    時間: 16-11-16 10:24

有冇係waiting?

定係只有offer or 處理中?
作者: alienpig    時間: 16-11-16 10:26

有offer
佢會叫D有offer嘅20/11前回覆接唔接受個Offer,我相信如果有唔接受Offer嘅位剩出嚟就會俾其他人

作者: luv2015    時間: 16-11-16 10:27

咁唔清晰?可能佢想睇頭批OFFER有幾多會ACCEPT先再出第2批OFFER?
作者: Marchwong    時間: 16-11-16 10:29

回覆 alienpig 的帖子

接受左就會自動放棄21/11自行收生??
作者: woostock    時間: 16-11-16 10:30

回覆 alienpig 的帖子

11月20日前回覆, 21號出自行, 比我係唔係都accept先啦!
作者: Bilipapa    時間: 16-11-16 10:31

22-24/11 去交表仲要交埋封undertaking先會放棄大抽獎,所以可以睇埋21/11結果先。應該係...除非.....
作者: 釘釘    時間: 16-11-16 10:37     標題: 回覆:王錦輝開彩未?

bingo

作者: 兔兔BiBe    時間: 16-11-16 10:37

作者: leehimhim    時間: 16-11-16 10:40     標題: 回覆樓主:

唔俾睇大抽獎結果?

作者: sueec    時間: 16-11-16 10:42

唉.......唔知想點

作者: Marchwong    時間: 16-11-16 10:46

暫時睇大家回覆,應該只有offer 同 in process
作者: TAIOU4    時間: 16-11-16 10:48

正,可以等埋另外幾間結果先决定
作者: muji0409    時間: 16-11-16 10:48

No offer 就in progress.... seems no reject

作者: sueec    時間: 16-11-16 10:49

我覺得如果佢要等第一輪OFffer睇有幾多人accept先出第二輪, 咁佢大可以話我地知我地係waiting list.
講到明係今日知結果既, 我相信學校唔會專登咁隸做去博被人嘈佢.
正面D 咁睇, 可能真係處理唔切....

BTW, 有無人confirm 無offer?
作者: hailey_ma    時間: 16-11-16 11:06

how to check ? email? online system is not working....
作者: hyde1111    時間: 16-11-16 11:23

有無人收reject?

作者: 3hearts    時間: 16-11-16 11:24     標題: 引用:bingo!不過應該唔會讀。 +

原帖由 釘釘 於 16-11-16 發表
bingo!不過應該唔會讀。
could you share your thoughts whynot? thank u

作者: 期雨    時間: 16-11-16 11:25     標題: 回覆:hyde1111 的帖子

有Offer,不會take. 希望大家好運。

作者: 牛仔小怡    時間: 16-11-16 11:28

got offer, 但唔知好唔好accept..
作者: 釘釘    時間: 16-11-16 11:29

回覆 3hearts 的帖子

小朋友比較內向,WKF太多活動.如果將來會考慮去外國讀書,會考慮,因為小朋友在裏面開心既!但我地太傳統,怕唔適應.有D唔捨得,但會留比更適合的小朋友!

作者: Marv    時間: 16-11-16 11:33

hailey_ma 發表於 16-11-16 11:06
how to check ? email? online system is not working....
A-school 今次update 個網頁做得唔好.用IE開個一Take OK,
其他Browser要copy and paste link...

作者: hyde1111    時間: 16-11-16 11:36

Marv 發表於 16-11-16 11:33
A-school 今次update 個網頁做得唔好.用IE開個一Take OK,
其他Browser要copy and paste link...

我用手機開ㄧ開就ok呀

作者: dim731    時間: 16-11-16 11:43

Marv 發表於 16-11-16 11:33

用Andriod開都一click ok
in progress,都唔知要等到幾時
記得報幼稚園時有學校會畀個waiting number,都知自己排喺邊,機會大唔大丫

作者: hailey_ma    時間: 16-11-16 11:48

回覆 釘釘 的帖子

if target on DSE and local degree, WKF is not a good choice?
作者: 釘釘    時間: 16-11-16 11:51     標題: 引用:回覆+釘釘+的帖子 if+target+on+DSE+and+l

原帖由 hailey_ma 於 16-11-16 發表
回覆 釘釘 的帖子

if target on DSE and local degree, WKF is not a good choice?
係呀

作者: Marv    時間: 16-11-16 11:53

hyde1111 發表於 16-11-16 11:36
我用手機開ㄧ開就ok呀
總之有人開唔到, 就係個網寫得有少少問題.之前每階段出結果都冇問題 (網頁大改之前)

作者: Joyce1888    時間: 16-11-16 12:00

釘釘 發表於 16-11-16 11:29
回覆 3hearts 的帖子

小朋友比較內向,WKF太多活動.如果將來會考慮去外國讀書,會考慮,因為小朋友在裏面開心 ...

想問下有offer 的小朋友,2nd in 時是見校長or 主任?謝謝

作者: lingan    時間: 16-11-16 12:01

路過搭訕.....
其實DGJS 出1st in result時 咪一樣寫 In progress,又無人嘈喎。
WKF 呢一批未出offer嘅,即係有得睇埋自行結果啦,唔係仲好咩?
作者: Marv    時間: 16-11-16 12:06

lingan 發表於 16-11-16 12:01
路過搭訕.....
其實DGJS 出1st in result時 咪一樣寫 In progress,又無人嘈喎。
WKF 呢一批未出offer嘅, ...
因為上年會直接出"WAITING"大家有期望, 所以有失望.

作者: ammc    時間: 16-11-16 12:39

Joyce1888 發表於 16-11-16 12:00
想問下有offer 的小朋友,2nd in 時是見校長or 主任?謝謝

我地見主任

作者: 期雨    時間: 16-11-16 12:45     標題: 引用:Quote:釘釘+發表於+16-11-16+11:29+ 回覆+3

原帖由 Joyce1888 於 16-11-16 發表
見女老外,係主任?不確定她的職位&#128563;

作者: sophiali_mama    時間: 16-11-16 12:53

回覆 ammc 的帖子

我地都係見主任
作者: 兔兔BiBe    時間: 16-11-16 12:59

作者: hyde1111    時間: 16-11-16 13:00

有無沙田區有offer又會放位的?

作者: leehimhim    時間: 16-11-16 13:00     標題: 回覆樓主:

我地見副校

作者: sunsunday    時間: 16-11-16 13:05

啱啱打去學校問,聽電話的職員話學校會分幾batch出offer,要大約最快下星期在出第二batch,by email出。但是冇講會唔會連waiting同埋rejected一齊出,佢話因為有部份面試結果分數相同,學校要多少少時間處理。
祝大家好運

作者: muji0409    時間: 16-11-16 14:55

lingan 發表於 16-11-16 12:01
路過搭訕.....
WKF 呢一批未出offer嘅, ...

Coz DGJS in progress letter means rejected

In progress for WKF seems diff batches of arrangement by the school

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: MAJO    時間: 16-11-16 15:08

我地都係見主任
作者: alienpig    時間: 16-11-16 15:09

hyde1111 發表於 16-11-16 13:00
有無沙田區有offer又會放位的?

朋友沙田區有offer話會放位

作者: songsongyeah    時間: 16-11-16 15:17

sunsunday 發表於 16-11-16 13:05
啱啱打去學校問,聽電話的職員話學校會分幾batch出offer,要大約最快下星期在出第二batch,by email出。但 ...
咁即是等埋下星期有幾多人TAKE OFFER先再出 (我估)

其實收又好,唔收又好,都一次過比人知啦
佢宜家出處理中,又多家長打去問,D員工都答到傻啦

作者: Marv    時間: 16-11-16 16:04

songsongyeah 發表於 16-11-16 15:17
咁即是等埋下星期有幾多人TAKE OFFER先再出 (我估)

其實收又好,唔收又好,都一次過比人知啦
字眼啫....有其他學校都用"處理中"標示未reject, 又未俾offer 0既小朋友.
家長會報10間8間, 會hold位,
學校都冇辦法.
學校其實好被動.

作者: songsongyeah    時間: 16-11-16 17:49

Marv 發表於 16-11-16 16:04
字眼啫....有其他學校都用"處理中"標示未reject, 又未俾offer 0既小朋友.
家長會報10間8間, 會hold位,
學 ...
就係字眼上令人迷網
上年都有出waiting / offer
今年搞個"處理中"真係唔係咁好囉

作者: applewatch    時間: 16-11-16 18:45

我用imac safari , 今朝reload 都係出唔到條link

作者: marshmallowbon    時間: 16-11-16 20:22

其實我唔係想挑起罵戰,但一心唔諗住入讀嘅,又明知唔適合小朋友嘅,何必要攪咁多呢?黃錦輝又唔係第一批面試嘅學校,心態好難理解

作者: joyjoy5354    時間: 16-11-16 21:22

marshmallowbon 發表於 16-11-16 20:22
其實我唔係想挑起罵戰,但一心唔諗住入讀嘅,又明知唔適合小朋友嘅,何必要攪咁多呢?黃錦輝又唔係第一批面 ...

Agree!!! 可能試自己實力!有咁多offer 在手VS 又VS! 好威卦!

作者: 釘釘    時間: 16-11-16 21:36

真係唔得閒考實力,只係報了四間!
有更適合的OFFER,才忍心唔要它。如果冇其他會讀的。
呢個網上世界,真係做乜都有人唔順眼架。
講多句都係錯,唔想再分享D咩
作者: angie0828    時間: 16-11-16 21:52

釘釘 發表於 16-11-16 21:36
真係唔得閒考實力,只係報了四間!
有更適合的OFFER,才忍心唔要它。如果冇其他會讀的。
呢個網上世界,真係做 ...

不要動氣……

作者: 期雨    時間: 16-11-16 21:55     標題: 回覆:釘釘 的帖子

什麼叫不會去讀就唔好報,在未出成績前,冇人知道自己小朋友會考得入邊一間學校。
WKH是一家好的學校,第一輪面試日期也是和大部分學校同期,第二輪面試的日期,大部分學校都沒有出最後成績,咁肯定會去參加WKH的第二輪面試。但係在WKH的final result 公布之前,已經有很多學校公佈成績,如果有幸有幾間在手的,揀中一間,放棄其他,這也是很正路的做法。
相信冇人會只報一間呱。

作者: marshmallowbon    時間: 16-11-16 23:58

我再次強調唔係要挑起罵戰,因為我真係唔明白啫,又講到自己咁唔得閒;在有限的情況下,唔係應該要選擇一間適合自己小朋友的學校嗎?我只係覺得真心嘅分享對好多真係心儀王錦輝的家長係一種諷刺。成王敗寇呢個道理我諗大家都明,機會係留比有準備嘅人;其實我只係路過,了解定出年為自己嘅小朋友做準備。但見到呢個情況,我真係出自好奇下問吓啫。令到有人動氣覺得自己做咩令人唔順眼,真係唔好意思。除非聽者無心,言者有意啩.......

作者: 牛仔小怡    時間: 16-11-17 08:15

marshmallowbon 發表於 16-11-16 23:58
我再次強調唔係要挑起罵戰,因為我真係唔明白啫,又講到自己咁唔得閒;在有限的情況下,唔係應該要選擇一間 ...

口話唔係想引起罵戰,語氣卻好挑釁啊。 你還未到此階段,唔明的好正常。我諗無乜人鍾意面試的,又唔又唔係一定收,又唔知小朋友狀態。選擇從來都是相對的,知道唔會讀,即放已經很好,大把人攞住一大堆學校到六月先放嗰啲先衰

作者: edwinho123    時間: 16-11-17 10:37

我知道有些小朋友真的考一間架咋。感謝家長知道小朋友唔會讀咁快放位給其他小朋友。

未收offer的家長希望快些收到好消息

作者: 3hearts    時間: 16-11-17 10:44     標題: 引用:Quote:marshmallowbon+發表於+16-11-16+23:

原帖由 牛仔小怡 於 16-11-17 發表

口話唔係想引起罵戰,語氣卻好挑釁啊。 你還未到此階段, ...
exactly....it is becoz the interview times..只有在海中游緊水才明白

作者: SmilieMaMa    時間: 16-11-17 12:46     標題: 回覆:王錦輝開彩未?

講句公道說話,呢個世界真係咩人都會有,我自己認識既,佢仔好叻,佢父母真係超鍾意面試架,仲要每封2nd 3rd in offer letter 乜都要晒一餐,以集郵為樂,當然好多間對佢來講連練習既資格都冇,你問我佢哋咩心態?我覺得咪要贏哂全世界,自私到冇朋友,心態係我唔讀你先有機會讀。。。所以,睇開啲啦,好彩以上既人應佔少數(因為都要天時地利人和先得),大部分人都係無奈地考多幾間,有幸有得揀既話,唔留位,或盡快決定咗放位,已經好好喇。。。呢個世上都有唔少患上選擇困難症,或聲稱忙到打個電話放位都冇時間既人,大有人在架。

作者: 牛仔小怡    時間: 16-11-17 15:23

SmilieMaMa 發表於 16-11-17 12:46
講句公道說話,呢個世界真係咩人都會有,我自己認識既,佢仔好叻,佢父母真係超鍾意面試架,仲要每封2nd 3r ...
我諗呢D人真係唔多呢...

作者: Marv    時間: 16-11-17 17:39

措辭.....其實好多時都好重要...

如果寫"有Offer, 不過會放位", 會令大家舒服好多, 而且會感激.

而寫 "不過唔會讀".....有啲黑人憎....

咁囉...

如果只係措辭不當, 咪冇事囉, 如果真係mean it...就抵俾人話囉....

作者: dim731    時間: 16-11-17 20:08

Marv 發表於 16-11-17 17:39
措辭.....其實好多時都好重要...

如果寫"有Offer, 不過會放位", 會令大家舒服好多, 而且會感激.

其實都係㗎,有識人一心諗住入津校,咁最多都係考私校做backup啫,但佢又去考王錦輝,入到2nd in,但要平日去,佢哋直情唔去in,話算啦,收都唔會讀,當讓個位畀人囉~
聽到其實幾無奈,因為我真係一心諗住考到王錦輝就一路讀到考大學,今年考唔到的話,出年,後年都會考插班

作者: applewatch    時間: 16-11-17 20:59

dim731 發表於 16-11-17 20:08
其實都係㗎,有識人一心諗住入津校,咁最多都係考私校做backup啫,但佢又去考王錦輝,入到2nd in,但要平 ...

點解你咁鍾意王錦輝?

作者: dim731    時間: 16-11-17 21:14

applewatch 發表於 16-11-17 20:59
點解你咁鍾意王錦輝?

其實阿仔未讀幼稚園已經識人考左入去,一直都有留意呢間學校
我哋住荃灣,返學算近;K1時班主任都發覺阿仔透過活動吸收得好快,叫我試下搵活動教學嘅學校,當時已經鎖定左王錦輝
上年又多個鄰居嘅仔仔考左入去,佢返學返得好開心呀,同埋我一直係想小朋友鍾意返學同埋識多啲唔同範疇嘅嘢,仲要A-School有好多小組討論,之後要presentation,以前好多同學都係paper超高分,present就口窒窒,所以有得練習好緊要
不過我仔係12月超細仔,讀學劵學校,只有一體,要好好運先考到

作者: ccaa0220    時間: 16-11-18 16:29

想問6月統一放榜後, WKF有冇得叩門??定只CALL返今次waiting List?
作者: dim731    時間: 16-11-18 17:04     標題: 回覆樓主:

放榜日下晝突然收到電話,叫我哋再去見校長,今日見完,confirm有offer, 網頁結果都轉左成功取錄,accepted offer~

作者: 晞晞爸b    時間: 16-11-18 17:19

dim731 發表於 16-11-18 17:04
放榜日下晝突然收到電話,叫我哋再去見校長,今日見完,confirm有offer, 網頁結果都轉左成功取錄,accepted ...

恭喜!

咁即係所有IN PROGRESS既小朋友..都可能要等有位放左出來之後要經過3RD IN 見完校長先會決定有無OFFER

作者: hokay    時間: 16-11-18 17:29

放榜日下晝突然收到電話,叫我哋再去見校長,今日見完,confirm有offer, 網頁結果都轉左成功取錄,accepted ...

咁3rd in 問咩呢?

作者: woostock    時間: 16-11-18 17:39

回覆 dim731 的帖子

姐係要IN第3次?
作者: 牛仔小怡    時間: 16-11-18 17:57

恭喜你呀~~~
作者: tiggerMaMa    時間: 16-11-18 17:59

恭喜晒

作者: Doray    時間: 16-11-18 18:27

牛仔小怡 發表於 16-11-17 15:23
我諗呢D人真係唔多呢...
但有選擇困難症的人唔少
作者: hyde1111    時間: 16-11-18 19:09

請問你是沙田區嗎?

作者: dim731    時間: 16-11-18 19:15

hokay 發表於 16-11-18 17:29
咁3rd in 問咩呢?

其實都無問啲乜,但係打電話嚟嘅時候好強調叫埋爸爸一齊見校長
今日校長都係傾兩句,比左本書佢睇,但無問嘢,跟住就話佢第一,二輪都唔錯,係要睇多啲英文書
跟住就話ok,同事會update網頁,下星期過去註冊,8月尾再見小朋友喇~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5