教育王國

標題: 請問那裏可以找到英華(男校)的DSE 成績? [打印本頁]

作者: TYIP    時間: 16-11-15 18:44     標題: 請問那裏可以找到英華(男校)的DSE 成績?

如題,謝謝。

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-16 10:17

TYIP 發表於 16-11-15 18:44
如題,謝謝。
十月尾無去入學講座?
作者: 王家爸爸    時間: 16-11-16 10:20

校務報告第十四頁有簡單地提及:

http://www.yingwa.edu.hk/uploadf ... _ub0/1415Report.pdf
作者: TYIP    時間: 16-11-16 11:39     標題: 引用:Quote:TYIP+發表於+16-11-15+18:44+如題,

原帖由 王家爸爸 於 16-11-16 發表
十月尾無去入學講座?
有去講座,但就好似好少提及dse成績

作者: TYIP    時間: 16-11-16 11:43     標題: 引用:校務報告第十四頁有簡單地提及:+http://ww

校務報告第十四頁有簡單地提及:

http://www.yingwa.edu.hk/uploadfile/2015112612433519756file_file_ub0 ...
我也看過此頁,想搵詳細少少都搵唔到。

唔知其他家長有沒有其他資料,真的想多點了解英華dse 成績。

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-16 11:49

TYIP 發表於 16-11-16 11:39
有去講座,但就好似好少提及dse成績
點解Q&A時唔問?

作者: kctsang    時間: 16-11-16 11:55

TYIP 發表於 16-11-16 11:43
我也看過此頁,想搵詳細少少都搵唔到。

唔知其他家長有沒有其他資料,真的想多點了解英華dse 成績。

近年dse成績可以在每年annual report睇到,如果要再詳細資料應該要學校先有

作者: TYIP    時間: 16-11-16 14:11     標題: 引用:Quote:TYIP+發表於+16-11-16+11:39+有去講

點解Q&A時唔問?
諗住好似其他學校咁在學校網頁會找到,點知得簡單版😞

作者: TYIP    時間: 16-11-16 14:15     標題: 引用:Quote:TYIP+發表於+16-11-16+11:43+ 我也看

原帖由 kctsang 於 16-11-16 發表
近年dse成績可以在每年annual report睇到,如果要再詳細資料應該要學校先有
...
謝謝。點解間學校DSE 成績咁神秘嘅😯

作者: IloveJJ    時間: 16-11-16 15:02     標題: 回覆樓主:

作者: hkpapa852    時間: 16-11-16 15:04

IloveJJ 發表於 16-11-16 15:02
我老公有問中文成績,佢答得好隱悔,應該麻麻。
佢3322率近幾年都係得7X%, 中文一定唔會叻得去邊

作者: kctsang    時間: 16-11-16 15:34

TYIP 發表於 16-11-16 14:15
謝謝。點解間學校DSE 成績咁神秘嘅😯

英華現在成績是band 1B當然dse不會太亮麗,之前校長有提過到全直資時成績會比現在好,當然這是一張期票因為第一屆全直資現在只是中三,所以好多人都儲定花生等幾年後慢慢食

如果你只睇dse成績英華不是你杯茶,因為好多地區名校成績都會好過佢

作者: IloveJJ    時間: 16-11-16 15:42

作者: NeoMom    時間: 16-11-16 15:47

IloveJJ 發表於 16-11-16 15:42
佢哋收生著重面試(佔60%),而且講明收生唔太著重成績,我諗唔係咁易要有好好既DSE成績。反而SPB副校長講明 ...
如果唔著重成績通常唔出聲, 好少可講明唔重成績, 比較奇怪

作者: kctsang    時間: 16-11-16 15:59

佢哋收生著重面試(佔60%),而且講明收生唔太著重成績,我諗唔係咁易要有好好既DSE成績。反而SPB副校長講明 ...

收生名額50個有千幾人考其實點會唔揀d成績好呀,如果有留意近兩年pre s1成績比之前好尢其是英文同數學,這證明近年的確入到批好麵粉但到6年後有冇靚麵包出爐就要慢慢睇,所以唔想博都係揀返現成藍籌好d

作者: zzeta    時間: 16-11-16 16:07

回覆 kctsang 的帖子

請問如何查看到PRE S1 成績 ?
作者: hoivy    時間: 16-11-16 16:09

作者: hoivy    時間: 16-11-16 16:14

作者: kctsang    時間: 16-11-16 16:25

hoivy 發表於 16-11-16 16:09
若第一屆全直資現在是中三, 也不用等幾年後的DSE, 從現在的HKAT      (Pre-S1)的成績已可以帶來一些啟示。
...

第一屆應該13/14

作者: IloveJJ    時間: 16-11-16 16:34

作者: hoivy    時間: 16-11-16 16:37

作者: TYIP    時間: 16-11-16 16:42     標題: 引用:Quote:kctsang+發表於+16-11-16+15:59+ 收

原帖由 IloveJJ 於 16-11-16 發表
咁佢到時點揀我就唔知啦!佢咁講,我咁聽囉!佢應該係sell佢多元化、全人教育,唔係死讀書咁。不過,佢咁 ...
我老公去聽完這兩間,佢反而覺得DBS 仲講多d 同埋著重多d成績,英華著重活動多少。

作者: kctsang    時間: 16-11-16 16:46

IloveJJ 發表於 16-11-16 16:34
咁佢到時點揀我就唔知啦!佢咁講,我咁聽囉!佢應該係sell佢多元化、全人教育,唔係死讀書咁。不過,佢咁 ...

其實讀多活動男校就好似食buffet, 如果大食嘅男仔入到去就開心到不得了,但係如果你只食甜品係唔係唔可以去其實又唔係,不過好多人會話我做乜要去酒店食buffet只食甜品咁儍,我樓下間糖水店不知幾好食

好老套講句揀學校沒有最好只有最適合

作者: hoivy    時間: 16-11-16 16:47

作者: TYIP    時間: 16-11-16 16:47     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-11-16+15:02+我老

原帖由 hkpapa852 於 16-11-16 發表
想請教3322 7x % 是否屬於band 1b 成績?

作者: hkpapa852    時間: 16-11-16 16:49

TYIP 發表於 16-11-16 16:47
想請教3322 7x % 是否屬於band 1b 成績?
3322只係一個基本指標, 參考價值唔算大.

作者: TYIP    時間: 16-11-16 16:51     標題: 引用:Quote:TYIP+發表於+16-11-16+16:42+我老公

原帖由 hoivy 於 16-11-16 發表
就算活動點多資多彩, 點全人教育, 除非家長將來幫子女去外國升學, 不然始終要面對現實的 DSE成績問題, 雖然 ...
很同意你的説法。大家是同路人。

作者: TYIP    時間: 16-11-16 16:53     標題: 引用:Quote:TYIP+發表於+16-11-16+16:47+想請教3

再請教,那在英華沒有公開多些dse 資料下,坊間是如何評他是band 1b 呢?

作者: hoivy    時間: 16-11-16 17:01

作者: 晴晴小B    時間: 16-11-16 17:01     標題: 引用:Quote:TYIP+發表於+16-11-16+16:47+想請教3

如果連3322都無,就無資格『報』jupas既政府資助學士課程

作者: 晴晴小B    時間: 16-11-16 17:03     標題: 引用:Quote:TYIP+發表於+16-11-16+14:15+ 謝謝。

英華現在成績是band 1B當然dse不會太亮麗,之前校長有提過到全直資時成績會比現在好,當然這是一張期票因 ...
英華小學既精英好多都中途走去插其他更好既學校,所以佢中學部未必收到啲最top既英小畢業生

作者: chun媽    時間: 16-11-16 17:07     標題: 回覆:請問那裏可以找到英華(男校)的DSE 成績?

我看完st.  paul boys的網頁,除了中文科外,st paul boys都有登英,數,通識攞level 4的成績,看來st. paul boys的成績較佳

作者: hoivy    時間: 16-11-16 17:09

作者: hkpapa852    時間: 16-11-16 17:13

晴晴小B 發表於 16-11-16 17:03
英華小學既精英好多都中途走去插其他更好既學校,所以佢中學部未必收到啲最top既英小畢業生

...
D人成日話好多..... 其實有幾多呢?

作者: hkpapa852    時間: 16-11-16 17:20

hoivy 發表於 16-11-16 17:09
還有一個實際難題, 中文是比英文難學, 一但英文比中文強很多, 學生要學中文的動力會大大減少, 而以英華小學 ...
又咁講, 頭3屆DSE成績, LS既中文都係唔夠70%, 不過人地其它科成績夠勁, 所以整體入U率同入3大率都維持高企

QC過去4屆既3322率都未見過9字, 反而B1中游既學校如旅港開平試過3322率有9X%, 唔通大家會覺得旅港叻過QC?

3322只係一個基本指標, 要睇學校叻唔叻, 仲有好多嘢要睇

作者: himhim0502    時間: 16-11-16 17:24

我唔信
作者: kctsang    時間: 16-11-16 17:33

英華不是一個讀書好地方但仍然有學生讀醫,去牛津、劍橋讀書,睇下果個係唔係你個仔

作者: IloveJJ    時間: 16-11-16 17:44

作者: IloveJJ    時間: 16-11-16 17:45

作者: IloveJJ    時間: 16-11-16 17:47

作者: hoivy    時間: 16-11-16 18:03

作者: hoivy    時間: 16-11-16 18:08

作者: 晴晴小B    時間: 16-11-16 18:11     標題: 引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-11-16+17:03+英華

我仔個級今年有一位來自英華的新同學,大一級舊年又知有一位。插得入黎應該學術有返咁上下。

作者: hkpapa852    時間: 16-11-16 18:16

hoivy 發表於 16-11-16 18:08
簡單講,多少個5以上,個人因素較大; 3322高,學校因素較大。
3322高低都要睇學校中一收生既水平。
一間主收B1學生同一間主收B2學生既學校,即使學校能力相約,3322率都可以差好遠

作者: hoivy    時間: 16-11-16 18:17

作者: 晴晴小B    時間: 16-11-16 18:18     標題: 引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-11-16+18:11+我仔

原帖由 hoivy 於 16-11-16 發表
其實,我覺得學校最頂級個批人成績好,跟同學校的關係不大。
同意

作者: hoivy    時間: 16-11-16 18:32

作者: cmchang0927    時間: 16-11-16 18:35

回覆 hkpapa852 的帖子

只知今年yw畢業生有10個去左dbs, 其他學校就不清楚。

作者: TYIP    時間: 16-11-16 18:41     標題: 引用:英華不是一個讀書好地方但仍然有學生讀醫,

英華不是一個讀書好地方但仍然有學生讀醫,去牛津、劍橋讀書,睇下果個係唔係你個仔
...
唔好意思,想問下爲什麼説"英華不是一個讀書好地方"?

作者: kctsang    時間: 16-11-16 18:51

TYIP 發表於 16-11-16 18:41
唔好意思,想問下爲什麼説"英華不是一個讀書好地方"?

我仔今年中一外校生由開學至今參加活動未停過,上山下海乜都有得玩,佢讀得非常開心應該係玩得好開心.

經過第一次UT佢係班裏面成績屬於中上所以我都由佢繼續玩,不過我講明成績keep唔到中上活動就要停,所以英華係玩嘅地方唔係讀書嘅好地方

我對英華分享到呢度完之後都唔會再講咁多

作者: TYIP    時間: 16-11-16 18:58     標題: 引用:Quote:TYIP+發表於+16-11-16+18:41+ 唔好意

我仔今年中一外校生由開學至今參加活動未停過,上山下海乜都有得玩,佢讀得非常開心應該係玩得好開心.

經 ...
明白,謝謝。

作者: IloveJJ    時間: 16-11-17 11:28

作者: ppmmbb    時間: 16-11-17 14:59

hoivy 發表於 16-11-16 16:09
若第一屆全直資現在是中三, 也不用等幾年後的DSE, 從現在的HKAT      (Pre-S1)的成績已可以帶來一些啟示。 ...

100%全直資英小畢業生現時才中二,現時中三果班在小學時  2011-2012小學部校務報告  :「20%的學生是以不同的標準入學,他們的學習能力明顯地稍遜。

果20%不知是否與政府協商的最後大抽獎位,校務報告無寫無解釋

作者: ppmmbb    時間: 16-11-17 15:10

hoivy 發表於 16-11-16 16:14
問題是現在沒有K3升英小小一時的能力, 沒有辦法對英小的增值能力有個評估。
...

英小收生不是只單看K3仔學術能力,我識唔少仔有SFA、TSL 1st Round Offer但英小不收。SFA、TSL小一面試考學術一定深過英小。

作者: ppmmbb    時間: 16-11-17 15:18

hkpapa852 發表於 16-11-16 17:13

中途插走問唔道,但上年(2015-16)小六家長講小六畢業生有20多人出走,去了SPCC、QC、LS、DB... ...

作者: LGC    時間: 16-11-17 16:10     標題: 回覆樓主:

有朋友分享,
2016 年畢業生有69% 升讀degree 課程
而且共計有96%升讀degree & sub-degree 課程
可証實嗎?

作者: KikiDaddy    時間: 16-11-24 05:53

回覆 LGC 的帖子

96.1 is the % of students fulfilling the minimum entrance requirements for sub-degree education.
Students got the offers from local degree and local sub degree programs (including both ugc funded and non ugc funded) are about 86%.

You can see the information in its 2015-16 School Annual Report: -

http://www.yingwa.edu.hk/uploadfile/2016112312443464590file_file_ub0/School_Report_15-16.pdf

作者: ppmmbb    時間: 16-11-24 08:28     標題: 引用:+本帖最後由+KikiDaddy+於+16-11-24+05:55+

原帖由 KikiDaddy 於 16-11-24 發表

回覆 LGC 的帖子
咁快手。

作者: KikiDaddy    時間: 16-11-24 08:52

回覆 ppmmbb 的帖子

Like most boys` schools, YWC 15 DSE results drop a bit comparing to last year.
作者: hkpapa852    時間: 16-11-29 16:06

晴晴小B 發表於 16-11-16 17:03

...
原來英華小學近兩年既校務報告有講有幾多人直升書院.

2014-2015年度: 141/157人直升 (流失唔係好多啫!)
2015-2016年度: 117/141人直升 (嘩, 比例高咗好多吓喎?!)

兩年都話自己有90% B1+B2學生.......

作者: 晴晴小B    時間: 16-11-29 16:12     標題: 引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-11-16+17:03+英華

原帖由 hkpapa852 於 16-11-29 發表

2014-2015年度: 141/157人直升 (流失唔係好多啫!)
你想想,走得到個班應該都係比較叻個批...

作者: hoivy    時間: 16-11-30 15:42

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-30 16:04

hkpapa852 發表於 16-11-29 16:06

比例低咗(117/141人直升),除咗可能係流失咗既叻人外,會唔會亦都有可能係無得升既B3?
作者: hkpapa852    時間: 16-11-30 16:38

王家爸爸 發表於 16-11-30 16:04
比例低咗(117/141人直升),除咗可能係流失咗既叻人外,會唔會亦都有可能係無得升既B3? ...
再前一年既校務報告(2012-2013年度)沒有透露有幾多人直升, 但有一段話有一些直升上書院既同學既Pre-S1成績唔達標, 所以下年目標係要提升同學既達標比例

作者: ppmmbb    時間: 16-11-30 16:41

王家爸爸 發表於 16-11-30 16:04
比例低咗(117/141人直升),除咗可能係流失咗既叻人外,會唔會亦都有可能係無得升既B3? ...

英華小學小六係會留班的。

作者: ppmmbb    時間: 16-11-30 17:02

" 王家爸爸  小六會留班? "
[color=rgb(153, 153, 153) !important]

負責任的學校才會要學生留班,你覺得好笑定覺得有問題

作者: hkpapa852    時間: 16-11-30 17:22

ppmmbb 發表於 16-11-30 17:02
" 王家爸爸  小六會留班? "
話說N年前Snoopy校長係小一招生既簡介會中講過一個有學習問題既學生故事, 話見學生好努大, 所以一直俾佢升班, 到小五先留佢班, 仲話原因係英華小學係根EDB指引, 小六唔俾學生留班, 如果繼續俾佢直升一定無法升中書院咁就一定要離開英華 (其實直資根本唔需要跟, 所以我都唔明佢當時點解要咁講)

雖然, EDB係2014年出咗微調, 准許官津小學係小六俾學生留一次班, 不過, 都係個句, 直資學校幾時留人班, 唔受EDB規管.

所以, 英華小學其實幾時開始小六係有留人班既呢?

作者: ppmmbb    時間: 16-11-30 17:33

hkpapa852 發表於 16-11-30 17:22
話說N年前Snoopy校長係小一招生既簡介會中講過一個有學習問題既學生故事, 話見學生好努大, 所以一直俾佢升 ...

個學生是 津小生 直資生

作者: hkpapa852    時間: 16-11-30 17:51

ppmmbb 發表於 16-11-30 17:33
個學生是 津小生 定 直資生 ?
印象中, 校長話由小一讀起, 咁讀到小五時都變咗直資啦!

作者: ppmmbb    時間: 16-11-30 17:59     標題: 引用:Quote:ppmmbb+發表於+16-11-30+17:33+個學

原帖由 hkpapa852 於 16-11-30 發表
印象中, 校長話由小一讀起, 咁讀到小五時都變咗直資啦!
入學時身份是津小生,讀到中六都是津中生喎!

作者: hoivy    時間: 16-12-1 11:00

作者: hkmom    時間: 16-12-1 11:48

hkpapa852 發表於 16-11-29 16:06

2014-2015年度: 141/157人直升 (流失唔係好多啫!)2015-2016年度: 117/141人直升 (嘩, 比例高咗好多吓喎?!)

對不起,請問是報告的哪一頁提到這些升學數字?可能因我蠢,找極都找唔到

作者: hkpapa852    時間: 16-12-1 11:57

hkmom 發表於 16-12-1 11:48
對不起,請問是報告的哪一頁提到這些升學數字?可能因我蠢,找極都找唔到
...

http://www.yingwaps.edu.hk/CustomPage/8/2014-2015School_Report_ok_1125.pdf

PDF P.6最後一段

http://www.yingwaps.edu.hk/CustomPage/8/15-16%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E6%A0%A1%E5%8B%99%E5%A0%B1%E5%91%8A.pdf

PDF P.5最後一段

作者: hkmom    時間: 16-12-1 12:09

回覆 hkpapa852 的帖子

Thanks very much!
唔怪之得我搵唔到,因為我係喺英華書院嘅學校報告搵,真係傻傻地

作者: 積奇百事    時間: 16-12-4 01:40     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-30+17:22+話

原帖由 ppmmbb 於 16-11-30 發表
個學生是 津小生 定 直資生 ?
果位應該係最後一屆津校生,校長有講過如果留級要追得比較辛苦,因為課程深度好大分別,要個小朋友諗清楚。

作者: fionacat    時間: 16-12-4 23:54

hkpapa852 發表於 16-11-16 15:04

咁真係好麻麻喎,好多band1 有成90+%啊!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5