教育王國

標題: 培正vs聖羅撒. [打印本頁]

作者: loveu2    時間: 16-11-14 11:41     標題: 培正vs聖羅撒.

培正聖羅撒時間撞到正,in邊間好?二間都近家.二間都心儀.請問邊間好.thx

作者: littlemaopig    時間: 16-11-14 14:23

如果學費不是問題, 當然培正, 你讀培正K, 好大機會上返培正小學。
但讀聖羅撒K, 上培小係好難好難既事

培正K, 第時想上聖羅撒小學全部都係大抽獎, 叩門聖羅撒K亦無特別優先
作者: dreamdream081    時間: 16-11-14 14:26

培正 for sure
作者: angelying1221    時間: 16-11-14 14:29

回覆 littlemaopig 的帖子

咁又唔係喎!如果聖羅撒係111唔太差都會收番,但要注意佢小學係中文的,有幸升埋中學又突然變成英文。這樣小朋友有點難適應
作者: littlemaopig    時間: 16-11-14 14:37

angelying1221 發表於 16-11-14 14:29

咁又唔係喎!如果聖羅撒係111唔太差都會收番,但要注意佢小學係中文的,有幸升 ...
我見聖羅撒小學版果邊話聖羅撒K無優先取錄喎,  佢地個結論話小學叩門喜歡收名幼

作者: Korira    時間: 16-11-14 14:44

講取錄機會,一定係聖羅撒高。先唔講幾多人報名,聖羅撒面試要見家長,而培正則只見小朋友。見聖幼,小朋友發揮未夠好,父母分有會幫到手。培幼就靠晒小朋友表現。
講上小邊間有幫助,不知道樓主是否一定要龍校/小學back up,如是,聖幼就真的和小學沒有直接關係的。

作者: angelying1221    時間: 16-11-14 14:44

咁我個女就係成功上到小學既一個例子啦!不過佢都幾乖既。
作者: loveu2    時間: 16-11-14 15:09

聖羅撒就係聽人講呃門會優先考慮,所以真係唔知真定假

作者: loveu2    時間: 16-11-14 15:11

回覆 angelying1221 的帖子

但不是現在一般學校,小學也是中文教學嘛,只有私英文.但講到中學,上到英中都不容易,是嘛

作者: loveu2    時間: 16-11-14 15:12

回覆 Korira 的帖子

我想有家長陪的確機會大些.但不知會問家長什麼,驚唔識答

作者: loveu2    時間: 16-11-14 15:13

angelying1221 發表於 16-11-14 14:44

咁我個女就係成功上到小學既一個例子啦!不過佢都幾乖既。 ...
你是指入了聖羅撒嘛

作者: dreamdream081    時間: 16-11-14 15:15

loveu2 發表於 16-11-14 15:09

聖羅撒就係聽人講呃門會優先考慮,所以真係唔知真定假
Actually not 優先考慮

作者: Korira    時間: 16-11-14 15:15

loveu2 發表於 16-11-14 15:12
回覆 Korira 的帖子

我想有家長陪的確機會大些.但不知會問家長什麼,驚唔識答

印象中,老師問了我選此校原因、平日邊位家長跟功課、放假會多數去邊、如沒有校車服務,接送會否有問題?大約是這樣,其實過程幾輕鬆的。

希望幫到你。

作者: loveu2    時間: 16-11-14 15:22

Korira 發表於 16-11-14 15:15
印象中,老師問了我選此校原因、平日邊位家長跟功課、放假會多數去邊、如沒有校車服務,接送會否有問題? ...
絕對幫到我,萬分感激.

作者: loveu2    時間: 16-11-14 15:23

dreamdream081 發表於 16-11-14 15:15
Actually not 優先考慮
thx,

作者: angelying1221    時間: 16-11-14 16:16

回覆 loveu2 的帖子

Yes呀!係講緊入咗去幼稚園再升小
作者: angelying1221    時間: 16-11-14 16:20

loveu2 發表於 16-11-14 15:11
回覆 angelying1221 的帖子

但不是現在一般學校,小學也是中文教學嘛,只有私英文.但講到中學,上到英中都不 ...
所以就係覺得培正係私校好d,長遠d睇埋中學,小朋友會無咁辛苦。當然學費也是一個重要因素。
作者: loveu2    時間: 16-11-14 17:30

angelying1221 發表於 16-11-14 16:20
所以就係覺得培正係私校好d,長遠d睇埋中學,小朋友會無咁辛苦。當然學費也是一個重要因素。 ...
但係倒轉來想.如果幼稚園和小學不讀私小.留錢在將來外國升又好不好.還是打好個底在香港讀書??

作者: rickdom6    時間: 16-11-14 17:37

同埋睇下你會唔會PREFER男女校定女校... 如果上聖羅撤小學及中學, 都係女校~ 有些家庭可能PREFER男女校
作者: angelying1221    時間: 16-11-14 17:44

loveu2 發表於 16-11-14 17:30
但係倒轉來想.如果幼稚園和小學不讀私小.留錢在將來外國升又好不好.還是打好個底在香港讀書??
...
以我所知好多都夠分入到香港既大學,同埋校風幾純樸,唔會花枝招展,個個個樣都好讀書咁!再講有錢緊係可以出國留學啦!但唔想咁辛苦既話相信讀完中學入本地大學都唔難,不過都好長遠既事囉,haha

作者: Forgetmenot999    時間: 16-11-14 17:45

loveu2 發表於 16-11-14 11:41
培正聖羅撒時間撞到正,in邊間好?二間都近家.二間都心儀.請問邊間好.thx

Puichingforsure

作者: Korira    時間: 16-11-14 17:48

...

讀津小私小一樣可打好基礎只是取決於小朋友讀書態度和能力,加上家長的支援就更好。
有些人誤以為私小一定不谷,俾學費就有自由,這樣想就錯了。看看這裡很多過來人就知。

作者: loveu2    時間: 16-11-14 17:53

angelying1221 發表於 16-11-14 17:44
以我所知好多都夠分入到香港既大學,同埋校風幾純樸,唔會花枝招展,個個個樣都好讀書咁!再講有錢緊係可以 ...
多謝意見.因為我係有個大仔,但是今年一個小一,一個K1.哥哥現有私小back up,自行同或大抽獎都未知結果.所以妹妹有無得跟都未知.況且,二個人性格各有差異,所以想對妹妹都公平一點.妹妹也有自己不同的路.

作者: loveu2    時間: 16-11-14 17:54

Korira 發表於 16-11-14 17:48
讀津小私小一樣可打好基礎只是取決於小朋友讀書態度和能力,加上家長的支援就更好。
有些人誤以為私小一 ...
多謝你中肯的意見

作者: Korira    時間: 16-11-14 19:25

loveu2 發表於 16-11-14 17:54
多謝你中肯的意見

不客氣。
哥哥升小一,妹妹考K1 ,你的壓力一定不小呢。祝福你!
P.S. 去年我同日考培正和聖羅撒(2間面試雖然在同日,但相隔1小時)考完聖幼飛的士去培正,最後聖羅撒收了,培正rejected.
好記得當日培正排隊耐,在操場企了好久。之後跟童軍上樓,老師拖小朋友入課室面試,但每位小朋友也在10分鐘內被帶返出來,面試就這樣完結了。
我相信當日小女比較攰,在培正表現一定很一般,所以reject 也是我預料的。不過有這機會參觀一下這間熱門學校也相當難得!

作者: loveu2    時間: 16-11-14 19:38

Korira 發表於 16-11-14 19:25

不客氣。
10分鐘內,發生乜真無人知.重要家長無得入.我不想尊注了哥哥升小,忽略了妹妹.妹妹今年無哥哥當年咁好彩,已經有二間撞時間去不到.這一次係第三間去不到.多謝你意見

作者: amoyresident    時間: 16-11-14 20:48     標題: 回覆:loveu2 的帖子

其實家長有得入都無用,因為任何interview 家長也不能插手

作者: loveu2    時間: 16-11-14 21:27

amoyresident 發表於 16-11-14 20:48
其實家長有得入都無用,因為任何interview 家長也不能插手

小女係慢熱形,如果無家長在應該不會喊,但亦會回答問題。

作者: 星星的後裔    時間: 16-11-14 22:03

樓主有否想過女兒的性格適合邊間多d?

作者: loveu2    時間: 16-11-14 22:12

星星的後裔 發表於 16-11-14 22:03
樓主有否想過女兒的性格適合邊間多d?
其實我自己覺得二間好似差不多,屬於全統學校.學術都差不多.
有錯請更正

作者: 星星的後裔    時間: 16-11-14 22:31

loveu2 發表於 16-11-14 22:12
其實我自己覺得二間好似差不多,屬於全統學校.學術都差不多.
有錯請更正

我都唔肯定, 好似聖幼好谷,培幼是較happy.

作者: babemi    時間: 16-11-14 22:47

...

呢樣我亦有考慮,但會視乎如果佢考到好的私小會照上,係咪。所以睇佢考到就上,否則津小大把都出國留學也應付到的
作者: loveu2    時間: 16-11-14 23:54

星星的後裔 發表於 16-11-14 22:31
我都唔肯定, 好似聖幼好谷,培幼是較happy.

我了解的,都同你差不多,聖羅撒較谷,但二間都屬於偏向收乖學生吧!

作者: dreamdream081    時間: 16-11-15 06:43     標題: 回覆:loveu2 的帖子

入聖羅撒,只能祝她好運!

作者: loveu2    時間: 16-11-15 08:41

dreamdream081 發表於 16-11-15 06:43
入聖羅撒,只能祝她好運!

多謝,我想間間都要睇彩數。

作者: 星星的後裔    時間: 16-11-15 12:33

loveu2 發表於 16-11-14 23:54
我了解的,都同你差不多,聖羅撒較谷,但二間都屬於偏向收乖學生吧!

培幼唔肯定, 據講聖幼好嚴, 所以要乖學生或出乖學生.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5