教育王國

標題: 曾經為考小一喊過既入黎互相支持下 [打印本頁]

作者: msyoyolam    時間: 16-11-8 20:03     標題: 曾經為考小一喊過既入黎互相支持下

連橫reject, 好失望,好唔甘心,覺得自己小朋友唔係差,認為佢可以喺間好d既小學讀書,覺得自己付出左好多,心機、時間、金錢,最終得個吉,今日終於忍唔住大喊一場....但又要喺小朋友面前扮冇野! 一入門囗佢好乖咁比d功課我睇、自動自覺做左一d我冇叫佢做既練習,我又忍唔住入房再喊!唉!冇諗過自己會有咁既反應,以前仲笑人點解大抽獎放榜又喊又叫.....原來真係咁大壓力!

作者: 大白兔糖    時間: 16-11-8 20:16     標題: 回覆樓主:

樓主! 我女女都暫未有學校收,今日收真光reject,都好down!有兩間下星期放榜,我都坐立不安! 為左小朋友,一齊撐住啦。

作者: iamiris    時間: 16-11-8 20:26

msyoyolam 發表於 16-11-8 20:03
連橫reject, 好失望,好唔甘心,覺得自己小朋友唔係差,認為佢可以喺間好d既小學讀書,覺得自己付出左好多 ...

唉,今年真係競爭好大

作者: Doramaymon    時間: 16-11-8 20:27

唔使喊喎,無offer既人大有人在,包括我女兒,咁又點,一日未開學,一日仲有機會,寫多幾封求位信,同小朋友睇多d書,音樂椅有排未轉完,唔好氣餒,媽媽加油(emoji)(emoji)

作者: MMVV    時間: 16-11-8 20:29     標題: 引用:連橫reject,+好失望,好唔甘心,覺得自己小

原帖由 msyoyolam 於 16-11-08 發表
連橫reject, 好失望,好唔甘心,覺得自己小朋友唔係差,認為佢可以喺間好d既小學讀書,覺得自己付出左好多 ...
其實好多律贴學校比一些私校直資源更多,課外一活動多,又分班分程度教學,令小朋友事半功倍,聽聞有d律校甚至請退休教師幫手補習。大部份小朋友都是讀官校津校,有乜大不了。

作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-8 20:35

自行又未出結果 唔使灰心!!!

作者: siden    時間: 16-11-8 20:45

你不是又有培道真道可揀嗎? 還是我誤會了?

呢兩間都唔錯ar

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-11-8 20:47

jm 妳最心儀邊間?

作者: Felix223    時間: 16-11-8 20:56

唔好唔開心!雖然我仔是下年,不過經歷過考幼稚園,都知道嗰種壓力,加油!

作者: lui    時間: 16-11-8 21:30

但你巳有幾間offer不是嗎?

作者: wsl05    時間: 16-11-8 21:34

不用擔心!想當年最後我女一間都冇offer!冇call waiting!但最後抽獎入到一間好多人都想入既津校,而且成績全部都係top30%,操行仲要係exceptionally good.所以唔使灰心同擔心,好好栽培仔女,就算入唔到心儀既私小,不等於無實力,放開吧!不要影響自己及小朋友心情
作者: littlegirl0924    時間: 16-11-8 21:39     標題: 回覆樓主:

樓主,今年競爭太大,跟本唔關小朋友事,我地俾埋小朋友上哂面試班都係零offer,心情跌落谷底,失望完一次又一次,依家只希望快d過埋呢個殘酷嘅遊戲,入間唔太差嘅小學,俾心機讀書

作者: angrybusilver    時間: 16-11-8 21:41

不要傷心、失望!當年我小朋友也一樣,甚至大抽獎也派最尾志願。最後我們叩門入了一私學,下學期巳成功插班到另一之前reject既直資。你的心情,我超級明白。
作者: siden    時間: 16-11-8 21:58

lui 發表於 16-11-8 21:30
但你巳有幾間offer不是嗎?

Deleted

作者: 宏心    時間: 16-11-8 22:14

作者: bubuG    時間: 16-11-8 22:17

曾經識人全軍覆沒,抽到喇沙,Maryknoll ,st Mary. 未到最後還是未知數。

作者: Jane1983    時間: 16-11-8 22:33

而家考緊的,多少當局者迷。好難勸唔好唔開心,但其實真係唔使咁悲情。

好多人真係大抽獎,派乜讀乜,教得好,仔女免費讀書、就近上學之餘,一樣中學上band 1。如果你覺得而家痛苦到不堪,呢個真係你自製的無間地獄,無需要的。你識得行番出來,天朗氣清,闔家歡樂。
作者: siden    時間: 16-11-8 22:41

我覺得,你可能中APS/KTS

作者: Yeahly_ly    時間: 16-11-8 22:47

樓主,你做既野唔會白費架啦⋯⋯留黎準備小一仲緊要....唔洗灰....小朋友有能力....第時同佢考插班都一樣....何況仲有自行同大抽獎

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-9 01:03

不知可以點樣安慰樓主,但係好多小朋友考到直私都不一定係能力特別高。由頭到尾都係睇吓邊個識玩個遊戲,之後懂得如何預早去準備。
我大女玩過一次,今年到細女所以就有優勢好多。所以樓主不用太傷心。今年競爭唔大,不是你小朋友的問題。
你最緊要唔好放棄,他們這一代是特別辛苦的,所以家長更加要心裏強壯,陪伴小朋友一同成長
作者: Wendywong1231    時間: 16-11-9 01:34

我是單親媽媽...每次都只有自己帶女兒去面試..每次見到人地有父母一齊我難免會有點失落及欠缺自信...大家一齊努力吧...既然開始得呢個遊戲就要堅持下去。利申:我也有喊過...後來發現呢個遊戲可以訓練我的堅毅丶耐性和EQ,也算有d得著

作者: 幸福黃太太    時間: 16-11-9 01:39

輕鬆d, 除非你私校直資不可, 否則到大抽獎派唔到好學校而要去叩津校時,壓力比而家更大。

作者: Tintin926    時間: 16-11-9 04:37

各位失意的家長,我唔會叫你們振作或別不開心,其實大家都明這道理,感到壓力與失望是必然過程。

但請你們亦記住一個必然事實,將來回想升小一只是養兒育女的一小插曲,將來入了小學和中學,工作或結婚後還有大把更令你焦慮失望的大事等著你們

別忘記,名校也必定有人第一和包尾的,小時了了,大時了然亦不少,不如大家諗諗下年今日已經煩緊d乜就會好過一點

作者: hamsubbb    時間: 16-11-9 07:31     標題: 回覆:曾經為考小一喊過既入黎互相支持下

我喊過

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-9 07:32

回覆 Wendywong1231 的帖子

不用吾開心。我也是single mum, 所以每次要見家長見,我會提早發電郵俾學校話比學校聽我不能父母同事出席。
我覺得single mum其實都冇乜問題,唔會影響考學校結果。只不過少咗個人傾下講下搵學校個過程會悶啲。
你要加油

作者: jkhn1234    時間: 16-11-9 08:07

其實大家可以盡情喊、就算在兒女面前喊又有乜所謂,畢竟是跟孩子共同一個經歷

最擔心自屈在心的家長們。加油呀

作者: 釘釘    時間: 16-11-9 08:12     標題: 回覆:曾經為考小一喊過既入黎互相支持下

我地唔開心係因為將直資私立睇到好大!問自己身邊「成功人士」,有幾多真係由小學中學都係讀直私先考到大學?

作者: IICHENG    時間: 16-11-9 08:19

釘釘 發表於 16-11-9 08:12
我地唔開心係因為將直資私立睇到好大!問自己身邊「成功人士」,有幾多真係由小學中學都係讀直私先考到大學 ...

又真係好多,因大部分好的學校也差不多轉制成為私校和直資了,不用規限在教育局的管理下。

作者: lovebb2    時間: 16-11-9 08:31

IICHENG 發表於 16-11-9 08:19
又真係好多,因大部分好的學校也差不多轉制成為私校和直資了,不用規限在教育局的管理下。
...

閱讀閲讀閱讀, 是最重要的, 比起讀那ㄧ間學校更重要, 互勉之

作者: 釘釘    時間: 16-11-9 08:36     標題: 回覆:曾經為考小一喊過既入黎互相支持下

識人上年11間面試全rejected。統一抽到甲一劉德華。
入咗劉華先知小朋友讀唔掂,老師日日打來傾偈。
心情真係坐過山車咁。

作者: retriever    時間: 16-11-9 08:47

記著過程比結果重要。

過程中培養既能力,認為都細路有長遠裨益請繼續。

考直私來來去去都係果班人。。。 如果你唔係求至top,  音樂椅明年七月中才真正開始轉呢!

作者: mcdonn    時間: 16-11-9 09:27

請大家耐心等候...可能來來去去都係某班勁人取得第一輪學位,但每人最終只會讀一間,而且幾間最受歡迎的學校又未放榜,遲D實會放番D位出嚟。經驗話比我聽,好嘢在後頭....向前看吧, 成長的道路好長好長的!互勉。

作者: mcdonn    時間: 16-11-9 09:36

釘釘 發表於 16-11-9 08:36
心情真 ...

無錯,考到小學只係一個check point,並非終點。

作者: JUNE408    時間: 16-11-9 09:41

釘釘 發表於 16-11-9 08:36
心情真 ...

甲一劉華點解呀?

作者: 釘釘    時間: 16-11-9 09:45     標題: 引用:Quote:釘釘+發表於+16-11-9+08:36+ 識人上

原帖由 JUNE408 於 16-11-09 發表
甲一劉華點解呀?
最心儀那間津小

作者: Felix223    時間: 16-11-9 09:45

retriever 發表於 16-11-9 08:47
記著過程比結果重要。

過程中培養既能力,認為都細路有長遠裨益請繼續。

作者: twlo    時間: 16-11-9 10:24

劉徳華即是邊間?
作者: 晞晞爸b    時間: 16-11-9 10:27

mcdonn 發表於 16-11-9 09:27

請大家耐心等候...可能來來去去都係某班勁人取得第一輪學位 ...

非常同意! 每人最終只能讀一間!

其實來來去去果幾千人都係同一班人考...幾乎個個都必報果幾間大熱門直資私小
個個由K1開始已經爭完一輪K1位....現在係小一位..咪又係同一班人...所以未有OFFER唔駛太灰...不過最慘係有機會要去到明年六至八月呢D家長先放位...

各位未有OFFER既家長...繼續耐心等待及忍耐..加油啦

作者: mcdonn    時間: 16-11-9 10:40

晞晞爸b 發表於 16-11-9 10:27

其實來來去去果幾千人都係同一班人考...幾乎個個都必報果幾間大熱門直資 ...

現實係,就算家長放咗位,學校跟本唔會第一時間call waiting, 一般會等到咁上下先call。所以,都係要耐心等候...

作者: AEteam    時間: 16-11-9 10:47

大家加油,小朋友還有很長的路
作者: rhung    時間: 16-11-9 11:56

AEteam 發表於 16-11-9 10:47
大家加油,小朋友還有很長的路

是,考小一非終點,條條大路通羅馬,直私也不一定最優秀(又或啱小朋友的)。大不了小二再戰,大家加油!

作者: kkqueendom    時間: 16-11-9 12:06

以前唔相信,不過今年自己試過,真係一手SECOND IN或OFFER都係同一班人
作者: IICHENG    時間: 16-11-9 12:18

kkqueendom 發表於 16-11-9 12:06
以前唔相信,不過今年自己試過,真係一手SECOND IN或OFFER都係同一班人

確實是事實,我直接認識的一個小朋友,3間神校已有2nd int, 除此之外手上仲有至少4-5個2 nd or 3rd int.

作者: moama    時間: 16-11-9 12:30

(emoji)(emoji)我個陣瘦左好多,食唔安訓唔落
加油呀,唔好灰心(emoji)(emoji)

作者: retriever    時間: 16-11-9 12:39

IICHENG 發表於 16-11-9 12:18
確實是事實,我直接認識的一個小朋友,3間神校已有2nd int, 除此之外手上仲有至少4-5個2 nd or 3rd int.
...

可否講下點解3間神校齊入圍,點可能?

我以為神校係兩拔,一男女。

作者: IICHENG    時間: 16-11-9 12:41

retriever 發表於 16-11-9 12:39
可否講下點解3間神校齊入圍,點可能?

我以為神校係兩拔,一男女。

男仔來的,DBS, SPCC and YW

作者: Vlone778    時間: 16-11-9 14:34

IICHENG 發表於 16-11-9 12:41

可否講吓父母職業

作者: IICHENG    時間: 16-11-9 14:40

Vlone778 發表於 16-11-9 14:34
可否講吓父母職業

一般父母,小孩大B名幼。

作者: retriever    時間: 16-11-9 15:02

有呢3 間唔奇, 請問位男仔係咩個性?
作者: IICHENG    時間: 16-11-9 15:23

retriever 發表於 16-11-9 15:02
有呢3 間唔奇, 請問位男仔係咩個性?

乖巧、聽話、叻、靚仔

作者: ok3    時間: 16-11-9 15:57

同拔拔&SPCC相比, YW應該還未到"神"級吧! 不過都一間是非常好的學校啦!

作者: bubuG    時間: 16-11-9 16:04

其實來來去去都是一千人競爭中

作者: mcl203    時間: 16-11-9 16:27     標題: 引用:其實來來去去都是一千人競爭中

原帖由 bubuG 於 16-11-09 發表
同意,所以先前係學校揀人,池D係人揀學校,去到6月機會又來臨,大家唔使太失望~~~

作者: applebot    時間: 16-11-9 16:37

回覆 IICHENG 的帖子

將來可以成為總統侯選人
作者: monchichipapa    時間: 16-11-9 16:39

我堂妹當年全軍覆沒,抽入maryknoll

不要失望

今年阿女考K1,明白大家壓力,不過,小朋友如果叻,一樣可以上到好中學
作者: 釘釘    時間: 16-11-9 16:40

bubuG 發表於 16-11-9 16:04
等於在EK小一區蒲的來來去去係那百幾個家長
作者: hamsubbb    時間: 16-11-9 17:46     標題: 引用:Quote:釘釘+發表於+16-11-9+08:36+ 識人上

原帖由 JUNE408 於 16-11-09 發表
甲一劉華點解呀?
有無甲一張學友呀?

作者: 釘釘    時間: 16-11-9 18:02

回覆 hamsubbb 的帖子

你鍾意叫佢黎明都得。我會揀黃子華

外表一般,但好有內涵

作者: hamsubbb    時間: 16-11-9 18:28     標題: 引用:+本帖最後由+釘釘+於+16-11-9+18:03+編輯+\

原帖由 釘釘 於 16-11-09 發表

回覆 hamsubbb 的帖子

作者: damonho    時間: 16-11-9 18:41

晞晞爸b 發表於 16-11-9 10:27

其實來來去去果幾千人都係同一班人考...幾乎個個都必報果幾間大熱門直資 ...

2011年真係好多小朋友出世,九萬幾人,競爭真係咁多年中最激烈

作者: kc871    時間: 16-11-9 19:37

完全明白樓主心情 努力加油

作者: msyoyolam    時間: 16-11-9 20:23

多謝大家既意見及安慰
其實難受係因為替小朋友不徝,又有點不甘心....
好朋友的女兒也是今年考小一,跟我小朋友由出世玩到而家,更做了一年幼稚園的同班同學,佢個女既性格係:主動唔怕醜,學術好愛閲讀,但缺點就是很自我,唔合群而且冇乜禮貌(可能因為覺得自己叻過人),而我小朋友既性格係:斯文怕醜慢熱冇乜自信,但學術一樣好,亦好愛閱讀。因為試過同班,班主任對我的小朋友是讚不絕口的,相反對朋友的女兒就有很多「意見」,主要係因為佢態度唔好。
但考小一結果呢,朋友女兒有神校second in , 主要熱門一線都有offer/ second in / third in, 而我的小朋友呢,大多直接reject .....
如果最後,我朋友的女兒能在神校讀書,而我的小朋友冇offer最後在邨校讀書,她們將來的路一定差很遠很遠....
這就是我最傷心的原因,明明兩個小朋友不是差很多啊,點解慢熱的就會「輸」?!

作者: siden    時間: 16-11-9 20:30

冒昧一問

楼主你之前有冇上面試班?

就算大把人話面試班冇用,老實我覺得對你小朋友有幫助。

作者: Felix223    時間: 16-11-9 20:37

msyoyolam 發表於 16-11-9 20:23
多謝大家既意見及安慰
好朋友的女兒也是今年考小一,跟我小 ...

樓主,其實不要太執著,小朋友之間無必要作比較,考小一只是人生的其中一個階段,又不是終點。相信你自己的小孩,肯努力,一定有好成績,小一的音樂椅到下年7、8月先轉完!諗得正面D。

作者: 釘釘    時間: 16-11-9 20:39     標題: 回覆:msyoyolam 的帖子

樓主,你小朋友其實同我小朋友一樣!我個仲要怕生保到要上治療!一樣興趣班都冇學!但係呢啲冇得急!比多啲時間佢準備,佢最需要知道面試係乜!唔係去玩,但亦唔係一定要識晒!唔識就唔識,唔駛死架!佢會自然喺鍾意的學校表現返乖乖醒目一面

作者: IICHENG    時間: 16-11-9 21:08

applebot 發表於 16-11-9 16:37
回覆 IICHENG 的帖子

將來可以成為總統侯選人

佢又入埋TSL 3rd int 啦

作者: Vlone778    時間: 16-11-9 21:22

多謝大家既意見及安慰

身同感受 我囝囝同你囡囡情況都相似 到依家second in都無 反而見有啲小朋友 學術係好 但禮貌欠奉 就有好多second in同offer 真心唔明玩法係點 諗真 學術可以好快好容易考到 反而品德真係要長時間 所以面試短短時間 學術表現係勝於一切 啲個就係現實

作者: IICHENG    時間: 16-11-9 21:37

Vlone778 發表於 16-11-9 21:22
身同感受 我囝囝同你囡囡情況都相似 到依家second in都無 反而見有啲小朋友 學術係好 但禮貌欠奉 就有好多 ...

我又不太同意,學術如考一些國際試不是容易考,但禮貌5歲人仔,不懂反而可慢慢教。

作者: Vlone778    時間: 16-11-9 21:47

IICHENG 發表於 16-11-9 21:37
我又不太同意,學術如考一些國際試不是容易考,但禮貌5歲人仔,不懂反而可慢慢教。
...

我意思係 面試咁短時間 學術好唔好容易睇到 但品德唔係咁容易 特別5歲小朋友 可以好大起大落

作者: Tintin926    時間: 16-11-9 21:54

身同感受 我囝囝同你囡囡情況都相似 到依家second in都無 反而見有啲小朋友 學術係好 但禮貌欠奉 就有好多 ...

所以果d學校考唔到都唔洗狠啦!理念亦與你不同,我都認為品徳比學術重要,對社會影響更深,但品德比學術難量化很多,學校亦要用獎牌升中成績量化來吸引家長報名,你當初找心儀學校時何嘗不是以此為參考指標呢?
老實說,這世界哪有有教無類的名校,入醫學院都係論成績唔通check你有冇醫德咩!大陸就係多高學歷欠品德的人先出產咁多敗類,但無奈這世界係醜惡現實的

作者: Vlone778    時間: 16-11-9 21:58

Tintin926 發表於 16-11-9 21:54
所以果d學校考唔到都唔洗狠啦!理念亦與你不同,我都認為品徳比學術重要,對社會影響更深,但品德比學術難 ...

同意 所以我就話這就是現實 學術好 可以接受一點點無禮 但學術一般 禮貌再好都唔會有offer

作者: Tintin926    時間: 16-11-9 22:09

Vlone778 發表於 16-11-9 21:58
同意 所以我就話這就是現實 學術好 可以接受一點點無禮 但學術一般 禮貌再好都唔會有offer
...
其實直私甚至津校都係好似商營機構咁,只是內憸一點,骨子裡都只是想找一班捉到老鼠嘅好貓
作者: msyoyolam    時間: 16-11-9 22:27

Vlone778 發表於 16-11-9 21:58
...

但我小朋友學術是好的,只是沒有信心怕醜,但結果就同一個主動大膽既小朋友差很遠!如果真是輸學術,我反而唔會咁難受

作者: Vlone778    時間: 16-11-9 22:38

Tintin926 發表於 16-11-9 22:09
其實直私甚至津校都係好似商營機構咁,只是內憸一點,骨子裡都只是想找一班捉到老鼠嘅好貓 ...

唔理黑貓白貓 捉到老鼠就係好貓

作者: SmilieMaMa    時間: 16-11-9 23:15     標題: 引用:Quote:applebot+發表於+16-11-9+16:37+ 回

原帖由 IICHENG 於 16-11-09 發表
佢又入埋TSL 3rd int 啦
我反而想睇吓,月底spcc開彩佢有幸中到的話,仲會唔會繼續TSL, YW既 2nd 3rd in。。。如果會,除咗集郵,真心唔明點解仲要繼續考。

作者: IICHENG    時間: 16-11-9 23:17

SmilieMaMa 發表於 16-11-9 23:15
我反而想睇吓,月底spcc開彩佢有幸中到的話,仲會唔會繼續TSL, YW既 2nd 3rd in。。。如果會,除咗集郵,真 ...

他現在時只有一個二缐offer.

作者: LittleButter    時間: 16-11-9 23:23

msyoyolam 發表於 16-11-9 22:27
但我小朋友學術是好的,只是沒有信心怕醜,但結果就同一個主動大膽既小朋友差很遠!如果真是輸學術,我反 ...
其實學術好的小孩,到叩門階段,可能就叩到好的一線津小、甚至名津架啦!加油喔!塞翁失馬、焉知非福!The best is yet to come!!!加油喔!
作者: bubuG    時間: 16-11-9 23:45

多謝大家既意見及安慰

你女兒sfa 有冇second in ?

作者: bartsimpson0317    時間: 16-11-10 08:13     標題: 回覆:曾經為考小一喊過既入黎互相支持下

有開心淚。有傷心淚。 學校只係一部分。最重要係家

作者: kkwish    時間: 16-11-10 08:23     標題: 回覆:曾經為考小一喊過既入黎互相支持下

吓?有offer 又有咁多2nd 同3rd in , 都仲要大喊?又未知一定唔得,冇野吓哇?會唔會誇咗d呢?

作者: IICHENG    時間: 16-11-10 08:30

多謝大家既意見及安慰

所以為何CKY會有副校做Yo Yo show, 就是用心良苦令慢熱的小朋友可以盡快融入面試。

作者: retriever    時間: 16-11-10 08:45

SmilieMaMa 發表於 16-11-9 23:15
我反而想睇吓,月底spcc開彩佢有幸中到的話,仲會唔會繼續TSL, YW既 2nd 3rd in。。。如果會,除咗集郵,真 ...

點解唔可以❓

spcc都可以有人放棄架!

地點,學費,鍾意男校可能揀db.

點解咁care人地報幾多間❓

作者: retriever    時間: 16-11-10 08:51

多謝大家既意見及安慰

神校如果講緊dg,  2nd in好似都唔少人, 500個。 考小內向一定吃虧。而且女仔成熟,平時無禮,但考小識扮野。

所以有d學校會花較多時間去安排,譬如: 安排好多遊戲,玩得放左會現型。

btw,  某間串咀女校,從來都係講串唔串得起,唔怪係咪無禮!

作者: fishmeow    時間: 16-11-10 08:52

每星期都喊一次
作者: retriever    時間: 16-11-10 08:55

知名學校,考小主要睇能力,重點唔係識幾多野,唔係咩野學術!

內向小朋友,考小一定蝕底。老實講句,坐定定係唔係代表品德好?

除非見到好離譜果d,起飛腳, 差頸等等。

女仔更加成熟d,識扮野。 如果考小安排無揭露真面目,進攻型女生係有著數。

作者: msyoyolam    時間: 16-11-10 09:48

bubuG 發表於 16-11-9 23:45
你女兒sfa 有冇second in ?

有,但好不幸second in 敏感發作,食完藥好sleepy, 個腦轉唔到,串唔到字又計唔到數,衰梗!但我知小朋友已盡力,只是同學校冇緣及運氣不好!所以真係好唔開心

作者: LGC    時間: 16-11-10 09:54

msyoyolam 發表於 16-11-10 09:48
有,但好不幸second in 敏感發作,食完藥好sleepy, 個腦轉唔到,串唔到字又計唔到數,衰梗!但我知小朋友 ...

有報APS嗎?
大家一齊加油!

作者: SmilieMaMa    時間: 16-11-10 10:40     標題: 引用:Quote:SmilieMaMa+發表於+16-11-9+23:15+

原帖由 retriever 於 16-11-10 發表
點解唔可以❓

spcc都可以有人放棄架!
唔。。。我問題好似唔係佢考幾多間?我也沒有提過DB(雖然我知佢都有考)。。。再講,如果地點遠學費貴,收咗都唔讀,咁報黎做咩?講真,對住啲集郵家長,無論手頭上已有幾多offer,都總會作到理由支持佢繼續考其他學校繼續集郵(例如,我好buy TSL語境,我鍾意英華林校長。。。等等),唔係話嗰啲唔係理由,但佢講有幾成真心話就。。。心照啦! 到集齊喇,咪話經過深思熟慮,再唔係就係話聽咗校長老師建議,最終讀番神校咯! 我想帶出係,考幾多間冇問題,但集郵心態就好唔要得。(Sorry 樓主,我知我離咗題)

作者: hosinai2012    時間: 16-11-10 10:44

如果一路reject無期望無希望, 點知咁難得入到二面都被人out出來, 仲要係第二次, 咪話唔傷心...坐過山車的感覺好辛苦

我想講學術好唔係一定得, 我仔學術好但坐唔定周身郁就死得
作者: lingan    時間: 16-11-10 10:59

有,但好不幸second in 敏感發作,食完藥好sleepy, 個腦轉唔到,串唔到字又計唔到數,衰梗!但我知小朋友 ...
已經發生了,不要再去想了。目前尚可努力的還有APS, KTS,我自己就幾喜歡KTS,不要放棄,加油。

作者: mayyylai    時間: 16-11-10 11:08

回覆 damonho 的帖子

2011 年嘅家長,爭完牀位、爭幼稚園、爭小學、爭中學、爭大學,最後爭搵工。
作者: mayyylai    時間: 16-11-10 11:16

回覆 msyoyolam 的帖子

樓主,你嘅負能量爆晒錶,唔好咁介懷,小學只係人生其中一個里程碑,唔係世界末日,我舊年都係全 reject,叩唔到門,最後同小朋友一齊用功一年,考插班,一樣可以變為條康莊大道,小朋友唔知發生乜事,唔好比咁大壓力佢,往後壓力大嘅日子仲有好多。
作者: Jane1983    時間: 16-11-10 11:22

回覆 hosinai2012 的帖子

學術好,考直私唔得,仲有叩門,大把機會,邊間名津唔愛才?
唔好因為一時挫折,就睇唔到小朋友的大優點,加油!

作者: msyoyolam    時間: 16-11-10 11:49

Jane1983 發表於 16-11-10 11:22

學術好,考直私唔得,仲有叩門,大把機會,邊間名津唔愛才?

名津又係幾百人爭幾個位....唉,我認我呢一刻真係好迷失,負能量爆登!希望快d振作!重整旗鼓!大家共勉之!

作者: mcdonn    時間: 16-11-10 11:54

mayyylai 發表於 16-11-10 11:16
回覆 msyoyolam 的帖子

樓主,你嘅負能量爆晒錶,唔好咁介懷,小學只係人生其中一個里程碑,唔係世界末日 ...

認同!

作者: hosinai2012    時間: 16-11-10 12:58

回覆 Jane1983 的帖子

承你貴言, 點解考直私, 只為想佢少些功課多些閱讀留白時間, 考唔到都勉強不來, 怕就怕佢叩津官時一樣係因為郁身郁世小動作比人三振出局
作者: bubuG    時間: 16-11-10 13:20

明白你心情的,投放了資源,當然想盡早收割成果啦。不過有時候,真係講緣份。現在盡力教下佢和大人對答,令佢開心d,笑容燦爛d。

作者: Jane1983    時間: 16-11-10 13:23

其實小朋友讀得辛唔辛苦,有無留白時間,真係睇小朋友資質和家長的安排,唔一定和直私定官津有關。
至於坐唔定,而家到叩門有成半年,到時大d又會定d。

作者: MsAudreyK    時間: 16-11-10 15:04

kkwish 發表於 16-11-10 08:23
吓?有offer 又有咁多2nd 同3rd in , 都仲要大喊?又未知一定唔得,冇野吓哇?會唔會誇咗d呢?

有offer又有2nd, 3rd in 已經好好喎,仲要大喊?仲以為樓主係全部 reject 添.....我仔全部 reject 連 second in 都入唔到,咁我點算....

作者: msyoyolam    時間: 16-11-10 15:45

MsAudreyK 發表於 16-11-10 15:04
有offer又有2nd, 3rd in 已經好好喎,仲要大喊?仲以為樓主係全部 reject 添.....我仔全部 rej ...

不是,嗰個係我朋友個女

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5