教育王國

標題: 你心目中最心儀最想仔女入的小學 [打印本頁]

作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-31 17:11     標題: 你心目中最心儀最想仔女入的小學

deleted

作者: Danrice    時間: 16-10-31 17:18

有細佬妹跟尾直係要諗官校+津校

我心儀仁立仁紀, 有林護 related.  屋企又有細跟尾 x 2.

作者: mcdonn    時間: 16-10-31 17:24

晞晞爸b 發表於 16-10-31 17:11
(好似唔見有人開過類似帖....)

年年到考小一呢個時間....見到好多人幫仔女報佐10幾20幾間直資私小...但究 ...

如果唔使理考唔考到,呢個post有乜意思呢?想像同實際往往有段距離,咪得個“諗”字....

作者: supermom1    時間: 16-10-31 17:35

入到先講,入唔到講黎冇意思
作者: JH_Mama    時間: 16-10-31 17:43

年年到考小一呢個時間....見到好多人幫仔女報佐10幾20幾間直資私小...但究 ...
樓主,我仲以為你心儀o既會係其中一間直資/私立添!因為我記得你今年暑假時出過一個post鼓勵大家唔好放棄,因為最後有間reject咗你囝囝o既學校俾offer你,之後睇你其他post,我估你冇take呢個offer,俾小朋友repeat K3, 今年再考直資/私立。
而家見你話最心儀軒銅,想請你分享吓你o既考慮因素係咩?因為上年出生率雖然高但都唔夠今年咁勁,如果心儀官津學校點解唔先响上年參加派位?

作者: chitchitboy    時間: 16-10-31 17:47

喇叭
作者: supermom1    時間: 16-10-31 17:48

我都想知,因為識朋友由軒小轉讀直資!
作者: hkpapa852    時間: 16-10-31 17:50

supermom1 發表於 16-10-31 17:48
我都想知,因為識朋友由軒小轉讀直資!
轉咗去邊間呢? 話說上年版主有親友叩入軒上放棄唔要去咗播道

作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-31 17:51

deleted

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-10-31 17:53

拿!拿!拿! 我無報10幾20幾間直資私小呀!

我同c6最心儀的,其實只有一間,有直屬的,不用煩。

作者: Felix223    時間: 16-10-31 17:56

喇叭 x 2.
不過得20分無可能自殺, 所以心儀德信.
作者: monodad    時間: 16-10-31 17:59

如果我係你嘅情況,我會希望入SJPS,LS或者WY多過軒銅。

作者: twlo    時間: 16-10-31 18:08

我由個小朋友出世一刻,就想入返自己母校(不是怎麼神校),因為有即屬中學,升中又可以煩少一次。所以當年由新界區搬出九龍。
而且沒有報考直/私小學,只參加大抽獎。
作者: supermom1    時間: 16-10-31 18:11

hkpapa852 發表於 16-10-31 17:50
唔係呢間,本身已讀了幾年先轉!
作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-31 18:20

JH_Mama 發表於 16-10-31 17:43
樓主,我仲以為你心儀o既會係其中一間直資/私立添!因為我記得你今年暑假時出過一個post鼓勵大家唔好放棄 ...

deleted
作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-31 18:24

deleted
作者: austism    時間: 16-10-31 18:28

如果有仔有女,又唔想行多次小一,選軒小係幾好。

作者: Felix223    時間: 16-10-31 18:31

austism 發表於 16-10-31 18:28
如果有仔有女,又唔想行多次小一,選軒小係幾好。

作者: thousandtwinkle    時間: 16-10-31 18:37     標題: 回覆:晞晞爸b 的帖子

坑真。。。同信仰,是母校。。。可惜好難入,好少外生位

作者: Lu324    時間: 16-10-31 18:38

區內一線津小,因為有細跟尾,又近,校長一直主張自主學習,但去到老師層面變得點我唔知,亦推廣閲讀。最重要係我可以送仔返學,日日可以談心20分鐘。

作者: adriantai    時間: 16-10-31 18:41

兩個囝又津小梗係LS, WY, SJPS啦

作者: JoGoMa    時間: 16-10-31 19:08

超初:名校
現在:校風純樸成績中上教會津小,仲可能搬去對面住
改變:報小一已經咁辛苦,讀六年小學仲有命嘅?唔想賠上家庭幸福。如果小朋友係讀書材料,中學大學自己發奮啦,我會將慳左嘅學費投資,上英文班,第時大個睇下佢條路點行啦。

作者: JH_Mama    時間: 16-10-31 19:10

晞晞爸b 發表於 16-10-31 18:20
你好好記性

我之前未太熟悉官津校....總以為交學費去讀書先至係好野...可能我仔幼稚園讀慣非村校...所以 ...

我唔係好記性呀, 只係你當日嗰個post好有鼓勵性, 同時睇得出你係好關心仔女入學嘅爸爸, 所以好有印象。

我嘅小朋友今年都响官津讀小一, 當日考學校時都有你嘅考慮, 因為我哋好好彩派到第一志願, 加埋有個細嘅跟尾, 所以都冇咩猶豫就放咗手上嘅惟一私校offer。

其實好多官津真係比直私學校仲要好, 希望多啲人明白唔係要俾錢讀嘅學校一定好啲嘅呢個“迷思”啦。我亦知道有人唔鍾意派位嘅同學背景可以好唔同, 但我自己睇就係, 學校係社會嘅縮影, 俾小朋友學吓同不同背景嘅人相處都係一件好事。

最後希望你囝囝今年入到心儀學校!

作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-31 19:19

JH_Mama 發表於 16-10-31 19:10
我唔係好記性呀, 只係你當日嗰個post好有鼓勵性, 同時睇得出你係好關心仔女入學嘅爸爸, 所以好有印象。

...

deleted
作者: twlo    時間: 16-10-31 19:20

Rose2017
我之前20分也抽不入,你有25分應該無問題。
作者: JoGoMa    時間: 16-10-31 19:21

JH_Mama 發表於 16-10-31 19:10

...

有道理,淨係接觸到有錢交學費的人而生活圈子另類窄的確唔夠好。

作者: little12    時間: 16-10-31 19:24

我都喜歡地區一缐津多些
晞晞爸b 祝你如願以償

作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-31 19:29

adriantai 發表於 16-10-31 18:41
兩個囝又津小梗係LS, WY, SJPS啦

deleted
作者: twlo    時間: 16-10-31 19:35

Rose2017:
我當時也有親朋戚友咁講,總之找到一間適合自己小朋友嘅學校,不用理會他人。
最了解需要什麼是自己。
作者: rose2017    時間: 16-10-31 19:44

twlo 發表於 16-10-31 19:35
Rose2017:
我當時也有親朋戚友咁講,總之找到一間適合自己小朋友嘅學校,不用理會他人。
最了解需要什麼是 ...

謝謝你twlo 的分享!  我會學懂調節自己心態!

作者: Felix223    時間: 16-10-31 19:44

晞晞爸b 發表於 16-10-31 19:29
正所謂: "一人得道..雞犬升天"
我唔揀呢三間神校既原因...唔準笑我...係我仔如果幸運入到軒小...咁我子子 ...

祝你如願以償!

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-10-31 19:50

晞晞爸b 發表於 16-10-31 19:29
正所謂: "一人得道..雞犬升天"
我唔揀呢三間神校既原因...唔準笑我...係我仔如果幸運入到軒小...咁我子子 ...

你真係好爸爸,好爺爺,好公公!
祝成功

作者: Charlotte_mom    時間: 16-10-31 19:50

晞晞爸b 發表於 16-10-31 18:24
轉左去播道?
我以為扣入軒銅去左讀軒銅....

叩軒小讀軒小係今年,我姨甥。(我妹較勤力肯搏殺)。上年係另一親戚派軒小叩播道,揀左播道。

作者: snow228    時間: 16-10-31 19:54

LS, SJPS
作者: karen55407    時間: 16-10-31 19:56

我算託頼小朋友入到算係心儀同宗教有中學嘅津校

作者: MsAudreyK    時間: 16-10-31 20:44

我心儀母校,有相同宗教,雖然冇直屬中學,希望21/11 可以報喜....有妹妹跟尾唔想再煩

作者: ccjm    時間: 16-10-31 20:47

twlo 發表於 16-10-31 19:35
Rose2017:
最了解需要什麼是 ...

我都係呢個理念。人地啱讀,不代表自己啱讀

作者: karen55407    時間: 16-10-31 21:22

rose2017 發表於 16-10-31 19:44
謝謝你twlo 的分享!  我會學懂調節自己心態!

我會屬意地區一線津校多啲

作者: hippoo    時間: 16-10-31 21:30

monodad 發表於 16-10-31 17:59
如果我係你嘅情況,我會希望入SJPS,LS或者WY多過軒銅。

Agree

作者: enbutter    時間: 16-10-31 21:31     標題: 引用:(好似唔見有人開過類似帖....)年年到考小一

原帖由 晞晞爸b 於 16-10-31 發表

軒銅個校舍一般 走廊好暗

壓力亦好大

作者: HaYi    時間: 16-10-31 21:33

LS, then db, 本來db 最心儀,but LS is free, so dream 下都好
作者: mcdonn    時間: 16-10-31 22:27

晞晞爸b 發表於 16-10-31 17:51
哦....開帖原意係大家放鬆D....不用咁執著一定入到先講....

人..係有夢想既...

可能我已經見了唔少夢想與實際有段距離的實況,所以不再有夢想,從實際出發....既然你仍然有夢想,就祝你夢想成真,努力吧!

不過請記住,凡事唔好一廂情願,check 清楚先.....我識人小朋友讀軒小,升中有好好發展;亦識另一個放棄軒小offer, 選二線直私...互勉!

作者: karen55407    時間: 16-10-31 22:40

enbutter 發表於 16-10-31 21:31
軒銅個校舍一般 走廊好暗

壓力亦好大

走廊好暗

作者: retriever    時間: 16-10-31 22:55

點解唔係軒小? 據說軒銅谷d,  抄寫功課多d.

作者: retriever    時間: 16-10-31 22:58

版主親友好似係叩入軒銅,不是軒小播?

作者: meowymeowy    時間: 16-10-31 23:05

讀乜都得既話,最想赤柱St Stephen
可惜我無錢,所以唔會考~

作者: ahpooh712    時間: 16-10-31 23:30     標題: 回覆樓主:

SJPS

作者: JH_Mama    時間: 16-11-1 08:23

JoGoMa 發表於 16-10-31 19:21
有道理,淨係接觸到有錢交學費的人而生活圈子另類窄的確唔夠好。

我小朋友嘅同學中有一啲係新移民, 英文程度較低, 我會叫小朋友可以嘅話就教吓佢哋做英文功課, 希望佢學會幫助他人。學校有收集舊校服轉贈有需要嘅學生, 我小朋友有問過收集校服嚟做咩, 我就話佢知有小朋友家境冇咁好, 呢類活動可以幫佢哋減輕經濟壓力。至於我擔心過有小朋友嘅家庭比較疏於管教, 會比較頑皮嘅情況係有嘅。我小朋友返嚟同我講, 我可以以呢個事例同佢分享, 教佢咩係可以做, 咩係唔應該做, 遇到欺凌又可以點應付。
所以同學間背景有較大o既不同都俾多咗機會我同小朋友傾吓, 討論吓, 同埋借機會教佢點做先啱.  我自己睇就不失為一件好事.  

作者: crystalupala    時間: 16-11-1 13:38

Charlotte_mom 發表於 16-10-31 19:50
叩軒小讀軒小係今年,我姨甥。(我妹較勤力肯搏殺)。上年係另一親戚派軒小叩播道,揀左播道。
...

你親戚有冇分享點解揀播道放棄軒小?

作者: hkpapa852    時間: 16-11-1 14:05

mcdonn 發表於 16-10-31 22:27

其實, 係任何何一間學校, 做到上游個班日後都會有唔錯既表現, 但係中下游, 尤其係下游個班, 都一定又係另一個故事

沒有任何一間學校係會適合任何人, 小朋友能否係學校有好表現, 視乎學校是否合乎家長既期望, 同家長對小朋友學業既處理手法

作者: 大頭旻    時間: 16-11-1 14:41

chitchitboy 發表於 16-10-31 17:47
喇叭

喇叭 x 2

作者: 釘釘    時間: 16-11-1 14:58

喇叭都出名谷,點解冇乜人理呢樣野,仲咁多人想入去?
作者: mytambb    時間: 16-11-1 15:02

釘釘 發表於 16-11-1 14:58

借問邊間出名學校唔谷;學校唔谷家長都谷

作者: 釘釘    時間: 16-11-1 15:03

mytambb 發表於 16-11-1 15:02
借問邊間出名學校唔谷;學校唔谷家長都谷
但係直私谷又鬧,你睇下隔離條題幾火
作者: Soundervolt    時間: 16-11-1 15:09

釘釘 發表於 16-11-1 14:58
可否詳盡解釋一下點樣谷法?
作者: mianyang_99    時間: 16-11-1 15:10

喇叭 x 3

作者: mytambb    時間: 16-11-1 15:23

相反地,我覺得大部分人是以直資私立作後備;始終個個月$7000-8000學費未計外補,唔係人人覺得值。好似「明天大媽」咁人報佢又報,其實都冇唸清楚自己負擔能力。

作者: miujoey    時間: 16-11-1 15:30

真道, 如願以償
作者: Felix223    時間: 16-11-1 15:35

mytambb 發表於 16-11-1 15:23
相反地,我覺得大部分人是以直資私立作後備;始終個個月$7000-8000學費未計外補,唔係人人覺得值。好似「 ...
題外話: "明天大媽"呢個terms 令我好奇想知佢個"外殼"係點嘅樣? 笑死我

作者: mytambb    時間: 16-11-1 15:41

Felix223 發表於 16-11-1 15:35
題外話: "明天大媽"呢個terms 令我好奇想知佢個"外殼"係點嘅樣? 笑死我
...

本相片中涉及的人名不應當和現實世界產生直接對應聯繫,相片發報者對此種聯繫不承擔責任。

圖片附件: myimage.jpg (16-11-1 15:58, 38.49 KB) / 下載次數 24
/forum.php?mod=attachment&aid=ODYzMDd8OTE3MWQ5ZGZ8MTcxNzYwNzM2M3ww

作者: punlik    時間: 16-11-1 15:55

作者: monodad    時間: 16-11-1 16:51

punlik 發表於 16-11-1 15:55
只能夠講"有D"官津重好過"有D"直私直私既優勢是學生經過挑選.
就講兩個例子,1. 我同自己小朋友參加3-5歲體 ...

咁我分享個case俾妳聽,話說當年港X同X會小學3rd in 果日,我仔同另一位小朋友喺間房度等,有老師睇住,有家長陪同,而該小朋友亦非常活躍,不停在幾排櫈上表演輕功,家長冇理會,最後仲喺我個仔身上吐咗一把飛劍,當然,最後有冇收到呢位小朋友我唔清楚,但未必唔會揀到呢類型比較活潑嘅小朋友入讀嘅⋯⋯

作者: punlik    時間: 16-11-1 17:17

作者: meowymeowy    時間: 16-11-1 17:22

monodad 發表於 16-11-1 16:51
咁我分享個case俾妳聽,話說當年港X同X會小學3rd in 果日,我仔同另一位小朋友喺間房度等,有老師睇住,有 ...

嘩,乜咁精彩,我想八下你小朋友點應對?

作者: monodad    時間: 16-11-1 17:23

meowymeowy 發表於 16-11-1 17:22
嘩,乜咁精彩,我想八下你小朋友點應對?

呆咗囉,之後問我攞紙巾

作者: punlik    時間: 16-11-1 17:35

作者: MC1128    時間: 16-11-1 18:08

回覆 punlik 的帖子

相反每間官津小學(甚至每個班)八九成有此類小朋友.

何以見得?

作者: punlik    時間: 16-11-1 18:18

作者: MC1128    時間: 16-11-1 18:31

punlik 發表於 16-11-1 18:18
見有性格問題既名幼小朋友沒直私收, 最後抽入地區一線.你問一問身邊讀官津小學既朋友吧,依方面官津小學既 ...
何必用一兩個例子來論斷整體情況, 根本不可靠

我都可以話,在官津無見過你提及的情況, 但當然不代表全港都無。

作者: mytambb    時間: 16-11-1 18:37

punlik 發表於 16-11-1 18:18
見有性格問題既名幼小朋友沒直私收, 最後抽入地區一線.你問一問身邊讀官津小學既朋友吧,依方面官津小學既 ...

你嘅言論根本係以偏概全!相信每間學校都有問題行為的學生。

作者: Happy_J    時間: 16-11-1 18:48     標題: 回覆樓主:

大女舊年最後終於入到最心儀之一,但細佬就要靠自己再努力過,今年考K1,重新出發

作者: punlik    時間: 16-11-1 20:20

作者: mcl203    時間: 16-11-1 20:40

punlik 發表於 16-11-1 17:17
如果學校既選人標準如此亦沒話可說.In 3次,選5%, 10%都選中.不過好多學校面試既遊戲環節,其實就是觀察小 ...
每間官津小學(甚至每個班)八九成有此類小朋友 <----肯定唔會...尤其係女校

作者: punlik    時間: 16-11-1 20:54

作者: dadidadida    時間: 16-11-1 23:45     標題: 回覆樓主:

其實聽做教育界既朋友講,早1x年入直私教既老師,往往都係係官津揾唔到教席(官津待遇較好),唯有教直私,有料果批多數俾官津請咗……
近年就唔清楚啦~
所以從師資角度睇,官津分分鐘好D

作者: ppmmbb    時間: 16-11-2 00:29     標題: 引用:其實聽做教育界既朋友講,早1x年入直私教既

原帖由 dadidadida 於 16-11-01 發表
其實聽做教育界既朋友講,早1x年入直私教既老師,往往都係係官津揾唔到教席(官津待遇較好),唯有教直私, ...
官津多油條!

作者: karen55407    時間: 16-11-2 08:19

MC1128 發表於 16-11-1 18:31
何必用一兩個例子來論斷整體情況, 根本不可靠

我都可以話,在官津無見過你提及的情況, 但當然不代表全港都 ...

我都相信每間學校緊有一、兩個呢啲極品,但應該唔會每班都有。

作者: Lindytiger    時間: 16-11-2 09:24

dadidadida 發表於 16-11-1 23:45
其實聽做教育界既朋友講,早1x年入直私教既老師,往往都係係官津揾唔到教席(官津待遇較好),唯有教直私, ...

早年留得住教職的官津老師,有部已經好老油條了,有資力唔代表教學方法追得上時代轉變。反觀當年班年青老師,心中一團火再努力進修,不比那些老油條差呢!

作者: Soundervolt    時間: 16-11-2 11:04

Lindytiger 發表於 16-11-2 09:24
早年留得住教職的官津老師,有部已經好老油條了,有資力唔代表教學方法追得上時代轉變。反觀當年班年青老 ...
老師之間既教學文化十分取決於學校既管理層,如果一間進取既學校,冇心機教學既老油條好難生存。
作者: retriever    時間: 16-11-2 11:15

monodad 發表於 16-11-1 16:51
咁我分享個case俾妳聽,話說當年港X同X會小學3rd in 果日,我仔同另一位小朋友喺間房度等,有老師睇住,有 ...

對方係強人?

作者: Lindytiger    時間: 16-11-2 11:15

Soundervolt 發表於 16-11-2 11:04
老師之間既教學文化十分取決於學校既管理層,如果一間進取既學校,冇心機教學既老油條好難生存。 ...

難生存唔代表唔可以繼續任教,舊制老師想要佢走都唔容易。正如政府部門或大機構裏面一樣有大量因年資而坐管理層既人,只可以將佢地投閒置散但就叫唔走佢地!

作者: Soundervolt    時間: 16-11-2 11:32

Lindytiger 發表於 16-11-2 11:15
難生存唔代表唔可以繼續任教,舊制老師想要佢走都唔容易。正如政府部門或大機構裏面一樣有大量因年資而坐 ...

呢點當然啦,我亦見過有尐學校將尐舊制老油條轉去教尐閑科,亦唔會被分發重要工作直至自動離開或退休。仲記得我工作既舊公司有一張近Pantry,人來人往既檯,當公司想某人自動辭職,公司就會通知該位員工搬去坐果張檯,好多人見到Memo都索性遞信走人。
作者: monodad    時間: 16-11-2 11:42

retriever 發表於 16-11-2 11:15
對方係強人?

唔知係咪,因該家長冇講過嘢,淨係專注堅部電話。

作者: hamsubbb    時間: 16-11-2 15:21     標題: 回覆:你心目中最心儀最想仔女入的小學

哈羅

作者: retriever    時間: 16-11-2 15:23

dadidadida 發表於 16-11-1 23:45

識得既幾位官津教師媽媽,不約而同揀校優先直私,當然神津除外。

佢地講得簡單,見到同事點做野,制度係點。。。

在我理解係,佢地對官津無期望,直私仲有幻想空間。。。

作者: mcl203    時間: 16-11-2 22:21     標題: 引用:Quote:dadidadida+發表於+16-11-1+23:45+

原帖由 retriever 於 16-11-02 發表

識得既幾位官津教師媽媽,不約而同揀校優先直私,當然神 ...
咁你識果幾位官津教師媽咪,有無自評吓佢地既教學態度呢??......

作者: retriever    時間: 16-11-3 07:49

mcl203 發表於 16-11-2 22:21
咁你識果幾位官津教師媽咪,有無自評吓佢地既教學態度呢??......

人當然望到人點衰。亦好多兩面標準。

一方面喜歡制度可以hea做,但服務對像係自己仔女就唔想。

當然亦有自認為好有理想,進取,但制度上唔容許。始終唔係單打獨鬥就得。

作者: punlik    時間: 16-11-3 09:47

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5