教育王國

標題: 中一成績 [打印本頁]

作者: jess3026    時間: 16-10-27 18:12     標題: 中一成績

中英數和其他雜科是否很難才會有80分

作者: ^曾小姐^    時間: 16-10-27 19:08

唔好話80分,及格50分都難
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-10-27 19:47

jess3026 發表於 16-10-27 18:12
中學唔同小學,70分以上已算唔錯,好多學校50分已經合格。不過中一要時間適應,亦有部份知識高小可能學過,所以取80分以上亦唔奇,但高中相對會難好多,所以好多學校40已經合格。
作者: YmOra    時間: 16-10-27 21:25

^曾小姐^ 發表於 16-10-27 19:08
唔好話80分,及格50分都難

是不是無論B1或B2中學都是嗎?

thx.thx.

作者: Yanamami    時間: 16-10-27 22:08

講幾多分無意思!要睇个mean.
作者: tintinlam    時間: 16-10-28 11:51

jess3026 發表於 16-10-27 18:12
我仔英數就冇問題, 中文佢一路都唔多好, 8字對佢好有難度, SCI 及 ICT都冇問題, 有問題既係有DATA....D 科, 中西史, 地理, LS...... 好少見有8字, 7就見得多, 有時6.  一到LONG Q, 佢唔見左一半分, 人地明明6分, 佢同你答3句,  叫佢寫多幾個字都唔得

作者: miriam    時間: 16-10-28 14:11

1. 合格   還神
2. 60+    好彩
3. 70+    開心
4. 80+    勁
5. 90+    難以置信
作者: MonkeyGirl    時間: 16-10-28 15:26

我同亞女講. 我既要求係合格, 唔好欠交功課 同每晚早d 訓...

佢聽落無甘大pressure , 我見到佢唔會著火..
作者: gracelam    時間: 16-10-29 19:45     標題: 引用:1.+合格+++還神2.+60+++++好彩3.+70+++++開

原帖由 miriam 於 16-10-28 發表
1. 合格   還神

呢個指標好貼地

作者: palmchristy    時間: 16-10-29 20:14

平均分80, 理應是全級頭三了.
作者: boscochengsh    時間: 16-10-29 23:54     標題: 回覆:palmchristy 的帖子

無論邊間中學都係?

個人覺得要睇埋平均分, 如果份卷超淺/學生超班, 全班平均分係80分以上, 拿70分我也不會開心。

作者: sukifong311    時間: 16-10-30 00:20

作者: miriam    時間: 16-10-30 00:33

gracelam 發表於 16-10-29 19:45
呢個指標好貼地
我住荃灣, 唔係 "堅離地" 嘛
作者: Himma0904    時間: 16-10-30 00:42

MonkeyGirl 發表於 16-10-28 15:26
我同亞女講. 我既要求係合格, 唔好欠交功課 同每晚早d 訓...

佢聽落無甘大pressure , 我見到佢唔會著火..: ...

贊成(emoji)

作者: Anniemun    時間: 16-10-30 11:42

每科和總成績睇班、級mean, 最高和最低分才比較全面。
作者: palmchristy    時間: 16-10-30 16:26

boscochengsh 發表於 16-10-29 23:54
無論邊間中學都係?

個人覺得要睇埋平均分, 如果份卷超淺/學生超班, 全班平均分係80分以上, 拿70分我也 ...

只係大致情況, B1A學校如出卷深都唔易有80, 數學除外.

作者: peggy    時間: 16-10-30 22:52

回覆 miriam 的帖子

佢有B已經好開心
作者: miriam    時間: 16-10-30 23:49

peggy 發表於 16-10-30 22:52
回覆 miriam 的帖子

佢有B已經好開心
學校有各科平時分同每次既班平均分畀家長睇, 唔係低於各科總平均分, 真係還得神落.
作者: ChapmanMa    時間: 16-11-1 14:55

palmchristy 發表於 16-10-30 16:26
只係大致情況, B1A學校如出卷深都唔易有80, 數學除外.

Palmchristy, 我仔應同你小朋友同校,我聽師姐話,我地學校出D卷是比較深的,不知是否真的呢?

作者: palmchristy    時間: 16-11-1 16:11

ChapmanMa 發表於 16-11-1 14:55
Palmchristy, 我仔應同你小朋友同校,我聽師姐話,我地學校出D卷是比較深的,不知是否真的呢?
...

我覺得整體上係. 數學除外因為有人100.

作者: gracelam    時間: 16-11-1 17:52     標題: 引用:Quote:ChapmanMa+發表於+16-11-1+14:55+Pal

原帖由 palmchristy 於 16-11-01 發表
100分!!!surprised:巧强勁

作者: ChapmanMa    時間: 16-11-1 18:21

palmchristy 發表於 16-11-1 16:11

可能佢真係巧勁呢……叻叻

作者: yaya_c    時間: 16-11-2 10:20

都唔一定既, 我囡派卷, 話IS有人100分.
作者: TwinWong    時間: 16-11-2 12:23

yaya_c 發表於 16-11-2 10:20
都唔一定既, 我囡派卷, 話IS有人100分.

咁中史都见有同學攞滿分

作者: October.    時間: 16-11-2 12:29

中文80分以上難d, 其它科F1取 80分真係大有人。
作者: YmOra    時間: 16-11-3 08:29

所以,有埋科目嘅級平均分好D.
作者: JJDBB    時間: 16-11-3 11:57     標題: 回覆:中一成績

我都唔知小女可以拎咩分,最近UT,唔知会点,以前小学自己温已成習慣,今次自己温似乎唔夠時間,不過学校小測多,平時有温習,希望不会太差。都s1了,自己領略下点樣才是好的時間安排。

作者: anna59    時間: 16-11-3 22:45

回覆 JJDBB 的帖子

唔緊要,等派卷返來先算啦!中學就算無小測都要每個星期溫書,因為科目多,範圍大,如果讀英中仲要英文好添
作者: hwl2b    時間: 16-11-4 15:32

我仔都剛剛派左測驗成績, 數學唔合格, 人生第一次不合格, 佢自己都好失落, 我唯有叫佢下次努力D
作者: moniquechoy    時間: 16-11-4 15:59

其實FORM 1 的數學好多是小學已經教左架喇, 只是改左用英文教. 所以如果唔合格, 好可能是不太理解英文出的題目
作者: moniquechoy    時間: 16-11-4 16:00

其實FORM 1 的數學好多是小學已經教左架喇, 只是改左用英文教. 所以如果唔合格, 好可能是不太理解英文出的題目
作者: fooky-hk    時間: 16-11-4 21:33     標題: 回覆:moniquechoy 的帖子

我仔今次測驗中文都唔合格,分析題和長答題係佢嘅死穴。希望佢快d適應。

作者: hwl2b    時間: 16-11-5 12:29

moniquechoy 發表於 16-11-4 15:59
其實FORM 1 的數學好多是小學已經教左架喇, 只是改左用英文教. 所以如果唔合格, 好可能是不太理解英文出的 ...
係呀, 佢好唔習慣數學都要用英文, 都係希望佢快點適應啦

作者: challenging    時間: 16-11-5 15:37

我仔都派矖成績,F1,除咗數學及通識高分,其于全部剛剛合格,好擔心,請問下家是否中一第一次測驗都係咁
作者: anna59    時間: 16-11-5 16:04

中文基本上大部分人唔合格,其他用英文讀的反而無事。如果剛剛合格,要唸吓有沒有每個星期六,日温習
作者: alhy.love    時間: 16-11-6 08:35

中史和lS唔合格,其他科都只係合格咋,佢常掛住玩,我唔識跟喇,希望佢俾心機啦!

作者: YDLFATHER    時間: 16-11-6 13:34

中一要加強中文學習, 特別係文言文
作者: 靖空    時間: 16-11-7 22:22

YDLFATHER 發表於 16-11-6 13:34

可以比D意見嗎?我仔肥佬

作者: peckykoo    時間: 16-11-8 02:26

YDLFATHER 發表於 16-11-6 13:34

我仔也是中文肥左

佢文言文係佢弱項

作者: October.    時間: 16-11-8 12:49

見到咁多人話中文唔合格,
可見小學中文課程設計好有問題,
考埋晒重組句子,排句,填充, 標點符號等,
上到中學學既野及考既野同小學完全兩回事,
學生一時好難掌握, 情有可原.
作者: Rachelmummy2008    時間: 16-11-8 17:04

October. 發表於 16-11-8 12:49
見到咁多人話中文唔合格,
可見小學中文課程設計好有問題,
考埋晒重組句子,排句,填充, 標點符號等,
我囡囡仍讀小學,不過好想打好底子,請問你覺得中學的中文考題怎樣不同,可給一些例子嗎?謝謝!

作者: October.    時間: 16-11-8 20:10

Rachelmummy2008 發表於 16-11-8 17:04
我囡囡仍讀小學,不過好想打好底子,請問你覺得中學的中文考題怎樣不同,可給一些例子嗎?謝謝!
...

中學中文考題着重於閱讀理解能力、 比較及分析文章、修辭手法、語文運用等,再加上些少既文化/文學常識, 當然仲有文言文,我仔個班今次大測老師話文言文部份八成同學零分,都幾驚嚇。
作者: TwinWong    時間: 16-11-8 23:31

October. 發表於 16-11-8 20:10
中學中文考題着重於閱讀理解能力、 比較及分析文章、修辭手法、語文運用等,再加上些少既文化/文學常識,  ...
"閱讀理解能力、 比較及分析文章、修辭手法、語文運用等,再加上些少既文化/文學常識, 當然仲有文言文"我地小學5-6年班有學, 所以中學無咁吃力, 到中學再有加強版, 多睇明人明言, 同記 文言文語釋詞彙等

作者: October.    時間: 16-11-9 10:43

TwinWong 發表於 16-11-8 23:31
"閱讀理解能力、 比較及分析文章、修辭手法、語文運用等,再加上些少既文化/文學常識, 當然仲有文言文"我 ...
你地間小學考題銜接到中學, 小朋友升中後易适應

我地小學時考埋晒重組句子, 排子, 標點, 填充等, 由小一至小六都一樣, 除咗閲讀理解外, 同中學考題完全粘不上邊,
所以唔少同學剛升中, 面對中學考題, 無頭緒無方向, 唔出奇.

作者: TwinWong    時間: 16-11-10 16:44

我地都有考埋排段成句 (排錯一句都係全錯)
填充 標點符號

作者: Snoopy211    時間: 16-11-20 10:13

TwinWong 發表於 16-11-8 23:31
"閱讀理解能力、 比較及分析文章、修辭手法、語文運用等,再加上些少既文化/文學常識, 當然仲有文言文"我 ...
請問那些是"明人明言" ? 王於文言文語釋詞彙, 市面上有書可參閱嗎? 謝謝!

作者: ericby    時間: 16-11-20 12:15

中英數和其他雜科不是很難有80分
作者: hwl2b    時間: 16-11-21 11:15

中學第一次測驗派左成績單, 考得唔係幾好, 有3科唔合格,
唔知追唔追得返~~
作者: evitalcm    時間: 16-11-21 22:19

miriam 發表於 16-10-28 14:11
1. 合格   還神

作者: Himma0904    時間: 16-11-23 14:42

測驗嘅時候,我見佢一隻手揸書,一隻手揸手機,於是乎就鬧佢,仲同佢冷戰幾日。之後就同佢講,如果有唔合格你就知味道,點知佢派晒卷又竟然全部合格,搞到我冇聲出!

作者: Himma0904    時間: 16-11-23 14:43

ericby 發表於 16-11-20 12:15
中英數和其他雜科不是很難有80分

但我仔只有地理一科有八字頭

作者: minglam49    時間: 16-11-23 14:45     標題: 引用:測驗嘅時候,我見佢一隻手揸書,一隻手揸手

原帖由 Himma0904 於 16-11-23 發表
測驗嘅時候,我見佢一隻手揸書,一隻手揸手機,於是乎就鬧佢,仲同佢冷戰幾日。之後就同佢講,如果有唔合格 ...
今次合格,下次照咁樣好似唔太好。

作者: Himma0904    時間: 16-11-23 14:56

minglam49 發表於 16-11-23 14:45
今次合格,下次照咁樣好似唔太好。

所以我真係唔知點,有幾科都只係緊緊合格,我同佢講,下次要努力啲!
測驗只係四日都咁,下次考試仲要十幾日,想叫佢十幾日唔打機真係難過登天!
佢上咗中學之後真係好難教,成日郁下就大大聲駁咀,激死!

作者: YmOra    時間: 16-11-23 21:24

Himma0904 發表於 16-11-23 14:42
測驗嘅時候,我見佢一隻手揸書,一隻手揸手機,於是乎就鬧佢,仲同佢冷戰幾日。之後就同佢講,如果有唔合格 ...

你用咗個無得轉彎嘅條件同佢交易,你仲只係設定咗响"合格"就收貨添,男仔唔激得,激一激之下佢個小宇宙一爆,70分都易如反掌呢!你今次設個條件為"合格"就得,佢點都會搏到盡,用"合格"分數嚟叫大人[收聲]和[贏得]可以繼續一邊溫書一邊玩手機嘅習慣,佢都知道佢嘅力係可以去到邊,佢係知道只要肯努力,要達到媽咪個"合格"目標係做得到的呢!也許你今次比佢(古惑)咗了.

孩子,哩個時期,好多(古惑)嘢呢!

作者: Himma0904    時間: 16-11-23 21:42

YmOra 發表於 16-11-23 21:24
你用咗個無得轉彎嘅條件同佢交易,你仲只係設定咗响"合格"就收貨添,男仔唔激得,激一激之下佢個小宇宙一爆,7 ...

你又真係講得啱,佢重來唔會交十成功力比我,同埋我唔係同佢交易,我只係警告佢。
佢最後一科八字頭,兩科七字頭,三科六字頭,兩科五字頭....一派卷佢已經同我講第一次我留啲進步空間比自己。
佢只係返咗兩個幾月中學,我已經對佢投晒降喇!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-11-23 23:31

Himma0904 發表於 16-11-23 21:42
你又真係講得啱,佢重來唔會交十成功力比我,同埋我唔係同佢交易,我只係警告佢。
佢最後一科八字頭,兩科 ...
慢慢黎啦,第一次測驗合格已ok,比的時間孩子摸索吓,考多幾次掌握倒就應該會好啲。不過唔好只睇分數,因卷深卷淺都有影響,最好睇全級排名,好似我仔今次測驗7x/8x/9x都有,相比小學唔算高分,但睇級名次原來有4科已在級十內,所以分數不高但名次前,咁問題就應該不大。

作者: Himma0904    時間: 16-11-24 09:26

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-23 23:31
慢慢黎啦,第一次測驗合格已ok,比的時間孩子摸索吓,考多幾次掌握倒就應該會好啲。不過唔好只睇分數,因卷 ...

妳個仔好勁!咁佢係咪自動自覺唔使妳煩㗎?
我哋要等下星期派成績表先知級幾...
升到中一之後,其實我都冇理佢,只係成日見佢揸住個手機就忍唔住話下佢,宜家啲小朋友就真係《唔話得》。

作者: YmOra    時間: 16-11-24 09:40

Himma0904 發表於 16-11-23 21:42
佢最後一科八字頭,兩科 ...

咁!睇落成績都算OK吧!有八字有七字頭見下都幾好,比D時間佢吧!而且,可能世代唔同了,這一代的年青人就算打機都可以有好成績,至緊要係找到一種"適合"自已的一套學習方法.

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-11-24 14:36

Himma0904 發表於 16-11-24 09:26
妳個仔好勁!咁佢係咪自動自覺唔使妳煩㗎?
我哋要等下星期派成績表先知級幾...
升到中一之後,其實我都冇 ...
我小學已經放手,呀仔一向自理亦ok,但初上中學家長都支援吓,鼓勵吓佢,同佢約定做好曬野先玩,唔好玩online game,鼓勵多啲,通常佢都做到。
作者: JJDBB    時間: 16-11-24 23:22     標題: 引用:回覆+JJDBB+的帖子 唔緊要,等派卷返來先

原帖由 anna59 於 16-11-03 發表
回覆 JJDBB 的帖子

唔緊要,等派卷返來先算啦!中學就算無小測都要每個星期溫書,因為科目多,範圍大,如 ...
派左卷啦,我都好满意,基本都是8x至9x分,有一科啱啱合格,唔夠時間做(失誤的是老師遲到又冇補時)所以我只是叫佢下次自己計時掌握時間。全部自己安排,温習自己用自己方法。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5