教育王國

標題: 分享部分小學小一面試內容 [打印本頁]

作者: 甘恩    時間: 16-10-23 09:04     標題: 分享部分小學小一面試內容

家長價值觀不同,與其討論報多少間小學,不如分享小一面試模式,惠及下一年小朋友更好。仔仔報了9間小學,in了8間。
1.優才:仔仔最早in,能講得出的內容不多。屬單對單面見,問常識為主,如薄餅面可加什麼食物?哪些是日間、夜間動物等。基本上沒有問學術問題。之後玩充氣城堡,要自己除鞋著鞋。
2.英華:考得全面,畫畫、看圖講故事、讀中英文句子、數學應用題、與外籍老師英語對答、常識題,如俾三件物件,問哪件最便宜等。
2.高主教:看圖書答問題、老師講故事,然後問問題、砌lego。
3.SPCC:仔仔只見45分鐘,三人一組看圖找不同、考記憶,沒有考學術。有看圖書環節,小朋友自己揀書。集體遊戲玩大風吹,最後當然有看電視。
4.SPB:企九宮格等、四格漫畫講故事、砌lego。
5.DB:畫畫、砌lego、聽指令做任務,不同組別,任務亦有不同,最後當然係睇電視。
6.TSL:基本全程用英語考,小部分用中文,用ipad作答,問題算深,有閱讀理解、重組句子、看圖介紹等。基本是全學術問題。
7.SFA :先問一條問題,喜歡去迪士尼還是海洋公園多啲,之後便是做卷。中、英、數、推理全部都有。
第二輪面試:
高主教:家長與小朋友見老師,老師先問家長小朋友平日有什麼課外活動、如何預備小一生活、學校英文教快半年有什麼看法。之後家長離開,小朋友單獨見,分別有圖畫排序說故事、數字分類、物件分類、與小朋友傾日常生活。約15分鐘完成。
TSL:首先玩遊戲,用匙羹傳波等三個遊戲,應該是考小朋友英文聆聽和團體合作,之後有看圖說中文故事、畫畫(我的家庭)、之後當然又係中英數學術題:分別數三角形數量(三角形重疊)、一排朱古力換兩枝波棒糖,一枝波棒糖換兩粒糖,問一排朱古力換幾多粒糖、讀中文段落、看句子選合適圖畫、中英文填充等。這一間是考得最全面、最深的。

作者: siden    時間: 16-10-23 09:14

呢啲post最有建設性

作者: mingling1980    時間: 16-10-23 09:17     標題: 回覆:甘恩 的帖子

thanks for sharing

作者: Felix223    時間: 16-10-23 09:19

甘恩 發表於 16-10-23 09:04
家長價值觀不同,與其討論報多少間小學,不如分享小一面試模式,惠及下一年小朋友更好。仔仔報了9間小學,i ...

多謝分享!

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-10-23 09:25

家長價值觀不同,與其討論報多少間小學,不如分享小一面試模式,惠及下一年小朋友更好。仔仔報了9間小學,i ...

幫推!
希望下年要考小一的新手家長可以看到這個post。

作者: ppmmbb    時間: 16-10-23 09:26     標題: 回覆:分享部分小學小一面試內容

非常好的家長,你小朋友讀那間小學,那間小學便有福了!

作者: lui    時間: 16-10-23 09:27

記得你仔仔入到SPCC second .我女當時也只說問了一兩題英文字,乜學術都冇,原來系真架。同你仔仔講既一樣

作者: karee    時間: 16-10-23 09:38

This is a good quality post
Thanks for sharing

All the best to you and your child!

作者: RayRaypapa    時間: 16-10-23 09:40

一個好有用嘅post! Thanks for share!
作者: volar    時間: 16-10-23 09:41

Thanks very much!
作者: cnineboy    時間: 16-10-23 09:46

謝謝分享。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: 甘恩    時間: 16-10-23 09:48

值得提一提,我不贊同漁翁撒網,只有自己最清楚仔女性格、能力。我仔仔屬學術內向型,就第一輪面試,最啱我仔仔的是SFA和TSL,所以他完成這兩間面試後,亦是最開心的。各位家長真的可以事前多做功課,才考慮報哪些學校,而不是藥石亂投。
作者: creambun    時間: 16-10-23 09:52

有用分享,多謝樓主!

作者: iamiris    時間: 16-10-23 09:54

甘恩 發表於 16-10-23 09:48
值得提一提,我不贊同漁翁撒網,只有自己最清楚仔女性格、能力。我仔仔屬學術內向型,就第一輪面試,最啱我 ...

agree

作者: JKR    時間: 16-10-23 09:57     標題: 回覆:分享部分小學小一面試內容

多謝分享 !!  非常有用的資料!祝弟弟之後的面試繼續順順利利,入讀一間最適合的學校!

作者: jacqlau99    時間: 16-10-23 10:00

非常正面,有質素:dadday:

作者: Elona    時間: 16-10-23 10:19

多謝樓主既分享,請問TSL  second in 會考數學嗎?

作者: cody214    時間: 16-10-23 10:21

我亞女從第一個至今只講DGS用衫架掛衫,其他話唔記得, 定唔想提,真係佢先知!

作者: kaatt    時間: 16-10-23 10:28     標題: 回覆:分享部分小學小一面試內容

Thanks for sharing!

作者: BBMau818    時間: 16-10-23 10:38

thanks for sharing.
你仔仔好叻呀!我chok我仔先得小小漏出嚟
佢話SPCC有考學術喎, 幾個朋友都話有

作者: FATBJ    時間: 16-10-23 10:44     標題: 回覆:分享部分小學小一面試內容

很有用的post
多謝樓主
樓主小朋友好叻,祝成功入到最人儀學校

作者: b3410    時間: 16-10-23 10:44

建議準備考小一的家長好好收藏。記得當年全考EK收集資料,去面試前至少知道大概,同小朋友brief一下,家中也可自行玩下遊戲熱身,小朋友會鎮定好多。
作者: winy629    時間: 16-10-23 10:46     標題: 回覆樓主:

可讀性極高!!!

作者: 55479090    時間: 16-10-23 10:46     標題: 回覆:分享部分小學小一面試內容

作者: Elona    時間: 16-10-23 11:05

多謝樓主既分享,請問TSL  second in 會考數學嗎?

作者: cody214    時間: 16-10-23 11:06

我亞女從第一個至今只講DGS用衫架掛衫,其他話唔記得, 定唔想提,真係佢先知!

作者: 甘恩    時間: 16-10-23 11:09

Elona 發表於 16-10-23 11:05
29/10才second in,所以我不是太清楚。但有經驗的家長說會再考學術和集體遊戲。
作者: chingmon    時間: 16-10-23 11:09

作者: 甘恩    時間: 16-10-23 11:13

BBMau818 發表於 16-10-23 10:38
曾問仔仔有沒有考學術,他都說沒有。可能我仔仔忘記了。不過據我所知,SPCC即使有考學術,基本是一些簡單的問題,絕對符合K3程度。
作者: jwjody    時間: 16-10-23 11:26     標題: 回覆:分享部分小學小一面試內容

樓主。妳既分享好有用。真心謝謝妳

作者: happyshirley    時間: 16-10-23 11:30

多謝分享!
作者: rafaelbaba    時間: 16-10-23 11:37

happyshirley 發表於 16-10-23 11:30
多謝分享!

呢D先係高質素post謝謝分享!

作者: 99dogdog    時間: 16-10-23 11:46

十卜!多謝你的真心分享!呢啲真係叫分享帖,有實用資料,唔係齋自吹自擂廢話連篇!希望你小朋友入到心儀學校!good luck

作者: rkowsoakna    時間: 16-10-23 11:52     標題: 回覆樓主:

作者: Qqbb2015    時間: 16-10-23 11:53

謝謝分享

作者: Soundervolt    時間: 16-10-23 12:13

siden 發表於 16-10-23 09:14
呢啲post最有建設性

呢尐帖除咗最有建設性之外,仲十分受面試班歡迎,可能面試班將会教用衣架掛衫,熨斗熨衫,煮飯洗衫……

作者: 甘恩    時間: 16-10-23 12:19

Soundervolt 發表於 16-10-23 12:13
呢尐帖除咗最有建設性之外,仲十分受面試班歡迎,可能面試班將会教用衣架掛衫,熨斗熨衫,煮飯洗衫……:ha ...
完全無唸過面試考掛衫。
作者: Ryan_baba    時間: 16-10-23 12:22

甘恩  能與哥哥同一間學校,已要開香檳慶祝,不奢望神校取錄。  發表於 半小時前

樓主,我已準備好香檳,等你好消息。
作者: 甘恩    時間: 16-10-23 12:24

Ryan_baba 發表於 16-10-23 12:22
甘恩  能與哥哥同一間學校,已要開香檳慶祝,不奢望神校取錄。  發表於 半小時前

樓主,我已準備好香檳, ...

唉!阿仔話咁多間表現最差係SPB,我不知幾擔心。佢仲自我安慰:「SPB唔收我,其他學校收我咪得囉!」真係比佢激死。
作者: 阿里媽媽    時間: 16-10-23 12:28

多謝樓主,對我呢啲後輩好有用

作者: LittleButter    時間: 16-10-23 12:28

Good sharing!!!一定要幫忙推一推!等後來的家長受益!衷心祝願弟弟能入讀一所「最合適」的小學!
作者: lambeanmama    時間: 16-10-23 12:33

非常感情甘恩的無私分享。讓我們一眾後輩受益不淺。

作者: ppmmbb    時間: 16-10-23 12:41     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+16-10-23+12:27+編輯+

原帖由 甘恩 於 16-10-23 發表
EQ高

作者: Lindytiger    時間: 16-10-23 12:49

需然我冇小朋友考小一,但都想分享一下今年朋友既經驗。佢學校1st in 時,首先係group interview, 老師叫小朋友自己揀玩具,但有小朋友同佢講話冇野啱玩、跟著嬲爆爆咁坐埋一邊。又有一個男仔,玩到老師叫停都唔理,跟著老師話:xxx, 我地要停喇跟著要做下一個活動。小朋友話:你地等下先啦,等我玩夠先。又有好多小朋友搶人玩具、推人等等。呢d情況就算其他問題答啱哂都好,學校都唔會收。平常家教真係好重要!

作者: yukisch    時間: 16-10-23 12:50     標題: 回覆樓主:

優才 仲有記憶遊戲

作者: retriever    時間: 16-10-23 12:57

甘恩 發表於 16-10-23 11:09
29/10才second in,所以我不是太清楚。但有經驗的家長說會再考學術和集體遊戲。 ...

應該考既野同1st in差唔多,不過小組會細d ( 好似1:5) 考得清楚d.

作者: Dtw    時間: 16-10-23 12:59

優才有條常題問香港以外邊度有迪士尼,英華有條問題是說出客機和戰機的兩樣不同。

作者: gulolo    時間: 16-10-23 13:00

我仔話TSL 1st in 有睇電視玩bingo認字game, 睇ipad認中文字, 睇英文句子揀番相配既圖畫
作者: 甘恩    時間: 16-10-23 13:02

Lindytiger 發表於 16-10-23 12:49
需然我冇小朋友考小一,但都想分享一下今年朋友既經驗。佢學校1st in 時,首先係group interview, 老師叫小 ...
十分認同,這很難一時三刻學好,真的要靠平日家長如何培養小朋友品德。你所講的小朋友即使學術很厲害,學校基本已out走。
作者: retriever    時間: 16-10-23 13:03

Soundervolt 發表於 16-10-23 12:13
呢尐帖除咗最有建設性之外,仲十分受面試班歡迎,可能面試班將会教用衣架掛衫,熨斗熨衫,煮飯洗衫……:ha ...

絕對會。

本來學校係想會從生活認知方面認識個小朋友。但客仔連生活認知都要上班先安心,咁demand and supply面試班都會跟進啦。

作者: 甘恩    時間: 16-10-23 13:04

gulolo 發表於 16-10-23 13:00
我仔話TSL 1st in 有睇電視玩bingo認字game, 睇ipad認中文字, 睇英文句子揀番相配既圖畫 ...

經你一提,阿仔亦有提過,只是我忘記了。認中文字是「老虎」....其他忘記了。
作者: retriever    時間: 16-10-23 13:05

甘恩 發表於 16-10-23 12:24
唉!阿仔話咁多間表現最差係SPB,我不知幾擔心。佢仲自我安慰:「SPB唔收我,其他學校收我咪得囉!」真係比 ...

呢間好多時出乎意料。

作者: WaWa_fish    時間: 16-10-23 13:51

DB 有問阿囝消防員主要的工作係咩。當然有畫畫,集體完成一個task ,同睇video

作者: sanmasanma    時間: 16-10-23 13:53     標題: 回覆樓主:

多謝樓主很有參考價值的分享。

我現正替小朋友預備小學作戰,樓主之前的posts都好有參考價值,極具啟發性,教我呢班將要面對考小一的媽媽如何有效地準備。

作者: hknote    時間: 16-10-23 13:57     標題: 回覆:分享部分小學小一面試內容

真心感謝甘恩。 可讀性高,有誠意的post.

作者: 99dogdog    時間: 16-10-23 14:02

十卜!多謝你的真心分享!呢啲真係叫分享帖,有實用資料,唔係齋自吹自擂廢話連篇!希望你小朋友入到心儀學校!good luck

作者: VOA    時間: 16-10-23 14:15

Thx for sharing!!!
作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-23 14:37     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+16-10-23+12:27+編輯+

原帖由 甘恩 於 16-10-23 發表
但以你仔仔,冇可能會差架喎,因為只係玩lego,同埋跟圖講故事之嘛?其實我反而唔明,除咗行為差或完全冇講野一定out 之外,單憑呢2個tasks點樣揀仔。。。

作者: 甘恩    時間: 16-10-23 14:56

JoyceNgYY 發表於 16-10-23 14:37
但以你仔仔,冇可能會差架喎,因為只係玩lego,同埋跟圖講故事之嘛?其實我反而唔明,除咗行為差或完全冇講 ...
我個仔內向思考型,佢看圖講故事一直表現較弱,佢會先擔心自己講得好唔好,講出來的內容又唔知老師覺得啱唔啱,連故事中的人物叫什麼名又要想一陣。15分鐘見十個,老師真的不會慢慢引導小朋友講,所以都好擔心。SPB有佢一套揀仔方法,只要太短時間,我仔仔未能發揮佢嘅能力。
作者: Lindytiger    時間: 16-10-23 15:05

JoyceNgYY 發表於 16-10-23 14:37
但以你仔仔,冇可能會差架喎,因為只係玩lego,同埋跟圖講故事之嘛?其實我反而唔明,除咗行為差或完全冇講 ...

呢2樣野已經可以考到好多野,包括禮貌、創意、邏輯思考力、表達能力、講故事懂運用幾多詞彙、等待中有冇耐性、性情等等。

作者: snow228    時間: 16-10-23 15:09

哥哥讀那一間?
作者: little12    時間: 16-10-23 15:41

感謝樓主分享,十分有用

作者: abby0624    時間: 16-10-23 16:11

甘恩,你叻。但我覺得你個仔仲叻,可以講返哂出嚟。我嗰個講到一舊舊,最叻話「唔記得」

作者: babeggma    時間: 16-10-23 16:12

期待左好耐的post,宜家好少人肯大方分享了,希望繼續有好心人可以share experience , 令下一年的小朋友可以有多D準備!

作者: mama01    時間: 16-10-23 16:34     標題: 回覆:分享部分小學小一面試內容

謝分享!

有用過:我女識哂!我女有2nd in..3rd in

作者: 甘恩    時間: 16-10-23 16:41

ppmmbb 發表於 16-10-23 12:41
EQ高
仔仔見完出來,問佢表現如何,佢話老師送了一張卡。心諗回避我問題,「大件事」。再問多次,佢就答我:「SPB唔收我,其實學校收我咪得囉!」真係笑死咗,哈哈!
作者: 甘恩    時間: 16-10-23 16:44

ppmmbb 發表於 16-10-23 12:41
EQ高
仔仔見完出來,問佢表現如何,佢答我老師送了一張卡,我心諗回避我問題,大件事。再問多次,佢就答我:「SPB唔收我,其他學校收我咪得囉!」真係笑死,哈哈。
作者: 甘恩    時間: 16-10-23 16:47

abby0624 發表於 16-10-23 16:11
甘恩,你叻。但我覺得你個仔仲叻,可以講返哂出嚟。我嗰個講到一舊舊,最叻話「唔記得」
...
其實佢都講到一舊舊,只係幫佢重組番,亦相信仍有不少遺漏。
作者: 甘恩    時間: 16-10-23 16:56

Dtw 發表於 16-10-23 12:59
優才有條常題問香港以外邊度有迪士尼,英華有條問題是說出客機和戰機的兩樣不同。
...
係呀!你提起我就記得,我仔仔唔識答迪士尼哪一條,因為佢除了香港迪士尼外,未去過其他迪士尼。
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-10-23 17:40

你真係好好,好有心的分享,我女準備升中一,得閒仍然會返小一EK updated下,你的分享做福人群
作者: abby0624    時間: 16-10-23 17:56

作者: 晴天公主    時間: 16-10-23 18:15

謝謝樓主
作者: Ryan_baba    時間: 16-10-23 19:58

回覆 甘恩 的帖子

一個贏盡掌聲的好帖,讚!
作者: dim731    時間: 16-10-23 20:14     標題: 回覆樓主:

我仔同朋友嘅仔仔都話TSL有玩Bingo,係用藍色最細粒嘅Lego跟住螢幕指示砌落去
同埋有幅大圖畫,有好多公仔,大家揀公仔上色

作者: pekovian    時間: 16-10-24 01:48

好有建設性既post,like

作者: sissysze    時間: 16-10-24 07:34     標題: 引用:thanks+for+sharing.你仔仔好叻呀!我chok

原帖由 BBMau818 於 16-10-23 發表
不如你share下問咗乜嘢學術問題呀

作者: mameiyan    時間: 16-10-24 07:48     標題: 回覆:分享部分小學小一面試內容

多謝你的分享

作者: kaka80    時間: 16-10-24 10:13

作者: 兔兔BiBe    時間: 16-10-24 10:29

作者: BBMau818    時間: 16-10-24 16:22

sissysze 發表於 16-10-24 07:34
不如你share下問咗乜嘢學術問題呀

中英文認讀生字
數學文字題
處境題
有英文對答

作者: 甘恩    時間: 16-10-24 16:43

BBMau818 發表於 16-10-24 16:22
中英文認讀生字
數學文字題
處境題
同我仔講的完全不同,可能真係不同日子,不同面試內容。有冇其他家長可以分享一下?
作者: Dediamond    時間: 16-10-24 17:17

多謝分享,贊👍🏽
作者: noming    時間: 16-10-24 17:19

感謝樓主分享
作者: chrischo2002    時間: 16-10-24 17:31

thanks for sharing
作者: Cowboy100    時間: 16-10-24 21:32

小朋友可以講到甘多面試內容,好叻!
作者: Minnie11    時間: 16-10-24 22:01

這才是有用的分享!

作者: GG寶    時間: 16-10-24 22:17     標題: 回覆:甘恩 的帖子

謝謝樓主分享👍祝仔仔順利入心儀小學

作者: Minnie11    時間: 16-10-24 22:22

等我又分享下先,音小係第一間in,亦係阿囝記得最多嘅一間,之後果D就

登記後到小禮堂等候約15分鐘
叫上一樓,與小朋友分開;大人上一課室等叫名,然後去面試房等入。
大人問
1 有冇去簡介會
2 問爸爸點解㨂音小
3 問媽媽點解揀音小
4 想小朋友成為一個點嘅人
5 傳福音

小朋友問
認讀5個中文詞
認讀5個英文字
數學問:弟弟吃了兩件蛋糕,姐姐吃了三件,總共吃了幾多件
看文字畫公仔,車子及 boat, 然後在紙上寫車子及 boat
學唱一首詩歌,連打拍子

作者: Minnie11    時間: 16-10-24 22:24

優才:
First round
音樂椅14個小朋友坐8張椅,輸咗唱歌
砌Lego 及積木,幾個人share 來玩,冇特定砌乜
老師問問題單對單
數學題:45 47 xx 51
睇張畫有好多動物,反轉畫問記唔記得有乜
Where are the dogs ? Here they are
Where are the oranges? Here they are
重組句子:弟弟喜歡吃西瓜/砌了一座城堡

然後跳彈床攞糖走

Second round
1. 小朋友讀邊間幼稚園及學習情況
2. 小朋友上乜興趣班
3. 對優才著重科技有乜睇法
4. 對電子學習有乜睇法
5. 優才音樂體育攞好多獎,會影響學習嗎
6. 直資好與壞
7. 優才有乜吸引你

作者: 甘恩    時間: 16-10-24 22:31

Minnie11 發表於 16-10-24 22:22
等我又分享下先,音小係第一間in,亦係阿囝記得最多嘅一間,之後果D就

登記後到小禮堂等候約15分 ...
你仔仔好勁!!!可以記得咁多嘢!叻叻叻叻!
作者: Minnie11    時間: 16-10-24 22:35

甘恩 發表於 16-10-24 22:31
你仔仔好勁!!!可以記得咁多嘢!叻叻叻叻!

有頭威,無尾陣,除咗呢兩間,暫時食白果。佢之後果D全部都輕輕帶過,我都估兇多吉少了

作者: 甘恩    時間: 16-10-24 22:35

Minnie11 發表於 16-10-24 22:24
優才:
First round
你仔仔真係好叻,我仔無講得咁仔細。Second in見完,我自己都忘記問了什麼問題,睇番你的問題,當時老師只問了2、3、4、7題,見5分鐘就走得。

作者: snoopyman20    時間: 16-10-24 23:10

優才2nd in問題我覺得好難答,
除第一題問小朋友幼稚園學習情況,
之後突然就問知唔知學校三大理念係咩,打咗個突,
跟住就問對本校實施專科專教有咩意見,完全唔識答,網頁都無提...
之後就問對雙班主任由一位net同一位本地老師負責有咩睇法,呢條都勉強吹到
我哋最遲入房最早出返嚟得果5分鐘都無,就咁就累到個仔白廢咗佢1st in 嘅表現...
作者: 厚多士    時間: 16-10-24 23:55     標題: 引用:優才2nd+in問題我覺得好難答,除第一題問小

原帖由 snoopyman20 於 16-10-24 發表
優才2nd in問題我覺得好難答,
除第一題問小朋友幼稚園學習情況,
之後突然就問知唔知學校三大理念係咩,打 ...
我都係,覺得自己累左小朋友。
佢問我對普教中有什麼意見,其實我並不太贊同,但又好喜歡這間學校的理念,這一題我覺得自己有D語無倫次。

作者: fixedstar99    時間: 16-10-25 00:21

我都有記錄阿女講返既面試內容,唸住等全部in完再整理返post上來
作者: LittleButter    時間: 16-10-25 00:46

Minnie11 發表於 16-10-24 22:24
優才:
First round
你好小朋友好叻啊!我果仔只係記得跳彈床,同埋懂得形容個彈床有多大,好好玩等等。其餘的,一槪話「唔記得」!
作者: Alexenia    時間: 16-10-25 02:39     標題: 回覆:LittleButter 的帖子

Thx for sharing

作者: connie_cheng    時間: 16-10-25 14:40

Thanks for sharing!
作者: kd107pc11    時間: 16-10-25 15:15

回覆 甘恩 的帖子

感謝樓主無私分享

作者: pirudi    時間: 16-10-25 18:55

剛剛醒起,TSL有問小朋友有冇考其他小學,如有,老師問鐘意邊間。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5