教育王國

標題: 死心,等大抽獎,請教12網乙3填什麼好? [打印本頁]

作者: appledai    時間: 16-10-21 22:36     標題: 死心,等大抽獎,請教12網乙3填什麼好?

今天全都rejected,看到人家***VS***VS***VS***唉,算了,還是研究下乙3填什麼好,如果12網乙1乙2中意同比較中意,乙3保底,但有不想入南亞裔學校,有什麼好的推薦,謝謝!

作者: cfbwong    時間: 16-10-22 09:19

appledai 發表於 16-10-21 22:36
今天全都rejected,看到人家***VS***VS***VS***唉,算了,還是研究下乙3填什麼好,如果12網乙1乙2中意同比較 ...

同路人...我都想知...

作者: iamiris    時間: 16-10-22 09:27

今天全都rejected,看到人家***VS***VS***VS***唉,算了,還是研究下乙3填什麼好,如果12網乙1乙2中意同比較 ...

net 12 我覺得乙2緊要過乙3

作者: siden    時間: 16-10-22 09:28

iamiris 發表於 16-10-22 09:27

Agree

作者: siden    時間: 16-10-22 09:29

Net 12 冇backup

其實只應該搏乙1

作者: MrBeast    時間: 16-10-22 09:33

iamiris 發表於 16-10-22 09:27
agree x2, 我不清楚net12, 但高出生率和冇backup情況下,我會選擇保守一點
作者: cfbwong    時間: 16-10-22 09:37

siden 發表於 16-10-22 09:29
Net 12 冇backup

其實只應該搏乙1

同意...邊間穩陣又不太差?

作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-22 09:47

乙三李賜豪,但今年可能危險d
作者: cfbwong    時間: 16-10-22 09:53

寳血乙二如何?

作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-22 10:01

cfbwong 發表於 16-10-22 09:53
寳血乙二如何?
根據EK前輩們講,乙二寶血都危危乎,好多家長保守d會擺寶血乙一。自己衡量下可否甘心乙一放寶血同時間又驚萬一乙二、三寶血/李賜豪都唔中嘅話⋯⋯你明我意思?

作者: ahpooh712    時間: 16-10-22 10:02     標題: 回覆樓主:

之前嘅post講過乙二李賜豪同寶血都有入唔到!乙三應該無可能。

作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-22 10:04

尤其今年人咁多,真的睇運氣。當然以上只是我的諗法,你可以搏(如果有私小back up)亦可以保守
作者: cfbwong    時間: 16-10-22 10:11

嘉道理是全英語教學,但非華裔學校,有冇用家分享下?擔心最後去了這間....

作者: adriantai    時間: 16-10-22 10:11

吾好貪心,Net 12無乙三可博(emoji)

作者: Charlotte_mom    時間: 16-10-22 10:33

晞晞爸b 發表於 16-10-22 09:47
乙三李賜豪,但今年可能危險d

今年乙二入唔晒
乙三唔止危險d,係自殺式

作者: 甘恩    時間: 16-10-22 10:38

今年乙二填李賜豪或寶血,應該都會有很多人入唔到。
作者: Charlotte_mom    時間: 16-10-22 10:43

cfbwong 發表於 16-10-22 09:53
寳血乙二如何?

實血有乙二入,但亦有乙二唔入(統萃夠估,2成入,8成唔入)
12網好多學校一定要擺第一。
乙二可搏寶血、李賜豪(留意,係搏!有機會輸)
乙二/三必入又有希望上位的學校,個人建議:雲官、黃焯菴 (觀望中)

作者: BabyAndre    時間: 16-10-22 10:56

Charlotte_mom 發表於 16-10-22 10:43

實血有乙二入,但亦有乙二唔入(統萃夠估,2成入,8 ...

假如今年寶血/李賜豪乙二都入唔晒,個人認為擺乙三唔係博,係自殺,擺乙二話係博似乎更合理。

作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-22 10:57

回覆 Charlotte_mom 的帖子

作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-22 10:59

其實雲官係咪真係咁差?
作者: Charlotte_mom    時間: 16-10-22 11:05

BabyAndre 發表於 16-10-22 10:56
假如今年寶血/李賜豪乙二都入唔晒,個人認為擺乙三唔係博,係自殺,擺乙二話係博似乎更合理。
...

打錯字。我想講乙二,已改

作者: siden    時間: 16-10-22 11:08

我會照擺乙2 李賜豪,因為中多過唔中。

(前年乙2入硬,今年乙2有少量唔入)

乙3揀一間比較好嘅宝校。

乙2寶血今年都係死多。

我覺得冇私校backup, 唔好乙2放寶血。

作者: mcl203    時間: 16-10-22 11:13

晞晞爸b 發表於 16-10-22 10:04
尤其今年人咁多,真的睇運氣。當然以上只是我的諗法,你可以搏(如果有私小back up)亦可以保守 ...
問題係港島區仲有幾多間私校仲放你去抽獎...有back up都唔易 ~~~

作者: Charlotte_mom    時間: 16-10-22 11:21

晞晞爸b 發表於 16-10-22 10:59
其實雲官係咪真係咁差?

12網黎講,撇除大熱同次熱(李賜豪寶血,即乙二入唔晒的)就有以下學校:

嘉道理:南亞學生多(因英文官校),有會員曾分析其實升b1比例都唔弱。不過始終南亞人同本地人教仔理念有分別,睇家長接唔接受
黃焯菴:轉校長後近年幾用心上位,宣傳多左,學校亦好積極。希望以校長努力可更上一層樓。
雲官:聯繫筲官、筲官東、金文泰。由14網轉過12網,在14網時唔算受歡迎。舊年12網多人派到(無記錯應該加左班),有人叩門走有人留低。有望因爲咁原因而令學生質數提高。不過仍待觀望。
大坑李陛:無咩人提
寶覺:無咩人提
金銀業貿易場張凝文:係將兩間殺校邊緣學校合拼左,少人分享

作者: iamiris    時間: 16-10-22 11:50

siden 發表於 16-10-22 11:08
我會照擺乙2 李賜豪,因為中多過唔中。

(前年乙2入硬,今年乙2有少量唔入)

我都係咁諗

作者: appledai    時間: 16-10-22 13:36

謝謝大家。其實好想放寶血乙2,但今年真是有些不敢
作者: 宏心    時間: 16-10-22 21:54

作者: iamiris    時間: 16-10-22 22:07

宏心 發表於 16-10-22 21:54
如果一間私直back up 都無,我會做最壞打算,睇死我的隨機編號係包尾,以乙二做保險線,杜絕一切幻想。仲要 ...

努力加油

作者: BabyAndre    時間: 16-10-22 23:07

Charlotte_mom 發表於 16-10-22 11:05
打錯字。我想講乙二,已改

作者: sanclui    時間: 16-10-23 00:08

Same la. 對個些 ....vs .... vs... 個些家長真好討厭,完全晒名,連自己個仔女應該讀邊間都唔知?還是晒名!

作者: fishmeow    時間: 16-10-23 01:06

乙二可搏寶血和李賜豪
乙三李陞
作者: chanti    時間: 16-10-23 01:44

認真講,net 12 無back up 比我我會放寶血乙一,今年多咁多小孩,叩門更難

作者: Muigg    時間: 16-10-23 02:57

mcl203 發表於 16-10-22 11:13
問題係港島區仲有幾多間私校仲放你去抽獎...有back up都唔易 ~~~

聖心私小 RHS KCS St Louis?

作者: mcl203    時間: 16-10-23 08:46     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-22+11:13+問題

原帖由 Muigg 於 16-10-23 發表

聖心私小 RHS KCS St Louis?

我都知既 ~~

作者: suzuki12    時間: 16-10-23 12:13     標題: 回覆:mcl203 的帖子

所以其實住港島想玩考私小墊底黎博抽獎,相比九龍那邊博/危得多,除非唔介意過海讀書(我只係講距離,不是指學校質素)。如果考以上果幾間俾抽獎的港島私小都失敗,隨時空手填統一派位表,真心驚驚。

作者: mcl203    時間: 16-10-23 12:33

suzuki12 發表於 16-10-23 12:13
所以其實住港島想玩考私小墊底黎博抽獎,相比九龍那邊博/危得多,除非唔介意過海讀書(我只係講距離,不是 ...
除左一間私小....個人睇法...同直接去統一搏過無乜分別....始終港島好既官津唔少
不如諗吓裝備吓小朋友...預埋叩門階段 ~~~

作者: suzuki12    時間: 16-10-23 12:41     標題: 回覆:mcl203 的帖子

同意,如心儀港島津校,個遊戲真係要玩到7月(aiya, 可能隨時玩到9月tim)

作者: raymond338hk    時間: 16-10-23 13:02     標題: 引用:Quote:晞晞爸b+發表於+16-10-22+10:04+尤其

原帖由 mcl203 於 16-10-22 發表
不要比地域局限自己,當年小朋友參加自行(net12)時,都是在德望(飛鵝山腳)獲得backup! 2個地雖然有距離,但香港的交通還是不錯! No pain, no gain!

作者: mcl203    時間: 16-10-23 13:08

raymond338hk 發表於 16-10-23 13:02
不要比地域局限自己,當年小朋友參加自行(net12)時,都是在德望(飛鵝山腳)獲得backup! 2個地雖然有距離,但香 ...
你當年唔係中甲一咩....

作者: retriever    時間: 16-10-23 13:55

12 網乙三唔係保底,係保叩門機會。可以考慮軒小,軒銅。

作者: hkpapa852    時間: 16-10-24 09:50

Charlotte_mom 發表於 16-10-22 11:21
12網黎講,撇除大熱同次熱(李賜豪寶血,即乙二入唔晒的)就有以下學校:

嘉道理:南亞學生多(因英文官 ...

補充一下:

嘉道理:呢間可能係區內"寶校"最強之一, 年年都有人入到 QC/KC/BPS/Maryknoll 呢D級數既學校

雲官:福建同胞較多, 位置不方便. 一間校舍可容納一級開四班既學校但多年嚟都只能開一級一至兩班, 佢以前有幾咁唔受歡迎可見一斑

大坑李陛:都係收較多NCS, 仲有較多SEN

寶覺:又係一間因為宗問題俾人忽略既學校, 不過升中成績睇落真係唔出色

金銀業貿易場張凝文:真係謎一樣, 完全搵唔到有用既分析資料

作者: Charlotte_mom    時間: 16-10-24 10:52

hkpapa852 發表於 16-10-24 09:50
補充一下:

嘉道理:呢間可能係區內"寶校"最強之一, 年年都有人入到 QC/KC/BPS/Maryknoll 呢D級數既學校

最後一間,突然醒起,有人講過佢在保良局旁邊,保良局入面適齡學童都係去呢度。
我無查証,亦對事件無意見,純粹for家長補充資料。

作者: pinkyyip    時間: 16-10-24 15:10

Charlotte_mom 發表於 16-10-24 10:52
最後一間,突然醒起,有人講過佢在保良局旁邊,保良局入面適齡學童都係去呢度。
我無查証,亦對事件無意見 ...

對!住裡面的小朋友都係呢間讀

作者: retriever    時間: 16-10-24 15:16

Charlotte_mom 發表於 16-10-22 11:21

嘉道理:南亞學生多(因英文官 ...

記得早幾年剛研究考小... 嘩, 有英文官小幾好呀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5