教育王國

標題: 校內排名次高,對升中有幫助? [打印本頁]

作者: wittymom    時間: 16-10-12 10:43     標題: 校內排名次高,對升中有幫助?

當年喺灣仔私小同九龍城地區津校中選擇了後者,讀得ok壓力少。加上好彩頭一兩年遇到好老師,成績頭幾名,都好開心。但學校遠比不上傳統學校,程度較淺、不太注重英語 (小一暑期時比佢試吓做傳統學校英文測驗卷,只有合格水平),由三年級起尤其感到差距,擔心佢升中失競爭力……
朋友們不斷叫我不用煩去轉校,說只要在校內成績好排名高,便可"技術性"地派到好中學。想向過來人請教……

作者: mcl203    時間: 16-10-12 10:50     標題: 引用:當年喺灣仔私小同九龍城地區津校中選擇了後

原帖由 wittymom 於 16-10-12 發表
當年喺灣仔私小同九龍城地區津校中選擇了後者,讀得ok壓力少。加上好彩頭一兩年遇到好老師,成績頭幾名,都 ...
你朋友既講法係正確既,但若你小朋友學校程度真係比較淺,你要評估吓升中後既學習能力,否則可能會讀得吃力~~~

作者: 200904    時間: 16-10-12 10:53

我覺得作爲父母,應該看孩子長期成長。你朋友講的不錯,衹要學校名次在前,可以抽籤到好中學。

然而,爲了在中學不至於那麽辛苦,跟上普遍進度,就需要在小學時期,自己在各方面努力,尤其在英文方面。寧願分攤幾年去跟上程度,好過在小升中那個暑假去追。
作者: wittymom    時間: 16-10-12 11:42

同意,同意, 小朋友在小學階段最能適應同吸收,到中學後可能有更多事情要兼顧和學習,所以希望佢能夠善用lee 段時間,在學術上進取點,以裝備自己去應付中學。但在程度較高的學校,競爭大了,名次可能不能在頭幾名,轉校是否不明智呢?
作者: mcl203    時間: 16-10-12 11:48

wittymom 發表於 16-10-12 11:42
同意,同意, 小朋友在小學階段最能適應同吸收,到中學後可能有更多事情要兼顧和學習,所以希望佢能夠善用l ...
最現實既做法....插到班先諗
呢D問題無標準答案...家長睇法可以好唔同

作者: hkpapa852    時間: 16-10-12 11:49

同意,同意, 小朋友在小學階段最能適應同吸收,到中學後可能有更多事情要兼顧和學習,所以希望佢能夠善用l ...
又回歸一個現實問題, 係小學既B1學生比例大約有幾多.

如果你學校真係程度淺, 好有可能B1學生比例低, 咁一定要頭幾名(頭3至5名內)先可以"技術性"擊倒對手入到好中學

程度淺既學校, 可能只係區內二線尾或以下, B1學生比例通常只有1X%-20%

程度深既學校, 不少都係地區一線, 佢地既B1學生比例, 通常起碼有40%+

作者: little_yolky    時間: 16-10-12 14:00

如果小朋友仍是初小, 自己學術水平又可以, 咁可以留校然後自己提升學術水平。
以英文為例, 你囝囝依家响學校名次可以, 但只及正常學校的合格水平, 咁如果你轉校, 就算轉到, 都只會係合格或稍高水平。只是合格, 在傳統學校只怕連B2也保不住了。不過, 當然小朋友是有進步空間的。

傳統學校課程緊迫, 迫得透不過氣來, 你要追上也花了全部力氣了。但如果小朋友仍是初小, 那麼, 學校輕鬆, 但自己提升水平, 那麼就可以將名次再拉前, 如果呈分時能保住三甲, 有望可以自己時入到好學校, 大抽獎也很穩陣。只是, 保住級頭名次不易。不過, 就算如此, 留校是B2, 轉了校跟不上也是B2, 你要看看小朋友的整體能力是否受谷, 而且你自己是否能承受壓力。轉去傳統學校的好處可能就是一班同學都很上進, 氣氛不一樣吧。

最重要是提升學術水平, 最後就算真是B2, 也可以選擇好的B2校, 而且中學課程也跟得比較從容。

作者: mcl203    時間: 16-10-12 14:23     標題: 引用:Quote:wittymom+發表於+16-10-12+11:42+同

原帖由 little_yolky 於 16-10-12 發表
如果小朋友仍是初小, 自己學術水平又可以, 咁可以留校然後自己提升學術水平。
以英文為例, 你囝囝依家响學 ...
想去插班既小學理應比現讀學校條件好,你去申請插班而佢又接受你插班,又理應程度已符一定要求,成績係中下游機會應不大

作者: little_yolky    時間: 16-10-12 14:27

mcl203 發表於 16-10-12 14:23
想去插班既小學理應比現讀學校條件好,你去申請插班而佢又接受你插班,又理應程度已符一定要求,成績係中下 ...
所以你之前講, 申請插班收咗先算。

樓主小朋友學校做其他傳統英文卷只有合格水平, 咁, 可能係二線以下, 佢名次高, 考二線都應該有機掛。但如果係我, 考二線不如留校, 二線一般1/3或以下B1, 入到去未必keep到前列水平, 咁不如留校keep住top 5, 自己補學術, 咁仲可能好D。

作者: mcl203    時間: 16-10-12 14:29     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-12+14:23+想去

原帖由 little_yolky 於 16-10-12 發表
所以你之前講, 申請插班收咗先算。

樓主小朋友學校做其他傳統英文卷只有合格水平, 咁, 可能係二線 ...
所以都係摸底原理,收咗先諗

作者: Jobrena    時間: 16-10-12 14:49     標題: 引用:Quote:wittymom+發表於+16-10-12+11:42+同

原帖由 hkpapa852 於 16-10-12 發表
又回歸一個現實問題, 係小學既B1學生比例大約有幾多.

如果你學校真係程度淺, 好有可能B1學生比例低, 咁一 ...
想請教下一間普通津小,升普通band1津中率大約(35-40%), 咁呢間小學全港計是屬於1線, 2線 or 3線?
咁如果係呢間津小考级頭3的,考外區名校,甚至神校,成功機會是否好微呢?唔該

作者: mcl203    時間: 16-10-12 14:56

Jobrena 發表於 16-10-12 14:49
想請教下一間普通津小,升普通band1津中率大約(35-40%), 咁呢間小學全港計是屬於1線, 2線 or 3線?
咁如果 ...

想請教下一間普通津小,升普通band1津中率大約(35-40%), 咁呢間小學全港計是屬於1線, 2線 or 3線? <----唔同區有唔同定位...可以係1亦可以2 ~~~

咁如果係呢間津小考级頭3的,考外區名校,甚至神校,成功機會是否好微呢?唔該 <---睇以往師兄姐派位/考入往績...年年都有...機會就大D...從未發生過...當然機會一般 ~~~

作者: Jobrena    時間: 16-10-12 15:09     標題: 引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-10-12+15:01+編

原帖由 mcl203 於 16-10-12 發表
果區計就係1線。所以想知如果全港計,呢個升band 1的% 去睇又係幾線呢?

每年都有1-2個考到出去名校,唔多。不過,咁少考出去又可能同家境,交通有關。

p.s. 我們是新西區

作者: mcl203    時間: 16-10-12 15:12

Jobrena 發表於 16-10-12 15:09
果區計就係1線。所以想知如果全港計,呢個升band 1的% 去睇又係幾線呢?

每年都有1-2個考到出去名校,唔多 ...
"p.s. 我們是新西區 "........新界西 或 中西區 ???....名校係指 ???

作者: Jobrena    時間: 16-10-12 15:18     標題: 引用:Quote:Jobrena+發表於+16-10-12+15:09+果區

"p.s. 我們是新西區 "........新界西 或 中西區 ???....名校係指 ???
新界西,哈哈!

spcc, maryknoll 都有,不過唔多,1-2個

作者: mcl203    時間: 16-10-12 15:22     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-10-12+發表"p.s

原帖由 Jobrena 於 16-10-12 發表
新界西,哈哈!

spcc, maryknoll 都有,不過唔多,1-2個
咁我睇法會有機會~~~

作者: wittymom    時間: 16-10-12 16:06

宜家讀緊間小其實吾差,只是英文師資/教材有較大落差,如試做傳統學校嘅中/數/常(中文卷)可能都有80分以上,但英文就最多只會合格……

考慮轉去程度高點的學校,只是希望佢把握學習時機,不要同主流差太遠,日後中學時不會太難catch up.  吾知這想法會否太幼稚,因若去到新小學競爭大了,可能不會有現在的高名次,影響升中派位……
作者: Jobrena    時間: 16-10-12 16:34     標題: 引用:Quote:原帖由+Jobrena+於+16-10-12+發表新

咁我睇法會有機會~~~
唔該晒

作者: Jobrena    時間: 16-10-12 16:36     標題: 引用:宜家讀緊間小其實吾差,只是英文師資/教材

宜家讀緊間小其實吾差,只是英文師資/教材有較大落差,如試做傳統學校嘅中/數/常(中文卷)可能都有80分以上 ...
me 2, 之前都有諗過去考插班,不過仲有個細跟尾,唔想再玩大抽獎,呢個game真係一次都嫌多

作者: mcl203    時間: 16-10-12 16:42     標題: 引用:宜家讀緊間小其實吾差,只是英文師資/教材

宜家讀緊間小其實吾差,只是英文師資/教材有較大落差,如試做傳統學校嘅中/數/常(中文卷)可能都有80分以上 ...
既然對現有小學程度有疑團,為何唔試下揾間對升中有信心既去試下插班,如先前所說,成功收咗先慢慢諗吓轉唔轉,況且現實地又未必一定成功插班~~

有D小學派位真係可以好一般,若你小朋友真係做傳統小學英文卷只係合格水平,你可以借插班去一試實力,須知升中後亦唔係只講做卷合格就OK,預早計劃下有其好處,轉唔轉校可以係後話

作者: mcl203    時間: 16-10-12 16:44     標題: 引用:Quote:原帖由+wittymom+於+16-10-12+發表宜

原帖由 Jobrena 於 16-10-12 發表
me 2, 之前都有諗過去考插班,不過仲有個細跟尾,唔想再玩大抽獎,呢個game真係一次都嫌多

...
插班可以係幫弟妹開路,雖則我都唔贊成無浪下去插班

作者: haihaimom    時間: 16-10-12 16:48

wittymom 發表於 16-10-12 10:43
當年喺灣仔私小同九龍城地區津校中選擇了後者,讀得ok壓力少。加上好彩頭一兩年遇到好老師,成績頭幾名,都 ...

就算技術性派到好中學,小朋友英文程度應付英中課程可能會比較吃力,校唔一定要轉,但似乎要先提升英文水平。

作者: Jobrena    時間: 16-10-12 17:17     標題: 引用:Quote:原帖由+Jobrena+於+16-10-12+發表me+

插班可以係幫弟妹開路,雖則我都唔贊成無浪下去插班
如果插到名津小就係,不過心儀的都係直資,弟妹無保障,最慘萬一真係考到,最後都放棄。。。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-10-13 00:31

學校課程淺又不太重視英文,如果小朋友能力夠,比我會嘗試插班其他較好學校,雖然插班後未必一定能做到前列位置,但只要打好底子,要追上未必唔得。再講爛船都有三斤釘,強校學生經過鍛鍊,日子有功,通常弱極都有個譜,相返弱校學嘅課程淺,上到中學就會發現有明顯分別。
Anyway 最重要睇家長心態啦,有家長會認為孩子留在二/三線學校考前列一定比強校中游為佳,但別忘記有良好師資,有鬥心/有競爭,孩子亦有可能會進步得更快,而且小朋友同班同學都比較叻/求知欲強,同學間都容易互相影響令小朋友變得積極,所以若孩子真的有潛力,家長就不應抹煞了機會。
作者: wittymom    時間: 16-10-13 10:09

多謝你們的鼓勵!
作者: little_yolky    時間: 16-10-13 10:52

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-13 00:31
學校課程淺又不太重視英文,如果小朋友能力夠,比我會嘗試插班其他較好學校,雖然插班後未必一定能做到前列 ...
良好師資,有鬥心/有競爭,孩子亦有可能會進步得更快,而且小朋友同班同學都比較叻/求知欲強,同學間都容易互相影響令小朋友變得積極 <=====  這些絕對係重中之重, 絕對認同。

之但係, 遊戲玩法係, 你响弱校做top 5, 升中派位一定好過响地區一線做中游。皆因大部份地區一線學校, 升中B1率都係4成左右, 個別地區名校就可以再高D。真係要睇下樓主既學術底(係樓主, 唔係樓主小朋友喎), 如果自己提升到, 不如自己搞好學術, 然後keep top 5好過。不過, 同其他JM咁講, 試下考插班, 無壞既, 睇下小朋友實力都好。

作者: mcl203    時間: 16-10-13 11:05

little_yolky 發表於 16-10-13 10:52
良好師資,有鬥心/有競爭,孩子亦有可能會進步得更快,而且小朋友同班同學都比較叻/求知欲強,同學間都容易 ...

但最好都係要評估吓升中後能力...始終升中後就真係講底子...要定個平衡點:

2個分享:
1. 小朋友P6時隊友仔F1派入九龍城B1英中...年中時段...小朋友話見佢手揸本F1英文書好淺...P4已教
2. 學校分享...前直小生派入何東....回校分享英文程度接近以前P4

可以既話最好多加注意...始終地區小學可以同一線小學係學術上有DD距離 ~~~

作者: little_yolky    時間: 16-10-13 11:18

mcl203 發表於 16-10-13 11:05
但最好都係要評估吓升中後能力...始終升中後就真係講底子...要定個平衡點:

2個分享:
所以咪話樓主自己有無能力提升小朋友學術水平囉。真係架, 我女女學校都出名hea, 出名淺啦, 暑假時收到補習社傳單, 係住址區既, 傳單夾咗份中英數升小六既練習, 阿女中文基本識, 只錯兩題, 其中一題仲要只係寫錯字, 英文就識7成, 其他唔識既係因為未教而已。所以, 唔同地區hea學校同hea學校, 都可以差好遠, 我阿女當時只係升小四而已, 佢仲要唔係叻過人果隻添。
作者: TwinWong    時間: 16-10-13 12:21

little_yolky 發表於 16-10-13 11:18
所以咪話樓主自己有無能力提升小朋友學術水平囉。真係架, 我女女學校都出名hea, 出名淺啦, 暑假時收到補習 ...

我fd 話你女的校以前d数好鬼谷, 可能係拔数班,
次次放完長假返泥, 人未回魂就即刻要評估/測驗
小d準備都會死

作者: little_yolky    時間: 16-10-13 12:54

TwinWong 發表於 16-10-13 12:21
小d準備都 ...
依家都係咁喎, 佢哋無乜拔東拔西的, 總之功課少測考多, 以前數學6測2考, 今年好咗, 改4測2考。我阿女無乜準備, 不過佢放完暑假都好少要回魂, 家長唔緊張, 小朋友都好輕鬆的。
作者: IloveJJ    時間: 16-10-13 13:43

作者: little_yolky    時間: 16-10-13 13:52

IloveJJ 發表於 16-10-13 13:43
我見你女學校間中學啲英文成績無文科咁亮麗喎! 會唔會就係英文唔夠人哋深?

我都好喜歡睇下人哋學校啲功課 ...
其實, 我哋中學部主要係收B2生, 所以, 有咁既成績都真係好驕人了, 真係校長、老師、同學仔付出既努力汗水。始終我哋係中文中學, 我哋同九真唔一樣, 高中轉返晒英書中教, 所以英文一定無人哋好, 我哋要兼顧跟唔上既同學仔, 老師要以英文換取其他科目既好成績, 真係用心良苦的。要由大部份b2生, 教到六年之後33222有八成水平, 談何容易, 我諗香港唔係好多學校可以做到。
作者: little_yolky    時間: 16-10-13 13:54

IloveJJ 發表於 16-10-13 13:43
我見你女學校間中學啲英文成績無文科咁亮麗喎! 會唔會就係英文唔夠人哋深?

我都好喜歡睇下人哋學校啲功課 ...
我又無比較阿女學校同其他學校程度喎, 我係見佢D卷淺, 所以覺得淺咋。總之我見佢中英水平我唔滿意, 我咪覺得佢唔夠班囉, 我唔理人哋架。
作者: IloveJJ    時間: 16-10-13 14:01

作者: IloveJJ    時間: 16-10-13 14:02

作者: little_yolky    時間: 16-10-13 16:43

IloveJJ 發表於 16-10-13 14:01
我識好少人,不過兩間都係英文私小,咁我發現我哋中文深過人哋,但英文就人哋深啲。無架,我純粹想知道佢 ...
我成日都覺得阿女讀唔掂英中咁, 雖然佢校內成績除咗聖經英文係最好。
作者: little_yolky    時間: 16-10-13 16:48

TwinWong 發表於 16-10-13 12:21
小d準備都 ...
雖然話科數谷, 但舊年學校派問卷俾班學生, 數學科居然係繼視藝科第二受歡迎科目, 真係唔到你唔信。最勁係, 數學科老師見到個結果好不滿, 因為佢哋一直認為自己科係最受歡迎的。
作者: IloveJJ    時間: 16-10-13 16:54

作者: little_yolky    時間: 16-10-13 17:03

IloveJJ 發表於 16-10-13 16:54
學你話齋,剩睇校內成績唔係幾作得準,因為可能校內淺。
我呢排開始有信心阿仔可以讀英中,因為:
1)同朋友 ...
HKAT練習係咪同年級既? 佢有做過, 快就唔快, 但準都幾準。

英文佢係聽得明但唔敢講。佢位外籍老師同家長講嘢好快, 但位家長D英文又唔係真係咁好, 我心諗, 阿sir你講咁快做乜, 係咪叫我哋唔好問嘢呀。

睇書真係無辦法, 佢唔鐘意Roald Dahl, 不過, 佢肯定唔方好, 同中文書比一定係淺好多, 我試緊新既一套書, 月底amazon寄到。希望佢慢慢可以睇多D。

作者: Jobrena    時間: 16-10-13 17:09     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-10-13+13:43+我見

原帖由 little_yolky 於 16-10-13 發表
我又無比較阿女學校同其他學校程度喎, 我係見佢D卷淺, 所以覺得淺咋。總之我見佢中英水平我唔滿意, 我咪覺 ...
其實妳女邊間?haha

作者: Jobrena    時間: 16-10-13 17:10     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+16-10-13+16:43

原帖由 IloveJJ 於 16-10-13 發表
學你話齋,剩睇校內成績唔係幾作得準,因為可能校內淺。
我呢排開始有信心阿仔可以讀英中,因為:
1)同朋友 ...
我都有測試過小朋友的水平,不過是問幫佢補英文的miss , 唔知準唔準

作者: IloveJJ    時間: 16-10-13 17:14

作者: IloveJJ    時間: 16-10-13 17:14

作者: IloveJJ    時間: 16-10-13 17:16

作者: IloveJJ    時間: 16-10-13 17:17

作者: little_yolky    時間: 16-10-13 17:19

IloveJJ 發表於 16-10-13 17:17
你唔好同中文書比,你女中文咁強,我只比英文,因為中文應已去到初中閱讀能力,所以不用比較。
...
所以見佢中文咁差就幾把火。
作者: IloveJJ    時間: 16-10-13 17:24

作者: Jobrena    時間: 16-10-13 17:25     標題: 引用:Quote:Jobrena+發表於+16-10-13+17:10+ 我

如果miss有教不同學校既學生,就應說得準。睇下佢教開邊啲學校啦!
Miss 前年dse 英文拎5**, 全部細分都係5**, 咁我就問以小朋友而家呢個年紀的程度,目標5**黎講,佢算係較弱,正常定超越?
Miss 話:Reading 和oral都係超越,writing 未知

作者: Jobrena    時間: 16-10-13 17:27     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+16-10-13+17:19

咁睇書能力強,都要考試技巧既! 我都教過作文、標點符號、以詞代意、段落主旨、聆聽練習嗰啲架!
...
我都想小朋友中文勁,呢科最擔心

作者: mcl203    時間: 16-10-13 17:34

我又分享下考中學面試既吹水睇法:
某英小係升中簡介會...資深老師既睇法...(針對邊緣學生要出街買保險)...佢話我地D學生面試唔弱...多數會考佢地英語...佢地英語唔會有問題...最多考吓數學...佢地又唔差...中文會唔多考...講笑式問家長咁係咪難唔到佢地先

小朋友升中体會...係英文group discussion...中小生係要小心...同組幾個中小生開口討論欠信心...Um左好耐吓都未開始到...會蝕底晒 ~~~
作者: IloveJJ    時間: 16-10-13 17:42

作者: mcl203    時間: 16-10-13 17:50

IloveJJ 發表於 16-10-13 17:42
所以呢,我最唔想阿仔要面試。

考小學叻,唔等於讀小學叻;考中學叻,又唔等於讀中學叻。
咁就要排靚個統一乙部了~~~

升中面試始終英語為主....係要經過小學長時間培訓....胆要唔好怯~~~

作者: IloveJJ    時間: 16-10-13 18:13

作者: IloveJJ    時間: 16-10-13 18:14

作者: Yanamami    時間: 16-10-13 18:17

mcl203 發表於 16-10-13 17:34
我又分享下考中學面試既吹水睇法:
某英小係升中簡介會...資深老師既睇法...(針對邊緣學生要出街買保險)... ...
同組幾個中小生開口討論欠信心...Um左好耐吓都未開始到...會蝕底晒 ******************************************

呢的喺好常見。就算唔Ummmm好耐,都喺一句起半句止,或跟人口水尾。不過HK有幾多間英小吖,絕大部份喺中小~

作者: YmOra    時間: 16-10-13 18:33

little_yolky 發表於 16-10-13 13:52
其實, 我哋中學部主要係收B2生, 所以, 有咁既成績都真係好驕人了, 真係校長、老師、同學仔付出既努力汗水。 ...

坦白講,有些中學因先天問題需要多收或全收Band2生,學校若然不是本著"有教無類"的教學精神,學校的水平就只有向下走,今天的成果絕對係((老師))((同學))們的努力,得來不易.

好佩服學校,能夠提升學生的學業成績.
In put 和 Out put對比一下,就知道何為|正增長|.
繼續努力加油呀!

作者: IloveJJ    時間: 16-10-14 10:58

作者: little_yolky    時間: 16-10-14 12:09

IloveJJ 發表於 16-10-14 10:58
little_yolky  一般語文卷有得9字頭果D,都係級10內學生了。  發表於 1 小時前
我哋作文有一個9字頭,我仔 ...
佢哋作得好既作文, 老師一般會俾85分, 絕頂好的好少見, 間中會有90出現, 但唔多見。阿女可以作文幾百字, 寫錯十幾個字。

但佢最大問題係內容貧乏, 但講佢佢係唔會聽的, 好喇, 近排中英都有咁既情況, 佢發現自己有問題了, 我終於係時候出手了。

作者: IloveJJ    時間: 16-10-14 12:11

作者: chocolatebean    時間: 16-10-14 12:12

little_yolky 發表於 16-10-14 12:09
佢哋作得好既作文, 老師一般會俾85分, 絕頂好的好少見, 間中會有90出現, 但唔多見。阿女可以作文幾百字, 寫 ...
你女小學係地區2線? 唔係呱?

你地中學係唔係剛轉左女校長個間? 仲有靚裝?

作者: little_yolky    時間: 16-10-14 12:39

chocolatebean 發表於 16-10-14 12:12
你女小學係地區2線? 唔係呱?

你地中學係唔係剛轉左女校長個間? 仲有靚裝?
係, 學校靚裝, 校長都好靚, 上次個又靚, 今次個又靚。
你唔好傷我心話係三線喎, 你心裡面諗好啦, 唔好同我講呀。

作者: chocolatebean    時間: 16-10-14 12:53

little_yolky 發表於 16-10-14 12:39
係, 學校靚裝, 校長都好靚, 上次個又靚, 今次個又靚。
你唔好傷我心話係三線喎, 你心裡面諗好啦, 唔 ...
哈哈! 點會係3線呀!

你地小學都好受歡迎架! 而家係唔係有一半B1, 不是1線嗎?

你地中學增值率高,又靚, 同學品格又好, 我都睇好你地學校

作者: little_yolky    時間: 16-10-14 12:57

chocolatebean 發表於 16-10-14 12:53
哈哈! 點會係3線呀!

你地小學都好受歡迎架! 而家係唔係有一半B1, 不是1線嗎?
有乜可能有一半, 自蠻荒年開始計都未有過一半B1啦, 真B1校今年只有27.X%, 計埋B1C-B2A至好少少有四成。
我唔會吹咁多中學部D嘢既, 吹太多大家注意咗, 咁阿女咪機會細咗, 我仲有個唔生性既阿細等住入既。

作者: chocolatebean    時間: 16-10-14 13:04

little_yolky 發表於 16-10-14 12:57
有乜可能有一半, 自蠻荒年開始計都未有過一半B1啦, 真B1校今年只有27.X%, 計埋B1C-B2A至好少少有四成。
我 ...
我知唔少區外人都會來考你地KINDER/PS, 所以以為拍得住全港唯一B1A中中囉! D 人通常都係考你地2間KINDER

作者: little_yolky    時間: 16-10-14 13:18

chocolatebean 發表於 16-10-14 13:04
我知唔少區外人都會來考你地KINDER/PS, 所以以為拍得住全港唯一B1A中中囉! D 人通常都係考你地2間KINDER
...
响我心目中, B1A中中只有一間, 就係培正, My dream school
作者: IloveJJ    時間: 16-10-14 15:26

作者: little_yolky    時間: 16-10-14 16:52

IloveJJ 發表於 16-10-14 15:26
但培正入大學率唔係好高喳噃!

都唔低了。但無諗過入到, 我哋呢D外校人, 根本無可能入到, 只能靠大抽獎。
作者: hkpapa852    時間: 16-10-14 17:00

IloveJJ 發表於 16-10-14 15:26
但培正入大學率唔係好高喳噃!
大部份所謂B1中學, 除了B1A個批, 其餘既入U率都只係同培正相若, 甚至更低

作者: chocolatebean    時間: 16-10-14 17:04

hkpapa852 發表於 16-10-14 17:00
大部份所謂B1中學, 除了B1A個批, 其餘既入U率都只係同培正相若, 甚至更低
培正幾多%?又話係B1A既?

作者: hkpapa852    時間: 16-10-14 18:08

chocolatebean 發表於 16-10-14 17:04

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&extra=page%3D1

作者: Sophie0804    時間: 16-10-15 11:28     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-10-14+17:00+大

原帖由 chocolatebean 於 16-10-14 發表
培正英文ok ,大部份來自家長的功課。小女小四之前英文十分好來自喜歡閲讀,但到了小五、小六只是中上,主要是其他小朋友開始追上,其他小朋友又補習又勤做練習。語文能力是浸出來。

作者: Yanamami    時間: 16-10-15 11:41

Sophie0804 發表於 16-10-15 11:28
培正英文ok ,大部份來自家長的功課。小女小四之前英文十分好來自喜歡閲讀,但到了小五、小六只是中上,主要 ...
頂多是ok吧……

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5