教育王國

標題: 請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校? [打印本頁]

作者: 千語mami    時間: 16-10-9 02:12     標題: 請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?

神校等如SPCC,DGJS,DBS, 唔係資優,但德育自理好好,學術唔強,N無 ( 無宗教,唔識人,無cert),  如果堅持唔上面試班,係唔係一定無可能高攀神校呢? 請指教

作者: lui    時間: 16-10-9 04:34

千語mami 發表於 16-10-9 02:12
神校等如SPCC,DGJS,DBS, 唔係資優,但德育自理好好,學術唔強,N無 ( 無宗教,唔識人,無cert),  如果堅持 ...

一定有人話你知冇上也可考上,有上也未能考上。

作者: mandykg    時間: 16-10-9 05:51     標題: 引用:神校等如SPCC,DGJS,DBS,+唔係資優,但德育

原帖由 千語mami 於 16-10-09 發表
神校等如SPCC,DGJS,DBS, 唔係資優,但德育自理好好,學術唔強,N無 ( 無宗教,唔識人,無cert),  如果堅持 ...
調轉頭諗, 咁佢有乜理由收你呢?

作者: Dolphinmom    時間: 16-10-9 07:46     標題: 回覆:請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?

有少少似等運到feel,咁唔係無可能嘅,年年都有呢D神話。但係,如仲有時間的話,點解唔裝備下呢?

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-10-9 07:56

如果你只針對那幾間「神級」學校,你覺得面試班可以train到他們想要的學生嗎?

作者: apple1990    時間: 16-10-9 08:06

重點唔係有冇面試班打底,而係後者 (提及嘅N無)!話明係神校,一定需要一班神級小朋友支持神級地位。您估真係靠學校敎到由普通小朋友變為神級小朋友咩!
若您係神校校長,您會點揀?!其實,家長心態都緊要,畀小朋友志在參與,無論取錄與否都不成問題....咁又冇需考慮太多!

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-10-9 08:15

apple1990 發表於 16-10-9 08:06
重點唔係有冇面試班打底,而係後者 (提及嘅百無)!話明係神校,一定需要一班神級小朋友支持神級地位。您 ...

神級小孩背後,總有神級父母的支持。
小兒的學校每年都邀請現任小一家長分享考小過程,有傳統名校including 神校、有新貴直資、亦有一線津校。望著那些神校家長,我第一個考慮,不是自己小朋友叻唔叻,而是我自己是否那類型的家長。

作者: lingan    時間: 16-10-9 08:37     標題: 回覆:請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?

而家係上定唔上面試班嘅掙扎?
如果你一直覺得唔想去上,就唔好去上囉。唔駛咁煩惱。平常心去考。

作者: MrBeast    時間: 16-10-9 08:47

上面試班機會都是很微
作者: yamaneko    時間: 16-10-9 09:09     標題: 引用:Quote:apple1990+發表於+16-10-9+08:06+ 重

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-10-09 發表
小兒的學校每年都邀請現任小一家長分享考小過程,有傳統名校includin ...
X2!

越來越發現,讀書是一家人的事。

作者: lui    時間: 16-10-9 10:37

MrBeast 發表於 16-10-9 08:47
上面試班機會都是很微

大部分的人,也説神校你當冇機會咁去,有就是bonus.所言甚是。
如果學術不夠勁,那還有時間,透過閲讀提升能力,我可以説入到神校的大部分也有很好的中英文閲讀能力。

作者: hohoho~    時間: 16-10-9 10:54

學術唔夠,攀得太高,跌得更痛
作者: siden    時間: 16-10-9 11:07

mandykg 發表於 16-10-9 05:51
調轉頭諗, 咁佢有乜理由收你呢?
Exactly
就算N無,收得嘅小朋友一定有一些過人之處

如果唔係人地咁多人揀,點解要收你呢?

作者: retriever    時間: 16-10-9 11:08

有。

本來神校唔係咁睇學術強唔強。純講學習,態度,專注,努力,比識幾多野仲要得多。

作者: retriever    時間: 16-10-9 11:11

lingan 發表於 16-10-9 08:37
而家係上定唔上面試班嘅掙扎?
如果你一直覺得唔想去上,就唔好去上囉。唔駛咁煩惱。平常心去考。

...

係唔上家長會心虛。

咁咪上囉,横掂數目唔多,盤生意本來就咁玩。

作者: creambun    時間: 16-10-9 11:13

考得入但讀唔讀得上又係另一個問題。DGJS 校內主要只能講英文。如果語文唔得,點跟得上?!

作者: lui    時間: 16-10-9 11:17

siden 發表於 16-10-9 11:07
Exactly
就算N無,收得嘅小朋友一定有一些過人之處

其實樓主小朋友自理和德育強,是她的長處,並不是一無是處。她想知道以這點能否脫穎而出。

作者: siden    時間: 16-10-9 11:26

lui 發表於 16-10-9 11:17
其實樓主小朋友自理和德育強,是她的長處,並不是一無是處。她想知道以這點能否脫穎而出。
...

得。
我意思係,自理能力強德育強的人也有大把,有唔少更有其他方面長處。
咁,除非你自理德育強到鶴立雞群,否則,只有自理德育強

人地點解要收你呢?

作者: lui    時間: 16-10-9 11:30

creambun 發表於 16-10-9 11:13
考得入但讀唔讀得上又係另一個問題。DGJS 校內主要只能講英文。如果語文唔得,點跟得上?!
...

同意。DGJS課程深,教得快,如果個底(我當閲讀能力吧)不強,又跟不到,應該好快會收到老師電話(現任家長說)。

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-9 11:34     標題: 回覆:請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?

我自己親身感受。。。早5,6,7年前真係可以話冇需要,身邊我都識幾個 n 無考入神校(仲係考入咗啲支出會係猛猛緊嗰啲家庭)。。。但呢幾年喇喎。。。唔好話神校,就算其他1線,甚至2線,你小朋友唔係嗰啲動靜皆宜,有禮貌,學術水平有番咁上下,都要有心理準備考直私會全軍覆沒。。。我身邊識幾個呢1,2年入神校(唔計神津)小一既小朋友,小朋友本身已經係top 5%嗰批,讀緊神幼之中既神幼,但父母都用盡洪荒之力去谷啲小朋友,務求n 無考入神校。。。所謂谷,係例如,上緊多於1間既面試班,回家仲會自己重點follow up,搵名師補英文,K3頭考完mover 15盾係基本,中文上緊明x,但高人2,3個level,仲有學樂器,運動。。。同埋,基本上個個一夠5歲去做iq test,差唔多全部都係gifted。。。所以我結論係,如果你呢1,2年考小一,唔好set到個目標咁高喇,我話你知,好多人係第1輪,分分鐘連間2線直私都考唔到呀。。。而考得入神校嗰啲,除了人事,關係以外,小朋友本身天生既資質,同父母後天努力,缺一不可。

作者: siden    時間: 16-10-9 11:42

JoyceNgYY 發表於 16-10-9 11:34
我自己親身感受。。。早5,6,7年前真係可以話冇需要,身邊我都識幾個 n 無考入神校(仲係考入咗啲支出會係 ...

又唔使咁誇。

N無考入所謂神校:
自理德育良好/starters 15盾/ KPCC高級卓越/interview時成熟有禮
再加一張comment好好嘅K2成績表(最好唔係村校)

其實已經係有機會。

最緊要:良好品行及適度學術,缺一不可。只有其中一様,好難入得了的。

作者: pekovian    時間: 16-10-9 11:46

樓主女兒已在不錯的龍幼讀書,好大機會升上龍小。當然想更上一層樓係人之常情,如果真係target神小,就要趁早準備,預左要付出時間同金錢,仲要未必有回報!

年年也有人話自己仔女N無入神校,係咪真係N無就只有天知地知佢自己先知。

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-10-9 11:48

siden 發表於 16-10-9 11:26
得。
我意思係,自理能力強德育強的人也有大把,有唔少更有其他方面長處。
咁,除非你自理德育強到鶴立雞 ...

其實,我一直對這個「自理能力」感到很困惑。考小一,已是五歲孩子了,應有的基本自理能力總該有吧,我又不覺學校要求自理能力「很強」的小孩。因此,自理能力強,應該不是賣點。

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-9 11:50     標題: 引用:Quote:JoyceNgYY+發表於+16-10-9+11:34+ 我

原帖由 siden 於 16-10-09 發表
唔好誤會,我唔係話嗰啲係minimum requirement,我只係想表達,那些志在必得入神校嗰批家長既preparation 而已。。。話明志在必得,當然一定會做多少少。。。我同意你講法,亦正如我最後所講,小朋友天資(性格,受唔受谷)+父母努力(教德育,train學術,培養閱讀興趣等),缺一不可。

作者: 千語mami    時間: 16-10-9 12:09     標題: 引用:Quote:creambun+發表於+16-10-9+11:13+ 考

原帖由 lui 於 16-10-09 發表
同意。DGJS課程深,教得快,如果個底(我當閲讀能力吧)不強,又跟不到,應該好快會收到老師電話(現任家長 ...
明白,如果閱讀能力其實都強呢? 只係無cert,  咁又如何?。仲有,請問神級家長其實係點的家長? 謝謝各位指教

作者: 千語mami    時間: 16-10-9 12:12     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+16-10-9+11:44+編輯+

原帖由 siden 於 16-10-09 發表
明白,反而面試班唔係重點,right?

作者: 千語mami    時間: 16-10-9 12:12     標題: 引用:樓主女兒已在不錯的龍幼讀書,好大機會升上

原帖由 pekovian 於 16-10-09 發表
樓主女兒已在不錯的龍幼讀書,好大機會升上龍小。當然想更上一層樓係人之常情,如果真係target神小,就要趁 ...
明白,謝謝

作者: siden    時間: 16-10-9 12:29

千語mami 發表於 16-10-9 12:12

皮膚天生麗質,你唔使擦Valmount/Clau de peau/SK II,浄係擦neutrogena已經夠照。

皮膚麻麻,你擦哂$5000護膚品上面都冇用。

面試班對A小朋友有用。對B小朋友來說waste money因為B又成熟又唔怕佰生人。對C小朋友上咗由reject變waiting。對D小朋友完全冇用因為太頑劣上完都幫唔到。

每個小朋友資質/內向外向程度人人唔同。

所以,咪有人話有用有人話冇囉。

作者: retriever    時間: 16-10-9 12:31

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-9 11:48
其實,我一直對這個「自理能力」感到很困惑。考小一,已是五歲孩子了,應有的基本自理能力總該有吧,我又 ...

自理能力點至係高見人見智,係咪好過隔離位同學就係高❓

但話說回來,學校看重自理係事實!

因為考小,參考過唔少學校既校務報告,包括果d所謂神津神小。

絕大部份,有講緊點樣處理學生自理能力低下問題,即果d challenge and reflection部份。

大家有興趣可以揾來睇下。

作者: lingan    時間: 16-10-9 12:59     標題: 回覆:請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?

SPCC 揾表達力強嘅小朋友。樓主除了閲讀,其實要train 表達和講故事。

作者: s.andp    時間: 16-10-9 13:05

作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-9 13:34

一定得!

君不見有家長話其村校女兒去面試間間都話識哂咁叻,又將音小set做保險安全線only...我衷心期盼及祝福該家長嘅小朋友今年考入女拔,咁就可以創造EK神蹟及神話!

到時我期待見到該家長開帖講述及吹噓村校小朋友如何考入女拔證明以英䧳不問出處,只要本身叻乜都識哂,咁就飛上枝頭變鳳凰+明天一定更加好!

此足以作我們勵志表率及學習楷模!加油!期待中!
作者: hha    時間: 16-10-9 13:41

千語mami 發表於 16-10-9 12:12

面試班改善唔到學術,不如乾脆用時間加強學術,中英數都要平均地好,常識、時事、處境處理都要長期浸淫。

作者: hha    時間: 16-10-9 13:59

lingan 發表於 16-10-9 12:59
SPCC 揾表達力強嘅小朋友。樓主除了閲讀,其實要train 表達和講故事。

對,差唔多間間都會考講故事

作者: pirudi    時間: 16-10-9 14:43

retriever 發表於 16-10-9 12:31

自理能力點至係高見人見智,係咪好過隔離位同學就係高❓

自理能力低很容易解決,只要不用工人就ok了

作者: snoopyman20    時間: 16-10-9 14:58

乜唔係仲要最好父母都係專業人士或大公司超高職位,同埋個地址係豪宅會增加機會嘅咩?
社會就是現實
作者: retriever    時間: 16-10-9 15:10

pirudi 發表於 16-10-9 14:43
自理能力低很容易解決,只要不用工人就ok了

自理能力唔只技能本身,亦影響好多其他嘢。而且習慣左亦很難改。

除左工人姐姐,父母/照顧者態度/想法都好重要。

問題唔嚴重,都唔會咁多學校特別點題去重點反思。

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-9 15:29     標題: 引用:Quote:pirudi+發表於+16-10-9+14:43+ 自理

原帖由 retriever 於 16-10-09 發表
自理能力唔只技能本身,亦影響好多其他嘢。而且習慣左亦很難改。

除左工人姐姐,父母/照顧者態度/想法都 ...
或許有啲離題,但我想講,好多學校講一套做一套。。。要學自理,首要條件係耐性同時間。。。但當學校每日n樣功課,仲有默書測考,放長假都唔會放過你既時候,剩係親子時間都已經所剩無幾。。。雖然我明白自理既重要性,但當未係好迫切既時候,例如,早15分鐘叫佢起身自己執好床,自己刷牙食早餐換校服,定係比佢瞓多15分鐘,但其他野幫佢做一半(當然未至於話餵埋入口嗰種)? Sorry,我衰心軟會選擇比佢瞓多15分鐘。。。

作者: whitebunny    時間: 16-10-9 15:36

只可說一句:機會是留給有準備的人

樓主,no offence, 我覺得好奇怪,成日有人出post話自己小朋友冇外補冇比賽冇考cert,甚至只讀村校,問咁嘅條件可否考入神校?

但大家明知要入神校,除非你有強勁家底或必勝人脈,普通家庭要各種方面(學術、自理、課外活動)都要替小朋友準備一下,才叫或稱得上稍有資格去爭取入場券,父母想小朋友享受開心童年,但又想試下冇準備就入到神校,會否太貪心或太矛盾?

年年都會有人話自己係N無人士入神校,但請自問自己有沒有咁好彩?而且人地嘅N無定義係咩?(有d人覺得去上英文班係因為小朋友有興趣,just for fun,唔係咩補學術、所以堅稱自己係N無人士,我們又奈得佢何嗎?)

如果咁有信心自己係好運嘅一個,為什麼不等大抽獎呢個純粹講運嘅方法入神津?反而要去考一些出哂名講家底講小朋友要幾好學術幾多張cert嘅神私或神直資?但自己之前又唔好好為小朋友籌劃一下,現在才擔心冇機會?

我相信上得來EK嘅爸爸媽媽,都緊張小朋友嘅將來,我都在EK浸左好耐,所以都好希望每位小朋友最後搵到最適合他們的學校

作者: Charlotte_mom    時間: 16-10-9 15:45

套用一個老土但真實theory :真正叻人係唔駛鋤書,但晒功課仲有時間追電視劇。
但8成以上成績好嘅都係要超級努力。
咁你小朋友係邊一種呢?

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-9 16:50     標題: 引用:Quote:原帖由+lui+於+16-10-09+發表同意。D

明白,如果閱讀能力其實都強呢? 只係無cert,  咁又如何?。仲有,請問神級家長其實係點的家長? :question ...

我認識啲神校家長既特質:

1. 由2歲左右(或更早)開始,已經開始要小朋友認中,英文字。。。3歲左右開始睇oxford reading tree,K2開始考Starters,GAPSK,目標係K3 有flyers 14 盾以上,及GAPSK高級卓越。

2. 戰鬥格,考K1有龍校收都唔會讀,起碼都KV SC,再唔係就LV York,第2年target CCKG

3. 愛比較,正所謂知己知彼

4. 會join 嗰啲為考神校而設既whatsapp group,方便大家互相support

5. K2開始會全補,中英數 + 面試班,再加1至2樣所謂興趣班,但會目標為本,例如,學游水都會去番神校御用嗰間泳會,方便撘路,或拎張有用既推薦信。。。

6. 唔好以為佢地唔會帶小朋友去玩,相反一定會,仲會放埋係portfolio 到,作為親子關係既有力證明

7. 如果家長本身已係old boy old girl,仲會由K1開始已積極回母校幫手,甚至做埋committee

補充: 當然唔係個個都會有以上所講特質,但普遍都會起碼中幾樣。。。我亦認同樓上jm所講,有付出,未必有收獲,但唔付出,就唔好期望有收獲咯

作者: retriever    時間: 16-10-9 16:58

JoyceNgYY 發表於 16-10-9 15:29
或許有啲離題,但我想講,好多學校講一套做一套。。。要學自理,首要條件係耐性同時間。。。但當學校每日n ...

完全同意你講,培養自理需要時間及耐性。小學亦係非常多野攪。

所以個人認為,亦嘗試去做緊,係上小學前開始培養自理。。。

有一定自理能力後(或態度),小學做野亦可以爽快dd...唔係課業要求下來,放手目標亦可能愈推愈遠。

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-10-9 17:21

JoyceNgYY 發表於 16-10-9 16:50

1. 由2歲左右(或更早)開始,已經開始要小朋友認中,英文字。。。3歲左右開始睇ox ...

同意。
一個字:aggressive 。

作者: maxifoxy    時間: 16-10-9 17:28

晞晞爸b 發表於 16-10-9 13:34
一定得!

君不見有家長話其村校女兒去面試間間都話識哂咁叻,又將音小set做保險安全線only...我衷心期盼及 ...

無話村校出身一定唔得,係機會率問題…

年年都有人出嚟講村校出身入到邊間直私,又有零offer 嘅名幼生…

緣分遊戲,哪怕父母機關算盡,係你嘅就係你嘅…冥冥中自有安排… 我都係盡人事,聽天命。

我愈睇就覺得愈變態,邊有咁多時間學野?

作者: kkwish    時間: 16-10-9 17:34     標題: 回覆:請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?

其實呢,如果你問下神校考咩,你就知道一個正常活潑開朗的小朋友都冇咩可能考到,因為佢除了考學術禮儀外,還考小朋友是否可以在壓力下完成指令,沒有訓練過的小孩很難做得到。

作者: Chirley    時間: 16-10-9 17:59

家族內有兩兄妹都係讀緊而家EK家長口中既神校, 發覺:
1/ 小朋友係書不離手既, 真係細細個已可以自己拎住本henry potter或之類既書睇, 唔駛人迫
2/ 小朋友就算成績唔係最TOP果5%, 一定有一樣OUT STANDING既本事, 仲要係未入小學前已能出去比個全港賽, 成績仲係頭3名內
3/ 父母既經濟能力良好, 除左可以因為想入某區神校而搬屋果D外, 仲要有自己既時間去不停幫小朋友, 如幫佢報D唔同既興趣班, 試岩有樣岩小朋友而佢又有天份既項目, 全力去支持佢...
就算以上3點都係小一時唔中, 唔緊要, 因有以上既支持, 可以插小二既機會基本上係十拿九穩。
作者: Alange    時間: 16-10-9 19:01

作者: retriever    時間: 16-10-9 19:20

1. 由2歲左右(或更早)開始,已經開始要小朋友認中,英文字。。。3歲左右開始睇ox ...

知道既真係無你講果"開門七件事。

當然機率問題。

作者: freshrose    時間: 16-10-9 19:31

明知自己N 無, 都唔去培訓下小朋友的一技之長? 如果N 無, 學術唔強, 咁神校點解要收你?

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-9 19:39     標題: 引用:Quote:JoyceNgYY+發表於+16-10-9+11:34+ 我

原帖由 Alange 於 16-10-09 發表
通常六歲先做IQ test.
Starter/ Mover 嗰D神校唔睇既,無謂為考而考。學校test 吓就知你小朋友的水平,仲 ...
話得係神校家長,做每件事都唔會浪費彈藥。。。IQ Test,有隻係5歲已經可以做,亦識唔少人拎住一份過130分既report 擺埋入portfolio 入面,最後神校有offer (當然神校絕唔會因為單一份iq report就比offer,但起碼唔會抗拒收神童)。。。至於考cert 咯喎,我絕對同意你所講,神校唔睇。。。問題係,考到flyers 15盾,那怕你只係操past paper,英文底子都唔會差得去邊(加上佢地仲會外補英文會話,phonics )。。。攞flyers 15盾唔係要證明個小朋友英文幾叻,而係父母有幾"悉心栽培",同埋係攞黎同佢自己諗嗰啲對手去互相比較既一樣工具而已。。。順帶一提係,呢啲家長,就算手執神校offer,唔少都仲會去扣神津門。。。而神津係會睇portfolio 揀人來in的,到時張flyers cert會有幫助。。。呢班有幸運之神眷顧既神校家長,啲細路就算係gifted,都唔會有咩大既行為問題的。。。相反,仲好乖巧添。。。

作者: yuenkw    時間: 16-10-9 19:43

誇處未算誇, 好彩呀仔早幾年出世。
作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-9 19:46     標題: 引用:Quote:JoyceNgYY+發表於+16-10-9+16:50+ 我

原帖由 retriever 於 16-10-09 發表
知道既真係無你講果"開門七件事。

當然機率問題。
機率問題,同埋我主要講呢1,2年入神校或準備入神校嗰啲。。。正如我之前講,我都識好normal 家庭入神校,但係早5,6,7年前嗰批。。。呢1,2年,出生率高,加上惡性循環,唔prep而考入神校,我相信係有,因為呢個世界總有奇蹟,但唔好有太大期望。。。到時落差太遠,盞自己害苦自己。。。

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-9 19:56     標題: 引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-10-09+發表

原帖由 JoyceNgYY 於 16-10-09 發表
機率問題,同埋我主要講呢1,2年入神校或準備入神校嗰啲。。。正如我之前講,我都識好normal 家庭入神校, ...
個問題就正如,我同嗰啲細路都講緊讀中學既人講,要去考十幾間小學。。。個個話你怪獸,又話你唔好只係target名校。。。佢哋有邊個知,考十幾間,仲要9成唔係名校,都有機會係連個waiting 都冇,呢班人亦唔係佔小數。。。另一例子係,同個住港島東既朋友講開,話比佢知想考入港同,佢小朋友今年中二,聽到後即時反應係乜港同咁難考架咩?以前比都冇人讀架喎。。。只可以講,呢2年就係咁。。。

作者: maggiecykwong    時間: 16-10-9 21:13

JoyceNgYY 發表於 16-10-9 19:39
話得係神校家長,做每件事都唔會浪費彈藥。。。IQ Test,有隻係5歲已經可以做,亦識唔少人拎住一份過130分 ...

我身邊都有呢類型家長朋友,入面講既points大部份都中,佢地既小朋友仲要係乖巧既資優。

作者: apple1990    時間: 16-10-9 21:22

Chirley 發表於 16-10-9 17:59
家族內有兩兄妹都係讀緊而家EK家長口中既神校, 發覺:
1/ 小朋友係書不離手既, 真係細細個已可以自己拎住本h ...

就是這樣。
有兩個神級家長朋友,小朋友一個男仔一個女仔,幼稚園分別讀 KV & St. Cat,兩小朋友在校內成績超卓,K1 - K3每年校內學術獎狀一大鑼,並加中英數校外進補,英文喺 British Council 每週上課兩天,又學中樂及國畫; 2016/17年度目標入男拔女拔,近年男拔女拔當考小一在劍擊項目加分,所以安排小朋友學劍擊。最終他們只考進 GH & APS。
但他們並無放棄入男拔女拔,現安排小朋友參加學界劍擊比賽,目標增取獎牌,計劃再戰明年男拔女拔抽班小二!

作者: Alange    時間: 16-10-9 21:46

作者: Alange    時間: 16-10-9 21:50

作者: 千語mami    時間: 16-10-9 21:52     標題: 引用:Quote:JoyceNgYY+發表於+16-10-9+19:39+ 話

唔係個個也喜歡集郵。
有神直再考神津,真係好浪費時間。
有時間去吓旅行更好。
Agree... 雖然隔離post 明天更好 已經諗緊點用神校offer叩神津。。。。

作者: Alange    時間: 16-10-9 22:00

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-9 22:06     標題: 引用:Quote:JoyceNgYY+發表於+16-10-9+19:39+話

唔係個個也喜歡集郵。
有神直再考神津,真係好浪費時間。
有時間去吓旅行更好。

哈哈,放心,嗰個唔係我,自問無論大人細路都未夠班 我只係話我識唔少呢類集郵家長啫。。。佢哋當然會話,有神津連學費都慳番,所以要繼續玩呢個小一配對遊戲。。。講到一副迫於無奈咁款

作者: creambun    時間: 16-10-9 22:10

千語mami 發表於 16-10-9 21:52
Agree... 雖然隔離post 明天更好 已經諗緊點用神校offer叩神津。。。。

原本以為故事以Dgjs/Spcc 作為終結,原來重有Maryknoll番外篇,有排追。

作者: 千語mami    時間: 16-10-9 22:12     標題: 回覆:請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?

問多句:就算要谷學術,唔考Cambridge得唔得? 為將來升小函接好D 而加強學術我覺得ok, 但為考小一而考cert我仲係唔太接受到...

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-9 22:17     標題: 引用:問多句:就算要谷學術,唔考Cambridge得唔

問多句:就算要谷學術,唔考Cambridge得唔得? 為將來升小函接好D 而加強學術我覺得ok, 但為考小 ...
絕對冇問題呀,sorry可能我離咗題,討論咗啲戰鬥格家長。。。但話說回來,只要學術ok就得。。。除非要去扣門

作者: Alange    時間: 16-10-9 22:31

作者: 甘恩    時間: 16-10-9 22:50

creambun 發表於 16-10-9 22:10
原本以為故事以Dgjs/Spcc 作為終結,原來重有Maryknoll番外篇,有排追。
真係精彩過追劇。
作者: Chirley    時間: 16-10-9 23:36

apple1990 發表於 16-10-9 21:22
就是這樣。
有兩個神級家長朋友,小朋友一個男仔一個女仔,幼稚園分別讀 KV & St. Cat,兩小朋友在校內成 ...

我口中講果2兄妹就係DBS同Maryknoll了..DBS既男仔係報小一時即考中, 因佢除左英文了得外仲有一舍技能當年係較冷門但佢又真係叻到可以出香港去同其他地區既人比賽, 而女既就係小二時插班入...
所以入得神校, 小朋友固然要有D 資質, 但家長既比重都唔能輕視, 祝你朋友GD LUCK

作者: mcl203    時間: 16-10-10 00:31

我覺得可以考DGJS....無乜理由DBS都得....相反都係結果一樣
作者: lymchau    時間: 16-10-10 00:33     標題: 回覆:請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?

如果你N無不是問題,但是學術水平不夠,加上其他只是一般,我覺得你的機會不多!

作者: junyina    時間: 16-10-10 00:53     標題: 回覆:hha 的帖子

請問考講故事其實係咩意思? 係指俾一張圖小朋友睇,然後自己作故事? 還是?

我小朋友仲好細,不過成日睇大家講話要考講故事,想了解多d。謝謝

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-10 01:54     標題: 引用:請問考講故事其實係咩意思?+係指俾一張圖小

原帖由 junyina 於 16-10-10 發表
請問考講故事其實係咩意思? 係指俾一張圖小朋友睇,然後自己作故事? 還是?

我小朋友仲好細,不過成日睇大 ...
有幾種唔同玩法: 1. 比一張圖畫你睇,根據內容描述(即時間,人物,地點,何事,感受) 2. 4格(甚至6格)故事,根據次序描述內容(首先。。。然後。。。之後。。。最後。。。),老師比你時有機會4格是調亂次序,要小朋友排番好正確次序再描述。。。亦有機會叫小朋友想個結局出來。。。

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-10-10 09:41

junyina 發表於 16-10-10 00:53

我小朋友仲好細,不過成日睇大 ...

圖書館有些為幼兒而設的圖書,裡面只有圖畫沒有文字,鼓勵孩子多想,用自己的意思表達出來,父母亦可一齊參予,順便指導一吓正確的詞彙。
另大形書局或專賣幼兒教材的公司亦有故事排卡。

作者: pirudi    時間: 16-10-10 10:13

千語mami 發表於 16-10-9 22:12
問多句:就算要谷學術,唔考Cambridge得唔得? 為將來升小函接好D 而加強學術我覺得ok, 但為考小 ...

其實你有冇考慮過官/津小學?點解只target直/私?

作者: 千語mami    時間: 16-10-10 11:27     標題: 引用:Quote:千語mami+發表於+16-10-9+22:12+ 問

原帖由 pirudi 於 16-10-10 發表
其實你有冇考慮過官/津小學?點解只target直/私?
不會抽獎

作者: junyina    時間: 16-10-10 14:54     標題: 回覆:JoyceNgYY 的帖子

學野了,多謝

作者: 千語mami    時間: 16-10-10 15:03     標題: 引用:Quote:原帖由+千語mami+於+16-10-09+發表問

原帖由 JoyceNgYY 於 16-10-09 發表
絕對冇問題呀,sorry可能我離咗題,討論咗啲戰鬥格家長。。。但話說回來,只要學術ok就得。。。除非要去扣 ...
Thanks,  應該唔會叩門, 希望下年聖誕前就有個了斷

作者: 964000    時間: 16-10-12 17:23

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-9 08:15
小兒的學校每年都邀請現任小一家長分享考小過程,有傳統名校includin ...

Agree, 我自問不是,我會比小朋友自己有本亊中學再試

作者: Wapi37    時間: 16-10-12 18:49

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

Agree! 所以我俾個仔上咗幾堂便算了。
作者: Pigmama1012    時間: 16-10-12 18:52

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-9 08:15

非常同意!我個小孩的學校也有這種分享會。看著入左神校爸媽分享,他們氣勢很強,說話有條理,必是怪獸家長 or tiger parents!  

作者: Pigmama1012    時間: 16-10-12 19:05

1. 由2歲左右(或更早)開始,已經開始要小朋友認中,英文字。。。3歲左右開始睇o ...

非常同意!我認識的神级家長真是這樣啊

作者: mama@buyer    時間: 16-10-13 08:19

有,等神蹟

作者: retriever    時間: 16-10-13 08:44

JoyceNgYY 發表於 16-10-9 15:29
或許有啲離題,但我想講,好多學校講一套做一套。。。要學自理,首要條件係耐性同時間。。。但當學校每日n ...

其實好睇你點睇果15分鐘。。。

家庭內都有討論過,究竟俾個細路lur床多15分鐘,定做事不拖拉,自己事自己負責對細路長遠有裨益。

自理能力培養,不在表面技能。 生活上解難能力,其實由自理培育開始。

作者: GGGGG_B    時間: 16-10-13 09:52     標題: 回覆:siden 的帖子

同意

作者: esmetam67    時間: 16-10-14 11:05

回覆 whitebunny 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5