教育王國

標題: 由傳統小學轉去國際,難不難適應? [打印本頁]

作者: jc479    時間: 16-10-7 11:43     標題: 由傳統小學轉去國際,難不難適應?

女兒現讀傳統名私小二年級,成績中上,英文程度良好,女兒乖巧、不算探索型,請問如轉去國際學校會難適應嗎?

作者: Mighty    時間: 16-10-7 17:03

At such a young age nothing is difficult.  If she can survive in a 傳統名私小
I dont see how she cant survive in an international school.  It might take her sometime to make friends, but again should not be too difficult.
作者: lovecasey    時間: 16-10-7 17:09

回覆 jc479 的帖子

so you are looking into IS year4 next year and the hardest part is to get a spot where most IS have long wait list...
作者: 964000    時間: 16-10-7 23:09

jc479 發表於 16-10-7 11:43
女兒現讀傳統名私小二年級,成績中上,英文程度良好,女兒乖巧、不算探索型,請問如轉去國際學校會難適應嗎 ...

But why need to change ?

作者: penp0319    時間: 16-10-7 23:37

jc479 發表於 16-10-7 11:43
女兒現讀傳統名私小二年級,成績中上,英文程度良好,女兒乖巧、不算探索型,請問如轉去國際學校會難適應嗎 ...

IS & 傳統學校教學方式唔同,要睇小朋友適合邊樣教你學方式!

作者: jc479    時間: 16-10-7 23:50

Mighty 發表於 16-10-7 17:03
At such a young age nothing is difficult.  If she can survive in a 傳統名私小
I dont see how she can ...

謝謝你意見!我係擔心她能否適應IS既教學方式,因為她一直受傳統教學,大家也明白係feeding模式,怕轉去IS,能否令她open up

作者: jc479    時間: 16-10-7 23:53

lovecasey 發表於 16-10-7 17:09

so you are looking into IS year4 next year and the hardest part is to get a spot  ...

我還有一個兒子今年申請了IS既year 1, 如果細佬入到,sibling會有priority, 所以諗緊如果細佬入到,家姐應唔應該轉埋IS

作者: jc479    時間: 16-10-7 23:56

964000 發表於 16-10-7 23:09
But why need to change ?

一來細佬今年考IS既year 1, 如果入到,公平起見會比家姐選擇轉唔轉IS,二來其實對香港教育越來越失去信心

作者: jc479    時間: 16-10-8 00:06

penp0319 發表於 16-10-7 23:37
IS & 傳統學校教學方式唔同,要睇小朋友適合邊樣教你學方式!

多謝你意見!你所提出正是我最擔心之處,其實阿女之前冇選擇IS,就係覺得佢性格好似適合local school多D,佢暫時都好接受到傳統教法,返學亦開心,當然亦有辛苦時,而我同老公越來越唔喜歡香港教育制度,加上另有阿仔性格不同,佢今年申請IS既year 1,我地怕阿女見到細佬如果讀IS, 日日唔洗做功課溫習,但自己每日有功課,又成日測驗,會有比較,以為我地偏心,所以我地會俾阿女自己選擇,但我又怕究竟她能夠適應呢?如果IS既year 7先插班,會否更難應付呢?

作者: penp0319    時間: 16-10-8 07:57

jc479 發表於 16-10-8 00:06
多謝你意見!你所提出正是我最擔心之處,其實阿女之前冇選擇IS,就係覺得佢性格好似適合local school多D, ...

我覺得要轉就盡快轉!易適應d!我明你的原因要轉,我有朋友個情形同你一樣!

作者: lachatte    時間: 16-10-8 12:36

如小朋友係外向性格,應該好快適應。

利申:我大仔今年由一間地區熱門津小(完成小二)轉ESF year 4,好快就識倒新朋友,反而唔慣放break一定要playground玩

作者: dbchu    時間: 16-10-8 14:37

lachatte 發表於 16-10-8 12:36

利申:我大仔今年由一間地區熱門津小(完成小二)轉ESF year 4,好快就 ...

點樣叫一定要去playground 玩?以前local school係唔會要求去玩定因為無時間去玩?

作者: lachatte    時間: 16-10-8 18:45

dbchu 發表於 16-10-8 14:37
點樣叫一定要去playground 玩?以前local school係唔會要求去玩定因為無時間去玩?
...

我仔以前果度,小息可以去操場,但唔係去玩囉,行快少少都被記名(emoji)同學仔多數留班室,反正得15分鐘,食完snack已經又打鐘上堂

作者: ccjm    時間: 16-10-8 19:09

jc479 發表於 16-10-7 23:56
一來細佬今年考IS既year 1, 如果入到,公平起見會比家姐選擇轉唔轉IS,二來其實對香港教育越來越失去信心
...

既然係咁,早轉比遲轉好。並非学业追不上。反而係学習模式及同同学相處方式係需要適应。

作者: jc479    時間: 16-10-8 23:03

penp0319 發表於 16-10-8 07:57
我覺得要轉就盡快轉!易適應d!我明你的原因要轉,我有朋友個情形同你一樣!
...

明白,謝謝!

作者: jc479    時間: 16-10-8 23:08

lachatte 發表於 16-10-8 12:36

利申:我大仔今年由一間地區熱門津小(完成小二)轉ESF year 4,好快就 ...

謝謝意見!我女性格不算外向,但亦不算內向自我,只怕她俾傳統教學餵慣,如果去IS,擔心她唔夠主動探索,反而影響左佢對知識既吸收

作者: jc479    時間: 16-10-8 23:09

ccjm 發表於 16-10-8 19:09
既然係咁,早轉比遲轉好。並非学业追不上。反而係学習模式及同同学相處方式係需要適应。
...

明白,謝謝意見!

作者: 964000    時間: 16-10-8 23:38

jc479 發表於 16-10-8 23:08
謝謝意見!我女性格不算外向,但亦不算內向自我,只怕她俾傳統教學餵慣,如果去IS,擔心她唔夠主動探索, ...

聽過有人從SPCC P5 轉去IS , 好吾慣因為冇乜功課冇範圍,吾知點算,(因為spoon feed模式學習慣),最後又要求轉番local但吾知轉吾(emoji)到。

作者: penp0319    時間: 16-10-8 23:39

jc479 發表於 16-10-8 23:08
謝謝意見!我女性格不算外向,但亦不算內向自我,只怕她俾傳統教學餵慣,如果去IS,擔心她唔夠主動探索, ...

明白的!加油!

作者: ritz_ng    時間: 16-10-10 01:00     標題: 引用:Quote:jc479+發表於+16-10-8+23:08+ 謝謝意

原帖由 964000 於 16-10-08 發表
聽過有人從SPCC P5 轉去IS , 好吾慣因為冇乜功課冇範圍,吾知點算,(因為spoon feed模式學習慣),最後又 ...
http://www.ohpama.com/113596/

活生生的例子。

作者: ritz_ng    時間: 16-10-10 01:02     標題: 引用:Quote:原帖由+964000+於+16-10-08+發表聽過

原帖由 ritz_ng 於 16-10-10 發表
http://www.ohpama.com/113596/

活生生的例子。
【女兒轉國際校 】梁錦松:想認識另一個教育制度

作者: jc479    時間: 16-10-12 06:48

964000 發表於 16-10-8 23:38
聽過有人從SPCC P5 轉去IS , 好吾慣因為冇乜功課冇範圍,吾知點算,(因為spoon feed模式學習慣),最後又 ...

謝謝分享!我都好怕萬一適應唔到,要回頭仲難,到時兩頭唔到岸

作者: jc479    時間: 16-10-12 06:49

penp0319 發表於 16-10-8 23:39
明白的!加油!

多謝!

作者: jc479    時間: 16-10-12 06:49

ritz_ng 發表於 16-10-10 01:02

謝謝分享!

作者: 964000    時間: 16-10-12 11:25

jc479 發表於 16-10-12 06:48
謝謝分享!我都好怕萬一適應唔到,要回頭仲難,到時兩頭唔到岸

好多人spoon feed慣去到大學仲未適應架
其實愈早愈容易適應

作者: jc479    時間: 16-10-12 18:07

964000 發表於 16-10-12 11:25
好多人spoon feed慣去到大學仲未適應架
其實愈早愈容易適應

咁又係,人越大可能適應能力越低

作者: Mighty    時間: 16-10-14 22:49

D人真係可以GUM假、[梁錦松:想認識另一個教育制度]、是否認識一、二年後又番番去SPCC?覚得ICS好D,OR認同学校教学理念等等、直接説好了、火
都来了、好多人都不満意香港教育制度、只是不是人人可以転就是了。
作者: 宮二    時間: 16-10-15 00:16     標題: 引用:D人真係可以GUM假、[梁錦松:想認識另一個

原帖由 Mighty 於 16-10-14 發表
D人真係可以GUM假、[梁錦松:想認識另一個教育制度]、是否認識一、二年後又番番去SPCC?覚得ICS好D,OR認同 ...
此人正是推動傳統名校轉直資, 大幅加學費變為貴族學校,搞到香港教育三不像的元凶

作者: samsam123321    時間: 16-10-15 00:21

Mighty 發表於 16-10-14 22:49
D人真係可以GUM假、[梁錦松:想認識另一個教育制度]、是否認識一、二年後又番番去SPCC?覚得ICS好D,OR認同 ...

要有下台階。唔通話讀到壓力太大唔想返學覺得唔值得,所以要轉咩?講真,去到佢地種級數,跟本子女唔會再需要張成績表去找工作。學或不學之乎者也對將來生活基本上無影響,但要讀得好之乎者也其實係要sacrify 左好多其他更重要的development,例如同某某領導個孫去廸廸尼。佢地跟本唔需要玩考試依套。
作者: samsam123321    時間: 16-10-15 00:27

宮二 發表於 16-10-15 00:16
此人正是推動傳統名校轉直資, 大幅加學費變為貴族學校,搞到香港教育三不像的元凶

...
那時期政府中學確實存在問題。直資的出現,間接令學校之間出現競爭。而現在的小朋友確是中英能力,尤其是口語,勝過我們那一代。
作者: Moonlight819    時間: 16-10-15 10:11

我也有看

作者: applebot    時間: 16-10-15 10:42

梁生唔應該做任何或參與政策事務,應該留喺啲企業做高層算吧,唔好攞香港未來攪到亂七八糟...香港教育亂,香港就冇前途,所以點解咁多人咁緊張香港教育,我唸國際學校唔受政府擺佈,而且只有小數人可以入讀,政府唔會點管,亦冇得管,IS主要係俾外國人員工子女入讀,香港人或大陸人佔少數,我唸...

作者: nintendo    時間: 16-10-15 13:18

Mighty 發表於 16-10-14 22:49

算把啦。唔係覺得 ICS 好先比個女去讀?未認識就轉校?揾個女 "教非"一?
個個話愛國,雙腳最誠實。

作者: Jane1983    時間: 16-10-15 21:51

梁唔係覺得Ics好d,先轉過去,係佢女讀唔掂。如果唔係,佢甘既人,唔一早拍膊頭入左去咩。
作者: Monstereasy    時間: 16-10-16 00:33     標題: 引用:+本帖最後由+Jane1983+於+16-10-15+22:16+

原帖由 Jane1983 於 16-10-15 發表

梁唔係覺得Ics好d,先轉過去,係佢女讀唔掂。如果唔係,佢 ...
但我覺得以梁生江湖地位要拍入CIS, GSIS唔係難事,係佢揀唔揀啫。

作者: JMSS    時間: 16-10-16 07:33     標題: 回覆:由傳統小學轉去國際,難不難適應?

可能因為他同老婆係基督徒所以選了ics, 始終Christian international schools 在香港好少選擇

作者: Jane1983    時間: 16-10-16 09:26

回覆 Monstereasy 的帖子

佢女如果係spcc係佢講的差d唔合格,差唔多係包尾。就算拍膊頭,Cis或Gsis唔睇插班卷,差距甘大,都唔係辦法, Ics相對會舒服d。
作者: heebo    時間: 16-10-17 12:39

身邊不少人的孩子從傳統名校轉國際學校,亦有人從國際學校轉到傳統學校,每人的原因不盡相同,但是整體來說,轉到國際學校後都是正面的,孩子都讀得很好。小學轉校的,沒有適應問題,中學才轉校的,孩子的確需要多一點時間來適應同學的圈子,學習和教學模式。

不過留意到的是早年朋友的孩子都是在高中甚至會考後才轉到國際學校,可能他們本身的能力高,適應力也強,完全沒有問題。近年的孩子多在初中轉校,反而較多適應問題,不習慣不再“科科第一”。而來自傳統名校的,有家長更是拿不定主意,一次又一次的考到了卻又捨不得轉。

作者: samsam123321    時間: 16-10-17 16:23

heebo 發表於 16-10-17 12:39
身邊不少人的孩子從傳統名校轉國際學校,亦有人從國際學校轉到傳統學校,每人的原因不盡相同,但是整體來說 ...
我相信不是適應能力高力高,而是選擇自我實現自己理想而放棄完全投入is環境。初中轉那批是完全投入is環境的。可能你唔會明。但用返大學去外國讀的那批,讀完都不是變成外國人咁,但初中,什至乎小學過去外國的,真的可以是完全變成西化。要地道,肯定是自小讀is 較好
作者: wwlylo    時間: 16-10-23 11:00     標題: 回覆:jc479 的帖子

我case 跟你一樣, 囡囡1年班至2年班上學期讀傳統名校,成績也是中上。 眼見學校越來越大壓力, 功課越來越多, 完全沒有自己時間看書及做自己喜歡的事情,所以幫她轉去IS。 初初一個星期,她還埋怨我幫她轉校。 但之後, 她已經愛上了IS, 還認識了很多新朋友。 她現在看見之前傳統名校的同學不斷溫習,出去補習, 她就怕怕了。  

所以你不用太擔心女兒適應不到, 小朋友轉到IS, 大部份都會覺得開心

作者: leokmcheung    時間: 16-10-25 21:29

lovecasey 發表於 16-10-7 17:09

so you are looking into IS year4 next year and the hardest part is to get a spot  ...

Try ESF - the Peak School. You may be lucky enough to get a space there.

作者: bananalai    時間: 16-11-16 00:26

回覆 wwlylo 的帖子

你女兒轉入那間IS?
作者: jenhk    時間: 16-11-17 20:42

leokmcheung 發表於 16-10-25 21:29
Try ESF - the Peak School. You may be lucky enough to get a space there.

不用跟住址地區嗎?可以自己揀去peak school?

作者: 貝珠    時間: 16-11-17 21:00     標題: 引用:Quote:leokmcheung+發表於+16-10-25+21:29+

原帖由 jenhk 於 16-11-17 發表
不用跟住址地區嗎?可以自己揀去peak school?
要跟,要搬去山頂

作者: jenhk    時間: 16-11-18 07:54

貝珠 發表於 16-11-17 21:00
要跟,要搬去山頂

我都希望

作者: 964000    時間: 16-11-18 08:52

貝珠 發表於 16-11-17 21:00
要跟,要搬去山頂

我都想

作者: megastar    時間: 16-11-20 22:35

明白的!加油!
作者: augkBB    時間: 16-11-21 11:50

Jane1983 發表於 16-10-15 21:51
梁唔係覺得Ics好d,先轉過去,係佢女讀唔掂。如果唔係,佢甘既人,唔一早拍膊頭入左去咩。 ...
佢個囡真係讀唔掂嗎?我想8下?
作者: Jane1983    時間: 16-11-21 12:08

回覆 augkBB 的帖子

梁錦松自己講係主科都差d唔合格...聽用家講係好尾果隻。
雖然對梁無好感,但佢女始終係小朋友,可能遲d開竅唔定,發展其他興趣唔定。

作者: augkBB    時間: 16-11-21 12:19

Jane1983 發表於 16-11-21 12:08

Oic. In this case, she may not easy to catch up in IS either.
作者: Jane1983    時間: 16-11-21 12:51

其實又無所謂,過幾年幾出國讀書,有心求學,點都會搵到一個適合佢的空間學習。
有一個朋友,係香港讀書成績好差,出去讀U亦唔係名校。但佢在外國幾年,真係開左竅,培養左終身學習,同佢傾嘢,每每有新觀點。呢d比起成績叻,但畢業就書都唔睇一本,係兩個世界。

作者: wwlylo    時間: 16-11-22 17:57     標題: 回覆:bananalai 的帖子

kcis

作者: poonseelai    時間: 16-11-22 19:53

Jane1983 發表於 16-11-21 12:08

這個尾,可能在其他学校已是叻。有次跟一SPCC孩子傾計,他說去了英國讀中學,才發現自己成績都幾好,以前在香港90+分都唔会特別開心,因個個都係咁

作者: Jane1983    時間: 16-11-22 20:47

回覆 poonseelai 的帖子

難講,因為佢唔係話90幾分都考中间果種,客觀分數係比較低。
去到外國又係另一回事,乜野國家、乜野學校,唔同啦。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5