教育王國

標題: 如大坑真光收你甘願放棄大抽獎嗎? [打印本頁]

作者: penguin8    時間: 16-10-5 09:01     標題: 如大坑真光收你甘願放棄大抽獎嗎?

作者: dereklg    時間: 16-10-5 10:29

大坑交通好方便喎,巴士上山幾分鐘就到,而且多數係坐校車返學。
而小學放食飯係唔會放出街自己食,所以唔存在"吾方便"呢個問題。

作者: penguin8    時間: 16-10-5 10:37     標題: 引用:大坑交通好方便喎,巴士上山幾分鐘就到,而

作者: dereklg    時間: 16-10-5 10:43

penguin8 發表於 16-10-5 10:37
我指中學放飯
中學搭mtr要轉車上大坑吾方便
哦,呢度係小學選校版面喎 ?!

如果係問 : 個女6年後升中,會唔會放飯很唔方便,或者中學時的交通問題...........

好似諗得太遠了!.....同埋果d 都唔係問題,人地 d 學生幾十年來,返學同食飯都正常到不得了,一點問題都沒有喎 !

作者: punlik    時間: 16-10-5 10:59

作者: penguin8    時間: 16-10-5 11:05     標題: 引用:+本帖最後由+punlik+於+16-10-5+10:59+編輯

作者: punlik    時間: 16-10-5 11:19

作者: penguin8    時間: 16-10-5 11:35     標題: 引用:+本帖最後由+punlik+於+16-10-5+11:21+編輯

作者: punlik    時間: 16-10-5 12:55

作者: mikemikewong    時間: 16-10-5 13:00     標題: 回覆:如大坑真光收你甘願放棄大抽獎嗎?

我都面對緊同一問題,如有真光小學offer會唔會放棄大抽獎,本人住11網,但龍年競爭好大,唉,

作者: Jessy    時間: 16-10-5 14:41

有真光OFFER但放棄去大抽獎, 抽中就話姐, 如抽唔中一定會後悔到不得了, 所以學費如果唔係主因, 我覺得都係應該TAKE THIS OFFER.  
作者: appledai    時間: 16-10-5 14:43

我會,我寧願搬到附近住,6年之後不用煩。
作者: ilikethis2005    時間: 16-10-5 14:50

penguin8 發表於 16-10-5 09:01
如大坑真光收,你會甘願放棄大抽獎嗎?
考慮因素例如:
大坑真係吾方便

我係真光舊生,其實都好方便架。

作者: penguin8    時間: 16-10-5 15:07     標題: 引用:我都面對緊同一問題,如有真光小學offer會

作者: mavismama0520    時間: 16-10-5 15:29

我想問下, 讀緊大坑真幼, K3時應該會INTERVIEW 考大坑真小P1, 但有家姐一間津校保險, 我係咪可以照樣INTERVIEW大坑真小, 如果收, 最後自行階段決定讀津校或是上大坑真幼?
作者: Jessy    時間: 16-10-5 15:42

mavismama0520 發表於 16-10-5 15:29
我想問下, 讀緊大坑真幼, K3時應該會INTERVIEW 考大坑真小P1, 但有家姐一間津校保險, 我係咪可以照樣INTERV ...
係呀
作者: punlik    時間: 16-10-5 16:11

作者: lymchau    時間: 16-10-5 16:22     標題: 回覆:如大坑真光收你甘願放棄大抽獎嗎?

你考到先想吧!考到都唔容易

作者: meowymeowy    時間: 16-10-5 16:29

penguin8 發表於 16-10-5 09:01
考慮因素例如:
大坑真係吾方便

Unless有打底或必收生,否則一定讀
Ps1: 我參觀過,學生幾開心。
Ps2: 我覺得算方便

作者: lubb    時間: 16-10-5 17:41     標題: 回覆:如大坑真光收你甘願放棄大抽獎嗎?

我囡今年剛K1, 已諗緊同樣問題... 我可以搬返去12網住,都幾苦惱

作者: pekovian    時間: 16-10-5 19:52

12網都幾天地,如果唔係25分或必收生,我唔會冒險

作者: babymoon2012    時間: 16-10-5 20:01     標題: 引用:Quote:penguin8+發表於+16-10-5+09:01+ 如

原帖由 meowymeowy 於 16-10-05 發表
Unless有打底或必收生,否則一定讀
Ps1: 我參觀過,學生幾開心。
Ps2: 我覺得算方便
學生返學好開心,功課少活動多,教乜考乜,除普教中要求較高,其他科無教快和深,連時事都係小四先有!

作者: 千語mami    時間: 16-10-5 20:15     標題: 回覆:如大坑真光收你甘願放棄大抽獎嗎?

之前幫朋友問過呢個問題,有專家話我知,如有真小offer,  港島區除了: ST PAUL CONVENT, SPCC,ST PAUL CATH, MPS 有OFFER 而值得放棄真光之外,其他都可以唔洗報。( 不喜勿插)

作者: lubb    時間: 16-10-5 20:23     標題: 回覆:千語mami 的帖子

👍🏻👍🏻thanks for sharing

作者: joysic    時間: 16-10-5 20:24

有真光肯收 一定唔揀抽獎囉  6年後大概都唔洗煩
作者: penguin8    時間: 16-10-5 20:48     標題: 引用:之前幫朋友問過呢個問題,有專家話我知,如

作者: penguin8    時間: 16-10-5 20:50     標題: 引用:+本帖最後由+punlik+於+16-10-5+16:12+編輯

作者: penguin8    時間: 16-10-5 20:55     標題: 引用:+本帖最後由+punlik+於+16-10-5+12:58+編輯

作者: 千語mami    時間: 16-10-5 21:33     標題: 引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-10-05+發表本帖

原帖由 penguin8 於 16-10-05 發表
2017開始已經吾係學券
樓主好似唔太鐘意真光? (從你回覆的字裡行間感受到的)  如果唔鐘意,其實無謂諗,去抽獎吧,唔好讓自己後悔。

作者: 千語mami    時間: 16-10-5 21:38     標題: 引用:Quote:原帖由+千語mami+於+16-10-05+發表之

係咩因素呢?
專家無詳細解釋,佢輕輕帶過因為真中近年的DSE成積越來越好,而且真小升中派位亦相當唔錯,所以有此結論,我沒有追問和質問,因為我信這位專家。

作者: ppmmbb    時間: 16-10-5 21:57     標題: 引用:如大坑真光收,你會甘願放棄大抽獎嗎? 考

考慮因素例如:
大坑真係吾方便
除因$,無理由唔去坑真!

作者: punlik    時間: 16-10-5 23:05

作者: charlottelove    時間: 16-10-6 12:46

回覆 千語mami 的帖子

但我因抽中了東區Canossa而放棄了真小 , 主要都因為地區問題

雖然不少的功課量及較嚴格的要求, 但宜家小朋友讀得好開心, 好鍾意返學

作者: BB20111102    時間: 16-10-6 22:16     標題: 回覆:dereklg 的帖子

去黃大仙有校車嗎

作者: hkpapa852    時間: 16-10-7 10:13

其實如果收到offer都要諗, 個人認為你唔係好心儀個間學校, 咁應該放咗個位俾其它更喜歡呢間學校既人
作者: tam_bb    時間: 16-10-7 10:55

BB20111102 發表於 16-10-6 22:16
去黃大仙有校車嗎

校車路線

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=5&page_id=85

作者: mykate    時間: 16-10-7 11:17

hkpapa852 發表於 16-10-7 10:13
其實如果收到offer都要諗, 個人認為你唔係好心儀個間學校, 咁應該放咗個位俾其它更喜歡呢間學校既人 ...

樓主女女應該未K1.....

我見佢啲 post 分散在幼稚園,小學到升中板。

作者: babysoon    時間: 16-10-7 11:18

千語mami 發表於 16-10-5 20:15
之前幫朋友問過呢個問題,有專家話我知,如有真小offer,  港島區除了: ST PAUL CONVENT, SPCC,ST PAUL CAT ...

咁聖心津小呢
坑真 聖心津小 兩者點取捨呢?

作者: hkpapa852    時間: 16-10-7 11:27

penguin8 發表於 16-10-5 20:48
係咩因素呢?
點解有大坑真光offer, 其餘值得考慮只有ST PAUL CONVENT, SPCC,ST PAUL CATH, MPS? (應該可以加埋SSGPS)

St Paul Convent, SPCC, MPS, 其實唔駛講點解了吧!

St Paul Cat, St Stephen Girl, 呢兩間既優點係小學可直升上中學既機會係特別高 (因為中學部人數遠多於小學部), 加上兩間中學既成績近年依然保持高水平

但點解SH, SFC, St Clare無份呢?

St Clare近年小一開始開三班去到一級100人, 但中學直屬最多都唔夠60個, 直升機會相比之下較低, 加上中學部成績與坑真比, 仲有段距離

SFC既原因同St Clare類似, 不過佢直屬位比例高D, 但中學部成績再遜色一點

SH呢? 中學部成績近年其實同坑真差不多, 但最大問題係, 直屬位太少, 兩間小學合共2XX人爭~10X個直屬位

可能你會話, 坑真小同中學只係聯繫, 直升機會點都低D喎!

無錯, 規舉中, 聯繫位一定少過直屬位, 但如果留意番坑真小學近年升中既結果:

2013-2014: 57/79人入坑真中 (79個女生), 升中比例: 72.2%
2014-2015: 66/92人入坑真中 (92個女生), 升中比例: 71.7%
2015-2016: 77/107人入坑真中 (107個女生), 升中比例: 72.0%

坑真小升中聯繫位只有21個, 但年年都有超過50人, 約~72%可升中, 相信原因係坑真中, 願意將自行可收街外叻人個30%學額(38個位),都盡量收番小學部既學生先會咁, 似乎坑真中學部對小學部既關顧, 比某些近年高調宣佈直屬小學學生在自行階段沒有優先既學校做得更好.

作者: dereklg    時間: 16-10-7 11:35

千語mami 發表於 16-10-5 21:33
樓主好似唔太鐘意真光? (從你回覆的字裡行間感受到的)  如果唔鐘意,其實無謂諗,去抽獎吧,唔好讓自己後 ...
well,事實上在考慮"如大坑真光收你甘願放棄大抽獎嗎?"時,樓主應該要問當初為什麼會報真光 。

報左,收左,先至來心大心細,.........成件事都幾有趣

作者: dereklg    時間: 16-10-7 12:01

如初初是為報而報,今天也可以為放棄而放棄,大抽獎咪大抽獎囉,何必煩惱 ?

所以就是說,樓主的題目,本質上出現很大的羅輯翏誤

作者: penguin8    時間: 16-10-7 12:05     標題: 回覆:dereklg 的帖子

作者: Raccch    時間: 16-10-8 13:26

回覆 hkpapa852 的帖子

咁既是如果家住11區,除非抽到SSGPS,否則點都係讀真光好D?

作者: pekovian    時間: 16-10-8 21:19

hkpapa852 發表於 16-10-7 11:27
點解有大坑真光offer, 其餘值得考慮只有ST PAUL CONVENT, SPCC,ST PAUL CATH, MPS? (應該可以加埋SSGPS)

S ...

你分析得好好

作者: raymond338hk    時間: 16-10-9 11:43     標題: 引用:Quote:penguin8+發表於+16-10-5+20:48+係咩

原帖由 hkpapa852 於 16-10-07 發表

S ...
其實,St Clare 和SFC的中學成績都優於真光!

作者: hkpapa852    時間: 16-10-9 12:25

raymond338hk 發表於 16-10-9 11:43
其實,St Clare 和SFC的中學成績都優於真光!
N年前可能係,但至少自考DSE以嚟都唔係。
作者: cheechi    時間: 16-10-9 23:03     標題: 引用:Quote:raymond338hk+發表於+16-10-9+11:43+

原帖由 hkpapa852 於 16-10-09 發表
N年前可能係,但至少自考DSE以嚟都唔係。
其實近年學校都無正式公布dse result (或者有但我搵唔到),亦無明確地說出相關成績百分比,請問你從何知得此差異?

作者: hkpapa852    時間: 16-10-11 09:17

cheechi 發表於 16-10-9 23:03
其實近年學校都無正式公布dse result (或者有但我搵唔到),亦無明確地說出相關成績百分比,請問你從何知得 ...
大多數中學既公開試成績同入U率, 都會係中學部既校務報告顯示.
再唔係, 去升中版睇吓相關資料都唔難搵到.

作者: penguin8    時間: 16-10-11 15:27

作者: cheechi    時間: 16-10-12 12:45     標題: 引用:Quote:cheechi+發表於+16-10-9+23:03+其實

原帖由 hkpapa852 於 16-10-11 發表

Ok !

作者: penguin8    時間: 16-10-13 02:34

作者: punlik    時間: 16-10-13 09:25

作者: wankapo    時間: 16-10-13 23:15     標題: 引用:去黃大仙有校車嗎 +

原帖由 BB20111102 於 16-10-06 發表
去黃大仙有校車嗎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5