教育王國

標題: 以考學術為主的直資私校 [打印本頁]

作者: bbjanbb    時間: 16-10-1 23:45     標題: 以考學術為主的直資私校

小朋友K2學術算頗強,想target以考學術為主的直資私校。
我只知道有SFA及宣小,想請教大家還有哪幾間?

作者: LittleButter    時間: 16-10-1 23:49

個人認為:還有KTS.
作者: bbjanbb    時間: 16-10-1 23:54

LittleButter 發表於 16-10-1 23:49
個人認為:還有KTS.

Thanks
港島係咪無?

作者: aztecs    時間: 16-10-2 00:00

點先叫小朋友學術強,有冇人分享下
作者: LittleButter    時間: 16-10-2 00:01

bbjanbb 發表於 16-10-1 23:54
Thanks
港島係咪無?
港島認識不多,相信SPCC 應該也算是其中一間,不過能成功有SPCC offer, 又是屬於那30%的N冇一族的話,相信只有學術強是不足夠的。
作者: bbjanbb    時間: 16-10-2 00:05

LittleButter 發表於 16-10-2 00:01
港島認識不多,相信SPCC 應該也算是其中一間,不過能成功有SPCC offer, 又是屬於那30%的N冇一族的話,相信 ...

多謝你回答
我都明白光是學術強是不夠,會係禮貌品德朋輩相處合作方面下苦功。

作者: bbjanbb    時間: 16-10-2 23:52

aztecs 發表於 16-10-2 00:00
點先叫小朋友學術強,有冇人分享下

小朋友現讀K2,記性不俗且自少喜愛閱讀,英文方面,K1暑假自己睇ORT stage 9,可串少量英文生字。中文認讀8-9成全套漢字500。數學可心算單位加數。

學術方面不用我太操心,可是他個性衝動,易與朋輩起衝突,恐怕更好的學術都是枉然,止於1st round group interview。或者我應疊埋心水,預備要叩門。

作者: suzuki12    時間: 16-10-3 01:11     標題: 引用:Quote:LittleButter+發表於+16-10-1+23:49+

原帖由 bbjanbb 於 16-10-01 發表
Thanks
港島係咪無?
蘇浙/ 聖類斯?

作者: lui    時間: 16-10-3 02:20     標題: 引用:Quote:aztecs+發表於+16-10-2+00:00+ 點先

原帖由 bbjanbb 於 16-10-02 發表
小朋友現讀K2,記性不俗且自少喜愛閱讀,英文方面,K1暑假自己睇ORT stage 9,可串少量英文生字。中文認讀 ...
首先不用一早封自己度門。你既然知道他的缺點,還有一年時間纠正。

作者: retriever    時間: 16-10-3 07:09

bbjanbb 發表於 16-10-1 23:54
Thanks
港島係咪無?

段估蘇淅。

作者: SK3    時間: 16-10-3 07:24

我想應該要找一間學術可以,但同時能包容小朋友的學校。
作者: siusiufun2010    時間: 16-10-3 07:59     標題: 回覆:以考學術為主的直資私校

考得較學術既有:嶺小同禮賢有愛心又包容、SFA、KTS、APS、St joe(九龍灣)、崇真、林文燦、陳守仁、聖三一、德雅

港島:St Louis、穌淅

作者: LittleButter    時間: 16-10-3 08:23

siusiufun2010 發表於 16-10-3 07:59
考得較學術既有:嶺小同禮賢有愛心又包容、SFA、KTS、APS、St joe(九龍灣)、崇真、林文燦、陳守仁、聖三一 ...
請問高主教算不算?
作者: mcmc2014    時間: 16-10-3 08:43     標題: 回覆:以考學術為主的直資私校

高主教比蘇淅,救恩及聖類斯考得更多學術及多方向,第一round著重英文能力,第二round除考學術,也考思維方向等。相反蘇淅只係每個小朋友問幾條問題,無second in

作者: HaYi    時間: 16-10-3 09:09

我覺得除左first round 睇卷不面試如SFA , 情緒起伏大或太靜的小朋友, 無論學術強成點, 一到要面試都沒有太大的得利, 學術好反而入了學後才能充份表現出來. 所以我讚成樓主預測, 放多些重心在扣學術強的學校. 當然為長遠計同時亦要改善情緒的問題.  

學術要求高的通常是較嚴的小學, 不合群或是不守規, 無論成績多好,  對大人小朋友都會有很大的壓力.
作者: retriever    時間: 16-10-3 09:16

HaYi 發表於 16-10-3 09:09
我覺得除左first round 睇卷不面試如SFA , 情緒起伏大或太靜的小朋友, 無論學術強成點, 一到要面試都沒有太 ...

同意情緒不穩,不利面試。

學術要求高,通常嚴。如果叻到識飛,老師無符,忍你。否則。。。

作者: day_bo    時間: 16-10-3 09:43     標題: 引用:Quote:aztecs+發表於+16-10-2+00:00+ 點先

原帖由 bbjanbb 於 16-10-02 發表
小朋友現讀K2,記性不俗且自少喜愛閱讀,英文方面,K1暑假自己睇ORT stage 9,可串少量英文生字。中文認讀 ...
其實以你囝學術程度,只要他interview 肯認真答問題,最終找到心儀學校不難。但由於知道他性格有更多改善空間,反而可揀一些重學術之餘同樣著重生命教育的學校。

作者: HK-MAN    時間: 16-10-3 09:54

bbjanbb 發表於 16-10-2 23:52
你似乎搵錯學校..你小朋友學術強...但個性方面要改善,咁係咪應該搵間著重生命教育既學校讀呢???
作者: Felix223    時間: 16-10-3 09:58

HK-MAN 發表於 16-10-3 09:54
你似乎搵錯學校..你小朋友學術強...但個性方面要改善,咁係咪應該搵間著重生命教育既學校讀呢??? ...

好奇請教一下,邊D學校是著重生命教育?

作者: HaYi    時間: 16-10-3 10:29

其實間間都說自己重生命教育, 事實上又有哪間學校不注重呢. 如說注重, 是否攪些主題周活動日已算? 我們外人好難去客觀量度.

如果我係樓主, 都如樓上一貼所言, 反而會傾向簡單d選較鬆活潑的小學, 反正學術自己不用教已超班. 預測在小學都可以應付自如.   但入了師生關愛, 可以容納不同, 小朋友讀得開心, 老師0投訴, 能夠學習合群同同理心的學校, 大小都可以輕鬆點.

在所謂注重學術成績的學校, 常用手段是過多的學術操練, 下下計較分數及排名, 長此下去, 只可能加強了小朋友獨戰高分的能力, 成績可能是好, 但更大機會鼓吹自我主義, 不利eq的成長.
(感覺類同是資優生但情緒控制痳痳小朋友的選校方針)
作者: bbjanbb    時間: 16-10-4 01:12

HaYi 發表於 16-10-3 10:29
其實間間都說自己重生命教育, 事實上又有哪間學校不注重呢. 如說注重, 是否攪些主題周活動日已算? 我們外人 ...

多謝你的忠告,我原意都不是target只重學術的學校,心儀cky, logos, 港同,救恩。只是擔心小朋友個性會拖累佢。不敢寄望大抽獎,希望以佢比較可取的學術去爭取offer。
衝動,情緒易波動,好勝唔輸得,愛爭愛搶愛第一,多言又愛出風頭。如果佢入左學術型的學校,佢應該遇強愈強,個性更驕傲,難合群。還有一年時間,希望有改善。

作者: BandC    時間: 16-10-4 09:39     標題: 引用:Quote:HaYi+發表於+16-10-3+10:29+ 其實間

原帖由 bbjanbb 於 16-10-04 發表
多謝你的忠告,我原意都不是target只重學術的學校,心儀cky, logos, 港同,救恩。只是擔心小朋友個性會拖 ...
欣賞你很了解自己的小朋友,樓上都提供了很好的意見,可以考慮自己地區有無關愛做得好的學校,相信你一定找到適合小朋友的學校,祝福你!

作者: Wilma88    時間: 16-10-4 09:44

bbjanbb 發表於 16-10-2 23:52

報多幾間,收先諗。

作者: mimi222shi    時間: 16-10-4 10:09

報多幾間,收左先再考慮.

樓主小朋友的性格問題, 最好早點糾正,否則去任何學校與同學相處都易有問題.

我小朋友性格係愛自由/活潑/貪玩,我目標幼稚園係揀一間最傳統/重紀律的學校,結果, 佢知道適當時候做適當事, 考小一也順利.
到小學,知佢學術強, 揀一間學術強+紀律嚴/大班的學校,佢讀得好開心.

學術強的小朋友去一些程度淺的學校,好大機會上堂因無聊而東張西望/分心.(呢樣係我最關心, 操行差好大劑)
學術強的學校也不是你說小朋友強就一定會考得好, 勁人好多.

我建議樓主應該改善佢性格上的缺點, 發揮佢學術強的優點.

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-10-4 10:45

bbjanbb 發表於 16-10-4 01:12
多謝你的忠告,我原意都不是target只重學術的學校,心儀cky, logos, 港同,救恩。只是擔心小朋友個性會拖 ...

作者: meowloo    時間: 16-10-4 10:49

樓主,趁仍有時間,好好引導小朋友,將他的缺點轉化為優點,加油呀﹗
作者: bbjanbb    時間: 16-10-5 00:57

meowloo 發表於 16-10-4 10:49
樓主,趁仍有時間,好好引導小朋友,將他的缺點轉化為優點,加油呀﹗

好多謝你的鼓勵

作者: bbjanbb    時間: 16-10-5 01:02

mimi222shi 發表於 16-10-4 10:09
報多幾間,收左先再考慮.

樓主小朋友的性格問題, 最好早點糾正,否則去任何學校與同學相處都易有問題.

感謝你的分享,阿仔而家都係讀傳統重品德的幼稚園。我會好好思考下如何改善佢個性的缺點,同時亦不埋沒佢學術強優點

作者: retriever    時間: 16-10-6 12:16

Felix223 發表於 16-10-3 09:58
好奇請教一下,邊D學校是著重生命教育?
如果HIGHLIGHT 有 "生命教育"的, 應該係港同!
作者: bbjanbb    時間: 16-10-6 23:59

retriever 發表於 16-10-6 12:16
如果HIGHLIGHT 有 "生命教育"的, 應該係港同!

以阿仔的個性,港同真係難過中六口彩

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5