教育王國

標題: SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce? [打印本頁]

作者: WINDYNam    時間: 16-9-24 13:32     標題: SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce?

SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce?
作者: kitkit89    時間: 16-9-24 14:16

全部一個鐘左右,我都想知幾時2nd in

作者: Ethanbb324    時間: 16-9-24 15:37

In咗1個鐘45分,我問返個仔in乜佢話淨玩遊戲,冇任何學術或老師冇單獨問問題。你地小朋友有冇話in咗乜呀?

作者: iamiris    時間: 16-9-24 15:43     標題: 引用:In咗1個鐘45分,我問返個仔in乜佢話淨玩遊

原帖由 Ethanbb324 於 16-09-24 發表
In咗1個鐘45分,我問返個仔in乜佢話淨玩遊戲,冇任何學術或老師冇單獨問問題。你地小朋友有冇話in咗乜呀?
...
in左1hrs 20 mins,有問問題,睇電視,寫自己名,玩遊戲。

作者: WINDYNam    時間: 16-9-24 18:46

有啲小朋友in左兩個鐘,咁其實in得越耐係咪有越大機會收?
作者: kitkit89    時間: 16-9-24 18:48

有問數學字咭㨂答案,中文字咭讀生字,英文抽一塊積木上面有生字,根據生字答問題,唱歌做指令,睇電視答問題,三個一組玩balance stand

作者: cm24chan    時間: 16-9-24 18:53

阿囡見咗一個半鐘,佢話有玩遊戲、有字咭、聽指令同單獨答問題。
作者: daisylhn    時間: 16-9-24 19:22     標題: 回覆:SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce?

好似有人會入到去同老師見面的階段,相信嗰批入第二輪機會大好多。

我女無,佢話只入左三間房。應無望

作者: lui    時間: 16-9-24 19:24     標題: 引用:好似有人會入到去同老師見面的階段,相信嗰

原帖由 daisylhn 於 16-09-24 發表
好似有人會入到去同老師見面的階段,相信嗰批入第二輪機會大好多。

我女無,佢話只入左三間房。應無望
你意思單對單問問題?

作者: cyndiwong    時間: 16-9-24 20:13     標題: 回覆:WINDYNam 的帖子

作者: retriever    時間: 16-9-24 21:22

WINDYNam 發表於 16-9-24 18:46
有啲小朋友in左兩個鐘,咁其實in得越耐係咪有越大機會收?
no no.
作者: WINDYNam    時間: 16-9-24 21:32

咁其實點解系面試時間上相差咁遠?
作者: five555    時間: 16-9-24 22:03

上年第二輪面試由10月二十幾號開始至11月十幾號

寄信及打電話通知
作者: hohoho~    時間: 16-9-24 22:12

其實無單對單問問題係咪一定無2nd in ?
作者: Chujai    時間: 16-9-24 22:33

hohoho~ 發表於 16-9-24 22:12
其實無單對單問問題係咪一定無2nd in ?

唔係人人都有單對單面談?

作者: iamiris    時間: 16-9-24 22:36     標題: 引用:+本帖最後由+five555+於+16-9-24+22:04+編

原帖由 five555 於 16-09-24 發表

上年第二輪面試由10月二十幾號開始至11月十幾號
係咪得唔得都會寄信?

作者: hohoho~    時間: 16-9-24 22:40

回覆 Chujai 的帖子

應該係,我小朋友話一定無單對單問答
作者: gavin227    時間: 16-9-24 22:42

iamiris 發表於 16-9-24 22:36
係咪得唔得都會寄信?

有冇得入2nd in都有信寄通知,但入到2nd in會先收到信,再會有電話通知

作者: WINDYNam    時間: 16-9-25 08:36

回覆 gavin227 的帖子

Thanks!!!
作者: Connie12747    時間: 16-9-25 08:52

今年有冇考砌漢堡包
作者: cyyd    時間: 16-9-25 09:24     標題: 回覆:Connie12747 的帖子

冇, 單對單問問題, group 玩game, 睇電視, 離開。

作者: siden    時間: 16-9-25 09:32

沒有單對單問學術問題或深入些個人問題,十成九冇2nd in。

老師係睇1st in 表現去決定當時問到幾深入。多數唔收的,唔會再花時間問。

作者: Gift@20100101    時間: 16-9-25 09:37     標題: 引用:有問數學字咭㨂答案,中文字咭讀生字,英文

原帖由 kitkit89 於 16-09-24 發表
有問數學字咭㨂答案,中文字咭讀生字,英文抽一塊積木上面有生字,根據生字答問題,唱歌做指令,睇電視答問 ...
可能每組入去面試嘅小朋友玩嘅都不完全相同,我嘅小朋友只有玩過英文積木,和看電視(沒有問問題),其他都不同

作者: WINDYNam    時間: 16-9-25 09:41

回覆 hohoho~ 的帖子

我個女淨係或老師問佢叫咩名,讀邊間幼稚園,鍾唔鍾意呢間學校,佢話個個小朋友都有問
作者: MrBeast    時間: 16-9-25 09:45

冇關係組太難,就算有1:1都未必一定有2nd in
作者: sweetmayboy    時間: 16-9-25 09:46

回覆 WINDYNam 的帖子

請問囡囡in咗幾耐?因我小朋友in時,會有學術……又有games
作者: WINDYNam    時間: 16-9-25 09:48

回覆 sweetmayboy 的帖子

1.5hrs
作者: siden    時間: 16-9-25 09:48

In 幾耐冇關係,唔使計時間。

In 啲乜先有影響。

作者: sweetmayboy    時間: 16-9-25 09:53

回覆 siden 的帖子

請問in d乜題目先比較有影響力?
作者: siden    時間: 16-9-25 10:02

sweetmayboy 發表於 16-9-25 09:53
回覆 siden 的帖子

請問in d乜題目先比較有影響力?

起碼要有單對單問學術問題或深入些個人問題。

以前有2nd in 的朋友全部有問這些。

冇2nd in的包括我,只係求其問吓你讀邊間幼稚園之類一兩條hea問題。

又咁講,就算有問都唔會一定入到2nd in, 因為呢堆人仲要再揀。 但冇問的話,機會一定更細。

作者: kitkit89    時間: 16-9-25 10:30

siden 發表於 16-9-25 10:02
起碼要有單對單問學術問題或深入些個人問題。

以前有2nd in 的朋友全部有問這些。

我女有三張枱,分別是中英數老師問問題,英文我女話唔識 ,冇問邊間幼稚園

作者: 6903658    時間: 16-9-25 11:40

囡話有做遊戲,也有單對單問lego上的英文字卡分類遊戲,也有聽英文指令完成任務,數學方面有圖形邏輯推理,還有記憶力。最後看卡通片。唔知幾成可信
作者: 明天更好!    時間: 16-9-25 12:05     標題: 回覆:SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce

作者: dabi34    時間: 16-9-25 12:51     標題: 回覆:SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce?

幾時有2nd in結果

作者: hohoho~    時間: 16-9-25 12:56

其實單對單問問題係屬於一個環節,還是單對單玩字卡遊戲已經屬於單對單問答
作者: hohoho~    時間: 16-9-25 12:59

如果玩遊戲時單對單對老師,我諗個個小朋友都有
作者: Chujai    時間: 16-9-25 13:24

hohoho~ 發表於 16-9-25 12:56
其實單對單問問題係屬於一個環節,還是單對單玩字卡遊戲已經屬於單對單問答 ...

有問幾條個人問題,單對單

作者: iedummy    時間: 16-9-25 13:28     標題: 回覆:SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce?

看到很多留言,感觉看到上年忐忑的自己。各位加油啊!世事無绝对,但是机会只会留给有準備的人。
SPCCPS绝对是一間另小朋友感觉温暖的學校。

作者: Chujai    時間: 16-9-25 13:42

iedummy 發表於 16-9-25 13:28
看到很多留言,感觉看到上年忐忑的自己。各位加油啊!世事無绝对,但是机会只会留给有準備的人。
SPCCPS绝 ...

有沒有甚麼advice給我們?

作者: sweetmayboy    時間: 16-9-25 13:57

回覆 Chujai 的帖子

請問是什麼單對單個人問題呢?
作者: 明天更好!    時間: 16-9-25 14:19     標題: 引用:回覆+Chujai+的帖子 請問是什麼單對單個人

作者: lui    時間: 16-9-25 14:21     標題: 回覆:iedummy 的帖子

你最終得到SPCC offer?真的替你開心!

作者: Alange    時間: 16-9-25 15:11

作者: iamiris    時間: 16-9-25 15:32     標題: 引用:Quote:siden+發表於+16-9-25+09:32+ 沒有單

原帖由 Alange 於 16-09-25 發表
錯錯錯!
interview 時間短代表通常有2nd ! 你估佢哋要pickup 這些candidate 很難嗎?。
Intervie ...
我唔係好明,咁十幾個小孩一组入,大家一齊放,全部都係1hr 20mins ,咁全部都冇機?

作者: MrBeast    時間: 16-9-25 16:16

Alange 發表於 16-9-25 15:11
錯錯錯!
interview 時間短代表通常有2nd ! 你估佢哋要pickup 這些candidate 很難嗎?。
純吹水,佢哋=?最終決定人應是校長吧,但第一rnd是見老師,唔通個個老師一見就能選到誰可入2nd rd?
作者: ddjjbaby    時間: 16-9-25 16:18

我小朋友是準時一時十五分鐘回到餐廳的。

圖片附件: myimage.jpg (16-9-25 16:18, 252.05 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=ODA2Mzl8YTc0YTUzMjl8MTcxNzgwNTMxN3ww

作者: five555    時間: 16-9-25 18:27

回憶起上年面試同一組學生入去考,全組相同時間出來。前人經常說面試耐些便有機會,眼見自己小朋友跟同組學生同時間出來,令我不禁想可能全組都不會有第二輪面試。誰知這些傳言並不真確,所以不用信傳言,也不用理面試時間多久,只要信自己小朋友已盡力便夠!
作者: dabi34    時間: 16-9-25 19:47     標題: 引用:我小朋友是準時一時十五分鐘回到餐廳的。

原帖由 ddjjbaby 於 16-09-25 發表
我小朋友是準時一時十五分鐘回到餐廳的。
Same here !

作者: retriever    時間: 16-9-25 22:21

回覆 five555 的帖子

"回憶起上年面試同一組學生入去考,全組相同時間出來。"

作者: sansquare    時間: 16-9-25 22:37

我覺得咁多小朋友in 學校應該唔會分批出 因為會好亂
可能係小朋友中途去咗洗手間 先會同下一批小朋友出黎 都係隔15分鐘
作者: retriever    時間: 16-9-25 22:53

sansquare 發表於 16-9-25 22:37
我覺得咁多小朋友in 學校應該唔會分批出 因為會好亂
可能係小朋友中途去咗洗手間 先會同下一批小朋友出黎  ...

基本上係同一批出。
個人覺得同批有小朋友有事,所以才一起遲出。

作者: retriever    時間: 16-9-25 22:55

Alange 發表於 16-9-25 15:11
錯錯錯!
你是指一小時內嗎?
知道有IN 45MIN,亦有IN 2HR 都有 2ND IN。

所以IN 既長短唔係咁有參考價值。

作者: Dolphinmom    時間: 16-9-25 23:48     標題: 回覆:retriever 的帖子

好奇一問,最後in 45 mins 同 in 2 hours 的有沒有收到offer?

作者: yourmobile    時間: 16-9-26 08:11

Dolphinmom 發表於 16-9-25 23:48
好奇一問,最後in 45 mins 同 in 2 hours 的有沒有收到offer?

Sure, it has been repeated many times; the duration is not an influential factor. Parents just love to speculate in the result on candies, stickers or duration of interviews... Contrastly, the content is in fact more important, such as any indepth personal information as mentioned. Anyway, just relax and let it be.

作者: retriever    時間: 16-9-26 08:11

Dolphinmom 發表於 16-9-25 23:48

45 min果位有, 2hr果位無。
不過參考意義不大,因仲有2nd in分。

作者: retriever    時間: 16-9-26 08:15

yourmobile 發表於 16-9-26 08:11
Sure, it has been repeated many times; the duration is not an influential factor. Parents just love ...

係。媽媽們喜歡估下有無貼紙,咩顏色貼紙,係咩校長見,點解人地有問呢d, 自己又無,係咪蝕底左?

呢個亦係家長面試後"盤" 細路既主因,無謂!

作者: gavin227    時間: 16-9-26 09:26

five555 發表於 16-9-25 18:27
回憶起上年面試同一組學生入去考,全組相同時間出來。前人經常說面試耐些便有機會,眼見自己小朋友跟同組學 ...
真的不用猜想那麼多,我的小朋友1st in時兩個鐘又試過,準時出來又試過,只要相信小朋友,給與他們支持、鼓勵,做好自己身教,他們自然就淡定有自信、有禮貌、懂得與人溝通。
能放能收都好重要,可以做到玩時「放」,要坐定按指示做時「收」,有以上特質的小朋友會大機會有offer.

作者: volar    時間: 16-9-26 10:07

回覆 yourmobile 的帖子

agree
作者: cyndiwong    時間: 16-9-26 10:48     標題: 回覆:SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce?

作者: mmyio    時間: 16-9-26 17:22

cyndiwong 發表於 16-9-26 10:48
其實in得呢間,要以唔得心態好d,得係一個意外收獲;亦不用以時間長短、問題來猜度,是沒有根據,即使有根 ...

同意。抱著志在參與的心情參加。

作者: myfanwy    時間: 16-9-26 17:39

其實都不用問小朋友in左乜,令佢增加壓力,因為second in 校長副校都唔會問番佢first in 既野

作者: Beebubee    時間: 16-9-26 17:57

今日下午阿仔嗰batch 成組只 in了45-mins...............
都係凍過水lu
作者: BandC    時間: 16-9-26 20:15     標題: 引用:今日下午阿仔嗰batch+成組只+in了45-mins..

原帖由 Beebubee 於 16-09-26 發表
今日下午阿仔嗰batch 成組只 in了45-mins...............
都係凍過水lu
年年都係甘,最後兩日in得快d,唔好擔心。

作者: rambojai    時間: 16-9-26 22:52     標題: 引用:今日下午阿仔嗰batch+成組只+in了45-mins..

原帖由 Beebubee 於 16-09-26 發表
都係凍過水lu
可能頭一兩曰收夠籌,之後快快處理未見既

作者: ahpooh712    時間: 16-9-26 23:01     標題: 引用:Quote:原帖由+Beebubee+於+16-09-26+發表今

原帖由 rambojai 於 16-09-26 發表
唔會咁求其 ar ma! 之前有人講有無2nd in 同見幾耐係無關。

作者: rambojai    時間: 16-9-26 23:08     標題: 引用:Quote:原帖由+rambojai+於+16-09-26+發表可

原帖由 ahpooh712 於 16-09-26 發表
唔會咁求其 ar ma! 之前有人講有無2nd in 同見幾耐係無關。
其實吾難見,只抽答中哂既去下一round都已經多過三百人,頭一兩曰夠數,餘下既你懂的(個人見解)

作者: sansquare    時間: 16-9-26 23:22

rambojai 發表於 16-9-26 23:08
其實吾難見,只抽答中哂既去下一round都已經多過三百人,頭一兩曰夠數,餘下既你懂的(個人見解)

...
我地係頭2日in 答中哂的問題 咁就睇下會唔會成你貴言入到2nd in
作者: esther.cy    時間: 16-9-26 23:31

gavin227 發表於 16-9-26 09:26
真的不用猜想那麼多,我的小朋友1st in時兩個鐘又試過,準時出來又試過,只要相信小朋友,給與他們支持、鼓 ...

相信四千考生中能做到收放自如的應該不只能進入 2nd in 的三百人,所以都要睇小朋友的背景和運氣。

作者: 明天更好!    時間: 16-9-26 23:46

作者: LittleButter    時間: 16-9-26 23:51

我們今天下午去,見了一小時。
作者: esther.cy    時間: 16-9-26 23:59

明天更好! 發表於 16-9-26 23:46
但我朋友今日去,佢話見左個半小時

我小朋友是今天第一組 interview, 早上八點,佢地全個 batch 都 in 咗1小時左右。佢話只是玩了兩個遊戲,老師無同佢傾談,無問中英數。我知道今天的其他部分同學也有同一情況。雖然心知小朋友無乜機會,我心裡有一個問題,老師們真的能在四千多人裏憑兩個遊戲,連面談一兩分鐘都沒有的情況下揀到要的小朋友嗎?

請賜教。

作者: daisylhn    時間: 16-9-27 00:03

esther.cy 發表於 16-9-26 23:59
我小朋友是今天第一組 interview, 早上八點,佢地全個 batch 都 in 咗1小時左右。佢話只是玩了兩個遊戲, ...
不如咁諗, 事先已作一些安排, 某些組重點考, 有些就只簡單考下睇下有冇啲突別出眾、執漏人咁囉。

作者: 明天更好!    時間: 16-9-27 00:04

作者: 明天更好!    時間: 16-9-27 00:07

作者: esther.cy    時間: 16-9-27 00:10     標題: 回覆樓主:

簡單d講,只是想知衰乜...

作者: sansquare    時間: 16-9-27 00:13

其實大家唔駛估估下 因為今年應該有5xxx-6xxx 小朋友interview 得300個有 2nd in 個 chance 係微乎其微
抱住平常心會開心D
大家應該仲有好多間要 in 向前看啦
作者: wankapo    時間: 16-9-27 01:58     標題: 引用:Quote:siden+發表於+16-9-25+09:32+ 沒有單

原帖由 Alange 於 16-09-25 發表
錯錯錯!
我舊年in 1 個鐘 。但無 2nd in 喎

作者: retriever    時間: 16-9-27 06:54

rambojai 發表於 16-9-26 22:52

入面遊戲可以重覆玩,所以時間有長有短。

可能最後兩天,時間管理關係,所以短左唔代表物。

作者: retriever    時間: 16-9-27 06:58

sansquare 發表於 16-9-26 23:22
我地係頭2日in 答中哂的問題 咁就睇下會唔會成你貴言入到2nd in

呢d學校重態度多過程度。。。

作者: retriever    時間: 16-9-27 07:16

我小朋友是今天第一組 interview, 早上八點,佢地全個 batch 都 in 咗1小時左右。佢話只是玩了兩個遊戲, ...

不少人講過,考小唔係睇學術有幾深。

呢d學校重態度多過程度。

譬如:而家隨便去一個遊戲日,會見到唔少家長幫排隊,細路係旁邊hea,有d家長緊張到先到隊頭望下點玩,再brief個細路。。

慣左類似咁環境,如果細路入到無家長從旁幫助,佢地又會點玩遊戲?

有d小朋友,會唔知做物,有d 會八卦去幫人,有d會恥笑人, 有d會用下腦點玩好佢。

考所謂學術,可能要逐個問,睇眾生相易好多。

作者: B__B    時間: 16-9-27 08:00     標題: 引用:Quote:esther.cy+發表於+16-9-26+23:59+我

原帖由 daisylhn 於 16-09-27 發表
不如咁諗, 事先已作一些安排, 某些組重點考, 有些就只簡單考下睇下有冇啲突別出眾、執漏人咁囉。

...
我都諗係編面見時間已分好
邊啲重點見
佢哋一定要保留一定數目比有關係人士

作者: ^GGmami^    時間: 16-9-27 08:10     標題: 回覆:SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce

其實in晒未?

作者: cecilia.wilson    時間: 16-9-27 08:59

回覆 retriever 的帖子

對。女兒昨天面見,出黎話老師不斷要解決小朋友問題。
所以應該好多人比老師 DQ 左

作者: retriever    時間: 16-9-27 09:03

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 08:59

對。女兒昨天面見,出黎話老師不斷要解決小朋友問題。

"老師不斷要解決小朋友問題"

FOR EXAMPLES?

作者: cyndiwong    時間: 16-9-27 09:11

作者: cecilia.wilson    時間: 16-9-27 09:30

12個人玩遊戲,要4個一組,有5個一齊無人肯走。睇完電視要叫幾次先去下一間房。
玩遊戲太開心大叫,(我個女話好嘈)
睇書等入房有人無專心坐定睇

好似校長甘話,是由細到大的培養。
所以spcc的學生不止成績好,是氣質也不同

作者: cecilia.wilson    時間: 16-9-27 09:32

阿女話考d野吾算深,所以我自覺學校是睇細節位
作者: retriever    時間: 16-9-27 09:38

daisylhn 發表於 16-9-27 00:03

...

個人較相信係, 除左特別幾個預留位 (亂估: e.g. 一位校董推薦一位, 呢D 有限數) 個D 你根本無得同佢爭外, 其他果70% 關係人士, 同30% 非關係人士, 1ST IN 都係同一標準下考入2ND IN, 以確保學生有一定水平.

到了2ND IN, 因有70% 預留位給 關係人士, 所以入左2ND IN 既 關係人士 係非常高機會收.

可能亦因為校友壓力, 早幾年由200人昇到300人可入2 ND IN, 這樣某程度可以低消一D 校友壓力, 起碼多D校友入到2ND IN 跑下, 亦更大機會用盡70% 關係人士位.

成個制度就係陪太子讀書, 當然要搵D 叻既小朋友, 正向影響自己D 子弟.

同理, 如果收哂關係人士, 塘水滾塘魚, 對學校長遠亦唔係好事.

據講.... 學校上星期五, 今星期一**全校** 放假, 因全校老師要參與考核未來小一生.

當然大家可以唔認同佢地既考核方式, 但攪咁大陣仗, 做台假戲?

唔係掛?!

作者: somuimui    時間: 16-9-27 09:42

見左5,6間學校, 我小朋友話最多野問及最深係呢間!

作者: retriever    時間: 16-9-27 09:42

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 09:30

12個人玩遊戲,要4個一組,有5個一齊無人肯走。睇完電視要叫幾次先去下一間房。

"有5個一齊無人肯走"

唔明..

有無人幫, 先玩到遊戲?!

作者: gavin227    時間: 16-9-27 09:54

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 09:30

呢樣就係校長好重視嘅小朋友特質,做到能放能收,守規自重。

家庭教育佔重要部分

作者: cecilia.wilson    時間: 16-9-27 09:54

4個一組,5個人企埋左一齊,甘當然有一個要去其他組。但無人自動走,老師走過去,問果5個,你們覺得可以點解決。
我個女話原本無人想走,老師同佢地傾左陣,先有一個過左其他組。

其實,我也覺得學校是公平的。關係同吾關係都係甘評。
我自己是乜關係都無,45分鐘出來,但考足曬甘多野。
朋友個仔也是沒關係,差不多兩個鐘,一出嚟都話冇乜都無考過,只係玩,後來當我女講返細節,佢咪又係話有做。
所以大家不要想太多了

作者: gavin227    時間: 16-9-27 09:57

somuimui 發表於 16-9-27 09:42
見左5,6間學校, 我小朋友話最多野問及最深係呢間!

我小朋友去年考時有認中文詞語,基本嘅「學校」「老師」「課室」個啲,但都有考「校監」比較深的,我小朋友讀錯咗「校藍」

作者: bigheadchiu    時間: 16-9-27 09:58

其實好多時家長睇到學校話最多收70%有關係人仕就覺得學校會收盡70%。但據知事實上近兩年呢70%都係收唔足,但亦有有關係人仕係冇offer的,為數亦不少。。。

作者: lunhome    時間: 16-9-27 10:02

my son is at 8am on Monday too...
he has been tested with chinese words + 2 other individual game + 1 group game...

作者: retriever    時間: 16-9-27 10:04

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 09:54

4個一組,5個人企埋左一齊,甘當然有一個要去其他組。但無人自動走,老師走過去, ...

"但無人自動走,老師走過去,問果5個,你們覺得可以點解決。"

哈哈, 聽到呢句好開心!!!

開PARTY 時細路同其他小朋友有矛盾, 我會問: 你唔好淨係投訢, 你覺得可以點解決先?!

父母事事預先舖排妥當, 有事為佢地排難解紛, 唔一定係好事...

作者: chopin999    時間: 16-9-27 10:11

回覆 cecilia.wilson 的帖子

點先知考足曬咁多野?thanks
作者: abby0624    時間: 16-9-27 10:20

retriever 發表於 16-9-27 10:04
"但無人自動走,老師走過去,問果5個,你們覺得可以點解決。"
我諗自動走嗰個會有分加囉
作者: retriever    時間: 16-9-27 10:26

abby0624 發表於 16-9-27 10:20
我諗自動走嗰個會有分加囉

唔係喎。

我覺得,如果老師問點解決,有細路主動提出方案,那怕係好傻既,好普通既。譬如: 猜包剪揼。

呢個應該加分。

自己走點解加分?❓

作者: abby0624    時間: 16-9-27 10:38

咁表示個小朋友都有心儘快解決件事,明白多咗一個出嚟就唔可以繼續進行。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5