教育王國

標題: 一默書我就激到喊 [打印本頁]

作者: little_kid    時間: 16-9-19 12:34     標題: 一默書我就激到喊

假期想佢快快做完功課温默書。 拖拖下拖到星期先做完,我已經急 . 默書温極都記唔到我就好忟。忟佢唔早啲開始温, 忟用了好多方法教佢記都記唔到。。。。

作者: little_yolky    時間: 16-9-19 13:17

little_kid 發表於 16-9-19 12:34
假期想佢快快做完功課温默書。 拖拖下拖到星期先做完,我已經急 . 默書温極都記唔到我就好忟。忟佢唔早啲開 ...

唔好唔開心, you are not alone, 我舊年都係咁 你激到喊已經算好了, 我年紀大, 激到血壓高見暈添。小朋友幾多年班?
作者: Jane1983    時間: 16-9-19 13:23

炆係無用,盞搞到發脾氣,大家唔開心。當買個教訓,記得以後要提佢早d搞掂正經嘢。

默書記唔到,係英文定中文?慢慢搵個方法幫佢,一定有計的。小朋友讀小學,長路漫漫,比心機。
作者: little_yolky    時間: 16-9-19 13:35

Jane1983 發表於 16-9-19 13:23
炆係無用,盞搞到發脾氣,大家唔開心。當買個教訓,記得以後要提佢早d搞掂正經嘢。

默書記唔到,係英文定 ...
真係乜方法都試過, 唔識就係唔識, 今日識咗聽日又唔記得。最後好彩學校減咗默書次數, 多咗時間每次溫少少咁先好D。真係命都短咗幾年, 頭髮都白咗好多。
作者: MASAYA    時間: 16-9-19 13:43

little_yolky 發表於 16-9-19 13:35
真係乜方法都試過, 唔識就係唔識, 今日識咗聽日又唔記得。最後好彩學校減咗默書次數, 多咗時間每次溫少少咁 ...
妳唔教人記are就諗起隔離屋ar e呢個方法?
作者: babywoman    時間: 16-9-19 13:46

可能未適應,俾啲時間。

作者: little_yolky    時間: 16-9-19 13:49

MASAYA 發表於 16-9-19 13:43
妳唔教人記are就諗起隔離屋ar e呢個方法?
我諗唔係好多小朋友好似佢咁經典, 連 a, are, an, and 都可以串錯。
作者: MASAYA    時間: 16-9-19 13:52

little_yolky 發表於 16-9-19 13:49
我諗唔係好多小朋友好似佢咁經典, 連 a, are, an, and 都可以串錯。
呢個只係一個方法,可以延伸去其他字吧?
作者: brother4    時間: 16-9-19 14:52     標題: 回覆:一默書我就激到喊

不如放手默書,集中其它方面,升中默書佔很少分/唔計分!

作者: Yanamami    時間: 16-9-19 14:57

little_yolky 發表於 16-9-19 13:49
其实默書效用有幾高?見禁多家長為默書叫苦連天,我地学校默書奇少仲唔計分,d学生成績都好ok喎!
作者: 200904    時間: 16-9-19 15:08

正巧這個假期之後,我家兩個都要開始英默了,(我家是中文不錯,英文善待改進類型)。不過,與樓主相反,不是我哭,而是小女兒哭。

最搞笑的是,因爲默不出laugh而急到哭。當時那一刹那,我都不知道自己是笑好,還是激好。
作者: miujoey    時間: 16-9-19 16:47

昨天是我個囡第一次英文默書,他小一, 幼稚園不用默, 我自己會間中給他每日默5個英文生字. 他都好易應付, 我以為無死啦, 點知昨天要默2頁內容, 他一看然後在哭, 話咁多唔想記, 我果一刻腦充血,教訓完一倫冷靜下來, 用了第2個方法, 佢最鐘意玩扮老師, 我個white broad 寫下要默的內容同他一起去記, 結果佢好快攪掂曬. 可能初初唔習慣, 試下倍佢一起面對
作者: MASAYA    時間: 16-9-19 17:12

Yanamami 發表於 16-9-19 14:57
其实默書效用有幾高?見禁多家長為默書叫苦連天,我地学校默書奇少仲唔計分,d学生成績都好ok喎! ...
其實冇乜用,由其初小,應該高小先係默書適齡既時候
作者: little_kid    時間: 16-9-19 17:20     標題: 引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-9-19+13:1

原帖由 little_yolky 於 16-09-19 發表
小二喇!
抄寫, 拆字,拼音 方法已試過,
.就是記唔到。 我喊係因為心急同用了咁多方法都唔work.

作者: little_kid    時間: 16-9-19 17:24     標題: 引用:炆係無用,盞搞到發脾氣,大家唔開心。當買

原帖由 Jane1983 於 16-09-19 發表

默書記唔到,係英文定 ...
知道佢温得慢, 已經由假期初摧佢快啲做完功課温書, 佢就是摧極唔做。

作者: wan_sosin    時間: 16-9-19 17:33     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-09-19+發表炆

原帖由 little_kid 於 16-09-19 發表
知道佢温得慢, 已經由假期初摧佢快啲做完功課温書, 佢就是摧極唔做。

...
小朋友就係知道自己花好多時間溫都未必溫得識,更加會拖拖拉拉,第一係無乜信心,第二係未溫都預期到要花好多時間會好攰!小朋友仲係低年級,就返小朋友能力嚟要求,set個佢有信心有能力嘅目標!

作者: babywoman    時間: 16-9-19 17:36

回覆 little_yolky 的帖子

估計我仔當時小一與你囡差唔多,因為爸爸同佢溫 good morning sir ,兩個鐘後都未記得,最後爸爸投降
作者: Yanamami    時間: 16-9-19 17:37

讀寫無问題吧……
作者: little_yolky    時間: 16-9-19 17:39

little_kid 發表於 16-9-19 17:20
小二喇!
抄寫, 拆字,拼音 方法已試過,
.就是記唔到。 我喊係因為心急同用了咁多方法都唔work.
抄寫, 拆字,拼音 <==== 即係中英都唔得? what a pity !
作者: jcaling    時間: 16-9-19 17:44

見到呢個POST第一個反應係笑, 苦笑....原來咁多天涯倫落人.....我都嘔血中
作者: Yanamami    時間: 16-9-19 17:59

little_yolky 發表於 16-9-19 17:39
抄寫, 拆字,拼音

little_yolky  應該搵你同校長講下。

应該揾你校長同我校長交流下……

作者: Bobo1210    時間: 16-9-19 18:03

200904 發表於 16-9-19 15:08
正巧這個假期之後,我家兩個都要開始英默了,(我家是中文不錯,英文善待改進類型)。不過,與樓主相反,不 ...
我囡又係甘,默錯「級」字係度

傻瓜黎架!邊有人次次都100分架,係人都會唔小心

作者: MASAYA    時間: 16-9-19 18:08

Yanamami 發表於 16-9-19 17:59
little_yolky  應該搵你同校長講下。
都係私校,點解爭咁遠...
作者: 波蘿包1    時間: 16-9-19 20:19

好感激見到呢個post ,仔仔先反小一 ,功課好大困難
佢唔係唔識做 成日做做下功課分心,寫手冊寫錯字,中文字全部唔記得哂,全部幼稚園學過哂以前仲寫得好好,而家佢一路睇字一路抄又唔去記生字 好怕佢第時默書搞唔掂,我教到好努氣 做親功課都齊齊喊

作者: little_kid    時間: 16-9-19 21:49     標題: 引用:Quote:原帖由+little_kid+於+16-09-19+發表

原帖由 wan_sosin 於 16-09-19 發表
小朋友就係知道自己花好多時間溫都未必溫得識,更加會拖拖拉拉,第一係無乜信心,第二係未溫都預期到要花好 ...
你好明白小朋友心態。 我今日用遊戲形式, 由最易的默起, 佢默啱了幾條好開心。但一 到默錯一個即刻謝哂發脾氣唔温。

我都温到好辛苦! 今個星期都未温哂, 手冊寫下星期由來第二科。

作者: little_kid    時間: 16-9-19 21:51     標題: 引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-19+17:20+小

原帖由 little_yolky 於 16-09-19 發表
抄寫, 拆字,拼音
英文差的

作者: little_kid    時間: 16-9-19 21:54     標題: 引用:好感激見到呢個post+,仔仔先反小一+,功課好

原帖由 波蘿包1 於 16-09-19 發表
佢唔係唔識做 成日做做下功課分心,寫手冊寫錯字,中文字全 ...
佢哋經過一個暑假真係會物都唔記得哂!

作者: wan_sosin    時間: 16-9-19 23:09

little_kid 發表於 16-9-19 21:49
你好明白小朋友心態。 我今日用遊戲形式, 由最易的默起, 佢默啱了幾條好開心。但一 到默錯一個即刻謝哂發 ...

都好明白大人同小朋友都辛苦,如果煮一味餸,煮足二十次都唔好食,都會好無心機!
保存信心緊要D,達唔到高分,就以合格為目標,合格就已當滿分,讚下小朋友付出的努力!
用遊戲都是很好多方法,也可以用唔同顏色筆寫字的不同部份,增加視覺剌激,或是將寫錯的部份用顏色筆寫出來,老師也經常會這樣做.
不過如果真係長期好低分不合格,要考慮下是否有讀障的可能.

作者: little_yolky    時間: 16-9-20 08:39

wan_sosin 發表於 16-9-19 23:09
都好明白大人同小朋友都辛苦,如果煮一味餸,煮足二十次都唔好食,都會好無心機!
保存信心緊要D,達唔到高分, ...
同一味餸我煮第二次都唔好食已經無心機永遠唔會再煮佢了
作者: little_yolky    時間: 16-9-20 08:46

MASAYA 發表於 16-9-19 18:08
都係私校,點解爭咁遠...
我哋學校部份家長(唔係小部份)好奇怪, 覺得如果學校測考默次數少咗, 小朋友會散咗, 會唔keep住溫習。舊年多得TSA爭拗, 學校出咗份問卷係小一家長同全校同學仔, 其中一條問題就係問如果減少測默次數, 是否會覺得小朋友溫習動力少咗, 居然有過半數以上家長表示極之贊同, 好彩極唔同意家長又佔另一半, 答案好極端, 所以學校都唔可以一刀切cut太勁, 因為唔知成效, 校長就算有心, 都要照顧家長既期望同小朋友個業績, 所以, 今年只在初小勁減計分默書同測驗, 高小就測驗次數大部份維持, 但計分默書都減少咗了。
作者: MrBeast    時間: 16-9-20 09:07

你好明白小朋友心態。 我今日用遊戲形式, 由最易的默起, 佢默啱了幾條好開心。但一 到默錯一個即刻謝哂發 ...
若正規方法冇乜效,就要試下其他另類方法,如你提到的遊戲形式,但留意it will take time,明白小學課程緊迫,也不能操之過急。
作者: mimi1102    時間: 16-9-20 09:15

波蘿包1 發表於 16-9-19 20:19
佢唔係唔識做 成日做做下功課分心,寫手冊寫錯字,中文字全 ...
其實小一有依D 錯係好平常, 大把人去到小五小六仍然係咁, 慢慢嚟, 小一係家長同小朋友都需要時間適應. 忘記佢讀幼稚園時有幾叻, 因為去到小學係另一回事, 你同小朋友都要加油!
作者: haihaimom    時間: 16-9-20 09:17

遊戲係一個好方法,可以既話把默書範圍拆細,每曰温少少(例如20分鐘),到默書嗰日剛好溫晒整個範圍。亦可以每次也跟孩子一起定個温習計劃,等佢自小習慣自定温習計劃。唔好一次温晒,佢又辛苦,你又急。

作者: 200904    時間: 16-9-20 09:44

回覆 little_kid 的帖子

嘗試在等小朋友冷靜過後,用輕鬆語氣和她交談,告訴她,人的大腦好奇怪,一定要在開心的情況下,記憶力才會好。媽媽會幫你一起尋找記住它的方法。媽媽以前還沒你聰明,但媽媽現在也會好多字啊。

讓孩子開心地學習,不要怕了學習就好。

作者: little_kid    時間: 16-9-20 10:20     標題: 引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-19+21:49+你

原帖由 wan_sosin 於 16-09-19 發表
保存信心緊要D,達唔到高分, ...
用煮餸比喻好有共嗚。 我會嘗試唔同温默方法, 這裏的JM好好, 不時提供很多方法。希望找到啱我小朋友的。

作者: little_kid    時間: 16-9-20 10:22     標題: 引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-19+21:49+你

原帖由 MrBeast 於 16-09-20 發表
若正規方法冇乜效,就要試下其他另類方法,如你提到的遊戲形式,但留意it will take time,明白小學課程緊 ...
只想佢快點開曉。

作者: little_kid    時間: 16-9-20 10:25     標題: 引用:回覆+little_kid+的帖子 嘗試在等小朋友冷

原帖由 200904 於 16-09-20 發表
回覆 little_kid 的帖子

嘗試在等小朋友冷靜過後,用輕鬆語氣和她交談,告訴她,人的大腦好奇怪,一定要在 ...
等佢冷靜下來, 也要我冷靜下來先得。 有時我罵完佢自己也後悔。

作者: GIKI1234    時間: 16-9-20 10:29

小一、二就默兩頁書,咁細個梗頂唔順啦。
中、英又每星期默一次,真係幾吃力,仲加小測
作者: neko1234    時間: 16-9-20 10:53

假期想佢快快做完功課温默書。 拖拖下拖到星期先做完,我已經急 . 默書温極都記唔到我就好忟。忟佢唔早啲開 ...

我諗好多有仔既媽媽都係咁....我都係..

作者: MrBeast    時間: 16-9-20 12:09

little_kid 發表於 16-9-20 10:22
只想佢快點開曉。

現實世界,for most people夢想是要苦幹才可成真,當然還要work smart,找到合適你小朋友的方法是首要。
作者: Yukki    時間: 16-9-20 12:19

little_kid 發表於 16-9-19 21:51
英文差的

英文差,可以去學拼音,我仔K2開始學,小學由1年級至3年級都係唔洗温全部一百分

作者: IloveJJ    時間: 16-9-20 12:24     標題: 引用:Quote:原帖由+200904+於+16-09-20+發表回覆

作者: IloveJJ    時間: 16-9-20 12:24     標題: 回覆:一默書我就激到喊

作者: mch411    時間: 16-9-20 12:26

父母辛苦係因為只會挑剔小朋友缺點,
唔去欣賞小朋友既優點,
社會上有人做醫生有人做司機
唔作奸犯科,健康開心
我已經滿足,
作者: luvgaga    時間: 16-9-20 12:28

凡事盡了力便好 每次多一分也是進步 慢慢來

作者: little_yolky    時間: 16-9-20 13:07

mch411 發表於 16-9-20 12:26
父母辛苦係因為只會挑剔小朋友缺點,
唔去欣賞小朋友既優點,
社會上有人做醫生有人做司機
都唔係故意挑剔, 只係學校個測默schedule係咁殺過嚟, 我哋做家長既都要交差, 唔可以次次太難睇。

阿Q D諗, 好彩我果件只係英文差, 咁中文英文間開下, 都仲有機會俾我睇到佢D優點。係咪好阿Q?

作者: 200904    時間: 16-9-20 13:29

其實,罵衹有反作用,大大小小都難過傷心。衹有不停想,孩子是我親生的,是我的基因不好。呵呵。
你忍住,孩子是知道感恩的。她們會更自覺努力。
星期六過後,我們拿起這件事來講,她自己說,媽媽好好,安慰我,家姐好好,教我記憶的方法。我現在好開心。
作者: little_kid    時間: 16-9-20 13:59     標題: 引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-19+21:51+

原帖由 Yukki 於 16-09-20 發表
英文差,可以去學拼音,我仔K2開始學,小學由1年級至3年級都係唔洗温全部一百分
...
你小朋友好叻

作者: little_kid    時間: 16-9-20 14:09     標題: 引用:樓主: 你小孩係讀認識讀唔識串?定唔識認唔

原帖由 IloveJJ 於 16-09-20 發表
樓主:
你小孩係讀認識讀唔識串?定唔識認唔識讀唔識串?
識認識讀唔識串。 成日記錯同音字 ,例如 a同e,  i同e.  ry串左ri呢的。

作者: little_kid    時間: 16-9-20 14:10     標題: 引用:其實,罵衹有反作用,大大小小都難過傷心。

原帖由 200904 於 16-09-20 發表
其實,罵衹有反作用,大大小小都難過傷心。衹有不停想,孩子是我親生的,是我的基因不好。呵呵。
你忍住, ...
我都知衰。

作者: IloveJJ    時間: 16-9-20 14:11     標題: 引用:Quote:原帖由+Yukki+於+16-09-20+發表英文

作者: MASAYA    時間: 16-9-20 14:12

IloveJJ 發表於 16-9-20 14:11
樓主:
有無聽過「固有」想法會窒礙進步呢?如果你/你的孩子認為別人叻,是因為他聰明,而自己成績唔好,是 ...
進步比滿分更有助小朋友成長
作者: IloveJJ    時間: 16-9-20 14:16     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-09-20+發表樓

作者: little_yolky    時間: 16-9-20 14:17

IloveJJ 發表於 16-9-20 14:11
樓主:
有無聽過「固有」想法會窒礙進步呢?如果你/你的孩子認為別人叻,是因為他聰明,而自己成績唔好,是 ...
點解阿妹知道家姐叻係因為勤力, 但佢仲係咁懶??????
作者: MASAYA    時間: 16-9-20 14:20

little_yolky 發表於 16-9-20 14:17
因為佢知自己比家姐聰明,所以唔駛咁勤力
作者: IloveJJ    時間: 16-9-20 14:23     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-20+14:11+樓主:

作者: little_yolky    時間: 16-9-20 14:28

IloveJJ 發表於 16-9-20 14:23
因為你讚佢聰明囉!我唔讚我細仔聰明架!雖然出面既人個個讚。
大鑊鳥!!!!!!!!!!!!!!! 係呀, 因為佢有時做D嘢真係聽明丫嘛。咁我以後讚佢多D勤力, 唔知會唔會變勤力。
作者: IloveJJ    時間: 16-9-20 14:36     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-20+14:23+因為

作者: MASAYA    時間: 16-9-20 14:38

不嬲話讚要讚過程,專注、細心、認真呢d,大把野你讚
作者: little_yolky    時間: 16-9-20 14:39

MASAYA 發表於 16-9-20 14:38
不嬲話讚要讚過程,專注、細心、認真呢d,大把野你讚
我都有讚佢觀察力強架, 不過, 阿妹真係好難有位俾我入嚟讚佢。
作者: susi1024169    時間: 16-9-20 14:41     標題: 回覆:一默書我就激到喊

我仔都係咁,小學階段默書,10次都無一次合格,初初我都用盡方法要佢溫熟,但成效不大又大家辛苦,後來功課愈來愈多,我都放手由佢做完功課就算,測驗考試出默書範圍先專攻溫範圍,佢成績一直中上,因為其實默書只佔非常少分數,唔太影響成績表分數。
我心得係,每個人長處短處唔同,我果個記憶力係佢弱處,又係用盡好多方法都係成效不大,但隨住佢成長,佢會慢慢搵到佢獨有既記憶方法⋯

作者: wan_sosin    時間: 16-9-20 14:48     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-20+14:11+樓主:

原帖由 little_yolky 於 16-09-20 發表
呀妹心諗:咁鬼勤力做乜啫!又唔係一樣有得食有得玩有得瞓!懶D仲可以玩多D添呀!

作者: IloveJJ    時間: 16-9-20 14:50     標題: 引用:Quote:MASAYA+發表於+16-9-20+14:38+不嬲話

作者: little_yolky    時間: 16-9-20 14:52

IloveJJ 發表於 16-9-20 14:50
「觀察力強」都係天生架喎!講個例子: 我細仔幼稚園有默書,佢呢啲聰明仔,當然次次100分啦!咁慢 ...
觀察力可以透過視藝培養, 所以點解視藝要呈分。
作者: IloveJJ    時間: 16-9-20 14:59     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-20+14:50+「觀

作者: little_yolky    時間: 16-9-20 15:08

IloveJJ 發表於 16-9-20 14:59
但你讚佢「觀察力強」既時候,係咪佢原本唔喜歡視藝,跟著透過視藝提升了觀察力先?如果唔係,咁佢即係無努 ...
千祈唔好咁講, 我家兩個孩子都係從小畫畫畫到大的, 觀察力就係咁練返嚟..............不過, 佢哋自己知唔知又係另一回事。
阿妹, 我真係從來無見過佢努力做過任何一件事。

作者: little_kid    時間: 16-9-20 15:12     標題: 引用:Quote:原帖由+little_kid+於+16-09-20+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-09-20 發表
如果是這樣,即是她已掌握了phonics,只是解決唔到phonics以外的小問題,咁佢係咪全部vocab都串到大部分, ...
係喎,我試下先。

作者: IloveJJ    時間: 16-9-20 15:14     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-20+14:59+但你

作者: little_kid    時間: 16-9-20 15:15     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-09-20+發

原帖由 wan_sosin 於 16-09-20 發表
呀妹心諗:咁鬼勤力做乜啫!又唔係一樣有得食有得玩有得瞓!懶D仲可以玩多D添呀!

...
你哋好好笑。 有方法教, EQ又高。

作者: little_yolky    時間: 16-9-20 18:05

IloveJJ 發表於 16-9-20 15:14
咁你讚佢「觀察力強」時,咪話呢個就係因為你從小學習畫畫既結果囉!跟著加多句,証明有恆心就會成功,例如 ...
游水例子你係話我定阿妹? 如果係阿妹, 佢已經識游自由式了。位教練太厲害了。
作者: IloveJJ    時間: 16-9-20 19:49     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-20+15:14+咁你

作者: 波蘿包1    時間: 16-9-20 22:18

睇完樓上我都試下學下唔鬧人 平心靜氣教
再係咁鬧我都驚自己情緒差 希望有進步啦

作者: simonwan    時間: 16-9-20 22:39

little_yolky 發表於 16-9-20 08:46
我哋學校部份家長(唔係小部份)好奇怪, 覺得如果學校測考默次數少咗, 小朋友會散咗, 會唔keep住溫習。舊年多 ...

好簡單姐!你同校長講,由下學年度開始,贊成多默多考多功課就編埋一班,想少功課的就另一班。每班功課默書測驗量不同,少功課的班就以閲讀爲主;甘就全部人happy 啦!順便做埋實驗,到畢業時就知道功課默書系唔系有用?

作者: LuckyFish    時間: 16-9-20 22:45     標題: 回覆:一默書我就激到喊

我囝小一明天第一次默中文,呢幾日努力同佢溫,每日溫三個詞語,但發覺昨日溫過的今日又會唔記得,本來日日都溫到發火,咁啱睇到呢個舖,真係諗通好多。 我囝問我默書唔識會有咩後果,佢應該係驚比老師罰留堂,我於是同佢講:「媽咪盡力同你溫,你都要盡力記,到時盡力諗吓點寫,不過如果真係唔記得都唔緊要唔駛驚,唔識果啲老師會要你改正,寫多啲等你識囉!」 想起佢幾個月前還是幼稚園學生,其實呢兩個幾星期嘅小學生活真係同以好唔同,睇電視/玩/食飯/做功課/沖涼/睇書/瞓覺,真係每一樣都好趕好唔夠時間咁,佢都要時間適應,得果6歲人囝,真係唔想比咁大壓力佢。

作者: little_kid    時間: 16-9-21 22:40     標題: 回覆:一默書我就激到喊

白費了我一星期同佢温書! 明天默,今日再温點解可以全部錯哂! 點解佢個腦好似漏斗,入幾多漏幾多? 我真係唔明!

作者: Sassa    時間: 16-9-21 22:52     標題: 回覆:little_kid 的帖子

身同感受,日日默一次都錯真係激到你到爆血管, 真係唔知可以點幫佢,仲要發脾氣,我細個默書通常都100分,從來唔使父母擔心

作者: tinaleung    時間: 16-9-22 13:53

susi1024169 發表於 16-9-20 14:41
我仔都係咁,小學階段默書,10次都無一次合格,初初我都用盡方法要佢溫熟,但成效不大又大家辛苦,後來功課 ...

請教, 默書的目的係儲字庫, 答測卷其實當不供詞或作文時, 你小朋友點面對,

謝謝

作者: emily0805    時間: 16-9-22 15:38

作者: MrBeast    時間: 16-9-23 06:30

little_kid 發表於 16-9-21 22:40
白費了我一星期同佢温書! 明天默,今日再温點解可以全部錯哂! 點解佢個腦好似漏斗,入幾多漏幾多? 我真 ...
其實你試過什麼方法?有冇一邊個方法可以入到短期記憶(ie 記到幾個鐘至一兩日)?之後通常點錯?
作者: skkeung    時間: 16-9-23 08:09     標題: 回覆:MrBeast 的帖子

小學 階段只是態度問題,要從小培養!

作者: little_yolky    時間: 16-9-23 08:50

tinaleung 發表於 16-9-22 13:53
請教, 默書的目的係儲字庫, 答測卷其實當不供詞或作文時, 你小朋友點面對,
謝謝 ...
我阿女既情況係:
1. 嘗試响份試卷搵有無字可以抄
2. 如果無, 亂撞

所以一般都死硬。

作者: little_kid    時間: 16-9-23 09:29     標題: 引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-21+22:40+白

原帖由 MrBeast 於 16-09-23 發表
其實你試過什麼方法?有冇一邊個方法可以入到短期記憶(ie 記到幾個鐘至一兩日)?之後通常點錯? ...
試過 抄寫, 折字,做字卡玩估字遊戲, 容易攪錯的字母用不同顏色印。
我估計可記半日, 因為默書課文分幾日温,主要温生字,  每日都記唔哂當温完。 默前兩日重温生字, 當然已經唔係好記得, 再温生字。 最後一日全部範圍成句默。  

佢錯係成個字唔記得;部分位置錯 ,eg -rem串了ram,  -ble串了bo/bel,  --trees串了tress,  off串了oof,  come串了com.

而以上錯字係一開始温默已試係咁寫錯, 所以先要温呢的字。

大家有經驗嘅媽咪教我應該點教好!

作者: JJDBB    時間: 16-9-23 11:05     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-09-23+發表其

原帖由 little_kid 於 16-09-23 發表
試過 抄寫, 折字,做字卡玩估字遊戲, 容易攪錯的字母用不同顏色印。
我估計可記半日, 因為默書課文分幾 ...
如果你之前小朋友冇讀併音,串英文字会比較辛苦D。

作者: TwinWong    時間: 16-9-23 11:59

little_kid 發表於 16-9-23 09:29
我試过同囡佢玩过图像記憶法,
我先寫A-Z
叫囡自己(見A畫蘋果) / B(畫男仔)/C(畫貓) /D(畫狗), E(雞旦)... O(畫橙)
.. 盡量簡单易明嘅图, 佢唔鐘意畫, 你就畫比佢

COME 比佢睇下 叫佢代入(猫仔+橙+月亮+ 雞旦)  試下佢記得几耐
不过我囡當年有學过下PHONIC 所以我唔知邊样提升到佢串字快

作者: MrBeast    時間: 16-9-23 13:08

little_kid 發表於 16-9-23 09:29
我覺得你女兒phonics 有些基礎,可繼續從這方向行,e和a的letter sound 有些接近,same for ble 和bo.  Come 的發音其實串com是make sense的.  你女兒phonics 學了ee 讀作「姨」未?if so, 應不會串錯tree.  我會suggest 你自己也學phonucs, 咁溫習時便可教她運用phonics幫佢.  當她能記到在短期記憶後再搞長期記憶⋯
另外你可test下佢sequence memory 有冇問題,如記不記到常用的電話號碼、一輪嘴比3-4個instruction 佢睇佢能否順序完成。

作者: little_kid    時間: 16-9-23 13:09     標題: 引用:Quote:原帖由+little_kid+於+16-09-23+發表

原帖由 JJDBB 於 16-09-23 發表
如果你之前小朋友冇讀併音,串英文字会比較辛苦D。
我小朋友有學過下一年多拼音,但未學識就無學。

作者: JJDBB    時間: 16-9-23 13:21     標題: 引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-09-23+發表如果

原帖由 little_kid 於 16-09-23 發表
我小朋友有學過下一年多拼音,但未學識就無學。
我知道自己比佢讀併音,應付英默,好快上手。你試下運用下睇下OK5 OK。

作者: 1234554321    時間: 16-9-23 13:21

作者: rainrain613    時間: 16-9-23 13:22     標題: 引用:我仔都係咁,小學階段默書,10次都無一次合

原帖由 susi1024169 於 16-09-20 發表
我仔都係咁,小學階段默書,10次都無一次合格,初初我都用盡方法要佢溫熟,但成效不大又大家辛苦,後來功課 ...
你說得有道理,另我完全想通曬。謝謝。

作者: JJDBB    時間: 16-9-23 13:43     標題: 引用:回覆+JJDBB+的帖子 看看d小朋友係咩性格啦

原帖由 1234554321 於 16-09-23 發表
回覆 JJDBB 的帖子

看看d小朋友係咩性格啦
系啱嘅,每個小朋友性格,特質唔同。

作者: little_kid    時間: 16-9-23 14:54     標題: 引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-23+09:29+試

我覺得你女兒phonics 有些基礎,可繼續從這方向行,e和a的letter sound 有些接近,same for ble 和bo.  Com ...
phonic有學過, 但後來發現佢會將拼音當字母讀音讀,怕佢攪亂就無繼續學。

佢記一兩個電話號碼可以的, 但要成日keep住打, 無打幾日就唔記得。
另外, 幼稚園時玩過記次序遊戲, 例如買三色雪糕再响上面加乜乜乜,佢只記到一兩樣。

作者: bobbob    時間: 16-9-23 15:08

little_kid 發表於 16-9-23 14:54
phonic有學過, 但後來發現佢會將拼音當字母讀音讀,怕佢攪亂就無繼續學。

佢記一兩個電話號碼可以的,  ...
多唔多睇書?如果睇書夠多望多啲字,你講嘅錯法可以避免,反而phonics幫助不大。
作者: 200904    時間: 16-9-23 15:32

我覺得要訓練記憶,長期記憶和短期記憶,一起訓練。平時,冷不防說一個她要記得的單詞,不是要他說,而是你說,你串,然後要他重複。盡量以輕鬆的氣氛進行,讓他知道,你與他一起努力,(不是抽查,是幫助),他會在愉快的心情,被愛的心情下,記得的。
作者: susi1024169    時間: 16-9-23 15:35     標題: 引用:Quote:susi1024169+發表於+16-9-20+14:41+

原帖由 tinaleung 於 16-09-22 發表
謝謝 ...
儲字庫,其實隨住佢一路學習,字庫都自然會儲起,既然夾硬要迫佢記而成效又不大,何必勉強?
我仔學校不供詞,其實都係用課文中既詞語出題,所以考測,佢會專攻考測範圍既課文生字。至於造句,我教佢唔識寫某詞語就用其他識寫而又最合適既詞語代替,作句作文其實可以好靈活去答題,最重要作得暢順,所以問題不大的

作者: susi1024169    時間: 16-9-23 15:50     標題: 回覆:一默書我就激到喊

其實我仔今年已升中一了,呢6年讀小學其實我都曾經同大家一樣,好著緊點解人地小朋友默書可好輕易拎滿分,我仔就溫到著煙先合格?曾經為左默書分數搞到兩母子喊曬,破壞大家辛苦建立既親子關係,關係要破壞好易,要重修番係好唔容易,其實值得嗎?默字只想佢識多d字,但其實隨住佢成長,呢d「生字」慢慢地佢都始終有一日會識,日常其實見得多、寫得多自然會記得⋯
既然如此,何必勉強
共勉之

作者: 200904    時間: 16-9-23 15:56

回覆 susi1024169 的帖子

嗯,對呀。其實,我覺得人,多數都會很自然地去忘掉不開心的事情,所以越不開心的情況下越記不住東西,衹是記得不開心的情緒。

平時,我都很努力地製造開心的學習氣氛,讓她們去記得。

作者: MrBeast    時間: 16-9-23 16:23

little_kid 發表於 16-9-23 14:54

佢記一兩個電話號碼可以的,  ...
我noticed 你說過ble 串成bel, 這類左右位置掉轉錯多嗎?eg was 串成saw,有冇混淆bd, pq ?
作者: little_kid    時間: 16-9-23 17:20     標題: 引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-23+14:54+ph

我noticed 你說過ble 串成bel, 這類左右位置掉轉錯多嗎?eg was 串成saw,有冇混淆bd, pq ? ...
小一時係偶然bd調轉, 其他字母ok.  但今次確實多,尤其最後一日温, bd, pq (第一次咁 ) , must默了tsum !

作者: little_kid    時間: 16-9-23 17:28     標題: 引用:其實我仔今年已升中一了,呢6年讀小學其實

原帖由 susi1024169 於 16-09-23 發表
其實我仔今年已升中一了,呢6年讀小學其實我都曾經同大家一樣,好著緊點解人地小朋友默書可好輕易拎滿分, ...
多謝你! 真的, 見人哋温一次就&#128175;分, 我的温十萬九千次都唔識真係好心痛! 心痛不是成績唔好,而係仲未找到啱佢的方法。 .用錯方法其實是浪費緊時間。

作者: cdn    時間: 16-9-23 17:57     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-09-19+發表炆

原帖由 little_kid 於 16-09-19 發表

...
每天先溫20分鐘才開始做功課嘛

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5