教育王國

標題: 15分 搬屋 [打印本頁]

作者: Jasmine11    時間: 16-9-13 10:50     標題: 15分 搬屋

如果只有15分,現在65校網,有一仔一囡,相信會搵新校或冇宗教或二缐校比較穩陣啲。如果只想搵一些有愛心和不太谷的學校,比較重視品德和學生質素多過升中成績,

請問有冇邊一個校網會比較值得搬去而又比較穩陣?11校網?16校網? 95校網?又或者邊區太多人要避開?希望可以幫手比啲意見,謝謝大家

作者: LL222    時間: 16-9-13 10:59

Jasmine11 發表於 16-9-13 10:50
如果只有15分,現在65校網,有一仔一囡,相信會搵新校或冇宗教或二缐校比較穩陣啲。如果只想搵一些有愛心和 ...

作者: adriantai    時間: 16-9-13 11:01     標題: 回覆:15分 搬屋

如果係咁無需要為求學搬家

作者: gglover    時間: 16-9-13 11:06     標題: 引用:如果只有15分,現在65校網,有一仔一囡,相

原帖由 Jasmine11 於 16-09-13 發表
如果只有15分,現在65校網,有一仔一囡,相信會搵新校或冇宗教或二缐校比較穩陣啲。如果只想搵一些有愛心和 ...

作者: Jasmine11    時間: 16-9-13 11:11     標題: 回覆:adriantai 的帖子

唔知呀,只係覺得津或官校係同區內的人有關係,咁咪諗吓會不會邊一區overall 質素會比較好而值得搬去lor😊定我諗多咗?

作者: Jasmine11    時間: 16-9-13 11:13     標題: 回覆:LL222 的帖子

我都成曰聽到D人話中西同灣仔好,但係咪大部分都係名校或谷嘅學校?15分有choice 嗎?

作者: Felix223    時間: 16-9-13 11:17

回覆 adriantai 的帖子

agree

作者: hkpapa852    時間: 16-9-13 11:48

Jasmine11 發表於 16-9-13 10:50
比較重視品德和學生質素多過升中成績

區區都有呢D學校, 只係你唔去考慮啫.

問楚自己, 心中其實是否都有一絲希望係外區搵到一間: 比較重視品德和學生質素, 但升中派位都唔差既學校吧!

作者: Naughty917    時間: 16-9-13 11:57     標題: 引用:我都成曰聽到D人話中西同灣仔好,但係咪大

我都成曰聽到D人話中西同灣仔好,但係咪大部分都係名校或谷嘅學校?15分有choice 嗎?

...
你得15分,只能參加抽獎,除非你接受到寶校。

作者: Jasmine11    時間: 16-9-13 12:38     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

多謝回覆,我真心反思過,自問係一個懶惰媽媽,太過谷嘅學校,實在應付唔到.

作者: Jasmine11    時間: 16-9-13 12:50     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

Sorry 未打完

我都明白每一個校網都有愛心的學校,但你都明白做媽媽梗係貪心,又想考慮吓學生質素.
好表面咁睇,中半山的overall 質素會不會好過深水埗呢?定其實係隔離飯香?但得15分,係咪道道都差不多,機會一樣咁少?

自己冇乜方向,好lost😓

作者: Jasmine11    時間: 16-9-13 13:08     標題: 回覆:15分 搬屋

中學比較長遠,諗唔到咁多😁

作者: hkpapa852    時間: 16-9-13 13:58

Jasmine11 發表於 16-9-13 13:08
中學比較長遠,諗唔到咁多😁
入咗邊間小學, 至少50%決定咗你日後升中條路點行.

依家唔諗, 日後可能會後悔

作者: HK-MAN    時間: 16-9-13 14:05

Jasmine11 發表於 16-9-13 12:50
Sorry 未打完

我都明白每一個校網都有愛心的學校,但你都明白做媽媽梗係貪心,又想考慮吓學生質素.
有啲學校你以為輕鬆,實情要讀過先知!! 孩子讀書輕鬆有兩可能,1.佢係讀到書既,2.佢係被學校放棄既.
作者: Naughty917    時間: 16-9-13 14:57     標題: 引用:多謝回覆,我真心反思過,自問係一個懶惰媽

多謝回覆,我真心反思過,自問係一個懶惰媽媽,太過谷嘅學校,實在應付唔到.

...
其實你講到自己咁懶,應該去d2、3綫學校,小朋友又舒服你又開心。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5