教育王國

標題: 25分德信 vs 20分111新大天 [打印本頁]

作者: Wapi37    時間: 16-9-12 20:15     標題: 25分德信 vs 20分111新大天

家住大角咀大仔下年升小一,有個妹妹
爸爸舊生+天主教25分自行報德信男校,但個妹無得跟
20分111報新大天,但要搏抽中
點揀好?

作者: siden    時間: 16-9-12 21:22     標題: 回覆:25分德信 vs 20分111新大天

我寧願25分搞掂個大嘅先

作者: conniemar    時間: 16-9-12 21:58     標題: 回覆:25分德信 vs 20分111新大天

25分入咗個仔先啦,今年兔b超多,搏唔過。到6,7月大抽獎完先再叩男女津校囉,2手準備。

作者: Naughty917    時間: 16-9-13 00:02     標題: 引用:家住大角咀大仔下年升小一,有個妹妹爸爸舊

原帖由 Wapi37 於 16-09-12 發表
20分111報新大天, ...
真系好難決定,搞掂個仔入德信,妹妹只得15分,到時只能考直私,或等大抽獎再叩門,煩爆

作者: 奥脫福    時間: 16-9-13 00:16

Naughty917 發表於 16-9-13 00:02

真系好難決定,搞掂個仔入德信,妹妹只得15分,到時只能考直私,或等大抽獎再叩門,煩爆

阿妹無天主教咁趣緻?!

作者: Naughty917    時間: 16-9-13 00:22     標題: 引用:Quote:Naughty917+發表於+16-9-13+00:02+真

原帖由 奥脫福 於 16-09-13 發表
阿妹無天主教咁趣緻?!
阿妹得番適䶖同天主教10+5,咪15分囉

作者: 奥脫福    時間: 16-9-13 00:37

Naughty917 發表於 16-9-13 00:22

阿妹得番適䶖同天主教10+5,咪15分囉

係喎。。。咁我寧願搏下CSK。

作者: 99dogdog    時間: 16-9-13 01:00     標題: 回覆:25分德信 vs 20分111新大天

除非25分係寶校,否則冇理由唔袋住先,寧願之後搏吓去叩其他男女校!

作者: 奥脫福    時間: 16-9-13 01:09

99dogdog 發表於 16-9-13 01:00

除非25分係寶校,否則冇理由唔袋住先,寧願之後搏吓去叩其他男女校!

德信乙一係必入,當然有無31網地址係另一回事。

作者: 99dogdog    時間: 16-9-13 01:29

奥脫福 發表於 16-9-13 01:09
但兔b, 龍b出生率高好多,真係好難講!
作者: Wapi37    時間: 16-9-13 08:35

回覆 conniemar 的帖子

好提議!謝謝!
作者: Wapi37    時間: 16-9-13 08:44

多謝各位寶貴意見!
查統計處數字,2011年出生率是近三十幾年來最高的,新大天又咁熱門,似乎真係搏唔過。
作者: kkhon    時間: 16-9-13 08:53

25分搞掂阿仔先,德信係好学校。
作者: Felix223    時間: 16-9-13 10:07     標題: 引用:家住大角咀大仔下年升小一,有個妹妹爸爸舊

一定係攪掂個大仔,25分必入。萬一20分入唔到其他學校,咪攪到兩頭唔到岸。個妹咪遲D,反正遲D出生率冇咁高,會競爭少D。

作者: apple1990    時間: 16-9-13 13:16

Naughty917 發表於 16-9-13 00:02

...

個人認為,家姐弟弟 或哥哥妹妹,應分開考慮!若哥哥有好嘅男校 或家姐有好嘅女校,應只係考慮大嗰個先,減除細嗰個因數影響!
作者: se6b03    時間: 16-9-13 13:37

奥脫福 發表於 16-9-13 01:09

德信乙一唔會係必入。

作者: 奥脫福    時間: 16-9-13 14:27

apple1990 發表於 16-9-13 13:16

個人認為,家姐弟弟 或哥哥妹妹,應分開考慮!若哥哥有好嘅男校 或家姐有好嘅女校,應只係考慮大嗰個先, ...

若自行失敗,有條件者尚可出年再來一次,俾我係咁會咁快認輸囉。

再者我認為德信亦未係非入不可的學校。

作者: WinnieCatCat    時間: 16-9-13 14:40     標題: 引用:家住大角咀大仔下年升小一,有個妹妹爸爸舊

20分唔一定中新大天,到時唔中又冇抽獎運,唔好話諗埋阿妹,連阿哥都諗唔掂!25分德信近乎必入,就算唔係都一定大機過新大天好多好多。要左德信先,6月放榜後帶阿仔去大天油天叩門,叩得到阿妹攪掂埋皆大歡喜,叩唔到阿哥讀德信亦係好學校,阿妹那年出生率低返d可能易d抽中呢。

作者: apple1990    時間: 16-9-13 14:43

WinnieCatCat 發表於 16-9-13 14:40
20分唔一定中新大天,到時唔中又冇抽獎運,唔好話諗埋阿妹,連阿哥都諗唔掂!25分德信近乎必入,就算唔係都 ...

非常同意!進可攻退可守!
作者: apple1990    時間: 16-9-13 14:46

奥脫福 發表於 16-9-13 14:27
若自行失敗,有條件者尚可出年再來一次,俾我係咁會咁快認輸囉。

再者我認為德信亦未係非入不可的學校。 ...
小朋友有冇條件,就只有樓主才知。但來年競爭超大,靠大抽獎不是上策!
作者: 奥脫福    時間: 16-9-13 14:58

apple1990 發表於 16-9-13 14:46

小朋友有冇條件,就只有樓主才知。但來年競爭超大,靠大抽獎不是上策!

我講的條件是指:小朋友係大仔定細仔,家庭的支援。。。

比如我今年用20分自行CSK,中就固然好;唔中的話,不參加小一
派位,來年重讀K3時,先用25分自行德信亦未遲。

我知道有人係咁做,所以搏唔搏,就係睇你有無條件同膽量,用一年的
時間做代價,去搏一間心儀,而且兩兄妹可以一齊讀的學校。

靠大抽獎不是上策,但一心等叩門入一線學校更是下下之策!

作者: apple1990    時間: 16-9-13 16:03

奥脫福 發表於 16-9-13 14:58

比如我今年用20分自行CSK,中就固然好;唔 ...

你太多假設....樓主講明家住大角咀,即不是31網,咁大抽獎乙一又點會填 德信呢?而且今年德信乙一都巳經不是必入!
而且樓主又冇提及哥哥係大細仔.....

作者: 99dogdog    時間: 16-9-13 16:09     標題: 引用:Quote:apple1990+發表於+16-9-13+14:46+小

原帖由 奥脫福 於 16-09-13 發表

比如我今年用20分自行CSK,中就固然好;唔 ...
自行都可以參加兩次?

作者: hkpapa852    時間: 16-9-13 16:14

apple1990 發表於 16-9-13 16:03
你太多假設....樓主講明家住大角咀,即不是31網,咁大抽獎乙一又點會填 德信呢?而且今年德信乙一都巳經不 ...
今年德信乙一唔係必入? 暫時未聽過有人乙1入唔到

作者: 奥脫福    時間: 16-9-13 16:49

apple1990 發表於 16-9-13 16:03

你太多假設....樓主講明家住大角咀,即不是31網,咁大抽獎乙一又點會填 德信呢?而且今年德信乙一都巳經不 ...

如果是十分心儀的學校,我唔介意「搬屋」;當然有無引號就要
視乎各自的情況而取捨。

在此我亦不過作一個延伸討論,無意再給樓主任何意見,旨在探
究下不同情況下可有不同的方案。(因為要搏就要搏大佢,如C
SK,或者兩間油天;大天未至於要咁樣搏。)

而事實上樓主今年自行又好,出年自行又好,25分德信都入硬
咁濟。用重讀一年K3為注碼,搏得起,點解唔搏?!要中途縮
沙,只要搬入31,大抽獎乙一德信亦應手到拿來。

作者: 奥脫福    時間: 16-9-13 16:51

99dogdog 發表於 16-9-13 16:09

自行都可以參加兩次?

只要未經派位系統分配小學,或者無就讀過小學便可。

作者: hkpapa852    時間: 16-9-13 16:57

25分攞住德信去叩門係保險既做法.

但如果用20分去搏, 絕對唔係用嚟去搏新大天呢個級數既學校. 要搏就搏盡D
作者: 奥脫福    時間: 16-9-13 17:19

hkpapa852 發表於 16-9-13 16:57

25分攞住德信去叩門係保險既做法.

但如果用20分去搏, 絕對唔係用嚟去搏新大天呢個級數既學校. 要搏就搏盡D ...

十分/十五分妹妹爭小一果種凶險,我感同身受。要付出多n倍的心力
、時間、部署實在不少!在呢一年我報過成打學校,內心一直忐忑不安
!直到有不錯的私校收留,才可全程投入大抽獎;否則只能好保守咁去
選一間不太寶的學校。

所以有條件的話,哥哥家姐應該盡量同細既開路,好多野係要用「家」
的角度去睇既!當然中既係LS就另計啦!

作者: fireenginebb    時間: 16-9-13 18:51

奥脫福 發表於 16-9-13 16:49
如果是十分心儀的學校,我唔介意「搬屋」;當然有無引號就要
視乎各自的情況而取捨。
純善意討論,如果就升中數據,好似又另有看法?

2014-2016年度(即2015-2016)小六升中派位資料
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224

升B1中學比例(包括體藝):
新油天: 51.53%
油天: 51.92%
大天(海帆道): 51.27%
大天 : 35.58%
德信: 45.08%
CSK: 38.62%

可講下為何prefer CSK 嗎?

作者: Wapi37    時間: 16-9-13 19:35

感謝各位的熱烈討論。
我也很認真地對比過兩間大天兩間油天和德信的升中派位,發現新油天派位好似走向兩個極端,反而德信就好似平均D。
考直私和扣門其實都會試,但一樣咁難,反而想知小二憑成績插班機會大嗎?
作者: apple1990    時間: 16-9-13 19:55

Wapi37 發表於 16-9-13 19:35
感謝各位的熱烈討論。
我也很認真地對比過兩間大天兩間油天和德信的升中派位,發現新油天派位好似走向兩個 ...

小二考插班仲困難。今年六月到新油天叩門面試當日,有超過50、60人排隊入禮堂參加兩小時小二插班筆試。朋友囝囝有幸,也曾參加新油天插班試,但當年喺校內全級第一名。據悉,油天只選校內全級頭幾名才可參加筆試!

作者: 小曳人    時間: 16-9-13 20:15     標題: 回覆:Wapi37 的帖子

講得憑成績,就要夠突出,但—日未上小學,無人知會唔會天外有天!個人經驗係面試唔得但讀書得→插班易D

如果係大方得體,聰明伶俐嘅,叩門已經掂咗!

作者: austism    時間: 16-9-13 20:24     標題: 引用:Quote:奥脫福+發表於+16-9-13+16:49+如果是

原帖由 fireenginebb 於 16-09-13 發表

2014-2016年度(即2015-2016)小六升中派位資料
哇,原來大天海帆升band1成績泊得住兩間油天估唔到,不過嚟間小學出名勁谷。

樓主,我係你攪左個大仔入德信先,男仔在油尖旺區升中好好的,有2大男校band1照住.

我大仔係net31讀男女津小,細女跟住入,但小二時考過去net12小學,因為灣仔區對女仔升中十分有利,你可以參考下我做法。

作者: se6b03    時間: 16-9-13 20:41

hkpapa852 發表於 16-9-13 16:14
今年德信乙一唔係必入? 暫時未聽過有人乙1入唔到
德信每年大抽獎只係56個位,乙一真係可以全部入晒?
作者: Wapi37    時間: 16-9-13 21:40

回覆 austism 的帖子

升中是跟小學校網定住址?
作者: Felix223    時間: 16-9-13 23:14

Wapi37 發表於 16-9-13 21:40
回覆 austism 的帖子

升中是跟小學校網定住址?

跟小學網。但亦可跨區跟住址。

作者: siden    時間: 16-9-13 23:26     標題: 回覆:25分德信 vs 20分111新大天

我覺得,用20分抽新大天,兩頭唔到岸嘅機會大過個大嘅益埋個細囉

作者: austism    時間: 16-9-13 23:31     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+16-9-13+23:27+編輯+

原帖由 siden 於 16-09-13 發表

我覺得,用20分抽新大天,兩頭唔到岸嘅機會大過個大嘅益埋個細 ...
同意,尤其是今年太多人爭,好危險

作者: Bobo1210    時間: 16-9-14 08:22

Felix223 發表於 16-9-13 10:07
一定係攪掂個大仔,25分必入。萬一20分入唔到其他學校,咪攪到兩頭唔到岸。個妹咪遲D,反正遲D出生率冇咁高 ...
Agree!
大仔25分穩入後預備叩門,二個都入唔到仲慘呀!

作者: hkpapa852    時間: 16-9-14 08:51

fireenginebb 發表於 16-9-13 18:51

其實, 唔同中學網既小學升中表現無法直接比較.

兩間油天同新大天升中雖然好睇, 但其際上真正B1人數是否有咁多呢?

油尖旺區中學兩極化, 入唔到B1中學, 只有兩間B2尾既中學可選, 其餘都係B3. 而且B1女仔無乜選擇, 男仔就學位多到有不少B2男生都入到B1男校

九龍城網, 無論男定女, B1中學同B2中學既學額都完全充足, 如果唔係有APS同KTS兩間怪獸級私小係度, 其他小學既升B1比例應該好睇好多

作者: hkpapa852    時間: 16-9-14 08:52

se6b03 發表於 16-9-13 20:41
德信每年大抽獎只係56個位,乙一真係可以全部入晒?
你有証據話俾大家知有人乙1入唔到嗎?

作者: apple1990    時間: 16-9-14 08:59

hkpapa852 發表於 16-9-14 08:51

兩間油天同新大天升中雖然好睇, 但其際上真正B1人數是否有 ...

所以樓主更應該把哥哥及細妹分開考慮,縱使細妹可以受惠哥哥入到油尖旺熱門小學,到升中時因油尖旺區不利女生而存有較大不確定因素! 有關31 網討論,可以參考以下!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3290051&fromuid=209551

作者: Rabbit_pigpig    時間: 16-9-14 09:56

我亞仔都係25分可入德信,我地策略都係在自行派位先揀德信,再考直資、私校。
作者: lovebb2    時間: 16-9-14 10:04     標題: 引用:Quote:fireenginebb+發表於+16-9-13+18:51+

原帖由 hkpapa852 於 16-09-14 發表

兩間油天同新大天升中雖然好睇, 但其際上真正B1人數是否有 ...
(APS同KTS是兩間怪獸級私小), agree, 返了半個月學, 覺得阿囡的同學真是好醒, 厲害

作者: fireenginebb    時間: 16-9-14 16:16

小曳人 發表於 16-9-13 20:15
講得憑成績,就要夠突出,但—日未上小學,無人知會唔會天外有天!個人經驗係面試唔得但讀書得→插班易D

...
插班要睇小朋友是否谷得,因為你要同時應付校內功課 (一年班更要時間適應),更要準備插班試,頗吃力。

作者: 小曳人    時間: 16-9-14 16:23

fireenginebb 發表於 16-9-14 16:16
插班要睇小朋友是否谷得,因為你要同時應付校內功課 (一年班更要時間適應),更要準備插班試,頗吃力。
...
所以,我傾向係睇咗孩子能力,ok嘅就去試,而唔係為咗試插班,谷d細路
未開學就話要插班,唔係唔得... 但唔係目標响 好熱門嘅學校
到開咗學,適應期都有過人表現嘅,就幫一幫佢,整靚d張成績表!

作者: fireenginebb    時間: 16-9-14 18:01

小曳人 發表於 16-9-14 16:23
所以,我傾向係睇咗孩子能力,ok嘅就去試,而唔係為咗試插班,谷d細路
未開學就話要插班,唔係唔得... 但唔 ...
不過都有好多變數,可能到時阿仔考得好,但佢又唔想轉,又怕要重新適應等等

作者: Wapi37    時間: 16-9-14 18:42

回覆 fireenginebb 的帖子

完全同意,其實最重要是合適個仔,如果佢讀得好又鍾意間學校,當然會尊重佢自己意願。
作者: rb2016    時間: 16-9-15 22:21     標題: 回覆:25分德信 vs 20分111新大天

20分新大天都好大機會
上年有15分的幸運兒

作者: ys_ka    時間: 16-9-16 00:16

回覆 rb2016 的帖子

上年15分有人中是自行階段嗎?若然如此即上年2015年11月自行階段公布結果時,所有20分的全部成功獲新大天派位......
作者: rb2016    時間: 16-9-16 00:37

ys_ka 發表於 16-9-16 00:16
回覆 rb2016 的帖子

上年15分有人中是自行階段嗎?若然如此即上年2015年11月自行階段公布結果時,所有20分 ...

係有家長講過有15分,有一個,理論上全部20分ok ,唔知有無20分入唔到

作者: norachan    時間: 16-9-16 09:02     標題: 回覆:rb2016 的帖子

據前幾天在觀校時與副校長的談話,去年20分在自行階段只有50%,15分是沒有機會

作者: siden    時間: 16-9-16 15:53

rb2016 發表於 16-9-16 00:37
係有家長講過有15分,有一個,理論上全部20分ok ,唔知有無20分入唔到
不可能
根本20分都入唔哂

作者: rb2016    時間: 16-9-16 18:28

siden 發表於 16-9-16 15:53
不可能
根本20分都入唔哂

咁真係唔知,可能個家長呃我

作者: adriantai    時間: 16-9-16 20:08

德信放乙一,咁多年未聽過唔中。
作者: FATSHIT    時間: 16-9-16 23:25

以我個人意見,應選新大天:1.校舍較新2.近家3.妹妹可一齊
新大天係一所好睇誠意的學校:今年有朋友011和111,學校最後收了111那位,但111個個好似冇011個個吟醒TIM,而且話就話妹妹第時可再選過,但若兩個不同校你接送會否很不方便?我覺得20分都有機,當然博一下。而且去了德信,我覺得新大天唔會收返,因不是111

作者: FATSHIT    時間: 16-9-16 23:27

重點是我都覺得20分新大天好大機會

作者: wskngai    時間: 16-9-17 08:00     標題: 回覆:rb2016 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3133395&extra=page%3D1&page=2

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3274829&extra=page%3D1&page=2

呢度都有一兩個廿分唔得。

另外樓主請問你接受到倒頭來廿分新油天都入唔到的不安嗎?上面兩個posts有一位媽媽廿分自行失敗,再大抽獎都入不到,叩門又不是第一批收(雖然八月最後後補嘅後補收咗但佢已經心如止水)。看得出佢咁多個月來的不安和最後的死心。如果你自問頂得住七個月的不安和不會後悔,咁就揀新油天啦。如果自問無咁好嘅心理質素,就應該揀間差不多必入而又已經好好嘅,之後先去想叩唔叩門吧。不要太多心十五十六吧。因為在山上,天主自會照料。

作者: wskngai    時間: 16-9-17 08:02     標題: 回覆:wskngai 的帖子

sorry應該人係新大天而非新油天

作者: apple1990    時間: 16-9-17 08:05

wskngai 發表於 16-9-17 08:00
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3133395&extra=page%3D1&page=2

http://www.ed ...

同意
作者: se6b03    時間: 16-9-17 09:44

wskngai 發表於 16-9-17 08:00

http://www.ed ...

20分入唔到非常好,最憎d人為左果5分就信教,坐定粒六以為實入,到頭來入唔到,賠了夫人又折兵,我睇完好開心。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5