教育王國

標題: York vs方方樂趣vs創價 大家會點選擇? [打印本頁]

作者: Coffeekk    時間: 16-9-12 09:54     標題: York vs方方樂趣vs創價 大家會點選擇?

好頭痕 方方好似幾好 創價又唔錯 仲有學券 york又好似語文環境好啲 如果學費唔大問題 想問大家會點選擇?

作者: facialma    時間: 16-9-12 16:20

Coffeekk 發表於 16-9-12 09:54
好頭痕 方方好似幾好 創價又唔錯 仲有學券 york又好似語文環境好啲 如果學費唔大問題 想問大家會點選擇?:ca ...
唔會選擇創價無語境,呢三間的話我會選擇york
作者: anpanman_baby    時間: 16-9-12 17:04     標題: 引用:好頭痕+方方好似幾好+創價又唔錯+仲有學券+

原帖由 Coffeekk 於 16-09-12 發表
好頭痕 方方好似幾好 創價又唔錯 仲有學券 york又好似語文環境好啲 如果學費唔大問題 想問大家會點選擇?:ca ...
如果你要語境,York 最好。方方其實整體學術係偏深,創價賣點一向係品德教育,愉快學習。睇你自己期望及小朋友本身性格

作者: Coffeekk    時間: 16-9-12 19:18     標題: 回覆:York vs方方樂趣vs創價 大家會點選擇

係咪大家都會選擇york因為教英文好啲?

作者: 千語mami    時間: 16-9-13 01:03     標題: 回覆:York vs方方樂趣vs創價 大家會點選擇

最難入係創價,最容易入係方方,最深都係方方,York都谷的。 如果無其他offer, 我會揀創價

作者: facialma    時間: 16-9-13 05:06

千語mami 發表於 16-9-13 01:03
最難入係創價,最容易入係方方,最深都係方方,York都谷的。 如果無其他offer, 我會揀創價

...
考學校唔係睇容唔容易入,係睇適唔適合,你試下york收學卷睇下創價定york多人報?
作者: facialma    時間: 16-9-13 05:09

千語mami 發表於 16-9-13 01:03

...
唔係話創價唔好,如果以有學卷佢係好好
作者: Coffeekk    時間: 16-9-13 08:56     標題: 回覆:York vs方方樂趣vs創價 大家會點選擇

其實方方課程深 係咪對扣門有利啲?小朋友仲細 未睇到性格。。

作者: anpanman_baby    時間: 16-9-13 13:45     標題: 引用:其實方方課程深+係咪對扣門有利啲?小朋友仲

原帖由 Coffeekk 於 16-09-13 發表
其實方方課程深 係咪對扣門有利啲?小朋友仲細 未睇到性格。。
方方好似有教快,寫字都多,但方方課程比較全面,而York 英文語境就出色d,小朋友英文應該可以train 得幾好,學校仲會安排小朋友報考試例如Cambridge 個D.創價有學卷,課程不會太深,但師資好好,有自己一套教學方法,著重品德培養,你可以上網看看教育局的教育質素評估,創價得到好好評價,所以近幾年好受歡迎。我當年我小朋友考到York 同soka所以做過資料搜集,方方有朋友個囡讀所以知少少。我自己就唔係太鐘意谷同多抄寫的學校,如果$不是問題我會選York

作者: Coffeekk    時間: 16-9-13 18:24     標題: 引用:Quote:原帖由+Coffeekk+於+16-09-13+發表其

原帖由 anpanman_baby 於 16-09-13 發表
方方好似有教快,寫字都多,但方方課程比較全面,而York 英文語境就出色d,小朋友英文應該可以train 得幾好 ...
多謝解答 想問知唔知 york zenith 同tutor time 大家嘅教學有乜分別?見人對依3間啲評論都好不一。老師邊間好啲?

作者: 千語mami    時間: 16-9-13 20:03     標題: 引用:Quote:千語mami+發表於+16-9-13+01:03+最難

原帖由 facialma 於 16-09-13 發表
考學校唔係睇容唔容易入,係睇適唔適合,你試下york收學卷睇下創價定york多人報? ...
咁又係,如果York係學卷,真係連劉華都會報囉

作者: lc1010    時間: 16-9-14 00:05     標題: 回覆:York vs方方樂趣vs創價 大家會點選擇?

York收學券嘅話,就冇呢個語境喇。

作者: Coffeekk    時間: 16-9-14 09:14     標題: 回覆:York vs方方樂趣vs創價 大家會點選擇

但我見york負評唔少

作者: koobwhite    時間: 16-9-14 12:28     標題: 回覆:Coffeekk 的帖子

作者: Coffeekk    時間: 16-9-14 12:59     標題: 回覆:York vs方方樂趣vs創價 大家會點選擇

n係7千幾 x12個月 另有雜費等等

作者: wesbrown    時間: 16-9-14 21:15     標題: 回覆:lc1010 的帖子

york campus咁靚,在唐英年屋企對面,係值得要俾啲學費

作者: anpanman_baby    時間: 16-9-14 21:50     標題: 引用:Quote:原帖由+anpanman_baby+於+16-09-13+

原帖由 Coffeekk 於 16-09-13 發表
多謝解答 想問知唔知 york zenith 同tutor time 大家嘅教學有乜分別?見人對依3間啲評論都好不一。老師邊間 ...
兩間都唔識人係到讀所以唔太清楚,tutor time 只知學費好貴,zenith 都唔平,但zenith 早幾年有負面新聞上過報紙,而且網上comments 一向唔多好。

作者: Coffeekk    時間: 16-9-15 08:12     標題: 回覆:York vs方方樂趣vs創價 大家會點選擇

zenith之前負面新聞我有睇過 都驚驚地 tutor time 就唔知 只知學費已9千幾

作者: day_bo    時間: 16-9-15 14:06     標題: 引用:好頭痕+方方好似幾好+創價又唔錯+仲有學券+

原帖由 Coffeekk 於 16-09-12 發表
我囝剛方方K3畢業,方方學術算深,但小朋友是讀得輕鬆愉快的,方方D老師好有經驗令小朋友pick up到。我囝沒有外補學術,學校程度足夠應付小一interview。

作者: Coffeekk    時間: 16-9-15 17:35     標題: 回覆:day_bo 的帖子

其實我都心儀方方 請問佢中英文程度ok嗎? 英文可以流利對答嗎?

作者: zmw1031    時間: 16-9-21 19:11     標題: 回覆:York vs方方樂趣vs創價 大家會點選擇?

有得揀絕對唔揀方方,上K2後要默寫中文字,教局講到明幼稚園唔應該揸筆默寫生字,唔單止小朋友心理壓力大,而且小朋友d小肌肉都未發展好,咁早學揸筆寫字又點話寫得好?仲會學壞用筆手勢,影響日後書寫工整文字。況且方方係坊間排名遠低於另外兩間

作者: am621    時間: 16-9-29 08:31

zmw1031 發表於 16-9-21 19:11
有得揀絕對唔揀方方,上K2後要默寫中文字,教局講到明幼稚園唔應該揸筆默寫生字,唔單止小朋友心理壓力大, ...

請問那裡找到教育局指引?

作者: Habi88    時間: 16-10-2 11:17

創價(emoji)(emoji)

作者: day_bo    時間: 16-10-6 13:34     標題: 引用:其實我都心儀方方+請問佢中英文程度ok嗎?+

原帖由 Coffeekk 於 16-09-15 發表
其實我都心儀方方 請問佢中英文程度ok嗎? 英文可以流利對答嗎?
我囝英文可以流利對答,可以自己看英文書,全靠方方Phonics 教得好,以致看書、默書也容易得多。我只可說方方很適合我囝仔。

作者: Coffeekk    時間: 16-10-7 13:12     標題: 回覆:day_bo 的帖子

好似好多讀過嘅人都對方方評論唔錯

作者: skytobb    時間: 16-10-10 22:35     標題: 回覆:Coffeekk 的帖子

你小朋友係咪黎緊會讀方方?如果你小朋友係谷到的,而家長最緊要有時間跟進小朋友功課和溫習,尤其寫字,讀方方合適

作者: Denise_yee    時間: 16-10-15 22:21     標題: 引用:Quote:原帖由+Coffeekk+於+16-09-15+發表其

原帖由 day_bo 於 16-10-06 發表
我囝英文可以流利對答,可以自己看英文書,全靠方方Phonics 教得好,以致看書、默書也容易得多。我只可說方 ...
請問你讀邊問方方
你覺得細b讀方方ok ma?

作者: day_bo    時間: 16-10-15 23:20     標題: 引用:Quote:原帖由+day_bo+於+16-10-06+發表我囝

原帖由 Denise_yee 於 16-10-15 發表
請問你讀邊問方方
我仔讀對衡道方方。方方收很多細B,所以我覺得佢地handle 細B好有經驗,pn時由於細B要遲D開學,可以集中全班也是細B。雖然學術程度算高,不知為何到K2、K3細B又跟到。相信方方有獨到的教學方法。

作者: Coffeekk    時間: 16-10-22 09:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Coffeekk+於+16-09-15+發表其

原帖由 day_bo 於 16-10-06 發表
我囝英文可以流利對答,可以自己看英文書,全靠方方Phonics 教得好,以致看書、默書也容易得多。我只可說方 ...
就係好多讀過嘅都話好 搞到心大心細

作者: Coffeekk    時間: 16-10-22 09:16     標題: 引用:Quote:原帖由+day_bo+於+16-10-06+發表我囝

原帖由 Denise_yee 於 16-10-15 發表
請問你讀邊問方方
我都聽聞佢地對細b handle得好 我個b都係細b 而家返學 見老師好有愛心 我嘅小朋友都喜歡返學 本來都諗方方係咪唔夠名氣呢 但又覺得小朋友開心緊要啲

作者: Denise_yee    時間: 16-10-24 16:05

day_bo 發表於 16-10-15 23:20
我仔讀對衡道方方。方方收很多細B,所以我覺得佢地handle 細B好有經驗,pn時由於細B要遲D開學,可以集中全 ...

謝謝你既意見
想問多少少
N 一班幾多人?

作者: Denise_yee    時間: 16-10-24 16:09

skytobb 發表於 16-10-10 22:35
你小朋友係咪黎緊會讀方方?如果你小朋友係谷到的,而家長最緊要有時間跟進小朋友功課和溫習,尤其寫字,讀 ...

我其實都唔知佢谷唔谷得(emoji)
而家一歲1個月到,我覺得佢坐唔定,好活躍law

作者: day_bo    時間: 16-10-25 09:12

Denise_yee 發表於 16-10-24 16:05
謝謝你既意見
想問多少少
N 一班幾多人?

太耐,唔記得,大約十幾人度

作者: littlelittlepra    時間: 16-10-27 06:12

day_bo 發表於 16-10-25 09:12
太耐,唔記得,大約十幾人度

我想問..
方方k係咪一定收番自己啲n?
唔讀n係咪好難入到佢ge k?

作者: day_bo    時間: 16-10-27 18:48

littlelittlepra 發表於 16-10-27 06:12
我想問..
方方k係咪一定收番自己啲n?
唔讀n係咪好難入到佢ge k?

當年K一定收番n學生,相信而家都係。
其實方方不算熱門,所以相信K也不太難入。好多讀完n唔讀,始終鍾情名幼。

作者: FUNNIE    時間: 16-11-3 13:33

回覆 Coffeekk 的帖子

幾時變左七千幾蚊學費,PN今年學費6000有找,另加雜費
N(k1)今年學費應該唔會貴過5300(主流班),另加雜費
我女而家讀梗L2 (K2),學費5300(主流班),6200(國際班),另加雜費

作者: Coffeekk    時間: 16-11-3 14:21     標題: 回覆:York vs方方樂趣vs創價 大家會點選擇

唔通我睇錯左

作者: Coffeekk    時間: 16-11-3 14:23     標題: 引用:唔通我睇錯左 +

原帖由 Coffeekk 於 16-11-03 發表
唔通我睇錯左
睇左montessori 7333

作者: lun_lun0319    時間: 16-11-5 20:31

我仔超細b讀緊方方k,由n班開始讀,我覺得方方各方面都好平均,教到佢自理能力,功課每日一樣,3分鐘可做完果隻,k1上學期係已要開始連缐,所以我仔係未掌握到揸筆(太細個),中文已可背詩之類,基本英文溝通到。基本上我好滿意方方,但就係唔知佢可考到咩小學多
作者: Coffeekk    時間: 16-11-7 11:27     標題: 回覆:York vs方方樂趣vs創價 大家會點選擇

係囉 其實升小學係升乜野多呢?

作者: alanjordan    時間: 16-11-17 20:29

lun_lun0319 發表於 16-11-5 20:31
我仔超細b讀緊方方k,由n班開始讀,我覺得方方各方面都好平均,教到佢自理能力,功課每日一樣,3分鐘可做完 ...

我由N讀到現在K1,亦是細B,非常同意小朋友是喜歡返方方,而且N已識唱好多英文兒歌,現在K已識唸詩,K都只是開咗學幾個月,自理亦可以自己穿衫褲鞋,除鈕扣鈕,所以,有時不要只著眼學術,自理及身心發展也很重要,要有心理準備K1下學期會開始谷,現在就仍是連線,填色,至於谷唔谷就睇返個人選擇,始終有人喜歡谷,有人喜歡happy school,亦都要睇返小朋友學習情況,不能一概而論就話要默書的就不是好學校,我會以各方面衡量,而不會只以單一事件就否定間學校,再講,坊間更谷的學校都仍有好多,至少方方唔會假期要做十幾廿份功課,我會用各方面都平均以上來形容方方,但肯定的是,佢係屬傳統型教學,品行都會幾嚴,如果想活動教學那種就要考慮清楚喇,希望可以幫到你了解多D

作者: tracytwl    時間: 16-12-3 13:31

alanjordan 發表於 16-11-17 20:29
我由N讀到現在K1,亦是細B,非常同意小朋友是喜歡返方方,而且N已識唱好多英文兒歌,現在K已識唸詩,K都只 ...
你好, 想問你小朋友係國際班定本地班, 其實有無分別?

作者: alanjordan    時間: 16-12-3 13:36

tracytwl 發表於 16-12-3 13:31
你好, 想問你小朋友係國際班定本地班, 其實有無分別?

有分別,國際班係完全無中文教,全部時間都以英文教;雙語班就會有中文教,其他就同國際一樣,但國際讀完K2就可直上佢地國際小學(有2間),如不升國際小學亦可轉回雙語K3,但留意國際因為k1,k2都無中文,所以轉去雙語K3就可能要追返中文進度

作者: Kwunchunlai    時間: 16-12-3 16:06

N班學費幾多?
作者: Coffeekk    時間: 16-12-3 20:46     標題: 引用:N班學費幾多?

原帖由 Kwunchunlai 於 16-12-03 發表
N班學費幾多?
冇記錯係4千幾

作者: pckpck    時間: 16-12-21 01:47

方方係一間低調學校,但教到小朋友識好多嘢,各方面好平均,唔會只有一様勁,一樣差,連超細b都可以教到同大b差唔多,老師有愛心的

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5