教育王國

標題: 報小學,有無人同我一間直資/私小無報? [打印本頁]

作者: shirley2014    時間: 16-9-7 13:29     標題: 報小學,有無人同我一間直資/私小無報?

如題
作者: postpet1504    時間: 16-9-7 13:32

me too, 我都係一間都冇報
作者: siupekkle    時間: 16-9-7 13:46

大有人在, 一心讀津小, 唔洗去考直私
作者: WinnieCatCat    時間: 16-9-7 15:31     標題: 回覆:報小學,有無人同我一間直資/私小無報?

我都係一間都冇報,都有諗過係咪要報下,但又心知報左都係陪跑

作者: HK-MAN    時間: 16-9-7 16:12

WinnieCatCat 發表於 16-9-7 15:31
陪跑又如何??其實報2,3間係有得益架,好過上面試班添...就全心想讀津校,當派位不滿意,叩門時都需要面試.
作者: DD仔    時間: 16-9-7 16:20

回覆 HK-MAN 的帖子

如果觉得自己的小朋友即使最后失落自行和大抽奖,被派去任何一间学校都没有问题,又不用叩门的话,的确没有必要报任何直私小学。
其实按天命而行,也不一定不可行。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-9-7 16:30

WinnieCatCat 發表於 16-9-7 15:31

睇你咩心態。絕大部分小學面試都唔harsh -- 係家長忍唔住有期望、俾壓力啫。
如果純粹當俾幾十蚊去做mock interview。呢d經驗係好難得。當為6月叩門預備都可以。

作者: troublegod    時間: 16-9-7 16:39     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

冇錯,一百幾十當 mock exercise.冇期望吾會有失望

作者: LL222    時間: 16-9-7 16:56     標題: 引用:如題

原帖由 shirley2014 於 16-09-07 發表
如題
點解唔報,你小朋友有25分?

作者: geminialing    時間: 16-9-7 17:24     標題: 回覆:報小學,有無人同我一間直資/私小無報

我都係當mock in心態報左幾間,無壓力下又好彩地有兩個offer,最後抽中寶校,無心插柳讀左私校
其實報兩三間無妨呀

作者: shirley2014    時間: 16-9-7 18:11

LL222 發表於 16-9-7 16:56
點解唔報,你小朋友有25分?
15分者
作者: shirley2014    時間: 16-9-7 18:12

geminialing 發表於 16-9-7 17:24
我都係當mock in心態報左幾間,無壓力下又好彩地有兩個offer,最後抽中寶校,無心插柳讀左私校
其實報兩三間 ...
係我老公覺私校貴
作者: 球星媽咪    時間: 16-9-7 18:41     標題: 回覆:報小學,有無人同我一間直資/私小無報

我都覺私校貴, 除左學費仲有一大堆雜費, 但都想比小朋友試下, 考2間。

作者: retriever    時間: 16-9-7 18:46     標題: 引用:Quote:WinnieCatCat+發表於+16-9-7+15:31+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-07 發表
睇你咩心態。絕大部分小學面試都唔harsh -- 係家長忍唔住有期望、俾壓力啫。
如果純粹當俾幾十蚊去做mock  ...
有唔少家長心疼小朋友,話面試多左會辛苦又有壓力喎。

作者: QQmamimi    時間: 16-9-7 18:56

其實係啲家長自己唔想自己有壓力啫!
作者: Charlotte_mom    時間: 16-9-7 19:22

retriever 發表於 16-9-7 18:46
有唔少家長心疼小朋友,話面試多左會辛苦又有壓力喎。

老實講,入到去玩下遊戲--就算要面下試答下問題認下字,有幾慘丫!
係之前無窮無盡嘅考cert學野操練,家長嘅唔岩、唔得嘅discouragement、事後窮追猛打話小朋友做得唔夠好、考唔到嘅失望埋怨,果d至係壓力根源。

所以我話,睇家長點唸

作者: LL222    時間: 16-9-7 20:02     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+16-9-7+18:46+ 有

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-07 發表
老實講,入到去玩下遊戲--就算要面下試答下問題認下字,有幾慘丫!
係之前無窮無盡嘅考cert學野操練,家長 ...
所以跟本唔使問。都唔知問黎做乜?

作者: teambuilder    時間: 16-9-7 20:57

我反而完全冇報自行,冇大抽獎,冇扣門,係咪好另類呢
作者: yukisch    時間: 16-9-7 21:39     標題: 引用:我反而完全冇報自行,冇大抽獎,冇扣門,係

原帖由 teambuilder 於 16-09-07 發表
咁即係你自行已有心儀學校收,應該只得音小一間

作者: maxifoxy    時間: 16-9-7 21:57     標題: 回覆:報小學,有無人同我一間直資/私小無報?

人各有志… 有人抽到邊間讀邊間,有人考直私,有人讀國際學校… 你問黎有咩意思呢?

作者: retriever    時間: 16-9-8 08:09     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-09-07+

原帖由 LL222 於 16-09-07 發表
所以跟本唔使問。都唔知問黎做乜?
有一間半間傳聞話2,3 round會問返第一round既野。

其他都係家長心魔,想知考成點。

作者: LL222    時間: 16-9-8 08:36     標題: 引用:Quote:原帖由+LL222+於+16-09-07+發表所以

原帖由 retriever 於 16-09-08 發表
有一間半間傳聞話2,3 round會問返第一round既野。
唔明?

作者: retriever    時間: 16-9-8 09:01

LL222 發表於 16-9-8 08:36
唔明?

傳聞某校2ND, 3RD ROUND 會問記唔記得1ST ROUND 做過既野...

作者: smallb2011    時間: 16-9-8 10:23     標題: 引用:Quote:WinnieCatCat+發表於+16-9-7+15:31+

如果純粹當俾幾十蚊去做mock  ...
吓……有d學校要in 4次,又曾試過家長要group interview, 搶答喎

作者: joysic    時間: 16-9-8 10:39

我都無報... 自知知明(笑)
留番私小、中0的洗費 大個0的去外面読0甘。
作者: Charlotte_mom    時間: 16-9-8 10:44

smallb2011 發表於 16-9-8 10:23
吓……有d學校要in 4次,又曾試過家長要group interview, 搶答喎

都係果句,當mock interview啫,可以選擇唔去的。
而且唔係間間、人人有機會見4次的。揀黎見吧。明知自己handle唔到就唔好勉強。

試想想,6月叩門已是破釜沉舟最後一擊,一班小朋友入到去,A一開波已入狀態,B都未知發生緊咩事。蝕架真係....

要備戰幾時都要付出架wor

作者: kaatt    時間: 16-9-8 10:46     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-09-07+

原帖由 smallb2011 於 16-09-08 發表
嘩……其實係家長考試!

作者: DD仔    時間: 16-9-8 11:34

其实考直私,万一考到,真的不一定去读,但手拿着一个似样的offer,再去叩官津小学,胜算会高好多。
作者: retriever    時間: 16-9-8 12:02

smallb2011 發表於 16-9-8 10:23

唔係好認同果D 要IN 4 ROUND 既安排, 不過又有家長甘之如貽...

考小唔係咁恐怖

正面D 睇考小對孩子都可以係非常好既經驗

作者: Soundervolt    時間: 16-9-8 17:23

我同事住41網,佢冇報任何直/私學校,更加唔會大抽獎選擇界限街男校。
作者: shirley2014    時間: 16-9-8 17:29

Soundervolt 發表於 16-9-8 17:23
我同事住41網,佢冇報任何直/私學校,更加唔會大抽獎選擇界限街男校。
嚇?那麼自行一定入咯?
作者: francis_chan    時間: 16-9-8 17:47     標題: 回覆:shirley2014 的帖子

咁小朋友一定有學校收有書讀,問題係間學校好定不好吧!父母唔為子女緊張都無辦法!

作者: Soundervolt    時間: 16-9-8 23:49

shirley2014 發表於 16-9-8 17:29
嚇?那麼自行一定入咯?
並非自行入到,係佢跟本唔想囝仔讀界限街男校,亦唔想讀任何直/私學校。

作者: Joeytreebaby    時間: 16-9-9 01:38     標題: 回覆:報小學,有無人同我一間直資/私小無報?

如果我有間25分必入又係出名好的小學,我都唔報啦,就係百無,先要出去考

作者: retriever    時間: 16-9-9 09:24

Joeytreebaby 發表於 16-9-9 01:38
如果我有間25分必入又係出名好的小學,我都唔報啦,就係百無,先要出去考

...

老實講句, 考下無壞, 都係難得既經驗...

有25分既亦會精益求精出去考幾間.

作者: HaYi    時間: 16-9-9 11:20

我今年為細的報多D, 一來出生率最高, 二來依家直私競爭大, 但小朋友去左的幾間interview 佢都冇咩壓力, 出來說多數有野玩. 如果冇非君不嫁的學校, 面試都冇咩壓力, 最大壓力是怕會撞期, 去都冇得去.
作者: ivycowcow    時間: 16-9-9 11:30     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-09-07+

原帖由 smallb2011 於 16-09-08 發表
咩學校

作者: eeyorepigpig    時間: 16-9-9 13:32

係囉, 當比自己同小朋友都見識吓啫, 冇壞架
作者: vpo0615    時間: 16-9-9 15:04

唔一定要人有我有, 總之樓主自己衡量過, 覺得無需要報, 咪唔報囉.
作者: 天悅    時間: 16-9-9 20:22     標題: 回覆:報小學,有無人同我一間直資/私小無報?

我有25分都會報幾間,當去見識下都好

作者: yourmobile    時間: 16-9-9 21:43     標題: 回覆:報小學,有無人同我一間直資/私小無報?

Why not; I think most of the parents in Hk don't apply for the private/direct subvented schools, a large amount about 25out of 30 will apply for subvented/government schools!

作者: Soundervolt    時間: 16-9-10 01:39     標題: 回覆:HaYi 的帖子

HaYi  佢的係女仔?

同事嗰個當然係仔啦,不過佢一聽到界限街男校個名已經怕怕。而且佢話熱門直/私學校亦都係會讀得辛苦,所以就算佢往41校網都只係叠埋心水等大抽獎,真係人各有志。我真係想同佢講41校網既津校除左耀X,冇乜邊間會讀得輕鬆....

作者: KWBN    時間: 16-9-10 09:07

報私校當後備,有私小學位再進取博大抽獎
作者: ckcleung    時間: 16-9-10 09:44

凡事要作PLAN B部署.
講下笑, 第日考到SPCC或者小拔,同人講,呢兩間只係后備,考到某津小, 會第一時間放呢兩間既位,到到真係少爺威威
作者: JessAngel611    時間: 16-9-11 23:15     標題: 引用:如題

原帖由 shirley2014 於 16-09-07 發表
如題
我冇呀

作者: porkbau1    時間: 16-9-12 00:15     標題: 回覆:shirley2014 的帖子

其實冇問題的!但當大抽獎咁唔好彩派到寶校,咁好大機會你會後悔,後悔當初點解唔考定私校打底而再叩門囉!

咁當然啦,你唔介意派到任何一間學校都照讀咪可以囉!

作者: jesswu    時間: 16-9-12 01:24     標題: 回覆:報小學,有無人同我一間直資/私小無報

我係失落自行而冇去大抽獎……

作者: francis_chan    時間: 16-9-12 09:30     標題: 回覆:jesswu 的帖子

如果對將來小朋友被派去寶校都沒有所謂,不報直私完全沒有問題!

作者: shirley2014    時間: 16-9-12 22:58

JessAngel611 發表於 16-9-11 23:15
我冇呀
點解?
作者: francis_chan    時間: 16-9-13 08:16     標題: 回覆:shirley2014 的帖子

直私都唔報,萬一小朋友被派到寶校都要接受結果!如果到其時先去想叩門,其實相對之前報對小朋友要求會更高,出問題出得更加深,更多人去爭小部分剩餘學位!

作者: Charlotte_mom    時間: 16-9-13 08:23

francis_chan 發表於 16-9-13 08:16
直私都唔報,萬一小朋友被派到寶校都要接受結果!如果到其時先去想叩門,其實相對之前報對小朋友要求會更高 ...

所以我咪話當mock interview都好啦!就算只唸津校叩門都應該備戰嘛

作者: hkpapa852    時間: 16-9-13 11:52

shirley2014 發表於 16-9-7 13:29
如題
如果你真係唔介意子女派乜學校, 相信你都唔會點上嚟呢度, 更加唔會問呢個問題.

可能你心底裡對子女搵學校又一定要求, 但又唔知點去做, 所以只好決定唔幫子女去考學校, 不過你又想係呢度搵人認同你既做法. 坦白講, 如果你想係呢度搵人支持你呢種做法, 你嚟錯地方

作者: mcl203    時間: 16-9-13 11:55

Charlotte_mom 發表於 16-9-13 08:23
所以我咪話當mock interview都好啦!就算只唸津校叩門都應該備戰嘛
若只唸津校叩門....幾個月後....會唔會攤凍晒
作者: retriever    時間: 16-9-13 12:09

yourmobile 發表於 16-9-9 21:43
Why not; I think most of the parents in Hk don't apply for the private/direct subvented schools, a l ...

that's true.

last yr there s around more than 20k local kids eligible for p1 application, only less than 10k kids applied for dss/private school given the fact that near 7k kids applied the most popular dss tsl last yr.

作者: shirley2014    時間: 16-9-13 15:20

發表此表題,主要睇下有無人同我一樣做法人,唔考私、直自有人地難處或原因,近日有見D媽咪去左三線小學,但覺都好適合個小朋友老師校長又好,有感而發傳説中“寶校”,識恩賞自己是“寶”,二線尾三線小學在D“好高望遠”的家長當然是“寶校”,其實每間學校有距嘅個之處,應當尊重。。
至於小朋友如分到乜學校,隨遇而安
作者: joysic    時間: 16-9-13 15:36

shirley2014 發表於 16-9-13 15:20
發表此表題,主要睇下有無人同我一樣做法人,唔考私、直自有人地難處或原因,近日有見D媽咪去左三線小學, ...
well-said:) & 中肯
人各有志 

作者: hkpapa852    時間: 16-9-13 16:11

發表此表題,主要睇下有無人同我一樣做法人,唔考私、直自有人地難處或原因,近日有見D媽咪去左三線小學, ...

係我眼中, 寶校只有一個問題: B1學生比例太低

至於其它既所謂問題, 如:
-  專收SEN影響學習? 收SEN多既學校或多或少顯示佢地會比較較關愛, 咁你又唔like? 學習從來不能只靠學校
-  多NCS? 多NCS一樣可以提供多語言既學習環境喎? 點解咁抗拒? 就係因為唔駛俾錢覺得一定係衰嘢?
-  佛教導人迷信..... 總之唔好啦! 相同原因, 咁有宗教既學校都係導人迷信喎!

作者: lovebb2    時間: 16-9-13 16:23     標題: 引用:Quote:shirley2014+發表於+16-9-13+15:20+

原帖由 hkpapa852 於 16-09-13 發表
係我眼中, 寶校只有一個問題: B1學生比例太低

至於其它既所謂問題, 如:
agree, band 1比率其實好重要

作者: kaatt    時間: 16-9-13 16:26     標題: 引用:+本帖最後由+shirley2014+於+16-9-13+15:20

原帖由 shirley2014 於 16-09-13 發表

發表此表題,主要睇下有無人同我一樣做法人,唔考私、直 ...
各取所需,無話岩唔岩,我自己就想小孩讀私校但不是名校,因為覺得課程比較岩自己小孩。認識好多家長都不會考私直校,也有朋友正在讀私校想轉返津校讀。

作者: 沙田有    時間: 17-2-21 17:22

teambuilder 發表於 16-9-7 20:57

你乜都參加 甘讀邊間?

作者: 黃二少奶    時間: 17-2-22 09:52     標題: 回覆樓主:

我係嫁,冇錢讀直資私小,一心等政府派嫁咋

作者: 黃二少奶    時間: 17-2-22 09:55

其實好多所謂寶校係唔差嫁,只不過佢地功課會較輕鬆,對成績冇咁谷,咁升中派位唔好,咪淪為家長口中寶校,但老師唔差嫁

作者: matsushima    時間: 17-2-22 10:27

ckcleung 發表於 16-9-10 09:44
凡事要作PLAN B部署.
講下笑, 第日考到SPCC或者小拔,同人講,呢兩間只係后備,考到某津小, 會第一時間放呢兩 ...
不知家長們要考到邊開津小, 才放SPCC和小拔

作者: Raccch    時間: 17-2-24 09:26

回覆 matsushima 的帖子

如果我小朋友咁犀利能夠憑藉自己實力考到SPCCPS同拔小,我無論點辛苦都要供她讀。。。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5