教育王國

標題: <討論> 窮鬼學樂器... [打印本頁]

作者: retriever    時間: 16-8-30 13:27     標題: <討論> 窮鬼學樂器...

如題, 最緊要價格相宜...

小一開始, HEA學, 算人有我有... 易D 有聲有畫面...

管樂, 絃樂, 請建議各一.

及理由...

謝謝...

作者: IloveJJ    時間: 16-8-30 13:53     標題: 引用:如題,+最緊要價格相宜...小一開始,+HEA學,+

作者: mansum92    時間: 16-8-30 13:59     標題: 回覆:retriever 的帖子

敲擊樂好似最平,初學千幾元買套 Percussion Set就可以練, 考試又唔洗請伴奏。每次我見敲擊同學只係帶鼓棒去上堂真係想叫阿仔轉去學敲擊,哈哈

作者: LeeCC    時間: 16-8-30 14:02

音統處的樂器班好平,我的家人學敲擊樂學到八級
作者: karen55407    時間: 16-8-30 14:24     標題: 引用:如題,+最緊要價格相宜...小一開始,+HEA學,+

原帖由 retriever 於 16-08-30 發表
小一開始, HEA學, 算心有我有... 易D 有聲有畫面...
應該選擇合適小朋友和因應其興趣

作者: karen55407    時間: 16-8-30 14:25     標題: 引用:音統處的樂器班好平,我的家人學敲擊樂學到

原帖由 LeeCC 於 16-08-30 發表
音統學費只百幾蚊一個月

作者: little_yolky    時間: 16-8-30 15:14

retriever 發表於 16-8-30 13:27
小一開始, HEA學, 算心有我有... 易D 有聲有畫面...
古箏協會學古箏都係幾十蚊一堂, 一次交8堂, 古箏$3500左右, 都易學, 又優雅。阿女本來學嚟想取代鋼琴, 但點知港鐵唔俾入, 年年考試要同佢托兩次返學校, 諗過唔制, 停咗。
作者: little_yolky    時間: 16-8-30 15:16

IloveJJ 發表於 16-8-30 13:53
樂器唔係一定要有,唔需要人有我有。如果真係窮,更加唔需要去學,留返啲錢學有興趣有需要既,咪仲好?

...
阿仔係咪真係停咗二胡? 會唔會學返? 二胡好呀, 學返啦, C6話想像到你阿仔好似華英雄咁。BTW, 你知唔知邊個係華英雄?
作者: cmchang0927    時間: 16-8-30 15:40

音統好平,貴樂器又有得借。我大女在那兒學左ㄧ樣中樂三年了,老師是中樂團的,有開個人concert, 音統師資不錯。

作者: IloveJJ    時間: 16-8-30 15:40     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-30+13:53+樂器

作者: little_yolky    時間: 16-8-30 15:44

IloveJJ 發表於 16-8-30 15:40
哈哈,華英雄係咪漫畫嗰個?識二胡既咩?唔學啦!佢自己而家清醒咗,都話覺得二胡難,因為要音準。我話如果 ...
就係果個。就係因為二胡難學, 所以學得好, 好殺食。好嘥啊。
作者: retriever    時間: 16-8-30 16:30

LeeCC 發表於 16-8-30 14:02
音統處學, 有評論話技巧提昇慢, 不足入音統自己既樂團.

話入佢地樂團, 都係外面學提昇技術, 再考佢地高級入樂團.

你怎看?

作者: retriever    時間: 16-8-30 16:41

IloveJJ 發表於 16-8-30 15:40
哈哈,華英雄係咪漫畫嗰個?識二胡既咩?唔學啦!佢自己而家清醒咗,都話覺得二胡難,因為要音準。我話如果 ...

個華英雄有D 似笑傲入面既"莫大"先生

作者: retriever    時間: 16-8-30 16:42

little_yolky 發表於 16-8-30 15:14
古箏協會學古箏都係幾十蚊一堂, 一次交8堂, 古箏$3500左右, 都易學, 又優雅。阿女本來學嚟想取代鋼琴, 但點 ...

西樂有無好介紹?

管樂, 絃樂各一.

作者: scyauchris    時間: 16-8-30 16:46

回覆 retriever 的帖子

如果hea學, 就不如唔好學。  唔練就不要學, 因為都要花時間上課。
作者: retriever    時間: 16-8-30 16:47

scyauchris 發表於 16-8-30 16:46

如果hea學, 就不如唔好學。  唔練就不要學, 因為都要花時間上課。 ...

HEA 唔考或唔進取考, 有無問題?

作者: little_yolky    時間: 16-8-30 17:07

retriever 發表於 16-8-30 16:47
HEA 唔考或唔進取考, 有無問題?
我女學鋼琴為應付學校要求, 我哋好hea, 只學歌仔為考兩次學校試, 但鋼琴老師不厭其煩咁成日問阿女考唔考試, 參唔參加校際, 搞到老師咁積極, 我咁hea, 非常唔好意思。

老師話考試/比賽, 小朋友練習會積極D, 阿女係少練習, 所以彈得唔好, 如果有練習果排(例如暑假)就可以彈得好好。但佢已經好忙, 無辦法。

不過如果決定考試, 都建議唔好hea考, 始終攞個pass同攞個丁唔一樣, 又要俾考試費。

作者: MrBeast    時間: 16-8-30 17:45

我都係hea學,唔考級每日練5-10分鐘only,no expectation no problem.
作者: IloveJJ    時間: 16-8-30 17:56     標題: 引用:Quote:scyauchris+發表於+16-8-30+16:46+回

作者: MrBeast    時間: 16-8-30 18:11

人各有志,看過分享考到8級後就不再店樂器,身邊亦有朋友迫小朋友練,但表情Show完全唔enjoy,eca 我只有一rule: 唔會貼$買難受。當然父母能施軟功另小朋友心甘情願去練又唔同講法

作者: longlokma    時間: 16-8-30 18:50     標題: 引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-8-30+18:20+編

原帖由 MrBeast 於 16-08-30 發表

人各有志,看過分享考到8級後就不再店樂器,身邊亦有朋友迫 ...
八级后唔再掂樂器我相信係比較罕有同極端的例子,只有孩子是在長期被迫學、被迫練的情況下才会做成这样的惡果。
正常人有八级技能,其實已經可以享受音樂,享受弹奏樂趣,假如不再追求演奏级証書,在没有考試壓力而又擁有一定技術下玩樂器就真是寫意不过了!

作者: LeeCC    時間: 16-8-30 19:11

retriever 發表於 16-8-30 16:30
音統處學, 有評論話技巧提昇慢, 不足入音統自己既樂團.

話入佢地樂團, 都係外面學提昇技術, 再考佢地高級 ...
家人無在外面補,但因為本身有吹管樂,又入左學校樂團,時間兼顧不到,所以無考過音統處的樂團
作者: simonwan    時間: 16-8-31 01:36

要平,牧童笛同口琴啦!我地個年代大部分窮鬼都系玩呢兩種樂器。
想享受音樂,陶冶性情,呢兩種樂器絕無問題。
而且,學落去,仲可以學好多高深技巧,唔好睇少佢地。

作者: retriever    時間: 16-8-31 08:27     標題: 引用:要平,牧童笛同口琴啦!我地個年代大部分窮

原帖由 simonwan 於 16-08-31 發表
要平,牧童笛同口琴啦!我地個年代大部分窮鬼都系玩呢兩種樂器。
想享受音樂,陶冶性情,呢兩種樂器絕無問 ...
口琴要揾人學會唔會貴?

是否也有考級?

作者: mimi222shi    時間: 16-8-31 08:52

我有2位親人鋼琴學到演奏級後就無再掂過琴(當時再加多一項中樂), 佢地學緊時都有興趣,但現在做了專業人士, 無再玩...
佢話好多人都係咁.
作者: longlokma    時間: 16-8-31 10:15     標題: 引用:我有2位親人鋼琴學到演奏級後就無再掂過琴(

原帖由 mimi222shi 於 16-08-31 發表
我有2位親人鋼琴學到演奏級後就無再掂過琴(當時再加多一項中樂), 佢地學緊時都有興趣,但現在做了專業人士,  ...
人長大了返工后當然冇學生时代咁多时间去弹琴睇書,但藝術係陪住人一世的,琴棋書畫是培養人的靈性修養,當一個人静下來、定下來時,便是他享受藝術的時候,这是旁人領略不到的人生樂趣

作者: mimi222shi    時間: 16-8-31 10:28

我自己對音樂無興趣, 坦白講, 真係領略唔到...

小朋友對音樂有興趣, 現在都學緊,不過, 我唔會迫佢練/考級, 重覆不停彈考試歌好難頂(我知好多人只學考試歌)

我認識一位男孩,真係被媽媽迫到八級, 最後係變左討厭鋼琴...現在仍是學生,考完試再無掂過鋼琴.

我覺得學音樂,有時間/有興趣, 就繼續, 無就要取捨.

音統學係平,不過, 我的確見有人要再搵私補同一樣野.

作者: mimi222shi    時間: 16-8-31 10:52

我小朋友考完一次級都停左好耐,因為佢極抗拒重覆,反而平時練其他歌就見佢真係享受.
不過, 到咁上下, 老師又會叫考級.
作者: MrBeast    時間: 16-8-31 12:17

若意在陶冶性情、培養藝術興趣,點解要考級,我有一兩個fd彈鋼琴彈得不錯,冇考級,一有空便自己彈幾首自娛。

我不是totally against 練習,但看看vanessa mae,最後走去滑雪,何苦呢
作者: LeeCC    時間: 16-8-31 12:29

我以前都抗拒俾小朋友重複練習考試比賽表演

但經過幾年觀察阿仔考試比賽表演的過程,我從中看到毅力,堅持,精益求精,上進心,欣賞對手,對自己有要求這些好東西,考試比賽不一定是不好的
作者: mcl203    時間: 16-8-31 13:06     標題: 引用:若意在陶冶性情、培養藝術興趣,點解要考級

原帖由 MrBeast 於 16-08-31 發表
若意在陶冶性情、培養藝術興趣,點解要考級,我有一兩個fd彈鋼琴彈得不錯,冇考級,一有空便自己彈幾首自娛 ...
又另一種說法,若無咗目標,可能會漫無目的,停滯不前,(為考而考,被迫學既除外)

作者: mcl203    時間: 16-8-31 13:11     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-30+16:39+

原帖由 retriever 於 16-08-30 發表

"人有我有", 唔似你一向既追求喎

作者: ppmmbb    時間: 16-8-31 13:26

LeeCC 發表於 16-8-31 12:29
我以前都抗拒俾小朋友重複練習考試比賽表演

但經過幾年觀察阿仔考試比賽表演的過程,我從中看到毅力,堅持 ...
同意。
適量的比賽/考試,可以令小朋友更積極!
作者: IloveJJ    時間: 16-8-31 13:59     標題: 回覆: 窮鬼學樂器...

作者: mcl203    時間: 16-8-31 14:07

IloveJJ 發表於 16-8-31 13:59
「little_yolky  其實大部份人都只練考試歌」乜而家啲人係咁既咩?我當年自己學,係一堂入面,又學考試歌, ...
家長想簡而精....老師想長又貴

作者: karen55407    時間: 16-8-31 14:29     標題: 引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-30+發表

原帖由 mcl203 於 16-08-31 發表
"人有我有", 唔似你一向既追求喎
好多人講係理想主義,但實際⋯

作者: MrBeast    時間: 16-8-31 16:56

mcl203 發表於 16-8-31 13:06
又另一種說法,若無咗目標,可能會漫無目的,停滯不前,(為考而考,被迫學既除外)

...
其實我同意的,不過目標又唔一定要去考級,訂低d如一年學幾首歌。其實這和樓主龍校po 差不多,有人like升中搏殺,有人就留前dou後
作者: mcl203    時間: 16-8-31 17:08

MrBeast 發表於 16-8-31 16:56
其實我同意的,不過目標又唔一定要去考級,訂低d如一年學幾首歌。其實這和樓主龍校po 差不多,有人like升中 ...

人在江湖....取平衡點唔易
鐘意既...好難拉慢既
唔鐘意既....又可能仲係太快

我有朋友既小朋友...無預設目標....有興趣....無練習
小朋友永不放棄...緩慢向前....係好多老師認同既為興趣而學
爭札多年最終被cut

另外....仲未明樓主點解"人有我有"去為學而學....不設前題下可讓孩子自由發展

作者: little_yolky    時間: 16-8-31 18:41

IloveJJ 發表於 16-8-31 13:59
「little_yolky  其實大部份人都只練考試歌」乜而家啲人係咁既咩?我當年自己學,係一堂入面,又學考試歌, ...
依家...........好多家長係目標為本丫嘛, 考試考高級, 比賽比低級................
作者: Ocean419    時間: 16-8-31 18:58     標題: 引用:若意在陶冶性情、培養藝術興趣,點解要考級

原帖由 MrBeast 於 16-08-31 發表
若意在陶冶性情、培養藝術興趣,點解要考級,我有一兩個fd彈鋼琴彈得不錯,冇考級,一有空便自己彈幾首自娛 ...
她能夠年紀輕輕就在瑞士雪山上un un 腳過日子,全靠她小時寒窗苦練十數年小提琴。如果以她為鑑,各位應該更加努力學好音樂

作者: MashiMaro    時間: 16-8-31 22:34     標題: 引用:敲擊樂好似最平,初學千幾元買套+Percussio

原帖由 mansum92 於 16-08-30 發表
敲擊樂好似最平,初學千幾元買套 Percussion Set就可以練, 考試又唔洗請伴奏。每次我見敲擊同學只係帶鼓棒 ...
敲撃樂考試要請伴奏,
同其他樂器一樣要夾琴

作者: MrBeast    時間: 16-9-1 08:08

Ocean419 發表於 16-8-31 18:58
她能夠年紀輕輕就在瑞士雪山上un un 腳過日子,全靠她小時寒窗苦練十數年小提琴。如果以她為鑑,各位應該更 ...

仲代表泰國參加winter olympics,我都相信佢music achievement 有些關係,亦有可能是mid life crisis。anyway,我99.99% sure 我個不是mae material,無謂強求。
作者: retriever    時間: 16-9-1 08:20

MrBeast 發表於 16-8-31 12:17

你另一個回帖唔係話奥運d 運動員都係重覆練習既成果嗎? 呵呵。。。

個人認同音樂陶冶性情。。。 但時間金錢興趣都要考慮。

記憶中大師黄霑都係學口琴出身。。。

Btw,  V. Mae 係虎媽例子典範。。。

作者: retriever    時間: 16-9-1 08:26

simonwan 發表於 16-8-31 01:36
我都係諗起口琴,睇來我跟你係同一代既窮鬼,呵呵。

而家d 家長,學體藝愛走偏鋒,因為目標為本,希冀易入校隊樂團。。。

作者: MrBeast    時間: 16-9-1 09:02

retriever 發表於 16-9-1 08:20
你另一個回帖唔係話奥運d 運動員都係重覆練習既成果嗎? 呵呵。。。
冇conflict的,要成才就要苦練,但目的只是陶冶性情,是否有需要呢?至少係應該自發而不是迫,虎或苦只是一綫之差。
Back to this topic, 若窮學,又要以目標為本,我會選運動over 樂器,低成本w many other benefits

作者: Charlotte_mom    時間: 16-9-1 09:25

little_yolky 發表於 16-8-31 18:41
依家...........好多家長係目標為本丫嘛, 考試考高級, 比賽比低級................ ...

鋼琴老師有個學生,準備考5級突然轉老師(反左檯?突然清醒?唔知呢)。
佢之前個名師就係經典變態教學。一年一級,無dist自動踢走。學生學左咁多年只識比賽考試歌。
個5級學生無彈過一隻浪漫或現代,無踩過pedal(學少樣)。
學生d沙紙show出黎好正!但音樂感同內涵差到不得了

作者: Charlotte_mom    時間: 16-9-1 09:29

我妹個仔第一次參加校際(小提琴)。老師話一級比賽歌係勁淺(淺過考試歌好多)。佢覺得係特登嘅。因為太多人報低級搏得獎。唯有用呢招令到d高手唔好意思報咁低級

作者: little_yolky    時間: 16-9-1 09:36

MrBeast 發表於 16-9-1 09:02
冇conflict的,要成才就要苦練,但目的只是陶冶性情,是否有需要呢?至少係應該自發而不是迫,虎或苦只是一 ...
要成才就要苦練,但目的只是陶冶性情,是否有需要呢 <===== 其實, 我都有諗過叫阿女唔好花咁多時間唱戲, 興趣班啫 ...........不過, 我講唔出口................

佢成唔成才我唔知, 不過, 真係勤力練。上次表演前佢有一段戲係俾馬鞭打中跌地, 然後再起身追住個老公, 因為跌得唔靚, 我哋等出場前响後台練咗幾十次, 佢係咁撻地撻咗幾十次。其他小朋友有D玩機, 有D玩追跑, 所以點解老師教佢特別俾心機, 真係有原因, 其他人就只會話老師偏心。如果佢用唱戲既克苦精神去讀書, 我諗, 考級十以內都絕對唔係幻想, 不過佢嘥咗時間去其他地方啫。

作者: mansum92    時間: 16-9-1 10:14     標題: 引用:Quote:原帖由+mansum92+於+16-08-30+發表敲

原帖由 MashiMaro 於 16-08-31 發表
敲撃樂考試要請伴奏,
同其他樂器一樣要夾琴
我朋友個仔考3級不用請伴奏,會唔會係有d歌要請,有d唔洗呢?

作者: MrBeast    時間: 16-9-1 10:21

little_yolky 發表於 16-9-1 09:36
要成才就要苦練,但目的只是陶冶性情,是否有需要呢

無形中,只要肯苦練便能跨越困難的概念已入了潛意識,就算成唔到才,將來都唔會餓親,這也是eca帶來的真正好處。e,我又好似自打嘴巴,又要諗下用什麼金句才可避免詞不達意
作者: 魚兒小寶貝    時間: 16-9-1 12:33

little_yolky 發表於 16-8-30 15:14
古箏協會學古箏都係幾十蚊一堂, 一次交8堂, 古箏$3500左右, 都易學, 又優雅。阿女本來學嚟想取代鋼琴, 但點 ...
港鐵唔系有樂器登記計劃既咩?冇了解詳情添!我仔仲啱啱報左音統,不過唔知收唔收,我諗住學一排ok先買琴。係呢,請問係咪好重?我好細粒,唔知拎唔拎到。。。ar。。。其實放喺屋企練咪得囉,点解要搬運嘅?因學校考試?
作者: 魚兒小寶貝    時間: 16-9-1 12:44

simonwan 發表於 16-8-31 01:36
仲有結他呢。不過果陣係大少少中學啦,依家細路學小結他,非洲鼓。
作者: boomonsters    時間: 16-9-1 13:01

聲樂似乎不需購買樂器
作者: scyauchris    時間: 16-9-1 13:08

掂都會考一兩次啦!   一年一次比賽都可接受, 等佢欣賞吓其他小朋友的演出。我女都未考過琴, 不過下年就要她考一次, 等佢可以感受乜叫考試。

作者: longlokma    時間: 16-9-1 14:21     標題: 回覆: 窮鬼學樂器...

學樂器同考级本身無问题,只要唔係只学考試曲同只練考試內容就可以。考级一样可以無壓力。有些家長認為只學唔考才是培養興趣,但其實學埋考試曲又有什麼问題同難度呢?

作者: little_yolky    時間: 16-9-1 14:31

魚兒小寶貝 發表於 16-9-1 12:33
港鐵唔系有樂器登記計劃既咩?冇了解詳情添!我仔仲啱啱報左音統,不過唔知收唔收,我諗住學一排ok先買琴。 ...
登記計劃唔俾古箏, 話太長。因為學校個古箏走音, 老師又懶唔tune, 要考就要自己帶喎。所以咪考返鋼琴囉。個古箏都唔太重, 有個袋揹住, 我160都輕易handle到。
作者: marcuscyrus    時間: 16-9-1 15:47     標題: 引用:敲擊樂好似最平,初學千幾元買套+Percussio

原帖由 mansum92 於 16-08-30 發表
敲擊樂好似最平,初學千幾元買套 Percussion Set就可以練, 考試又唔洗請伴奏。每次我見敲擊同學只係帶鼓棒 ...
3級或以上要打Xylophone 或Marimba 了

作者: marcuscyrus    時間: 16-9-1 15:48     標題: 引用:Quote:原帖由+mansum92+於+16-08-30+發表敲

原帖由 MashiMaro 於 16-08-31 發表
敲撃樂考試要請伴奏,
同其他樂器一樣要夾琴
8級以下,伴奏是Optional, diploma 也不是首首要伴奏

作者: 樂器小老師    時間: 16-9-1 17:37

其實小朋友啱啱學樂器, 最緊要令佢有興趣學, 如果有興趣, 其實練乜樂器都會練得好.如果無興趣又夾硬迫佢地練就會搞到老師辛苦, 學生辛苦, 家長又辛苦.

如果要平, 我建議報學校樂器班, 畀小朋友試一試先. 通常小學會開(西樂: 小提琴, 大提琴, 長笛, 單簧管, 敲擊), (中樂: 笛子, 二胡, 古箏, 中國敲擊). 學校學的話, 學費都係差不多(around 50-100 per lesson) , 所以要比較就比較樂器本身價錢. 拿以上做例子:
小提琴 ~ $600, 大提琴 ~$800, 長笛 ~ $1000, 單簧管~$600, 敲擊~$100), (中樂: 笛子~$200, 二胡~$500, 古箏~$600, 中國敲擊~$100)

如果睇短線, 最平一定係敲擊/中國敲擊. 但要考慮如果小朋友長遠學, 係唔係真係要買個琴/鼓返去打, 同埋屋企有冇位放.

如果睇長線, 西樂一定係小提琴, 中樂就所有樂器都平, 笛子, 二胡, 小提琴,  長笛, 單簧管 都係易攜樂器. 同埋都會比教易入學校樂團, 因為有很大需求.

***最重要睇小朋友天生條件, 例如, 手指長短, 手掌大小, 同口型, 等等. ***

小朋友在樂校學通常同自己朋友一齊學, 會比較易開心學習.
學得有興趣再畀佢出去跟私人老師學, 進步率就會高.

作者: MrBeast    時間: 16-9-1 17:50

longlokma 發表於 16-9-1 14:21
學樂器同考级本身無问题,只要唔係只学考試曲同只練考試內容就可以。考级一样可以無壓力。有些家長認為只學 ...
The other way round,培養興趣不一定要去考級。若果小朋友已達到或close to 程度,比一個短期目標,我也覺ok,但我見身邊不少例子,都是父母安排子女考(因為一體藝),跟著就要狂操。
因為這po 標題窮學,才提出唔考級。我自已本人有target 和比左$就會變怪獸,打不倒自己心魔就唯有逃避,網友們清楚自己心魔嗎?

作者: LeeCC    時間: 16-9-1 19:12

boomonsters 發表於 16-9-1 13:01
聲樂似乎不需購買樂器
聲樂比賽都要伴奏
作者: LeeCC    時間: 16-9-1 19:20

我仔系特別仔,既然他音樂有能力,所以要他考到級作為旁身的一技之長,萬一主流教育讀吾上去,都可以自力更生,唔使餓死
一般學生體藝只係錦上添花,對特別仔來說,可能是他們維持生計的技能

作者: mcl203    時間: 16-9-1 20:15

MrBeast 發表於 16-9-1 17:50
The other way round,培養興趣不一定要去考級。若果小朋友已達到或close to 程度,比一個短期目標,我也覺 ...
我覺得用‘’練‘’會適合D, ‘’操‘’若真係無興趣係廹唔到既, 只係坊間多喜愛用‘’操‘’字去形容, 帶來pro D既感覺
作者: Bobo1210    時間: 16-9-1 21:59

mcl203 發表於 16-9-1 20:15
我覺得用‘’練‘’會適合D, ‘’操‘’若真係無興趣係廹唔到既, 只係坊間多喜愛用‘’操‘’字去形容,  ...
我都想佢練下,hea學下,但無興趣逼唔到
我成日想我囡學琴,氹佢買禮物俾佢,叫佢試4堂(呃佢報左),點知佢喊住話:唔鍾意就唔鍾意,仲咩逼小朋友學。

慳翻

作者: longlokma    時間: 16-9-1 22:16     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+16-9-1+14:21+學樂

原帖由 MrBeast 於 16-09-01 發表
The other way round,培養興趣不一定要去考級。若果小朋友已達到或close to 程度,比一個短期目標,我也覺 ...
我就係唔想孩子覺得唔驶考级是一种逃避方法。
我說的只是我自己看法,不是現時一般家長睇法。
在我,我会先讓孩子接觸不同事物/興趣,但當孩子决定要继續學下去时,他便要作出一個commitment, 他要明白学習任何知識/興趣的过程中自己必須先付出,要有一定技術修為后才可享受當中樂趣,而考级也只是學習过程的一部分,没必要逃避。
樂器考试除了憑考生能力,考官的主观感覺也有相當影響性,所以成績结果不似預期亦沒什麼大不了,最多跳级再考或重考。
大前提是,家長不打算以考级证書作為支持孩子升学之用。

作者: BBCOW2009    時間: 16-9-2 02:50     標題: 回覆:<討論> 窮鬼學樂器...

題外一問,我也本著hea學的心態,一年班時選了較易學的敲擊樂,現在二年班,學校邀請參加初級敲擊樂隊 和 進階敲擊樂班。如二樣都參加就要每星期兩天留校學,我想只選一樣,不想太花時間,咁應該選進階班學多些技巧,定選樂隊可與同學合作互動多些?

作者: mimi222shi    時間: 16-9-2 09:17

學鋼琴佢本身有興趣,考唔考本身都唔大問題,最緊要肯自動自覺練.(我見有些家長為了小朋友有興趣竟然要陪學/搵低級老師陪練琴,都幾無謂)

反而, 學難度高的樂器, 老師要求好高,呢樣就真係可以訓練佢克服困難既意志.(帶佢去音樂會自己揀)

作者: boomonsters    時間: 16-9-2 09:36

回覆 LeeCC 的帖子

對...其實大部份樂噐都需要伴奏
作者: Ocean419    時間: 16-9-2 09:57     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+16-9-1+14:21+學樂

原帖由 MrBeast 於 16-09-01 發表
我認我好現實,學樂器花的時間和金錢分分鐘超過直資學校的支出,考試和比賽成績成為了我benchmark 佢在音樂上的進步,正如學校派成績表上的分數和級名次一樣。佢自己想學就要勤力練和有進步,set定左考試目標讓他向着目標進發,參加比賽讓他知道天外有天他仲有進行空間和當作考試前的熱身。如果佢自己冇興趣或懶不練習就隨時cut, 目標set 得清清楚楚,不會浪費時間和金錢

作者: Ocean419    時間: 16-9-2 10:02     標題: 引用:回覆+LeeCC+的帖子 對...其實大部份樂噐都

原帖由 boomonsters 於 16-09-02 發表
回覆 LeeCC 的帖子

對...其實大部份樂噐都需要伴奏
同伴奏夾多幾次好

好彩的在YouTube 找到Demo 什至只是鋼琴伴奏,Bluetooth 去hifi 一路播一路練,練熟左先再搵鋼琴伴奏rehearsal 2、3次,慳返好多

作者: LeeCC    時間: 16-9-2 10:02

mimi222shi 發表於 16-9-2 09:17
學鋼琴佢本身有興趣,考唔考本身都唔大問題,最緊要肯自動自覺練.(我見有些家長為了小朋友有興趣竟然要陪學/ ...

鋼琴吾系難度低的樂器,老師要求也好高
作者: mimi222shi    時間: 16-9-2 10:16

可能有點誤會, 老師話鋼琴係西樂較全面既樂器,絕對唔係難度低
只係我對小朋友學鋼琴既要求低,只要求佢自己肯練,唔一定要考到十級八級,純由興趣出發.

學另一種(我認為難度較高的樂器), 係因為之前放棄了九龍塘以樂器出名的私小(因小朋友強烈要求讀英小+性格合適),故小朋友要求多學一種樂器.

由第一天學樂器開始,我已經講明我只負責俾學費, 自己要俾心機學,唔明唔好問我, 上堂要留心.
音樂係課外活動,時間兼顧到就學, 唔肯練就唔需要再學.

作者: MrBeast    時間: 16-9-2 12:16

BBCOW2009 發表於 16-9-2 02:50
題外一問,我也本著hea學的心態,一年班時選了較易學的敲擊樂,現在二年班,學校邀請參加初級敲擊樂隊 和  ...
小學之所以encourage 學樂器其中原因是中學join 樂團,但升中就個人achievement較重要
作者: babywoman    時間: 16-9-2 13:55

無論音樂還是運動,我都是以仔的興趣至上。如果佢冇興趣,我唔會花呢啲時間及金錢,即使好平。
如果有興趣,會搜下政府機構舉辦或校內的。若小朋友有能力及興趣再上一層樓,會再在外找口碑好的導師,價錢會量力而為。
作者: mansum92    時間: 16-9-2 14:03     標題: 回覆:babywoman 的帖子

我身邊有朋友原本係比小朋友hea學,學到5級左右,d歌開始難,唔可以再咁hea, 又覺得學到5級先唔學好side, 就谷個小朋友考8級之後唔學。但其實5跳8個小朋友都會好辛苦。

作者: mcl203    時間: 16-9-2 14:24

Bobo1210 發表於 16-9-1 21:59
我都想佢練下,hea學下,但無興趣逼唔到
我成日想我囡學琴,氹佢買禮物俾佢,叫佢試4堂(呃佢報左 ...
Hea還hea...咪學我地hea到自由發展...令小朋友3年半後先發覺及行動
原來佢老師仲hea...要用多一年執番好D基本功

作者: babywoman    時間: 16-9-2 14:27

回覆 mansum92 的帖子

我不懂音樂,所以不知由五級跳到八級的辛苦。但如果真係有興趣應該不會覺得辛苦。
以我仔為例,我小二俾佢在校玩乒乓球,主要係想佢多一項運動而已,小四將入校隊。這個暑假,他主動提出在外訓練一下,於是,我讓他參加政府開的班,幾十蚊玩成個月,平之餘又學到新嘢。如果我仔他日想更上一層樓要在外比賽,可能會在外一對一揾教練。

作者: TwinWong    時間: 16-9-2 21:49     標題: 引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+16-08-30+發表音統

原帖由 karen55407 於 16-08-30 發表
音統學費只百幾蚊一個月
我囡學紧 今年last 1年只係350/月

作者: TwinWong    時間: 16-9-2 21:50     標題: 引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+16-08-30+發表音統

音統學費只百幾蚊一個月
啊囡向音統學 今年last 1年只係350/月

作者: TwinWong    時間: 16-9-2 21:51     標題: 引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+16-08-30+發表音統

音統學費只百幾蚊一個月

作者: TwinWong    時間: 16-9-2 21:51     標題: 引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+16-08-30+發表音統

音統學費只百幾蚊一個月

作者: TwinWong    時間: 16-9-2 21:52     標題: 引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+16-08-30+發表音統

音統學費只百幾蚊一個月

作者: retriever    時間: 16-9-3 16:40     標題: 回覆: 窮鬼學樂器...

睇來都唔少人想慳錢hea學
相信hea得都唔諗著求功名,只求過骨滿足某惡勢力既任務。。。

口琴似乎係平中之選,但唔多人講。。。

作者: LeeCC    時間: 16-9-3 18:11

retriever 發表於 16-9-3 16:40
睇來都唔少人想慳錢hea學
相信hea得都唔諗著求功名,只求過骨滿足某惡勢力既任務。。。
阿仔暑假時自學口琴,牧童笛
作者: blythe_kiss    時間: 16-9-9 03:21     標題: 引用:「little_yolky++其實大部份人都只練考試歌

原帖由 IloveJJ 於 16-08-31 發表
真係有d 甘架人,只練考試歌
有次我係bk 找上門鋼琴老師,她聲稱自己八級
(我自己會彈琴,但想找老師教囡囡)
甘佢來到,可能一心以為只是教不懂琴的小孩
我比左首四級的歌比佢,佢彈得好慢,完全吾掂,搵三級的歌仔淺d的比佢,佢都彈吾到
佢話要練左先彈到
佢同我講佢只是練考試歌才考到八級

作者: IloveJJ    時間: 16-9-9 07:30     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-08-31+發表「l

作者: marcuscyrus    時間: 16-9-9 09:44     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-08-31+發表「l

原帖由 blythe_kiss 於 16-09-09 發表
(我自己會彈琴,但想找老師教囡 ...
佢又幾老實喎

作者: mcl203    時間: 16-9-9 12:07     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-08-31+發表「l

原帖由 blythe_kiss 於 16-09-09 發表
(我自己會彈琴,但想找老師教囡 ...
現實又真係唔少 手持8級證書=/=有8級水平 既學生

作者: MrBeast    時間: 16-9-9 12:44

煩惱階因要考級
作者: judy    時間: 16-9-9 12:45

我睇得最紧嘅反而是課外活動。並不是求功名,而是課外活動睇得到,參與得到。
作者: retriever    時間: 16-9-9 12:49

judy 發表於 16-9-9 12:45
我睇得最紧嘅反而是課外活動。並不是求功名,而是課外活動睇得到,參與得到。 ...

"而是課外活動睇得到,參與得到。 ...

嗯...

請教:

課外活動, 為物?

睇得到, 所以睇實D, 為物?

作者: judy    時間: 16-9-9 12:52

課外活動, 為物?

身心健康、識得欣賞美嘅嘢。

作者: judy    時間: 16-9-9 12:53

睇得到, 所以睇實D, 為物?

睇得到,並不等於睇實啲。
作者: retriever    時間: 16-9-9 12:54

judy 發表於 16-9-9 12:52
身心健康、識得欣賞美嘅嘢。

咁點解要你睇實D?

作者: retriever    時間: 16-9-9 12:55

judy 發表於 16-9-9 12:53
睇得到,並不等於睇實啲。

咁家長唔睇, 會有咩後果?

作者: judy    時間: 16-9-9 13:00

咁家長唔睇, 會有咩後果?

我唔知唔睇會有咩後果,不過我就鍾意睇,我鍾意睇阿仔打波拉琴锺意過睇佢做功課。
作者: retriever    時間: 16-9-9 13:02

judy 發表於 16-9-9 13:00
我唔知唔睇會有咩後果,不過我就鍾意睇,我鍾意睇阿仔打波拉琴锺意過睇佢做功課。 ...

哦...

又係喎...

作者: TwinWong    時間: 16-9-9 14:57

retriever 發表於 16-8-30 13:27

小一開始, HEA學, 算人有我有... 易D 有聲有畫面...
笛子, 600-1000 声都好靚, 夠輕身,
易帶出帶入, 各大鐵路站一定唔當係大型樂器

作者: yannie_man    時間: 16-9-9 16:03     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-08-31+發表「l

作者: Annie888    時間: 16-9-9 16:46

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5