教育王國

標題: 關於考小一,是否大部份人都有在外進補? [打印本頁]

作者: 明天更好!    時間: 16-8-27 18:17     標題: 關於考小一,是否大部份人都有在外進補?

作者: phoebewong123    時間: 16-8-27 18:19     標題: 回覆:關於考小一,是否大部份人都有在外進補?

好多人有外上學術班,是事實。但上了又不代表一定考到直私。父母自己教也是很好的也見過。

作者: siden    時間: 16-8-27 18:29     標題: 回覆:關於考小一,是否大部份人都有在外進補?

一樣米養百樣人

你在Ek問,有extra學習班的人應該比冇上多

作者: francis_chan    時間: 16-8-27 18:31     標題: 回覆:phoebewong123 的帖子

有學同無學,分別係睇下所學面試期間用唔用得著,到小朋友在只有waiting時,寫求位信時都可以將小朋友所學最新資料交俾學校,增加一些機會!

作者: 明天更好!    時間: 16-8-27 18:32     標題: 引用:一樣米養百樣人 你在Ek問,有extra學習班

作者: HK-MAN    時間: 16-8-27 18:47

明天更好! 發表於 16-8-27 18:32
多謝。我想問是否個個好多個盾,好似二十滿分?所以佢地咁講呢?
進補呢樣野你跟得晒咩,天外有天....
作者: Ocean419    時間: 16-8-27 18:47     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-27+發表一樣

原帖由 明天更好! 於 16-08-27 發表
多謝。我想問是否個個好多個盾,好似二十滿分?所以佢地咁講呢?
我估講緊Cambridge starters/movers/flyers 呢3個英文試,滿分15盾

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-8-27 18:56     標題: 引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-08-27+發表

原帖由 Ocean419 於 16-08-27 發表
我估講緊Cambridge starters/movers/flyers 呢3個英文試,滿分15盾
真心請教:讀咗Cambridge 英文好啲?舊年呀仔响童軍總會上summer course 時我都見到有這個課程,心思思都想試吓,不過後來不了了知。

作者: siden    時間: 16-8-27 18:57     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-27+發表一樣

咁講la。

張cert對考直私唔係太大幫助。

但你prepare呢個syllabus嘅過程係對小朋友handle小一面試的英文學術部份甚至小一涵接真係有幫助。

作者: AgapePa    時間: 16-8-27 19:22     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-27+發表一樣

其實15盾滿分,都唔代表英文真係好叻,因為starter 試卷好死板,份份形式一樣,可以靠操卷攞高分

作者: iamiris    時間: 16-8-27 21:34     標題: 引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-08-27+發表

原帖由 AgapePa 於 16-08-27 發表
其實15盾滿分,都唔代表英文真係好叻,因為starter 試卷好死板,份份形式一樣,可以靠操卷攞高分

...
係呀,依家仲可以ipad考,其實考到15盾都未必有實力

作者: vpo0615    時間: 16-8-29 17:12

所以而家D人話要movers/flyers 去考小學.....
作者: tigerboymama    時間: 16-8-29 17:25

我仔仔今年小一, 冇上堂, 有用cambridge d 試題當exercise平時做.
好同意, 個result 對考小一唔大幫助, 不過過程對小朋友有用.
至於用starters/movers/flyers 就好睇小朋友本身程度.
作者: punlik    時間: 16-8-29 17:39

作者: retriever    時間: 16-8-29 17:53

明天更好! 發表於 16-8-27 18:17
剛在小巴上,聽到二個媽媽對話,佢地好大聲,我不是偷聽。

內容是考小一大部分人都有外補,又話咩「冇12個 ...

同人進補一樣, 有人天天補品, 唔見得健康好...

要健康好主要係運動... 但運動要恆心同時間...

所以更多人傾向信補養品

作者: punlik    時間: 16-8-29 18:05

作者: retriever    時間: 16-8-29 18:34     標題: 回覆:punlik 的帖子

咁多人讀私幼都外補,佢地無語境?

作者: hha    時間: 16-8-29 18:39     標題: 引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-08-27+發表

原帖由 siden 於 16-08-27 發表
咁講la。

張cert對考直私唔係太大幫助。
Agree

作者: hha    時間: 16-8-29 18:44     標題: 引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-08-27+發表

原帖由 AgapePa 於 16-08-27 發表

...
如果功力已有12、13盾,就可以用操來攞滿盾。所以有15盾的小朋友英文差極有限

作者: siden    時間: 16-8-29 18:52     標題: 引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+16-08-27+發表其

原帖由 hha 於 16-08-29 發表
如果功力已有12、13盾,就可以用操來攞滿盾。所以有15盾的小朋友英文差極有限

...
Agree。

要full shield, 估計每份卷只可最多錯兩三題。

以Writing份卷為例,要啱咁多,果2百幾個生字真係要串得熟。

英文冇咁上下底子,淨操past paper拿不到full shields的。

作者: florence.lau    時間: 16-8-29 20:14     標題: 回覆:關於考小一,是否大部份人都有在外進補?

真心希望樓主勿給自己太大壓力,你的緊張是會影響小朋友面試的表現的。
回樓主問題,我兩個小朋友都沒有外補,中英數都是自己教的。不要被別人嚇倒,父母就是小朋友最好的老師。

作者: vpo0615    時間: 16-8-30 14:51

我諗, 如果覺得小朋友有D咩嘢不足, 去外補幫佢提昇/改善吓又未嘗不可.  不過又唔使谷到盡.
作者: lvmh88    時間: 16-8-31 07:44     標題: 引用:好多家長是玩完考直私小一依個遊戲,+先知道

原帖由 punlik 於 16-08-29 發表
好多家長是玩完考直私小一依個遊戲, 先知道自己小朋友既實力是技不如人.
中好多OFFER既小朋友, 家長往往是 ...
請問何謂及早準備?準備邊方面?語文(中英認字?普通話?),定音樂體藝?

作者: SABYH    時間: 16-8-31 08:14     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-27+發表咁講l

原帖由 hha 於 16-08-29 發表
Agree
真心請教:呢張對考直私小沒麽用 咁邊D比較有用?認受性高呢?

作者: hha    時間: 16-8-31 13:12     標題: 引用:Quote:原帖由+hha+於+16-08-29+發表Agree真

原帖由 SABYH 於 16-08-31 發表
真心請教:呢張對考直私小沒麽用 咁邊D比較有用?認受性高呢?
其實Cambridge 都認受性高,不過唔會因為一張cert而得到offer, 英文好只係其中一點,但學校揀人睇好多嘢。其實五歲小朋友都冇乜咩可以考/比賽,奧數、cambridge、gapsk/kpcc、校際朗誦/音樂節,睇吓有乜嘢係小朋友強項,試一試吧!

作者: SABYH    時間: 16-8-31 13:52     標題: 回覆:hha 的帖子

Thanks!

作者: retriever    時間: 16-8-31 14:34

lvmh88 發表於 16-8-31 07:44
請問何謂及早準備?準備邊方面?語文(中英認字?普通話?),定音樂體藝?

...

個人覺得, 留意各種信息都係準備的一種...

比較要長時間準備係: 閱讀習慣, 自理能力, 表達能力, 同待人接物.

作者: HaYi    時間: 16-8-31 15:11

starter, mover 其實不是好深,  小朋友在私幼, 英文好通常都可以有12-3, 但因為要做卷同串字, 如果小朋友唔習慣做卷或串字,  我覺得15 shield 都不易.  我大仔以前不喜串字, 冇考過, 入左一間大家認為需要英文好的直資, 細的依家都冇考, 不過我都會叫佢串下D生字, 當準備面試識多幾個英文. 如果冇時間自己教或學校教, 上一D中心的堂都不失為一個方式, 各有前因吧.  
作者: hha    時間: 16-8-31 15:54     標題: 回覆:關於考小一,是否大部份人都有在外進補?

係,所以大家話過程有得着就係咁,小朋友未試過自己入試場坐個半鐘,要時間管理、字體要整齊、唔識要先skip、做完要check卷、遵守考試範則、對素未謀面的考官對答如流等等,都一定有得着。所以唔係話對攞學位冇幫助就唔考嘅,咁考咗又考得好咪放入portfolio囉,但唔好咁大期望。

作者: Candygo    時間: 16-9-6 18:18     標題: 回覆:關於考小一,是否大部份人都有在外進補?

最終還是有的好

作者: Bettylau    時間: 16-9-14 01:15

Mrs.Luckycat 發表於 16-8-27 18:56
真心請教:讀咗Cambridge 英文好啲?舊年呀仔响童軍總會上summer course 時我都見到有這個課程,心思思都想 ...
你應該問  : 麥明詩 真真正正係 Cambridge 讀完返來,佢係咪都有讀先入到 Cambridge ?

定係 讀完 15 個盾會入到 Harvard ? Princeton ? Standford ? 定係 Yale ?

作者: Bettylau    時間: 16-9-14 01:19

lvmh88 發表於 16-8-31 07:44

...
最首先係你要了解你小朋友, 究竟佢有無天份 ? 佢係科學家材料, 你走去叫佢學體藝 ? 又或者佢有畫畫天份你走去谷佢學打波 ? 唔係嘩

作者: darling333    時間: 16-9-14 07:49     標題: 引用:好多人有外上學術班,是事實。但上了又不代

原帖由 phoebewong123 於 16-08-27 發表
好多人有外上學術班,是事實。但上了又不代表一定考到直私。父母自己教也是很好的也見過。

...
我地無外補,無比賽,無證書,學校成績中中地,一樣考到受歡迎直資,一樣叩到一線有直屬中學津校。總之,想報就去遞表,遞佐一定有機會。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-9-14 08:22

得到一張証書,係証明小朋友達到某程度能力。
學左英文,自然英文好左,成件事就係咁簡單。正常地贏而會比較高。學與唔學,學幾多,家長選擇而已。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5