教育王國

標題: 點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」? [打印本頁]

作者: IloveJJ    時間: 16-8-26 10:08     標題: 點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」?

作者: miriam    時間: 16-8-30 14:24

無言..............................
作者: wan_sosin    時間: 16-8-30 14:39     標題: 回覆:點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」?

變咗「小學補習談」

作者: little_yolky    時間: 16-8-30 15:10

IloveJJ 發表於 16-8-26 10:08
好似版版都係講唔同地區唔同科目既補習社咁?
你諗下, 連我都要隨波逐流俾個女去補oral, 咁你話小學雜談係咪等如補習雜談呢。
作者: retriever    時間: 16-8-30 16:38

IloveJJ 發表於 16-8-26 10:08
好似版版都係講唔同地區唔同科目既補習社咁?

因為唔係考小階段, D 人諗既第一樣野就係補補補...

留意到無論自行定抽獎, 有人一中獎就發帖問邊度專科專教呢.

作者: IloveJJ    時間: 16-8-30 17:58     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-26+10:08+好似

作者: IloveJJ    時間: 16-8-30 18:02     標題: 回覆:點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」?

作者: MASAYA    時間: 16-8-30 18:39

因為有子女一生輸唔起咁大風險既心態,怕起跑起得唔好就以後都追唔返
作者: Bobo1210    時間: 16-8-30 18:54

幼稚園都補習啦!公文中英數,oral劍橋數研phonics⋯⋯
作者: huba    時間: 16-8-30 20:20     標題: 引用:話說我朋友個女舊年升小學,個朋友又係即刻

原帖由 IloveJJ 於 16-08-30 發表
話說我朋友個女舊年升小學,個朋友又係即刻想搵補習,咁我哋就係咁勸佢,佢話驚個女自己做唔嚟功課(佢要返 ...
補習是家長的教育問題多過孩子的教育問題。

作者: letea    時間: 16-8-31 07:36

我希望阿仔小學階段都唔使補習

作者: little_yolky    時間: 16-8-31 10:22

IloveJJ 發表於 16-8-30 18:02
話說我朋友個女舊年升小學,個朋友又係即刻想搵補習,咁我哋就係咁勸佢,佢話驚個女自己做唔嚟功課(佢要返 ...
我講我自己既經驗啦。

我都係唔主張補習派。大女今年升小四喇, 不過, 佢個oral真係好似教育局局長咁, 所以都無辦法要外補oral了。我依家會覺得有D遲咗, 如果由小一開始補oral, 佢可能會好好多。不過, 大家唔好誤會, 佢測考oral係好高分的, 因為衰女只要係同分數有關就會全力以赴。但我唔係想佢只係考試機器, 想佢係真正叻, 所以, 都無奈要補一補。家姐唔可能細膽, 自細上台幾百人見慣大場面, 成首曲都唱得掂, 點會細膽? 應該係唔夠熟練既問題, 所以, 等佢多D機會同老外講下, 應該會好D, that's why我唔鐘意BBC, 但無辦法, 老外只有平日有堂, 其他班又full咗, 唯有等佢進步咗上advance course至上老外班。

因為有家姐呢隻前車, 所以阿妹就唔敢怠慢, 佢一向數學幾好, 但下學期發現每況愈下, 搞到總平均分跌咗3分, 3分喎, 你話幾多名? 佢自己認為係自己唔小心, 我覺得係佢題目理解有問題, 連數研老師都歎晒氣叫佢認下D字。無論如何, 唔好喇, 唔好拖, 所以今年都要補一年數研, 如果情況改善, 咁小三就可以停。

點解我唔自己同佢執? 無他既, 因為我想用有限既資源(時間)滿足我無限既慾望下, 只好以金錢換取時間, 我自己最耍家中文, 就主力同佢執中文, 數學留返俾人執, 咁應該係最高效率既做法。

作者: IloveJJ    時間: 16-8-31 11:14     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-30+18:02+話說

作者: little_yolky    時間: 16-8-31 11:21

IloveJJ 發表於 16-8-31 11:14
點解你細女數學叻,都仲要上數研?
因為佢唔識字, 成日唔理解D題目, 文字題死晒!所以, 補一補, 以防就算死晒文字題, 其他啱晒都起碼有80分。我哋數學考試乘大兩倍分, 所以上次考試跌咗20分, 即係無咗40分, 你話幾傷呢。That's why佢跌到去級6X。
作者: IloveJJ    時間: 16-8-31 11:25

作者: IloveJJ    時間: 16-8-31 11:29

作者: little_yolky    時間: 16-8-31 11:37

IloveJJ 發表於 16-8-31 11:29
其實我仔都有去補oral和普通話,我個人既原則係:試唔教佢,睇佢自己攪唔攪得掂;佢唔掂,我先教佢,再睇下 ...
我都係差唔多策略, 不過話時話, 阿妹雖然只學phonics, 但D英文oral都好似好咗少少, 可能都係多咗同老外交流係有幫助。
作者: MASAYA    時間: 16-8-31 12:45

little_yolky 發表於 16-8-31 11:21
因為佢唔識字, 成日唔理解D題目, 文字題死晒!所以, 補一補, 以防就算死晒文字題, 其他啱晒都起碼有80分。 ...
佢係唔認得字定唔夠閱讀理解能力?細女數好係指數感?
作者: MASAYA    時間: 16-8-31 12:46

letea 發表於 16-8-31 07:36
我希望阿仔小學階段都唔使補習
我希望中學都唔駛補習,希望考試技巧既野可以自學得黎,當然補習係最快,但我只想係學得好
作者: little_yolky    時間: 16-8-31 13:14

MASAYA 發表於 16-8-31 12:45
佢係唔認得字定唔夠閱讀理解能力?細女數好係指數感?
我暫時唔知。總之佢唔多明條文字題問佢乜, 但做中文閱讀理解就好叻。佢D數學由細到大都話頭醒尾, 唔駛好似家姐咁勞氣。
作者: IloveJJ    時間: 16-8-31 13:52     標題: 引用:Quote:letea+發表於+16-8-31+07:36+我希望

作者: MASAYA    時間: 16-8-31 14:08

IloveJJ 發表於 16-8-31 13:52
我都係咁想。不過,响BK那邊,見有啲家長話,個學生原本都成績唔錯,但補咗可以升grade喎!咁會唔會真係DSE ...
我仲了解緊點解係學校學唔到考試技巧,要去補習社先學到
作者: mcl203    時間: 16-8-31 14:43

MASAYA 發表於 16-8-31 14:08
我仲了解緊點解係學校學唔到考試技巧,要去補習社先學到
唔會....殺到你一頸血果陣...去問老師點解係錯....就會知D乜係考試技巧
高年級去補習社會學到考DSE技巧取高分...捉試題
聽番黎既

作者: TwinWong    時間: 16-8-31 16:11

little_yolky 發表於 16-8-31 13:14
我暫時唔知。總之佢唔多明條文字題問佢乜, 但做中文閱讀理解就好叻。佢D數學由細到大都話頭醒尾, 唔駛好似 ...
唔明文字題都几敝架, 我大女小一數學測考次次9X
小二轉校第一學期跌到唔合格,  怕咗数(去學公文同数研)都唔掂
小五唔补, 佢問同學買補充, 返泥自己操, 到小六上返8X,
但都變成到B2生, 因為佢個屆D同學数太勁, 去 中六都係6-7X

細囡K3-小二學ENOPI, 靈活好玩, 我叫老師每星期只比兩本佢做
一本計数學埋英文生字, 一本劃綫出立体图同返射出图, 玩PATTERN,
到4/5年班都好有用,  佢同學做数要出图做格仔簿做到好夜, 佢可以小息做埋,
返泥唔做小样功課,
小學数學都一直KEEP 到, 中一適應期時趺, 中二回復水平時水平, 数有真要早打底

作者: 1998Ruby1998    時間: 16-8-31 16:43

回覆 MASAYA 的帖子

唔係學校唔教,只不過老師要教的課題已經很多,教得完已經謝天謝地,同埋好睇老師質素,有些老師教得很好,有些老師渾渾噩噩,朝8晚4,放工即走。補習社,顧名思義,課題你學完但係功力未夠,所以要補底,為了令你成績有進步(有進步,學生先會繼續補下去),唔洗從頭再教你,所以教你答題技巧,走捷徑,見到咩字眼就要點答,畀埋formula你背,唔需要額外花時間溫書。
我學校個中文老師雖然學歷高,肯花心機教學生,但係我作文學的技巧都係出面補習社學,有技巧成績就有保障。呢個到高中的時候,無論係家長定係學生都會面對的事實。

作者: letea    時間: 16-8-31 18:50

應該咁講,暫時係我跟下仔既課程,暫時讀熟課文,再加補充補補,可以應付到。
至於要唔要補習,我諗睇家長同小朋友要求,要求高可能都要補

作者: omg012    時間: 16-9-1 09:15

我個小朋友情況不同。他英文和數學都很好。但平日上課覺得很悶,沒有挑戰性,所以找一些可因材施教的老師教導他,令他不會對學習失去興趣。
作者: Chunyan    時間: 16-9-1 09:16     標題: 回覆:點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」?

香港病了

作者: Jane1983    時間: 16-9-1 10:00

補習係quick fix,如果話攞d錢出來補習,小朋友會變得好叻,邊個唔想? 不過,現實係無咁簡單。

作者: little_yolky    時間: 16-9-1 10:07

Jane1983 發表於 16-9-1 10:00
補習係quick fix,如果話攞d錢出來補習,小朋友會變得好叻,邊個唔想? 不過,現實係無咁簡單。
即係拔尖補底囉, 好既就再增潤拔尖補好D, 差既就補底補返好個基礎。老實講, 自己唔係瓣瓣掂, 阿妹學咗phonics, 默書真係勞少咗少少氣, 雖然進度緩慢。家姐掂既咪搵個老外同佢補下oral, 錦上添花囉, 斷估多D機會講總比無講好D既, 你話要學到native咁就緊係無可能。來年既目標, 係响屋企我多同佢兩個講普通話, 同埋執好科中文, 咁就大功告成了。自己執D, 人哋執D, 無咁辛苦丫嘛。
作者: Jane1983    時間: 16-9-1 10:41

回覆 little_yolky 的帖子

係呀,出去搵人教小朋友,可以係體藝,可以係補習,睇需要和力度,唔係話標籤補習係點樣點樣。
好似有朋友,兩公婆輪流教個仔游水,教到想死都未識。後來搵教練,唔係名師,就樓下會所一對一,一個暑假搞掂左。

作者: IloveJJ    時間: 16-9-1 10:48     標題: 引用:回覆+little_yolky+的帖子 係呀,出去搵人

作者: little_yolky    時間: 16-9-1 10:52

Jane1983 發表於 16-9-1 10:41

係呀,出去搵人教小朋友,可以係體藝,可以係補習,睇需要和力度,唔係話標籤補 ...
講到游水, 真係好奇。兩年前暑假, 我請私人教兩個小朋友1:2, 學咗個半月, 大女中耳炎+暑假就完無再學, 細女只學識浮, 大女只學識自由腳, 細女仲俾惡教練搞到驚咗游水。舊年暑假, 我見細女仲細, 就俾家姐去咗間口碑幾好既泳會學, 點知學咗兩個月, 仍然係自由腳+自由手分開游。今年, 就搵咗另一間泳會, 呢間口碑無咁好但規模較大, 成日話有惡教練, 但親戚學咗幾年話都OK, 咁兩個女女學咗兩個月, 真係amazing, 家姐識咗自由式同背泳, 係連換氣都學埋, 阿妹就學識自由式同背泳腳, 我真係唔可以相信兩個女可以有學識游水既一日, 我同C6禮拜日見到佢哋游水, 真係差D感動到喊咗出嚟 皆因我哋兩個都唔識游水, 好想兩個女識游。所以, 補習社又好泳會又好, 真係要講個夾字, 佢哋依家會keep住開學都一星期游一堂, 實在太開心了。
作者: IloveJJ    時間: 16-9-1 11:04     標題: 引用:Quote:Jane1983+發表於+16-9-1+10:41+回覆+

作者: siden    時間: 16-9-1 11:05     標題: 引用:Quote:Jane1983+發表於+16-9-1+10:41+回覆+

原帖由 little_yolky 於 16-09-01 發表
講到游水, 真係好奇。兩年前暑假, 我請私人教兩個小朋友1:2, 學咗個半月, 大女中耳炎+暑假就完無再學, 細女 ...
情況一樣,點止1:2,以前單對單都學唔掂

我想話

本身冇乜游水天份嘅女仔,係要大個啲,手腳協調好啲,肌肉volume同力量高啲,先會學得識學得快。

有時唔關教練事。

我就浪費了兩年前1:1的大錢。今年1:6已經好大進步。

作者: Jane1983    時間: 16-9-1 11:11

樓上講得啱,有時小朋友身體機能、手眼協調,或者腦仔發展,有時真係要到佢ready先得。個個小朋友唔同,慢慢睇位幫佢。
作者: Jane1983    時間: 16-9-1 11:14

回覆 IloveJJ 的帖子

係ga,有d父母係乜野都外判,所以有人講過「唔想教,就唔好生」。係串d,但唔係全無道理。
作者: little_yolky    時間: 16-9-1 11:17

Jane1983 發表於 16-9-1 11:11

樓上講得啱,有時小朋友身體機能、手眼協調,或者腦仔發展,有時真係要到佢read ...
所以, 有D嘢太早學, 其實係丟錢入咸水海。
作者: IloveJJ    時間: 16-9-1 11:34     標題: 引用:Quote:Jane1983+發表於+16-9-1+11:11+回覆+

作者: little_yolky    時間: 16-9-1 11:50

IloveJJ 發表於 16-9-1 11:34
係呀!不過有啲太遲學又唔得喎(好似你咁)!因為會驚(例如:游水、踩單車)又可能會怕羞(好似你女講英 ...
我其實諗極都唔明, 阿妹下半身係沉的, 但佢點解換到氣(雖然姿勢核突D), 我成個人好浮的(....因為肥), 但一換氣就沉落去, 手腳分開游又好地地。
作者: IloveJJ    時間: 16-9-1 12:14     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-1+11:34+係呀!

作者: 囝囝爸    時間: 16-9-1 12:18

離哂題!
作者: 魚兒小寶貝    時間: 16-9-1 12:50

係喎!冇上一排變左咁!係咪在職父母搵另類托管咋!?
作者: little_yolky    時間: 16-9-1 14:29

魚兒小寶貝 發表於 16-9-1 12:50
係喎!冇上一排變左咁!係咪在職父母搵另類托管咋!?
但成page都係問補習喎, 又真係誇張咗D。
作者: rean_chau    時間: 16-9-2 00:50     標題: 回覆:點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」?

我一直都幾堅持自己教,不過有時真係有心無力,下下用盡力真係條老命都比埋佢。暑假果兩個月日日打機睇電視咁滯,谷鬼氣塞佢去補習班日日中作英作。佢返黎就話幾中意間補習社,諗緊開學後比唔比佢去好。如果果度真係補得好,我就甩難,可以去返工,唔駛日日做嫦娥。

作者: IloveJJ    時間: 16-9-2 09:03     標題: 回覆:rean_chau 的帖子

作者: 200904    時間: 16-9-8 11:48

今年我的小朋友小二,我的目標是小學時期無需去補習社補學科。但見到升中要面試,語言用英文,我就有些驚。又見好多話補英文口語要從小補,所以現在有些心動,但未到行動。
作者: huba    時間: 16-9-8 12:26     標題: 回覆:200904 的帖子

「目標是小學時期無需去補習社補學科。」
見到這樣的目標有點無奈感慨,如果定些正面的目標會更有建設性。

「又見好多話補英文口語要從小補 ...」

語文最好從少培養及需要時間浸,除了正規學校教育,家庭提供孩子語景、接觸英語及閱讀等都很重要及有效,補習主要是針對考試成績的產業。

作者: IloveJJ    時間: 16-9-8 12:48     標題: 引用:今年我的小朋友小二,我的目標是小學時期無

作者: little_yolky    時間: 16-9-8 13:46

huba 發表於 16-9-8 12:26
「目標是小學時期無需去補習社補學科。」
見到這樣的目標有點無奈感慨,如果定些正面的目標會更有建設性。
...
語文最好從少培養及需要時間浸,除了正規學校教育,家庭提供孩子語景、接觸英語及閱讀等都很重要及有效,補習主要是針對考試成績的產業。<===== 都唔係既, 想增潤丫嘛。考試成績無問題架, 阿媽我可以俾到小朋友多接觸英語語境, 就只有俾佢去外國人度補會話了。

放學做完功課、食飯、沖涼、執書包、練琴、練唱曲, 每日餘下既時間一個鐘都無, 菲傭姐姐又唔係咁鐘意小朋友, 唔會主動同佢哋傾偈, 星期六學嘢上堂朝9晚6, 好似返工咁, 星期日就返教會同游水, 溫下測考咁, 所以人人得24小時, 呢度放多咗, 其他方面就少咗時間了。

作者: IloveJJ    時間: 16-9-8 14:43     標題: 引用:Quote:huba+發表於+16-9-8+12:26+「目標是

作者: little_yolky    時間: 16-9-8 16:19

IloveJJ 發表於 16-9-8 14:43
嘩,你女好忙呀!星期六:朝九晚六?
其實係兩個加埋, 單個就唔係咁忙。

大女:9:00-10:00    粵曲
10:00-11:30    中國舞
12:15-1:00   回家午飯
1:00-2:30    自由時間
3:00-4:00    oral
4:00-5:00    下午茶
5:30-6:15    鋼琴

細女:
10:00-11:00    粵曲
11:30-12:30    去公園玩
12:30-1:30    响街食飯
1:30-2:05    換衫/拉筋
2:05-3:05    芭蕾舞
4:00-5:00    phonics

作者: IloveJJ    時間: 16-9-8 16:50     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-8+14:43+嘩,你

作者: conniecheung    時間: 16-9-8 21:46     標題: 回覆:點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」?

作者: little_yolky    時間: 16-9-9 10:27

IloveJJ 發表於 16-9-8 16:50
嘩!咁仲話唔忙?每人每日三樣喎!我仔兩日加埋三樣,我C6都話太多!不過你嗰啲唱歌跳舞都係你女鐘意 ...
你哋多D, 我計埋平日, 家姐都係5樣, 妹妹6樣
作者: S-Kwok    時間: 16-9-9 10:39     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-09-08+發

原帖由 IloveJJ 於 16-09-08 發表
嘩!咁仲話唔忙?每人每日三樣喎!我仔兩日加埋三樣,我C6都話太多!不過你嗰啲唱歌跳舞都係你女鐘意 ...
講開操身體,我原意星期一、三放學後同阿仔跑半個鐘。但開學以嚟日日落雨,都未出去跑過。放學回家3點九,澡完涼、食完下午茶4點半開工做功課,其實只有2、3樣功課,但就花時間,呢2日阿仔做咗1·5小時,
即做完6點,執埋書包、
食完飯7點,休息10~15分鐘,
7點3阿仔就温習、做少少練習(練習用20~30分鐘),
搞搞吓都成8點9先搞掂,然後刷牙,跟住都要上床瞓。
完全冇時間做運動,搞到我好沮喪。

作者: S-Kwok    時間: 16-9-9 10:50     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-8+14:43+嘩,你

原帖由 little_yolky 於 16-09-08 發表
其實係兩個加埋, 單個就唔係咁忙。

大女:9:00-10:00    粵曲
嘩! 我仔自放暑假,星期六、日都冇嘢學。
依家星期二放學喺學校上奧數,星期四放學學校練Chinese Drum,自己私學、私補全部冇,嗰心有啲忐忑不安,但仔又無嘢想學,依家只plan星期六、日同阿仔做運動,星期六做完運動就寫吓文(中、英都有)。

其實我真係好矛盾,仔返咗5日學,如果星期六/日仲要學嘢(除非佢有興趣),好似好殘忍咁,依家啲小朋友返學,真係分分鐘連星期日都要做吓功課/温習,如果連星期六都出去學嘢,就好似無晒佢自己嘅時間。
如果唔學嘢,又好似無一技之長咁,驚佢大咗若有幸可以讀到大學,無學過嘢,冇一技之長會蝕底

作者: IloveJJ    時間: 16-9-9 11:00     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-09-08+發表嘩!

作者: IloveJJ    時間: 16-9-9 11:01     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-09-08+發

作者: IloveJJ    時間: 16-9-9 11:09     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-09-08+發表嘩!

作者: S-Kwok    時間: 16-9-9 14:48     標題: 引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-09-09+發表講開

原帖由 IloveJJ 於 16-09-09 發表
我就係經過既經驗,發覺自己日日落去跑步/打羽毛球個運動量都係唔夠,因為一來經常落雨,二來而且我帶佢哋 ...
唉…我仔唔吹得唔晒得唔凍得,所以我先諗住自己帶囉。
暑假時先因為晒太陽引起皮膚敏感去睇醫生。
暑假報泳班,已經喺室內,一對一,如果落雨涼少少嗰日,即使著咗潛水衣游,游完教練已經即攞浴衣比仔(試過有次因為落雨凍,之後病咗請咗一次假後,教練主動攞埋衫比仔),等阿仔一上水可著,唔洗等佢行一段路先著浴袍,佢都可以咀唇紫晒。咁阿仔喺開始秋涼又點繼續游?

作者: S-Kwok    時間: 16-9-9 14:53     標題: 引用:+本帖最後由+IloveJJ+於+16-9-9+11:27+編輯

你仔好勁。

我仔學校冇功課堂,小息鍾意去library, 唔做功課,所以所有嘢都係放學返嚟做。

作者: S-Kwok    時間: 16-9-9 15:05

IloveJJ 發表於 16-9-9 11:01
你仔唔係學機械人嗎?
學咗嗰暑假,問佢想唔想繼續,佢口話想,但我地見佢其實無話好想上咁囉,咁我地問導師佢上堂情況,導師話佢寫program方面幾叻,反而砌嗰方面一般,但阿仔又話佢有興趣砌多啲,但佢平時喺屋企喺口砌lego(即使有一大箱)。所以冇幫佢報。
作者: S-Kwok    時間: 16-9-9 15:30     標題: 回覆:點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」?

IloveJJ  做2、3樣功課都要個半鐘,係咪好似我仔咁,唔專心呀?一定要每日溫習嗎?已經做咗咁耐功課了!  

我仔除咗做英、數,做功課唔專心㗎。
第一日做中文功課,寫10組詞語,每組5次,用咗1小時10分鐘,原因係佢想寫好靚,寫完又擦,佢好慣性寫完第一次就擦,總覺得自己第一次寫得唔好。

過仔間學校好多非傳統學校類型嘅功課,例如: 今年加咗新科目stem, 第一份功課係關於paper  tower。 要畫返喺課堂上跟同組同學如何建立paper  tower, 成功與否。然後再畫底自己嘅idea, 再測試是否成功。淨係畫未試已經用咗半個鐘。

然後英文要睇圖書“big the nate”, 老師叫佢地睇幾頁,咁我見阿仔睇書,我咪去澡涼洗頭囉,出到嚟見到阿仔差唔多睇晒。

就係咁,第一日用咗差唔多2個鐘去做。

噚日: 英文做reader 嘅worksheet時,又將成本書睇晒。然後英文第二份功課係writing, 寫信比朋友仔。學校為咗提高同學仔嘅學習興趣,會有好多funny嘢,例如畫吓嘢咁,於是又用咗半個鐘。

至於温習,係阿仔自己想,佢想每日都温習教過嘅嘢,做吓練習(如閱讀理解、高年級嘅數《=佢自己有興趣做同自學),所以又花咗啲時間。

我就係咁每日睇住佢做功課、練習、做高年級數。

你地會每日温習、做練習嗎?

其實我係咪應該放開,由得佢? 因為係佢自己想?

作者: IloveJJ    時間: 16-9-9 16:52     標題: 引用:IloveJJ++做2、3樣功課都要個半鐘,係咪好

作者: IloveJJ    時間: 16-9-9 16:54     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-09-09+發表我

作者: S-Kwok    時間: 16-9-9 17:34     標題: 回覆:點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」?

我知我仔最想上科學班,做實驗,但好難揾。暑假同佢去咗科學園報咗幾個實驗玩,佢勁開心

作者: S-Kwok    時間: 16-9-9 17:36     標題: 引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-09-09+發表唉…

我仔而家開始食蟲草丸,好有效,明顯抵抗力強啲,無咁怕凍,無咁易打噴嚏。

...
知唔知寒底食唔食得蟲草丸?你食緊邊隻呀?

作者: S-Kwok    時間: 16-9-9 17:42     標題: 引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-09-09+發表Ilov

我仔學校都無功課堂,佢係小息做,就係因為咁,所以老師先叫佢唔好做,叫佢休息下
聽你咁講,你仔啲 ...
我仔寧願星期一至五忙死,星期六、日休息。

我有諗過食完下午茶就去跑步,然後返嚟澡涼做功課,但怕食完嘢跑會盲腸炎。

作者: IloveJJ    時間: 16-9-9 19:06     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-09-09+發表我

作者: IloveJJ    時間: 16-9-9 19:07     標題: 引用:我知我仔最想上科學班,做實驗,但好難揾。

作者: S-Kwok    時間: 16-9-9 19:50     標題: 引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-09-09+發表我知

中大資優課程有喎!
唔係要學校推薦先可以報咩?

作者: S-Kwok    時間: 16-9-10 15:38     標題: 回覆:點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2983931 你睇下呢度,我都唔清楚。   發表於 2016-09-09 21:19:23

thanks

作者: Yanamami    時間: 16-9-10 17:32

S-Kwok 發表於 16-9-10 15:38
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2983931 你睇下呢度,我都唔清楚。   發表於 20 ...
佢咪寫左“第-次申請需要-份学校推薦表……”
作者: S-Kwok    時間: 16-9-10 19:13     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-9-10+15:38+http:/

原帖由 Yanamami 於 16-09-10 發表
佢咪寫左“第-次申請需要-份学校推薦表……”
我見到呀!Thanks. 我本來想quote 埋 IloveJJ, 想多謝佢比link, 點知quote唔到,嗰message就變成咁-_-#

作者: cloudkitty74    時間: 16-10-27 16:21

問題係功課太太太深又多,又麻煩
作者: IloveJJ    時間: 16-10-27 17:06

作者: 5tgb    時間: 16-10-29 05:42

以前都重有D堅離地,吹下唔好補習,唔好谷,就是快樂學習云云。跟本是本未倒置,追不上成績,如何可快樂?祗有快落(落後);現時補習資訊洗版,我反而覺得貼地好多,反映到現實。堅離地,一個時代的告終,說再見啦!
作者: wan_sosin    時間: 16-10-29 08:55

5tgb 發表於 16-10-29 05:42
以前都重有D堅離地,吹下唔好補習,唔好谷,就是快樂學習云云。跟本是本未倒置,追不上成績,如何可快樂?祗 ...

咁又唔洗講到好像唔補習就唔會有好成績,相信EK都有家長唔洗比小朋友補習而成績理想的,補習對小朋友是否一定起到作用,都睇個別小朋友。
其實小學生生活,除了成績,還有很多可以討論的地方,例如有post講早餐,同學相處問題,小朋友情緒發展等,都需要關注。家長可以全面d去關心小朋友各方面的發展

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5