教育王國

標題: PLK 陳守仁vs Paul Con [打印本頁]

作者: mrschan256    時間: 16-8-15 19:05     標題: PLK 陳守仁vs Paul Con

英語環境那个好些?除咗Paul con佢可以直升, con有咩好

作者: 88    時間: 16-8-15 20:31     標題: 回覆:mrschan256 的帖子

有offer 當然係St. Paul 啦!6年後揾中學, 咪又會唸返St. Paul, 何不6年前就㨂定, 壓力少, 大家開心!

英語環境, 唔知St. Paul 係點, 但TSL 真係好好, 小女 p6 考FCE , 完全無準備下都擰到distinction, 5 part 入面有3 part 擰滿分。見國際學校, 校長直接問係咪外國大。

作者: PPyeung    時間: 16-8-15 20:45     標題: 回覆:mrschan256 的帖子

龍校方便, 已經夠好

作者: francis_chan    時間: 16-8-15 20:45     標題: 回覆:88 的帖子

妳小女會唔會係校內做開MC個批人?

作者: langweilig    時間: 16-8-15 20:47     標題: 引用:英語環境那个好些?除咗Paul+con佢可以直升

原帖由 mrschan256 於 16-08-15 發表
英語環境那个好些?除咗Paul con佢可以直升, con有咩好
幼稚園唔係st paul讀的?

作者: 88    時間: 16-8-15 20:54     標題: 引用:妳小女會唔會係校內做開MC個批人? +

原帖由 francis_chan 於 16-08-15 發表
妳小女會唔會係校內做開MC個批人?
唔係, 佢怕拋頭露面

作者: mrschan256    時間: 16-8-15 21:00     標題: 回覆:88 的帖子

want to k ow more the English environment in 陳守仁, and the accent too thanks

作者: 88    時間: 16-8-15 21:43     標題: 引用:want+to+k+ow+more+the+English+environmen

want to k ow more the English environment in 陳守仁, and the accent too thanks
學校入邊英文係主要的教學語言, 因為有一部分non Chinese student (ncs) 唔識中文, 所以佢地好自然會用英文交談。 問過小女, 學校有無規定咩時間要用英文, 佢反而問點解要咁定?要用英文時, 自然就要用㗎啦! 至於accent, 你覺得accent 會係㨂學校既考慮? 有機會到學校既開放日, 就咁揾幾個著校服既學生傾下計, 自己感受下係咪想要既accent

作者: ok3    時間: 16-8-15 21:53

講英語語境, 相信傳統小學(even 名小)冇咩邊間可以有tsl咁好。如果你一心小學或中學後去外國升學,  我覺得tsl絕對係一個好選擇。但如你選擇留港升中甚至入u, 我會揀 Paul Con. 始終tsl升中, 你都係希望入返Paul Con. 呢個級數嘅中學啫。
作者: siden    時間: 16-8-15 22:05     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

一定SPC。

唔係TSL唔夠SPC primary 好。

只係SPC中學太好。

作者: meowloo    時間: 16-8-15 22:13     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

投st Paul convent一票;雖然唔清楚小學部語境如何,但識幾位小學部學生嘅英文及性格都好好,又不用再煩升中,一定唔會放棄佢。

作者: karen55407    時間: 16-8-15 22:13     標題: 引用:一定SPC。 唔係TSL唔夠SPC+primary+好。

原帖由 siden 於 16-08-15 發表
一定SPC。

我真係諗唔明有乜好比

作者: siden    時間: 16-8-15 22:22     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-15+發表一定S

原帖由 karen55407 於 16-08-15 發表
我真係諗唔明有乜好比
其實我都唔明有乜需要hesitate。

學楼上話齋,除非中學打算出外國讀。

作者: 88    時間: 16-8-15 22:30     標題: 回覆:siden 的帖子

正是! 有offer 的話, 根本無需要唸;未有offer 既, 唸來都無用

作者: mrschan256    時間: 16-8-15 22:47     標題: 回覆:88 的帖子

my girl is studying in convent, 學校其實都唔錯只不過呢平時教 深淺 但係考心深
, 同埋佢冇任何嘅老師係net
但係的而且確係呢度讀書係冇咩壓力小朋友係有時間玩嘅

作者: siden    時間: 16-8-15 23:02     標題: 引用:my+girl+is+studying+in+convent,+學校其實

my girl is studying in convent, 學校其實都唔錯只不過呢平時教 深淺 但係考心深
, 同埋佢冇任何嘅老師係 ...
Convent番放學時間一流

功課比起其他名校少

係就係衰教淺考深,同埋有群眾壓力...

不過TSL高小要考中學,壓力一定比Covent大。Convent 至多象徵式interview下你加做4個book reports。TSL要出公海打過,你要做嘅準備點只咁多?一定唔會比Convent好過。

咪諗咁多la,條格仔裙同對熊貓鞋好多人流哂口水都冇得着,德育又做得好,繼續讀上去,理論上九成唔會後悔。

作者: mrschan256    時間: 16-8-15 23:31     標題: 引用:Quote:原帖由+mrschan256+於+16-08-15+發表

Convent番放學時間一流

功課比起其他名校少
tks Siden! 只係阿女讀咗咁耐見佢英文都唔係特別地native

作者: 88    時間: 16-8-16 00:04     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-15+發表Conve

tks Siden! 只係阿女讀咗咁耐見佢英文都唔係特別地native
既然讀緊, 就更加唔好傷神唸轉校。 講真,升中派位真係好折磨,除非打算唔係香港讀或轉讀國際, 否則, 你已經係最有利既位置。 至於英文, 坊間有唔少課程, convent 既家長都有幾間多人去, 有間好近學校, 聽講都教得好好

作者: suzuki12    時間: 16-8-16 01:22     標題: 引用:Quote:原帖由+mrschan256+於+16-08-15+發表

原帖由 88 於 16-08-16 發表
既然讀緊, 就更加唔好傷神唸轉校。 講真,升中派位真係好折磨,除非打算唔係香港讀或轉讀國際, 否則, 你 ...
請問有哪些補英文學校啊?

作者: mrschan256    時間: 16-8-16 05:58     標題: 回覆:suzuki12 的帖子

其實convent真係唔錯,功課影真唔多,默書我覺得其實都適中 ,返學同埋放學時間就更加理想,返學不需要太早放學亦唔會太遲 ,最緊要嘅係學校有個大操場俾小朋友玩 ,比較唔好既地方就係佢竟然連一個外籍老師教英文都冇,同埋嗰班比較多人....

我諗呢間學校絕對唔係活動式教學我想問下陳守仁係咪活動式教學

作者: awesome_family    時間: 16-8-16 07:41

作者: retriever    時間: 16-8-16 08:08     標題: 引用:正是!+有offer+的話,+根本無需要唸;未有

原帖由 88 於 16-08-15 發表
正是! 有offer 的話, 根本無需要唸;未有offer 既, 唸來都無用
什麼是FCE?

作者: retriever    時間: 16-8-16 08:11     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-15+發表一定S

原帖由 karen55407 於 16-08-15 發表
我真係諗唔明有乜好比
可能唔想單性學校,唔想有宗教?

純睇spec一定係sp,  但如果講下反面野,有唔少人認為修女好惡,and畢業生話唔會送個女返去讀。

作者: 88    時間: 16-8-16 08:39     標題: 引用:Quote:原帖由+88+於+16-08-15+發表正是!+

原帖由 retriever 於 16-08-16 發表
什麼是FCE?
如果逐級考Cambridge English : starter, mover, flyer, KET, PET, FCE ...

唔知有咩用, 但學校有得報, 仲要係返學校考, 報中學時, sip多張cert, 但唔知有無人睇:;pppp:

作者: lvmh88    時間: 16-8-16 09:40     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

樓主,Paul con 一定係大班,調轉諗,如果班唔大點收大部分幼稚園生?至於英文,小學冇net 不過以我所知中學有,英文head teacher 是 net。小學oral English 應該冇TSL咁好,但Paul con 女仔英文(讀寫聽)唔會差得去邊。至於升中,其他人都講過,大部分直上,但TSL 我聽聞考唔到B1、中游以下就有啲去咗顏寶玲,到時touch wood 有咩差池就心「up」啦

作者: happysin    時間: 16-8-16 09:50

deleted
作者: ok3    時間: 16-8-16 11:27

如果樓主你個女已經讀緊 Paul Con, 就緊加唔好玩啦. 就算你打算俾小朋友升中時出國, 都唔值得轉. 如你打算留港升中, 就更加係自找麻煩.
作者: mrschan256    時間: 16-8-16 11:55     標題: 回覆:ok3 的帖子

多謝曬各位嘅意見! 其實都係基於我一時時嘅貪心 其實my girl 都唔想轉, 因為呢度有佢由幼稚園識嘅朋友

作者: karen55407    時間: 16-8-16 12:29     標題: 引用:多謝曬各位嘅意見!+其實都係基於我一時時嘅

原帖由 mrschan256 於 16-08-16 發表
多謝曬各位嘅意見! 其實都係基於我一時時嘅貪心 其實my girl 都唔想轉, 因為呢度有佢由幼稚園識嘅朋友

...
通常SP幼生只搏瑪利曼、瑪利諾同St Mary

作者: karen55407    時間: 16-8-16 12:30     標題: 引用:Quote:原帖由+mrschan256+於+16-08-16+發表

原帖由 karen55407 於 16-08-16 發表
仲有女拔

作者: hippoo    時間: 16-8-16 12:31

karen55407 發表於 16-8-16 12:29
SPCC and DG

作者: TwinWong    時間: 16-8-16 12:51

mrschan256 發表於 16-8-15 19:05
如升中去外國, 去邊間都無所為, 如要留港讀中學, 紧係SPC

作者: 雲牛    時間: 16-8-16 13:02

如果想英文好, 不如轉去 EFS、CIS之類, 何必轉去一間沒有中學的半 international school.
作者: 88    時間: 16-8-16 13:03     標題: 引用:樓主,Paul+con+一定係大班,調轉諗,如果

原帖由 lvmh88 於 16-08-16 發表
樓主,Paul con 一定係大班,調轉諗,如果班唔大點收大部分幼稚園生?至於英文,小學冇net 不過以我所知中 ...
事實係, TSL b1尾尾到b2 先入到SPC , b1 頭中都無份

作者: retriever    時間: 16-8-16 13:04

雲牛 發表於 16-8-16 13:02
如果想英文好, 不如轉去 EFS、CIS之類, 何必轉去一間沒有中學的半 international school. ...

$$$$$$$$$$$$$

作者: lvmh88    時間: 16-8-16 13:09     標題: 引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-16+發表樓主

事實係, TSL b1尾尾到b2 先入到SPC , b1 頭中都無份
可以講多少少嗎?

作者: lvmh88    時間: 16-8-16 13:11

retriever 發表於 16-8-16 13:04
$$$$$$$$$$$$$
咁TSL又真係幾平.....

作者: Forgetmenot999    時間: 16-8-16 13:21     標題: 引用:英語環境那个好些?除咗Paul+con佢可以直升

Tsl中文差,又沒有中學,考的中學又不大吸引,不明樓主為何還需考慮

作者: Ocean419    時間: 16-8-16 13:24     標題: 引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-16+發表樓主

Convent 不是band 1a嗎?為何 TSL band 1頭的女仔幾個入DGS 之後band 1中的不是排住入Convent?

作者: lvmh88    時間: 16-8-16 13:31     標題: 引用:Quote:原帖由+88+於+16-08-16+發表事實係,

原帖由 Ocean419 於 16-08-16 發表
Convent 不是band 1a嗎?為何 TSL band 1頭的女仔幾個入DGS 之後band 1中的不是排住入Convent?

...
我都想知....

調轉諗,到考中學時,如果係B1a, 你係spc 同 TSL 可供選擇不會差太遠。但相反,如果係邊緣人,咁就考唔返spc 同level 啦。

我都知如果小朋友未到b1不要硬讀b1, 但到時入咗spc 同伴風氣影下,有突破並唔出奇。呢樣就係點解啲人想一讀讀15-16年的原因。peer influence !

作者: bubuG    時間: 16-8-16 13:35     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

完全冇必要vs

作者: ok3    時間: 16-8-16 13:42

mrschan256 發表於 16-8-16 11:55

...

你囡囡今年升小一? 其實我情況同你有小小似. 又係有間傳統天主教(有中學)嘅女校 vs TSL. 雖然自己都真係好鍾意TSL英語嘅語境, 學費又平, 又覺得咁難考都考到,  唔讀又好可惜. 但基於之前我所講嘅原因, 最後都只好不捨地放棄. 所以我都好明白你心情. 不過我相信呢個選擇係對小朋友最有利嘅

作者: lvmh88    時間: 16-8-16 13:47

ok3 發表於 16-8-16 13:42
你囡囡今年升小一? 其實我情況同你有小小似. 又係有間傳統天主教(有中學)嘅女校 vs TSL. 雖然自己都真係好 ...
如果係唔洗錢, 當然唔洗諗啦
作者: ok3    時間: 16-8-16 13:53

lvmh88 發表於 16-8-16 13:47
如果係唔洗錢, 當然唔洗諗啦
唔係唔洗錢架, 學費仲貴咗添

作者: 88    時間: 16-8-16 13:53     標題: 引用:Quote:原帖由+mrschan256+於+16-08-15+發表

原帖由 Forgetmenot999 於 16-08-16 發表
Tsl中文差,又沒有中學,考的中學又不大吸引,不明樓主為何還需考慮
TSL 既小朋友中文唔係差, 只係對比佢地英文, 係有落差, 但以香港既小學程度來講又唔係差既, 起碼我印TSA past paper 比小女做, 幾年都岩9成以上, 係唔知點解學校考試果份總係不似預期

作者: 88    時間: 16-8-16 19:17     標題: 引用:Quote:原帖由+88+於+16-08-16+發表事實係,

...

唔知係咪收外來生政策有改,總之結果唔係嚇死人,就笑死人

作者: 宮二    時間: 16-8-16 19:41     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

路過。咁陳守仁和港同點比較?又或港同和傳統女龍校點比較?

作者: 大埔之友    時間: 16-8-17 00:48     標題: 引用:+本帖最後由+88+於+16-8-16+19:34+編輯+\

Convent 收外校生? 有,但一向都是極少. 傳聞除幼稚園K1外, 小一可能都有幾個外, 其他級別都唔會收外來人. 有錯請指正.

作者: Yanamami    時間: 16-8-17 00:56

88 發表於 16-8-16 19:17
唔知係咪收外來生政策有改,總之結果唔係嚇死人,就笑死人
SPCS收band2生真係难以置信~
作者: mrschan256    時間: 16-8-17 06:52     標題: 回覆:Forgetmenot999 的帖子

就係因為我有個朋友嘅女喺呢間tsl學校讀緊小學六年班佢講嘅英文流利到我都完全唔信,以為佢啱啱喺英國返嚟添

作者: mrschan256    時間: 16-8-17 06:53     標題: 引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-16+12:29+通

原帖由 hippoo 於 16-08-16 發表
SPCC and DG
我完全冇諗過拔萃因為我知道我個女唔係呢個級數所以淨係諗tsl , 唔使之不過係因為有個朋友個女喺度讀而佢個囡囡嘅英文 好好聽好劉俐

作者: mrschan256    時間: 16-8-17 06:56     標題: 引用:Quote:原帖由+88+於+16-08-16+發表事實係,

...
我對學校的banding真係唔係好清楚,我想問下tsl嘅banding同埋spc呢間學校嘅banding係點㗎 ,tks

作者: 星星的後裔    時間: 16-8-17 07:33     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

想問樓主,你點睇SPCS 的英文, 你又點評價你女兒的英文講讀寫? 有外補嗎? 想參考吓.

作者: Ocean419    時間: 16-8-17 08:40     標題: 引用:Quote:原帖由+88+於+16-08-16+發表本帖最後

原帖由 大埔之友 於 16-08-17 發表
Convent 收外校生? 有,但一向都是極少. 傳聞除幼稚園K1外, 小一可能都有幾個外, 其他級別都唔會收外來人.  ...
佢應該係講緊中一收生,convent 好似有50-60個位收外來生,TSL 成為了今年的大驘家

作者: Ocean419    時間: 16-8-17 08:46     標題: 引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-08-16+發表Co

原帖由 mrschan256 於 16-08-17 發表
我對學校的banding真係唔係好清楚,我想問下tsl嘅banding同埋spc呢間學校嘅banding係點㗎 ,tks

...
其實我都係在這裏跟其他經驗豐富的家長學返黎,我理解係convent dse 成績係band 1a, 但不能和TSL 直接比較因為TSL冇自己中學亦冇TSL 畢業生6年後的dse 成績資料和convent dse成績比較。

作者: mrschan256    時間: 16-8-17 08:50     標題: 回覆:星星的後裔 的帖子

zero 外補

作者: 大埔之友    時間: 16-8-17 22:27     標題: 引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-08-17+發表Co

原帖由 Ocean419 於 16-08-17 發表
佢應該係講緊中一收生,convent 好似有50-60個位收外來生,TSL 成為了今年的大驘家

...
係喎, 網上都係咁話. "TSL 成為了今年的大驘家 " 請問咩意思?

作者: 88    時間: 16-8-17 22:51     標題: 引用:Quote:88+發表於+16-8-16+19:17+唔知係咪收

原帖由 Yanamami 於 16-08-17 發表
SPCS收band2生真係难以置信~
你係外人都話難以至信, 可以想像當時對我地既沖擊有幾大! 真係完全接受唔到囉....不過此處不留人, 自有留人處,塞翁失馬,焉知非福

作者: Yanamami    時間: 16-8-17 23:24

大埔之友 發表於 16-8-17 22:27
係喎, 網上都係咁話. "TSL 成為了今年的大驘家 " 請問咩意思?

記得ocean419提过TSL今年5个入DGS, 9个Marymount, 7个SPCS仲有零星去HY......上年11个入SPCS(大概)~
作者: happybbpig    時間: 16-8-17 23:26

回覆 88 的帖子

讀邊間kg? 好難入的兩間都考到,有什麼方法?
作者: pajamama    時間: 16-8-17 23:29     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

剛上TSL 校網看到
TSL 2016 小六畢業生升學:
http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2014-2016.php

作者: mrschan256    時間: 16-8-18 01:16     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-8-17+23:24+編

原帖由 Yanamami 於 16-08-17 發表
但係成級有幾多人呢度計埋都得30個咋喎

作者: 大埔之友    時間: 16-8-18 07:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-08-17+發表本

原帖由 mrschan256 於 16-08-18 發表
但係成級有幾多人呢度計埋都得30個咋喎
應該大約140-150人.

作者: Ocean419    時間: 16-8-18 07:40     標題: 引用:Quote:原帖由+mrschan256+於+16-08-18+發表

原帖由 大埔之友 於 16-08-18 發表
應該大約140-150人.
聽朋友講每級大約30個ncs, 假設男女比例1:1,Chinese student 女仔約50-60個

作者: mrschan256    時間: 16-8-18 10:45     標題: 回覆:Ocean419 的帖子

so that means only 30 out of 130 can go to band 1?

作者: alicesang    時間: 16-8-18 11:53     標題: 引用:so+that+means+only+30+out+of+130+can+go+

so that means only 30 out of 130 can go to band 1?
如果是這樣,不會有咁多人考吧!派位加埋之後叩到近百人都有喎!注:每一band 1定位有少許差別

作者: Ocean419    時間: 16-8-18 12:19     標題: 引用:so+that+means+only+30+out+of+130+can+go+

應該係30 out of approx. 60 girls, 仲未計去左band 1 男女中學果d因為唔知道當中有幾多係男或仔

作者: Ocean419    時間: 16-8-18 12:26     標題: 回覆:mrschan256 的帖子

不過點都高唔過convent 100%升band 1a

作者: wankapo    時間: 16-8-24 00:08     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

收咗先揀

作者: mrschan256    時間: 16-8-24 02:22     標題: 引用:不過點都高唔過convent+100%升band+1a +

原帖由 Ocean419 於 16-08-18 發表
不過點都高唔過convent 100%升band 1a
convent dse results seems not very outstanding.....is convent really this good?

作者: 大埔之友    時間: 16-8-24 03:15     標題: 引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-08-18+發表不

原帖由 mrschan256 於 16-08-24 發表
convent dse results seems not very outstanding.....is convent really this good?
你的標準DSE 什麼成績是very good, 什麼good? 有無%?或同邊間學校比?

作者: ok3    時間: 16-8-24 07:08

mrschan256 發表於 16-8-24 02:22
Paul con. 都仲唔夠好?! 佢當然唔係最top, 但我覺得已經算係outstanding了。
作者: langweilig    時間: 16-8-24 07:44     標題: 引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-08-18+發表不

原帖由 mrschan256 於 16-08-24 發表
Dse成績好過convent的應該只得spcc  dgs 皇仁吧

作者: happysin    時間: 16-8-24 07:54     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

跟咗呢個post一段時間,覺得樓主應該幫囡兒轉校。不是因為成績或英文程度,而是心中充滿疑問和矛盾,對小朋友或學校都唔好,考得插班應該對現校不滿意,轉校啦!

作者: hkpapa852    時間: 16-8-24 08:22

呢個帖都需要去到第4版?
作者: siden    時間: 16-8-24 08:25     標題: 引用:Quote:原帖由+mrschan256+於+16-08-24+發表

原帖由 大埔之友 於 16-08-24 發表
你的標準DSE 什麼成績是very good, 什麼good? 有無%?或同邊間學校比?

Deleted

作者: siden    時間: 16-8-24 08:26

mrschan256 發表於 16-8-24 02:22
唔係掛?

成績好得過SPC 只有DGS/SPCC

同佢差不多一樣係St Mary

全港成績好得過SPC,入本地/外國名U又比佢更好嘅學校唔會超過5間。你咁都唔知 你真係不如轉校算了
作者: 大埔之友    時間: 16-8-24 08:30     標題: 引用:Quote:原帖由+mrschan256+於+16-08-24+發表

原帖由 langweilig 於 16-08-24 發表
Dse成績好過convent的應該只得spcc  dgs 皇仁吧
每人心裡把尺都唔同. 根據版友"憫父"在EK有關 DSE 及升U 資料, SPCS 的成績是比差唔多所有有列出的名校好. 數字上比協恩, GH 都要好, 當然好唔好, 或學生英語會話能力上, 數字未必反影出來. 但因為陳守仁而轉出spcs 就應該唔算明智.

作者: retriever    時間: 16-8-24 08:45     標題: 引用:Quote:mrschan256+發表於+16-8-24+02:22+co

原帖由 siden 於 16-08-24 發表
唔係掛?

成績好得過SPC 只有DGS/SPCC
比鄧顯,林護,曾記,荃官果d呢?

作者: siden    時間: 16-8-24 09:05     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-24+發表唔係

原帖由 retriever 於 16-08-24 發表

Last year similar to 鄧顯。

Better than 林護曾記etc。
Much better than 荃官。

今年未知。

作者: cclemon2009    時間: 16-8-24 09:36     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

其實樓主係咪應該講吓自己囡囡的背景,JM 才可以比到實際意見,再者,咁多JM比咗意見,樓主好意思依然每幾版才放幾句?!

作者: mcl203    時間: 16-8-24 09:37     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-24+發表唔係

原帖由 retriever 於 16-08-24 發表
正在諗一定有網友會列呢幾間去Vs下 ~~

作者: Rattie    時間: 16-8-24 17:31

今年 spcs DSE 成績好嘅比上年好 ~ 高分嘅人數多咗;差嘅亦比上年差 ~ 中文 2 嘅同學亦一樣多咗。咁入三大 % 可能會跌,假如你覺得往年嘅水平都睇唔上眼,趁未開學好嗱嗱臨轉校。
作者: wongkitty    時間: 16-8-24 21:25     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

其實問vs 時, 其實大多心埋有數, vs 吓想確定d自己心中想法

作者: 以斯帖    時間: 16-8-26 23:37     標題: 引用:一定SPC。 唔係TSL唔夠SPC+primary+好。

一定SPC。

我囡係TSL primary,Paul Con中學,佢果界有9個入到

作者: siden    時間: 16-8-26 23:40     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-15+發表一定S

原帖由 以斯帖 於 16-08-26 發表
我囡係TSL primary,Paul Con中學,佢果界有9個入到
9個。又唔係9成。

SPC小學9成上top band1A SPC中學。

作者: 以斯帖    時間: 16-8-26 23:42     標題: 引用:Quote:原帖由+以斯帖+於+16-08-26+發表我囡

原帖由 siden 於 16-08-26 發表
9個。又唔係9成。

我仲以為SPC小學9成9上SPC中學Tim

作者: cmchang0927    時間: 16-8-27 02:29

回覆 以斯帖 的帖子

其中冇上的三四個去左dgs, 又有三四個去左coedu了

作者: francis_chan    時間: 16-8-27 07:00     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-15+發表一定S

請問讀TSL,校內要達到甚麼成績先有機會入Paul Con中學?

作者: grandmalolo    時間: 16-8-27 08:11

沒有免費午餐,谷比赛取獎,一分不能少,保持级20名
作者: Ocean419    時間: 16-8-27 08:42     標題: 引用:Quote:原帖由+以斯帖+於+16-08-26+發表我囡

原帖由 siden 於 16-08-26 發表
9個。又唔係9成。

SPC 小學不是一條龍全部上中學嗎?

作者: siden    時間: 16-8-27 09:10     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-26+發表9個。

原帖由 Ocean419 於 16-08-27 發表
SPC 小學不是一條龍全部上中學嗎?
不是

作者: stinkyrabbit111    時間: 16-8-27 09:26

回覆 grandmalolo 的帖子

Paul con? Are you sure? 學校一向不太注重比賽成績,校外個人比賽果d,我唔多信學校睇奬項決定由小升中,以我認知是主科成績達標,加conduct同interview..
作者: ok3    時間: 16-8-27 13:47

stinkyrabbit111 發表於 16-8-27 09:26

Paul con? Are you sure? 學校一向不太注重比賽成績,校外個人比賽果d,我唔多信 ...
佢應該係講緊喺TSL要上Paul Con. 嗰啲女生
作者: Rattie    時間: 16-8-27 14:47     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-15+發表一定S

得九個入 spcs,咁睇嚟 TSL 係好適合樓主女兒,只要個女升中唔去考 spcs,淨下來大把其他選擇。早轉早享受呀!

作者: lvmh88    時間: 16-8-27 16:47     標題: 引用:Quote:原帖由+以斯帖+於+16-08-26+發表我囡

原帖由 Rattie 於 16-08-27 發表
得九個入 spcs,咁睇嚟 TSL 係好適合樓主女兒,只要個女升中唔去考 spcs,淨下來大把其他選擇。早轉早享受 ...
讀Paul con 小學想轉去其他一樣多選擇

作者: grandmalolo    時間: 16-8-27 17:23

Of course, TSL.   年年OPEN DAY 製造出學校美好幻象,校長攪出書和公關,搵中學也一樣爭餐死。樓主,不用compare啦!
作者: nobletree    時間: 16-8-27 23:20     標題: 引用:回覆+grandmalolo+的帖子 Of+course,+TSL.

原帖由 grandmalolo 於 16-08-27 發表

Of course, TSL.   年年OPEN DAY 製造出學校美好幻象,校長攪出書和公關,搵中學 ...
tsl公關和marketing應記一功

作者: Happy_Charles    時間: 16-8-27 23:53     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

我覺得呢個post 得意在去到第十版

大家都好好奇點解要由Paul con 去plk, 以我了解,通常Paul con 出去係會考到dgjs,spcc, 如果要行plk呢條路,應該係小一時已選

作者: Forgetmenot999    時間: 16-8-28 01:16     標題: 回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

tsl一口流利英語又真係引死人,喺香港能説出一口流利的accent唔多唔少代表階層背景,旁人目光另人感覺唔多唔少有點自豪,無辦法,港人太崇洋。入到tsl學多種語言旁身,出國旅遊也不易被人歧視又可為自己保護個人尊嚴。而出國留學經常有堂上討論、presentation及debate,能説出一口流暢及流利英語當然有助學業及容入主流。如果流利英語口音跟一世就最perfect。讀書勤力啲無話考唔倒好學校,但流利英語口音唔係你勤力就得,睇你想女兒行一條點樣嘅路。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5