教育王國

標題: 九龍真光好,定福小好? [打印本頁]

作者: sandychan0707    時間: 16-7-27 12:37     標題: 九龍真光好,定福小好?

如題!要即覆!好煩!

作者: stem    時間: 16-7-27 12:39

作者: sandychan0707    時間: 16-7-27 12:40     標題: 回覆:九龍真光好,定福小好?

作者: lingan    時間: 16-7-27 13:35     標題: 回覆:九龍真光好,定福小好?

恭喜晒你呀,一嚟就打孖嚟。😁
九真與中學是聯繫,不是收晒吧?校舍很細,學費今年4萬幾,感覺幾貴。中學是band 2A吧?
福小是一條龍中學band 1C,學費3萬一年。應該NET多些,英文較好吧?
就咁睇應是福小較優,但又要睇你的交通時間。女仔入九真就有九龍城網其他中學可揀下,但就要呈分,壓力大d。

作者: sandychan0707    時間: 16-7-27 14:45     標題: 引用:恭喜晒你呀,一嚟就打孖嚟。😁 九真

原帖由 lingan 於 16-07-27 發表
恭喜晒你呀,一嚟就打孖嚟。😁
九真與中學是聯繫,不是收晒吧?校舍很細,學費今年4萬幾,感覺幾貴 ...
多謝回覆,我都係鐘意福小多啲!

作者: chaualan    時間: 16-7-27 15:05

回覆 sandychan0707 的帖子

都係華仔好D
作者: sandychan0707    時間: 16-7-27 15:49     標題: 引用:回覆+sandychan0707+的帖子 都係華仔好D+

原帖由 chaualan 於 16-07-27 發表
回覆 sandychan0707 的帖子

都係華仔好D

作者: ok3    時間: 16-7-27 16:41

二選一, 我都會揀福小
作者: cherrieshum    時間: 16-7-27 17:06     標題: 回覆:九龍真光好,定福小好?

我都選福小

作者: sandychan0707    時間: 16-7-27 17:18     標題: 引用:我都選福小 +

原帖由 cherrieshum 於 16-07-27 發表
我都選福小
不過好多身邊朋友叫我選真光,話福中好差,以我所知福中係Band 1中學!

作者: ailimama    時間: 16-7-27 17:32     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+16-07-27+發

作者: sandychan0707    時間: 16-7-27 17:43     標題: 引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-07-27+

原帖由 ailimama 於 16-07-27 發表
好多人誤會真光好出名啫,其實出名那間不是九真是另一間真光。 計中學排名都一定福建中學高過九真,而且福 ...
我都係咁諗!多謝支持!

作者: Mathew0214    時間: 16-7-27 17:50     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+16-07-27+發

原帖由 sandychan0707 於 16-07-27 發表
不過好多身邊朋友叫我選真光,話福中好差,以我所知福中係Band 1中學!

...
福中學業好,校風好,點會差

作者: hkpapa852    時間: 16-7-27 17:51

如果想更上一層樓, 一定係九真
作者: waiwaileung1    時間: 16-7-27 18:00

佢地係咪誤會左小西灣間福建中學呀? 福小間直資一條龍福建中學是在觀塘, DSE成績不太差的, 好多 JM 話係BAND1 尾,  我覺得幾好喎! 其實唔駛理人點睇, 我看好直資的前景, 福小自己培養的小朋友還沒有考DSE的. 以前港同沒有出狀元前都有人話唔好啦! 而家咪爭崩頭. 意見可以參考, 但不能盡信, 最緊要自己識分析, 沒有最好的學校, 只有最合適.
作者: lingan    時間: 16-7-27 18:17     標題: 引用:如果想更上一層樓,+一定係九真

原帖由 hkpapa852 於 16-07-27 發表
如果想更上一層樓, 一定係九真

HKpapa,點解嘅?

樓主,決定左福小未?

作者: retriever    時間: 16-7-27 18:20

sandychan0707 發表於 16-7-27 12:37
如題!要即覆!好煩!

I VOTE FOR 九真

作者: karen55407    時間: 16-7-27 18:34     標題: 引用:如題!要即覆!好煩! +

原帖由 sandychan0707 於 16-07-27 發表
如題!要即覆!好煩!
福小

作者: sandychan0707    時間: 16-7-27 19:37     標題: 回覆:九龍真光好,定福小好?

已經決定福小,因為阿女較活潑,平時好鐘意同男仔玩!佢好男仔頭,福小語境亦較佳!

作者: sandychan0707    時間: 16-7-27 19:38     標題: 引用:佢地係咪誤會左小西灣間福建中學呀?+福小間

原帖由 waiwaileung1 於 16-07-27 發表
佢地係咪誤會左小西灣間福建中學呀? 福小間直資一條龍福建中學是在觀塘, DSE成績不太差的, 好多 JM 話係BAN ...
我估係

作者: tantanmama    時間: 16-7-27 19:43     標題: 引用:+本帖最後由+lingan+於+16-7-27+18:19+編輯

原帖由 lingan 於 16-07-27 發表
九真校網較佳,想更上層樓當然九真啦

作者: beagoodman    時間: 16-7-27 23:54     標題: 回覆:sandychan0707 的帖子

支持你的選擇!

作者: hkpapa852    時間: 16-7-28 09:53

lingan 發表於 16-7-27 18:17
HKpapa,點解嘅?

福中過去既成績, 其實無法反映現況.

福中過去未接管福附, 估計都係主收B1和B2學生 (估計各佔50%). 但接管福附之後 (2009年7月接管), 收生模式不同了, 較大比例要收取小學部所有/大部分既學生, 整體學生水平, 未必能維持到和以前一樣.

加上文憑試之後, 福中5年嚟既表現, 成績都只係介乎B2A-B1C, 入U率亦不見得出色.

如果讀福附日後想搏更好既中學, 除非一心只搏其它直資, 否則如想搏官津中學, 就必須放棄直升, 咁為何要選一條龍學校呢? 而且觀塘中學網, 亦唔算係一個出色既中學網 (B1位亦不充足)

另外, 通常一條龍既直資學校, 對Pre-S1既重視程度都較低, 所以小學部既Pre-S1成績未必會理想, 結果B1比例亦可能唔會好高.

至於九真小, 多年嚟都係英小, 學校早已習慣培育學生面對升中. 加上中學網B1學位充足, 聯繫中學又升值中, 前景較可觀.

作者: abebilo    時間: 16-7-28 10:06

hkpapa852 發表於 16-7-28 09:53
福中過去既成績, 其實無法反映現況.

福中過去未接管福附, 估計都係主收B1和B2學生 (估計各佔50%). 但接管 ...
九真不是英文小學,福小才是英文小學,英文略為多少少並不等於是英小,可參考教育局
作者: chanti    時間: 16-7-28 10:16     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-7-28+09:53+福

原帖由 abebilo 於 16-07-28 發表
九真不是英文小學,福小才是英文小學,英文略為多少少並不等於是英小,可參考教育局 ...
九真'從2011-2012年度小一起,逐級轉為以英語為主要的授課語言。'

作者: wing_papa    時間: 16-7-28 10:28     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-7-28+09:54+

原帖由 hkpapa852 於 16-07-28 發表
非常同意分析,如果自己小朋友係谷得嘅就選九真小,朋友講佢個女早幾年前讀完九真一年級,成績算中上,二年班就扣入左一間非常心儀官校,就算扣唔到都可進可攻退可守,留返在九真挍網都不差,佢所知當年同班有幾個同學都係在二年級走左。

作者: Mathew0214    時間: 16-7-28 10:44     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

自從target福小,我都爬咗福小啲文一段時間,發現hkpapa852都係福小fans, 逢福小的文都入黎講幾句,彈福小(同埋一啲其他學校)呢樣唔好果樣唔好。當然,各花入各眼,言論自由。不過睇得出hkpapa852都好勤力去說服大家福小(同埋一啲其他學校)有幾一般,有幾唔值得揀,真係辛苦佢!不過值得一提,佢對音小係非常關心,會驚大家錯過音小報名時間。以hkpapa852對教育的關注和熟識程度,佢嘅意見真係.....我唔識講,還是由大家定斷吧!

我認同福小進可攻,退可守。因為除直升福中(觀塘band 1果間)外,福小仲可派位,又可以考其他直私,今年除大部分學生升福中外,唔升果啲都有唔少學生派到/考到其他Band 1學校。想了解多啲,問番校內家長會攞到多啲真實訊息。

作者: sandychan0707    時間: 16-7-28 11:35     標題: 引用:自從target福小,我都爬咗福小啲文一段時間

原帖由 Mathew0214 於 16-07-28 發表
自從target福小,我都爬咗福小啲文一段時間,發現hkpapa852都係福小fans, 逢福小的文都入黎講幾句,彈福小 ...
明白!多謝回覆!

作者: hkpapa852    時間: 16-7-28 11:55

事實上我承認我一直不看好直資一條龍學校, 而且我認為近年呢D學校亦被過份吹捧.

暫時, 只有呢幾間一條龍直資係令我刮目相看:
港大同學會
聖瑪加利
大圍培僑書院

需知道, 入讀直資一條龍中小學, 最好預咗一讀12年, 否則如果諗住升中一定走去其它學校, 又何必貪戀一條唔係心儀既龍呢?

而且有一條龍直資中學既小學, 其實只可以"進可攻" (考其它直資), 根本無得"退可守" (諗住有中學backup? 係可以, 但一定要係直升同參加派位之間二選一).

即係話, 升讀直資一條龍中小學, 無論你升中想唔想走, 都要預咗俾足12年學費.

作者: happynewyear16    時間: 16-7-28 12:02     標題: 引用:事實上我承認我一直不看好大多數既直資一條

事實上我承認我一直不看好大多數既直資一條龍學校, 而且我認為近年呢D學校被過份吹捧.

暫時, 只有呢幾間一 ...
聖瑪加利有咩令你刮目相看呀?

作者: hkpapa852    時間: 16-7-28 12:08

happynewyear16 發表於 16-7-28 12:02
聖瑪加利有咩令你刮目相看呀?
以佢既知名度, 受歡迎程度, 過去既收生都唔會太出色, 加上當中有不少NCS, 但上年中學部竟然可以做出有超過30%入3大既成績 (港同上年入3大率~25%, 培僑~22%, 福建~18%, 培正同伊中上年入3大都只係3X%)

作者: beautyhar    時間: 16-7-28 12:18

回覆 hkpapa852 的帖子

真系好難得到你認同

作者: Mathew0214    時間: 16-7-28 12:53     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

你咁鍾意睇數字,有冇睇埋各校畢業人數?30人畢業的100% 同200人畢業的30%,好唔同

其實你支持邊間冇所謂,但踩低人抬高自己(心儀的學校).....咁我唔係太想同你呢種人同一間咁囉

作者: beyondcontrol    時間: 16-7-28 12:54     標題: 引用:如題!要即覆!好煩! +

如題!要即覆!好煩!
你小朋友好叻,有咁多call waiting, 好羡慕,congrats

作者: karen55407    時間: 16-7-28 13:22     標題: 引用:你咁鍾意睇數字,有冇睇埋各校畢業人數?30

你咁鍾意睇數字,有冇睇埋各校畢業人數?30人畢業的100% 同200人畢業的30%,好唔同

其實你支持邊 ...
佢唔係踩學校,係踩親你

作者: hkpapa852    時間: 16-7-28 13:33

Mathew0214 發表於 16-7-28 12:53

其實你支持邊 ...
咁我又請教吓, 睇埋畢業生人數又點呢?

作者: siden    時間: 16-7-28 14:48     標題: 引用:你咁鍾意睇數字,有冇睇埋各校畢業人數?30

其實你支持邊 ...
佢有踩低人嗎?

我覺得佢連腳都冇伸過出黎

作者: jk111jk    時間: 16-7-28 15:04     標題: 回覆:Mathew0214 的帖子

"想了解多啲,問番校內家長會攞到多啲真實訊息。 "
現時最大問題是無人肯在BK中分享各校的相关資訊, 因比我們只能從公開資料中進行估量, 因此就各自過濾, 各取所需吧 !

作者: sandychan0707    時間: 16-7-28 15:22     標題: 引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-07-27+

原帖由 beyondcontrol 於 16-07-28 發表
你小朋友好叻,有咁多call waiting, 好羡慕,congrats
其實我小朋友唔叻!我等咗好耐先有offer!

作者: sandychan0707    時間: 16-7-28 15:23     標題: 引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-07-27+

原帖由 beyondcontrol 於 16-07-28 發表
之前因為叩門失敗都有大喊一場

作者: retriever    時間: 16-7-28 15:27     標題: 引用:Quote:happynewyear16+發表於+16-7-28+12:0

以佢既知名度, 受歡迎程度, 過去既收生都唔會太出色, 加上當中有不少NCS, 但上年中學部竟然可以做出有超過3 ...
會否數據有水份,譬如包埋非學位。

作者: retriever    時間: 16-7-28 15:30     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-7-28+12:30+

事實上我承認我一直不看好直資一條龍學校, 而且我認為近年 ...
另外db,  yw都似乎係你多唱淡既學校。。。

作者: Mathew0214    時間: 16-7-28 15:53     標題: 引用:Quote:原帖由+Mathew0214+於+16-07-28+發表

原帖由 karen55407 於 16-07-28 發表
佢唔係踩學校,係踩親你
係,同意,係踩親我。間間都話唔好,唔駛讀啦。各花入各眼,每間學校都有啱某啲家長口味,啱某啲小朋友嘅因素,唔係淨係睇客觀數據。我都係望穿秋水,等了又等,in完又in先入到心儀學校。有人鍾意劉德華,亦有覺得黎明啱自己,唔駛下下就抬高黎明數李克勤嘅!

作者: hkpapa852    時間: 16-7-28 15:53

retriever 發表於 16-7-28 15:30
另外db,  yw都似乎係你多唱淡既學校。。。
我唔認為係唱淡, 我只係講出現實.

英華同男拔, 中學既入U率, 其實並唔係咁"神", 同其他B1B中學無乜大分別

作者: karen55407    時間: 16-7-28 16:21     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-07-28+發表

係,同意,係踩親我。間間都話唔好,唔駛讀啦。各花入各眼,每間學校都有啱某啲家長口味,啱某啲小朋友嘅因 ...
反而我接受他有既定的立場,夠坦白!如果唔啱聽咪當係參考意見囉!選校最好好壞意見都聽。

作者: mcl203    時間: 16-7-28 16:51     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-07-28+發表

係,同意,係踩親我。間間都話唔好,唔駛讀啦。各花入各眼,每間學校都有啱某啲家長口味,啱某啲小朋友嘅因 ...
咁,既已入心儀小學,其實,對你有乜實質影響呢

作者: retriever    時間: 16-7-28 17:04     標題: 引用:Quote:原帖由+Mathew0214+於+16-07-28+發表

原帖由 mcl203 於 16-07-28 發表
討論既野,唔需要有實質影響架?

作者: Mathew0214    時間: 16-7-28 17:12     標題: 引用:Quote:原帖由+Mathew0214+於+16-07-28+發表

我唔同意佢又對你有咩影響呢又?我一心諗住幫下啲同我一樣target呢間嘅家長,將之前收集到嘅資訊分享下。見到佢嘅發言不盡不實,提出指正而已。呢度就係因為你哋呢啲人,越來越少人願意分享。

作者: hkpapa852    時間: 16-7-28 17:16

Mathew0214 發表於 16-7-28 17:12
我唔同意佢又對你有咩影響呢又?我一心諗住幫下啲同我一樣target呢間嘅家長,將之前收集到嘅資訊分享下。見 ...
我又想請教一下, 你認為我係呢個帖度講過邊樣嘢係不盡不實呢?

作者: Mathew0214    時間: 16-7-28 17:17     標題: 引用:Quote:Mathew0214+發表於+16-7-28+17:12+我

我又想請教一下, 你認為我係呢個帖度講過邊樣嘢係不盡不實呢?
要講已講晒,自己睇啦。

作者: mcl203    時間: 16-7-28 17:21

Mathew0214 發表於 16-7-28 17:12
我唔同意佢又對你有咩影響呢又?我一心諗住幫下啲同我一樣target呢間嘅家長,將之前收集到嘅資訊分享下。見 ...
我唔同意佢又對你有咩影響呢又 <----因為....呢度就係因為你呢啲人,越來越少人願意分享
作者: siden    時間: 16-7-28 17:40     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-07-28+發表

要講已講晒,自己睇啦。
人地講事實啫。

唔該俾啲胸襟,唔啱聽都唔使屈人不盡不實架

作者: Mathew0214    時間: 16-7-28 17:42     標題: 引用:Quote:Mathew0214+發表於+16-7-28+17:12+我

我唔同意佢又對你有咩影響呢又
你哋呢啲間間學校都入去評論一番,又唔係搵學校嘅人,只係吹捧某啲學校,連YW and DB都話唔睇好,唔知咩居心,唔知咩目的。當然你有你言論自由,我亦都可以講我想法。我真係唔想再同你哋糾纏,不過可以講一句,坊間數據好多唔準確,特別係呢啲週圍講人哋間學校嘅人,一定要小心查證。我了解福小,係有屋企人喺度讀緊,自己小朋友再入去,以第一身去了解學校。講完,唔再喺呢度回應。想問福小嘅野私下pm我啦!

作者: wany    時間: 16-7-28 17:44

聽聽各種意見,並非壞事
作者: mcl203    時間: 16-7-28 17:44

Mathew0214 發表於 16-7-28 17:42
你哋呢啲間間學校都入去評論一番,又唔係搵學校嘅人,只係吹捧某啲學校,連YW and DB都話唔睇好,唔知咩居 ...
我間間學校都入去評論一番 ???...所以.....硬粉D評論係好得人驚

作者: sunflower2000    時間: 16-7-28 18:15

直覺上BK有D學校的打手, 不斷吹捧自己學校。
作者: siubbsw    時間: 16-7-28 21:18     標題: 回覆:sunflower2000 的帖子

今年簡介會上,有提及福小前年走了一半老師,都幾驚嚇。 另外,識好多家長都覺得學校有點左派。
除此之外,其實呢間學校都唔錯。如果陸慶濤,播道,優才和福小,我會選福小。

作者: BearBearMummy    時間: 16-7-28 21:33     標題: 回覆:九龍真光好,定福小好?

數據係最客觀,如果只要係感覺佢好,就繼續自我感覺吧。

作者: jamieyanyan    時間: 16-7-28 23:07     標題: 引用:今年簡介會上,有提及福小前年走了一半老師

原帖由 siubbsw 於 16-07-28 發表
今年簡介會上,有提及福小前年走了一半老師,都幾驚嚇。 另外,識好多家長都覺得學校有點左派。
除此之外, ...
我都有去簡介會,公道啲講,當時校長講咗,臻美接辦係有好多問題,好多老師冇基準,課程及教學方等問題,福建中學接辦後要顧及福中成績,所以大力改革,啲老師頂唔順走,都正常。校長亦有講依家呢批新老師有直私及國際學校經驗,教師團隊亦已穩定。左派唔左派,真係見人見智,我問嘅家長同老師都唔覺學校裡面有提大陸嘅野。交流有番大陸,但都有去唔同國家,簡介會單張上都有寫英國交流,facebook上睇到有班學生喺紐西蘭,個團好好玩咁,都幾吸引。整體上我覺得係國際學校味道重過左派喎。

作者: sandychan0707    時間: 16-7-28 23:26     標題: 引用:Quote:原帖由+siubbsw+於+16-07-28+發表今

原帖由 jamieyanyan 於 16-07-28 發表
我都有去簡介會,公道啲講,當時校長講咗,臻美接辦係有好多問題,好多老師冇基準,課程及教學方等問題,福 ...
多謝分享!我未有出席簡介會!

作者: hahasmilegirl    時間: 16-7-28 23:27     標題: 引用:數據係最客觀,如果只要係感覺佢好,就繼續

原帖由 BearBearMummy 於 16-07-28 發表
數據係最客觀,如果只要係感覺佢好,就繼續自我感覺吧。
真嘅數據係最客觀,但數據來源都好緊要。欣賞hkpapa852講明自己buy邊幾間學校,甚至連啲學校冇公佈嘅數據佢都搵到,厲害&#128077;&#127996;

作者: man_hei    時間: 16-7-28 23:46     標題: 回覆:jamieyanyan 的帖子

我都有去簡介會呀!
我感覺唔到左味喎⋯⋯
校長說話好實際!
果晚我留到成九點!

作者: siubbsw    時間: 16-7-29 01:11     標題: 回覆:man_hei 的帖子

好多人聽到“福建“就先入為主,識幾個家長都覺得佢左派, 但我就一點也不覺得。

事實上好多香港人都很崇洋,天主教/基督教學校日日宣揚愛主,又有宗教堂,但他們很樂意入這些“神“校,但佛教/回教和左派學校的受歡迎程度就相差得遠了。

作者: Minnie11    時間: 16-7-29 08:27     標題: 回覆:九龍真光好,定福小好?

福小我無聽簡介不過有去開放日周圍睇。看了英文話劇見小朋友(三四年級)的英文只屬普通港童水平,口音不準,英普學校(雙班主任其中一個net) 來說是未達標。也有看科學的英文功課,有很多簡單嘅grammatical mistakes 但老師也沒有改錯。真係唔明點解福中有B1c 嘅成績。

研究過後,我冇打算申請。純粹個人意見。

作者: retriever    時間: 16-7-29 08:36     標題: 引用:好多人聽到“福建“就先入為主,識幾個家長

原帖由 siubbsw 於 16-07-29 發表
好多人聽到“福建“就先入為主,識幾個家長都覺得佢左派, 但我就一點也不覺得。

事實上好多香港人都很崇 ...

天主教/基督教係崇洋?

老實講句,家長願意送仔女入教會學校唔一定係信仰,係因為覺得個套價值觀掂,願意俾佢洗腦。

另一套洗腦,你睇下南海事件"一點都不能小"既餘波,銅鑼灣書店事件後,有中國公民移民國外做埋議員,都被中國政府視為"中國人"被處理,仲有大小明星只要係黄皮膚,無論來自台灣大馬定加拿大,都可以被人鬧唔愛國,就知有d 套"價值觀" 幾得人驚。。。

香港人好現實,咩野被認為對仔女好就支持邊樣。鄧顯係道教學校,成績好咪一樣受歡迎?!

作者: kqfamily    時間: 16-7-29 09:06     標題: 回覆:九龍真光好,定福小好?

我朋友最近扣福中!她說感受到好多國內老師!即刻唔係佢杯茶!

作者: bobo129    時間: 16-7-29 09:20

kqfamily 發表於 16-7-29 09:06
多國內老師
作者: jamieyanyan    時間: 16-7-29 09:30     標題: 引用:福小我無聽簡介不過有去開放日周圍睇。看了

原帖由 Minnie11 於 16-07-29 發表
福小我無聽簡介不過有去開放日周圍睇。看了英文話劇見小朋友(三四年級)的英文只屬普通港童水平,口音不準 ...

我兩種小朋友都有見到,有啲好外國人,有啲好本地。不過都好有自信,好敢講,好自然。去咗幾間直私,都差唔多,總結係:如果想要外國人口音,除非去國際學校,或移民。又或者本身家長自己好native。因為就算學校比到環境,小朋友唔一定自然就學得到。其實學英文最重要係運用,我個人覺得口音只係虛榮心。再睇番簡介會果幾個表演同司儀,應該有差不多一百個學生,大部分都流利英普,好少見學校有咁多學生可以上台表演而大部份語言水平唔錯,印象都幾深刻。

Grammar 又係好得意,去幾間直私學校開放日都見到普遍學校明顯錯都唔改,我都有問老師,老師話果篇係睇present tense, 所以集中改present tense.

九真我冇去,唔係太清楚。但福小整體印象係學生好乖,有禮貌,有啲怕醜但主動招呼來賓,好鍾意自己間學校,同老師有講有笑。坦白講,福小我未必係最心儀,但係又唔覺得好似大家講得咁一般。呢度火藥味都幾重,其實福小都唔易入,咁多人揀梗有啲原因,大家無謂勞氣,各花入各眼啦

作者: beagoodman    時間: 16-7-29 09:54     標題: 回覆:bobo129 的帖子

Ek是很好的參考平台,但始終EK的世界比真實世界小很多,有很多真實個案,根本唔會係度反映,有關家長學生甚至可能唔會喺度發表任何事。所以唔好盡信EK,要從多方面去親身聽、親身看。數據是較客觀的比較,但數據的質素大多是毫無監管和核實,而且只是冰冷的資料,做家長還須考慮自身和小朋友的個人Profile, 所以只能把那些數據作部分參考,而不是考慮的全部。還有事實上,有不少優秀的學校也沒有公開數據的,數據派的家長是否就此把它們打入冷宮與否,各取所需吧。其實有不少言論對所謂的band 1 a, b, c, 寳校呀,都好有誤導性,嗰d根本就唔會有官方資料,全是坊間流傳流傳,有d純綷以訛傳訛,有d唔知根據咩野表就長期信以為真。

關於九真vs福小,個人認為絕不是巴塞vs南華之比,選哪個都好難話一定比另一個明顯優勝。其實兩間都係幾好的學校吧。從樓主的多個發言,覺得她是有質素丶有修養的家長,呢點比那些冰冷的數據更重要,既然她巳選擇,無謂説三道四,真心祝福她和她的小朋友。

作者: sandychan0707    時間: 16-7-29 09:57     標題: 引用:+本帖最後由+jamieyanyan+於+16-7-29+09:40

原帖由 jamieyanyan 於 16-07-29 發表
多謝你提供寶貴的資料,可以讓我了解多啲,其實每間學校都有優缺點,各方面了解多啲都好!
其實沒有最好學校,只有選合適小女的學校為要!多謝你!

作者: sandychan0707    時間: 16-7-29 10:03     標題: 引用:Ek是很好的參考平台,但始終EK的世界比真實

原帖由 beagoodman 於 16-07-29 發表
Ek是很好的參考平台,但始終EK的世界比真實世界小很多,有很多真實個案,根本唔會係度反映,有關家長學生甚 ...
真心多謝你!
我經歷過今次考小一,在這裏得到過不少寶貴意見,在失望時亦得大家很多鼓勵,我真心在這裏多大家!

作者: teresa060    時間: 16-7-29 11:07     標題: 回覆:sandychan0707 的帖子

我個女有個同學仔都去左福小讀,因為佢媽咪係福小做教師,其實呢間學校都唔錯。祝你女女開開心心

作者: anniehoho    時間: 16-7-29 11:09     標題: 引用:我朋友最近扣福中!她說感受到好多國內老師

原帖由 kqfamily 於 16-07-29 發表
我大仔喺福中,細仔準備入福小,福中老師基本上全部係香港土生土長,公開考試同大學成績好突出。大仔係福小升上去,覺得兩間學校銜接得好好。初初升上去係辛苦,但應付到。因為福小其實有科主題科好鬼深,係讀自然科學為主。小學時讀得好辛苦,但升中之後反而多謝有呢科,習慣咗啲好深嘅英文。

作者: 咪臣    時間: 16-7-29 11:27     標題: 引用:Quote:原帖由+kqfamily+於+16-07-29+發表我

原帖由 anniehoho 於 16-07-29 發表
我大仔喺福中,細仔準備入福小,福中老師基本上全部係香港土生土長,公開考試同大學成績好突出。大仔係福小 ...

作者: sandychan0707    時間: 16-7-29 11:48     標題: 引用:我個女有個同學仔都去左福小讀,因為佢媽咪

原帖由 teresa060 於 16-07-29 發表
我個女有個同學仔都去左福小讀,因為佢媽咪係福小做教師,其實呢間學校都唔錯。祝你女女開開心心

...
Thanks

作者: sandychan0707    時間: 16-7-29 11:49     標題: 引用:Quote:原帖由+kqfamily+於+16-07-29+發表我

我大仔喺福中,細仔準備入福小,福中老師基本上全部係香港土生土長,公開考試同大學成績好突出。大仔係福小 ...

作者: sandychan0707    時間: 16-7-29 11:55     標題: 引用:Quote:原帖由+kqfamily+於+16-07-29+發表我

請問福小在數理羅輯方面有相關興趣班嗎?

作者: anniehoho    時間: 16-7-29 12:28     標題: 引用:Quote:原帖由+anniehoho+於+16-07-29+發表

原帖由 sandychan0707 於 16-07-29 發表
請問福小在數理羅輯方面有相關興趣班嗎?
小學果邊唔係太清楚,福中數就好勁!印象中小一至小六都有奧數班,今年小學好似聽過話喺全國數學賽度都有啲金奬銀奬銅奬。 福小機械人比賽就年年有攞獎,臻美時代已有搞機械人教學,FB都有資料。

作者: sandychan0707    時間: 16-7-29 12:33     標題: 引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-07-29+

小學果邊唔係太清楚,福中數就好勁!印象中小一至小六都有奧數班,今年小學好似聽過話喺全國數學賽度都有啲 ...

作者: abebilo    時間: 16-7-30 00:47

熟悉福小既都話福小好而且不斷進步,相信會越來越多人考,越來越難入,越來越多人識,越來越出名,到時就唔會有咁多人唔識福小,但一聽個名就話咗唔好先
作者: siden    時間: 16-7-30 06:36     標題: 回覆:九龍真光好,定福小好?

福小勝在冇乜升中壓力和語境好。

如果俾我會揀九真。唔係福小唔好,而係九真進可攻退可守。成績好係band1,九龍城大把好津中揀。如果係band2 皮績,有間交通超方便校風又好嘅band 2 頭九真聯繋位。

各人喜好不同。

作者: sandychan0707    時間: 16-7-30 06:37     標題: 引用:熟悉福小既都話福小好而且不斷進步,相信會

原帖由 abebilo 於 16-07-30 發表
熟悉福小既都話福小好而且不斷進步,相信會越來越多人考,越來越難入,越來越多人識,越來越出名,到時就唔 ...

作者: sandychan0707    時間: 16-7-30 06:40     標題: 引用:福小勝在冇乜升中壓力和語境好。 如果俾我

原帖由 siden 於 16-07-30 發表
福小勝在冇乜升中壓力和語境好。

如果俾我會揀九真。唔係福小唔好,而係九真進可攻退可守。成績好係band1 ...
都係!其實各有各好,兩間都係好學校!

作者: luv2015    時間: 16-7-30 06:51     標題: 回覆:九龍真光好,定福小好?

2間地區

作者: luv2015    時間: 16-7-30 06:55     標題: 回覆:九龍真光好,定福小好?

2間地區咁唔同,真係睇下自己本身住邊,尤其福小唔知點解,校車覆蓋地點真係唔夠,我朋友住tko啲屋苑諗住會近學校 點知校車都係去唔到佢附近

作者: jamieyanyan    時間: 16-7-30 08:32     標題: 引用:2間地區咁唔同,真係睇下自己本身住邊,尤

原帖由 luv2015 於 16-07-30 發表
2間地區咁唔同,真係睇下自己本身住邊,尤其福小唔知點解,校車覆蓋地點真係唔夠,我朋友住tko啲屋苑諗住會 ...
福小喺地鐵站隔離,將軍澳撘幾個站就到啦,邊有人撘校車

作者: luv2015    時間: 16-7-30 09:06     標題: 引用:Quote:原帖由+luv2015+於+16-07-30+發表2間

原帖由 jamieyanyan 於 16-07-30 發表
福小喺地鐵站隔離,將軍澳撘幾個站就到啦,邊有人撘校車
小一自己搭mtr咩?屋企無人凑到返學,除了搭校車

作者: giting    時間: 16-7-30 10:16

昨晚電視看見九真學生, 學校四周環境, 不錯
作者: ok3    時間: 16-7-30 12:46

abebilo 發表於 16-7-30 00:47
熟悉福小既都話福小好而且不斷進步,相信會越來越多人考,越來越難入,越來越多人識,越來越出名,到時就唔 ...
的確有部分家長係以名取“校”㗎! 一聽嗰名就話人地“左”。一聽到聖乜聖物就覺得一定係好嘢
作者: retriever    時間: 16-7-30 13:30     標題: 引用:Quote:abebilo+發表於+16-7-30+00:47+熟悉

原帖由 ok3 於 16-07-30 發表
的確有部分家長係以名取“校”㗎! 一聽嗰名就話人地“左”。一聽到聖乜聖物就覺得一定係好嘢 ...
其實唔係睇個名架。

辦學團體有佢地既確辦學目的,傳教定傳愛國。。。

譬如沙田個間,有不少在讀者話唔覺得"左"... well,  咁多城中大闊佬拍心口損錢。。。 損錢為物,建校為物好清楚。。。

個人覺得,你當間學校有傳,無論傳教定傳愛國,認為仍然接受到就ok啦。

作者: helenmail421    時間: 16-7-30 13:31     標題: 引用:昨晚電視看見九真學生,+學校四周環境,+不錯

原帖由 giting 於 16-07-30 發表
昨晚電視看見九真學生, 學校四周環境, 不錯
咩節目有介紹九真小?

作者: beautyhar    時間: 16-7-30 14:47     標題: 回覆:九龍真光好,定福小好?

我個人接受愛國,愛家,愛父母, 不要傳《愛党》就好 我也接受不了

作者: MMVV    時間: 16-7-30 22:59     標題: 引用:Quote:原帖由+giting+於+16-07-30+發表昨晚

原帖由 helenmail421 於 16-07-30 發表
咩節目有介紹九真小?
我估應該是摩術王

作者: MMVV    時間: 16-7-30 23:01     標題: 引用:Quote:原帖由+helenmail421+於+16-07-30+發

原帖由 MMVV 於 16-07-30 發表
我估應該是摩術王
而且男仔原來不少,我估真係好似人講一心博九龍城區band 1a 校。

作者: giting    時間: 16-7-30 23:54

helenmail421 發表於 16-7-30 13:31
咩節目有介紹九真小?
有會員講左, 在"街頭魔法王"節目第一節, 在校園玩魔術

作者: giting    時間: 16-7-31 00:04

MMVV 發表於 16-7-30 23:01
而且男仔原來不少,我估真係好似人講一心博九龍城區band 1a 校。
九真校園在九龍塘, 環境好, 在九龍城區博得過

作者: retriever    時間: 16-7-31 00:45     標題: 引用:Quote:原帖由+MMVV+於+16-07-30+發表我估應

原帖由 MMVV 於 16-07-30 發表
不少?

簡介會校長話男仔全校只有二十幾人。。。 所以每星期有天男生日俾聚埋玩。 唔係踢波都唔夠脚。

校長話一般係在校家姐d細佬喎。

作者: cherrieshum    時間: 16-8-1 10:02     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+16-07-27+發

...
福中(觀塘)很好,成績好,校風又好,自己上網看看福中的DSE成績吧!

作者: sandychan0707    時間: 16-8-1 10:13     標題: 引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-07-27+

原帖由 cherrieshum 於 16-08-01 發表
福中(觀塘)很好,成績好,校風又好,自己上網看看福中的DSE成績吧!

作者: retriever    時間: 16-8-1 12:07

abebilo 發表於 16-7-30 00:47

無意不敬, 不過以下係在福中官網搵到, 2015數據...

"5科達4級或以上 28.4% (全港19.1%)"

DSE 統計係只計4級以上...

http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1396&Itemid=110&lang=zh

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5