教育王國

標題: 瑪利諾同英華女邊間好? [打印本頁]

作者: queenkwok    時間: 16-7-17 01:20     標題: 瑪利諾同英華女邊間好?

小女9月升小六九龍城校網,自行收生有咩策略好?要係咩成績?誇區去英華女機會大嗎?
兩間女校邊間較好?喺自行收生前學校會個別舉辦升中面試日嗎?求大家幫忙,謝謝!

作者: Yanamami    時間: 16-7-17 08:10

你女女成績及校內排名如何?係九龍城区既小学屬强校定强校?性格係点?有乜課外活动?獎項?家住九龍城区?以往師姐同排名者多升边d中学?
作者: cherrieshum    時間: 16-7-17 17:48     標題: 回覆:瑪利諾同英華女邊間好?

我選瑪利諾!

作者: laiping    時間: 16-7-18 11:58

唔知你想比較D乜嘢?真正可以答到呢條問題嘅只有兩個女都在呢兩間唔同嘅女校讀書的家長!只可以講,英華在高中有至少15個選修科俾學生揀(未計M1同M2)!
不如親身去佢哋嘅升中講座了解吓才決定吧!甚至帶埋亞女去,俾佢自己揀!横掂入到是但一間都要開香檳慶祝!

作者: queenkwok    時間: 16-7-21 09:10     標題: 回覆:queenkwok 的帖子

多謝各位幫忙

作者: mr.paper    時間: 16-7-21 10:05

一間天主教, 一間基督教, 兩間都咁 Top, 都不用比較什麼了, 選擇近屋企吧!
英華女2018年會搬返羅便臣道, 跨區返學辛苦嗎? 要考慮埋呢點!
作者: GoGOJJ    時間: 16-7-26 16:45     標題: 引用:我選瑪利諾! +

原帖由 cherrieshum 於 16-07-17 發表
我選瑪利諾!
王家爸爸,可否分享你選瑪利諾的原因。

作者: La_Roche    時間: 16-7-27 10:40

唔知點解 MCS的學生總係狗眼看人低。 佢哋英文好,冇錯,但總喜歡嘲笑英文唔夠好嘅人,歧視附近冇咁叻嘅學校,又可以唔駛紮頭髮,經常披頭散髮了事。佢哋冇咁著重中文,非小學部升上去嘅未必順利融合到,小學部升上去嘅已被佢哋嘅老師洗腦認為自己高人一等
相反,英華嘅風氣較平實但學術都係高質素,中英文水平都平均,體育音樂都出色。冇小學部升上去咁分黨分派,亦冇一種囂張的氣燄。 不過英華會喺兩年後左右搬返去港島,而且留比九龍校網的學位較少,適合自行階段考入多過等大抽獎入
作者: Yanamami    時間: 16-7-27 12:03

La_Roche 發表於 16-7-27 10:40
唔知點解 MCS的學生總係狗眼看人低。 佢哋英文好,冇錯,但總喜歡嘲笑英文唔夠好嘅人,歧視附近冇咁叻嘅學 ...
我識的MCS学生並不是这样,狗眼与否,家教為主。
作者: Gudettama    時間: 16-7-27 15:51

唔知點解 MCS的學生總係狗眼看人低。 佢哋英文好,冇錯,但總喜歡嘲笑英文唔夠好嘅人,歧視附近冇咁叻嘅學 ...
"嘲笑附近冇咁叻學校" 有何實質證據還是全憑個人觀感? 一竹篙打一船人?"唔駛紮頭髮,披頭散髮"  請問有妨礙或影響你嗎?不要戴有色眼鏡吧!!
"小學部升上去已被老師洗腦認為高人一等?" 那位老師?如何洗腦?
"冇咁著重中文" 請不要道聽塗說

閣下貶低他校之言論,與事實不附!請慎言

作者: kirstyau    時間: 16-7-27 17:49     標題: 回覆:瑪利諾同英華女邊間好?

6月尾參加佢地(瑪利諾)open day, 我拖住2個女係門口仲一舊雲,唔知係咪去岩門口,d女仔好nice好主動行出黎問有咩幫到我,好有禮貌喎!唔係樓上講咁差呀!

作者: SingMom    時間: 16-7-27 22:40

英華女無咁快搬返中西區,內部消息顯示要多四、五年!不過英華確實係比較平實而瑪莉諾比較貴族,又唔好話歧視咁難聽。
作者: hktraffic    時間: 16-7-28 08:48

葡萄味很重.... 請問是從哪裡聽來的?
我是MCS用家,校長主張樸素,學生都很乖。我女是中一考入,容合冇問題。
我知道有好一些學生家景很好,但他們都不提,也不作比較。活動多,也有很多與鄰校合辦的活動。有一定的自由,但不是放縱。活動多數都是由高班學生帶領。Maryknoller 精神.

作者: peremum    時間: 16-7-28 09:10

Totally agreed with hktraffic.  My daughter started from P1 9years ago.  The school & the girls all give me a very good impression.
作者: queenkwok    時間: 16-7-28 21:14     標題: 回覆:hktraffic 的帖子

請問妳個女係點考入瑪利諾?自行收生?可以揀兩間心儀喎?策略係咪將瑪利諾放第一位?可以指點吓嗎?唔該晒!

作者: queenkwok    時間: 16-7-28 21:17     標題: 引用:Quote:La_Roche+發表於+16-7-27+10:40+唔知

原帖由 SingMom 於 16-07-27 發表
英華女無咁快搬返中西區,內部消息顯示要多四、五年!不過英華確實係比較平實而瑪莉諾比較貴族,又唔好話歧 ...
如果自行收生誇區揀英華女機會大嗎?要咩策略?唔該晒!

作者: queenkwok    時間: 16-7-28 21:22     標題: 引用:6月尾參加佢地(瑪利諾)open+day,+我拖住2

原帖由 kirstyau 於 16-07-27 發表
6月尾參加佢地(瑪利諾)open day, 我拖住2個女係門口仲一舊雲,唔知係咪去岩門口,d女仔好nice好主動行出 ...
我冇留意原來6月份瑪利諾有開放日真失敗!

作者: gracelam    時間: 16-7-28 23:23     標題: 引用:Quote:原帖由+SingMom+於+16-07-27+發表英

原帖由 queenkwok 於 16-07-28 發表
如果自行收生誇區揀英華女機會大嗎?要咩策略?唔該晒!
我女嗰級一個級三,一個級十內(唔肯定排名,因為唔同班),級三嗰個入唔到YW, 反而另一個入到,兩個都係自行跨區。

可能衰在interview表現。

作者: nvitined    時間: 16-7-29 07:00     標題: 回覆:queenkwok 的帖子

其實要知那一間才是自己杯茶,真的不太難,只要花點時間,親身去到學校門口,等學生放學,感覺一下她們的言談及表現,就會找到適合自己的。至於成績,真的看自己小朋友是否努力!

作者: kirstyau    時間: 16-7-29 11:46     標題: 引用:Quote:原帖由+kirstyau+於+16-07-27+發表6

原帖由 queenkwok 於 16-07-28 發表
我冇留意原來6月份瑪利諾有開放日真失敗!
我唔知叫唔叫openday,係朋友個女讀中學,要買飛入去,玩下灘位遊戲,睇下佢地表演(比賽)咋!

作者: chanti    時間: 16-7-29 12:16     標題: 引用:Quote:原帖由+queenkwok+於+16-07-28+發表

原帖由 kirstyau 於 16-07-29 發表
我唔知叫唔叫openday,係朋友個女讀中學,要買飛入去,玩下灘位遊戲,睇下佢地表演(比賽)咋!

...
是fun fair 來的,每年七月頭都有。

作者: queenkwok    時間: 16-8-2 23:25     標題: 引用:其實要知那一間才是自己杯茶,真的不太難,

原帖由 nvitined 於 16-07-29 發表
其實要知那一間才是自己杯茶,真的不太難,只要花點時間,親身去到學校門口,等學生放學,感覺一下她們的言 ...
真係唔該晒各位!努力

作者: b3410    時間: 16-9-12 17:02

請問如果從考DSE的角度來看,這兩間哪一間表現好些?
作者: Yanamami    時間: 16-9-12 17:47

b3410 發表於 16-9-12 17:02

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D1
作者: mannewliv    時間: 16-9-12 17:48

Yanamami 發表於 16-9-12 17:47
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D1

兩間學校既指標咁o岩比較唔到

作者: b3410    時間: 16-9-13 13:13

回覆 Yanamami 的帖子

謝謝。見到今年MCS表現接近DGS,應該好好。不過每年都會有上落,MCS留比外來學生啲位少,英華女多。真係心大心細
作者: hkpapa852    時間: 16-9-13 16:44

b3410 發表於 16-9-12 17:02
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&extra=page%3D1

應該比較到喎? MCS應該好少少

作者: jlgel    時間: 16-12-12 14:07     標題: 回覆樓主:

想請教, Maryknoll留幾多位比外校生?如果自行跨區要大約咩成績先大機會?要是特技人嗎?

作者: Sophie0804    時間: 16-12-12 14:24

jlgel 發表於 16-12-12 14:07
想請教, Maryknoll留幾多位比外校生?如果自行跨區要大約咩成績先大機會?要是特技人嗎?

...

自行50,派位11。

作者: Sophie0804    時間: 16-12-12 14:25

英華幾時會搬回原址?

作者: 樹上果子    時間: 16-12-12 14:35

Sophie0804 發表於 16-12-12 14:25
英華幾時會搬回原址?
2018/9月嗎?
作者: Sophie0804    時間: 16-12-12 17:46

樹上果子 發表於 16-12-12 14:35
2018/9月嗎?

上星期有沒有人去聽講座、有講嗎

作者: b3410    時間: 16-12-12 17:55

回覆 Sophie0804 的帖子

有聽講座,2018年搬返的機會非常之大。新校舍設計圖十分靚麗。不過DSE成績的確MCS好

兩間都是非常吸引

作者: Sophie0804    時間: 16-12-12 18:16

b3410 發表於 16-12-12 17:55
回覆 Sophie0804 的帖子

有聽講座,2018年搬返的機會非常之大。新校舍設計圖十分靚麗。不過DSE成績的確MCS ...

1st MSC 2nd 英華或伊中

作者: brother4    時間: 16-12-12 18:29     標題: 回覆:瑪利諾同英華女邊間好?

只講入医,見mcs中學交流講有不少

作者: jlgel    時間: 16-12-12 18:33

Sophie0804 發表於 16-12-12 14:24
自行50,派位11。

謝謝資料哦!咁少位,真係要諗清楚係咪博得過

作者: MC1128    時間: 16-12-12 18:40

jlgel 發表於 16-12-12 18:33
謝謝資料哦!咁少位,真係要諗清楚係咪博得過
根據資料,

英華女校自行學額50個

MCS 54個

當然, 大家關注MCS用幾多自行位收直屬小學學生, 其實並無相關資料

目前, MCS中一整體學額有180個, MCSPS今屆有15X人, 有理由相信, 中學可動用相當多的自行位收校外精英, 因統一的直屬位已有99個

作者: jlgel    時間: 16-12-13 13:20

MC1128 發表於 16-12-12 18:40
根據資料,

英華女校自行學額50個

感激,完全明晒啦!宜家等埋呈二成績,先決定會唔會博MCS.
其實都鍾意YW,但住得太遠,佢一搬返原址就勁遠,所以唔可能報

作者: 樹上果子    時間: 16-12-13 13:24

jlgel 發表於 16-12-13 13:20

感激,完全明晒啦!宜家等埋呈二成績,先決定會唔會博MCS.
我同你處境一樣
作者: jlgel    時間: 16-12-13 16:06

樹上果子 發表於 16-12-13 13:24
我同你處境一樣

大家都係睇餸食飯

作者: oldgamesman    時間: 16-12-15 12:51

請問如果是讀一間普通小學,150人,band 1 率38%左右,級5內,無異能,自行這兩間有冇機會?
作者: MC1128    時間: 16-12-15 15:35

oldgamesman 發表於 16-12-15 12:51
請問如果是讀一間普通小學,150人,band 1 率38%左右,級5內,無異能,自行這兩間有冇機會? ...
最有參考作用是就讀的小學過往有無同學入過此兩所學校? 她們校內排名是?

作者: mannewliv    時間: 16-12-15 16:53

oldgamesman 發表於 16-12-15 12:51
請問如果是讀一間普通小學,150人,band 1 率38%左右,級5內,無異能,自行這兩間有冇機會? ...

頭5名算b1a生,面試表現中上的話,我覺得機會不俗

作者: mcl203    時間: 16-12-15 17:03

睇番小學派位往績會穩陣D~~~

作者: oldgamesman    時間: 16-12-15 21:11

MC1128 發表於 16-12-15 15:35
最有參考作用是就讀的小學過往有無同學入過此兩所學校? 她們校內排名是?
咁即係冇行,近6年都冇人入過呢兩間中學,top5女仔有人入過HY,GH,MMS,SPSS,HT

作者: MC1128    時間: 16-12-15 21:15

oldgamesman 發表於 16-12-15 21:11
咁即係冇行,近6年都冇人入過呢兩間中學,top5女仔有人入過HY,GH,MMS,SPSS,HT
...
又唔好話無機會, 既然頭五名女仔曾入上述女校, 同學們都好有競爭力, 可以試呀

作者: jlgel    時間: 16-12-15 22:29     標題: 回覆樓主:

我囡出咗成績,在級5內,全級160人有50%屬於B1,過往都有師姐入DGS,HYS,GHS,Maryknoll等,如果我地報MCS係咪都有機呀?而另一間仲未諗得出

作者: oldgamesman    時間: 16-12-16 12:40

其實D Band 1 A名校會唔會睇唔上眼 D 地區小學?
作者: mannewliv    時間: 16-12-16 14:55

oldgamesman 發表於 16-12-16 12:40
其實D Band 1 A名校會唔會睇唔上眼 D 地區小學?

英華女校/BPS大部分學生都係地區小學抽上去

作者: mannewliv    時間: 16-12-17 17:20

mannewliv 發表於 16-12-16 14:55
英華女校/BPS大部分學生都係地區小學抽上去
>oldgamesman 可惜我囡只可以靠自行考入

英華唔係自覺高高在上既學校,低調教育,放心啦!佢地都係睇成績為主。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5