教育王國

標題: 真心請教12網派到心儀學校家長 [打印本頁]

作者: babamamawa    時間: 16-7-14 09:10     標題: 真心請教12網派到心儀學校家長

大家是如何放乙1 2 3?

作者: gk678    時間: 16-7-14 12:33     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

路過,多口講句,派到乙一唔需要填得好,派到保險線先係填得好。

作者: Maymeisiu    時間: 16-7-14 12:42

Net 12 派到心儀學校=中 first choice, what to put in 乙2, 乙3 is not important.
作者: babamamawa    時間: 16-7-14 17:42     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

咁改下個問題,唔用“心儀學校”

派第二,三志願的,派到邊間?

作者: retriever    時間: 16-7-14 23:49     標題: 回覆:gk678 的帖子

對! 派到乙一有咩叻?

派到乙二先蝦人。

仲有點擺位可以有最大叩門call interview先係技巧!

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-15 05:42     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

今年派乙二寶血。如果想穩入,下年唸下擺乙一。估計就算局勢有變,唔100%都90%機會

作者: boyi    時間: 16-7-15 07:31     標題: 引用:路過,多口講句,派到乙一唔需要填得好,派

原帖由 gk678 於 16-07-14 發表
路過,多口講句,派到乙一唔需要填得好,派到保險線先係填得好。
同意

作者: Mnmmom    時間: 16-7-15 07:37     標題: 回覆:babamamawa 的帖子

我分享一下失敗的經驗吧,乙一SJ 乙二寶血 乙三李豪 ,最後入左乙四,我只可以説派位的遊戲,只要有運氣,不需要技巧!

作者: Naughty917    時間: 16-7-15 08:16     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

其實只要有私小back up, 揀自己最鍾意個間咪得。

作者: ahpooh712    時間: 16-7-15 09:56     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

我都想知乙二及三應該點填?李豪乙二還穩入嗎?

作者: dereklg    時間: 16-7-15 10:46

ahpooh712 發表於 16-7-15 09:56
我都想知乙二及三應該點填?李豪乙二還穩入嗎?

12網一線學校極多,卻幾乎只能選一間,反而李豪/寶血呢d 一線尾 /2線頭既保險學校 就只有這2間。又云官剛去了12網,好似多了一條保險線,不過呢間學校數據不多,叫做好定唔好都未太清楚,只係直覺上好過國際學校講道理。

至於你問,李豪/寶血乙二是不是穩入,年年會有不同,但我會答"不是穩入"。"多數"情況都係乙二有人入,亦有人不入。...........

btw ,12網根本冇絕對的保險線,正如上指出,12網保險線校太少,當全網同學仔都拿來做保險,那些校便變成冇咁保險了。 所以去年呢個時間起,我的孩子都有考下私校,買多幾個保險,又可以當係實習下扣門面試,咁樣樣囉。

希望我的意見可以幫到你

作者: babamamawa    時間: 16-7-15 10:49     標題: 回覆:dereklg 的帖子

好多謝你的意見。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-15 11:15     標題: 引用:+本帖最後由+dereklg+於+16-7-15+10:47+編

原帖由 dereklg 於 16-07-15 發表
今年寶血/李賜豪都係乙二入唔晒。乙三已無機。策略點會無,家長肯唔肯吧了。我叫你擺第一你甘唔甘心呢?

作者: joysic    時間: 16-7-15 13:21

Mnmmom 發表於 16-7-15 07:37
我分享一下失敗的經驗吧,乙一SJ 乙二寶血 乙三李豪 ,最後入左乙四,我只可以説派位的遊戲,只要有運氣, ...
 wellsaid:)

作者: ahpooh712    時間: 16-7-15 13:28     標題: 引用:+本帖最後由+dereklg+於+16-7-15+10:47+編

原帖由 dereklg 於 16-07-15 發表
Thanks so much.  Wellsaid!

作者: tsewest    時間: 16-7-15 13:32     標題: 回覆:Mnmmom 的帖子

樓主SJ 乙一都入唔到,真心想問如果係男仔,以下邊间会易入d呢?

st jo

作者: tsewest    時間: 16-7-15 13:34     標題: 引用:樓主SJ+乙一都入唔到,真心想問如果係男仔

原帖由 tsewest 於 16-07-15 發表
樓主SJ 乙一都入唔到,真心想問如果係男仔,以下邊间会易入d呢?

st jo
樓主SJ 乙一都入唔到,真心想問如果係男仔,以下邊间会易入d呢? st jo

作者: tsewest    時間: 16-7-15 14:09

tsewest 發表於 16-7-15 13:34
樓主SJ 乙一都入唔到,真心想問如果係男仔,以下邊间会易入d呢? st jo
樓主SJ 乙一都入唔到,真心想問大家如果係男仔,以下邊间会易入d呢? 放那間係乙一會大機會 D

聖雅各 > 軒下  >  軒下  >  華仁  >  ST JO  ???

純粹個人意見

謝謝

作者: linnaf    時間: 16-7-15 15:35

回覆 tsewest 的帖子

我的經驗: 1. 軒上, 2寶血, 3李賜豪,  中著第四.    隨機NO. 決定結果.  睇運氣多.

作者: dereklg    時間: 16-7-15 15:45

tsewest 發表於 16-7-15 14:09
樓主SJ 乙一都入唔到,真心想問大家如果係男仔,以下邊间会易入d呢? 放那間係乙一會大機會 D

聖雅各 > 軒 ...
其實5間都差不多咁易咁難,口卑上既難d 易d ,很多時只是一般家長 "敢唔敢博"的結果。

如果係要分析,應該係華仁最難既,因為位少,仲要分開成華上華下咁填 (日後變成全日制應該唔會咁),變相浪費埋個第2志願保險位。

st. jo 名氣大,屬於多人爭。

軒上.,下,被視為QC, BELLINOS 直屬,又係多人爭,只係感覺易過入ST, J , 華仁少少

聖雅各,同軒上.,下競爭情況差不多,唔放乙1不如唔好放。

所以,我個人睇法,除非父母或亞哥和華仁頗有淵源,如果唔係冇咩必要放華仁第一。

其餘4間,間間都差唔多咁易咁難抽,選邊間很視為個人及家庭。

例如 : 家庭係基督教可能會選 聖雅各,有弟妹跟尾可能選軒官,活躍型男仔又可能會選ST JO,咁囉

作者: tsewest    時間: 16-7-15 17:07     標題: 回覆:dereklg 的帖子

謝謝分析

作者: psspss99    時間: 16-7-15 17:29

要留意那些學校必需要填乙部3甲叩門才有得in, 不要求保險浪費了乙二和乙三位置
作者: yuyu222    時間: 16-7-15 19:21     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

請問那些學校?

作者: missparent    時間: 16-7-15 19:27

babamamawa 發表於 16-7-14 17:42
咁改下個問題,唔用“心儀學校”

派第二,三志願的,派到邊間?
幾年前阿仔乙一St. Jo,乙二軒下, 中乙一. (有港同&真光BACK UP)

跟住阿女乙一瑪莉曼,乙二St. Pauls, 中乙二. (真光BACK UP)

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-15 19:34     標題: 引用:Quote:babamamawa+發表於+16-7-14+17:42+咁

原帖由 missparent 於 16-07-15 發表
幾年前阿仔乙一St. Jo,乙二軒下, 中乙一. (有港同&真光BACK UP)
有直資無得抽獎bor

作者: missparent    時間: 16-7-15 19:38

Charlotte_mom 發表於 16-7-15 19:34
有直資無得抽獎bor
真光位一早係手,港同係WAITING. 港同係抽獎公佈之前一日先CALL我問要唔要個位,比我睇埋抽獎先決定.

作者: missparent    時間: 16-7-15 19:41

missparent 發表於 16-7-15 19:38
真光位一早係手,港同係WAITING. 港同係抽獎公佈之前一日先CALL我問要唔要個位,比我睇埋抽獎先決定. ...
不過真光依家都好似唔比HOLD位!

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-16 00:23     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-7-15+19:34

原帖由 missparent 於 16-07-15 發表
真光位一早係手,港同係WAITING. 港同係抽獎公佈之前一日先CALL我問要唔要個位,比我睇埋抽獎先決定. ...
ICIC

作者: hha    時間: 16-7-16 12:31     標題: 引用:請問那些學校? +

原帖由 yuyu222 於 16-07-15 發表
請問那些學校?
華仁要求自行或甲/乙一先有得in, 軒銅要甲/乙頭二先可以

作者: vivienfong    時間: 16-7-16 22:34     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

今年有人乙二入到聖雅各,但奉勸各位不要1-1-1瑪利曼(雖然在佢網頁內其中一個要求)到叩門時係未必有得in,白白浪費了他叩門機會

作者: boyi    時間: 16-7-17 00:12     標題: 引用:今年有人乙二入到聖雅各,但奉勸各位不要1-

原帖由 vivienfong 於 16-07-16 發表
今年有人乙二入到聖雅各,但奉勸各位不要1-1-1瑪利曼(雖然在佢網頁內其中一個要求)到叩門時係未必有得in, ...
瑪利曼從來111未必有得in, 但有得in是否一定111?

作者: vivienfong    時間: 16-7-17 09:32     標題: 引用:Quote:原帖由+vivienfong+於+16-07-16+發表

原帖由 boyi 於 16-07-17 發表
我的例子就是了,其他人不知

作者: vivienfong    時間: 16-7-17 09:38     標題: 引用:Quote:原帖由+vivienfong+於+16-07-16+發表

如果1-1-1不是基本要求,就不要在網頁內刋登,白白浪費了其他要揀其中一條一的學校叩門機會

作者: adriantai    時間: 16-7-17 09:56     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

華仁係咪下年最後一年係12網?

作者: boyi    時間: 16-7-17 10:04     標題: 引用:Quote:原帖由+boyi+於+16-07-17+發表瑪利曼

原帖由 vivienfong 於 16-07-17 發表
我的例子就是了,其他人不知
想知叩入的有沒有不是111?

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-17 11:34     標題: 引用:Quote:原帖由+vivienfong+於+16-07-16+發表

唔係!

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-17 11:37     標題: 引用:今年有人乙二入到聖雅各,但奉勸各位不要1-

原帖由 vivienfong 於 16-07-16 發表
今年有人乙二入到聖雅各,但奉勸各位不要1-1-1瑪利曼(雖然在佢網頁內其中一個要求)到叩門時係未必有得in, ...
其實MPS就算只揀111見,都知機會渺茫。心儀就搏,搏左就唔好怨。講真有幾多人會因為111唔增加叩門機會而放棄丫。

作者: vivienfong    時間: 16-7-17 15:34     標題: 引用:Quote:原帖由+vivienfong+於+16-07-16+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-17 發表
其實MPS就算只揀111見,都知機會渺茫。心儀就搏,搏左就唔好怨。講真有幾多人會因為111唔增加叩門機會而放 ...
沒有抱怨,只有奉勸!不要再以為1-1-1是基本要求,倒頭來未必有得in之餘,減少其他要求要其中有一㨂過的叩門機會,如果自行得15分,心儀的乙一㨂一次就算,寧可自行既15分做他區或本區做誠意分,將來就算要叩門時也有多一間叩

作者: joew_525    時間: 16-7-17 22:10

回覆 missparent 的帖子

study St Pauls finally?

作者: psspss99    時間: 16-7-18 00:01

喜歡MPS的但又無25 分的, 等統一放乙1 抽下就夠, 其他options 留番比D睇成意既學校仲好, 如St Francis, St Paul's, 軒上, 軒下
作者: ilovekarenbaby    時間: 16-7-18 09:31     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

個人應為111沒有一定的必要,(除了華仁),聖雅各放榜後只收200份扣門form,要即刻去。所以放榜前要做定資料搜習及行車地圖。萬一放榜後不是心儀小學,要即刻行動。大部份全港好的小校(神校除外),基本上profo做得好 , 都有機會面試叩門。因為都係校長揀小朋友面試!我今年港九新界都有叩!

作者: tam_bb    時間: 16-7-18 10:15     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

請問有冇人乙二入到軒銅?

作者: vivienfong    時間: 16-7-18 10:34     標題: 引用:請問有冇人乙二入到軒銅? +

原帖由 tam_bb 於 16-07-18 發表
請問有冇人乙二入到軒銅?
乙一都入唔晒

作者: vivienfong    時間: 16-7-18 10:38     標題: 引用:喜歡MPS的但又無25+分的,+等統一放乙1+抽下

原帖由 psspss99 於 16-07-18 發表
喜歡MPS的但又無25 分的, 等統一放乙1 抽下就夠, 其他options 留番比D睇成意既學校仲好, 如St Francis, St  ...
我正是此意!奉勸不要被mps網頁要求誤導以為1-1-1是其中一項叩門條件,反過來没有in之餘,其他要求誠意叩門的學校就無份

作者: tam_bb    時間: 16-7-18 10:59     標題: 引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+16-07-18+發表請問

原帖由 vivienfong 於 16-07-18 發表
乙一都入唔晒
Thx.
填完乙一之後,真係諗唔到乙二、乙三點填好⋯⋯

作者: tam_bb    時間: 16-7-18 10:59     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

咁有冇人乙二入到St Paul cat?

作者: hkpapa852    時間: 16-7-18 11:49

tam_bb 發表於 16-7-18 10:59
Thx.
填完乙一之後,真係諗唔到乙二、乙三點填好⋯⋯
其實, 越嚟越多校網係咁, 只可填乙1....

所以根本已經可以話無策略, 只係鬥運氣.

其實都有必勝方法, 如乙1放寶血/李賜豪, 但有幾多個甘心咁做呢?

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-18 13:02     標題: 引用:Quote:tam_bb+發表於+16-7-18+10:59+Thx.填

原帖由 hkpapa852 於 16-07-18 發表

如果真係如家長所傳,乙二入聖雅各,但乙二李賜豪收唔晒,咁大兜亂,我都唔知仲有咩策略可言

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-18 13:06     標題: 引用:Quote:原帖由+psspss99+於+16-07-18+發表喜

原帖由 vivienfong 於 16-07-18 發表
我正是此意!奉勸不要被mps網頁要求誤導以為1-1-1是其中一項叩門條件,反過來没有in之餘,其他要求誠意叩門 ...
學校網頁只要求一個1。除非知佢收左000申請,否則唔可以叫誤導。

圖片附件: myphoto.jpg (16-7-18 13:06, 99.96 KB) / 下載次數 9
/forum.php?mod=attachment&aid=NzQxMjF8ZWIxMDk2ODh8MTcxODIyMDE3MHww

作者: dereklg    時間: 16-7-18 13:34

hkpapa852 發表於 16-7-18 11:49

其實都有必勝方法, 如乙1放寶血/李賜豪, 但有幾多個甘心咁做呢?

個人意見,不應以"甘心不甘心"去衝量。
事實上,寶血/李賜豪亦是非常好的小學,認識不少心態健康的家長,不以名氣先行,而以合適不合適去為子女選擇學校,乙1抽入寶血/李賜豪,一樣會讀得好。

作者: Jayann    時間: 16-7-18 13:57

我親戚今年乙二填寶血入左,當然會照去叩第一志願瑪利曼,但入到寶血一樣好開心。個人覺得12網真係靠運,電腦auto assign個號碼比你排得後嘅話,你咩策略都係咁話~
作者: ilovekarenbaby    時間: 16-7-18 15:55     標題: 引用:我親戚今年乙二填寶血入左,當然會照去叩第

原帖由 Jayann 於 16-07-18 發表
我親戚今年乙二填寶血入左,當然會照去叩第一志願瑪利曼,但入到寶血一樣好開心。個人覺得12網真係靠運,電 ...
非常認同

作者: retriever    時間: 16-7-19 17:48

vivienfong 發表於 16-7-18 10:38
我正是此意!奉勸不要被mps網頁要求誤導以為1-1-1是其中一項叩門條件,反過來没有in之餘,其他要求誠意叩門 ...
有D 學校真係無放1, 無得IN...
但係叩門呢個玩意...

12網係食力網...

叩食力學校, 誠意唔食得飽囉...

作者: vivienfong    時間: 16-7-19 19:10     標題: 引用:Quote:vivienfong+發表於+16-7-18+10:38+我

原帖由 retriever 於 16-07-19 發表
有D 學校真係無放1, 無得IN...
但係叩門呢個玩意...
連in既機會都無,又何來食力

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-19 19:17     標題: 引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-19+發表

原帖由 vivienfong 於 16-07-19 發表
連in既機會都無,又何來食力
咁即係講得白d,睇portfolio睇背景,已決定左8成了。呢d咪食力。

作者: vivienfong    時間: 16-7-19 20:07     標題: 引用:Quote:原帖由+vivienfong+於+16-07-19+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-19 發表
咁即係講得白d,睇portfolio睇背景,已決定左8成了。呢d咪食力。
相信一封由食力人士寫的推薦信或識有關人士比任何亮麗portfolio 更有優勢,但當然最好就是抽獎一中就中乙一,無叩門之憂

作者: babamamawa    時間: 16-7-19 20:16     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

多謝大家意見。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-19 22:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-19+

相信一封由食力人士寫的推薦信或識有關人士比任何亮麗portfolio 更有優勢,但當然最好就是抽獎一中就中乙一 ...
都係嘅。呢個世界無奈就係咁老土。收拾心情靠實力考插班,一樣係機會

作者: kin921    時間: 16-7-19 23:19

以各位前輩既經驗所知, 以往在能夠HOLD住真光位的情況下,最後大約會有多少位可放出呢?
作者: boyi    時間: 16-7-19 23:22     標題: 引用:回覆+missparent+的帖子 以各位前輩既經驗

原帖由 kin921 於 16-07-19 發表

以各位前輩既經驗所知, 以往在能夠HOLD住真光位的情況下,最後大約會有多少位可放 ...
相信派到11兩女及12三女也應該會放TL位

作者: kin921    時間: 16-7-19 23:24

回覆 ilovekarenbaby 的帖子

說得很對.
作者: kin921    時間: 16-7-19 23:27

回覆 boyi 的帖子

謝謝回覆...我一路都等緊真光呀...
作者: boyi    時間: 16-7-19 23:36     標題: 引用:回覆+boyi+的帖子 謝謝回覆...我一路都等

回覆 boyi 的帖子

呢個時候唯有努力寫信到9月頭,因為叩到個d女也大機會放位

作者: boyi    時間: 16-7-19 23:38     標題: 引用:個人應為111沒有一定的必要,(除了華仁)

原帖由 ilovekarenbaby 於 16-07-18 發表
個人應為111沒有一定的必要,(除了華仁),聖雅各放榜後只收200份扣門form,要即刻去。所以放榜前要做定資 ...
聖雅各的200份不是先到先得,而是選200 in, 所以不用急交叩表

作者: hha    時間: 16-7-19 23:51     標題: 引用:Quote:原帖由+ilovekarenbaby+於+16-07-18+

原帖由 boyi 於 16-07-19 發表
聖雅各的200份不是先到先得,而是選200 in, 所以不用急交叩表
是先到先得的

作者: wankapo    時間: 16-7-19 23:59     標題: 引用:回覆+boyi+的帖子 謝謝回覆...我一路都等

回覆 boyi 的帖子

點解你咁心儀呢間呢? 呢間街外位大概有一班多啲左右

作者: retriever    時間: 16-7-20 00:18     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-19+

相信一封由食力人士寫的推薦信或識有關人士比任何亮麗portfolio 更有優勢,但當然最好就是抽獎一中就中乙一 ...
如果淨諗著有無食力人士幫手,覺得個game咁黑暗,咁真係無謂玩呢個叩門遊戲。

我唔知有幾多個靠人幫去叩,但我可以講知道都唔少例子靠自己食力去叩,去搏人call in.

點樣係封申請書或portfolio表現食力就各自表述。

我個人聽到既例子都好合理。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-20 01:17     標題: 引用:Quote:原帖由+vivienfong+於+16-07-19+發表

原帖由 retriever 於 16-07-20 發表
如果淨諗著有無食力人士幫手,覺得個game咁黑暗,咁真係無謂玩呢個叩門遊戲。

我唔知有幾多個靠人幫去叩, ...
我自己身邊人例子,真人真事無添加。舊年親戚個女00x叩軒上(絕對不是123)。唔收,不過有面試。你問點解我都講唔出點解。非名幼只有豬肉獎。係咁二有學野唔係出色。唯一優勢係早交叩門表,估計頭幾個。唔收都係意料中。
今年細妹個仔派乙二,叩111軒下。收。名幼有學野有獎。(但有JM pm我,佢個仔超勁又唔收)
兩個都200%肯定無人脈。有時學校點揀人真係R爆頭。

作者: retriever    時間: 16-7-20 01:26     標題: 引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-20+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-20 發表
我自己身邊人例子,真人真事無添加。舊年親戚個女00x叩軒上(絕對不是123)。唔收,不過有面試。你問點解我 ...
補多個論壇上hit爆公開例子。

手揸旺角男校去叩灣仔男校。

呢d好明顯係食力。

其他表現食力既方式,要自己諗。

12 網都有唔少靠自己例子。。。

諗太黑暗無意思。

作者: retriever    時間: 16-7-20 01:29     標題: 引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-20+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-20 發表
我自己身邊人例子,真人真事無添加。舊年親戚個女00x叩軒上(絕對不是123)。唔收,不過有面試。你問點解我 ...
仲有。。。

名幼叩門係有著數。

前人種樹,後人乘涼,入到去既師兄師姐業績好,無得講!

某名幼叩門確係近乎無敵。。。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-20 01:50     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-20+

補多個論壇上hit爆公開例子。

手揸旺角男校去叩灣仔男校。
我信世上真係有好多好叻嘅小朋友

作者: Jayann    時間: 16-7-20 02:33

Charlotte_mom 發表於 16-7-20 01:17
咁可能妳細妹個仔面試表現真係好好呢~ 官校著重面試表現多過profolio
作者: vivienfong    時間: 16-7-20 09:42     標題: 引用:Quote:原帖由+vivienfong+於+16-07-19+發表

我不是一概而全,只是比較兩種條件下,哪類型較優勢,當然有實力固然重要

作者: lunhome    時間: 16-7-20 11:00

retriever 發表於 16-7-20 01:29
仲有。。。

作者: dereklg    時間: 16-7-20 14:22

retriever 發表於 16-7-20 00:18

其實全世界各行各業,由細路去到大人,都有"靠人事"呢d 行為。

但世界係公平既,你有你既人事,我有我既本事,.......都係要盡自己既能力去叩門,.......而結果又真係有不少同學仔很努力地叩入了心儀學校。

總之就要加油啦 !

作者: Jayann    時間: 16-7-20 14:46

回覆 dereklg 的帖子

的確係~ 成日聽日講叩門叩返入第一志願,今年身邊幾個朋友嘅仔女派得唔好,但叩門真係叩返第一志願,無人事,無乜cert.,唔係名幼,但叩返入出名官校,所以靠實力一樣有機會!
作者: psspss99    時間: 16-7-20 22:25

無錯, 真係大家都叩到自己心儀的學校
作者: hha    時間: 16-7-21 01:09     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

我仔就係其中一個例子,真係N冇入到,當然十分明日有人事一定事半功倍,但冇的話亦未需要絶望,努力做好自己最重要。
Ps. 我個仔好普通,直私全軍覆沒,但叩門有幾間一線取錄

作者: mapp2009    時間: 16-7-21 10:54

其實小朋友不停成長中, in 直資私人時 vs 6月叩門時已經爭幾個月, 當中面對的對手數目又不同

另外有人事該是有分別, 但100個位中, 頂多幾個是靠人事入 (某些名校或多些), 其餘大部份是運氣

做家長咪諗多d, 早些計劃, 唯有一樣至公平: time, 抽不到, 叩不到, 升中又是另一round  
作者: dereklg    時間: 16-7-21 11:59

家長的價值觀顯得很重要 :

1 如果家長傾向重視 " 靠人事",孩子將會獲得傳承,依賴"人事"。 對於沒有人事的場合,容易採消極/灰心態度。

2 如果家長重視努力加油(人事放次要),孩子在有沒有人事的情況也學懂盡力去做。

我相信大部份人都知後者比較好吧 。

作者: Imagist    時間: 16-7-27 19:12

tam_bb 發表於 16-7-18 10:59
咁有冇人乙二入到St Paul cat?

今年乙一都收唔晒!

作者: whycyh    時間: 16-7-27 23:16     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+16-7-20+01:29+仲

原帖由 lunhome 於 16-07-20 發表
邊間咁勁?

作者: olivia_kyk    時間: 16-7-27 23:52     標題: 回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

我個仔今年有去叩軒上,000,我同老公一齊帶個仔去面試,眼見成個操場都係等緊面試嘅小朋友,我老公仲話:「收得嗰10個,9個都應該係識人。」都幾灰!但真係無諗過嗰10個人中有我個仔份。雖然我唔知我個仔當日表現如何,但原來真係唔需要靠識人,靠自己實力可以入到,我同老公真係好喜出望外!

作者: monodad    時間: 16-7-28 00:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-20+

仲有。。。
請問係邊間名幼?

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-28 07:59     標題: 引用:我個仔今年有去叩軒上,000,我同老公一齊

原帖由 olivia_kyk 於 16-07-27 發表
我個仔今年有去叩軒上,000,我同老公一齊帶個仔去面試,眼見成個操場都係等緊面試嘅小朋友,我老公仲話: ...
我地係唔識人叩入軒下。坦白講以牌面睇預左有得見係正常。但學你話齋見到個人潮已經......點知真係有驚喜,收call果下都幾夢幻

作者: retriever    時間: 16-7-28 08:17     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

都話"香港有公義"架啦

如果大陸化左,12網果d唔好話叩入,攞表都要有人事。

作者: olivia_kyk    時間: 16-7-28 08:52     標題: 引用:Quote:原帖由+olivia_kyk+於+16-07-27+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-28 發表
我地係唔識人叩入軒下。坦白講以牌面睇預左有得見係正常。但學你話齋見到個人潮已經......點知真係有驚喜, ...
你講得好啱,真係好夢幻。公佈個朝我知9點可以上網睇結果,但因為之前公布面試list都遲咗同網絡塞車,加上覺得無我個仔份,所以唔急上網睇結果,點知我都未睇,主任就打俾我,我第一個反應係呆咗⋯⋯,我仲驚佢會唔會打錯電話,上網睇返真係見到我個仔個no., 但成件事都仲好唔真實,到之後收到取錄信先識得感動到喊!

我對我個仔係缺乏信心,因佢考7間直資私小都衰哂,大抽獎後遞咗7間叩門表,得4間有得in,另外個3間都公佈咗無佢份,軒小係最後一間,點知就係喜出望外,軒小就係我最想入的一間。

作者: ainnai    時間: 16-7-28 08:56     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-28+

原帖由 olivia_kyk 於 16-07-28 發表
你講得好啱,真係好夢幻。公佈個朝我知9點可以上網睇結果,但因為之前公布面試list都遲咗同網絡塞車,加上 ...
恭喜你。
借問聲。。。你覺得仔仔面試時邊方面未夠好?
怕羞?唔夠主動?語文?
我正裝備自己小朋友。。。

作者: olivia_kyk    時間: 16-7-28 09:27     標題: 引用:Quote:原帖由+olivia_kyk+於+16-07-28+發表

原帖由 ainnai 於 16-07-28 發表
恭喜你。
借問聲。。。你覺得仔仔面試時邊方面未夠好?
怕羞?唔夠主動?語文?
佢之前in直私小時,老師問佢一d深嘅問題時,佢唔識就直接答唔識,佢唔會去思考。同埋佢專注力都差d,見人玩緊,就注視咗去人哋度!畫畫亦唔得,因為佢本身唔鐘意。但其他英語普通話對答問題就唔大。但我相信佢而家已經進步咗!

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-28 10:03

olivia_kyk 發表於 16-7-28 08:52
你講得好啱,真係好夢幻。公佈個朝我知9點可以上網睇結果,但因為之前公布面試list都遲咗同網絡塞車,加上 ...
嘩嘩嘩~~真係要唱隻歌, 同是天涯淪落人~~相逢何必曾相識
果個唔係我, 其實係我妹個仔
考咁多直私, 全部炒晒, 係waitlist都無連信都唔駛寫
所以派位後叩門, 真係叫做人有我有, 做左得個心安
我地交左5間, 最想入當然係111軒下, 其他得軒上有得見, 其他3間得個桔

面對過太多失望, 亦知道小朋友唔係面試型, 心都淡(性格唔係一時半刻可以改變), 見到人地陸續收call收信, 真係好羨慕點解人地d小朋友咁叻 (作戰左咁耐, 自己知咩事, 輸得心服啦, 酸葡萄有鬼用咩), 咁當然心裡都係抱住最後一線希望, 最後一線希望

點知真係輸家食尾糊仲要食舖大, 勁驚喜

我妹打俾我時其實我有忍唔住唸.....會唔會有人執到d個人資料, 打電話黎整蠱架.....

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-28 10:09

olivia_kyk 發表於 16-7-28 09:27
佢之前in直私小時,老師問佢一d深嘅問題時,佢唔識就直接答唔識,佢唔會去思考。同埋佢專注力都差d,見人玩 ...
似呀, 一唔想用腦就唔識, 唔知, 本書唔想睇, 唔睇
明明在屋企試演過晒好多"如果", 一去到就咩都唔想唸, 唔識, 唔知; 一係就突然哲學家上身, 唸黎唸去都唸唔通, 唔敢答
小組遊戲唔投入, 老師要求主動交換配件, 佢無換, 話唔想砌, 既然無用咪由得人拎囉

一樣, 英普1:1有著數, 小組就蝕底啦

作者: olivia_kyk    時間: 16-7-28 10:20     標題: 引用:Quote:olivia_kyk+發表於+16-7-28+08:52+你

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-28 發表
考咁多直私, 全部炒晒 ...
你同我諗法一模一樣

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-28 11:44     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-28+

原帖由 olivia_kyk 於 16-07-28 發表
你同我諗法一模一樣
如果佢地同一間學校,一定可以成為好朋友

作者: boyi    時間: 16-7-28 11:57     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

恭喜兩位叩入dream school,完全感受到兩位做家長的喜悅, 路過也感動~

作者: mcl203    時間: 16-7-28 13:51

Charlotte_mom 發表於 16-7-28 10:03
考咁多直私, 全部炒晒 ...
所以咪出現每年有10個8個話公平公正
又同時有幾百人認為識人好過識字既諗法囉

作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-28 15:09     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-7-28+10:03

原帖由 mcl203 於 16-07-28 發表
所以咪出現每年有10個8個話公平公正
又同時有幾百人認為識人好過識字既諗法囉
...
咁識人又好唔識人又好,的確每間學校收得果十個八個。又唔係人人上bk,咪俾人覺得黑箱作業,叩到門都唔敢咁大聲囉

作者: warmchi    時間: 16-7-28 16:12

回覆 olivia_kyk 的帖子

唔好意思,新手請教,000係咩意思?
作者: Charlotte_mom    時間: 16-7-28 16:15     標題: 引用:回覆+olivia_kyk+的帖子 唔好意思,新手請

原帖由 warmchi 於 16-07-28 發表
回覆 olivia_kyk 的帖子

唔好意思,新手請教,000係咩意思?
自行-統一甲部-統一乙部。000即三部分都無揀

作者: warmchi    時間: 16-7-28 16:20

回覆 Charlotte_mom 的帖子

三部分都唔報軒小,都有得in嗎?
作者: olivia_kyk    時間: 16-7-28 16:41     標題: 引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 三部分都唔報

原帖由 warmchi 於 16-07-28 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

三部分都唔報軒小,都有得in嗎?
我相信有簡過軒小點都有得in,但我係EK又見到有家長話111無得in,所以我都唔太清楚學校點簡人in,但學校點都會睇下份proft。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5