教育王國

標題: Ying Wa vs St Joe (wan chai) [打印本頁]

作者: aka722    時間: 16-7-8 01:23     標題: Ying Wa vs St Joe (wan chai)

代朋友問,佢仔仔(冇細跟尾)有這兩間offer, 麻煩大家比意見,謝謝

作者: LittleButter    時間: 16-7-8 01:35

I vote St Joe
作者: mcl203    時間: 16-7-8 02:03

St Joseph ~~~~
作者: Soundervolt    時間: 16-7-8 07:28

aka722 發表於 16-7-8 01:23
代朋友問,佢仔仔(冇細跟尾)有這兩間offer, 麻煩大家比意見,謝謝

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2548523&highlight=%E8%8B%B1%E8%8F%AF%2Bvs

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2596518&highlight=%E8%8B%B1%E8%8F%AF%2Bvs

作者: babaxmama    時間: 16-7-8 07:31     標題: 回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

st joe

作者: gigiwin888    時間: 16-7-8 07:42     標題: 回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

St joe

作者: siusiufun2010    時間: 16-7-8 07:58     標題: 回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

St joe啦!計埋升中,St joe係好過英華

作者: ckcleung    時間: 16-7-8 07:59

攞住呢兩個offer去spcc扣門啦
作者: ffaye    時間: 16-7-8 08:27     標題: 引用:代朋友問,佢仔仔(冇細跟尾)有這兩間offer

原帖由 aka722 於 16-07-08 發表
中學黎講,st joe好過yw好多。如果小朋友資質唔錯,揀st joe會好d. 不過就要預左st joe係傳統過yw

作者: KikiDaddy    時間: 16-7-8 08:39

ywps > sjps but sjc > ywc

if your target is top DSS schools like spcc and dbs. ywps is a better choice

if you want to stay with the school for 12 years, sjps is definitely better.
作者: twotwoshing    時間: 16-7-8 08:39

st jo扣門成功?
各有各好
校舍、同學、家庭背景、活動、體藝,一條龍---yw
地點、升中、英小、學費---st jo
st jo中學比yw稍勝,yw同學能力相近,學習差異小,可以去得快去得深,冇乜人跟唔到,一路直升,較少壓力。st jo(假設扣入)要make sure係band 1先入書院,但yw收得都唔會差得去邊,睇你想唔呈分博足六年,免費英小亦好吸引。
今次真係睇下邊間近
作者: Mnmmom    時間: 16-7-8 08:41     標題: 引用:代朋友問,佢仔仔(冇細跟尾)有這兩間offer

超級羨慕!兩間都係我非常心儀的,SJ是我的劉德華,YW是我的吳彥祖!
Btw, vote for SJ

作者: aka722    時間: 16-7-8 08:59     標題: 回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

Thx all for your comments

我朋友心大心細,因為覺得ywps 多啲野玩,開心啲,冇咁谷,但中學就st Joe 好啲。請問sjps 係米都多活動,谷唔谷?

同埋想問下sjps 英文語境好嗎?上堂係全英語定係只用英文textbook?

另外,如果打算中一中二出國,選擇會唔會改變?

Thx all!

作者: iamiris    時間: 16-7-8 08:59     標題: 引用:代朋友問,佢仔仔(冇細跟尾)有這兩間offer

st joe 超級谷,功課多,個個都要補習。英華happy school,冇咁大壓力

作者: kkhon    時間: 16-7-8 09:05

St Joe
作者: iamiris    時間: 16-7-8 09:06     標題: 引用:Thx+all+for+your+comments+ 我朋友心大心

Thx all for your comments

我朋友心大心細,因為覺得ywps 多啲野玩,開心啲,冇咁谷,但中學就st ...
刚刚学校舊生分享會,我聽完一定唔揀st joe,係語境好,但默書測驗低過80就打电話比家長,一年睇指定list的63本書交報告。數学用st joe獨有的算式,一定要出去st joe補習社補。佢試過做功課做到半夜12:00。有D同學媽咪quit左唔做專門follow小朋友讀書,超谷

作者: iamiris    時間: 16-7-8 09:07     標題: 引用:Quote:原帖由+aka722+於+16-07-08+發表Thx+

原帖由 iamiris 於 16-07-08 發表
刚刚学校舊生分享會,我聽完一定唔揀st joe,係語境好,但默書測驗低過80就打电話比家長,一年睇指定list的6 ...
課程係小一教緊小二既野,深深深

作者: KikiDaddy    時間: 16-7-8 09:23

iamiris 發表於 16-7-8 09:06
刚刚学校舊生分享會,我聽完一定唔揀st joe,係語境好,但默書測驗低過80就打电話比家長,一年睇指定list的6 ...

I believe this is an extreme case. SJPS workload is in fact very resonable.

There is a homework class and the kids can choose to do the homework or own reading. If the kid need to finish homework late, parent can guide them to make use of the homework class. Also the school will opeate in a half day mode during summer time and before two exam periods which will allow them sufficient time to do the preparation.

My son just finished P4. Usally he can finish his homework before dinner and sleep at around 9:00 p.m.

作者: iamiris    時間: 16-7-8 12:34     標題: 引用:Quote:iamiris+發表於+16-7-8+09:06+刚刚学

原帖由 KikiDaddy 於 16-07-08 發表
I believe this is an extreme case. SJPS workload is in fact very resonable.

There is a homework cl ...
幾個舊生返o黎分享都咁講,可能我地k程度淺吧。不過另一wy舊生考第一wor

作者: Bunnygirl    時間: 16-7-8 12:37

St Joe. can benefit the next generation (boy only).
作者: BABA124    時間: 16-7-8 12:45     標題: 回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

咩校都有人話谷,st.joe 根本好okay, 校友network 已經冇得輸,歸屬感差好遠!

作者: ACE2126    時間: 16-7-8 12:55

作者: mmpo    時間: 16-7-8 14:08

iamiris 發表於 16-7-8 08:59
st joe 超級谷,功課多,個個都要補習。英華happy school,冇咁大壓力
用家,冇補習,成積中上........最緊要上堂留心,勤力,記性好,自動波........etc

作者: mmpo    時間: 16-7-8 14:13

小學至中學用家..........打電話同睇書果度冇聽過

家長唔做野睇住小朋友學習有聽過,其實其他學校既家長都會有咁既事發生....

作者: cmir    時間: 16-7-8 14:25

回覆 KikiDaddy 的帖子

Totally disagree. My son is studying in SJPS P3 and never heard such thing. SJPS 冇教深一年

作者: waynerooney    時間: 16-7-8 19:31     標題: 回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

St Joe用家,學校好reasonable, 冇補習功課正常,反過來講因為部分派位嘅同學能力上跟唔上,成績中等已經幾乎入硬SJC, 而單係中學嘅名氣,校友網絡嘅強大就已經冇得輸,讀書好講有冇好嘅peer group

作者: 積奇百事    時間: 16-7-8 19:45     標題: 回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

如果係叩入 st joe, 基本上唔洗點諗。因為升中一定無大問題。

作者: aka722    時間: 16-7-8 19:58     標題: 回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

Thank you all for your comments.

作者: monodad    時間: 16-7-8 21:26     標題: 引用:Thank+you+all+for+your+comments.+ +

Thank you all for your comments.
咁快close file? 我都想知多D大家嘅意見喎⋯⋯

作者: yingval    時間: 16-7-9 00:08

回覆 aka722 的帖子

若打算中學去外國升學, 讀ying wa 開心D!

作者: cloudwingwing    時間: 16-7-9 00:35     標題: 回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

點解可以咁叻

作者: simsimchung    時間: 16-7-9 09:59     標題: 回覆:kkhon 的帖子

丶,

作者: missparent    時間: 16-7-9 10:28

默書測驗低過80就打电話比家長
>我未收過呢類電話,反而老師有打過嚟關心阿仔做咩好似唔係幾開心!

一年睇指定list的63本書交報告
> 有指定2,3本,唔係全部,不過好似無63本咁多WOR!同埋只係寫書名,作者,類別之類幾樣,跟住抽其中一本做個小小報告.

數学用st joe獨有的算式,一定要出去st joe補習社補。
> 我睇過係教小朋友個CONCEPT點樣可以快D計到答案,唔算獨有! 上堂留心就識,好多人都唔駛補習.

做功課做到半夜12:00
> 好多時學校功課堂已經可以完成, 除非去咗其他活動先要返屋企做,但係個零鐘都可以做哂.

作者: iamiris    時間: 16-7-9 10:46     標題: 引用:Quote:iamiris+發表於+16-7-8+09:06+刚刚学

原帖由 missparent 於 16-07-09 發表
默書測驗低過80就打电話比家長
>我未收過呢類電話,反而老師有打過嚟關心阿仔做咩好似唔係幾開心!
個舊生返嚟咁分享,我就照分享,佢冇理由無端端講大話既。不過st joe不是我杯茶,我仔應返唔到呢類學校。

作者: Soundervolt    時間: 16-7-9 11:16     標題: 引用:Quote:原帖由+missparent+於+16-07-09+發表

原帖由 iamiris 於 16-07-09 發表
個舊生返嚟咁分享,我就照分享,佢冇理由無端端講大話既。不過st joe不是我杯茶,我仔應返唔到呢類學校。

...
呢個舊生會都幾有趣,特登公開倒自己母校米?學校請舊生返嚟唱好母校就見得多,唱衰母校就真係未見過。

作者: mmpo    時間: 16-7-9 11:21     標題: 引用:Quote:原帖由+iamiris+於+16-07-09+發表個

原帖由 Soundervolt 於 16-07-09 發表
呢個舊生會都幾有趣,特登公開倒自己母校米?學校請舊生返嚟唱好母校就見得多,唱衰母校就真係未見過。

...
可能佢自己讀得唔開心?不過上網既野要自己懂得分析,自己過濾,唔好人云亦云。

作者: teambuilder    時間: 16-7-9 11:23

我唔係用家,不過如果我已有英華offer,我一定唔會再扣其他,無謂自尋煩惱。如果我仍然扣其他,即係非常進取同有時間,亦唔介意番學路程,揀St. Joe 無壞,升唔番中學可以考其他,反正有時間週圍考下。
作者: bubuG    時間: 16-7-9 11:54     標題: 引用:我唔係用家,不過如果我已有英華offer,我

原帖由 teambuilder 於 16-07-09 發表
我唔係用家,不過如果我已有英華offer,我一定唔會再扣其他,無謂自尋煩惱。如果我仍然扣其他,即係非常進 ...
係喎,考到英華,又冇細佬還去叩門,咁一定去SJ啦。

作者: ericby    時間: 16-7-9 12:00

YW好好多
作者: mcl203    時間: 16-7-9 12:38

iamiris 發表於 16-7-9 10:46

...

呢D分享....有時聽左都係算啦.....用家講野都唔一定準既

想當年又係KG畢業生升小後既聚會....有1...2個家長同我地吹水...都係講升小後更况
呀甲家長話....你小朋友好叻...聽乙家長話你地間小學程度好深...功課多....個個谷到盡好緊要....補習又多
我地R晒頭咁答....小學程度唔深喎....P1無考試...唔使補習...功課一般...周6日更會少D功課...出名唔谷既小學喎

奇怪在....乙家長和我小朋友係同校....當年P1仲係同班天...成績似乎又係一般...R晒頭
乙家長由P1-6都同某D friend既家長講...佢小朋友間小學要求高成績好...唔係咁多學生頂得住...不停自誇
有時有D分享真係要分析吓

我地唔係講St Joe/Ying Wa ~~~

作者: zuzu888    時間: 16-7-9 22:26     標題: 回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

多謝用家門真心分享

作者: cpc608    時間: 16-7-10 19:01

回覆 aka722 的帖子

SJC!
作者: Tintin926    時間: 16-7-10 20:35

SJ用家,冇補習,父母上班,成績算上上

我覺得作為用家除了說好的也可說一些可改善地方,客觀一點。

學校功課量好reasonable, 考試前的上課時間好人性化,老師很專業,阿仔好中意學校,但以傳統名校來説,校舍就真係比下去。另外,我個人來說不喜歡從小一已排名次,這會加劇家長們對小孩的催谷。還有,我唔明為何學校都不可讓考試卷帶回家給家長看看,這個對家長跟進小孩學習好重要。

我親戚個女讀maryknoll和好朋友女讀女拔,學校起碼初小冇名次,會派試卷回家比家長簽名。

另外,大家需要明白這世界冇free lunch, 始終直繫中學係band1a,雖然好多用家包括我都覚得學校的功課量默書考試範圍合理,但我都比較過(一些)34,45,91,81的地區一線學校,SJ的默書範圍考試要求的確比他們高

作者: boyi    時間: 16-7-10 21:59     標題: 引用:SJ用家,冇補習,父母上班,成績算上上我覺

原帖由 Tintin926 於 16-07-10 發表

吾派卷回家咪方便試題重覆,減少老師工作量
大家希望顯示全班名次或只有班頭十?

作者: missparent    時間: 16-7-10 23:01

Tintin926 發表於 16-7-10 20:35

我都覺得試卷應該派返比家長呀睇吓小朋友錯咩同埋邊一方面較弱,從而加以改善。另外5,6級如果有名次,會幫到家長决定升中選校排位!
作者: ajfamily    時間: 16-7-10 23:34

Tintin926 發表於 16-7-10 20:35

我估你指唔派考試卷嘛?我唔係用家,但從SJ家長手中看過測卷,不過不是最近,坦白講內容都係一般正路嘢,唔覺得特別出得好tricky.  另外,其實好多學校都唔派考試卷,家長想知道錯處,應該可以問老師。
作者: Soundervolt    時間: 16-7-10 23:44     標題: 引用:Quote:Tintin926+發表於+16-7-10+20:35+SJ

原帖由 missparent 於 16-07-10 發表
我都覺得試卷應該派返比家長呀睇吓小朋友錯咩同埋邊一方面較弱,從而加以改善。另外5,6級如果有名次,會幫 ...
SJPS嘅九龍兄弟學校會喺四年級升五年級時會有唯一一次對家長公報囝仔全級排名,雖然五至六年班唔會喺成績表上顯示名次(考頭幾名一定知,因為會喺學期尾上台攞獎狀),但升六年級時會個別通知家囝仔究竟係屬於A、B、C(Banding)組別。所以家長係可以有足夠資訊去掌握到小朋友升中時方向。我相信SJPS係兄弟學校,可能會有類似嘅安排。

作者: Soundervolt    時間: 16-7-10 23:51     標題: 引用:Quote:Tintin926+發表於+16-7-10+20:35+SJ

原帖由 ajfamily 於 16-07-10 發表
我估你指唔派考試卷嘛?我唔係用家,但從SJ家長手中看過測卷,不過不是最近,坦白講內容都係一般正路嘢,唔 ...
點會唔知囝仔錯處及弱點吖...派卷後老師會對學生解釋錯處,家長日仲可以跟不同科目老師慢慢傾囝仔嘅所有問題,學校係同家長係有足夠嘅渠道去溝通。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5