教育王國

標題: 聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學 [打印本頁]

作者: bbroy    時間: 16-6-28 10:43     標題: 聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

我個仔而家讀緊聖保羅書院小學 一年班, 剛收到電話通知去聖若瑟小學參加插班筆試。

以下是朋友的疑惑和煩惱,大家可否比一些意見?謝謝!

想請教各位有經驗家長, 其實聖保羅好啲定係聖若瑟好啲? (我知道咁樣問唔係好啱, 但係我之前只係諗住寄信去,冇諗過佢真係會邀請我哋參加筆試)

二年班插班對小朋友影響會唔會好大? 如果插班有冇啲乜嘢要特別留意?

作者: cyndiwong    時間: 16-6-28 10:54

作者: gk678    時間: 16-6-28 11:31     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

樓主,點解申請插班?申請左,又問轉唔轉好?

作者: 雲牛    時間: 16-6-28 11:42

既然無諗過, 唔好去了, 如果收你之後又要煩讀唔讀好. 開心放暑假罷.
作者: onas    時間: 16-6-28 11:54     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

其實樓主問的問題相信是很多人都想知道。例如插班生有什麼地方需要衡量,如何決定值不值得轉校,兩所小學的教學方式分別等等。有沒有前輩可以幫幫樓主?

作者: fruitfulsnoopy    時間: 16-6-28 12:10     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

想請問你小朋友在spb咩成績?是否全級頭幾名架?many thx

作者: JKR    時間: 16-6-28 12:34     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

你想小朋友轉校的原因是甚麼? 因為有細佬跟尾定係學費問題?
學費方面,如果小朋友成績名列前茅,學校有獎學金可以全免或者半免學費。
兩間學校各有特色,但升中壓力方面,相信聖保羅書院小學會細好多。

作者: KikiDaddy    時間: 16-6-28 12:42

If your son can successfully transfer to SJPS, no need to too worry about promotion to SJC.

In fact, all Band 1 students and majoirty of the Band 2 students of SJPS can be promoted to SJC.
作者: retriever    時間: 16-6-28 12:48

回覆 bbroy 的帖子

is money an issue?
作者: austism    時間: 16-6-28 17:25     標題: 引用:我個仔而家讀緊聖保羅書院小學+一年班,+剛

原帖由 bbroy 於 16-06-28 發表
我個仔而家讀緊聖保羅書院小學 一年班, 剛收到電話通知去聖若瑟小學參加插班筆試。

以下是朋友的疑惑和煩 ...
我會去試SJ,如果考到即轉。

作者: bbroy    時間: 16-6-28 17:36     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

多謝各位的回覆!相信我的朋友會看到大家的意見!謝謝!

作者: jcaling    時間: 16-6-28 17:44

2間都好, 我會傾向唔洗$
作者: mcl203    時間: 16-6-28 18:02     標題: 引用:If+your+son+can+successfully+transfer+to

原帖由 KikiDaddy 於 16-06-28 發表
If your son can successfully transfer to SJPS, no need to too worry about promotion to SJC.

In fact ...
咪係,俾你插到班,應該有能力上到書院~~~

作者: mcl203    時間: 16-6-28 18:05     標題: 引用:多謝各位的回覆!相信我的朋友會看到大家的

多謝各位的回覆!相信我的朋友會看到大家的意見!謝謝!
你囝囝去插班,你朋友想問意見,再俾意見你乎

作者: JKR    時間: 16-6-28 18:31     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

我又試下從另一角度諗下。如果有能力插班去聖若瑟小學既學生,一定係係聖保羅書院小學名列前茅, 係呢個基楚下讀聖若瑟小學升上聖若瑟書院應該無問題,但同樣地留係聖保羅書院小學攞獎學金以及升上書院(同樣有獎學金) 都應該無問題。
係呢個基楚下,讀直資學校,學生係唔係可以得到更加多既資源(因為直資學校除了收學費仍有和津校同樣既政府資助)?  直資學校資源多,課外活動也會較多元化。
而且今年小一既聖保羅書院只有3班共99個學生,學生可以代表學校出外比賽既機會會多好多。

作者: bbroy    時間: 16-6-28 18:41     標題: 引用:Quote:原帖由+bbroy+於+16-06-28+發表多謝

原帖由 mcl203 於 16-06-28 發表
你囝囝去插班,你朋友想問意見,再俾意見你乎
咪咁多心啦!乜真係好少人這樣幫朋友問嗎?

作者: mcl203    時間: 16-6-28 18:54     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-06-28+發表你囝

咪咁多心啦!乜真係好少人這樣幫朋友問嗎?
你寫嫁

作者: bbroy    時間: 16-6-28 22:55     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

多謝各位回覆!亦收到一些EK朋友的pm,主要係問'我'個仔在st paul boys考咩成績才有這個st jo插班門票...真係唔好意思,確實這個標題是代朋友問😅⋯⋯朋友沒講佢個仔在校的事,我也不會主動查詢,所以我答不到你們,不好意思!
而我真果個仔又未夠秤去考小一😝,希望大家唔好誤會😊
其實只要將我post開頭果段說話《我個仔⋯》和《以下是我朋友⋯⋯》果幾句調轉,就比較通順and清楚。😁
thx!

作者: LPN    時間: 16-6-28 23:10     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

一間英小,一間中小?

作者: waynerooney    時間: 16-6-28 23:33     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

我兒年前就是插SJPS2年級, 建議考咗試先算吧,30人最後揀4-5個考得最好嘅2nd in最終收3個,其實如果收得,升返SJC應該不用太擔心吧,而SJC無論成績校友成就等都係香港最top之一

作者: mmpo    時間: 16-6-28 23:42     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

St joe轉左全日升中應該機會大左

作者: boyi    時間: 16-6-29 00:15     標題: 引用:我個仔而家讀緊聖保羅書院小學+一年班,+剛

五星級校舍、私人泳池(未來)、同學階層質素平均高尚、九成上中學、背山面海地靈人傑,自己衡量一下啦

作者: dse2017    時間: 16-6-29 01:21

作者: karen55407    時間: 16-6-29 07:02     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

收咗先算

作者: pirudi    時間: 16-6-29 07:54     標題: 引用:Quote:原帖由+bbroy+於+16-06-28+發表我個

原帖由 boyi 於 16-06-29 發表
五星級校舍、私人泳池(未來)、同學階層質素平均高尚、九成上中學、背山面海地靈人傑,自己衡量一下啦

...
有d似樓盤廣告...

作者: KikiDaddy    時間: 16-6-29 07:57

Over the years, there are many kids transferred from SPCPS to SJPS. Seldom heard the other way round.
作者: BandC    時間: 16-6-29 08:13     標題: 引用:Quote:原帖由+bbroy+於+16-06-28+發表我個

原帖由 boyi 於 16-06-29 發表

...
但這裏似乎只一窩蜂去名氣大的學校,較少人真係去了解學校在師資、課程、活動等方面去了解然後才選擇。
樓主,我建議你找找身邊用家傾下了解入邊的情況。
我個人唔鍾意小朋友轉校,小朋友努力建立友誼、對學校的歸屬感,又要從頭來過。如果是小朋友現在讀的學校有問題,還值得考慮去轉。沒有最好的學校,找適合的就好了。

作者: hkpapa852    時間: 16-6-29 08:33

boyi 發表於 16-6-29 00:15

...
我比較現實, 兩間教學水平差不多既學校, 我無必要去俾多D管理費

直資中學堅持唔開DSE以外既課程, 結果年年有>20%中六畢業生要海外升學, 亦係一個要考慮既問題

作者: twotwoshing    時間: 16-6-29 08:41

有時都會諗下大家級數唔爭好遠,小朋友宜家亦讀得開心,而且spb校舍真係好好多,兩間讀得好都係入u冇難度,話係st jo畢業固然係叻,聖保羅畢業亦唔失禮。
作者: bubuG    時間: 16-6-29 09:20     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

Sj

作者: boyi    時間: 16-6-29 10:48     標題: 回覆:bubuG 的帖子

其實樓主入紙申請個刻已經決定左,只係想大家支持下,增加信心,要重新做精美的 portfolio ,吾通食飽飯太得閒

作者: retriever    時間: 16-6-29 11:15

twotwoshing 發表於 16-6-29 08:41
有時都會諗下大家級數唔爭好遠,小朋友宜家亦讀得開心,而且spb校舍真係好好多,兩間讀得好都係入u冇難度, ...

會唔會位置都係一個問題?

SPB 位置比較吊腳.

ST.JO 地鐵站行到去.

當然都係收左先諗.

作者: twotwoshing    時間: 16-6-29 13:08

都唔係話收左先諗架,如果諗完去考都要操paper,spb係中小,st jo係英小,要操英文數,唔係空槍上陣就掂,而且考完試咁耐重要重拾考試狀態,去得考嘅應該都係一線級頭十或二線級頭五,半斤八兩

如果唔去考,直接計劃去旅行, gogogo
作者: retriever    時間: 16-6-29 13:19

twotwoshing 發表於 16-6-29 13:08
都唔係話收左先諗架,如果諗完去考都要操paper,spb係中小,st jo係英小,要操英文數,唔係空槍上陣就掂, ...

SPB 係中小我真係而家先知...

SPCC 就係中小...

考下無壞.

作者: Soundervolt    時間: 16-6-29 13:21     標題: 引用:+本帖最後由+twotwoshing+於+16-6-29+13:08

原帖由 twotwoshing 於 16-06-29 發表

都唔係話收左先諗架,如果諗完去考都要操paper,spb係中 ...
學校要請得去插班試已證明實力都有番咁上下,需唔需要為應考而操卷就因人而異,不過唔應該俾小朋友對插班試増添額外壓力,我覺得應考時狀態都十分緊要,所以要照顧好身體,到時唔好有病同埋之前要有充足睡眠去應付考試。

作者: eng_f_f    時間: 16-6-30 00:37

作者: KikiDaddy    時間: 16-6-30 06:31

回覆 eng_f_f 的帖子

I guess you had better visit the SJC website to get a better understanding of the school before you made your comment: -

http://www.sjc.edu.hk/staff.php?content=principal

作者: sunnygirl    時間: 16-6-30 06:49     標題: 引用:我個仔而家讀緊聖保羅書院小學+一年班,+剛

想小學讀得輕鬆就揀聖保羅書院小學,但中學就st jo 勝一籌,睇下你點取捨啦!

作者: mimi222shi    時間: 16-6-30 08:07

雖然SPB收生人數少, 但認識入到的數位男生又唔係認真TOP, 只得呢間收, 仲係幼稚園要開始補全科...

SJC係神校級, 不容置疑
作者: karen55407    時間: 16-6-30 08:15     標題: 引用:Quote:waynerooney+發表於+16-6-28+23:33+

原帖由 eng_f_f 於 16-06-30 發表
SJC都叫做最top之一? 哈哈 恕我孤陋寡聞!
咁spcc dgs dbs 要行開一邊了
你的確係孤陋寡聞

作者: hkpapa852    時間: 16-6-30 08:26

karen55407 發表於 16-6-30 08:15
你的確係孤陋寡聞
可能佢以為觀塘嗰間呢!

又或者, 近年多咗好多係平行世界嚟既朋友, 大家見既嘢能真係唔同

作者: lambeanmama    時間: 16-6-30 08:31     標題: 引用:Quote:waynerooney+發表於+16-6-28+23:33+

你的的確確是孤陋寡聞。

作者: bubuG    時間: 16-6-30 08:31     標題: 引用:雖然SPB收生人數少,+但認識入到的數位男生

原帖由 mimi222shi 於 16-06-30 發表
雖然SPB收生人數少, 但認識入到的數位男生又唔係認真TOP, 只得呢間收, 仲係幼稚園要開始補全科...

SJC係神 ...
我都識人(s)係咁。

作者: karen55407    時間: 16-6-30 08:39     標題: 引用:Quote:karen55407+發表於+16-6-30+08:15+你

原帖由 hkpapa852 於 16-06-30 發表
可能佢以為觀塘嗰間呢!

又或者, 近年多咗好多係平行世界嚟既朋友, 大家見既嘢能真係唔同
吃了蒜頭乎

作者: hkpapa852    時間: 16-6-30 09:00

eng_f_f 發表於 16-6-30 00:37

以學術計, DBS其實行埋咗一邊好耐, 乜你唔知咩?

作者: mimi222shi    時間: 16-6-30 09:25

DBS係連強國人都認識既神校級.

DBS係有些畢業生讀法律(我唔知係咪精英班/特異功能班),不過, 主要唔係港大, 係去左另一間.
作者: Jumama2000    時間: 16-6-30 10:42     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-30+09:01+

作者: hkpapa852    時間: 16-6-30 11:00

mimi222shi 發表於 16-6-30 09:25
DBS係連強國人都認識既神校級.

DBS係有些畢業生讀法律(我唔知係咪精英班/特異功能班),不過, 主要唔係港大, ...
被強國人睇上既嘢, 通常既結果係......

作者: cmchang0927    時間: 16-6-30 11:18

我欣賞sjc:1.不轉直資
2.收番七八成自己小學生
3.是男校
仍然保持到band 1A的成績!
至於友誼建立方面,男仔好易搞。上年我仔個班有個插到今年spjs小四,初時話唔捨得,而家都不知幾多朋友,依然都係在新學校考班一。男仔推下笑下又玩埋一堆,冇女仔咁複雜的。

作者: eng_f_f    時間: 16-6-30 12:25

作者: eng_f_f    時間: 16-6-30 12:27

作者: karen55407    時間: 16-6-30 12:30     標題: 引用:Quote:karen55407+發表於+16-6-30+08:15+你

所以咪話你好威囉
個仔入到SJC咁威神校家長
我唔係聖若瑟家長喎!所以無得威

作者: retriever    時間: 16-6-30 12:43     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-30+09:01+

其實"神校" 每個人心裡面既定義好唔同。

確係唔一定個個人以成績論之。

有不少人覺得"神" 者,係可望而不可即,要有距離感,st jo呢類抽獎學校,當然唔可能係"神"

試諗下,"H" 牌手袋,如果價錢平民化又無限量,睇下d媽媽仲會唔會當佢神咁拜?!

作者: karen55407    時間: 16-6-30 12:45     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-06-30+發表

原帖由 retriever 於 16-06-30 發表

我從來不認同「神校」和「寶校」的稱謂

作者: hkpapa852    時間: 16-6-30 12:47

retriever 發表於 16-6-30 12:43

如果你話St Jo唔係神校, 你本身對宗教既認知就似乎有問題了.

St Jo係天主教學校, 即係天主屬下教會開辦既學校, 咁天主係神, 神屬下既學校唔叫神校咁係咩呢?

作者: retriever    時間: 16-6-30 12:49     標題: 引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-06-30+發表

原帖由 karen55407 於 16-06-30 發表
我從來不認同「神校」和「寶校」的稱謂
唔駛咁認真,都係網名一個姐。

確會有d學校佢call你,會感到受寵若驚。

無論你叫佢"神",  定 古天樂, 定 男神 ; -)

作者: retriever    時間: 16-6-30 12:52     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+16-6-30+12:43+其

如果你話St Jo唔係神校, 你本身對宗教既認知就似乎有問題了.

St Jo係天主教學校, 即係天主屬下教會開辦既 ...
你有無信仰?

教會係教會, 天父係天父。

教會係地上既教會。

教會開既學校係地上既學校。。。

有疑問可問下版友karen5504

; -)

作者: 雲牛    時間: 16-6-30 13:00

回覆 retriever 的帖子

咁小雲小吉那間簡稱做"神校"又可以嗎?

作者: retriever    時間: 16-6-30 13:01     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+16-6-30+12:43+其

St Jo係天主教學校, 即係天主屬下教會開辦既 ...
多咀講多句。

根據聖經, 人都係神做架!

咁人係咪屬神?

人做出來既野,係咪又係屬神?❓

呵呵! 得罪了!

; -)

作者: retriever    時間: 16-6-30 13:03     標題: 引用:回覆+retriever+的帖子 咁小雲小吉那間簡

原帖由 雲牛 於 16-06-30 發表
回覆 retriever 的帖子

咁小雲小吉那間簡稱做"神校"又可以嗎?
好似叫天神村, 咁間學校應該在紅磡?

; -)

作者: bbroy    時間: 16-6-30 13:25     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-30+09:01+

😂😂⋯⋯👍🏻

作者: bbroy    時間: 16-6-30 13:27     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

咪咁執著神校還是非神校吧!
適合自己小朋友,讓小朋友發揮得最好就係神校啦!

作者: adriantai    時間: 16-6-30 13:32

一個稱呼JAR, 而家通街男神女神
作者: mcl203    時間: 16-6-30 13:34

retriever 發表於 16-6-30 12:43

比喻錯左D...手袋係可以用$買...St Joe位用$買要坐監

作者: rd2ny    時間: 16-6-30 14:04

回覆 hkpapa852 的帖子

Agreed!!!
作者: monodad    時間: 16-6-30 14:51     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-30+09:01+

嗰位朋友心目中嘅好學校應該喺天水圍先揾到

作者: eng_f_f    時間: 16-6-30 14:52

作者: eng_f_f    時間: 16-6-30 14:53

作者: karen55407    時間: 16-6-30 15:00     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-06-30+發表

原帖由 monodad 於 16-06-30 發表
嗰位朋友心目中嘅好學校應該喺天水圍先揾到
不可能!佢講嗰三間分別在港島區和九龍區,不是新界區

作者: janelle427    時間: 16-6-30 17:23     標題: 回覆:eng_f_f 的帖子

其實我喺呢度好少留言 , 不過見到呢位家長嘅回覆都忍唔住講兩句!

第一 , 如果100個人裏面 , 99個都覺得st joe 係神校 ,  只有你一個唔認為 , 咁你就要諗下係咪自己嘅問題啦!

第二 , 如果你入嚟呢個post , 唔係諗住回復樓主 , 咁請問你入嚟做咩呢? 純粹突顯你嘅見識同其他人唔同?

第三,上得EK大部分喺家長  , 大家嘅留言都好客氣和有禮貌 , 就算遇到意見不合嘅情況  ,  都唔會用咁嘅態度去反駁  !  但係咁樣踩入去人哋個post  ,  用咁嘅態度留言真係好少見 !

最後  , 做家長最緊要係身教! 因為我哋係仔女嘅一面鏡子  ! 相信你都唔會想你小朋友用咁嘅態度去反駁同學仔 !

作者: Tintin926    時間: 16-6-30 18:19

eng_f_f 發表於 16-6-30 00:37
路過,其實大家真不用拗,正所謂文無第一,武無第二,名校都有band3生
但對於這位家長的講法,我真不敢苟同。 講真SJC d舊生名人真係一d都唔比DBS, SPCC失禮,我覺得唯一只是校舍會比下去。

利申:我當年是放棄DBS offer而取SJPS的

作者: pineappleming    時間: 16-6-30 18:23     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

請問你說的直資中學唔開DSE 以外...... 是否只有st Paul boy ?

作者: eng_f_f    時間: 16-6-30 19:43

作者: jelly-pudding    時間: 16-6-30 20:04     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

很葡萄(^ω^)

作者: ajfamily    時間: 16-6-30 20:52

pineappleming 發表於 16-6-30 18:23
請問你說的直資中學唔開DSE 以外...... 是否只有st Paul boy ?
直資中學冇開IB 嘅當然唔只SPB啦,其實大部分都冇㗎!
作者: ajfamily    時間: 16-6-30 21:06

其實我真係唔覺得St Jo 係神校,我只會覺得佢係好學校,同時我會認為SPC都係一間好學校。如果讀得好,我真心唔覺得兩者有好大分別,除了一間要交學費和宗教不同外。另外就算有細佬,我都唔會為St Jo 放棄DBS。我都識人自行入到St Jo, 選擇入DBS, 還要住港島。以上純粹個人意見。
作者: Soundervolt    時間: 16-6-30 21:12     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

SJC 140th anniversary

圖片附件: myphoto.jpg (16-6-30 21:12, 59.26 KB) / 下載次數 54
/forum.php?mod=attachment&aid=NzEyOTl8MmJlNDA1ZDZ8MTcxNjQzMjQzN3ww

作者: karen55407    時間: 16-6-30 21:26     標題: 引用:其實我真係唔覺得St+Jo+係神校,我只會覺得

原帖由 ajfamily 於 16-06-30 發表
其實我真係唔覺得St Jo 係神校,我只會覺得佢係好學校,同時我會認為SPC都係一間好學校。如果讀得好,我真 ...
人哋家長都無話自己學校係神校,只係話中學部係至top之一,就比人串話乜嘢孤陋寡聞。我認同佢自稱孤陋寡聞,仲衰,比佢屈我話我係SJC學生家長。恐怖!

作者: karen55407    時間: 16-6-30 21:27     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

明顯係葡萄心理

作者: monodad    時間: 16-6-30 21:31     標題: 引用:明顯係葡萄心理 +

原帖由 karen55407 於 16-06-30 發表
明顯係葡萄心理
虛擬世界,無需太認真,更無需為他人作樂。

作者: KikiDaddy    時間: 16-6-30 22:00

As the parent of a SJPS student, I am perfectly fine if someone voice his or her opinion that SJPS or SJC is not as good as other schools. It doesn't really matter at all even the opinion is solely subjective or just personal feeling.

The problem of this eng_f_f is his or her sacarstic tone which sounds rude and offensive to me.

作者: janelle427    時間: 16-6-30 22:06     標題: 回覆:eng_f_f 的帖子

多謝你嘅回覆喎 !

咁請問你點解唔回覆我第二第三點呢 ?  

淨係回覆第一點? 做得人家長重用啲懶串嘅態度去覆人哋 ? 祝你啲細路青出於藍 !

作者: eng_f_f    時間: 16-6-30 23:03

作者: karen55407    時間: 16-6-30 23:03

[b]hkpapa852  再去考插班, 威俾佢睇  

我仔仲未夠班去插班, 我就仲未夠班去威
作者: eng_f_f    時間: 16-6-30 23:05

作者: eng_f_f    時間: 16-6-30 23:07

作者: eng_f_f    時間: 16-6-30 23:08

作者: karen55407    時間: 16-6-30 23:14     標題: 引用:Quote:karen55407+發表於+16-6-30+23:03+hk

點會呢?你個仔有你一半智慧都足夠直入SJC 添啦
我重申我並非St Jo家長,我亦無本事做St Jo家長,但我不會因為做唔到就踩人哋學校。

作者: Lindytiger    時間: 16-6-30 23:17     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

點解某人講野既語氣又咁似平衡時空既人

作者: Cheerglory    時間: 16-6-30 23:17

St Joe is much better in terms of academic and reputation than St Paul.

作者: matsushima    時間: 16-6-30 23:29

ajfamily 發表於 16-6-30 21:06
其實我真係唔覺得St Jo 係神校,我只會覺得佢係好學校,同時我會認為SPC都係一間好學校。如果讀得好,我真 ...
想請教一下,那一間才是神校,謝謝
作者: matsushima    時間: 16-6-30 23:42

karen55407 發表於 16-6-30 08:15
你的確係孤陋寡聞

作者: ngkka    時間: 16-6-30 23:44     標題: 回覆:matsushima 的帖子

Sjc,LS, DBS係神校

作者: eng_f_f    時間: 16-7-1 00:06

作者: waynerooney    時間: 16-7-1 00:40     標題: 回覆:聖保羅書院小學 vs 灣仔聖若瑟小學

呢度嘅爭議黎自我,我話SJC無論成績歷史校友成就等都係香港最top之一,我相信係客觀嘅因為我冇話過係最好,亦冇用神呢類嘅字眼,亦冇踩或提及任何其他學校,一山還有一山高,香港最top嘅二三十間學校我睇都各有千秋,咁最top之一對於SJC黎講又形容得有冇過譽呢?我睇呢度都已經有咗主流意見。對於一啲唔友善嘅留言,我睇其他家長亦唔使介意啦,我呢次之後亦唔打算再回應,大家唔去理會呢類留言,繼續開開心心咁在這裡為孩子的未來研究下分享下,個人認為係對某些人最好的回應手法

作者: ajfamily    時間: 16-7-1 00:44

matsushima 發表於 16-6-30 23:29
其實只要係好學校就夠,硬要封神校,我一定會話SPCC, DGS 和DBS , 個人意見而已。
作者: missparent    時間: 16-7-1 01:07

matsushima 發表於 16-6-30 23:29
神校盡在天水圍

作者: eng_f_f    時間: 16-7-1 02:30

作者: eng_f_f    時間: 16-7-1 02:33

作者: 雲牛    時間: 16-7-1 13:54     標題: 回覆:eng_f_f 的帖子

咁又真係唔知喎,一來孤陋寡聞,二來唔係SPCC 家長。只是我的SPCC 家長朋友都是謙遜有禮,不會不放別人在眼內。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5