教育王國

標題: 將天vs油基法 升中校網問題 [打印本頁]

作者: air983    時間: 16-6-21 09:36     標題: 將天vs油基法 升中校網問題

請問兩家升中壓力是不是將天大過油基法,將天的學術是否優於油基法?有必要因為升中校網的問題選擇油基法嗎?謝謝 前提是小朋友應該可以受得谷

作者: joew_525    時間: 16-6-21 10:59

回覆 air983 的帖子

你住邊區? 如果你唔想煩中學的, 你不如考慮返優才。

作者: Yanking520    時間: 16-6-21 11:05     標題: 引用:請問兩家升中壓力是不是將天大過油基法,將

原帖由 air983 於 16-06-21 發表
請問兩家升中壓力是不是將天大過油基法,將天的學術是否優於油基法?有必要因為升中校網的問題選擇油基法嗎 ...
你收到將天offer Ma?

作者: HK-MAN    時間: 16-6-21 11:08

air983 發表於 16-6-21 09:36
請問兩家升中壓力是不是將天大過油基法,將天的學術是否優於油基法?有必要因為升中校網的問題選擇油基法嗎 ...
你都KEEP住好多間學校Offer 喎??仲未揀定??
作者: air983    時間: 16-6-21 11:15     標題: 回覆:joew_525 的帖子

住在將軍澳😅

作者: air983    時間: 16-6-21 11:17     標題: 回覆:HK-MAN 的帖子

收到通知沒有正式註冊不算keep住啦 一旦註冊肯定放位出來 所以想儘快決定

作者: avang    時間: 16-6-21 11:17

HK-MAN 發表於 16-6-21 11:08
你都KEEP住好多間學校Offer 喎??仲未揀定??
早幾日樓主話未收到將天CALL的,唔知而家收到CALL未呢?

作者: HK-MAN    時間: 16-6-21 11:18

avang 發表於 16-6-21 11:17
早幾日樓主話未收到將天CALL的,唔知而家收到CALL未呢?
佢應該收到啦
作者: HK-MAN    時間: 16-6-21 11:19

air983 發表於 16-6-21 11:17
收到通知沒有正式註冊不算keep住啦 一旦註冊肯定放位出來 所以想儘快決定

...
48網中學應該會好過tko既...
作者: air983    時間: 16-6-21 11:20     標題: 回覆:HK-MAN 的帖子

基法馬上要註冊了 好糾結

作者: avang    時間: 16-6-21 11:21

HK-MAN 發表於 16-6-21 11:18
佢應該收到啦
嘩,咁樓主小朋友確係勁喎,有咁多offer

作者: avang    時間: 16-6-21 11:22

樓主想放棄優才同將天?
作者: HK-MAN    時間: 16-6-21 11:23

air983 發表於 16-6-21 11:20
基法馬上要註冊了 好糾結
其實你唔應該叩基法,真係令自己添煩....本來將天/優才已難決定...而家...你家住得近將天嗎???所指係無需乘車,步行便可.

作者: HK-MAN    時間: 16-6-21 11:24

avang 發表於 16-6-21 11:21
嘩,咁樓主小朋友確係勁喎,有咁多offer
認同!
作者: avang    時間: 16-6-21 11:30

HK-MAN 發表於 16-6-21 11:23
其實你唔應該叩基法,真係令自己添煩....本來將天/優才已難決定...而家...你家住得近將天嗎???所指係無需乘 ...
認同! 之前聽一間小學校長講,話想當年要自己個女長途跋涉去九龍塘上小學,諗番都覺得後悔,因為小朋友少左休息時間,佢建議家長搵間近屋企既小學的!

作者: joew_525    時間: 16-6-21 11:32

你上完優才D course, 做埋功課先放棄? 浪費左喎!

作者: HK-MAN    時間: 16-6-21 11:36

avang 發表於 16-6-21 11:30
認同! 之前聽一間小學校長講,話想當年要自己個女長途跋涉去九龍塘上小學,諗番都覺得後悔,因為小朋友少左休 ...
tko過油基法又唔係太遠,可能仲近過返95網學校..我意見反而係,跨區叩門當然係要叩間勁過將天好多既學校/神校...佢竟然叩油基法,真係難以理解....

作者: HK-MAN    時間: 16-6-21 11:39

joew_525 發表於 16-6-21 11:32

你上完優才D course, 做埋功課先放棄? 浪費左喎!
係囉,我以為放咁多心機上優才d course 既人必定係好喜歡呢間學校添.
反而我見到要上咁多堂..即係打退堂鼓.

作者: ok3    時間: 16-6-21 11:39

HK-MAN 發表於 16-6-21 11:36
tko過油基法又唔係太遠,可能仲近過返95網學校..我意見反而係,跨區叩門當然係要叩間勁過將天好多既學校/神校 ...
除咗升中網好D, 真係諗唔到其它原因

作者: PP.Family    時間: 16-6-21 11:50     標題: 回覆:將天vs油基法 升中校網問題

樓主其實收到將天offer未?

作者: AgapePa    時間: 16-6-21 12:04

air983 發表於 16-6-21 09:36
油基法在48網算2線, 將天是95網一線.
但48網B1中學比95網多和好.

不過你尼頭怕早起, 個頭又諗跨區.
油基法未必有校車去將軍澳, 來來回回接送仲浪費時間

作者: AgapePa    時間: 16-6-21 12:07

HK-MAN 發表於 16-6-21 11:39
係囉,我以為放咁多心機上優才d course 既人必定係好喜歡呢間學校添.
反而我見到要上咁多堂..即係打退堂鼓.
...
我當年上優才課, 好多人只帶個body, 無帶靈魂, 上完10堂唔等於會喜歡間學校

作者: air983    時間: 16-6-21 12:10     標題: 回覆:將天vs油基法 升中校網問題

謝謝大家回覆 是這樣的 抽獎派得很差 不得以到處叩門 跨區只有基法給了面試機會 111一心想去將天 意外收到優才call waiting,基法這邊要註冊了,所以想諮詢下利弊,謝謝🙏

作者: HK-MAN    時間: 16-6-21 12:22

air983 發表於 16-6-21 12:10
謝謝大家回覆 是這樣的 抽獎派得很差 不得以到處叩門 跨區只有基法給了面試機會 111一心想去將天 意外收到 ...
若仍在等將天OFFER,優才你又打算放棄,油基法你係必需去註冊架喎....除非你大抽獎派得唔太差過基法啦..
作者: air983    時間: 16-6-21 12:26     標題: 回覆:HK-MAN 的帖子

我開始打算去基法放優才的可能 因為我家有妹妹跟尾 ⋯⋯感覺選擇困難😖

作者: HK-MAN    時間: 16-6-21 12:32

air983 發表於 16-6-21 12:26
我開始打算去基法放優才的可能 因為我家有妹妹跟尾 ⋯⋯感覺選擇困難😖

...

註冊咗先啦!
明白既,要放棄優才真係唔易,但總要幫自己家庭計下數先. 希望將天會CALL你啦.

作者: air983    時間: 16-6-21 12:34     標題: 回覆:HK-MAN 的帖子

非常感謝🙏

作者: joew_525    時間: 16-6-21 13:42

你唔係已註冊一間2線將軍澳小學嗎? 基法會好過它嗎?

作者: air983    時間: 16-6-21 13:53     標題: 回覆:joew_525 的帖子

優才收了以後就放了那家的位了 基法的校網比95好所以才考慮

作者: PP.Family    時間: 16-6-21 14:07     標題: 回覆:將天vs油基法 升中校網問題

將天幾時會通知?

作者: jcbbsweet    時間: 16-6-21 15:06     標題: 回覆:將天vs油基法 升中校網問題

梗係先註冊油基法,將天有call可再轉

作者: LOKLOK89    時間: 16-6-22 09:14     標題: 回覆:將天vs油基法 升中校網問題

其實油基法對於樓主是官塘升中b1多暫時好過將軍澳中,還有油基法與蒙偉是同機構有優先權。

作者: Yanking520    時間: 16-6-22 09:18     標題: 引用:+本帖最後由+HK-MAN+於+16-6-21+12:32+編輯

原帖由 HK-MAN 於 16-06-21 發表
註左優才先喇! 如果將天收你再註

作者: AgapePa    時間: 16-6-22 10:41

LOKLOK89 發表於 16-6-22 09:14
其實油基法對於樓主是官塘升中b1多暫時好過將軍澳中,還有油基法與蒙偉是同機構有優先權。
  ...

英華與油基法都是同一機構, 你又睇吓有無得優先?

蒙民偉與油基法既非直屬, 又非聯繫, 何來優先?

作者: mamingyin72    時間: 16-6-22 14:11     標題: 回覆:將天vs油基法 升中校網問題

油基法在net 48算1線的,校舍環境設施也不錯,交通也方便。

作者: hkpapa852    時間: 16-6-22 14:23

mamingyin72 發表於 16-6-22 14:11
油基法在net 48算1線的,校舍環境設施也不錯,交通也方便。
油基法只係一間有一線設施和一線學校受歡迎程度, 但升中派位只有二線學校水平既學校

作者: Yanking520    時間: 16-6-22 14:30

好想知樓主收CALL未?
作者: zoeywen    時間: 16-6-22 14:37     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

唔好意思,可唔可以問下你二線小學的升中派位,即係?好低?

作者: hkpapa852    時間: 16-6-22 14:46

zoeywen 發表於 16-6-22 14:37
唔好意思,可唔可以問下你二線小學的升中派位,即係?好低?
油基法近兩年升中, 升讀B1比例只係28%-42%之間 (因無實數, 只能按照資料估計), 同名氣同級既兆強, 藍循, 聖馬太都差一截, 甚至可能連聖安當都不如(呢間過去兩年都有37%-39%)

作者: twotwoshing    時間: 16-6-22 14:54

比我會選gt,可能阿妹有dgs呢
作者: savi    時間: 16-6-22 15:11     標題: 引用:Quote:zoeywen+發表於+16-6-22+14:37+唔好

原帖由 hkpapa852 於 16-06-22 發表
油基法近兩年升中, 升讀B1比例只係28%-42%之間 (因無實數, 只能按照資料估計), 同名氣同級既兆強, 藍循, 聖 ...
想請問,哪樓主另ㄧ間考慮的小學將天,升band 1率是多少?

作者: hkpapa852    時間: 16-6-22 15:16

savi 發表於 16-6-22 15:11
想請問,哪樓主另ㄧ間考慮的小學將天,升band 1率是多少?
將天無公開過資料, 所以無實際數據.

坊間傳聞話有50%-60%, 不過無法証實.......

係TKO級數和將天相近既黃永樹對上兩年升B1比例係47%同49%, 自己諗下吧!

作者: LOKLOK89    時間: 16-6-22 18:16     標題: 引用:+本帖最後由+AgapePa+於+16-6-22+10:41+編

原帖由 AgapePa 於 16-06-22 發表
蒙偉及基智都是同小學都係中華基督教會。

作者: AgapePa    時間: 16-6-22 21:13     標題: 引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+16-06-22+發表本

原帖由 LOKLOK89 於 16-06-22 發表
蒙偉及基智都是同小學都係中華基督教會。
中一派位係無人會睇是否同一機構小學,主要睇學生成績和特異功能.

作者: C9Fa    時間: 16-6-22 22:29

其實你小朋友咁叻, 如果佢未來幾年都保持現有水平, 其實佢入哪間都冇問題.

只要你是全級考頭十, 就算你入間將軍澳Band 3小學, 你都係入到Band 1 英中.
作者: hehababy    時間: 16-6-23 00:52     標題: 引用:Quote:avang+發表於+16-6-21+11:30+認同!+

原帖由 HK-MAN 於 16-06-21 發表
tko過油基法又唔係太遠,可能仲近過返95網學校..我意見反而係,跨區叩門當然係要叩間勁過將天好多既學校/神校 ...
咁平兆vs將天呢?

作者: hkpapa852    時間: 16-6-23 07:39

C9Fa 發表於 16-6-22 22:29
其實你小朋友咁叻, 如果佢未來幾年都保持現有水平, 其實佢入哪間都冇問題.

只要你是全級考頭十, 就算你入 ...

不要太天真,弱勢小學多數都係以前收生不足,一級只能開一班既學校。呢類學校通常以前學生成績不理想,導至學校B1比例偏低。以一級一班既情況嚟講,呢類學校既B1學生一般只有2/3個。即使現在加了班,比例亦不會有太變化(B1比例大概維持在8%-15%)。
再者,係一個肯定唔夠B1中學學位既區,即使你係區內名校B1生,如果自己考唔到B1中學既學位,一樣有機會被派去B2中學。

作者: hkpapa852    時間: 16-6-23 08:21

hehababy 發表於 16-6-23 00:52
咁平兆vs將天呢?
只要入到觀塘區三大一線小學其中之一:
德田李兆強, 平田李兆強, 聖馬太

根本唔需要再考慮任何一間TKO內既官津小學

作者: Yanking520    時間: 16-6-23 08:23     標題: 引用:Quote:原帖由+HK-MAN+於+16-06-21+發表tko

原帖由 hehababy 於 16-06-23 發表
咁平兆vs將天呢?
是否收到將天call offer?

作者: HK-MAN    時間: 16-6-23 10:17

hkpapa852 發表於 16-6-23 08:21
只要入到觀塘區三大一線小學其中之一:
德田李兆強, 平田李兆強, 聖馬太
是真的嗎??
作者: HK-MAN    時間: 16-6-23 10:23

hehababy 發表於 16-6-23 00:52
咁平兆vs將天呢?
我都想知...
作者: hehababy    時間: 16-6-23 10:24     標題: 引用:Quote:原帖由+hehababy+於+16-06-23+發表咁

原帖由 Yanking520 於 16-06-23 發表
是否收到將天call offer?
冇,又諗下如果有幸收到call點好

因平兆應該係傳統過同谷過將天,而且將天始終用英文教數同科學,感覺英文程度可能會高啲,但平兆係觀塘網,升中校網比較優勝

作者: manmonster    時間: 16-6-23 10:43

回覆 hkpapa852 的帖子

咁請問如有幸派入東區的北衛、滬江或北官(更不用說基灣),連同東區升中網的因素,係咪都不用考慮將軍澳區的津小?
作者: hkpapa852    時間: 16-6-23 10:50

manmonster 發表於 16-6-23 10:43
回覆 hkpapa852 的帖子

咁請問如有幸派入東區的北衛、滬江或北官(更不用說基灣),連同東區升中網的因素 ...
入到東區任何一間一線小學, 都唔需要考慮觀塘同TKO既一線小學

作者: AgapePa    時間: 16-6-23 13:02     標題: 引用:Quote:原帖由+Yanking520+於+16-06-23+發表

因平兆應該係傳統過同谷過將天,而且將天始終用英文教數同科學,感覺英文 ...
用英文教數學和科學,對於提高英文水平真係9牛1毛.
一來老師會中英夾雜教書,二來數學來來去去都係個堆生字。
最大好處是比較易適應英中課程

作者: sinsinlo    時間: 16-6-23 15:23     標題: 引用:Quote:hehababy+發表於+16-6-23+00:52+咁平

原帖由 HK-MAN 於 16-06-23 發表
我都想知...
仲洗問?緊係平兆啦

作者: sinsinlo    時間: 16-6-23 15:24     標題: 引用:Quote:原帖由+Yanking520+於+16-06-23+發表

因平兆應該係傳統過同谷過將天,而且將天始終用英文教數同科學,感覺英文 ...
唔係,將天都好谷,仲要分精英,次精英班。精英班中都仲分精精英

作者: HK-MAN    時間: 16-6-23 15:33

sinsinlo 發表於 16-6-23 15:23
仲洗問?緊係平兆啦
都想知爭幾遠,一間跨區一間可能係屋企留下....,
作者: sinsinlo    時間: 16-6-23 15:47     標題: 引用:Quote:sinsinlo+發表於+16-6-23+15:23+仲洗

原帖由 HK-MAN 於 16-06-23 發表
都想知爭幾遠,一間跨區一間可能係屋企留下....,
以升英中比率,我認為如將天係觀塘區,只屬1線尾2線頭學校。我2個侄仔讀將天既。
1個例子, 如男生想自行入聖言,將天老師會話起碼要考頭10先得,仲要得1,2個考到。
但平兆自行機會大好多。級30內都有機會。
因為平兆係觀塘區老牌1線學校,觀塘區既中學都知小學既質素。但將軍澳既學校始終較新。保障計,差唔多成績既話,學校會揀平兆學生機會大d.
不過我知東區聖馬太(冇記錯既話) 都幾鍾意將天,將天老師都會叫學生自行試呢間。

作者: sinsinlo    時間: 16-6-23 15:50     標題: 回覆:HK-MAN 的帖子

仲有,其實平兆係全個觀塘區官津小裡面,升英中率最高。但相對佢既校外平賽成績一般,所以點解係某排行榜,佢既名次連聖愛德華都不如。

作者: HK-MAN    時間: 16-6-23 15:54

sinsinlo 發表於 16-6-23 15:47
以升英中比率,我認為如將天係觀塘區,只屬1線尾2線頭學校。我2個侄仔讀將天既。
1個例子, 如男生想自行入 ...
多謝分析..
作者: cherryp    時間: 16-6-23 15:59     標題: 回覆:將天vs油基法 升中校網問題

如果將天同蘇浙比,邊間升中好些,仲有個妹妹

作者: BBKDWLAM    時間: 16-6-23 16:02     標題: 引用:Quote:原帖由+HK-MAN+於+16-06-23+發表都想

原帖由 sinsinlo 於 16-06-23 發表
1個例子, 如男生想自行入 ...
我估將天老師講的要十名內,只是報自行,因近年聖言自行真係收得幾高吓。我唔清楚平兆,但如真係三十名内都可以自行途徑入聖言,咁真係好勁。會唔會都係觀塘網抽入咁解。

作者: hehababy    時間: 16-6-23 16:02     標題: 引用:仲有,其實平兆係全個觀塘區官津小裡面,升

仲有,其實平兆係全個觀塘區官津小裡面,升英中率最高。但相對佢既校外平賽成績一般,所以點解係某排行榜, ...
唔該晒,希望讀得掂

作者: sinsinlo    時間: 16-6-23 16:10     標題: 回覆:BBKDWLAM 的帖子

我已經寫左係自行

作者: sinsinlo    時間: 16-6-23 16:14     標題: 回覆:BBKDWLAM 的帖子

如果計埋抽,唔只10個8個咁少。

作者: BBKDWLAM    時間: 16-6-23 16:21     標題: 回覆:sinsinlo 的帖子

係喎!我睇錯!你已講係自行。不過我仍會估將天同平兆學生的教局次第唔會差咁遠,應係大家唔同網,選校策略唔同。

作者: sinsinlo    時間: 16-6-23 16:23     標題: 回覆:將天vs油基法 升中校網問題

另一方面睇,如果係b1尾既學生,反而留將軍澳網仲好。因為觀塘網既b1c學校分分鐘升U率仲低過將軍澳網既b2a學校,如王華湘 or慕德。
觀塘區果幾間b1c英中,真係一般架咋。觀塘網唯一好處係,佢有好多b1學校揀(他區}.

作者: sinsinlo    時間: 16-6-23 16:33     標題: 引用:係喎!我睇錯!你已講係自行。不過我仍會估

原帖由 BBKDWLAM 於 16-06-23 發表
係喎!我睇錯!你已講係自行。不過我仍會估將天同平兆學生的教局次第唔會差咁遠,應係大家唔同網,選校策略 ...
當然既。始終聖言為例,佢係觀塘網,自然大抽獎時都俾多d同網既學校,將軍澳得果10個8個,自然大抽+自行入到都少d.
如果只要係將天既b1生,將軍澳既英中自行收既機會都好大。
因為觀塘區會有其他勁區既b1生(b1b or b1c) 黎博自行,但將軍澳區既英中多數都係區內b1生揀。

作者: sinsinlo    時間: 16-6-23 16:34     標題: 引用:Quote:原帖由+BBKDWLAM+於+16-06-23+發表係

當然既。始終聖言為例,佢係觀塘網,自然大抽獎時都俾多d同網既學校,將軍澳得果10個8個,自然大抽+自行入 ...
將軍澳區英中既自行相對競爭細d.

作者: hkpapa852    時間: 16-6-23 16:53

sinsinlo 發表於 16-6-23 16:23
另一方面睇,如果係b1尾既學生,反而留將軍澳網仲好。因為觀塘網既b1c學校分分鐘升U率仲低過將軍澳網既b2a ...
請問你如何得知王華湘 or慕德的DSE成績和入U率呢?
作者: hkpapa852    時間: 16-6-23 17:12

BBKDWLAM 發表於 16-6-23 16:02
我估將天老師講的要十名內,只是報自行,因近年聖言自行真係收得幾高吓。我唔清楚平兆,但如真係三十名内都 ...
我亦認為將天和兆強沒有想像中差咁遠, 但將天到底有多少B1比例呢? 我不知道, 因一路都只有傳聞.....

兩間兆強, 基本上係全九龍升B1比例最高既津小 (無錯, 係全九龍, 比兩間油天還好, 但校網比油天差), 除非真係擔心頂唔順 (聽聞將天都唔好得幾多), 否則無理由錯過

作者: hkpapa852    時間: 16-6-23 17:29

sinsinlo 發表於 16-6-23 16:23
另一方面睇,如果係b1尾既學生,反而留將軍澳網仲好。因為觀塘網既b1c學校分分鐘升U率仲低過將軍澳網既b2a ...

觀塘區果幾間b1c英中, 的確一般, 不過更加唔好高估所謂B2頭中學.

如果以DSE成績/入U率嚟定義何謂B1,B2中學, B1同B2既差異唔會因為區域唔同而變, 所以A校網既B2中學入U率高過B校網既B1中學, 係根本無可能 (如果真係好過, 應該已經係B1中學了!).

當然, 如果你對B1/B2定義係用另一套標準, 咁自然又係另一回事了!

作者: raymond338hk    時間: 16-6-28 03:15

avang 發表於 16-6-21 11:30
認同! 之前聽一間小學校長講,話想當年要自己個女長途跋涉去九龍塘上小學,諗番都覺得後悔,因為小朋友少左休 ...
其實TKO去油塘不是太遠!而且有很多人也會為一間好學校誇區返學!

作者: lavendercannie    時間: 16-6-28 08:46     標題: 回覆:raymond338hk 的帖子

樓主收到將天電話去家長會嗎?

作者: air983    時間: 16-6-28 09:50     標題: 回覆:lavendercannie 的帖子

有😁

作者: avang    時間: 16-6-28 10:40

air983 發表於 16-6-28 09:50
有😁
咁樓主諗掂讀將天定油基法未?定讀優才?

作者: jkhn1234    時間: 16-6-28 11:11     標題: 引用:Quote:mamingyin72+發表於+16-6-22+14:11+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-22 發表
油基法只係一間有一線設施和一線學校受歡迎程度, 但升中派位只有二線學校水平既學校
...
👍🏼👍🏼👏🏼👏🏼

作者: air983    時間: 16-6-28 11:28     標題: 引用:Quote:air983+發表於+16-6-28+09:50+有

原帖由 avang 於 16-06-28 發表
咁樓主諗掂讀將天定油基法未?定讀優才?

作者: shirley_pot    時間: 16-7-5 16:00

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5