教育王國

標題: 朋友叩門成功分享 [打印本頁]

作者: miriam    時間: 16-6-13 14:23     標題: 朋友叩門成功分享

小朋友派位極差, 派左去寶校.

係放榜前兩星期打畀我問叩門要點做, 當時部份學校仍未放叩門資料上網, 所以只好用上年既資料做參考, 預備叩門文件.

放榜後真係出事, 即時同佢再睇返晒想要叩門既學校到底要點做, 同時叫佢寫叩門信前一定要睇晒學校網頁, 了解學校係點先好寫, 間間理念都唔同, 絕無可能一封信剩係改校名就通用.

5/6 佢畀晒所有資料我時, 通宵幫佢整叩門信同個人資料, 亦都再三叫佢一定要睇校網.

好喇~~~戲肉黎啦~~~

今日面試, 小朋友係即時取錄, 唔使等全部面試後再等通知.

我問返朋友時佢話校長好鍾意佢小朋友, 係面試前一家三口係好溫馨, 大家關係好密切, 全部係面帶笑容咁去等. 小朋友考核時都睇到好開朗活潑, 能力亦不弱.

最重要係見家長時既對答, 校長問有無野問時, 朋友真係有提出問題, 有關問題亦都係圍繞住學校發問, 校長好開心有家長真正係了解左學校理念先去叩門, 朋友係第一組家長面試兼第一個取錄, 同日拎埋通知信等之後註冊.

講咁多做咩??

就係想大家知道漁翁撒網式叩門時, 都一定要清楚學校理念, 睇校網係必須, 因為當中有好多細節係學校為學生度身訂造, 切合該校學生需要, 唔會間間學校都一樣.

朋友成功既關鍵, 就係佢親身去了解, 亦都花左幾晚時間去睇資料, 所以係家長面試時可以提出到唔同既問題, 有關問題唔係細心去睇校網根本唔會諗到去問.

最後, 小朋友非擁有特異功能, 參與活動證書一隻手數得晒.

作者: cattz288    時間: 16-6-13 14:26     標題: 回覆:朋友叩門成功分享

無錯, 機會永遠留比有充足準備既人!

作者: miriam    時間: 16-6-13 14:27

cattz288 發表於 16-6-13 14:26
我叫佢唔好聽其他幼稚園家長點講, 總之我教佢既野跟住去做, 點忙點攰都好校網係必須要睇, 就算我幫佢寫叩門信, 有關學校校網我都睇左好耐先動手去寫.

作者: vpo0615    時間: 16-6-13 14:36

作者: dereklg    時間: 16-6-13 15:04

當然有幸有不幸,

積極的,都是值得鼓勵的‧
作者: lingan    時間: 16-6-13 15:12     標題: 引用:+本帖最後由+miriam+於+16-6-13+14:25+編輯

原帖由 miriam 於 16-06-13 發表

前輩出手,不同凡響!
恭喜你朋友一家,果然是有準備的人。

作者: AC100209    時間: 16-6-13 15:19

作者: miriam    時間: 16-6-13 15:24

lingan 發表於 16-6-13 15:12
前輩出手,不同凡響!
恭喜你朋友一家,果然是有準備的人。
要了解一間學校要由校網入手, 討論區評語有好有壞, 亦唔排除有一班忠實擁戴者只唱好不唱壞.

作者: miriam    時間: 16-6-13 15:26

hkpapa852 發表於 16-6-13 15:21
hkpapa852 你可以開檔了! 發表於 1 分鐘前

你咪玩我啦~~~

作者: frogbobo    時間: 16-6-13 15:34     標題: 引用:無錯,+機會永遠留比有充足準備既人! +

原帖由 cattz288 於 16-06-13 發表
放榜前兩個禮拜先準備,再請人幫手,自己只是睇下網頁,跟指示做..........原來呢d就係機會留俾有準備嘅人.............好勵志!

作者: Charlotte_mom    時間: 16-6-13 15:37     標題: 回覆:朋友叩門成功分享

佢就好啦!第一輪就見家長。
好多第一輪先玩小組/見小朋友/筆試,愛莫能助

恭喜你朋友!

作者: youyoub    時間: 16-6-13 15:37

多謝分享。請教一下,睇校網具體黎講即係睇咩呢? 謝謝你
作者: miriam    時間: 16-6-13 15:43

Charlotte_mom 發表於 16-6-13 15:37
佢就好啦!第一輪就見家長。
好多第一輪先玩小組/見小朋友/筆試,愛莫能助。
小朋友係首輪面試, 之後家長亦係首輪面試, 亦都係第一個收既叩門生.

作者: miriam    時間: 16-6-13 15:44

youyoub 發表於 16-6-13 15:37
多謝分享。請教一下,睇校網具體黎講即係睇咩呢? 謝謝你
我係乜都睇, 有咩課外活動, 學習支援, 甚至乎校務報告都睇埋.

作者: grassmama    時間: 16-6-13 16:21

very touching !
作者: HK-MAN    時間: 16-6-13 16:31

miriam 發表於 16-6-13 14:23

係放榜前兩星期打畀我問叩門要點做, 當時部份學校仍未放叩門資料上網, 所以 ...
BOOK 定你出年通宵來我家整叩門信,可以嗎
作者: lalamike    時間: 16-6-13 16:36     標題: 引用:Quote:原帖由+cattz288+於+16-06-13+發表無

原帖由 frogbobo 於 16-06-13 發表
放榜前兩個禮拜先準備,再請人幫手,自己只是睇下網頁,跟指示做..........原來呢d就係機會留俾有準備嘅人. ...
我不是葡萄,亦恭喜叩到心儀學校的小朋友!但有同感,叩門信要請槍,在我來說,不是甚麼光彩事!

作者: lightingchung    時間: 16-6-13 16:39     標題: 引用:Quote:miriam+發表於+16-6-13+14:23+小朋友

原帖由 HK-MAN 於 16-06-13 發表
BOOK 定你出年通宵來我家整叩門信,可以嗎
勁!!一年前預约

作者: miriam    時間: 16-6-13 16:42

frogbobo 發表於 16-6-13 15:34
放榜前兩個禮拜先準備,再請人幫手,自己只是睇下網頁,跟指示做..........原來呢d就係機會留俾有準備嘅人. ...
可能你覺得有問題, 我知佢實際家庭問題, 唔幫手時相信只可以入讀寶校.

作者: HK-MAN    時間: 16-6-13 16:42

lightingchung 發表於 16-6-13 16:39
勁!!一年前預约

預咗要三顅草蘆
作者: lightingchung    時間: 16-6-13 16:43     標題: 引用:Quote:原帖由+frogbobo+於+16-06-13+發表放

原帖由 lalamike 於 16-06-13 發表
我不是葡萄,亦恭喜叩到心儀學校的小朋友!但有同感,叩門信要請槍,在我來說,不是甚麼光彩事! ...
我又覺得ok wor,有D人(我)文法無咁好,請幫手唔出奇,反而有樓主呢D好友真好

作者: miriam    時間: 16-6-13 16:45

lalamike 發表於 16-6-13 16:36
我不是葡萄,亦恭喜叩到心儀學校的小朋友!但有同感,叩門信要請槍,在我來說,不是甚麼光彩事! ...
內裡有咩問題我唔想解釋, 做朋友只會在心中, 吞得到幾多我吞晒.

作者: HK-MAN    時間: 16-6-13 16:48

miriam 發表於 16-6-13 16:45
內裡有咩問題我唔想解釋, 做朋友只會在心中, 吞得到幾多我吞晒.
你朋友入到該學校,若到最終校長發現信裡信外係兩個人,都幾難為情.
作者: miriam    時間: 16-6-13 16:51

lightingchung 發表於 16-6-13 16:43
我又覺得ok wor,有D人(我)文法無咁好,請幫手唔出奇,反而有樓主呢D好友真好
  ...
我封信打成點都唔會一定成功, 最終校長只會睇小朋友表現, 表現不好打到天花龍鳳又有何用.

作者: miriam    時間: 16-6-13 16:54

HK-MAN 發表於 16-6-13 16:48
你朋友入到該學校,若到最終校長發現信裡信外係兩個人,都幾難為情.
放心, 我寫既信唔係呢間學校收到, 總之好多事我唔想解釋, 我要中箭無問題.

作者: HK-MAN    時間: 16-6-13 16:55

miriam 發表於 16-6-13 16:54
放心, 我寫既信唔係呢間學校收到, 總之好多事我唔想解釋, 我要中箭無問題.
...
你為何會中箭??
作者: miriam    時間: 16-6-13 16:57

HK-MAN 發表於 16-6-13 16:55
你為何會中箭??
我清楚當中發生既問題先幫朋友, 幫係唔岩既畀人話我會接受.

作者: minikin    時間: 16-6-13 17:02

我反而想樓主share 一下叩門信點寫??
我成日都覺得咁多封信...有冇人會逐封睇

作者: HK-MAN    時間: 16-6-13 17:02

miriam 發表於 16-6-13 16:57
我清楚當中發生既問題先幫朋友, 幫係唔岩既畀人話我會接受.
哦,幫朋友寫信有乜問題??除非你係該校既教師啫??我真係唔覺有唔啱喎.咁幫朋友交表,排隊係咪都會有錯呀??

作者: miriam    時間: 16-6-13 17:07

minikin 發表於 16-6-13 17:02
我反而想樓主share 一下叩門信點寫??
我成日都覺得咁多封信...有冇人會逐封睇
...

我囡小一叩門時都係多得朋友畀佢囡既叩門信我參考, 之後再睇校網內容, 去了解間學校係咪我所需要.

假如小朋友係 SEN 相信家長都會留意有無支援, 學校提供幾多種類, 睇完校務報告知道支援後有進步, 有幾多小朋友可以係該學年進步後再經評估後離隊, 呢樣都足夠證明學校對學生有教無類.

好老實丫, 咁多份資料最多咪睇下交黎既野齊唔齊, 全部面試既更加唔使講, 睇咁多做乜.

作者: miriam    時間: 16-6-13 17:09

HK-MAN 發表於 16-6-13 17:02
哦,幫朋友寫信有乜問題??除非你係該校既教師啫??我真係唔覺有唔啱喎.咁幫朋友交表,排隊係咪都會有錯呀??
...
唔知, 有人覺得咁我願意去接受批評.

作者: HK-MAN    時間: 16-6-13 17:14

miriam 發表於 16-6-13 17:09
唔知, 有人覺得咁我願意去接受批評.
唔好玩啦,幫朋友寫信都要受佢地批評
作者: miriam    時間: 16-6-13 17:16

HK-MAN 發表於 16-6-13 17:14
唔好玩啦,幫朋友寫信都要受佢地批評

岩岩諗到 d 野, 就係係升中同升小版收工

作者: frogbobo    時間: 16-6-13 17:21     標題: 引用:Quote:frogbobo+發表於+16-6-13+15:34+放榜

可能你覺得有問題, 我知佢實際家庭問題, 唔幫手時相信只可以入讀寶校.
唔好意思,可能我表達得唔好,我覺得你提醒家長要注意學校理念,要有準備係好正面,如果知道自己文筆唔好,搵人幫手亦好正常。我只係覺得如果家長係有心,會一早就準備,而唔係叩門前兩個禮拜先起動,之前一兩日先寫信。當然亦無不可,但呢種方式真係稱得上叫機會留俾有準備嘅人?

我相信好多好多家長都巳經做足哂功課,最終亦落空,咁係唔係佢地冇準備好?敏感時期,可以既話關愛一下呢班家長

作者: 禾稈媽媽    時間: 16-6-13 17:24

回覆 miriam 的帖子

謝謝你的分享!今晚會再刨校經。
作者: cattz288    時間: 16-6-13 17:25

frogbobo 發表於 16-6-13 15:34
難得有樓主呢個朋友咁幫手, 真係恨唔到咁多! 自己有努力去lun過website, 咁都唔算係付出同準備?!
最近我聽過坊間牟利機構, 整份8頁portfolio要8k!

作者: miriam    時間: 16-6-13 17:25

frogbobo 發表於 16-6-13 17:21
唔好意思,可能我表達得唔好,我覺得你提醒家長要注意學校理念,要有準備係好正面,如果知道自己文筆唔好, ...
當中有既問題先令到朋友唔可以提早準備, 最終要求助於我.

為左呢件事我真係勁講粗口....................

係升中版我真係講過要了解一間學校先從校網開始, 但我都畀人話囉....................

作者: miriam    時間: 16-6-13 17:26

cattz288 發表於 16-6-13 17:25
難得有樓主呢個朋友咁幫手, 真係恨唔到咁多! 自己有努力去lun過website, 咁都唔算係付出同準備?! ...
相信朋友睇得比我更深入, 唔係既個 d 小問題無可能問得出口.

作者: HK-MAN    時間: 16-6-13 17:28

frogbobo 發表於 16-6-13 17:21
唔好意思,可能我表達得唔好,我覺得你提醒家長要注意學校理念,要有準備係好正面,如果知道自己文筆唔好, ...
"做好準備" 呢樣野真係冇準則架點為之做好就真係....
作者: hkpapa852    時間: 16-6-13 17:31

lalamike 發表於 16-6-13 16:36
請槍頂多只能幫到事前, 叩面試都係打真軍靠自己. 其實咁報面試班, 叩門班, 俾錢問升學專家, 俾錢叫人代寫portfolio算唔算請槍?

又唔係叫版主"扮"埋家長去見....

作者: HK-MAN    時間: 16-6-13 17:33

miriam 發表於 16-6-13 17:25
當中有既問題先令到朋友唔可以提早準備, 最終要求助於我.

為左呢件事我真係勁講粗口....................
睇網頁或其他網上資料...都好講理解能力的....凡事都有高低手,有些人做晒準備睇晒都冇用,要明先得架.
作者: miriam    時間: 16-6-13 17:33

cattz288 發表於 16-6-13 17:25
難得有樓主呢個朋友咁幫手, 真係恨唔到咁多! 自己有努力去lun過website, 咁都唔算係付出同準備?! ...
可能我係升中版多喇, 今年還債咁還畀朋友同會員, 只要有人信得過我黎問我, 我都會睇校務報告再睇坊間評語去畀意見.

不論係識定唔識只會幫得就幫.

作者: miriam    時間: 16-6-13 17:36

hkpapa852 發表於 16-6-13 17:31
請槍頂多只能幫到事前, 叩面試都係打真軍靠自己. 其實咁報面試班, 叩門班, 俾錢問升學專家, 俾錢叫人代寫po ...
之前畀左信既 sample 佢, 叫佢做既前事功夫都做晒, 有難言之忍時我幫手, 真係大問題既日後都要考慮係咪再幫.

作者: HK-MAN    時間: 16-6-13 17:37

miriam 發表於 16-6-13 17:33
可能我係升中版多喇, 今年還債咁還畀朋友同會員, 只要有人信得過我黎問我, 我都會睇校務報告再睇坊間評語去 ...
你無欠我債,第時咪唔會幫我囉
作者: miriam    時間: 16-6-13 17:38

HK-MAN 發表於 16-6-13 17:33
睇網頁或其他網上資料...都好講理解能力的....凡事都有高低手,有些人做晒準備睇晒都冇用,要明先得架. ...
n 年前份工要睇好多合同, 係入面要挑骨頭, 變左睇既野唔會單單睇下升中派位好唔好, 無聊到學校 funding 點用都會望下.

作者: miriam    時間: 16-6-13 17:40

HK-MAN 發表於 16-6-13 17:37
你無欠我債,第時咪唔會幫我囉
依家做 ftm 真係好多時間去逐間睇, 通宵唔訓都無問題, 遲下搵到野做時就難講, 都話左信得過我先喇.

作者: lalamike    時間: 16-6-13 17:42     標題: 引用:Quote:lalamike+發表於+16-6-13+16:36+我不

或許我亦表達得不好,我自己本身是直腸直肚的人,看法或許有點古板,個人定義的有準備,是靠自己及好早已經留意學校,去參觀,同校長傾,跟學生互動(eg開放日),當然,看網頁也是基本!至於扣門𢚘,我個人(強調是自己)是接受一份拙劣、卻有真感情並出自自己手的信!(但我的看法不能代表校長⋯⋯這個我明白!)
重申:各有看法而已,不是撩交嗌,叩門已經夠煩,不想多增煩惱!

作者: HK-MAN    時間: 16-6-13 17:43

miriam 發表於 16-6-13 17:40
依家做 ftm 真係好多時間去逐間睇, 通宵唔訓都無問題, 遲下搵到野做時就難講, 都話左信得過我先喇.
...
我最信唔過係自己。
作者: frogbobo    時間: 16-6-13 17:44     標題: 回覆:朋友叩門成功分享

抱歉!我覺得呢度有好多有心嘅家長,講嘅野係好正面好有用,但有時我會覺得忽略左時機嘅重要性。如果早兩個星期前講叩門,會唔會多d人受惠? 人地啱啱派左寶校,六神無主,見到弱勢學校肯定嚇壞了。

係比較多人受苦的情況下,我傾向支持下愛護下佢地多d, 如有得罪,謹此致歉。

作者: hkpapa852    時間: 16-6-13 17:46

miriam 發表於 16-6-13 17:38
n 年前份工要睇好多合同, 係入面要挑骨頭, 變左睇既野唔會單單睇下升中派位好唔好, 無聊到學校 funding 點 ...
仲有一樣我會留意, 不過只會留意個別學校 (因為太花時間):

- 學校過去既"週年/三年計劃"既完成度和表現是否符合預期

你知啦, 講(計劃)係可以天下無敵.......

作者: miriam    時間: 16-6-13 17:49

frogbobo 發表於 16-6-13 17:44
抱歉!我覺得呢度有好多有心嘅家長,講嘅野係好正面好有用,但有時我會覺得忽略左時機嘅重要性。如果早兩個 ...
可能係遲左講應該點準備, 依家仍然有學校係未進行面試, 可以叫知道原來去到家長面試時能夠熟知該校情況係一件好事.

倒返轉黎睇, 原來我叫朋友所做既前置功夫係有用, 黎緊要面試既小朋友同家長可以再裝備好去面試.

作者: cattz288    時間: 16-6-13 17:53

frogbobo 發表於 16-6-13 17:44
抱歉!我覺得呢度有好多有心嘅家長,講嘅野係好正面好有用,但有時我會覺得忽略左時機嘅重要性。如果早兩個 ...
其實呢一兩個星期都係interview既高峰期, 所以1d都唔遲囉, 再者, 亦有不少係來年要揀小一既家長要取經的!

作者: miriam    時間: 16-6-13 17:53

hkpapa852 發表於 16-6-13 17:46
仲有一樣我會留意, 不過只會留意個別學校 (因為太花時間):

- 學校過去既"週年/三年計劃"既完成度和表現是 ...
有部份我會睇埋三年或週年計劃, 會睇既真係弱校, 睇返係報告入面推行既實行到幾多.

例如報考某類型公開試係好, 但係咪切合該年級程度去考, 切合既當然無問題, 但降低程度考低一至兩級而有好成績時, 我就會諗好多野.

作者: miriam    時間: 16-6-13 17:54

都係安份地守係升中版會好 d.
作者: karen55407    時間: 16-6-13 17:55     標題: 引用:+本帖最後由+miriam+於+16-6-13+14:25+編輯

你朋友嘅成功係因為交了你這位朋友

作者: mimi1102    時間: 16-6-13 17:55

好羡慕你朋友有你做佢朋友, 老實講, 我都想搵人幫輕吓我, 只係我冇咁好的朋友.
多謝你話比我知, 叩門成功者, cert 唔多過五張....

作者: miriam    時間: 16-6-13 17:56

karen55407 發表於 16-6-13 17:55
你朋友嘅成功係因為交了你這位朋友
我今日既瀨野就係交左呢個朋友

作者: lalamike    時間: 16-6-13 17:56     標題: 引用:Quote:lalamike+發表於+16-6-13+16:36+我不

原帖由 hkpapa852 於 16-06-13 發表
請槍頂多只能幫到事前, 叩面試都係打真軍靠自己. 其實咁報面試班, 叩門班, 俾錢問升學專家, 俾錢叫人代寫po ...
所以我沒有說對與不對,個人不為而已!(你所說的,我真的沒做過也不打算做!)另外,我沒有忽略小朋友的實力啊!別抓狂,香港爸爸!

作者: miriam    時間: 16-6-13 17:57

mimi1102 發表於 16-6-13 17:55

好羡慕你朋友有你做佢朋友, 老實講, 我都想搵人幫輕吓我, 只係我冇咁好的朋友.
我真係無諗過得咁少野, 依家個個小朋友都好多 cert 同活動, 有幸叩門成功真係小朋友實力同家長既支持同投入.

作者: mimi1102    時間: 16-6-13 17:59

我小朋友黎考小一, 應該仲少過五張...
作者: miriam    時間: 16-6-13 18:04

mimi1102 發表於 16-6-13 17:59

我小朋友黎考小一, 應該仲少過五張...
我囡已升中, 早幾年小學時校長曾經講過收叩門生唔係考慮小朋友獎項多唔多, 而係面試時小朋友係咪性格開朗活潑, 傾談時係咪可以暢所欲言定有保留地講, 能力係點要再由學校同家長輔助發掘.

當然依家收叩門生要求係咪一樣我唔知喇.

作者: hkpapa852    時間: 16-6-13 18:16

lalamike 發表於 16-6-13 17:56
所以我沒有說對與不對,個人不為而已!(你所說的,我真的沒做過也不打算做!)另外,我沒有忽略小朋友的實 ...

我只係想講, 無人有能力完成所有事, 只會一味諗住"乜都靠自己"其實係行唔通.

一早諗定叩門既安排, 懂得搵一個合適既人幫自己舖橋搭路, 即係嗰個人都有做定準備功夫.

所以都係嗰句: 機會係留俾有準備既人

作者: lalamike    時間: 16-6-13 18:28     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-13+18:17+

哈!此準備不同彼準備呀!Anyway, 我本人比較食古不化,成日比朋友鬧,有時打曬困籠都唔知點解唔揾朋友幫手?自己死頂會頂死⋯⋯所以⋯⋯都係果句:道不同不相為謀,算吧啦!

作者: caramelpudding    時間: 16-6-13 18:42     標題: 回覆:朋友叩門成功分享

多謝分享
相信各心急叩門父母都喺好俾心機
但用啱方法的確又係事半功倍
有時大包圍同有落功夫,差別好大
各家長自己有求職見工亦明白吧
各位加油

作者: erniewellie    時間: 16-6-13 18:57     標題: 引用:Quote:原帖由+cattz288+於+16-06-13+發表無

最好嘅準備係識咗版主

作者: QQQme    時間: 16-6-13 19:20     標題: 回覆:朋友叩門成功分享

樓主, 請問你朋友問了校長咩問題呢???
因為大多interview尾聲, 主人家都會問家長有冇問題... 但我自己一來緊張, 二來怕自己問咗低能問題, 影響整個面試結果... 所以好想了解有咩「好問題」可以提出... 謝謝!!!

作者: miriam    時間: 16-6-13 19:22     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-13+18:17+

你都幫左我好多,借機講多謝!

作者: miriam    時間: 16-6-13 19:25     標題: 引用:樓主,+請問你朋友問了校長咩問題呢??? 因為

原帖由 QQQme 於 16-06-13 發表
樓主, 請問你朋友問了校長咩問題呢???
因為大多interview尾聲, 主人家都會問家長有冇問題... 但我自己一來 ...
我無詳細問,叩門成功我已經好開心!

作者: shawn    時間: 16-6-14 13:25

請問妳朋友叩門成功既學校係111嗎?

學校咁快通知收左佢, 證明佢真係in得好好. 妳幫朋友之餘, 仲上來分享, 謝謝妳!

面試前係應該好好準備, 但如果無得面試, 就咩機會都無囉!
唔知妳朋友係咪62網呢, 因為我發現呢個網, 好多間都要111或者名幼才有得面試.  
作者: subb    時間: 16-6-14 13:32

lalamike 發表於 16-6-13 17:42
或許我亦表達得不好,我自己本身是直腸直肚的人,看法或許有點古板,個人定義的有準備,是靠自己及好早已經 ...
其實都是想講做多點功課準備是才是成功關鍵, 做足哂準備都叩唔成, 都問心無愧 !

我自己也是做哂功課去叩門,
叩門面試學校話唔收信,所以我無做
但叩門後想想下, 朋友講講, 我又走去寫了信, 寫完自己親自拿去學校 !

信人內容是我睇了校長在校網寫的信而自己寫

我唔肯定信有無用,最後是叩門成功的 !

作者: subb    時間: 16-6-14 13:34

shawn 發表於 16-6-14 13:25

學校咁快通知收左佢, 證明佢真係in得好好. 妳幫朋友之餘, 仲上來分享, ...
係, 好多小學都111才見 !
不過都有2間熱門小學好積極全IN, 只要交表就有機會IN

作者: tc78    時間: 16-6-14 14:21

回覆 cattz288 的帖子

說的也是!

作者: miriam    時間: 16-6-14 14:38

shawn 發表於 16-6-14 13:25

學校咁快通知收左佢, 證明佢真係in得好好. 妳幫朋友之餘, 仲上來分享, ...
000 去叩門

校網唔講啦, 總之叩門成功佢所付出係唔少.

作者: miriam    時間: 16-6-14 14:40

subb 發表於 16-6-14 13:32
其實都是想講做多點功課準備是才是成功關鍵, 做足哂準備都叩唔成, 都問心無愧 !

我自己也是做哂功課去叩 ...

真心講, 叩門成功與我無關.

小朋友表現不濟, 家長準備不足, 都無可能因為封信而成功.

作者: fixedstar99    時間: 16-6-14 23:45

回覆 shawn 的帖子

吾好意思,問一個可能好低能既問題(小朋友讀緊K2,仲未填表)
你提到好多學校要111先有面試機會,咁如果我住66區,但好想扣41區既小學,係點都做唔到111既啵,係咪?換句說話講,如果學校只係比有填111既學生機會,就意味著學校只收本區既叩門生,係咪咁既意思呢?

作者: QQQme    時間: 16-6-15 00:44     標題: 引用:回覆+shawn+的帖子 吾好意思,問一個可能

原帖由 fixedstar99 於 16-06-14 發表

吾好意思,問一個可能好低能既問題(小朋友讀緊K2,仲未填表)
如果你真係好心儀, 110照去馬... 叩門時加兩句感動人心的解說, 博一博... 我知有學校只in 111 及 110

作者: yukisch    時間: 16-6-15 01:20     標題: 回覆:朋友叩門成功分享

我都好想知最後問左咩問題?

作者: ccyin    時間: 16-6-15 01:24     標題: 回覆:朋友叩門成功分享

其實呢個post而家講都唔遲, 有d學校仲in緊,由其sec in, 係in校長/副校,一定一定要睇熟校網,了解校網內容,學校方向,教學宗旨,係interview時借機會講出黎 (如校長問你對學校有咩期望、點解揀我地學校等等, 嗰時可以將d德、智、體、群、美再代入解釋一下)

面試表現淡定,一家人有共識

至於最後咩問題,我地曾經問過課外活動既問題,了解過後我地話會俾小朋友參加,希望可以同學習得到平衡,亦有機會可代表學校去表演/比賽。亦有問過幾時會收到面試結果,我地等到開學都會等的

作者: miriam    時間: 16-6-15 01:24

fixedstar99 發表於 16-6-14 23:45

我朋友都係跨區叩門, 必定係 000, 但佢好彩都叩門成功.

作者: miriam    時間: 16-6-15 01:42

ccyin 發表於 16-6-15 01:24
其實呢個post而家講都唔遲, 有d學校仲in緊,由其sec in, 係in校長/副校,一定一定要睇熟校網,了解校網內容 ...
點解噚日你唔出現

好似 P.1 初入讀時食午餐既問題都可以提出架, 問下會唔會有家長義工幫手, 家長義工會唔會話小朋友食唔到大件肉時會剪碎, 會既就提出自己意見 (自己諗下點講啦).

校網真係好多野睇, 但唔好好似我咁衰衰格格地睇下學校有無運用 "語言偽術" 囉.

作者: shawn    時間: 16-6-15 02:59

愈來愈覺得叩門好似見工. 見工最後都會問你, 你仲有無問題問.

作者: vencyk    時間: 16-6-15 23:17     標題: 引用:愈來愈覺得叩門好似見工.+見工最後都會問你

原帖由 shawn 於 16-06-15 發表
愈來愈覺得叩門好似見工. 見工最後都會問你, 你仲有無問題問.
係衰過見工,多多少少工作一段長時間,自己見的工大部都是自己熟悉,小學自己都讀過,但點會知道現正多變教育?點答....

作者: ccyin    時間: 16-6-15 23:37     標題: 引用:Quote:ccyin+發表於+16-6-15+01:24+其實呢

原帖由 miriam 於 16-06-15 發表
點解噚日你唔出現

好似 P.1 初入讀時食午餐既問題都可以提出架, 問下會唔會有家長義工幫手, 家長義 ...

作者: vivianho35    時間: 16-6-16 00:21

QQQme 發表於 16-6-15 00:44
如果你真係好心儀, 110照去馬... 叩門時加兩句感動人心的解說, 博一博... 我知有學校只in 111 及 110

...
110,係有誠意,但乙一果間得001,又要諗埋乙一抽唔中,扣門時會唔會比你in?我諗唔掂!頭快爆!
作者: sissysze    時間: 16-6-16 07:26     標題: 引用:Quote:lalamike+發表於+16-6-13+16:36+我不

同意朋友永遠在心中,不需日日相見

作者: sissysze    時間: 16-6-16 07:28     標題: 引用:Quote:miriam+發表於+16-6-13+16:45+內裡有

原帖由 HK-MAN 於 16-06-13 發表
你當學校傻架?interview時乜都睇到。一個準小一生未識由一條虫扮成一條龍呀

作者: puibb    時間: 16-6-16 07:49     標題: 引用:其實呢個post而家講都唔遲,+有d學校仲in緊

原帖由 ccyin 於 16-06-15 發表
其實呢個post而家講都唔遲, 有d學校仲in緊,由其sec in, 係in校長/副校,一定一定要睇熟校網,了解校網內容 ...
我支持家長做足功課去叩門,機會是留比有準備既人,當年我都有做足功課小孩亦叩入左。但其實我覺得d津校in 家長真多餘,個九成經自行及抽獎入既學生家長有幾多清楚學校方向、辦學宗旨?

作者: sissysze    時間: 16-6-16 07:53     標題: 引用:抱歉!我覺得呢度有好多有心嘅家長,講嘅野

寶校總會有機會派到。點解唔之前2手準備,派到先甘騰... 我由揀kg.已預抽唔中頭獎,邊間kg可以幫到我叩門入我心儀小學...

作者: 十一哥    時間: 16-6-16 08:56

我契仔也叩返第一志願
作者: maymay27    時間: 16-6-16 09:43     標題: 引用:+本帖最後由+miriam+於+16-6-14+14:43+編輯

原帖由 miriam 於 16-06-14 發表
樓主,支持你!問下有經驗朋友的意見都唔得,要靠"自己"⋯呢d一生人一遇的艱難,有朋友幫忙最窩心!

作者: mcl203    時間: 16-6-16 09:58

ccyin 發表於 16-6-15 01:24

"點解揀我地學校" <----呢條幾乎係幼...小....中.....面試....絕大機會問既問題....一定要做定D功夫....尢其是經小朋友把口出...更自然更易呃到分

作者: ccyin    時間: 16-6-16 14:10

mcl203 發表於 16-6-16 09:58
"點解揀我地學校"
係, 但我覺得答得自然, 大方, 好多學校都buy, 所以都係果句, 機會係留比有準備既人
作者: mcl203    時間: 16-6-16 14:18

ccyin 發表於 16-6-16 14:10
係, 但我覺得答得自然, 大方, 好多學校都buy, 所以都係果句, 機會係留比有準備既人 ...
出"天書"答案....有愛心...關懷....專業....紀律....好評...弓弓....邊有得拗話你講錯野

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5