教育王國

標題: 輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A [打印本頁]

作者: Sbaby    時間: 16-6-10 08:39     標題: 輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

兩間好唔同。選校有時好矛盾。雖然阿仔係2017~2018仔。但心想活動教學。輕鬆學習。但又怕太hea中學入唔到好學校。利申:家住88網。有基督教20分可抽下。但有家人在嶺小/SFA教。同時端午晚飯時問我有興趣去邊間。都唸唔惦。

作者: bobechristy    時間: 16-6-10 08:46

呢兩間超大分別, 另派位又唔同, 好明顯兩條路, 你睇你小朋友谷唔谷得同家長付出
作者: Sbaby    時間: 16-6-10 08:58     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

小朋友谷得。奧數老師話仔仔可能是資優。心算2位加減可以。亦自覺做功課喜歡學習。但唯一是我太憜性。怕辛苦跟學習

作者: MrBeast    時間: 16-6-10 09:26

看ek的分享,一些g優兒又手腳快讀sfa不太辛苦,不知樓主有否去g優版看看,未就爬下文先
作者: Sbaby    時間: 16-6-10 09:44     標題: 回覆:MrBeast 的帖子

沒有看過。轉頭會睇。不過我仔是否資優我真的不確定。因為只是數學好些only.

作者: siden    時間: 16-6-10 10:10     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

完全兩個宇宙

作者: Yanamami    時間: 16-6-10 10:14

有家人係SFA教就近水楼台啦~仔又資优梗係SFA. 你唔可以偷懶啦~~小学打好基礎上中学舒服d呀~唔係上到中学跟唔到你就喊得-句句咯~先苦後甜嘛~
作者: 小曳人    時間: 16-6-10 10:30     標題: 回覆:Sbaby 的帖子

你問-下自己:本身會唔會考呢兩間學校先!
SFA,相信都要通過面試先會收,所以孩子必須有—定嘅底子!
如果家長想懶,建議睇清楚屋企附近有乜適合嘅津小,多了解先決定

作者: herman0114    時間: 16-6-10 10:50     標題: 引用:小朋友谷得。奧數老師話仔仔可能是資優。心

原帖由 Sbaby 於 16-06-10 發表
小朋友谷得。奧數老師話仔仔可能是資優。心算2位加減可以。亦自覺做功課喜歡學習。但唯一是我太憜性。怕辛 ...
不好意思,亦不是潑你冷水,K2小朋友做到心算兩位加減數是很普遍,相信不是決定資優嘅主要條件。

作者: siden    時間: 16-6-10 11:04     標題: 引用:Quote:原帖由+Sbaby+於+16-06-10+發表小朋

原帖由 herman0114 於 16-06-10 發表
不好意思,亦不是潑你冷水,K2小朋友做到心算兩位加減數是很普遍,相信不是決定資優嘅主要條件。

...
我果件已經小學都未心算兩位加減。

同「普遍」爭咁遠

快啲捉去健康院做評估先

作者: hkpapa852    時間: 16-6-10 11:10

siden 發表於 16-6-10 11:04

同「普遍」爭咁遠
咁睇吓係小幾啦...... 小三都未識就真係要去做評估

如果K2就學識, 我覺得要帶父母去評估就真
作者: AgapePa    時間: 16-6-10 11:12     標題: 引用:Quote:原帖由+herman0114+於+16-06-10+發表

原帖由 siden 於 16-06-10 發表

同「普遍」爭咁遠
我個女小一上學期時,連單位減數都唔識心算,可能要捉去解剖

作者: hha    時間: 16-6-10 11:35     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

我啱啱又試吓我個k3仔,兩位加數心算(冇進位)就冇難度,但要進位都未得。(之前從來冇教過)

作者: Sbaby    時間: 16-6-10 11:42     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

我個仔就係K2.如果真係好普遍都識。我信奧數老師一日到係教咁多學生唔會咁同我講。不過我又唔覺阿仔有太突出其他表現

作者: Sbaby    時間: 16-6-10 11:45     標題: 回覆:herman0114 的帖子

真的很普遍嗎?我唔識同級k2小朋友做到。不過係奧數學會老師同我講我仔比同級快。叫我試下去check.

作者: Sbaby    時間: 16-6-10 11:50     標題: 回覆:Yanamami 的帖子

多謝你意見。

作者: lovecupid    時間: 16-6-10 11:55

兩間都先去考,考到收咗先再諗。
選校哲學....
收咗你先至煩揀邊間  同埋  無學校收而煩點算好

係完全兩回事
作者: yannie_man    時間: 16-6-10 11:56     標題: 引用:Quote:原帖由+Sbaby+於+16-06-10+發表小朋

作者: cdleep    時間: 16-6-10 11:57     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

2間都去報去考。等小朋友同家長有機會親身自己感受下。如果2間都有offer,先再決定。加油

作者: Sbaby    時間: 16-6-10 12:01     標題: 回覆:lovecupid 的帖子

其實可以說是不用考。因為私校。收生好鬆。家人是教職員。有少少收生決定影響。不多多謝你意見

作者: geminialing    時間: 16-6-10 12:07

回覆 Sbaby 的帖子

如果你有家人任教該兩校, 應該比我地呢D路人甲乙丙更清楚你地家庭情況小朋友水平是否與學校相配, 相信你地應該開家庭會議傾比上網問大家更有成效

作者: Jane1983    時間: 16-6-10 12:07

完全唔同類型的學校!

唔認同催谷教學的理念,唔想讀傳統學校可以理解,但講到家長自己懶唔想理,甘就無討論空间。
作者: Sbaby    時間: 16-6-10 12:14     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

有時工作太忙。晚返屋企。真係唔到你想理佢。佢都差唔多訓

作者: Sbaby    時間: 16-6-10 12:15     標題: 回覆:geminialing 的帖子

家人有很多唔同意見。各說各好。我都攪到15/16。兩間都可以申請了。所以想選定1間。

作者: Doris_Ray    時間: 16-6-10 12:17     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

你講到有親友人教就實收,我諗未必,先去考咗再諗。

作者: Vlone778    時間: 16-6-10 12:25     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

K2識兩位數心算係普遍??我諗我應該脫節

作者: pc629    時間: 16-6-10 12:38     標題: 回覆:Sbaby 的帖子

搭膊頭就得、梗係SFA

作者: Sbaby    時間: 16-6-10 12:50     標題: 引用:搭膊頭就得、梗係SFA +

原帖由 pc629 於 16-06-10 發表
搭膊頭就得、梗係SFA
係私校。真係識人好過識字
不過SFA真係好谷。要頂得住。
我早幾年另一個屋企人都係咁樣入。
不過都小朋友被谷得幾辛苦。

作者: MrBeast    時間: 16-6-10 13:03

Sbaby 發表於 16-6-10 12:50
係私校。真係識人好過識字
不過SFA真係好谷。要頂得住。
我早幾年另一個屋企人都係咁樣入。
除非你好肯定你小朋友的能力,若我係你就唔會用fast track ticket,避免錯佩
作者: SoLM    時間: 16-6-10 13:28     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

作者: hamsubbb    時間: 16-6-10 13:37

我個女,而家K2, 個位加數, 都要數手指, 駛唔駛睇醫生好 ??
作者: ta__ta    時間: 16-6-10 13:40     標題: 引用:嶺小,行IB加輕鬆又學到嘢! +

原帖由 SoLM 於 16-06-10 發表
嶺小,行IB加輕鬆又學到嘢!
嶺小行 IB???

作者: Doray    時間: 16-6-10 13:48

Sbaby 發表於 16-6-10 1:01
其實可以說是不用考。口(因為私校收生好鬆。家人是教職員。有少少收生決定影響。不多多謝你意見

...
如果小朋友學習能力强,緊係選SFA, 既然有家人,應該好清楚學校要求,況且可以真係攪唔掂先插嶺小。
作者: Doray    時間: 16-6-10 13:49

回覆 ta__ta 的帖子

No, 嶺小不是行IB.
作者: mrs.frog    時間: 16-6-10 13:49     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

點都試咗SFA先,唔啱至轉去嶺小。呢個plan A and plan B 令很多人流口水呢

作者: HM168    時間: 16-6-10 14:05

回覆 SoLM 的帖子

板主又要出動, 又1次誤導
作者: Sbaby    時間: 16-6-10 14:18

嶺小不是行IB, 係普通直資中文小學。
作者: lisfamily    時間: 16-6-10 14:27

回覆 Jane1983 的帖子

認同,其實就算讀咩小學,課程深或淺家長都要跟下,家長根本無得偷懶
作者: kititiiwhite    時間: 16-6-10 14:49

Sbaby 發表於 16-6-10 12:01
其實可以說是不用考。因為私校。收生好鬆。家人是教職員。有少少收生決定影響。不多多謝你意見

...
就算你必收都要跟得上先得架,跟唔上,升中一樣唔掂,明白嗎

作者: jannychan    時間: 16-6-10 14:53     標題: 引用:我個女,而家K2,+個位加數,+都要數手指,+駛

作者: jannychan    時間: 16-6-10 14:55     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

作者: SoLM    時間: 16-6-10 15:08     標題: 引用:回覆+SoLM+的帖子 板主又要出動,+又1次誤

作者: SoLM    時間: 16-6-10 15:10     標題: 引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-10+發表嶺小,

作者: mcl203    時間: 16-6-10 15:17     標題: 引用:我個女,而家K2,+個位加數,+都要數手指,+駛

原帖由 hamsubbb 於 16-06-10 發表
我個女,而家K2, 個位加數, 都要數手指, 駛唔駛睇醫生好 ??
唔使住,我小朋友P1下學期仲數緊,某日俾我發現省左場金既,原來仲係正常過程

作者: retriever    時間: 16-6-10 15:29

Sbaby 發表於 16-6-10 08:39
兩間好唔同。選校有時好矛盾。雖然阿仔係2017~2018仔。但心想活動教學。輕鬆學習。但又怕太hea中學入唔到好 ...
收左先諗...
SFA 係很好既BACKUP... 佢地亦好大方唔怕做BACKUP... 佢地收得早...

SFA 兩次 IN 收左既細路, 應係能力既指標之一....

作者: mhcbaby    時間: 16-6-10 15:33     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

講到尾你既然穩入兩間, 你讀sfa 先再去嶺小都冇問題, 將兩間吾同理念的學校混埋比較無意思。
不過, 無論讀任何學校, 父母吾付出心機時間, 空談!

作者: elvisBB    時間: 16-6-10 18:41     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

讀sfa, 我建議你唔好用人事,否則應該好難跟得上,中數科直跳一下,英文直跳小二,唔係輕鬆就追到。

作者: yuenkw    時間: 16-6-10 23:13

Sbaby 發表於 16-6-10 08:58
小朋友谷得。奧數老師話仔仔可能是資優。心算2位加減可以。亦自覺做功課喜歡學習。但唯一是我太憜性。怕辛 ...

如果真係可以避開入學試獲得 offer ,而家長又唔想跟功課的話,請您爲小朋友著想,三思。

您講小朋友(可能)係數學資優,中、英文呢?

個人認為呢間學校最難頂都唔係呢三科講明超前的科目,科 science 部份考試題目唔係跟書出,小朋友唔明白,吞左本書都無用。

作者: elvisBB    時間: 16-6-11 05:51     標題: 引用:+本帖最後由+yuenkw+於+16-6-10+23:21+編輯

原帖由 yuenkw 於 16-06-10 發表
同意,中英數都難頂。資優生K2升K3大約識3位數除2位數。我見數學追到的小朋友,考SFA時,大約識乘數。學長要極度係極度投入。

作者: Sasa135    時間: 16-6-11 06:56     標題: 回覆:Sbaby 的帖子

SFA 一年三測三考,樓主要跟貼功課和測考,其中一科主科平均分吾合格系要留班的。

作者: Sasa135    時間: 16-6-11 07:08     標題: 回覆:Sbaby 的帖子

樓主要考慮 SFA小一英文已經教深一年,中文,數學和英文數教深半年,還有初小要同小朋友一齊溫習測考,預計全學年六次未計 quiz 同中英默書。樓主呢六都不可以偷懶。

作者: ppmmbb    時間: 16-6-11 11:22     標題: 引用:Quote:原帖由+HM168+於+16-06-10+發表回覆+

Sorry,誤會了是蘇淅!不過講錯又關板主咩事?!好多人都有搭錯線⋯
https://www.schooland.hk/is/kcis:que ...
終於識講Sorry,有改善,不過態度差啲!

作者: ce366    時間: 16-6-11 11:55

我仔仔係考入去SFA 的. K2 唔識2個位加2個位心算的..
作者: purplechung    時間: 16-6-13 12:14

herman0114 發表於 16-6-10 10:50

...
k2識心算兩位加減數是很普遍? 當然吾係啦! 除非有學過或者家長自己教.
我兩個女K3尾, 小一前剛學識乘數, 返小一數學堂輕鬆的, 可以理少一科數學

作者: purplechung    時間: 16-6-13 12:23

MrBeast 發表於 16-6-10 13:03
除非你好肯定你小朋友的能力,若我係你就唔會用fast track ticket,避免錯佩
同意, SFA課程真係深, 但名列前茅果的學生真係好勁
就算識人入到去都好睇小朋友本質, 讀到咪覺得輕鬆, 家長都要跟得好足架!

作者: DevilPig    時間: 16-6-13 18:29     標題: 引用:Quote:siden+發表於+16-6-10+11:04+我果件

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
咁睇吓係小幾啦...... 小三都未識就真係要去做評估

如果K2就學識, 我覺得要帶父母去評估就真  ...
但我囡 k2 可以,如心算 57+57,減數弱D。。。可惜對考小學無乜幫助

作者: virgokaren    時間: 16-6-13 22:46     標題: 引用:嶺小,行IB加輕鬆又學到嘢! +

嶺小,行IB加輕鬆又學到嘢!
嶺小是行IB ?
千多元學費行 IB, 太不可思議。
中文學校好似得啓思行 IB 喎!

作者: qualcomm    時間: 16-6-14 08:39     標題: 引用:沒有看過。轉頭會睇。不過我仔是否資優我真

原帖由 Sbaby 於 16-06-10 發表
沒有看過。轉頭會睇。不過我仔是否資優我真的不確定。因為只是數學好些only.

...
如果是資優,建議先去做評估,看邊方面強。

有時若果學術強,但很多時心智未必跟得上

我的意見是兩間都唔好入,因為資優的強到

一個普通家長,津小學註冊時買了書,小朋友暑假看了一次已經識哂,之後返學變左完全冇心機上,全班最曳嗰個,測驗唔做,因為覺得沒有意思,不用答,給老師以為ADHD,要趕出校

結果評估是IQ140,要轉校

作者: yoko2518    時間: 16-6-14 09:47     標題: 引用:Quote:herman0114+發表於+16-6-10+10:50+不

原帖由 purplechung 於 16-06-13 發表
k2識心算兩位加減數是很普遍? 當然吾係啦! 除非有學過或者家長自己教.
我兩個女K3尾, 小一前剛學識乘數, 返 ...
大家好, 我小兒是今年將考小一。, 即是明年先升小一, 想分享一下我小兒是k2 生, 佢能2位加減, 雙位加單位100條全中。想分享一。下, 這是我教他的, 由k1開始教他, 到某時候, 有一天他突然腦轉得好快。 開始知道如果計數, 而家教緊他金錢, 元,毫。 其實教小朋友初時, 佢地咩都唔知, 是一日一日去耐心去教。所以k2數學對小兒冇問題

作者: yoko2518    時間: 16-6-14 09:49     標題: 引用:Quote:原帖由+purplechung+於+16-06-13+發

原帖由 yoko2518 於 16-06-14 發表
大家好, 我小兒是今年將考小一。, 即是明年先升小一, 想分享一下我小兒是k2 生, 佢能2位加減, 雙位加 ...
想請教一下大家, SF面試是否會考計數學?

作者: kwan_kwan3    時間: 16-6-14 09:55

如果家長冇時間跟小朋友功課,真係唔好選SFA, 因為SFA課程好緊湊,英小唔似津小,常識用英文教同考,小朋友要用多D時間才能記熟D字, 以小三常識:天安門為例子,以中文小一都會識寫,但以英文來說是Tiananmen Square ,小朋友點都要花時間去記和串,仲唔只一個字,係一堆字,食字食足6年,同埋老師唔跟書出題目,就算記得晒都唔代表取到高分數,加埋科SCIENCE,想早D訓都幾難
作者: Jane1983    時間: 16-6-14 10:20

回覆 yoko2518 的帖子

係,會考數學。你仔的數,應該夠過關。
考小學,中英數都緊要。只係一樣好,就算好到超幾年,都無用,因為無人考到咁深。

作者: yuenkw    時間: 16-6-14 13:05

kwan_kwan3 發表於 16-6-14 09:55
如果家長冇時間跟小朋友功課,真係唔好選SFA, 因為SFA課程好緊湊,英小唔似津小,常識用英文教同考,小朋友要用 ...

好同意。

昆虫分頭胸腹;植物分葉莖根,通過光合作用將二氧化碳同水,轉化成為葡萄糖同氧氣。

呢 d 小學問題用中文三兩句講完,用英文作答又係另一回事,初期家長唔跟,小朋友自己一個點面對!除非小朋友英文超勁 + 學習主動。

作者: elvisBB    時間: 16-6-14 13:30     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

我女今年小一,SFA今年開始中文再加深左,我們的中文測考好多同學唔合格,默書係不供詞填充,真係食左本書都搞唔掂,今年超級多小朋友因為中文唔合格唔知點算,要留班,我們中文八字頭要慶祝,7字頭要還神。大家可以問下今年SFA小一,個個都對住科中文超頭痛。中文係其他3科溫書時間總和。

作者: yoko2518    時間: 16-6-14 13:31     標題: 引用:回覆+yoko2518+的帖子 係,會考數學。你仔

原帖由 Jane1983 於 16-06-14 發表

係,會考數學。你仔的數,應該夠過關。
我想問今個月底開始申請2017~18喇。
面試面幾耐? 考啲咩多? in1輪定2輪

作者: Jane1983    時間: 16-6-14 13:40

Sfa 係兩輪,考學術。當年,我見我女有2nd in的同學,都係有實力、手瓜硬之輩。就算口才唔好、外形唔討好,都唔會未打先輸。
作者: www    時間: 16-6-14 13:43

Sbaby 發表於 16-6-10 08:58
小朋友谷得。奧數老師話仔仔可能是資優。心算2位加減可以。亦自覺做功課喜歡學習。但唯一是我太憜性。怕辛苦跟學習 ...
如果係咁,應該揀SFA。

作者: mimi222shi    時間: 16-6-14 13:59

英小中文深係好事,中英數都深絕對可以打好學術基礎。
作者: purplechung    時間: 16-6-14 14:01

DevilPig 發表於 16-6-13 18:29
但我囡 k2 可以,如心算 57+57,減數弱D。。。可惜對考小學無乜幫助
k2已經識心算 57+57好叻
6+7, 7+7, 8+7 over 10的數, 小朋友吾駛數手指心算要識有難度, 學過會知道點教小朋友容易明白的方法.
小朋友計開加數學減數會有少少吾適應, 慢慢來吾好急.
考私校及叩津校會考數學, 一定有幫助架! 我記得6年前亞女叩小一循道有考: 3+( )=8 --> 類似的題目
襯k3有時間可以慢慢學左先, 數學要慢慢吸收, 又可以訓練腦筋, 我有時會考下亞女IQ題, 等佢以不同角度/方向諗下

作者: DevilPig    時間: 16-6-14 15:01

purplechung 發表於 16-6-14 14:01
k2已經識心算 57+57好叻
6+7, 7+7, 8+7 over 10的數, 小朋友吾駛數手指心算要識有難度, 學過會知道 ...
但考小學好多考看圖講故事, 問常識題 >.<

作者: purplechung    時間: 16-6-14 16:17

DevilPig 發表於 16-6-14 15:01
但考小學好多考看圖講故事, 問常識題 >.<

每間都吾同, group interview, 做paper, 老師問小朋友答吾駛寫亦有, 好多不同的方法, 要睇返你所考的小學.
聽人講小一interview而家連普通話都要考

作者: retriever    時間: 16-6-14 16:36

yuenkw 發表於 16-6-14 13:05
好同意。

昆虫分頭胸腹;植物分葉莖根,通過光合作用將二氧化碳同水,轉化成為葡萄糖同氧氣。
點解我覺得英文易D?
重要係寫字.

英文如果小朋友識PHONICS, 寫英文係易過中文好多.

作者: siukitty    時間: 16-6-14 16:46

回覆 geminialing 的帖子

好贊同!在學校裏工作肯定比一般家長甚至冇关係人仕清楚!
作者: siukitty    時間: 16-6-14 16:48

回覆 purplechung 的帖子

题外话,要不要在外面學數,去加強训練?
作者: purplechung    時間: 16-6-14 17:14

siukitty 發表於 16-6-14 16:48
回覆 purplechung 的帖子

题外话,要不要在外面學數,去加強训練?

就算吾出去學都要自己教下基本加數, 我個人寧願出去讀, 一個星期返一堂, 亞女會keep住每日做一本練習(好薄), 因為老師會比貼紙獎勵, 佢當興趣班甘返一的都吾辛苦, 每次返數學班前可以去書店睇書, 佢不知幾開心
亦有家長覺得吾駛特別教, 順其自然, 睇你自己點睇.
上到小一亞女會覺得的數淺, 滿足感大的, 預留多的時間應付中文默書, 因為學校每個星期三都要中默, 星期四英默(細女吾係讀SFA, 是傳統津校無教快/深)

作者: DevilPig    時間: 16-6-14 17:31

yuenkw 發表於 16-6-14 13:05
好同意。

但係 SFA 上堂有教英文常識嗎? 定係教淺考深?

作者: yuenkw    時間: 16-6-14 17:48

DevilPig 發表於 16-6-14 17:31
但係 SFA 上堂有教英文常識嗎? 定係教淺考深?

小1-2 英常,小3-6英常 + Science。
部分考題唔跟書出,想要高分,需對考試範圍有深入理解;否則比您 open book 考都唔會高分。

作者: bblove100    時間: 16-6-14 18:11

回覆 yuenkw 的帖子

你是SFA用家?不跟書出佔幾多百分比?有设有教淺考深?
作者: kwan_kwan3    時間: 16-6-14 20:47     標題: 引用:Quote:yuenkw+發表於+16-6-14+13:05+好同意

原帖由 retriever 於 16-06-14 發表
點解我覺得英文易D?
重要係寫字.
用英文好似容易d,我最初以為係,因為英文來來去去都係26個英文字組合,加上大人已學過,重温會感到容易,如果家中mother tongue是英語,更明顯。但套在幾歲的小朋友去學時,原來佢地未必消化到。加上每天功課排山倒海,想抽少少時都好困難。因為SFA係冇功課堂。甚至測驗前席都唔會減少功課。

作者: yuenkw    時間: 16-6-14 23:41

bblove100 發表於 16-6-14 18:11
回覆 yuenkw 的帖子

你是SFA用家?不跟書出佔幾多百分比?有设有教淺考深?

你是 SFA 用家? 係,小兒剛剛昨天考完今學年 last 幾科,如學生沒有參加校內其他課外活動及幾日指定日子外,SFA 學生今天開始就無需返學,家長學生都好relax,9月開學在來過。

不跟書出佔幾多百分比? 佔比不多,如家長、學生只想成績表靚靚仔仔有A有B,而唔係求名次,影響不大。

有设有教淺考深? 如果小兒唔識答呢d題目,我會同呀仔講我地溫書未夠熟,而唔會簡單地指責學校教淺考深。

作者: yuenkw    時間: 16-6-14 23:53

retriever 發表於 16-6-14 16:36
點解我覺得英文易D?
重要係寫字.
金屬點解會生銹,點樣可以預防?小朋友唔明、記唔到原因,條題目轉個灣就企係度,而家講緊 Science 唔係 dictation,識 phonics 有幾大幫助?

作者: penguinding    時間: 16-6-14 23:56

herman0114 發表於 16-6-10 10:50

...
我都同意, 依家好多k1計倒個位, k2計倒2個位似乎唔係好特別, 朋友個仔資優, k1計緊乘除、3個位加減同代數

作者: kwan_kwan3    時間: 16-6-15 08:23

retriever 發表於 16-6-14 16:36
點解我覺得英文易D?
重要係寫字.

正常如果寫英文正階都還好少少,最慘小一就要學英文潦草,小二第二個學期就要全部要潦草作答,好多時小朋友D字寫得唔夠清晰又會被扣分

作者: jannychan    時間: 16-6-15 09:02     標題: 引用:Quote:herman0114+發表於+16-6-10+10:50+不

作者: mimi222shi    時間: 16-6-15 09:22

其實, 在小二開學初老師已經要求用潦草作答, 全班都做到.
不過, 測驗時被扣的分真係因為有少少寫得唔好, 好唔抵!

小朋友數學叻係有優勢, 不過, 眼見SFA叻的學生係全部科都叻.
英文科本身唔淺, 再加英常/Science, 如果英文唔好, 淨係認字/串字都可能好大問題.
仲有, 有些考得好前既學生(無弟妹跟尾/唔介意交學費/唔怕考中學-因為本身成績好), 很喜歡教快考深, 認識幾個都表明唔會"跳船".

作者: retriever    時間: 16-6-15 10:23

yuenkw 發表於 16-6-14 23:53
金屬點解會生銹,點樣可以預防?小朋友唔明、記唔到原因,條題目轉個灣就企係度,而家講緊 Science 唔係 di ...

當然唔係DICTATION...
PHONIC 唔只串字, 小朋友識讀個音, 認字好D佢地閱讀英文書好有幫助... 因為佢地識拼讀, 就算一時唔知點解, 過後第二本書再出現, 前文後理, 佢會慢慢知點解...

但小朋友有無看課外科學書?

因為圖書館好多呢D 科普書, 主要英文多...  圖書館中文書合適易睇反而係文學類, 言情D 既多...

英文書小朋友可以自己睇, 反而中文褚小朋友要陪讀(因認字英文易好多)

小朋友自己睇可以睇好多, 反而要陪就好慢..

水循環, 火山型成, 台風氣象, 星球星系, ... 呢D 科學書圖書館好多英文選擇.

作者: retriever    時間: 16-6-15 10:55

kwan_kwan3 發表於 16-6-14 20:47
用英文好似容易d,我最初以為係,因為英文來來去去都係26個英文字組合,加上大人已學過,重温會感到容易,如果家 ...

咁好睇小朋友個認知系統係中文定英文...
再講白D 就係睇開英文定中文課外書...

小朋友自己閱讀, 英文易過中文, 因為中文認字難...

發覺小朋友識讀英文字個音 (或佢以為識..), 佢會有興趣自己睇落去, 慢慢前文後理佢會明白D 字義...

中文係難認, 音, 義都難... 中文字普遍認得單字, 都不可能知道意思, 譬如: "雪 - 櫃", 組合太多.. , 英文 REFRIGERATOR, 認得個字, 就知完全意思, 可以估下成句點解...

另外係公共圖書館英文科學書, 無論級別(簡易), 吸引度(題材, 圖片) 都比中文科普書多選擇得多.

作者: penguinding    時間: 16-6-15 13:06     標題: 引用:Quote:原帖由+penguinding+於+16-06-14+發

原帖由 jannychan 於 16-06-15 發表
你朋友個仔系資優, 先可以k1計緊乘除、3個位加減同代數。
但系一般小朋友k2已識相位數加減已經好叻。

...
我都認同k2計兩個位加減算叻 但叻仔叻女依家好多 但未必去到資優程度

作者: B.B.BaBa    時間: 16-6-15 13:17     標題: 回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

揀 SFA,讀唔掂或讀得唔開心的話,應該都仲有大把出路

作者: mimi222shi    時間: 16-6-15 13:23

我見成績一般的, 如果想走, 都插到地區一線小學.
作者: kwan_kwan3    時間: 16-6-15 13:40

回覆 retriever 的帖子

當然多看書對讀任何一間學校都着數,但考試/測驗有時間限制,題目也多源化,我明白yuenkw所說,可能大家都係用家,你的理論是對的,不過我只是反映實際情況結果同你的理論有D差距,就好似中學生多看SCIENCE 書是否DSE就會取到好成績一樣?BAND1學生也要買參考會多做多遇見不同種類做熟D題目一樣,因為考試時間有限制,其實沒有多餘的時間比學生去估/理解未見過的題目模式,有時我都會問自己小朋友點解會答唔到嫁,估都估到啦!小朋友就會話:你點可以用你幾十年看書/做卷的經驗套在我地只得幾歲至十幾歲人身上呢? 其實佢又講得冇錯,同一本書,唔同人睇, 大家都有唔同的感覺,你點肯定小朋友看完本書就會有徹底的理解?都要透過他們發問,才知道他們理解有幾多

作者: retriever    時間: 16-6-15 16:28

kwan_kwan3 發表於 16-6-15 13:40
回覆 retriever 的帖子

當然多看書對讀任何一間學校都着數,但考試/測驗有時間限制,題目也多源化,我明白yue ...

當然如果你講效率係另一回事, 效率一定係多練習.

但版友之前講既, 係講理解科學知識...

咁講緊中文 VS 英文...

我意思係英文理解科學不難, 因科學英文課外書豐富.

作者: Celine524    時間: 16-6-21 09:53

回覆 geminialing 的帖子

請問SFA 即是那一間小學

作者: dreamdream081    時間: 16-6-21 12:19

Sbaby 發表於 16-6-10 08:39
兩間好唔同。選校有時好矛盾。雖然阿仔係2017~2018仔。但心想活動教學。輕鬆學習。但又怕太hea中學入唔到好 ...
of course choose 輕鬆直資(嶺小)

作者: Bosco爸爸    時間: 16-6-22 17:35

小學6年辛苦一點+家長辛苦一點 = 中學BAND1 80% + 入U% 增加

小學6年HEA一點+家長HEA一點 = 中學BAND1 % 低一點 + 入U% 再低一點

一分耕耘一分收穫
作者: 小兔咕    時間: 16-6-22 17:45

Sbaby 發表於 16-6-10 11:45
真的很普遍嗎?我唔識同級k2小朋友做到。不過係奧數學會老師同我講我仔比同級快。叫我試下去check.

...

唔好比人呃, 坊間好多地方話同你check 咁細check 唔準的, 要足6歲至準, 同埋資優係套餐來, 除左叻仲有其他問題跟, 通常去check 係因其他問題跟身, 要解決, 先去check ... 如果你咁好彩係資優, 考學校你要了解清楚人地係咪喜歡資優你先好話比人知, 如果唔係會有反效果....
作者: 小曳人    時間: 16-6-22 18:00

小兔咕 發表於 16-6-22 17:45
唔好比人呃, 坊間好多地方話同你check 咁細check 唔準的, 要足6歲至準, 同埋資優係套餐來, 除左叻仲有其 ...
仲有少數幸運兒~ 係品學兼優嘅...
不過唔係我嗰個!

作者: HaYi    時間: 16-6-22 18:40

入讀SFA 除了資優或己早較到P1,2 程度外, 邊D素質會教合?

以前大仔時冇報過, 而家到細仔, 因競爭大左好多, 真係可以間間都會報, 想了解多D.
作者: stephanieching    時間: 16-6-22 18:46     標題: 引用:小學6年辛苦一點+家長辛苦一點+=+中學BAND1

原帖由 Bosco爸爸 於 16-06-22 發表
小學6年辛苦一點+家長辛苦一點 = 中學BAND1 80% + 入U% 增加

小學6年HEA一點+家長HEA一點 = 中學BAND1 %  ...
很同意!大囡是讀嶺小,現在上中學辛苦,好彩是Sars 年出世競爭較細,細囡雙非年出世,不敢了,現在找回傳統谷學校

作者: 小兔咕    時間: 16-6-22 19:42     標題: 引用:Quote:原帖由+penguinding+於+16-06-14+發

原帖由 jannychan 於 16-06-15 發表
你朋友個仔系資優, 先可以k1計緊乘除、3個位加減同代數。
但系一般小朋友k2已識相位數加減已經好叻。

...
就係帶出叻同資優的分別。現今媽媽們都很谷。谷到識同睇2睇識係2樣野。資優,你放佢感興趣既野係枱頭,佢轉頭就同你睇完學埋,然後用埋!同你討論,甚至指出你錯處。嚇死人果隻。好似黃子華日日坐係你側邊咁,但佢唔係攪笑而係攪事!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5