教育王國

標題: 請問呈分操卷班有無用? [打印本頁]

作者: mw7183    時間: 16-6-4 17:04     標題: 請問呈分操卷班有無用?

小朋友今年九月小五
暑假好唔好報呈分操卷班?
有無幫助?

作者: minmin    時間: 16-6-4 23:05     標題: 引用:小朋友今年九月小五 暑假好唔好報呈分操卷

原帖由 mw7183 於 16-06-04 發表
小朋友今年九月小五
有無幫助?
應該有幫助的

作者: mw7183    時間: 16-6-4 23:59     標題: 引用:Quote:原帖由+mw7183+於+16-06-04+發表小朋

原帖由 minmin 於 16-06-04 發表
應該有幫助的
咁報來試下了
系唔係中英數都要報?

作者: 紫蘿蘭    時間: 16-6-5 00:44     標題: 引用:Quote:原帖由+minmin+於+16-06-04+發表應該

原帖由 mw7183 於 16-06-04 發表
咁報來試下了
系唔係中英數都要報?
邊科弱報邊科吧!

作者: mw7183    時間: 16-6-5 09:12     標題: 引用:Quote:原帖由+mw7183+於+16-06-04+發表咁報

原帖由 紫蘿蘭 於 16-06-05 發表
邊科弱報邊科吧!
數比較弱
數學其實系唔係間間都一樣既?唔一定要去學校附近?

作者: 紫蘿蘭    時間: 16-6-5 10:22     標題: 引用:Quote:原帖由+紫蘿蘭+於+16-06-05+發表邊科

原帖由 mw7183 於 16-06-05 發表
數比較弱
有無同學仔有補開,問下佢地補緊個間好唔好。我仔個間,係朋友用過覺得ok 才報的,其實都要再睇個補習老師,我仔若覺得老師唔得,或同班同學水平偏低,佢會講我地知,反影後,負責人都會盡量作適當安排。

作者: cmchang0927    時間: 16-6-5 11:02

要睇下間中心的老師o不ok. 我冇操不過阿女同學媽咪操完有時比我睇,連卷也改錯。
作者: mw7183    時間: 16-6-5 14:19     標題: 引用:Quote:原帖由+mw7183+於+16-06-05+發表數比

原帖由 紫蘿蘭 於 16-06-05 發表
有無同學仔有補開,問下佢地補緊個間好唔好。我仔個間,係朋友用過覺得ok 才報的,其實都要再睇個補習老師 ...
平時有補開數
但果度無操卷班上

作者: Yanamami    時間: 16-6-5 15:22

mw7183 發表於 16-6-5 14:19
平時有補開數
但果度無操卷班上
其実呈分試卷唔会派番黎,操卷班既試題係边度黎?如唔係考卷題目,禁同做練習有乜分别怩?
作者: 紫蘿蘭    時間: 16-6-5 15:25     標題: 引用:Quote:原帖由+紫蘿蘭+於+16-06-05+發表有無

原帖由 mw7183 於 16-06-05 發表
平時有補開數
但果度無操卷班上
咁佢都有補開數,買些坊間的練習在家做可以嗎?遇上唔識可帶返補習老師解釋俾你小朋友知。數學平日無日做啲,日子有功。

我仔都係兩個月前才補中文,因他作文弱,想有人可教他技巧。佢鍾意,之後自己要求補埋英文。

出去又補習又操卷,小朋友會唔會好攰。

作者: miriam    時間: 16-6-5 23:03     標題: 回覆:請問呈分操卷班有無用?

我囡試過操數佢話無用,加上我見到份卷有導師寫既答案,問返佢時話再錯就畀答案,完全無解題,之後剩底個幾堂無謂再嘥時間無去上。

之後都係唔慳,係考試前一個月開始專補勁加堂算數。

作者: ANChan59    時間: 16-6-5 23:15

Yanamami 發表於 16-6-5 15:22
其実呈分試卷唔会派番黎,操卷班既試題係边度黎?如唔係考卷題目,禁同做練習有乜分别怩? ...
家長心理上舒服些!
作者: little_yolky    時間: 16-6-6 10:31

ANChan59 發表於 16-6-5 23:15
家長心理上舒服些!
我仲諗住有用, 仲打算出年暑假俾佢上中英數操卷班添。乜原來無用架? 咁同買練習自己教都無乜分別? 好貴故喎!仲諗住今年俾佢舒服多一年添。
作者: little_yolky    時間: 16-6-6 11:07

cmchang0927  問師姐借past paper?  發表於 1 分鐘前

我諗住買練習咋。
作者: oldgamesman    時間: 16-6-6 11:13

一定有,熟能生巧
作者: moon.ng    時間: 16-6-6 11:40     標題: 引用:cmchang0927++問師姐借past+paper?++發表於

原帖由 little_yolky 於 16-06-06 發表
cmchang0927  問師姐借past paper?  發表於 1 分鐘前
我買了中文聆聽練習

作者: little_yolky    時間: 16-6-6 11:42

moon.ng 發表於 16-6-6 11:40
我買了中文聆聽練習
我哋聆聽、會話唔計呈分, 只計語文、作文、默書, 無咁辛苦。
作者: moon.ng    時間: 16-6-6 13:08     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

哇!這樣太好了,我們聆聽和會話、默書各占十分,

作者: little_yolky    時間: 16-6-6 15:20

cmchang0927  Past paper會近學校形式ㄧ些,有相熟的可以借來參考ㄧ下,eg計吓時睇下能否完成之類。。   發表於

我哋考卷無得返屋企, 我平時會參考測驗卷, 再根據小朋友弱項, tailor-made份mock卷佢嘆下。不過, 呈分範圍大, 真係好難捉路。
作者: 麵包    時間: 16-6-6 15:32     標題: 回覆:請問呈分操卷班有無用?

其實中文同英文都唔係一時三刻可以操番嚟,反而數學可以,做多啲唔同題型嘅練習,考試時信心都會大啲

作者: little_yolky    時間: 16-6-6 17:25

Yanamami  我地連測驗都無,無得参考  發表於 1 小時前

咁唯有參考工作紙。
作者: tintinlam    時間: 16-6-6 17:40

little_yolky 發表於 16-6-6 10:31
我仲諗住有用, 仲打算出年暑假俾佢上中英數操卷班添。乜原來無用架? 咁同買練習自己教都無乜分別? 好貴故喎 ...
我覺得冇用, 份卷自己學校既, 緊貼自己學校D課程好過.  最好就一早知道要用咩書, 自己跟住書本出練習.  

作者: little_yolky    時間: 16-6-6 17:59

tintinlam 發表於 16-6-6 17:40
我覺得冇用, 份卷自己學校既, 緊貼自己學校D課程好過.  最好就一早知道要用咩書, 自己跟住書本出練習.  
...
我今年諗住唔同學校訂書, 因為校長好老土, 話一早派俾我哋, 家長就會迫小朋友暑假讀下年嘢, 即無暑假放, 所以年年8月2X號至派, 包書都差D包唔切。我家兩隻嘩鬼, 一聽到話一早買書, 開心到跳舞(真係响屋企跳舞), 話可以一早睇下出年學乜。真係一樣米養百樣人。
作者: 紫蘿蘭    時間: 16-6-6 18:08     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-6+10:31+

原帖由 tintinlam 於 16-06-06 發表
...
常識科我自己出卷的,對我仔好有效。其他科都係買練習返嚟,邊啲啱用做邊啲,唔會成本做晒。

作者: mw7183    時間: 16-6-6 18:33     標題: 引用:Quote:原帖由+tintinlam+於+16-06-06+發表

原帖由 紫蘿蘭 於 16-06-06 發表
常識科我自己出卷的,對我仔好有效。其他科都係買練習返嚟,邊啲啱用做邊啲,唔會成本做晒。

...
中文科好難買到岩時既練習

作者: longlong29b    時間: 16-6-6 18:53

其實真係唔洗報坊間所謂的呈分試班,不如自己買練習给小朋友練習好過。無謂嘥錢嘥時間!
作者: Yanamami    時間: 16-6-6 20:01

mw7183 發表於 16-6-6 18:33
要買幾本,只抽啱用既部份做,無人会好似暑期作業禁成本做……
作者: Yanamami    時間: 16-6-6 20:05

little_yolky 發表於 16-6-6 17:25
Yanamami  我地連測驗都無,無得参考  發表於 1 小時前

好在我地呈分試同平曰考試無分別,考慣哂……唔諗禁多,真係當平常考試就得~連考試範圍都唔会特别多过平時考試,-切如常。
作者: ANChan59    時間: 16-6-6 20:42

Yanamami 發表於 16-6-6 20:05
好在我地呈分試同平曰考試無分別,考慣哂……唔諗禁多,真係當平常考試就得~連考試範圍都唔会特别多过平 ...
我都奇怪咁多家長把呈分試當另外考試來處理,只是一個普通校內考試,不過教育局將他簡單複雜化,搞到家長們迷失了,有人 good 水,書商賺錢⋯⋯

唉,如果埋沒良心,香港搞什麼XX教育都好掂!

作者: IloveJJ    時間: 16-6-6 20:57     標題: 引用:其實中文同英文都唔係一時三刻可以操番嚟,

作者: mw7183    時間: 16-6-6 20:58     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-6+20:06+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-06 發表
我就唔知有無唔同
因未到小五

作者: Yanamami    時間: 16-6-6 21:02

IloveJJ 發表於 16-6-6 20:57
係囉!其實我都一路有樣野諗唔通。啲人成日話上到呈分,啲人就會去補乜補物,跟著就話會大執位。但係中文英 ...
可能小朋友都認真左,你知啦,執番三、五分careless mistakes, 都真係幾禾味㗎~~有d太紧張,唔錯都变錯……其实实力上不变,但态度变左,成績都跟住变,咪執位囉~
作者: beautyyk    時間: 16-6-6 23:15

我覺得無用law!
呈分試學校又唔會特登出呈分試題考佢地,都是平時嘅考試一樣。只要用番平日溫書方式溫習,應付考試就可以。有時出去參加操卷班,反而令小朋友仲更加緊張,無形中比左D壓力佢地,況且間間學校考嘅野不相同。家長們!呈分試真係唔使太緊張架!
作者: ysnmama    時間: 16-6-7 07:45

有些專補該校的中心,是會將某些考試範圍度身訂做些卷出來。這樣是可以當溫習。但大前題也要學生本身已溫習好才可以去做。但如果求其做另外一些學校的卷,我認為數學同中文勉勉可以,中文可做些大範圍的如標點、排句、重組句子等。因為有些學校是會出得比較「陰濕」,而坊間的練習,就大部分比較出接。
利申:我孩子有上「適合」的操卷班。

作者: 王家爸爸    時間: 16-6-7 08:22

mw7183 發表於 16-6-5 09:12
數比較弱
如果真係數學弱,單純操卷其實無用,甚至會適得其反。
作者: 王家爸爸    時間: 16-6-7 08:25

longlong29b 發表於 16-6-6 18:53
其實真係唔洗報坊間所謂的呈分試班,不如自己買練習给小朋友練習好過。無謂嘥錢嘥時間! ...
嘥錢事少,反作用事大。
作者: 王家爸爸    時間: 16-6-7 08:41

麵包 發表於 16-6-6 15:32
其實中文同英文都唔係一時三刻可以操番嚟,反而數學可以,做多啲唔同題型嘅練習,考試時信心都會大啲

...
數學做練習有無用好睇小朋友既實際情况。如果小朋友數學概念清晰、完全明白,只係做得慢,做多啲唔同題型嘅練習的確有用。

相反,如果小朋友數學概念混淆、唔太明白,做太多唔啲同題型嘅練習只會越搞越亂。

作者: ichome2002    時間: 16-6-7 08:44

很多希望仔女上名校的家長都會在小五小六兩年替仔女找私人補習,
如果小朋友受教既, 考試成績就會提升,
所以每次考試就會有黑馬跑出.
這是小女班上的情況.
至於操卷班, 當作模擬試都可以的,
但如果學科內容都未學好, 咁就操來都冇意思.
作者: ANChan59    時間: 16-6-7 08:57     標題: 引用:Quote:longlong29b+發表於+16-6-6+18:53+其

原帖由 王家爸爸 於 16-06-07 發表
嘥錢事少,反作用事大。
有朋友教我們,每間學校用不同出版社,除了教科書,我們會買同一出版社的補充練習,我們不要求他做所有練習,只在考試前做 summary test 看看他的弱點,執執就OK!

慳水慳力!

作者: 王家爸爸    時間: 16-6-7 09:20

ANChan59 發表於 16-6-7 08:57
有朋友教我們,每間學校用不同出版社,除了教科書,我們會買同一出版社的補充練習,我們不要求他做所有練習 ...
我既方法類似,但無買練習,而只係每個 Topic 喺課本或習作內揀兩題比較全面既,識就當無問題,唔識就執一執啲概念,完全理解後再揀兩題做,如果無適合題目,自已出二題。
作者: YuYuMother    時間: 16-6-7 09:32     標題: 引用:Quote:原帖由+紫蘿蘭+於+16-06-06+發表常識

原帖由 mw7183 於 16-06-06 發表
我會自己用課文詞語出不供詞填充比囝囝做,其他部分例如重組句子,閱讀理解可以買坊間練習。

作者: ysnmama    時間: 16-6-7 09:34

回覆 王家爸爸 的帖子

贊成. 數學一定要弄清概念. 由底做起.

作者: YuYuMother    時間: 16-6-7 09:35     標題: 引用:Quote:原帖由+麵包+於+16-06-06+發表其實中

原帖由 IloveJJ 於 16-06-06 發表
係囉!其實我都一路有樣野諗唔通。啲人成日話上到呈分,啲人就會去補乜補物,跟著就話會大執位。但係中文英 ...
中英文係要時間浸,但做多d練習我覺得有幫助,可以見多d唔同題目,形式。考試至少有兩三個閱讀理解,做多d真係會好好多。

當然啦…唔可以齋做,要教小朋友技巧,咁先事半功倍。

作者: Yanamami    時間: 16-6-7 09:40

其实好似平時禁温書就可以。边項弱就多做果方面練习,放鬆心情,check多d卷,数学真要搞清概念先好做練习……其实家長煞有介事整到小朋友紧張仲易出錯,有時越想做得好就越做得差~
作者: Naurto    時間: 16-6-7 09:53     標題: 回覆:請問呈分操卷班有無用?

我覺得絕對有。尤其是手腳慢些的小朋友……

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-6-7 19:54     標題: 回覆:請問呈分操卷班有無用?

操卷主要係技巧多,小朋友做多啲,試多啲同類型/不同類題目,學控制時間等等,操卷某程度上對考試都會有些幫助,但如果小朋友底子差,又或者跟本唔明白,專科補習相信效果應該會比操卷更好。如果家長有時間,當然可以自制題目或督促小朋友做補充練習,其實操卷原理亦相似,至於成效當然要睇小朋友底子,以及究竟能否明白同吸收倒幾多。

作者: mw7183    時間: 16-6-7 20:48     標題: 引用:Quote:mw7183+發表於+16-6-5+09:12+數比較

原帖由 王家爸爸 於 16-06-07 發表
如果真係數學弱,單純操卷其實無用,甚至會適得其反。
數學佢系做得慢同大意失左好多分
等佢今次考試成績出來先打算

上次考試就系因為數學得7搭幾所以拉抵平均分

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-6-8 08:09     標題: 引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-06-07+發表如

原帖由 mw7183 於 16-06-07 發表
數學係主科,7X講真算低,一般都 8/ 9字頭,如小朋友非唔理解,只係大意及時間控制較弱,嘗試操卷應該會有幫助,又或者自行買補充練習做多啲都得。
操心係男仔通病,唯有多提點小朋友。我仔數學科成績一向好,但通常亦是操心被扣分,今次考試亦係因操心被扣幾分得95,所以唯有多提醒小朋友要留心及要覆卷。

作者: 妹妹頭    時間: 16-6-8 08:16

回覆 mw7183 的帖子

我個女自小一開始就有在外補習中文作文/英文作文, 但數學一直都只係我買練習佢做, 當自己同佢操卷咁, 考數前2星期開始, 做卷, 到考之前果一再做3-4份卷, 計埋時間同分數, 好WORK, 一直數學都唔會少過90分, 你可以試下
作者: little_yolky    時間: 16-6-8 08:49

妹妹頭 發表於 16-6-8 08:16

我個女自小一開始就有在外補習中文作文/英文作文, 但數學一直都只係我買練習佢做, 當 ...
D卷係咪响書局買果D考前練習?
我上過考試局個網站諗住download TSA卷俾阿女做當練習, 點知..............淺過頭, 無用, 係咪書局既會好D?

作者: 王家爸爸    時間: 16-6-8 09:07

mw7183 發表於 16-6-7 20:48
如果係男仔,數學差好多時係唔小心;反而女仔觀念唔清晰多啲。
作者: 妹妹頭    時間: 16-6-8 09:15

回覆 little_yolky 的帖子

我係在坊間(學姐家長)搜查到, 邊個出版社, 邊一本模擬卷係同學校題目類似, 搵到之後, 就會操依個出版社既習作同模擬卷, 阿女通常考數前一日, 操3份(每份大約46-48題, 同學校差不多), 得到既成績(分數), 多數同學校考數卷分數大約係相同, 所以佢做完果3份卷, 我大約都會知道佢將會考到幾多分
作者: mw7183    時間: 16-6-8 09:42     標題: 引用:回覆+little_yolky+的帖子 我係在坊間(學

原帖由 妹妹頭 於 16-06-08 發表

我係在坊間(學姐家長)搜查到, 邊個出版社, 邊一本模擬卷係同學校題目類似, 搵到 ...
系邊到可搵到?
問高年級攞?

作者: mw7183    時間: 16-6-8 09:44     標題: 引用:Quote:原帖由+mw7183+於+16-06-07+發表數學

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-06-08 發表
數學係主科,7X講真算低,一般都 8/ 9字頭,如小朋友非唔理解,只係大意及時間控制較弱,嘗試操卷應該會有 ...
就系囉一科拖累左
我仔比較肯讀書 中英常佢都高分
只系數
令我好擔心

作者: 妹妹頭    時間: 16-6-8 09:45

係同識果D師姐取經, 問下邊間出版社近似學校範圍(我只係問數學), 咁阿女返來同我講, 我就去書局睇下師姐講既出版社習作內容, 同學校深淺相約, 咁就用依個出版社既習作同模擬卷比阿女做, 就做到依家小四升小五了, 都從未出外補習過數學
作者: IloveJJ    時間: 16-6-8 09:56     標題: 引用:Quote:原帖由+mw7183+於+16-06-07+發表數學

作者: YmOra    時間: 16-6-8 10:29

mw7183 發表於 16-6-4 17:04
小朋友今年九月小五
有無幫助?

操卷對一D小孩子係有幫助,但謹記要在明白晒課程內容下才好去操練,切忌本末倒置.

若然,小孩子在小學階段不能催谷或經常重覆地做練習的話,就不要免強了.

可留待中學階段才慢慢增加操練量,始終將來考DSE都需要做大量Past Paper.

其實,操卷適合地運用,也可以是溫習好工具.

作者: JJDBB    時間: 16-6-9 08:10     標題: 回覆:請問呈分操卷班有無用?

要操過先知,有D同學操兩三個月,成績標上前,因為有D在操卷班做過。

作者: ANChan59    時間: 16-6-9 08:38     標題: 引用:回覆+little_yolky+的帖子 我係在坊間(學

我係在坊間(學姐家長)搜查到, 邊個出版社, 邊一本模擬卷係同學校題目類似, 搵到 ...
臨考試,重操幾份?有反效果!

我用MBO,如果第一份OK,就收工!不會操幾份,他亦知道遊戲規則,會小心做,少咗大意嘢。

作者: ANChan59    時間: 16-6-9 08:55     標題: 引用:回覆+mw7183+的帖子 係同識果D師姐取經,+

係同識果D師姐取經, 問下邊間出版社近似學校範圍(我只係問數學), 咁阿女返來同我講,  ...
其實好簡單,拿起學校數學教科書,咪有出版社囉!就去書局搵同一出版社的補充練習。

原因是書商及出版社有一條龍服務,學校選定用他們教科書,就會送補充練習,Question bank 之類,老師咁忙,邊有時間出卷,都是在 Question bank 抽出嚟,補充練習就有用了。

多口講多一點,如果小朋友明白數學概念,大致題目都了解,可能間中大意,我已經會停,特別是聰明的小朋友,他們會覺得明白了為什麼還要操卷,浪費時間,會冇心機做。

反而熟悉到一定程度,減少做卷(我要求他只做綜合測驗那份卷),給他時間去玩(考試期間都俾佢去玩),他會有激勵的誘因,do thing right the first time and every time.

Sorry , 今天講多了!

作者: Yanamami    時間: 16-6-9 09:44

ANChan59 發表於 16-6-9 08:55
其實好簡單,拿起學校數學教科書,咪有出版社囉!就去書局搵同一出版社的補充練習。

多講-点讓人取經吧~~
我家两位小姐还真是两个做法两个心情……細的就如你所說,做-两份見好就收工,对她來說考試日子真的反而是最閒的~

大小姐嘛……还真是做到最後臨睡前才收工。先別論成效,就只是心理上大家好过点,算是將勤補拙吧~

你見那人給他十成他还你九成,就放过他吧~但你千辛万苦給了十成,他竟还你六成,那只好做足十二成,希望回个八成了……虽匀這是很蠢的做法。

BTW, 我反而是不同出版社的補充都抽來做,正正就想她見不同的題型和问法,不想熟口熟面的考不到真功夫。家裡補充練习高如山,但从沒-本是完全做完的。

作者: ANChan59    時間: 16-6-9 10:09     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-9+09:49+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-09 發表
我窮及懶嗎?!

我們的目標只是每科中上,我好知足㗎90+就OK!

作者: 大貓媽媽    時間: 16-6-9 11:21

其實自己跟到就最好嘅。外面點會幫你度身訂造吖,只有自己跟先做得到。出面啲補習班嘅同學仔來自不同學校,而間間學校都唔同玩法,咁補習班可以點操呢?咪就係出一份然後一齊做,跟住一齊對囉。做卷都做你大半堂,咁小朋友可以攞到幾多走呢?
雖然同小朋友溫書等於自己讀多次小學,但辛苦得黎你可以睇到佢有咩需要,再搵方法對症下藥,係好值得嘅。
作者: mw7183    時間: 16-6-9 17:31     標題: 引用:其實自己跟到就最好嘅。外面點會幫你度身訂

原帖由 大貓媽媽 於 16-06-09 發表
其實自己跟到就最好嘅。外面點會幫你度身訂造吖,只有自己跟先做得到。出面啲補習班嘅同學仔來自不同學校, ...
學校附近果啲補習社話有學校既卷
因為佢有好多我仔學校既學生

作者: Chowying    時間: 16-6-9 22:46     標題: 引用:Quote:原帖由+妹妹頭+於+16-06-08+發表回覆

原帖由 ANChan59 於 16-06-09 發表
冇錯,我以前就係負責出 question bank 同測驗卷

作者: ANChan59    時間: 16-6-10 09:36     標題: 引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-06-09+發表其

原帖由 Chowying 於 16-06-09 發表
冇錯,我以前就係負責出 question bank 同測驗卷
你指在書商還是在學校?!

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-6-10 12:59

ANChan59 發表於 16-6-9 10:09
我窮及懶嗎?!
你嘅理念同我個friend一樣,佢話小朋友一定要愉快學習,乜嘢叫愉快?攞100分咪愉快囉
作者: ANChan59    時間: 16-6-10 13:22

Eat_Sleep_Play 發表於 16-6-10 12:59
你嘅理念同我個friend一樣,佢話小朋友一定要愉快學習,乜嘢叫愉快?攞100分咪愉快囉 ...
He was no need to drill or heavy revision ....
He could play soccer and TV games before and during exam period, he said it's happy learning !!!

作者: Chowying    時間: 16-6-10 14:33     標題: 引用:Quote:原帖由+Chowying+於+16-06-09+發表冇

原帖由 ANChan59 於 16-06-10 發表
你指在書商還是在學校?!
書商

作者: ANChan59    時間: 16-6-10 14:43

Chowying 發表於 16-6-10 14:33
書商
Thanks.
作者: ANChan59    時間: 16-6-10 14:44

Chowying 發表於 16-6-10 14:33
書商
唔關你事,我可能斷人衣食!  
作者: MC1128    時間: 16-6-10 14:56     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-9+09:49+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-09 發表
我近年的做法是溫晒書、工作紙最重要,再配合範圍自己出少少題目,一本新補充練習都無買,只用番大女留下來的一些閱讀理解

作者: Yanamami    時間: 16-6-10 16:00

MC1128 發表於 16-6-10 14:56
我近年的做法是溫晒書、工作紙最重要,再配合範圍自己出少少題目,一本新補充練習都無買,只用番大女留下來 ...

我地唔洗温書,只係温工作紙~禁少野温我点可以俾好曰子佢过,梗係要做補充練习啦。詞語、四字詞仲可以出題俾佢,其他~唔好搞我了,懶人只好靠補充練习吧~英文同数就更甚。
作者: Yanamami    時間: 16-6-10 16:11

MC1128  我都係出詞語,四字成語,呢啲跟學校課程,坊間無補充可買。其實好想唔出,但諗住仲有一個受惠,才頂埋佢
每次考試就要我作呢d二、三百句,真係江郎才盡……
作者: Chowying    時間: 16-6-10 16:23     標題: 引用:Quote:Chowying+發表於+16-6-10+14:33+書商

原帖由 ANChan59 於 16-06-10 發表
唔關你事,我可能斷人衣食!
個 post 好長,我冇睇哂 純粹見到就搭兩句 我做果陣只係覺得依家 d 老師好幸福

作者: JJDBB    時間: 16-6-10 16:33     標題: 引用:MC1128++我都係出詞語,四字成語,呢啲跟學校

原帖由 Yanamami 於 16-06-10 發表
MC1128  我都係出詞語,四字成語,呢啲跟學校課程,坊間無補充可買。其實好想唔出,但諗住仲有一個受惠,才頂埋 ...
嘩,2,3百句,我反而叫亞女自己上網揾。

作者: cmchang0927    時間: 16-6-10 17:33

我見阿女D同學去操卷, 又真係有時測考中左一D 閱讀理解..........不過都未必考到高分,因為只有文章一樣,問題不一樣又係唔識答了.......................

作者: pakkit1995    時間: 16-6-10 18:12

做多D練習好好,邊樣弱就多D這樣練習,我兩個仔都係咁,咁多年平時都冇補習淨係做練習,一樣次次考試考頭幾名.現在一個讀大學,一個讀英中
作者: mw7183    時間: 16-6-11 12:11     標題: 引用:做多D練習好好,邊樣弱就多D這樣練習,我兩

原帖由 pakkit1995 於 16-06-10 發表
做多D練習好好,邊樣弱就多D這樣練習,我兩個仔都係咁,咁多年平時都冇補習淨係做練習,一樣次次考試考頭幾 ...
但而家既練習一本好小有關果類既野
即系你可能要買好多本
例如標點符號一本練習得好小
又點直頭同學校唔同

作者: Kathy_bo    時間: 16-6-13 18:17     標題: 回覆:mw7183 的帖子

報下都幾好,好過在家hea

作者: mw7183    時間: 16-6-14 08:26     標題: 引用:Quote:mw7183+發表於+16-6-7+20:48+數學佢

原帖由 王家爸爸 於 16-06-08 發表
如果係男仔,數學差好多時係唔小心;反而女仔觀念唔清晰多啲。
今次數唔小心已經無左10分
中文唔小心無左2-3分

作者: mw7183    時間: 16-6-14 08:29     標題: 引用:回覆+little_yolky+的帖子 我係在坊間(學

點可以搵到果啲卷?
問左5-6年級原來呈分唔派卷返屋企

作者: 妹妹頭    時間: 16-6-14 08:57

數..只係冇左10分, 都有90分, 叻
中...只係冇左2-3分, 嘩, 97分, 勁

作者: 妹妹頭    時間: 16-6-14 08:58

係自己去書局, 續本習作睇, 睇下邊個出版社既題目近似自己學校既題目, 多做, 自然會高分

作者: 王家爸爸    時間: 16-6-14 09:08

mw7183 發表於 16-6-14 08:26
今次數唔小心已經無左10分
中文唔小心無左2-3分
唔小心呢啲情況,男仔經常發生,大啲會好啲。
作者: mw7183    時間: 16-6-14 10:11     標題: 引用:回覆+mw7183+的帖子 數..只係冇左10分,+都

原帖由 妹妹頭 於 16-06-14 發表

數..只係冇左10分, 都有90分, 叻
當然無啦都未計唔識果啲

作者: mw7183    時間: 16-6-14 10:12     標題: 引用:回覆+mw7183+的帖子 係自己去書局,+續本習

原帖由 妹妹頭 於 16-06-14 發表

係自己去書局, 續本習作睇, 睇下邊個出版社既題目近似自己學校既題目, 多做, 自然會高 ...
要了暑期要佢做多啲
唔系邊緣人我唔識同佢揀學校

作者: Yanamami    時間: 16-6-14 11:22

mw7183 發表於 16-6-11 12:11
但而家既練習一本好小有關果類既野
即系你可能要買好多本
例如標點符號一本練習得好小
係㗎,屋企成叠練习,全部抽黎做,無本做得完~~操卷班学費你都預左,区区幾本練习小意思咯~
作者: mw7183    時間: 16-6-14 11:24

王家爸爸 發表於 16-6-14 09:08
唔小心呢啲情況,男仔經常發生,大啲會好啲。
見到份卷嘔血, 我應該點幫佢??

作者: 妹妹頭    時間: 16-6-14 11:32

我仲未見到, 都預知會嘔血
作者: mw7183    時間: 16-6-14 11:41

mw7183 發表於 16-6-14 11:24
見到份卷嘔血, 我應該點幫佢??
王家爸爸  唔好俾太大壓力佢,自然考得好啲。

請問點先唔比壓力佢? 我都系鬧系佢. 但佢好似唔受得我鬧咁.
小三時數可以有90分,最慘都系80幾, 果時仲要無補習.
所以我先咁激氣.

作者: Yanamami    時間: 16-6-14 12:17

mw7183 發表於 16-6-14 11:41
王家爸爸  唔好俾太大壓力佢,自然考得好啲。

請問點先唔比壓力佢? 我都系鬧系佢. 但佢好似唔受得我鬧咁.
越鬧越衰~信我。
作者: 妹妹頭    時間: 16-6-14 12:19

回覆 Yanamami 的帖子

越鬧越衰~信我  x   2
作者: mw7183    時間: 16-6-14 12:24

Yanamami 發表於 16-6-14 12:17
越鬧越衰~信我。
咁我要忍下了..

作者: Yanamami    時間: 16-6-14 12:38

mw7183 發表於 16-6-14 12:24
咁我要忍下了..

幾嬲都好,唔可以show出黎,只能使軟功、激將……乜都好,反正我guarentee你鬧係-定唔会俾到你想要既結果~呢一刻你同佢你同路人,共榮辱。唔清楚你小朋友性格,-般到五六年班对周邊都有認知感,学校、老師、同学间都会不其然俾左压力佢~不妨同佢上網研究下中学,俾个目標佢,提醒佢好努力下苦功去考試真棒,奈何因唔小心失分好唔值……懶係身同感受~支持下,得閒買多d糕点零食輕鬆下~~針对弱項去改善,識左果d就唔洗花太多时间,休息足夠好重要。
作者: mw7183    時間: 16-6-14 12:46

Yanamami 發表於 16-6-14 12:38
幾嬲都好,唔可以show出黎,只能使軟功、激將……乜都好,反正我guarentee你鬧係-定唔会俾到你想要既結果 ...
我老公就系用激將法,可能我比較緊張,所以尋日一派卷見到數學既成績就好唔開心.
我下次都系放工發洩左先返屋企好點.

作者: 妹妹頭    時間: 16-6-14 12:56

回覆 Yanamami 的帖子

我同你教法差不多, 自小佢自己識確立目標, 小三已同我講, 要讀"XX中學", 我就上網同佢一齊睇下收生要求, 同佢講, 一定要有咩成績, 人家至會比佢有機會面試, 等佢自己知道要考成點, 都好, 升上小四, 的確名次進步不少, 而且童軍又升為隊長, 增添不少信心

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5