教育王國

標題: ...... [打印本頁]

作者: Sumsze    時間: 16-5-31 10:44     標題: ......

.........
作者: yee123480    時間: 16-5-31 11:10     標題: 引用:大家好,+話說係甘.....我係住屯門的媽媽,要

原帖由 Sumsze 於 16-05-31 發表
大家好, 話說係甘.....我係住屯門的媽媽,要港島番工, 早上6:30要出門.......
女女2歲時好好彩考左一間係Kow ...
你30分鐘出到九龍唔代表校車可以,因為仲要車其他小朋友,所以時間係多好多,應該最少要個幾鐘1程,1日就要2個幾鐘3個鐘車程,小朋友會辛苦的,不過你應該都唔會放棄你,你又有個細跟尾,咁不如搬出九龍較好

作者: wong898    時間: 16-5-31 11:19

Sumsze 發表於 16-5-31 10:44
大家好, 話說係甘.....我係住屯門的媽媽,要港島番工, 早上6:30要出門.......
我本身住屯門,考左間心儀,搬左出去
作者: QABABY    時間: 16-5-31 11:37     標題: 引用:大家好,+話說係甘.....我係住屯門的媽媽,要

校車勁兜,依家屯門公路日日塞, 有街車, 差唔多二千, 個幾鐘頭一程, 來回差唔多三粒鐘, 仲有, 我自己揸車屯門公路同龍翔道九曲十三灣, 如果果間係龍校會再考慮, 否則要三思

作者: dbchu    時間: 16-5-31 12:05     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

難得考到心儀學校好難放棄,我相信住得屯門要搬出黎都唔係一件易事,要考慮好多野,比著我,我會試一年校車,其實只係10個月,到時真係唔得先轉返屯門學校

作者: phoebewong123    時間: 16-5-31 12:13     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

Sn 有校車由屯門出來,但1.5小時

作者: Sumsze    時間: 16-5-31 12:14

dbchu 發表於 16-5-31 12:05
難得考到心儀學校好難放棄,我相信住得屯門要搬出黎都唔係一件易事,要考慮好多野,比著我,我會試一年校車 ...

........
作者: egg.plant    時間: 16-5-31 12:15     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

請多個姐姐可以嗎?成本應比搬出九龍低

作者: Sumsze    時間: 16-5-31 12:15

phoebewong123 發表於 16-5-31 12:13
Sn 有校車由屯門出來,但1.5小時

.....
作者: Sumsze    時間: 16-5-31 12:16

egg.plant 發表於 16-5-31 12:15
請多個姐姐可以嗎?成本應比搬出九龍低

.......
作者: Jane1983    時間: 16-5-31 13:32

讀幼稚園都係為小學做凖備,讀上去全盤计劃。小學會考直私出來讀?還是抽官津同細果個一起?

如果小學、中學會留係屯門,就無需要幼稚園出來讀了。
作者: 大埔之友    時間: 16-5-31 13:44     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

你想小朋友出九龍的原因係什麼? 如果只是上大學有無想過留番屯門, 用時間比佢補習可能效果一樣?! 你睇吓d 中學排名, 放榜新聞, 好多新界地區中學都有好成績. 家庭支援足小朋友應該都可以有好成績,

作者: chowyikwan    時間: 16-5-31 13:46     標題: 引用:你想小朋友出九龍的原因係什麼?+如果只是上

原帖由 大埔之友 於 16-05-31 發表
你想小朋友出九龍的原因係什麼? 如果只是上大學有無想過留番屯門, 用時間比佢補習可能效果一樣?! 你睇吓d  ...
深井出九龍塘街車可考慮。

作者: 貝珠    時間: 16-5-31 14:13     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

都係果句,大人都辛苦。

作者: phoebewong123    時間: 16-5-31 14:23     標題: 引用:Quote:phoebewong123+發表於+16-5-31+12:13

Sn係邊間?謝
金巴倫

作者: jesswu    時間: 16-5-31 15:31     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

我唔知我算不算怪獸……
我係小朋友屯門往來九龍塘番學的媽媽……
本身住荔枝角,返kv本來好近,但K2時因為一d家庭因素不得不搬了入屯門。我是全職母親,選擇自己接送,我住碼頭,一程車40分鐘出到荔枝角,再轉地鐵,學校845am上堂,我735am出門口.巴士上全程阿女瞓到……
今年九月上小一,我仍選擇九龍塘區的私小,將會改由爸爸車返學(預計715am出門口,810am前到校),放學我接走……

其實我小朋友一向學開的英文、普通話、數學,以至繪畫游泳班都在九龍呢邊,日常放左學會上完興趣班先回家,兩年以來如是,她適應得比我好,反而自己有時覺得辛苦,因為要揹幾十磅野出街,同埋由朝到黑週圍hea等接送都幾係野……
我打算將來會陪小朋友返美國升中,好多人都叫我近近地是但揀間小學讀,反正不用怕升中派位,但我自己對選校有執著,因為認為小學呢幾年對佢成長和人格塑造好緊要,當然大前提是小朋友不至於太吃力太勞累,暫時我會堅持住,如出現問題再想解決辦法……

作者: Sumsze    時間: 16-5-31 15:46

大埔之友 發表於 16-5-31 13:44
你想小朋友出九龍的原因係什麼? 如果只是上大學有無想過留番屯門, 用時間比佢補習可能效果一樣?! 你睇吓d  ...

。。
作者: Sumsze    時間: 16-5-31 15:49

jesswu 發表於 16-5-31 15:31
我唔知我算不算怪獸……
本身住荔枝角,返kv本來好近,但K ...

.........
作者: MarcusMaC9    時間: 16-5-31 16:14

每個家長都有自己覺得對自己仔女最好既一套諗法...相信由屯門出九龍讀書大把人在...怪獸與否每人定義不同.

不過sumsze, 你既問題又太廣泛...不如你先自己先行選出心儀學校再問.  又或者直接打電話去心儀學校問會好D.  如果該校而家都有車去屯門...咁來年有既機會都好大...加油!
作者: laaahk    時間: 16-5-31 17:03

我知有一間有, 不過係近KOWLOON CITY既. 其實我都面對緊同一問題, 我囡來緊K1有間龍校收, 但我地住屯門, 暫時都未會搬出去. 學校校車都要1.5鐘, 來回要成3個鐘, 我好擔心佢會唔會好辛苦.
作者: QABABY    時間: 16-5-31 17:03     標題: 引用:我唔知我算不算怪獸…… 我係小朋友屯門往

原帖由 jesswu 於 16-05-31 發表
我唔知我算不算怪獸……
本身住荔枝角,返kv本來好近,但K ...
每日三粒鐘諗去邊到hea真係仲辛苦過travelling

作者: Sumsze    時間: 16-5-31 17:18

laaahk 發表於 16-5-31 17:03
我知有一間有, 不過係近KOWLOON CITY既. 其實我都面對緊同一問題, 我囡來緊K1有間龍校收, 但我地住屯門, 暫 ...

......

作者: jesswu    時間: 16-5-31 18:29     標題: 引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-31+發表我唔

原帖由 QABABY 於 16-05-31 發表
答案係……每日又點上三粒鐘?好似逢星期三,放學1220pm,食個lunch 之後230pm至400pm畫畫,再400pm至500pm英文,500pm收工坐巴士返屯門。逢星期五,1220pm放學,200pm至330pm上數學,630pm至730pm游水,沖埋涼800pm先由爸爸揸車接走回家。星期三就好少少,淨係300pm至400pm上普通話……
我而家就好似遊牧民族,週圍捐週圍hea, high tea又high得幾多?c9朋友都唔會日日得閑,shopping更唔會,唔想再拎更多野(有時畫畫堂要拎住畫具畫冊幾廿樣野,游水果日仲屎,衫褲毛巾泳衣沖涼用品果d)……平時我冇地方去會返舊居(租左比人但我仍keep住住戶證)的會所做gym打發時間,一星期去三四日,運動加上頻頻撲撲,瘦左20幾磅,得番95磅,終於回復做女時體重……

作者: QABABY    時間: 16-5-31 18:53     標題: 引用:Quote:原帖由+QABABY+於+16-05-31+發表每日

原帖由 jesswu 於 16-05-31 發表
答案係……每日又點上三粒鐘?好似逢星期三,放學1220pm,食個lunch 之後230pm至400pm畫畫,再400pm至500pm ...
真係辛苦過番工, 由早盪到晚, 請問你小朋友入左咩類型小學

作者: sissysze    時間: 16-5-31 19:07     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

其實九龍塘有街車返屯門,元朗,去到錦繡都有。司機電話我就無,你有心揾就放學時間去tutor time門口,嗰度長期有返屯門,元朗街車泊係度,好多同街車會將啲細佬係度過車。

作者: suzy1223    時間: 16-5-31 19:18     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

搬出荃灣青衣葵涌果頭都近好多

作者: jesswu    時間: 16-5-31 19:27     標題: 引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-31+發表答案

真係辛苦過番工, 由早盪到晚, 請問你小朋友入左咩類型小學
小朋友將入讀KTS...我欣賞學校教到積極開心又自信的孩子。且功課量和測考都合理……

作者: jesswu    時間: 16-5-31 20:08     標題: 引用:其實九龍塘有街車返屯門,元朗,去到錦繡都

原帖由 sissysze 於 16-05-31 發表
其實九龍塘有街車返屯門,元朗,去到錦繡都有。司機電話我就無,你有心揾就放學時間去tutor time門口,嗰度 ...
其實我日日都見有屯門車送根記、九真、約克的小朋友,肯定有車

作者: sissysze    時間: 16-5-31 21:07     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

如打算係屯門讀小學,反而出嚟讀名幼,大抽獎touchwood抽唔到就去叩門。應無乜名幼會走入屯門叩。有優勢。早2年識嗰考私小全炒名幼生,返荃灣都叩到浸聯

作者: Babyarsene    時間: 16-5-31 21:32     標題: 引用:大家好,+話說係甘.....我係住屯門的媽媽,要

屯門有街車去九龍塘㗎,我兩個仔,大嘅坐咗三年校車,細嘅一年,冇可能揾唔到街車。以我所知都有兩間公司做九龍塘街車

作者: Babyarsene    時間: 16-5-31 21:34     標題: 引用:Quote:dbchu+發表於+16-5-31+12:05+難得考

謝謝大家。。。我都知道搭校車會辛苦,但您地知痳,考到心儀要放棄真係好心痛。。我明白搬出近當然係最好, ...
唔會有official 校車,只會有街車

作者: siden    時間: 16-5-31 21:42     標題: 引用:Quote:大埔之友+發表於+16-5-31+13:44+你想

謝謝大家幫我諗唔同辦法,其實我當然知道屯門有中小學都係十分十分好,坦白講,如果果d屯門好學校係入硬我 ...
我知有保母車出九龍塘幼稚園但不知contact

不過我擔心會貴和要好早上車

作者: Babyarsene    時間: 16-5-31 21:43     標題: 引用:Quote:大埔之友+發表於+16-5-31+13:44+你想

謝謝大家幫我諗唔同辦法,其實我當然知道屯門有中小學都係十分十分好,坦白講,如果果d屯門好學校係入硬我 ...
我相信你要做多點research, 包括校車同屯門學校🙊🙊 yy係得個名係叫道教,其實佢係保良局,咩宗教都冇。講真,你小學如果係屯門名津都ok, 我就認為你不用去九龍塘讀私小。你小孩喺九龍塘讀私幼,唔見得入yy機會大啲。yy一般考好學術,仲有聽過深過九龍區的直私。如果入屯門名津都ok, 咁你讀邊到嘅都一樣。

作者: Babyarsene    時間: 16-5-31 21:44     標題: 引用:Quote:原帖由+Sumsze+於+16-05-31+發表謝謝

原帖由 siden 於 16-05-31 發表
我知有保母車出九龍塘幼稚園但不知contact

不過我擔心會貴和要好早上車
所以我比小朋友返下午校。

作者: Babyarsene    時間: 16-5-31 21:45     標題: 引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-31+發表我唔

人人選擇不同。

作者: Babyarsene    時間: 16-5-31 21:48     標題: 引用:我知有一間有,+不過係近KOWLOON+CITY既.+其

原帖由 laaahk 於 16-05-31 發表
我知有一間有, 不過係近KOWLOON CITY既. 其實我都面對緊同一問題, 我囡來緊K1有間龍校收, 但我地住屯門, 暫 ...
可能我小朋友鐘意坐車,佢坐校車好開心

作者: lizlia    時間: 16-5-31 21:52     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

建議你去屯門中央廣場停車場行一轉,嗰度泊咗好多校巴,有啲車頭插住牌寫屯門出九龍,有晒電話……如果係九龍塘熱門學校,好大機會揾到。
據我响bk 揾過資料,起碼有3間做、謝太、賴生、同kk 。 車程個半鐘走唔甩,下午班會好少少。
我最終無需要揾,因為個仔考唔到。

作者: WinnieCatCat    時間: 16-5-31 22:08     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

我唔係住在屯門,但我小朋友都係山長水遠咁返學,我諗我明你既諗法既。能夠搬近學校當然好,但真係負擔唔到,想畀較好質素既教育小朋友,但屋企附近又只是普通學校。我話畀人聽我住邊小朋友學校喺邊,大家反應都會話:嘩,好遠好辛苦啊,起初我都擔心,但實況係因我們住得遠去邊都long time travelling,小朋友已習慣坐長途車。我小朋友坐褓母車,車上會同其他小朋友咩都玩一餐唔覺唔覺就到,亦有小朋友由上車瞓到落車。

好多人會唔理地點考左先算,就算住市區都有好多學校冇車到,所以樓主好好啊諗左有車先去考。我地d住山卡啦既,真係好難學校有校車到,但褓母車係有機會有的。你可以望下你住所附近有冇小朋友著九龍區學校校服既(書包上會有學校名),有就問下佢點返學,亦可以早上返學時間喺屋企附近望下有冇褓母車經過睇下係咩學校,如有時間當然可中午返放學時間去心儀學校附近望下有冇褓母車去屯門。另外都可以去隔離徵褓母車版睇下

作者: Jane1983    時間: 16-5-31 22:12

回覆 sissysze 的帖子

你講用來叩門,又有道理!
作者: GG寶    時間: 16-6-2 19:45     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

我都是青山公路段沿線的,你可以12點多或早上7點多去屋企附近望下邊間校車到,校車好明顯車頭有校名,街車往九龍塘有電話可打去直接問

作者: dongdongwong    時間: 16-6-2 20:38     標題: 引用:我唔係住在屯門,但我小朋友都係山長水遠咁

作者: wong898    時間: 16-6-2 22:36     標題: 回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

樓主補充

我住屯門,報九龍學校都用屯門地址,報既時候當然同先生都係諗住收左先算,但都有睇校巴資料,本身我有工人姐姐,先生每日都會揸車出九龍返工的。

到最心儀學校通知收左囡囡後,就諗左以下幾樣野
- 校車安全,雖然話意外唔一定只係校車發生,但自問自己唔太放心2歲多小朋友由屯門坐出九龍(放棄)
- 工人姐姐接送,我工人姐姐好好,但時間上比校車應用多少少時間,而姐姐出去送完返3小時再接小朋友時間唔見洗
- 先生車返學,學校830-845先放入校園,我先生9點要到公司實在有點趕

最後搬左去學校附近行到既屋苑住,小朋友大人都有好處,經濟上支出差不多。

作者: chekenken    時間: 16-6-4 16:25     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-31+發表我知

原帖由 Babyarsene 於 16-05-31 發表
所以我比小朋友返下午校。
其實我同樓主諗緊同一問題。想請問下,如返下午校,屯門出九龍時間會短d? 但街車校巴會唔會少d?

作者: Babyarsene    時間: 16-6-4 18:51     標題: 引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+16-05-31+發表

原帖由 chekenken 於 16-06-04 發表
其實我同樓主諗緊同一問題。想請問下,如返下午校,屯門出九龍時間會短d? 但街車校巴會唔會少d?

...
只係比佢訓妟啲

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5